Aihe: akun lataus
Lähettäjä: Dexta-61
Keskiviikkona 29.12. 2004 klo 21:21:33

Viesti:
Dextani toinen akku ei ottanut virtaa vastaan ladattaessa.Yksi kennoista oli jäässä.Laitoin akun lämpöiseen sulamaan ja yritän huomenna latausta.Jäätyneen ja sen jälkeen sulaneen akun latauksesta oli pitkä keskustelu taannoin tällä palstalla.Mutta kysymys. Mitä laturin mittari näyttää, kun akku on täysin latautunut?
Lisäksi kaipaisin toimintaohjetta akkuhuoltoon, kun traktori on ajamatta pari kolme kuukautta talviaikaan.Kyse on meillä mökkitraktorista, jolla ei ole talvikäyttöä.
RE: akun lataus
Lähettäjä: Dexta-64
Keskiviikkona 29.12. 2004 klo 21:24:33

Message:
Jos akku on täynnä niin laturin mittari osoittaa silloin nollaa.
Ennen talvikautta lataa akut täyteen ja mielellään otat ne vielä lämpimään.
RE: akun lataus
Lähettäjä: Velu
Keskiviikkona 29.12. 2004 klo 21:45:49

Message:
Ensin pitää näyttää muutaman ampperin latausta. Päivän parin päästä, kun akku on täynnä, virta laskee noin 1A, tai alle.
RE: akun lataus
Lähettäjä: Laturi
Keskiviikkona 29.12. 2004 klo 21:52:57

Message:
No no. Siis kyllä se loppunäyttämä riippuu ihan siitä laturista.
Nämä halvat "4A" latureilla akku ei tule täyteen koskaan ja pikalaturilla "40A" loppunäyttämä on akkukohtainen.
Aku on silloin täysi kun sen napajännite on lataus irrotettuna 16-16.2V.
Loppuvaiheessa tuppaa kiehumaan. Joten ihan täyteen latausta kannattaa välttää tai säätää latauksen lopussa latausvirta pienemmäksi.
Kiinalaiset automaatti varaajat tiputtavat latauksen pois jo 14V napajännitteellä ja kun tässä vaiheessa lataus on kytkettynä, akku jää alle puoleen nimellisestä varauskyvystään.
RE: akun lataus
Lähettäjä: Teknokraatti
Torstaina 30.12. 2004 klo 09:01:08

Message:
Ei tuollasessa kennovikaisen akun latauksessa laturin virta lopu, koska yhden kennon vastajännite puuttuu. Näyttää todella siltä, että se jäätynyt kenno on sökö.
Tuo "Laturin" ilmoittama 16-16,2V keittää akut tyhjiksi alta aikayksikön ja niin hänkin on huomannut. Akku kyllä on täysi jo pienemmälläkin napajännitteellä.
Ei näitä käynnistysapuja kannata käyttää mihinkään akun lataamiseen ellei nyt sitten halua lopettaa jo vähän vainaata akkua, ettei jää epäselvää uuden akun ostopäätökseen.

Katoppa tästä lisää kaikenlaisia tarinoita ja kokemuksia:
Minkälainen akku ?RE: akun lataus
Lähettäjä: rjlt
Torstaina 30.12. 2004 klo 09:14:52

Message:
Jos on kaksi 6 V akkua sarjaan kytkettynä niinkuin itselläni 500 valmetissa saattaa hajottaa laturin sekä säätimen jos yksi kennokin on sökö. Kipin kapin akkukauppaan mieluummin molemmat akut vaihdettava yhtä aikaa.
RE: akun lataus
Lähettäjä: `.
Maanantaina 03.1. 2005 klo 11:42:57

Message:
.
RE: akun lataus
Lähettäjä: Markku
Maanantaina 03.1. 2005 klo 14:01:57

Message:
Lueskelin juttuja lyijyakun lataamisesta,lähtökohta on että akkua ladataan virralla joka on akun Ah:t/10 esim: 150 Ah akkua ladataan max. 15A virralla. Latausjännite tulee olla 1.1-1.2xkennojännite,12V akulla 13.2-14.4V.
Ostamalla halvan akkulaturin ja ns.yleismittarin ei saada selville mitä ladattaessa tapahtuu.
Uteliaisuuttani ostin akkulaturin 12V/4A,laturi piti sisällään muuntajan ja lämpösuojan lisäksi YHDEN diodin jolla vaihtojännite muka tasasuunnattiin.Yhdellä diodilla jännitteestä tehtiin kyseisessä laturissa jännite joka 50 kertaa sekunnissa nousi 0-tasosta n.14V:iin elikkä pätki negatiiviset puolijaksot pois, jännite oli puolet ajasta 0 ja toisen puolen ajasta 0-14V.Ostamalla laturiin tasasuuntaus-sillan,hinta alle 1 euro laturista tuli huomattavasti parempi.
Yleismittarit joita marketeissakin myydään eivät näytä latausjännitettä riittävän luotettavasti, ne saattavat näyttää rakenteestaan riippuen hyvinkin epäluotettavia arvoja.
Liian suuri latausjännite tuhoaa lyijyakun!!

