Aihe: 2T-bensiini
Lähettäjä: vm
Sunnuntaina 03.4. 2005 klo 13:29:11

Viesti:
Bensa vanhenee,eli käyttöaika kaksitahtibensassa on miten kauan?Mitenkä tuo vanheneminen muuttaa koostumusta ja onko vaaraa moottorille jos bensa on ylivanhaa? Kokemuksesta tietoa että savua pukkaa enemmän,tuntuu kuin palais pelkkä öljy.Sain n.20 vuotta seisseen moottorikelkan haltuuni ja siinä oli tankissa oleva litku muuttunut lähinnä keltaiseseksi pulverimaiseksi litkuksi ja haju oli voimakas (tarttui vaatteisiinkin).Asiantuntijat vois valaista asiaa ???
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: minä
Sunnuntaina 03.4. 2005 klo 14:30:04

Message:
kokemuksen perusteella olen huomannut että vanha bensa alkaa haista petroolin tai lamppuöljyn tapaselle ja koneet ei meinaa käydä ja käyntiinlähteminen on yhtä tuskaa. Yleensähän puhutaan bensan väljähtymisestä. ja veikkaisin että 5vuotta on aika maksimi pensan säilymisaika jos maksimi tehoja tavotellaan. ja tuskin tuo 2t pensa sen äkkiempää väljähtyy kun normaali pensa
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: M
Sunnuntaina 03.4. 2005 klo 21:56:35

Message:
Kyllä "väljähtyy". Oikeammin kai haihtuu. Ensin herkästi syttyvät aine osat. Kaksi mäntää bensan takia ostaneena uskon, että näin käy. Siihen ilmeisesti kondensoituu vettä, joka pilaa 2t-öljyn jo hyvin vähäisinä määrinä. 95 + 2t-töljy käyttöikä ehkä
+/- pari-kolmekuukautta. 98 vähän enemmän. Äsken laitettiin talven seissyt yli moottoripyörä (4t) pilotilla käyntiin, kun ei bensalla syttynyt sitten millään. 98 talven yli tankissa. Mutta nyt olen kuullut uudesta ongelmasta tällä pienkonebensiinillä moottorisahoissa. Se kuivuu sinne kaasuttajaan ,josta sitten jää sellaista kenkälankkia muistuttavaa töhnää kaasarin tiehyeisiin, lähinnä tietenkin suuttimen reikiin, joka ei irtoa edes paineilmalla puhaltamalla, vaan pitää liottaa erityisella kaasutin kliinerillä auki. Tästa ehkä oli joillakin kysymys syksyllä esillä olleessa viestiketjussa Husqvarna 51. Tässä on mielipiteeni asiasta. Kakstahtikoneessa olisi viisainta käyttää 98 bensaa ja moottorisahoissa välttämättä. Mikäli seisotusaika lähentelee kahta kuukautta. Ja pienkonebensallakin tankki ja kaasari oli parasta käyttää tyhjähksi. Edellä mainituista syistä ennustan, että useampi kesämökkiläinen syyllistyy lähiviikkoina kirosyntiin tämän nykyisen paskabensan takia. Ylläoleva perustuu omalla kustannuksella hankittuun tietoon, jonka uskon sivuavan totuutta aika läheltä.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: Lemmy
Sunnuntaina 03.4. 2005 klo 22:08:56

Message:
Minua on neuvottu, että öljy erottuu bensasta, jolloin motti ei saa sitä oikeeta määrää. Jotenka sahaa pitäisi vähän huljutella ja ravistella ennen käynnistystä?
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: TL
Sunnuntaina 03.4. 2005 klo 22:09:01

Message:
Bensiini 98 on niin vähänkäytettyä, että se on vanhaa jo ostettaessa. Huoltoasemien säiliöissä 98 liruu paljon kauemmin, kun 95. Kokemukseni, ja tutkimukseni perustuu japanilaisen, korkeaviritteisen moottoripyörän moottorin toimintahäiriöiden spekulointeihin. vuosille 03-04.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: M
Sunnuntaina 03.4. 2005 klo 22:20:03

Message:
En usko bensan ikääntymisen varastossa olevan ongelma. Ei ainakaan minun "kotiasemallani" Vaajakosken ABC:llä. Ja lisäksi jo 20 vuotta sitten osallistuessani moottorisaha kurssille maahantuojan luennoitsija teroitti oktaaniluvun tärkeyttä sahassa. Silloinen 96lla ei paloaalto kuulema etene sylinterissä tasaisesti ja ei anna täysiä tehoja.
Olisin kokemuksenkin perusteella valmis häntä uskomaan. Myös japanilaisen normaaliviritteisen moottoripyörän omistajana uskon vain osittain tuohon varastovanhenemiseen.
Luulen, että sellaisen huoltoaseman tunnistaa jo ennen pihaan kääntymistä.Toissa kesänä käytin vain 98, viime kesäna molempia ja ensi kesänä taas 98. Tänään avattiin moottori ja tästä mielipiteeni.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: minä
Sunnuntaina 03.4. 2005 klo 22:35:47

Message:
Ei se 98 väljähdy ainakaan talvisin maalla. Kun on noita moottorikelkkoja niin paljo ja kulutukset on ihan kivat, oma kelkka vie mun ajolla 25L/100km ja kun nuo 98 säiliöt taitaa olla pienempiä kuin 95. Ja kesäsin taas moottoripyörät käyttävät 98:sia aika runsaasti eli kyllä sitä vielä nykyäänkin käytetään ainakin japsipyörissä.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: TL
Sunnuntaina 03.4. 2005 klo 23:28:02

Message:
Arvelukseni kuitenkin seuraaville vuosille tulee olemaan, että 98 tulee häipymään. uudet kireät pannut kuitenkin vaatii vain 95 nestettä, ja nykyajan kemialla taitaa tuo 95 riittää jo kaikille maantiepannuille. Ennenvanhaanhan sai lentokenttienkulmilta 110 oktaanista ohi kirjanpidon(vähäveroisena), jos oli suhteita.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: lasatka
Sunnuntaina 03.4. 2005 klo 23:35:27

Message:
Mikähän into tuota 98-oktaanista bensaa on tarjota 2-tahtikäyttöön. Tietysti on olemassa moottoreita, joissa puristussuhteen takia pitää käyttää 98:a. Mutta jos käyttöohjeessa sanotaan 95-oktaanisen riittävän, niin miksi 98. Valmistajahan myöntää takuun moottorilleen eli uskoo sen kestävän 95:lla.

