Aihe: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: /r
Tiistaina 25.1. 2005 klo 15:42:42

Viesti:
Tere,

Onko kukaan modannut petroliharmaan toimimaan pelkästään pensalla? Kuumanahan se ei käy hyvin pensalla ilman muutoksia. Ei viitsis läträtä lämmityspetroolin pensaseosten kanssa.

Olis kiva tietää mitä itse asiassa pitää tehdä ja miten.

/r
RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: HiljainenHarmaa
Tiistaina 25.1. 2005 klo 15:56:44

Message:
Miksi ei käy hyvin? Toki käy...ainakin tuo minun kone käy bensiinillä moitteetta.
RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: Customi
Tiistaina 25.1. 2005 klo 16:27:28

Message:
Kyllä se petro-fergu käy bensalla mutta sitä "kovaa" vajaan 30hv:n tehoa ei saa ulos motista petrokoneen kesyllä puristussuhteella. Ongelmia on myös siinä, että bensa pitäisi saada mahdollisimman kylmänä mottiin ja petrosysteemeillä seosta taas lämmitetään.
RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: Pum
Tiistaina 25.1. 2005 klo 17:03:31

Message:
Pakosarjan tiiviste modifioida ettei esilämmitys toimi. Ohuempi kansipahvi. Sytytys myöhemmälle. Suuttimen vaihto. Tulppien lämpöarvon vaihto. Voila.
RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: pekka n
Tiistaina 25.1. 2005 klo 17:08:02

Message:
Toimii ihan mukavasti, kun ottaa pois etulämmitystötterön imu/pakosarjan päältä. Muuten bensa tahtoo höyrystyä ja siitä voi aiheutua käyntihäiriöitä.
RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: verkulla ajellu
Tiistaina 25.1. 2005 klo 17:27:05

Message:
Pitäis löytää pensakoneen imu-pako sarja,mieluummin kokokansi.Sitten ainakin alkais toimiin.Ja tuo julmettu teho pääsis valloileen.Kyllä se pensa voi kuumasa moottorisa, höyrystyä liian aikasin.Joskus on nähty lisälämmitin niin,että kupariputkea on kääritty pakoputken ympäri muutama kierros.Jos on tämmösiä virityksiä,niin ne täytyy ainakin riisua pois.Ja se alumiini suoja kans pois.
RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: bm
Tiistaina 25.1. 2005 klo 18:01:35

Message:
turhaan vaihtelet mitään osia,säädöt kohilleen,pelaa tosi hyvin bensalla tuskin huomaat jos 4 heppa puutuu.
RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: /r
Tiistaina 25.1. 2005 klo 18:54:33

Message:
Kiitos kovasti vastauksista!

Alla muutama kommentti ja "executive summary":

>Miksi ei käy hyvin? Toki käy...ainakin tuo minun >kone käy bensiinillä moitteetta.

Kuumana on hankala saada uudelleen käyntiin. Ja jotenkin voima [SIC!] kateissa, siis kuumana.
Ehkä HiljainenHarmaa on jo modattu?


>Ongelmia on myös siinä, että bensa pitäisi saada >mahdollisimman kylmänä mottiin ja >petrosysteemeillä seosta taas lämmitetään.

Tää on se ongelman ydin, siis.


>Pakosarjan tiiviste modifioida ettei esilämmitys >toimi. Ohuempi kansipahvi. Sytytys myöhemmälle. >Suuttimen vaihto. Tulppien lämpöarvon vaihto. >Voila.

Kansipahvin vaihdosta taidan luopua. Ja suuttimien (siis kaasari). Ilmeisesti tulpat vois olla pensaverkun tsampioonit (on ohjekirjan mukaan erit kuin petroolissa).

Niin ja sytytys myöhemmälle. Ilmeisesti jonkinlaisella puolitushaulla?

>Toimii ihan mukavasti, kun ottaa pois >etulämmitystötterön imu/pakosarjan päältä.
>Muuten bensa tahtoo höyrystyä ja siitä voi >aiheutua käyntihäiriöitä.

Just, tötteröllä vesilintua.

