Aihe: Eu:n tukipolitiikasta
Lähettäjä: Epätietietonen
Sunnuntaina 08.5. 2005 klo 17:37:49

Viesti:
Onko kellään tiedossa linkkiä, mistä saisi lukea, miten maataloustuki muuttuu lähivuosina? Google löytää vähän liikaa, mutta ei etsimääni.

Ongelmamme on, että äitini omistuksessa olevat maat ovat olleet vuokrattuina viimeiset 10 vuotta ulkopuoliselle, mutta kuulin, että ensi vuonna tuen saakin maanomistaja, eikä vuokraaja. Muistelen kuulleeni asiasta jo aiemmin kaikenlaisia huhuja, mm. että jos maa on vuokrattu uuden käytännön alkaessa, tuen maksua ei voi enää koskaan palauttaa maanomistajalle, vaan oikeus tukeen säilyy vain vuokraajalla.

Mietimme, mitä olisi nyt viisainta tehdä. Vuokrata vielä yhdeksi vuodeksi (vuokraaja haluaisi 5 vuoden sopimuksen), vai jättää vuokraamatta seuraavaksi pariksi vuodeksi.

Itse olemme jo kaupunkilaistuneet, joten koneita omatoimiseen viljelyyn ei ole, vaikka taitoa olisikin.
RE: Eu:n tukipolitiikasta
Lähettäjä: tutkija
Sunnuntaina 08.5. 2005 klo 17:43:34

Message:
Laita Googleen hakusanaksi tilatuki, niin saattaa jotain tietoa löytyä.
RE: Eu:n tukipolitiikasta
Lähettäjä: Keke
Sunnuntaina 08.5. 2005 klo 17:59:06

Message:
Se tilatukioikeus todellakin tulee vuokraajalle eikä maanomistajalle.Tuen voi saada vain aktiiviviljelijä joten jos maanomistaja joka vuokraa pellon ei ole aktiiviviviljelijä,ei voi saada pellolleen tilatukea.
Vuokraajan tulisi ilman muuta saada pellot viideksi vuodeksi hallintaan koska lyhempi vuokra-aika voi johtaa vuokraajalle roimiin tukien takaisin perintään.
Lisää tietoa saa kunnan maaseutusihteeriltä ja www.mmm.fi sekä mtk:n sivuilta.
Se tilatukiasia kannattaa selvittää ja sopia sen kohtalosta ettei se vaivaa kummankaan osapuolen mieltä.Ymmärtääkseni periaate on kuitenkin tuo yllämainittu.

RE: Eu:n tukipolitiikasta
Lähettäjä: tutkija
Sunnuntaina 08.5. 2005 klo 18:08:01

Message:
Ihan totta Keke.Sovitaan nyt tässä vuokraajien ja vuokralleantajien kesken että pellon minimivuokra on 500 euroa hehtaarille vuodesta 2006 lähtien.
RE: Eu:n tukipolitiikasta
Lähettäjä: Epätietoinen
Sunnuntaina 08.5. 2005 klo 18:09:43

Message:
Kiitoksia! Nyt alkoi asia selviämään.

Jep, äitini ei ole aktiiviviljelijä, ikää on jo 75 vuotta ja minä sekä sisarukseni emme tilan pitämistä jatka. Maatakin vuokrattavaksi on vain 4 hehtaaria.

Vuokraaja oli kuulemma sanonut, että hän ei tunne koko asiaa. Vähän outoa, koska hän on vasta 40-vuotias ja hän on aktiiviviljelijä kohtalaisen kokoisella tilalla.
RE: Eu:n tukipolitiikasta
Lähettäjä: tutkija
Sunnuntaina 08.5. 2005 klo 18:11:28

Message:
Sitten vielä vielä sidotaan tuo pellonvuokra indeksiin vuodesta 2006 lähtien.
RE: Eu:n tukipolitiikasta
Lähettäjä: Make
Sunnuntaina 08.5. 2005 klo 20:45:59

Message:
Elekää hättäilkö, ainostaan Cap-tukien lisäosa sidotaan 2006 maan hallineelle ja sekin on laskeva siten ,että 2016 ollaan nollilla. Jos pellot ovat viljelemättömänä ja tukia ei haeta,niin on vaarana että ne poistuvat kaikkien tukien piiristä. Jos alat viljelemään peltojasi, niin sinun täytää ottaa Myel vakuutus ja suorittaa ympäristötuki-koulutuspäivät ja sitoudut viljelemään peltojasi. Maataloustoimistolla antavat tarkat ohjeet ja saat sieltä ainakin 2005 hakuoppaan ja täyttöojekirjan, tosin tämänvuoden haku loppui 29.4.05 klo:16.00, muutta voit tutustua rauhassa ensivuotta varten. Joku mainitsi 500 ha, mutta se on ihan utopistinen vuokra eikä kenenkään kannatas maksaa semmoista hintaa.Huomioikaa omistajat, että pellon arvo ja kunto säilyy parhaan viljelyksessä. Jos ne putoaa tukien ulkopuolelle, niin voivat olla hankalia saada vuokralle ja uudelleen tukien piiriin.
RE: Vuokrapellosta
Lähettäjä: Saarijärven Paavo
Maanantaina 09.5. 2005 klo 09:12:43