Niin kuin tuolla aikaisemmin totesin (moottorisahan takuu), olen käyttänyt moottorisahoissani 95E:ä siitä asti kun se on ollut markkinoilla. Eikä ongelmia ole ollut. Joku husse taisi vaatia 99:ä, mutta se oli aikana ennen lyijytöntä bensaa.

Vähän tuntuu kummalta, kun kaikki hevosmiehet ja tee-se-itse -insinöörit tietävät polttoainevaatimukset paremmin kuin moottorivalmistajat.

Tietysti jos bensa seisoo kuukausitolkulla astiassa tai tankissa, niin siitä haihtuu osa taivaan tuuliin. Bensa on useiden eri hiilivetyjen seos ja kevyemmät aineet haihtuvat ensin. Jäljelle jäänyt aine ei aina vasta ominaisuuksiltaan alkuperäistä, mutta yleensä ainoa haitta on huono käynnistyvyys. Ja tietysti se, että kun osa bensasta haihtuu, niin jäljelle jääneessä seoksessa on suhteessa enemmän 2-tahtiöljyä kuin alkuperaisessä. Eli sinistä savua on luvassa.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: oopee
Maanantaina 04.4. 2005 klo 08:24:16

Message:
Nykyinen bensiini pilaantuu paljon nopeammin kuin entinen,koska siihen on väkisin tungettu erilaisia lisäaineita, mm. happea. 3 kk on valmistajan mukaan säilyvyysikä. Kuinka helposti vanhenemisesta sitten tulee ongelmia koneen käynnille, riippuu moottorista. Uudet ja tarkasti säädetyt ovat tietenkin herkempiä kuin vanhat suurpiirteisemmät moottorit. Futura green säilyy 2 vuotta, ja ainakin itse pistän kausittain käytettäviin koneisiin viimeisellä tankkauksella ennen säilytystä tätä bensaa. Vähän kuluttavissa (aggregaatit, vesipumput, ym.) en muuta käytäkkään. Green:iä saa muuten irtotavarana eläintarhan Nesteeltä Helsingistä. Ainoa huoltsikka Suomessa, joka myy irtotavarana tavallisesta mittarista.
On tosi hyvää ainetta myös koneenosien pesuun ym. liuotustehtäviin. Ei jää käsiin hajua.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: M
Maanantaina 04.4. 2005 klo 22:00:05

Message:
Teepä "lasatka" seuraavanlainen koe. Jätä sahan tankkiin vaikka puoleksi vuodeksi 95 + 2t/2% ja anna sitten
polttopuulaanilla koivun tyveen sahan laulaa. Alle tunnin ole matkalla korjaamolle. Tuli kahdesti kokeiltua. Kummallakin kerralla yli 100 a. Ensimmäisellä kerralla Jonsered 450 ja toisella Husquvarna 55. Onneksi vain männät menivät pilalle, pytyistä tuli kalut viellä hoonaamalla. Ja korjaamolla sanottiin tämä olevan vanhan bensan syy.
Siihen kondensoituu vettä ja se pilaa kakstahtiöljyn.Lisäksi tiedän pari muuta mystistä mäntäsurmaa tälläisissa harrastus käytössä olleissa sahoissa. Vaikeuksia ei ole, jos käyttö on säännöllistä päivittäistä, viikoittaista tai edes kuukausittaista ja sitä on niin paljon, että bensaa ei varastoida pitkiä aikoja. Sitten tulee vaikeuksia, kun sahat seisoo kuukausi tolkulla.
Vanha bensa palaa kyllä vaikka ruohonleikkurissa tai muussa nelitahtikoneessa.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: Dexta ja 3600
Maanantaina 04.4. 2005 klo 23:22:18

Message:
Onko sillä bensan oktaaniluvulla kaksitahtisessa mitään merkitystä?

Kaksitahtimoottori ei ikinä saavuta niin korkeata puristuspainetta kuin nelitahtinen moottori. Meillä on käytetty 95E:tä niin kauan, kun sitä on ollut. Nuorempana (= mopoiässä) oli usko, että mitä suuremmat numerot, sitä parempaa! Korjatkaa toki, jos olen väärässä.

Silloin -70 luvulla suositeltiin mopoon 4% öljyseosta. Huoltamoiden käsipumpuissa oli ainakin niin paljon. Ajoin mopolla kolme vuotta, ja sekoitin itse bensaan vain 2% itsesekoittuvaa perämoottoriöljyä. Ei tarvinnut poltella karstaa pakoputkesta. Sinistä savua tuli varmuuden vuoksi rasvaaviin nähden huomattavasti vähemmän.

Yksi takaisku on tullut. Uuden Husqvarnan raivurin moottorivahinko viikon vanhana. Käytin silloin Huskun omaa synteettistä 2T-öljyä 3% ja 95E. Vähän alle 700 markkaa...
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: lasatka
Tiistaina 05.4. 2005 klo 10:05:52

Message:
"M" Ei ole koskaan tainnut 1/2 vuotta vanhaa bensaa sahan tankista löytyä. Aina on tullut käytettyä sahoissa melko tuoretta ainetta. Jotenkin se krusementti vaan ei kestä sitä kaverin hyväntahtoista naljailua tyyliin: "Anna vaan sahan jo käydä. On siinä jo tarpeeksi vetoa".

Voihan se olla, että jos vettä kondensoituu tankkiin tai jerrykannuun, niin sen jälkeen on asiaa varaosakauppaan tai pajalle. Se missä bensaa säilytetään vaikuttaa myös paljon bensan pilaantumiseen. Tasainen viileä lämpötila ja vähäinen kosteus sekä tiivis astia on paras. Ulkosäilytys oli ainakin viime talvena myrkkyä. Oli vuoroin pakkasta ja suojaa ja ilma koko ajan kosteaa. Jos vielä astia ei ollut tiivis, niin varmasti oli kosteusongelmia tiedossa.

Jos varman päälle haluaa pelata, niin kannattaa sekoittaa 2-tahtibensaa vain senverran mitä kerralla tarvitsee. Ja kun sahan pistää pitemmälle huilille, niin korkki auki ja bensa pois tankista ja vielä kannattaa käyttää kaasari tyhjäksi.