Ja se summary:
- etulämmitystötterö veke
- sytytystä myöhemmäksi

Jos vielä on ongelmia niin:
- tulpat
- kaasarin suutin

/r

RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: E27N
Tiistaina 25.1. 2005 klo 19:12:09

Message:
Teboilin lämmityspetroliin ei tarvitse lisätä bensaa. Ainkin Mörkö-majori käy nikottelematta sillä sellaisenaan.
RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: FM
Tiistaina 25.1. 2005 klo 19:28:01

Message:
E27N

Mitä olet maksanut Teboilin lämmityspetroolista?
RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: Customi
Tiistaina 25.1. 2005 klo 19:43:34

Message:
bm, on sitten kokeiltu käytännössä, että petrokone petroolilla antaa huomattavasti enemmän ulos, mitä petrokone bensalla! Veikkaisin vajaata kymmentä heppaa ja se on pienessä moottorissa jo paljon!
RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: tane II
Tiistaina 25.1. 2005 klo 19:59:14

Message:
Tässä http://www.masinistit.com/keskustelu/5522.html on yksi aikaisempi petroolijuttu, jossa joku Fortumin mies selitti mm. tuota bensiinin lisäämisen tarvetta.


RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: HiljainenHarmaa
Perjantaina 28.1. 2005 klo 17:18:41

Message:
Tuskin lienee tuo minun voimanpesä mitenkään modattu, ainakin alumiinisuojat ym. ovat pakosarjan päällä paikoillaan. Sytty on syytä kyllä pitää hiukan kauempana kuin petroolilla ajettaessa mutta tuota tehohäviötä ei kyllä minusta huomaa muutenkaan. Mistä kukin petroolia ostaa tänä päivänä ja mihin hintaan? Sillähän tuo kone on käymään rakennettu mutta täällä Keski-Suomen periferiassa sitä ei taida ainakaan saada kuin litran pulloissa.
RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: bm
Perjantaina 28.1. 2005 klo 17:58:58

Message:
sitä eroa ei juurikaan huomaa,on kokeiltu!
RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: vesa
Perjantaina 28.1. 2005 klo 18:34:04

Message:
Yksi isäntä meilläpäin poltti ferkunsa äkeen kanssa kesäkuumalla hiostaessa. Oli pannut bensaa tankkiin eikä huomioinut esilämmitystä!
RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: Rimpisen Masa
Lauantaina 29.1. 2005 klo 10:52:04

Message:
Muutama erilainen harmaa on ollut ja petroolikoneet olivat sellaasia, että niiden piti käydä tosi lämpöösenä, enen kuin tehua alkoi tulla. Jos vertahat bensakonetta petrooliin, niin muistaha päästää se petroolimasina ensin todella lämpööseksi, sanoosin kanssa että bensaalla et siitä samaa tehua saa irti.
RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: verkulla ajellu
Lauantaina 29.1. 2005 klo 11:39:28

Message:
Kyllä se piti olla petrooli moottori kuuma,ennenkun esimerkiksi puimakoneen pyöritys ongelmitta onnistu.Joskus petroolin loputtua pelto hommisa,niin eipä tahtonu pensalla päästä tankkaamaan.Kyllä se verku varmaan pensalla käy talavella,ja yleensä pinesä ajosa.
RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: lasatka
Keskiviikkona 02.2. 2005 klo 01:09:04

Message:
Selittäkääpä, mihin se petroolifergun sytytyksen säätö myöhäsemmälle bensakäytössä perustuu? Omaa petrofergua (TED-20 vm. 1952) on käytetty pelkällä bensiinillä siitä asti kun lyijytön tuli markkinoille. Ja ilman minkään valtakunnan lyijyä korvaavia lisäaineita.

Sytytyksen olen säätänyt aina korvakuulolta siten, että tyhjäkäynnillä sytytystä niin aikaiselle, kunnes käynti muuttuu epätasaiseksi ja sitten pikkuisen taaksepäin, että käy taas tasaisesti. On tehot tallella ja reagoi herkästi vipusen kääntöön.

Myöhäisellä sytytyksen säädöllä teho kyllä häviää, käynnistyminen (kylmänä) vaikeutuu ja pakoventtiilit voivat olla kovilla. Venttiilivaurion yleisin syy on liian myöhäinen sytytys. Seon ei ennätä palaa sylinterissä, vaan pakoventtiilin auetessa palavaa seosta pääsee pakosarjaan, pakoventtiili kuumenee liikaa ja pahimmassa tapauksessa sulaa piloille. Jos pakoputken alkupää fergussa vähänkin punertaa pimeällä, niin kohta on venttiiliremontti edessä.

Tuolla aikaisemmin oli puhetta kaasarin suutinten vaihdosta. En sen paremmin tunne kaikki niitä kaasuttimia, millä ferguja on vuosien saatossa varustettu, mutta ainakin omassa ja naapurin koneessa on säädettävät suuttimet. Olisiko uudemmissa versioissa myös kiinteitä suuttimia. Suuttimet olen säätänyt ohjekirjan mukaan alarajalle (laihalle seokselle).

