Aihe: Ahjo+Alasin????
Lähettäjä: Seppä Känä
Keskiviikkona 30.3. 2005 klo 21:42:59

Viesti:
Mihin hävisi? Itselläni ei ainakaan näy muuta aiheesta kuin otsikko. Sanoo nimittäin
Not Found

The requested URL /keskustelu/8731.html was not found on this server.
Menikö keskustelu niin överiksi että se piti poistaa? Jos näin on niin ainakin tässä tapauksessa ylläpito(ko?)oli hereillä.
RE: Ahjo+Alasin????
Lähettäjä: Taas
Keskiviikkona 30.3. 2005 klo 22:23:19

Message:
Lue tuo POISTOJA.
RE: Ahjo+Alasin????
Lähettäjä: 15
Keskiviikkona 30.3. 2005 klo 22:36:53

Message:
Valitettavasti jotkut kehittymättömät yksilöt pystyvät noinkin asiallisen aiheen sotkemaan nykyrunouden tasolle.
Valitan kysyjälle aiheutettua kiusaa.
Omalta osaltani tunnustan suunnitelleeni ahjon tekemistä. Olisi kiva pitkästä aikaa koittaa miten punahehkuinen rauta käyttäytyy. (Voisi silti tulla paha mieli)
RE: Ahjo+Alasin????
Lähettäjä: Seppä Känä
Torstaina 31.3. 2005 klo 21:18:54

Message:
"Viidelletoista"ja muillekkin ahjon valmistamisesta. Olen rakentanut muutaman kenttäahjo tyyppisen ahjon itselleni ja myyntiin. Puhaltimena olen käyttänyt stokerin puhallinta taikka riisuttua öljypoltinta. Hyvin toimivat. Alasimia en ole koskaan nähnyt rompettoreilla mutta varmaankin hyvällä tuurilla sellaisen sietäkin saattaa löytää. Venäläisiä alasimia myyvät konepaja tarvikkeita kauppaavat liikkeet. Nämä ovat hinnaltaan ehkä 15% Saksalaisen hinnasta ja ihan hyvin niilläkin takoo ainakin tälläinen harrastaja.
RE: Ahjo+Alasin????
Lähettäjä: jussi j
Torstaina 31.3. 2005 klo 21:47:58

Message:
Nuorena joskus 50-luvulla kun kuskasin auran vantaita kyläsepällä terotettavana ja kiviin ajettuja korjailtavana ihailin vanhan sepän taitoja.
Pääsimpä näkemään kun hän kovapyörän kehän hitsasi ahjossa,pyöraäksi taotun vanteen päät hän ahjossa kuumensi ja valkohehkuisena takoi ne yhteen, en ole varma oliko se kvartsihiekkaa johon valkohehkuinen rauta kastettiin ennen takomista ?? . Varmaan täällä joku osaa paremmin selvittää, olin tuolloin n.8v.
RE: Ahjo+Alasin????
Lähettäjä: JR
Perjantaina 01.4. 2005 klo 00:31:54

Message:
Ahjon voi hyvin tehdä itse. kolmen millin levystä puolen neliön kokoinen kaukalo, johon vaikka 10cm laidat. Nurkkiin jalat ja keskelle kaukaloa vaikka n. 10cm putki, joka hitsataan yläreunastaan kaukalon pohjan tasolle. Putken alapäähän vaikka 90 asteen mutka, ettei roinaa pääse tippumaan suoraan puhaltimeen. Puhaltimen ei tarvitse olla vallan iso, vähän painetta sen kai on kyettävä tekemään, luulisin. Jonkunlainen ilmansäätöläppä, tai venttiili tarvitaan myös, ja mielellään semmoinen, että säätyy aika tarkasti. Noitten karkaisujen kanssa olisi hyvä saada liekki aika pieneksi. Putken yläpäähän, eli kaukalon pohjalle pitää värkätä ilmasuulake, eli ´tätti´. Sen voi tehdä aika paksusta rautaplootusta, vaikka nyt 2cm paksusta. Plootuun porataan ainakin kymmenkunta 12mm reikää, josta ilma tulee hiilikerrokseen. Plootuun hitsataan putkenpätkä alapuolelle, että se pysyy paikallaan ilmaputken päällä, mutta että se on kuitenkin helposti irroitettavissa.

En ole tuollaista tehnyt, mutta vielä joskus teen. Tommonen siirrettävissä oleva ahjo olisi kiva olemassa. Varsinkin,jos ei paljoa tao, niin voisi askarrella ulkona, niin ei tarvitsisi järjestää savunpoistoa. On aika paksua ja kitkerää se savu, jos kivihiiltä polttaa.

Jos ja kun keksitte tohon malliin parannuksia, niin mielelläni lukisin. Varsinkin, että miten kannattaisi tehdä sivustapuhallus, kun en ole sellaista koskaan edes käyttänyt.
RE: Ahjo+Alasin????
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Perjantaina 01.4. 2005 klo 01:18:47

Message:
Yläasteella metallityöluokassa oli aikoinaan ahjo, jossa oli nestekaasupoltin, olikohan ahjon molemmilla sivuilla, jos oikein muistan. Ahjolla ei ollut kokoa kuin n. 50 litraa. Lisäksi tiedän erään tehtaan, jossa oli 70-luvun alussa ahjo, jossa oli 3 öljypoltinta, yksi takaseinässä ja molemmissa sivuseinissä omansa.

Millaisia virityksiä nämä mahtavat olla hiiliahjoihin nähden?
RE: Ahjo+Alasin????
Lähettäjä: Uolevi Rönttäkorpi
Perjantaina 01.4. 2005 klo 06:42:55

Message:
Tuolla verstaan nurkassa on omatekoinen ahjo, isävainaa ja velipoika sen rakensivat. Ilmansäätö on siinä jostain kaasuttimesta eli ryyppyvaijeri ja ilmaläppä. Kuin niksipirkasta, kätevää eikö totta.
RE: Ahjo+Alasin????
Lähettäjä: minä
Perjantaina 01.4. 2005 klo 22:39:47

Message:
meillä oli kans yläasteella nestekaasulla toimiva ahjo. Oli vaan 2kpl puhaltimen tapasia pienen betonipesän sisällä. Oli kyllä huomattavasti hiiliahjoa hitaampi, kauan kesti ennenkuin raudan sai punaiseksi, siksi yleensä lämmitettiin pillillä tai joskus jopa pistehitsillä virrat tapissa.