Eikä ne 4-tahtikoneetkaan keväisin kovin mielellään käyntii lähde, jos ylivuotista menovettä on tankissa.

Mistä sen muuten tietää, kuinka vanhoja ne pienkonebensiinit ovat, joita myydään muovikanistereissa? Onko niissä edes parasta ennen päiväystä? On ne ainakin hinnaltaan sen tuntuisia, että saattavat seistä kaupan hyllyssä pitkäänkin.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: M
Tiistaina 05.4. 2005 klo 11:09:51

Message:
No nyt ollaan samaa mieltä. Siihen aikaan, kun moottorisaha viellä oli oikea arvokalu, se säilytettiin sisällä. Meilläkin tuvassa penkin alla sanomalehden päällä. Ja niin näytti olevan myös naapureissa. Mutta tuskin enää. Mutta kiistämätön tosiasia lienee, että bensan laatu on merkittävästi heikentynyt viime vuosien aikana, Se on tarkoitettu vain autokäyttöön. Minä ostan pienkonebensaa Jyväskylän Agrimarketista, mutta en osta enään mäntiä.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: Dexta ja 3600
Tiistaina 05.4. 2005 klo 11:31:12

Message:
Toinen esimerkki tavaran muuttamisesta.

Pajalla Japanissa verstaan miehet sytytti kaasuliekit aina tupakalla. En ollut ikinä tiennyt, että niinkin voi tehdä. Kokeilin pari kertaa itsekin, ja toimihan se.

Sitten takaisin Suomeen. Koetin sytyttää polttopillit noin "näytösmielisesti" tupakalla. - "Ei se noin syty, ota sytkä." sanoi laaja katsojajoukko.

Parempaa kaasua oli japanilaisten pilleissä. Harmittaa vähän vieläkin.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä:
Tiistaina 05.4. 2005 klo 11:42:44

Message:
Soon parempilaatusta yleensä 98. Nesteen suomessa myytävista litkuista ei tiedä kukaan.

Ei ole nääs mahdollista vielä suomessa saattaa edesvastuuseen polttoainevalmistajaa kuin yksittäisistä konerikoista. Maissa jossa joukkokannejärj. lyödään linttiin mahd. monta yhdessä ja se tulee polttoaineen valmistajalle kalliiksi.

Eivät uskalla tehdä tahallaan sutta, ekä suomen pienille markkinoille tuoda erillisvalmisteita.

Kun 99 ja 92 poistuivat tuhottiin 95:lla lukemattomia 2T moottoreita. Pääasiassa Nesteen.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: minä
Tiistaina 05.4. 2005 klo 20:59:35

Message:
kyllähän tuota 98:sia tarjotaan vielä piiiiitkäään kun on noita koneita jotka vaatii sitä niin runsaasti käytössä. mutta 2000-luvun 2-tahtisethan tahtoo tuota 95:Sta...
Saunan ja pesuhuoneen tuuletus?
Lähettäjä: Viljami
Tiistaina 05.4. 2005 klo 21:15:39

Message:
Koskapa täältä löytyy varmaan asiantuntioijta tällaiseenkin probleemaan niin kertokaapa oma lopullinen totuutenne saunan korvausilma/kuivaus systeemeihin samoin pesuhuoneen tuuletus.Sähkösauna ja pesuhuone ok-talossa ja koneellinen ilmanvaihto?Tällaisista systeemeistä kuulee niin monta näkemystä kuin on vastaajiakin,senpä takia hämmennys on suuri!
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: 4% seosta
Keskiviikkona 06.4. 2005 klo 08:59:13

Message:
Minulla ei ole ollut ikinä mitään ongelmaa vanhankaan bensan kanssa, vaikka kanisterit ja sahat olleet ulkoilmassa, mutta kumminkin sateelta suojassa.
Tosin käytän 4% seosta sillä sitähän sahan valmistajat suosittelevat. Hullua käyttää pienempää seosta ainakaan halvoilla 2t- öljyillä.
Metsurit käyttää yleisesti 2,5% seosta mutta Mobilin
öljyllä. Sanoneet, että jos käyttää muita halpoja öljyjä niin kannattaa pitää sitä 4% seosta.

Kuinkahan monella tälläkin palstalla sahan hajoamista valittelevilla on kaasuttimen säädöt olleet päin persettä, siis liian laihalla?
Takuulla monella.
Jos se saha ulvoo eikä turise yhtään kaasu pohjassa, niin silloin suuttimet on liian pienellä.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä:
Keskiviikkona 06.4. 2005 klo 09:04:01

Message:
Saunan tuuletukseen suosittelen raakaa bensaa ilman 2T öljyä. Ei löydy niin helposti hiilivetyjä tutkimuksissa. Puhdas sprii on parasta.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: lasatka
Torstaina 07.4. 2005 klo 01:32:31

Message:
Vaikka itselläni ei ole ollut sen kummempia ongelmia 2T-bensan kanssa, niin asia jäi kuitenkin vaivaamaan mieltä. Täytyyhän niihin konerikkoihin joku syy löytyä.

Kun aikansa lueskeli, niin löytyi tällainen lainaus: "Moottoriöljyn tai kaksitahtiöljyn lisäys dieselpolttoaineeseen on joillakin seuduilla ollut perinteenä.
Öljyn käyttö lisää päästöjä ja moottorin karstoittumista. Se voi myös tukkia polttoainesuodattimen,
koska pienikin määrä polttoaineessa olevaa vettä muodostaa voiteluöljyn kanssa vaaleata maitomaista
sakkaa." Em. lainaus on Fortumin "dieselpolttoaineoppaasta". Eipähän kukaan ole ymmärtänyt laittaa tätä saman firman "bensiinioppaaseen".

Tuo jo selittää hyvin 2T-bensan pilaantumisen varastoinnin aikana. Jos bensaan pääsee kosteutta, niin öljy saostuu (oikeammin emulgoituu) sakaksi ja erottuu bensasta. Sakka jää säiliön pohjalle ja niin bensassa ei enää olekaan riittävää määrää öljyä. Ei sen jälkeen tarvitse ihmetellä jos kone leikkaa kiini kovassa kuormituksessa. Jos käyttää 4%:sta seosta, niin siitä on varaa vähän öljyn saostuakin ja vielä jää riittävä määrä jäljelle.

