Aihe: hakelämmitys
Lähettäjä: pekka
Perjantaina 01.4. 2005 klo 20:42:09

Viesti:
kertokaapa kokemuksianne hakelämmityksestä, joku teistäkin arvon kollegat/masinistit lämmitätte tupianne hakkeella. Mielessä kangertelee suurehkon vanhan talon mahdollisesti eteentuleva lämmityssysteemin uusinta kautta korjaus, hake tuli jostain ajatuksiini.
RE: hakelämmitys
Lähettäjä: eesau
Perjantaina 01.4. 2005 klo 20:56:39

Message:
Hakelämmityksestä kyselee pekka. Sen pihalla on lapinkullan kaljarekka. Hakeautoon se sen vaihtais ja varmaan ei keinoja kaihtais. Kollekat lämmittää hakkeella juu, No ei siitä mitään tuu. Pakkasella mittari näyttää nollaa, ja jumaliste ku palelee pollaa! Korjata ei paskaa kannata, parempi on taloon uus rannata. Epäterveellistä on hake, sano mun vihree kaveri kake. Kake meinaa niitä rioksiini päästöjä, ei kohta jää enää säästöjä. Energiat pannaan verolle, valitta voi sit valtion terolle!
RE: hakelämmitys
Lähettäjä: pekka
Perjantaina 01.4. 2005 klo 21:07:11

Message:
Rioksiini. Just just just...ja verot, juupeli. Mutta hake saattaisi olla "oman työn takaa" ilmaista siis omaa hikeä ei lasketa silloin voisi hiukan maksaa verojakin. Toisaalta sähköstä on maksettava myös...ja öljystä. Kommentteja pyytää hän nam siis kertokaa ihmeessä herrat hyvät ja arvon neidit rouvat myös. Ja Eesau, kaljarekka...hmmm, viskilekkeri ehkä.
RE: hakelämmitys
Lähettäjä: jous
Lauantaina 02.4. 2005 klo 19:56:18

Message:
eesaus........ ÄÄrettömän mukavasti muotoiltu kommentti.... sisällöstä en tiedä
RE: hakelämmitys
Lähettäjä: timppa
Lauantaina 02.4. 2005 klo 20:38:26

Message:
12 vuotta lämmittänyt hakkeella,sitä ennen öljyllä.Ei mitään suuria murheita.Keväällä kun päivällä ei tarvi lämpöä ja yöllä tarvii,jos hake erittäin kuivaa tuppa tuli etenemään kierukkaan.Sitten sammutusjärjestelmä sammutta tulet ja koko laitos seisoo.Muuten aika huoleton ja vähätöinen,tuhkanpoisto kerran viikossa(10-20l),nuohous kerran kuussa.Meillä ei kuivuria,eikä tarvi käytettäessä ylivuotista rankaa.Tällöin opeteltava säätämään laitteisto hakkeen ja kosteuden mukaan.Järeä autohakkuri tekee hakkeen ja puhaltaa suoraan syöttimeen(150 m3)jossa hydrauliset pohjapurku tangot,kaksi kierukkaa ,välissä pudotus, vievät hakkeen uuniin.
RE: hakelämmitys
Lähettäjä: JST
Sunnuntaina 03.4. 2005 klo 19:16:50

Message:
Hakelämmitys on tosi hyvä. Jos rakennatte hallia niin sinne kannatta hommata hakelämmitin ja sen kautta lämmittää myös talo. Ja muuten hake ei ole epäterveellistä koska se on samaa puuta kuin mitä metässä on pystyssä
RE: hakelämmitys
Lähettäjä: Juha
Sunnuntaina 03.4. 2005 klo 19:44:42

Message:
Meillä on lämmitetty ny n.15 vuotta hakkeella ja sitä enne öljyllä ja ny varmaan rakennetaan uus halli mihin hakevarasto pannuhuone ja korjaamo
RE: hakelämmitys
Lähettäjä: Ex-valamet
Sunnuntaina 03.4. 2005 klo 21:27:50

Message:
Meillon stokeri pyäriny kohta 19 vuatta. Pääasias hake, jokunen talavi on ollu palaturvetta ja tänätalavena on palanu hakkeen loputtua puupelletti.

Puupelletti on sitte maan paras keksintö. Ei oikein viittis haketta enää teherä. Pellettiteheras on 10 kilsan pääs, joten sen vaivattomempaa lämmitystä ei ookkaan kotimaisella ku se, kun voi itte hakia tarpehen tullen peräkärryyllä.
RE: hakelämmitys
Lähettäjä: Arimax
Maanantaina 04.4. 2005 klo 15:14:34

Message:
Mulla on kolme vuotta ollut (omakotitalon lämmityksessä) tietokone ohjattu Arimax stokeri myös kattila on Arimax ja ei ole ollut mitään ongelmia tuhkat otan noin 3 vko.n välein rippuen hieman kulutuksesta ja poltettavasta materiaalista (hake,turve.pelletti,kriketti)
RE: hakelämmitys
Lähettäjä: eläkeläismetsuri
Maanantaina 04.4. 2005 klo 15:35:40