Message:
jos on pieninkään mahdollisuus että joskus itse kuitenkin ryhtyisitte viljelemään, niin kannattaa harkita v:lle 2005 1-vuotisen vuokrasopimuksen tekemistä ja kunhan syksyllä tukiasioista on parempi tieto, niin tehdä sitten vuodesta 2006 ja siitä eteenpäin vuokrasopimus täydennettynä ehdolla, että vuokraaja sitoutuu luovuttamaan pellolle kuuluvat tukioikeudet maanomistajalle vuokrauksen päättyessä.
RE: Eu:n tukipolitiikasta
Lähettäjä: Epätietoinen
Maanantaina 09.5. 2005 klo 09:31:32

Message:
Jep, tuohon tulokseen minäkin tulin, että vaikka olemmekin periaatteessa halukkaita vuokraamaan maat viideksi vuodeksi pois, mutta koska tuo asia on vähän epäselvä, parasta on jatkaa tällä kertaa yhden vuoden sopimuksella, ettei tulevaisuutta ajatellen tule tehtyä peruuttamatonta virhettä.

Googlen avulla löysinkin maininnan, jossa todettiin, että vuokranantaja ja vuokraaja voivat sopia, miten tuon tilatuen kanssa menetellään, kun sopimus päättyy. Tuo pitää muistaa kirjata vuoden kuluttua tehtävään sopimukseen.

Olemme neuvotelleet tänään vuokraajan kanssa ja hän ymmärsi tilanteen ja suostui yhden vuoden sopimukseen. Kiitoksia neuvoista!
RE: Eu:n tukipolitiikasta
Lähettäjä: Make
Maanantaina 09.5. 2005 klo 11:26:01

Message:
Lisää maininta vuokrasopimukseen, että tukioikeus palautuu omistajalle vastikeetta (korvauksetta) muuten on mahdollista, että verottaja verottaa varallisuuden siirrosta. Tämä on vielä epäselvä, verottaja ei ole ottanut kantaa varallisuuden siirtoon. Toimin itse Eu-avustajan olemme törmänneet näihin epäselviin kohtiin.
RE: Eu:n tukipolitiikasta
Lähettäjä: Epätietoinen
Maanantaina 09.5. 2005 klo 12:34:34

Message:
Minäkin vilkaisin eilen jotain sivua, jossa oli maininta, että tukioikeus voidaan palauttaa vuokranantajalle joko korvausta vastaan, korvauksetta tai jopa myydä jollekin kolmannelle osapuolelle. Siksi täytyykin olla vuoden kuluttua tarkkana, ettei tule tehtyä virhettä.

Mm. tuossa vajaan vuoden ikäisessä powerpoint-esityksessä viitataan siihen: www.mmm.fi/CAP/CAP-uudistus_040604.ppt

"-siirtoja voidaan tehdä milloin tahansa vuoden aikana
-voidaan myydä maan kanssa tai ilman
-voidaan vuokrata vain vastaavan peltoalan kanssa
-viranomaisen on hyväksyttävä siirrot
-siirrot voidaan rajata tiettyjen alueiden sisään"

Tuo ylläoleva osuus ei ole ihan sama, jonka eilen näin. Eilen näkemäni oli muistaakseni PDF-muotoinen.
RE: Eu:n tukipolitiikasta
Lähettäjä: Make
Maanantaina 09.5. 2005 klo 13:52:35

Message:
Käy www.mmm.fi sivuilla ja ota maataloustuet,niin löydät parhaat ohjeet.
RE: Eu:n tukipolitiikasta
Lähettäjä: kenny
Tiistaina 10.5. 2005 klo 22:47:05

Message:
nii, mutta mitähän sitten -07 keksitään, kun "yksinkertaistetaan" -06 maatalous uudistusta :)

ja eikös sitte tule jotain kesannointi velvoite %, tai velvoitekesannointi oikeus, niin ja senkin voi myydä kolmannelle osapuolelle, siis ihan täysin mahdollista, että voisin myydä kaikki viljelyoikeuteni ja ottaa niihin sitte velvoitekesannointi oikeudet..

Eikös olisi helpomopaa, että ylemmältä taholta sanottaisiin tarkasti että mitä milläkin lohkolla tehdään, ettei olisi tämmöistä sumplimista....
RE: Eu:n tukipolitiikasta
Lähettäjä: Keke
Keskiviikkona 11.5. 2005 klo 07:37:19

Message:
Kyllä siinä käy niin että koko järjestelmä vaan monimutkaistuu.Joka vuosi oppaat paksunee.Siihenkin varmaan pätee Mooren laki:Eu-tukioppaiden sisältö kaksinkertaistuu 18 kuukaudessa.