Eli tässä tapauksessa ongelmat eivät johdu bensiinin pilaantumisesta tai vanhenemisesta, vaan öljyn määrän vähenemisestä.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: 40 v kokemuksella
Torstaina 07.4. 2005 klo 06:54:02

Message:
Vielä on näitä toisen maailmansodan aikaisen näkökannan omaavia isältä pojalle, etteköte älyä! nyky oljyt ovat kaikkea muuta kuin viiskytluvulla valmistettuja, 4% on varmasti myrkkyä moottorisahalle mäntävaurio tullee varmana ennenmin kuin käytettäessä 2% seosta käytettäessä ko tarkoitukseen tehtyä öljyä. kokemusta on paljon sahojen sielun elämästä että myös sillä leipänsähankkimisesta. ei saha saa turista seos on liian rikas, vaan naukasta hanapohjassa,oikeita ajatuksia suurimmalla osalla bensan ekologiasta.ja vielä tankissa oleva bensa vanhenee huomattavasti aiemmin kun vastaava visussa purkissa säilytetty, eli tankki ja kaasari tyhjäksi pitemmässä varastoinnissa, ne elvytys aineet ovat muuton toimivia mutta kalliita tarkoitan kaasarin aukaisuun valmistettuja, monikaasrikoneissa kyllä paras ensiapu, no tämä meni nyt jo asian viereen.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: 40 v kokemuksella
Torstaina 07.4. 2005 klo 06:54:17

Message:
Vielä on näitä toisen maailmansodan aikaisen näkökannan omaavia isältä pojalle, etteköte älyä! nyky oljyt ovat kaikkea muuta kuin viiskytluvulla valmistettuja, 4% on varmasti myrkkyä moottorisahalle mäntävaurio tullee varmana ennenmin kuin käytettäessä 2% seosta käytettäessä ko tarkoitukseen tehtyä öljyä. kokemusta on paljon sahojen sielun elämästä että myös sillä leipänsähankkimisesta. ei saha saa turista seos on liian rikas, vaan naukasta hanapohjassa,oikeita ajatuksia suurimmalla osalla bensan ekologiasta.ja vielä tankissa oleva bensa vanhenee huomattavasti aiemmin kun vastaava visussa purkissa säilytetty, eli tankki ja kaasari tyhjäksi pitemmässä varastoinnissa, ne elvytys aineet ovat muuton toimivia mutta kalliita tarkoitan kaasarin aukaisuun valmistettuja, monikaasrikoneissa kyllä paras ensiapu, no tämä meni nyt jo asian viereen.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: Woodsman
Torstaina 07.4. 2005 klo 07:21:50

Message:
Pistänpä minäkin lusikkani soppaan !
Vuosikymmenet olen sahannut mittaribensalla ja itsesekoittaen, nykyöljyillä 2,5 % (aikaisemmin vain 2 %). 98 bensa. Nykybensat on happirikkaampia, siitä tuo 0,5 % lisäys. Koskaan ei ole kone leikannut kiinni. Säädöt oikein = Maksimikierroksilta vähän alas "röpöttämään".
On voimaa eikä tarvitse pelätä kiinnileikkautu-
mista.
Mittaribensoissa pitää muistaa että on kevät-, kesä- ja talvibensaa. Höyrystymispiste on erilainen. Talvibensa kiehuu jo 30 C asteessa, eli kesällä sillä sahatessa ainakin tulee ongelmia. Kesäbensa taas ei pelaa talvella. Päätelmä: Ei bensaa varastoon yli tarpeen !
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: 4% seosta
Torstaina 07.4. 2005 klo 09:01:47

Message:
40 v kokemuksella:

Minkä takia sitten sahojen valmistajat suosittelevat tuota 4% seosta?
Vai ajatteletko että niilläkin on "toisen maailmansodan aikaisen näkökannan omaavia isältä pojalle"?

Kumman luulet olevan oikeassa, sahan valmistajan vai 40 vuotta sahanneen metsurin?
Luuletko ettei tehdas testaa tuotettaan?
Luuletko ettei sitä sahaa suunnitella ollenkaan vaan otetaan vaan muovia ja siitä väännetään prototyyppi josta sitten kopioidaan tuotantomallit?

Ihan sama vaikka alkaisi sepustaa että autossa on parempi pitää vain 2 litraa öljyä moottorissa vaikka tehdas sanoo sen määräksi 4l.

Aikoinaan oli Raketin nimellä tullut uusi 2t öljy ja oli purkin kyljessä lukenut että 2% seos riittää.
Ei ollut kai riittänytkään kun se aika äkkiä oli nostettu 4%:iin. Sahoja leikkasi kiinni.

"4% on varmasti myrkkyä moottorisahalle mäntävaurio tullee varmana ennenmin kuin käytettäessä 2% seosta käytettäessä ko tarkoitukseen tehtyä öljyä"

Millä perusteella mäntävaurio tulee ennemmin tuolla 4% seoksella? Mikä siinä tekee sen mäntävaurion?

Kuinka monella sahansa kiinnileikkauttaneella on ollut 2 tai 2,5 prosentin seos?
Montako on leikannut 4% seoksella?
Vai käytitkö jotakin muuta seosprosenttia? Mikä se oli?

RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: mopomies
Torstaina 07.4. 2005 klo 09:24:35

Message:
Esimerkki tuosta öljystä: Kun mopoa viritetään (laitetaan vakiopytyntilalle 80cm3) niin täyty sanoa että jis oikein öljyrikkaalla bensalla ajelee niin leikkaa kiinni huomattavasti helpommin kun esim 2-3% öljymäärällä. Sitä luulee että runsas öljymäärä auttaa voitelusa mutta eipäs autakkaan. Mäntään kerääntyy karstaa ja huuhtelukanaviin sekä jäähdytysteho heikkenee. Myös itse moposta irti otettavav teho heikkenee kun putkesta tulee savua runsaasti.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: 40v kokemuksella
Torstaina 07.4. 2005 klo 10:01:08