RE: akun lataus
Lähettäjä: ok
Maanantaina 03.1. 2005 klo 16:54:59

Message:
Oikein.Vaan tuota yhden diodin juttua on kyllä vaikee uskoa,onko tollasia muka tosiaan myynnissä
RE: akun lataus
Lähettäjä: Velu
Maanantaina 03.1. 2005 klo 17:11:50

Message:
Taitaa olla lähes kaikki halpalaturit juuri yhdellä diodilla. Eihän niisä ole panostettu mihinkään muuhun kuin siihen, että se on halpa. Lataahan se toki huonolaatuisellakin virrallla.

Niissä taidetaan luottaa siihen, että iso akku tasaa pienen laturin värisevän virran. Ja niinhän se hyvin pitkälle onkin.

Tuli vain mieleen, että tuolla diodisilla asennuksellahan laturin muuntajan kuormituslisääntyy. En nyt jaksa kirjasta tarkistamaan, mutta eikös se ole nyt 8A:n laturi.Nythän se lataa posi- ja negatiivisillä jaksoilla. Muuntajan kuormitus on on siis pahimmillaan kaksinkertainen. Ettei vain tulisi ylikuumenemista?
RE: akun lataus
Lähettäjä: Teknokraatti
Maanantaina 03.1. 2005 klo 17:47:29

Message:
Näin on halvalla ei saa kuin yhden diodin. No muuntajakin on sitten mitoitettu varmaan sen yhden diodin virtaa varten eli se huilaa puolet ajastaan. Sekään ei kyllä ihan pidä paikkaansa, koska tuo verkkosähkö on sini-muotoista ja se osa siniaallosta, joka ylittää akun vastajännitteen sitten osallistuu latailuun. Virtamittari näyttää RMS-arvoa eli teholliarvoa ja jos se on tuo 4A niin todellisuudessa akkua ladataan 8A:n 50Hz:n pulsseilla. Akku ei siitä ota nokkiinsa laturi kyllä, jos lisäät sen toisen diodin.
RE: akun lataus
Lähettäjä: `.
Maanantaina 03.1. 2005 klo 20:32:25

Message:
.
RE: akun lataus
Lähettäjä: Markku
Maanantaina 03.1. 2005 klo 20:47:31

Message:
Ei esiinny liikakuumenemista ainakaan kyseisessä laturissa, oskilloskoopilla otetut käppyrät siniaallosta kyllä tukevat kirjoittamaani selostusta.Muuntajan rautapakkaan liitetty ylikuumentumissuoja toimi +85*C lämpötilassa,lämpötilaa ei saavutettu ladattaessa akkua vaan käytettiin säätövastusta.
Todettakoon että kyseessä oli vain yksi halpalaturi monien joukosta ja tästä saatiin kyseiset mittaustulokset.
Kaikkien verkkosähköön liitettävien laitteiden hankinnassa kannattaisi muistaa että FI merkintä olisi aika iso tae turvallisuudesta ja käyttövarmuudesta, joskin "vaakakupissa"hankittaessa laitteita on hinnalla myös merkitystä.
RE: akun lataus
Lähettäjä: Teknokraatti
Maanantaina 03.1. 2005 klo 21:06:10

Message:
Tuli tuossa mieleen, että periaatteessa se toisen diodin lisääminen pitäisi tehdä laturista 16A:n laturi, koska kumpikin diodi lataa nyt 8A:a.
Käytännössä kuitenkin tuo rautapakka ilmeisesti on rakennettu reilulla ilmavälillä, joten sen läpäisemä teho ei riitä lataamaan sitä 16A:ta ja samalla pakka toimii eräänlaisena tehorajoittimena.
No hyvä laturi sisältää myös muita funktioita kuten vakiovirran ja loppujännitteen tarkemmat säädöt, jolloin akku voidaan ladata täyteen.
Yleensä nämä halvat laturit on tarkoitettu tilapäiskäyttöön ja niillä saadaan akkuun sen verran hönkää, että kone lähtee käymään, jos vaikka valot on jäänyt koneessa päälle.
RE: akun lataus
Lähettäjä: DiodI
Maanantaina 03.1. 2005 klo 21:12:07