Bensa- ja petrooliferguissa on erilainen kansi. Bensakoneen tulpat eivät sovi petroolimoottoriin. Niissä on lyhyempi kierre ja ne jäävät n. 0,5cm liian syvälle. Parempi on etsiä petroolikoneen tulppia vastaavat lämpöarvoltaan sopivammat (kuumemat). Esim. NKG B7ES (alkuperäisiä vastaavat), B6ES tai B5ES.

Näillä opeilla on petrofergulla kynnetty perunapellot, ajettu lumet ja puut, pyöritetty hakkuria ja tehty muita isompia ja pienempiä töitä jo parinkymmenen vuoden ajan. Ja vieläkin se on "laakin peli" ainakin 10 asteen pakkaseen asti, jos vaan veivimiehen hauis pelittää. 6-volttinen startti kun ei ole toiminut enää vuosikausiin. Ja täyssynteettinen öljy moottorissa helpottaa veivausta.
RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: Arto
Torstaina 03.2. 2005 klo 09:01:05

Message:
lasatka: "Ja täyssynteettinen öljy moottorissa helpottaa veivausta."

Ja minä kun varta vasten ostin perinteistä halpaa mineraaliöljyä harmaaseen. Luulin että synteettinen tulee vanhoista tiivisteistä läpi. Siis voinko seuraavalla kerralla huoletta vaihtaa synteettiseen? Pyöriikö kylmällä merkittävästi helpommin? Sopiiko esim 10W40 ???

RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: lasatka
Perjantaina 04.2. 2005 klo 00:42:43

Message:
Vanhoissa moottoreissa on aina enemmän tai vähemmän falskaavia tiivisteitä. Niistä vuotaa yhtälailla ulos sekä mineraaliöljy että synteettinen. Jotkut myös uskovat, että synteettinen öljy "syö" tiivisteitä. Tuo väite on kyllä mielestäni täyttä puppua.

Ainoa "haitta" synteettisessä öljyssä on se, että se on kylmänä notkeampaa ja tulee siksi helpommin ulos kuluneista ja viallisista tiivisteistä. Hinta on tietysti toinen murhe, varsinkin jos vuoto on iso ja öljyä joutuu lisäämään useasti.

Kyllä sen eron pyörimisessä selvästi huomaa, varsinkn jos joutuu käsin veivaamaan. Synteettisellä se on leikintekoa verrattuna mineraaliöljyyn, jos pakkasta on vähänkin enemmän. Kytkin pitää saada myös pohjaan, muuten peräöljyt pistävät hanttiin. Jos käsin veivaa, niin kaveri avuksi kytkintä painamaan tai jonkunlainen viritys jolla kytkinpolkimen saa pysymään alhaalla käynnistänisen ajan. Tai vähintään hydraulipumppu kytkettävä irti.

10W40 sopii hyvin. Viskositeettiluokituksen alkuosa (10W) tarkoittaa notkeutta kylmänä. Mitä pienempi luku, sitä helpommin pyörii pakkasella. Jälkimmäinen osa (40) tarkoittaa samaa asiaa kuumana. Vanhemmassa ja kuluneemmassa moottorissa kannattaa käyttää öljyä,joka kuumana on "paksumpaa" eli 40 tai 50.

Nykyiset halvimmatkin mineraaliöljyt ovat laadultaan aivan eri luokkaa kuin 50-luvun aineet. Joten ei se mineraaliöljykään mikään huono vaihtoehto ole.
RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: Arto
Perjantaina 04.2. 2005 klo 09:16:11

Message:
Kiitos seikkaperäisestä vastauksesta. Täytynee ensi kerralla vaihtaa synteettiseen, samallahan tulee tiivisteiden kunto testattua. Pakkaskäynnistyksiä tulee silloin tällöin, ne lumityöt. Käynnistän startilla, toistaiseksi on lähtenyt. Kai se veivauskin pitäisi harjoitella.
RE: Harmaa ferkku petrooli->bensa
Lähettäjä: vesa
Lauantaina 05.2. 2005 klo 19:15:23

Message:
Yksiaste mineraaliöljy on ainoa oikea vanhaan peliin mikäli konetta ei ole avattu ja puhdistettu. Ei missään nimessä halpoja " peseviä" öljyjä. Itse tuhosin diesel ferkun kk laakerit tällaisella myrkyllä, nyt käytän pelkästään SAE 30W Delvacia kun sae 40 öljyä ei oikeen mistään saa.