Message:
mopomis
on täällä näköjään joku järkimieskin,olet oikeassa.
työntäköön nuo tunkion polkiat vaikka pask vaseliinia männän päälle.Kyllä ammatti sahoissa on tuo 2,5%oikea suositus ei tietenkää sitä halaphallin tebolia tms .4% lue tarkkaan tuo mopomiehen kertoma tosiasia! toisekseen kuaka perkele jaksaa henkittä sitä 4% sella sahattaessa tulevaa katkua? kaivat tyveltä metrin lunta ja sieltä kun kaasuttelet metrisen tyven poikki menee vähintään siitoskyky tai tulee kuspää jälkeläisiä jotka tietenkin jatkavat tuota metsurin uraa!
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: Mopomies
Torstaina 07.4. 2005 klo 10:08:44

Message:
On kokemusta teinivuosilta. Ekat kaks pyttyä kilahti koulumatkalla ekana päivänä (matka 32km eestaas) Kolmannen kerran kun oli männän ostanu ja pytyn porauttanu sekä ostanu uuden yläpäänlaakerin niin jo rupes myssyssä mietityttämään. Tulin siihen tulokseen kun tehopilli oli aina tukossa ja käynti epämääräistä röpötystä, että perkele, Kokeillaanpa laihempaa seosta. Ihanne tuntui olevan siinä 2-3 kieppeillä. Hämmästys oli suuri kun polkaisi pv:n käymään ja kierti kaasuhanaa isommalle. Ei kamalaa hajua vaatteissa, savupilvi takana häipynyt ja vauhtikin lisäänty 20km/h. Ja ennenkaikkea se kesto. Ajelin samalla männällä jopa 2kk!
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: 40 kokemuksella
Torstaina 07.4. 2005 klo 10:36:38

Message:
4%
Se aika jolloin tuli tuo Raketin punainen öljy oli vuonna noin 1972 ja sahat oliva tyypiltään 50 ja 51 ja 52 nämä ei kestaneet millän bensalla ammattikäytössä , korkeintaan kolmekuukatta, Raket 621 701 ja 601 esim samalla 2& seoksella kesti sen minkä tarvitsi, Mäntiä olen nähnut muutaman säkillisen,niistä näkee heti milloin on ollut rikas seos että liikaa prosentteja,en väitäkkään et jos on laiha seos ja alimitoitettu % jumiin se menee silloinkin. esim Husgvarnan omalla öljyllä riittää 2% valmistaja määrä ohjeessaan korkemman brosentin siksi koska käyttäjät sekoittelevat mikä milläkin öljyllä tai mitalla. tuon olen kuullut jopa maahntuojalta
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: lasatka
Torstaina 07.4. 2005 klo 10:52:17

Message:
Pitipä kaivaa tuolta kaapista sahojen käyttöohjeita ja katsoa. Vuosien mittaan niitä ohjekirjoja on kertynyt Jönseredistä, Stihlistä, Poulanista ja McCullocista. Hussenkin kirja oli, mutta se on johonkin hävinnyt. Kaikkiin em. sahoihin valmistaja suosittelee 2,5% seosta (40:1).

Öljy kannattaa valita aina sitä parempilaatuista tavaraa. Pihistäminen öljyn laadussa on sama kuin juoda konjakkia, polttaa sikaria ja nuukailla tulitikuista.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: 4% seos
Torstaina 07.4. 2005 klo 11:01:44

Message:
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: mopomies
Torstaina 07.4. 2005 klo 09:24:35

Message:
Esimerkki tuosta öljystä: Kun mopoa viritetään (laitetaan vakiopytyntilalle 80cm3) niin täyty sanoa että jis oikein öljyrikkaalla bensalla ajelee niin leikkaa kiinni huomattavasti helpommin kun esim 2-3% öljymäärällä. Sitä luulee että runsas öljymäärä auttaa voitelusa mutta eipäs autakkaan. Mäntään kerääntyy karstaa ja huuhtelukanaviin sekä jäähdytysteho heikkenee. Myös itse moposta irti otettavav teho heikkenee kun putkesta tulee savua runsaasti.


Huuhtelukanaviin tai virtauskanaviin ei kuule karstaa keräänny. Männänpäällä ja pakoaukossa sitä on.
Lienetköhän ikinä sylinteriä nähnytkään?
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: mopomies
Torstaina 07.4. 2005 klo 11:39:28

Message:
Juu ei sinne sitä synny. Mut ainahan on ääliöitä jotka haluaa halkoa hiuksia ja olla niin tietäväistä että. Voisin sanoa että jos mopoosi haluat laittaa sitä 4%:sta niin kaikin mokomin.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: mopomies
Torstaina 07.4. 2005 klo 11:42:35

Message:
Meinaan voi helvettiläinen, taas joku kehä III:n pilkunviilaajanörttirunkkaripullamössötyyppi..... Sama kun teksitiin tulee virhe niin heti ollaan tarttumassa. "Hei etsä osaa skriivata, aina sulta puttuu kirjain tai jotain, öh öh ööö" ja sitä rataa.............
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: 4% seos
Torstaina 07.4. 2005 klo 12:07:19

Message:
Olipa miten vaan niin jäähdytystehoa se ei kyllä heikennä.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: mopomies
Torstaina 07.4. 2005 klo 12:58:52

Message:
Kyllä muuten heikentää. Ajatellaanpas nyt. Seos on öljyistä ja aiheuttaa sauhua joka tukkii pakopiipun. Ahdistaa, kaasut ei pääse ulos ja avot johan pannu kuumenee. Sitten ajatellaan sylinteriä, palamaton öljy/bensaseos tiivistyy männän ja pytyn väliin josta seuraa ylimääräistä kitkaa. Ja taas pannu kuumenee.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: 4% seos
Torstaina 07.4. 2005 klo 17:40:45

Message:
Joopa joo. Savuko sitä pakorööriä tukkii? Eiköhän se pienemmmälläkin prosentilla pakokaasu sitä tee.
Palamaton öljy/bensaseos männän ja sylinterin seinän välissä paremminkin pienentää kitkaa eikä lisää sitä.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: juu ja joo
Torstaina 07.4. 2005 klo 17:46:58

Message:
minkä ihmeen takia bensan vanheneminen loppuu tai alkaa tossa Vaalimaalla kun ryss... sori venäläisten bensalla kulkee vaikka kuuraketti eikä ryvi yhtään jos suurinpiirtein viralliselta asemalta ostaa?
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: Dexta ja 3600
Torstaina 07.4. 2005 klo 18:25:59

Message:
Mopomiehille, ja kaikille sahanomistajille. (moottori-, tottakai).