Message:
kuinka kuivaa yksityisten hakkeet on kuika niitä kuivataan. Jouduin jokuaika sitten tutustumaan ja ylläpitämään erästä laitoksen hakelämmitystä. Kyllä se ei toiminut oikein millään lähes joka yö piti käydä hakkaamassa hakkeen syöttöä kun se oli tehnyt vain reiän ja oli junttaunu lujaan ettei kanki mennyt läpi. Säiliössä oli sellainen täry joka junttasi hakkeen niin tiiviiseen ettei se valunut kuljettimelle. Hake oli aivan märkää ja lastattu lumineen ja kun vähän suli niin jäätyi yhdeksi möykyksi.
RE: hakelämmitys
Lähettäjä: Masi
Maanantaina 04.4. 2005 klo 16:50:20

Message:
Hake alkaa olla puulämmityksen vaivattominpia vaihtoehtoja, helpompi lienee enää pelletti. Meillä on reilu 20 vuotta lämmitelty hakkeella, enkä pois vaihda. Kattila on varastopesätyyppinen, mutta kun aika tästä jättää, niin vaihtuu stokerisyöttöiseen.
Tosin varastopesäkattilalle on laskettava eduksi, että siellä palaa puu siinä muodossa kun se luukusta sisään mahtuu.
Mutta ei hake sitä tosiasiaa miksikään muuta, että ei vesi eikä lumi/jää pala, ei sitten vaikka kuinka yrittäisi. Hakkeena palaa kyllä kosteampi puu kuin klapiuunissa, mutta ei veden polttamisella tupa lämpiä, sillä saa just tuollaisia ongelmia kuin eläkeläismetsurilla. Hakkeen toimittajan tai hakkeenvastaanottajan ammattitaidottomuutta. Sama juttu kuin kusisi housuihinsa ja ihmettelisi sitten miksi housut ovat märät. Kuten timppa tuolla mainitsikin, ylivuotisella rangalla pärjäilee jo aika hyvin, vielä kun muistaa rankakasan peittää ennen syksysateita.
RE: hakelämmitys
Lähettäjä: Ex-valametti
Maanantaina 04.4. 2005 klo 17:08:24

Message:
Mulla on hakekuivuri vanhassa navetassa. Lattiapinta-ala on suuri ja tila suhteellisen matala. Rumpuhakkurilla haketettu hake sisältää paljon hienoa jauhoa, joka vaikeuttaa ilman läpäisyä ja samalla hakkeen kuivumista. Hakkeen saaminen tasaisesti varastoon on ongelma. Pakkaa jostain jäädä kosteaksi ja sitten homeet vaivaa. Terveydelle ei tee hyvää vaikka hengityssuojaimet on käytössä.

Toi ennen syysateita peittäminen on utopiaa. Usein sataa kesälläkin niin ettei rangat oo ikinä kuivia. Oon kaikesta vaikeudesta huolimatta hakekuivurin kannalla. Hake meillä tehdään silloin kun siihen on aikaa, satoi tai paistoi. Kesä on senverran kiireinen ettei poutia hakkeenteolle voi odotella.
RE: hakelämmitys
Lähettäjä: mökkitalkkari
Maanantaina 04.4. 2005 klo 17:55:18

Message:
Tuo pelletti on hieman kinkkinen homma ymmärtää. Ensin pienennetään puu puruksi tai pölyksi ja sitten se liimataan isommiksi pillereiksi, luulisi tulevan kalliiksi ja kuluttavan energiaa, mutta ei kuulemma. Osan pienennystyöstä kai tekevät puusepäntehtaat omia tuotteitaan puun sisältä etsiessään.
Pelletin suuri etu on sen helppo virtailu ja säätö syöttölaitteissa, ei ole niin tikkuista kuin hake.
RE: hakelämmitys
Lähettäjä: no
Maanantaina 04.4. 2005 klo 21:00:29

Message:
Se puruhan tulee sahoilta ym. se on siis valmista ja käytännössä ilmaista pellettitehtaalle
RE: hakelämmitys
Lähettäjä:
Maanantaina 04.4. 2005 klo 21:11:42

Message:
Eikö voisi ajaa rankoja katon alle, jos on vaikka vanha karjarakennus. Kuivuu paremmin kuin tiivis hake. Huonostihan halkomaton ja pätkimätön kuivuu mutta paremmin ilman kuivuria kuitenkin.
RE: hakelämmitys
Lähettäjä: Ex-valametti
Maanantaina 04.4. 2005 klo 21:42:51

Message:
Rangankuskaaminen on vihoviimeistä hommaa. Mulla on mettät kaukana, joten rankakuormien kuskaus on vihoviimeistä hommaa. Haketuksen teen aina mettäs tai mettäautotien varrella, ei tartte rankakuormien kanssa erestakaisin ajella.
Vanhat rakennukset on matalia ja täynnä tukihirsiä, joten rangansäilytys ei niissä onnistuisi.

Paikkakunnan pellettitehras tekee pellettinsä kutterinlastusta, jätelauran pätkistä ja sahanpurusta. Sen poltto pikkulämpökeskuksissa olis vaikeaa. Kosteuden arkuus on pellettien huonoin puoli, hinta tietysti vois olla edullisempi.