Aihe: Dextan kippihydrauliika?
Lähettäjä: Jonny
Keskiviikkona 26.2. 2003 klo 10:35:07

Viesti:
Terve!
Tarkoitus on ostaa peräkärry ja laittaa dextan perään. Kun on tarkoitus rakentaa vähän isompia asuintiloja niin hiekkan ja soran ajo peräkärryllä käy mainiosti. Kysymys kuuluu, miten iso/pieni peräkärry voi dextaan ostaa, että hydrauliika jaksaa nostaa lavan kuormalla ylös?

Tarjolla olis 1-akselinen, luultavasti Tuhti peräkärry, peltipohjaalla ja sivut puusta. Mitat en osaa sanoa tarkalleen mutta sivut ovat aika korkeat, noin 1,20cm ja pituus noin 4-5m. Voiko tämän ostaa? Turhaa on ostaa liian iso jos ei kuitenkin voi käyttää koko kapasiteettia. En viitsi myöskään nostaa hydraulipainetta dextaan.
RE: Dextan kippihydrauliika?
Lähettäjä: Ripa
Keskiviikkona 26.2. 2003 klo 12:28:23

Message:
Dexta painaa noin 1700 kg muistaakseni, joten on huomioitava että jos kyseessä on jarruton kärry (kuten varmaan Dextan kyseessä olessa miltei aina on) saa tuo kärry painaa täydessä kuormassa silloin 2 * Dextan paino eli 3400 kg (siis kuormattuna). Jos olisi jarrullinen kärry (vähän vaikeaa ehkä Dextaan) saisi se silloin painaa 5100kg. No kyllä se kait se 3000 - 4000 kg alkaa olla muutenkin jo Dextalle ehkä riittävän painava kuorma ksikottavaksi. Kyllä sen hydrauliikka sen pitäis nostaa kipatessa.
RE: Dextan kippihydrauliika?
Lähettäjä: Jonny
Keskiviikkona 26.2. 2003 klo 19:34:37

Message:
Kiitos vastauksesta! Vetokyky on kuitenkin aika hyvä kovalla alustalla. Onko vanhoja/käytettyjä sen suurudenluokan tehdasperäkärryjä saatavana vai onko pakko rakentaa itse?
RE: Dextan kippihydrauliika?
Lähettäjä: Savaloja
Keskiviikkona 26.2. 2003 klo 19:46:05

Message:
Kyllä Tuhti ainakin tekee pieniäkin kärryjä, Esim jopa kubotan tyylisiin pienoistraktoreihin. Joku 4 tonnin Tuhti istuu hyvin Dextan perään.
RE: Dextan kippihydrauliika?
Lähettäjä: dexta
Keskiviikkona 26.2. 2003 klo 20:47:08

Message:
Kunnossa olevassa dextassa hydrauliikan maksimipaine on noin 170bar. Ei muissakaan 60-70 luvun koneissa taida sen kummempia paineita olla. Siis tarkoittaa että kaikki normaalit kärrit kippaavat myös dextalla.
Itsellä on perässä 5 tonnin rysky, ja äkkiä sen oppii, että minkälaisen kuorman siihen voi ottaa, kulloisenkin paikan mukaan, siis mihin sillä lastilla on päästävä.
Ei muuta kun kärrin ostoon.
RE: Dextan kippihydrauliika?
Lähettäjä: Ossi
Keskiviikkona 26.2. 2003 klo 21:31:59

Message:
Kyllä kärryssä saa olla painoa KOLME kertaa traktorin paino.
30%kärryn painosta pitäis tulla aisalle. Tai veto.Tai jarrut.
Kaikki saman arvoisia tekijöitä.
Siis kaikki tehdastekoiset kärryt täyttää 30% painon jaon vaatimukset.
Saisit vetää reilun 5tonnin kuormia,harvoin vaan siihen on tilaisuus.
Usein kevyellä tavaralla lavan tilavuus loppuu ennen kuin saat painoa liikaa.
Siis ISOIN ja HALVIN.
RE: Dextan kippihydrauliika?
Lähettäjä: Timppa
Torstaina 27.2. 2003 klo 09:07:27

Message:
Ajantasalla oleva lainsäädäntö sanoo näin:

1. Traktoriin saa kytkeä hinattavan ajoneuvon jonka kytkentämassa on:

a)enintään kaksi kertaa traktorin omamassan suuruinen, jolleivät b-c kohdassa tarkoitetut ehdot täyty;

b)enintään 2,6 kertaa traktorin omamassan suuruinen, jos vetokoukkuun kohdistuu pystysuuntainen voima, jonka suuruus on vähintään 15 prosenttia hinattavan ajoneuvon kytkentämassasta tai jos traktorissa on on jarrujärjestelmä, jota käyttäen pelkällä traktorilla suurimmilla 3 momentissa tarkoitetuilla lisäpainoilla varustettuna saavutetaan vähintään 3,5 m/s2 hidastuvuus; tai

c)enintään kolme kertaa traktorin omamassan suuruinen, jos perävaunussa on traktorin jarrupolkimesta säätyvät jarrut.