Turhan paljon öljyä on vahingollista. Kerros karstaa, olkoon se sitten sylinterin kannessa, tai männän päällä, heikentää jäähdytystä.

Rasitus saa nämä karstahiukkaset hehkumaan, ja irtoamaan. Ennenaikainen syttyminen taas tekee jotakin, jne.

Liika öljy haisee pahalta, jos ette muuta syytä löydä.

2t-öljyn määrä on niin pieni, ettei se jäähdytä mitään. Litra bensaa tarvitsee palaakseen noin 14 m3 ilmaa.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: 4% seos
Torstaina 07.4. 2005 klo 18:38:49

Message:
Eikös se karstakerros siinä männän päällä estä sen männän kuumenemista?
Tokko sillä männänpään jäähdytyksellä palotilan puolella mitään merkitystä on.
Paremminkin se mäntä jäähtyy kyljistä ja kampikammion puolelta. Siellä puolella ilma on kylmempääkin.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: Dexta ja 3600
Torstaina 07.4. 2005 klo 18:48:06

Message:
4%: ei sitä karstaa ainoastaan männän päällä ole! Samat öljyt karstoittavat myös sylinterin kannen. Ja kaikissa onnistuneissa virityksissä männän pää kiillotettiin.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: woodsman
Torstaina 07.4. 2005 klo 18:51:39

Message:
Jos on yhdenkään kaksitahtimoottorin avannut tietää että varsinkin sahoisssa sitä karstaa kertyy myös männän alapuolelle, koska kuuma mäntä polttaa öljyn sinne kiinni. Samoin tapahtuu kaikille moottorin osille.
SAAB:illa on aikoinaan tutkittu että 1,75 % riittää voiteluksi bensan seassa ! Näin vesijäähdytteisellä mutta ilmajäähdytteiseen on lisätty tuo 0.25 % ja nykyään suositus on lisää 0,75% eli 2,5 % seos.
Ennenvanhaan kun käytettiin sahoissa ja mopoissa tavallista moottoriöljyä, suositus oli 4 % kesällä ja 5 % talvella ! Johonkin SEAGULL- perämoottoriin suositus oli 8-10 % mutta siinä onkin liukulaakerit !
Tässäkin asiassa pätee vanha totuus : Saatana kun leikkautin sahani kiinni, ei saatana kun sahani leikkasi kiinni. Tyhmästä päästä kärsii koko kroppa, tai ainakin rahapussi !!!
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: Vexi
Torstaina 07.4. 2005 klo 19:22:07

Message:
Laiha seos on yleensä syynä männän palamiseen puhki. Tämä johtuu rikkaan seoksen (polttoaine-ilmasuhde) jäähdyttävästä vaikutuksesta. Karsta männän päällä päinvastoin alentaa männän pään lämpötilaa. Lämpö poistuu 2T moottoreissa männästä männänrenkaiden, sylinterikosketuksen ja alapuolisen huuhtelun ansiosta.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: 4% seos
Torstaina 07.4. 2005 klo 19:57:55

Message:
Vexi puhuu asiaa. Löytyihän semmoinenkin kuka osaa ajatella omilla aivoillaan.

Karstaa männänpään kampikammion puoleisessa osassa on vaan tumma ohut kerros, ei siis sellaista karstaa kuin männän päällä. Sen verran sitä on että se on tumma tai musta.

Karstakerros kannessa kyllä estää lämmön siirtymistä
siihen ja sitä kautta osaltaan lisää korkeampaa lämpötilaa mutta tuskin ratkaisevasti. Ehkä muutaman asteen mutta joka tapauksessa pilkun nus...taa.
Männän lämpötilaan ei takuulla suurempaa vaikutusta sen paremmin kuin sylinterinkään ja nehän ne leikkaa kiinni keskenään.

346:sen Hussen ohjeissa lukee että 2% seos käytettäessä Hussen omaa öljyä, muita hyvälaatuisia öljyjä käytettäessä 3-4% seos.
Miksi Husse sitten suosittaa 3-4% seosta jos se on haitallista sahalle?

Jos käytetään tuota 2-2,5% seosta niin kannattaa
huolehtia siitä että bensa on tuoretta ja että sahassa säädöt on oikein tai aavistuksen rikkaalla.

Jos edellämainitut seikat täyttyvät niin kai se riittää tuokin 2-2,5%seos kunnollisella öljyllä. Tai ainakin se näyttää metsureilla riittävän kun sahat kestää. Mutta nämä käyttää sitten kaikki Mobilin öljyä, ainakin ne mitä minä tunnen.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: mopomies
Torstaina 07.4. 2005 klo 20:35:21

Message:
Ja niin se tarina jatkuu loputtomana JUUPAS - EIPÄS keskusteluna.........
Sen sanon etten IKINÄ enää käytä liian öljyistä bensaa sahoissa kun sen paremmin mopoissakaa, tai perämoottoreissa. Omat kokemukseni on mulle tiennäyttäjänä. Teorian kipeät pilkunviilaajat haistakoon piiitkän huilun.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: heh
Torstaina 07.4. 2005 klo 20:38:38

Message:
helpottiko? Luupää
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: mopomies
Torstaina 07.4. 2005 klo 20:42:23

Message:
No tokkiinsa!!
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä:
Torstaina 07.4. 2005 klo 21:11:47

Message:
Pistin kloppina kerran moottoriöljyä mopon bensan joukkoon. Leikkas kiinni eka reissulla useamman kerran. Tulpasta tuli myös entinen.

Näitä 2T öljyjäkin on montaa sorttia. Hyvän tuntee tyhjäkäyntiominaisuuksista. Mitä paremmin ja pitempään käy tyhjänä, sitä parempaa öljy on.

On 2t perämoottori työkäytössä ja se käy päivät pitkät tyhjäkäynnillä, kun kukaan ei viitti sitä rytkiä käyntiin. Kunnon öljyllä jos jättää illalla vahingossa käyntiin niin aamulla se käydänulputtaa kun tulee rantaan.

Huonolla öljyllä ei käy tyhjänä ollenkaan ja käynnistäminen on vaikeaa. In Facto.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: 40 v kokemuksella
Perjantaina 08.4. 2005 klo 06:38:32

Message:
Mukava väittely, ammattilaiset/ amatöörit/naapurin papaltakuulleet,
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: 4% seos
Perjantaina 08.4. 2005 klo 08:57:22

Message:
Moottoriöljy ei ole tarkoitettu 2t -vehkeisiin. Tosin joissakin vehkeissä ohjekirjassa sanotaan että hätätilassa voi käyttää öljynä 10w-30 öljyä.

Mitenkähän vaikuttaa se että lisätään prosenttia tai muutetaan öljyä ja kaasuttimen säätöihin ei kosketa?
Muuttaako paksumpi tavara koneen käymään liian laihalla? Paksumman tavaran luulisi menevän heikommin suuttimien läpi.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: MS
Perjantaina 08.4. 2005 klo 09:00:54

Message:
200l tynnyrilliseen Futura Greeniä 4l Husqvarnan omaa synteettistä 2t (XP)öljyä. Ainoa ongelma on ollut, että teräketju joskus katkeaa kun pakkasella koivun tyviä katkoo.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: 40v kokemus
Perjantaina 08.4. 2005 klo 09:07:28

Message:
4%
Tiedätkö mitä panimme öljyn sekaan silloin kun et ollut vielä kenties syntyny?
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: 4% seos
Perjantaina 08.4. 2005 klo 09:10:15

Message:
Margariinia? Voita? :)
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä:
Perjantaina 08.4. 2005 klo 10:07:56

Message:
Parasta

Vähiten nalkkaamisia on ollut Partner nimellä 80 luvulla kys. moottorisahaa myyvistä liikkeista saatu punainen 2t-öljy. Myivät sitä litran pulloissa.

Tietäisköhän joku tarkemmin?
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: lasatka
Perjantaina 08.4. 2005 klo 10:33:14

Message:
Voisiko joku "öljyfanaatikoista" selittää, miten Yamahan C-sarjan perämoottorit toimivat 1% seoksella. Oma 20 CMS on pelittänyt 15 kesää ja vähintään se tynnyrillinen bensaa on joka vuosi palanut. Enkä kertaakaan ole käyttänyt öljyä yli suosituksen.

Sellaisen 05% isopropanolia (kaasuttimen jäänesto) olen sekoittanut bensaan ENNEN öljyn lisäämistä, kun kerran veden kanssa ollaan tekemisissä.

Kun katselee telkkarista matka- tai luonto-ohjelmia, niin C-sarjan Jammu löytyy usein veneen perästä. Varsinkin silloin kun ollaan mahdollisimman kaukana sivistyneestä maailmasta. Ei se silloin voi olla sieltä epäluotettavammasta päästä perämoottoreita.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: 4% seos
Perjantaina 08.4. 2005 klo 10:41:50

Message:
Muuttaakohan nestejäähdytys tilannetta (jos tuossa Yamahassa on, en tunne moottoria)?
Käy ainakin kylmempänä ja lämpötilan vaihtelut on pienempiä.
Kierroksiakin kai peräprutkussa vähemmän kuin sahassa.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: 40v kokemuksella
Perjantaina 08.4. 2005 klo 11:08:46

Message:
4%
Väärä vastaus! margariini, niin silloinha tehtiin ko aine kissanrasvoista ym moskasta hyvää vaan oli! Vastaus silloin sekoitettiin kakkki kakstahdi mottoriöljyllä SAE 20, 4---5% välille,
Perämoottorissa vesijäähdytteisissä käytetään hieman eri oilia kuin moottorisahoissa, se prosentti minun Yamahalle 40hp,
on liikaa oljyä tyhjäkäynnillä ei tahdo uistelu onnistua varttituntia pitempään etteiko alkaisi köhia vaan en arvaa enää pumppua pienemmälle säätää, Merkki huolto kertoi että vois sitä vielä niuhentaa rasvan määrää, askarruttaa vaan miten matka ajossa riittäis
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: lasatka
Perjantaina 08.4. 2005 klo 13:42:40

Message:
Perämoottorit ovat tietysti vesijäähdytteisiä ja oljyn ominaisuudetkin ovat vähän erilaiset. Kun laskeskelin perämoottoreiden ja sahojen ominaistehoja, niin ei niissä hirveän suuria eroja ollut (~44-50kW/litra).

Tietysti isompitilavuuksinen moottori pyörii jo luonnostaan hitaammin, mutta kyllähän sahoista otetaan suhteessa suurempia kierroslukuja. Perämoottorista puolestaan otetaan teho usein tappiin pitkiäkin aikoja, jopa tuntitolkulla. Periaate on "vipu kaakkoon" ja menoksi.

Sahalla puolestaan harvoin sahataan jatkuvasti täysillä. Kaato ja karsinta on loppujen lopuksi sahalle melko kevyttä kuormitusta. Äijä siinä ennen sippaa kuin saha.

Oikestaan tässä on se pointti, että itse on ole koskaan käyttänyt öljyä yli valmistajan suosituksen. Eikä ole vielä tähän päivään mikään 2-T moottori kiini leikannut. Osasyynä voi tietysti olla, että vettä ei ole bensan sekaan päässyt ja moottorin säädöt on olleet aina kohdallaan. Huollot kannattaa tehdä ajoissa ja itse. Huoltoliikkeistä ei ole takuita. Niissä valohoito on yleisin toimenpide.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: lasatka
Perjantaina 08.4. 2005 klo 13:45:50

Message:
Pirulainen, pääsipäs unohtumaan. Täytyy huoltoliikkeitäkin kuitenkin vähän kehua. Lasku niissä on aina tehty viimeisen päälle, eikä hinnassa ole pihistelty.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: tarkka
Perjantaina 08.4. 2005 klo 15:13:10

Message:
Lähettäjä: 40v kokemus
Perjantaina 08.4. 2005 klo 09:07:28

Message:
4%
Tiedätkö mitä panimme öljyn sekaan silloin kun et ollut vielä kenties syntyny? Lähettäjä: 40v kokemuksella
Perjantaina 08.4. 2005 klo 11:08:46

Message:
4%
Väärä vastaus! margariini, niin silloinha tehtiin ko aine kissanrasvoista ym moskasta hyvää vaan oli! Vastaus silloin sekoitettiin kakkki kakstahdi mottoriöljyllä SAE 20, 4---5% välille,
JAA JAA ,että öljyä öljyn joukkoon!
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: Thome
Perjantaina 08.4. 2005 klo 18:09:28