3. Traktoriin kytkettävän hinattavan ajoneuvon kytkentämassaa määrättäessä saa traktorin omamassassa ottaa huomioon valmistajan suosituksen mukaisesti asennetut lisäpainot ja rakenteet, kuitenkin enintään kolmasosan traktorin rekisteriin merkitystä omamassasta.RE: Dextan kippihydrauliika?
Lähettäjä: Jonny
Torstaina 27.2. 2003 klo 10:03:08

Message:
Kiitos vastauksesta! Kuitenkin ajo tapahtuu vain lyhyellä matkalla ja kuten lähettäjä dexta sanoi että nopeasti sen oppii miten suuri kuorman voi ottaa.

Tietenkin ei kannattaa varantaa muiden ja oma henkiä. Järki sanoo jo että jos on raskas kuorma ei voi ajaa täysillä koska pysähtyvyys ei vanhoissa traktoreissa paras mahdollinen, lisäksi dexta on kuitenkin niin pieni trakori että jos on vähän jyrkkiä rinnettä niin traktori ei jaksaa vetää suurimalle vaihteelle kuitenkaan.

Minun kysymykseni ei ollut miten suuri kuorma dextalla saa luvallisesti ottaa. Kysymys oli kuinka iso kuorman dextalle voi ottaa että sen hydrauliika jaksaa nostaa lavan ylös!
RE: Dextan kippihydrauliika?
Lähettäjä: japa
Torstaina 27.2. 2003 klo 10:09:36

Message:
Dextan hytrauliikka pystyy suurinpiirtein siihen mihin Majrin ja nuffieldin ym. saman ikäisten vehkeiden. Ei se sen huonompi ole, kyllä nuo 4000 - 5000 kg:n kärryt nousee sillä. Ei ongelmia. Jos pumppu vaan on kunnossa....
RE: Dextan kippihydrauliika?
Lähettäjä: Timppa
Torstaina 27.2. 2003 klo 10:28:30

Message:
Tarkoitukseni vain oli oikaista Ossin kommenttia joka on vanhentunutta tietoa vuoden 1992 jälkeen ei ruveta samanlaiseen lainjulistukseen mitä olemme saaneet lukea palstalla jo aikaisemmin.

Vastaus kysymykseesi:

Mitä tulee kipin nostokykyyn niin ei uudemmissakaan traktoreissa ole sen korkeammat paineet kun sinun dextassakaan.

Mielestäni kannattaisi ostaa kärry jossa olisi iso lava, koska tulee varmasti kevyemmänkin tavaran ajoa kun soran ja silloin sais ajaa muutakin kun pelkkiä terveisiä. Kantavuudeltaan varmaan riittää viiden kuuden tonnin kärry hyvin.
RE: Dextan kippihydrauliika?
Lähettäjä: kauppalan ukko
Torstaina 27.2. 2003 klo 11:40:40

Message:
Jonnylle vielä lisäys,
että anoppia ei saa lain mukaan kuskata lavalla vaikka anoppi+kärry yhdistelmä painasikin alle 2* Dextan paino (tai 3* Dexta, jos jarrut). Vaikka tuskin siitä pitäjän pastorikaan tai vallesmannikaan hermostuisi jos anoppia kuskaisi lavalla, he varmasti ymmärtävät tilanteesi ja sen että kiirehän siinä on kun tuollaista kuskaa...
RE: Dextan kippihydrauliika?
Lähettäjä: Jonny
Torstaina 27.2. 2003 klo 12:04:47

Message:
Kiitos vielä kerran kaikille vastaneille!

Kyllä se sitten on ihan sopiva se kärry mikä minulla on tiedossa.

Timpalle vielä terveisiä asiallisesta vastauksesta. On hyvää että joku osaa näistä lainpykälät jos joskus tarvii kysellä niistäkin, ei ollut tarkoitus olla tyly!

Ehkä on olemmassa ne kun vetää vaikka kuinka suuria kuormia välittämättä traktorin pysähtyvyys. Mielestäni järki sanoo paljon miten suuri kuorma pienen traktorin voi laittaa perään, miten kova voi ajaa, kuinka pitkä ajomatka on, millaisella maastolla ajaa jne. Kaikki seikat pitää ottaa huomioon mun mielestä. Ja en minä ainakaan haluaa vetää niin isoja kuormia että traktorin perää hajoaa.

Kaikille vielää kiitokset avusta!
RE: Dextan kippihydrauliika?
Lähettäjä: Jouni
Torstaina 27.2. 2003 klo 12:39:13

Message:
Olen kipannut Dextalla täysiä ohrakuormia kun kärryn koko on 12m3 kaikki kipit nousee olkoon sitten kyseessä yksi tai kaksi sylinterinen kippi
ja kärryn merkki Tuhti,Junkkari,rysky tai cisebo
mutta en tietenkään ole tiellä vetänyt Dextalla noita kuormia.
RE: Dextan kippihydrauliika?
Lähettäjä: Timppa
Torstaina 27.2. 2003 klo 12:42:10

Message:
Kyllä voit kuljettaa Anoppia traktorin peräkärryssä jos Anoppia käytetään kuorman purkamiseen tai kuormaamiseen. Sillä ehdolla että kuljetus tapahtuu turvallisesti!!! HEH HEH HEH


Lakitietoa löytyy Osoitteesta finlex.fi
Jos jotain kiinnostaa.