Message:
Karstasta vielä sen verran että kyllä se rupeaa hehkumaan siellä männän päällä ja mäntään palaa reikä.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: 4% seos
Perjantaina 08.4. 2005 klo 22:05:12

Message:
Hehkuukohan se karsta?
Väärä tulpan lämpöarvo voi sen reiän polttaa, samaten liian laiha seos.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: woodsman
Perjantaina 08.4. 2005 klo 23:00:25

Message:
Mitä "lasatka" tarkoittaa kun kaato ja karsinta on melko kevyttä kuormitusta sahalle ? Tehdäänkö sahalla metsässä muutakin ? Kyllä isolla tyvellä ja leikkuilla saha käy tosi kuumana ja jos karsitaan tukkipuuta, niin saha "laulaa" täysillä suurimman osan ajasta.
Laiha seos harvemmin ehtii polttaa mäntään reikää, mäntä leikkaa ennen sitä kiinni voitelun puutteesta. Niinkuin nelitahtisessakin, liian matala puristuskestävyys (oktaani) aiheuttaa ennenaikaisen syttymisen ja palorintama etenee "väärinpäin". Esim. hehkuva karsta sytyttää seoksen ennen tulpan kipinää ja silloin on mäntävaurio lähellä. Aika harvoin sahoissa näin tapahtuu mutta isommissa kaksitahtisissa kuten moottorikelkoisssa se on todennäköisempää.

RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: lasatka
Perjantaina 08.4. 2005 klo 23:40:26

Message:
"Woodsman"

Tottakai saha laulaa täysillä kierroksilla karsittaessa, mutta se myös jäähtyy silloin tehokkaasti. Eikä se oksien poikkisahaus kuormita sahaa likikään sillä tavalla kuin jatkuva pöllien poikkisahaus polttopuita tehdessä.

Polttopuiden tekoa suoraan pinosta pidän ainakin itse (sahalle) kaikkein raskainpana. Mutta silloin kaasari on kyllä syytä säätää karvan verran rikkaalle seokselle. Ja ketju ei saa olle kesäterässä. Kyllä sahan kuin sahan saa varmasti ennenpitkää rikki, jos tylsällä ketjulla painaa hartiavoimin jatkuvasti pöllinkylkeen.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: Woodsman
Lauantaina 09.4. 2005 klo 08:00:23

Message:
"Lasatka"

Varmasti polttopuuhomma on myös sahalle raskasta jos puu on reilun kokoista. Tylsällä ketjulla sahaaminen on varmasti suurin syy sahojen kiinnileikkauttamiseen ! Laippaa palaa ja lämmöt nousee koneessa. Jos on vähänkään laihalla, niin leikkaa kiinni. Ei auta 4% seos !

Joku tuosssa aikaisemmin kertoi että Mobilin 2-tahtiöljy on se ainoa oikea. Ei sillä merkillä ole väliä jos se on tarkoitettu ilmajäähdytteiseen 2-tahtiseen. Nykyään ei huonoja öljyjä ole juurikaan kaupan. Itse olen käyttänyt Partner, Jonsered, Husqvarna (ilm.samaa kaikki) aikaisemmin myös Pelma, Mobil, ja muutamaa muuta öljymerkkiä. Mitä nyt on kulloinkin ollut saatavilla. Tärkeintä on tehdä seos huolella eli oikea prosentti öljyä ja puhtaaseen bensaan ja käyttöön heti.

Vielä tuosta lämmön noususta ja kiinnileikkaamisesta sen verran että yksi tärkeä tekijä on aika ajoin puhdistaa sylinterin jäähdytysrivat ja ympäristö liasta. Näin varsinkin lämpimällä ilmalla sahatessa. Sahanpurutöhkästä tulee hyvä eristyskerros sylinterin ulkoseinämiin. Puhdas sylinteri jäähdyttää parhaiten.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: Matti
Lauantaina 09.4. 2005 klo 08:16:08

Message:
Olen yli 40 vuotta ollut moottorisahojen ja perämoottoreiden
kanssa tekemisissä, enkä ole koskaan käyttänyt suositusta
enempää öljyä bensassa, eikä ole ollut ongelmia koskaan. Olen
kyllä käyttänyt eri öljyä vesijäähdytteisissä moottoreissa ja eri
ilmajäähdytteisissä. Nykyisin käytän pienissä 2-t moottoreissa
(2x m-saha, raivaussaha, vesipumppu) valmista 2-t bensaa.

Käsitykseni on, ettei öljy sinänsä pilaannu, vaan bensan herkästi
höyrystyvät osat haihtuvat ainakin muoviastioiden seinämän
läpi. Jäljelle jäävät ainesosat muistuttavat jo sitten petroolia, jolle
se sitten haiseekin.
RE: 2T-bensiini
Lähettäjä: eläkeläismetsuri
Lauantaina 09.4. 2005 klo 08:44:09

Message:
Törmäsin tässä joku vuosi sitten sahahuollossa siihen että erään metsurin sahoja huollettiin kesä kuntoon .Siten että sahat pestiin moottorin pesukoneessa liottavalla aineella. Tarpeelliset paikat oli peitetty. Sahojen omistaja kertoi jäähdytyksen toimivan paremmin kun ilman mukana jäähdytysripoihin mennyt pihkainen pöly pestään pois. Sanoi olevan aina 2 sahaa mukana ettei tarvitse turhaan ajella savotalla. Kyllähän se on vähän hankalaakin ollut 1 sahan kanssa kimppakyytien vuoksi keskeyttää työt. Itse kyllä olin enimmäseen aina jonku kanssa kimpassa samassa palstassa hakkaamassa. Ei silloin laskettu mitä mikin tekee yhteisen urakan eteen.Tuosta öljystä. 50 luvun lopulla ja 60 luvulla piti käyttää sitä tavallista moottoriöljyä mitä kaupasta sai. Kyllähän se monesti piti poistaa karstaa pakoaukoita ja männän päästä ja renkaiden urista. Myöhemmin 70 luvulla tuli muotiin että uusittiin muistaakseni stevat ja laakereita tarpeen mukaan kun moottori aukaistiin. Samoin kaasuttajan kalvot aina silloin tällöin. Raket oli niin varma käyntiin lähtemäänettä melkein jos ei 3:lla käynnistynyt voi luvata sahan kaverille ilman maksua.