Message:
Toisen diodin? No jos kuitenkin laitettaisiin
3 kpl. lisää eli yhteensä 4 kpl. diodeja.
" Halpis " laturissa tuskin on keskiulosottoja
muuntajassa ?
Ei se muuten niin huono juttu ole ladata "elvy-
tettävää" akku syklivällä virralla (puoliaalto).
Akku elvyy ja samalla "uusiutuu" takaisin toimin-
takuntoon .
FI-merkinnällä olevat akkulaturit ovat (tai aina-
kin pitäisivät) testattu/koekäytetty ,ei niistä
akulle ole haittaa vaikka virta/jännite ei ole
vakaata DC-sähköä.
RE: akun lataus
Lähettäjä: Teknokraatti
Maanantaina 03.1. 2005 klo 21:12:50

Message:
Niin puhuin tuossa diodin lisäämisestä tietenkin tarvitaan kolme lisädiodia. Toinen seikka, mikä nyt vaikuttaa lopputulokseen myös on se,
että diodisillassa tulee sarjaan kaksi diodia ja näin latausjännite laskee 0,7-1V verrattuna yhteen diodiin.
RE: akun lataus
Lähettäjä:
Tiistaina 04.1. 2005 klo 17:39:49

Message:

RE: akun lataus
Lähettäjä: taavettimies
Keskiviikkona 05.1. 2005 klo 18:54:41

Message:
Hei taas "teknokraatti"!

Esitit (taas) mielenkintoisi mietteitä.
Tuo mitä puhuitte noista diodeista ja -silloista, pitää paikkansa. Mutta tuo virran tuplaantuminen ei oikein uponnut minun tajuntaani.

Nykyään ei enää Fi-tarkastus (tai mikään muukaan ennakkotarkastus) ole pakollista, tuskimpa mikään varaaja on Fi-merkitty.
EU:n alueella on pakollinen ainoastaan CE-merkki, ja "valmistajan vakuutus", että tuote täyttää ko. sähköalan tuotetta koskevat turvallisuusmääräykset (LVD tms).

Mutta tuosta virrasta. Periaatteessa 4A:n akkulaturi lataa 4A virtaa, kun akun jännite on 12V. Kun lataus jatkuu jonkin aikaa, nousee akun vastajännite, jolloin virta alenee alle 4A:n. Siis DIN 41773 mukainen W-latauskäyrä! Oletkos lukenut Teknokraatti läksysi?

Tuollaisissa 4A:n latureissa ei virtamittari näytä RMS-arvoa (tehollisarvo), ei myöskään keskiarvoa. Kunhan on "indikaattori", miksi mittarivalmistajakin (HOBUT= Howar Butler)sitä nimittää.
Mutta laturin muuntajaa lämpenee tietysti RMS-virralla, siis virran toisessa potenssissa!
Eli virran noustessa 10% kasvavat lämpöhäviöt 21%!

Mutta akku taas latautuu virran keskiavolla (AVE).
Siis jos halutaan tietää latausteho, tulisi mittarin olla keskiarvoa näyttävä.!
Mitä suurempi on näiden virtojen erot, sitä huonompi hyötysuhde laturilla on.

Pulssimainen virta ei tiettävästi paranna ("elvytä") mitenkään lyijyakun kapasiteettia tms ominaisuuksia. On jopa todettu, että pulssimainen virta aiheuttaa lisäntyvää korroosiota positiivisessa levyrungossa.
Mutta ns syklaava varaus parantaa varaushyötysuhdetta. Se tarkoittaa, että kun akun vastajänite nousee kaasuuntumisjänitteeseen (n 2,4V/Kenno) katkaistaan varaus ja annetaan kaaasujen haihtua levyiltä. Kun jännite on alentunut aloitetaan varaus uudelleen jne.. Tällaisessa tapauksessa syklin aika on 1...10 minuuttia.
Sensijaan NiCd-akuilla käytetään erilaisia pulssituksia lisäämään varaustehokuutta.RE: akun lataus
Lähettäjä: Teknokraatti
Keskiviikkona 05.1. 2005 klo 19:18:22

Message:
Terve vaan taavettimies.
Niin tuo minun ajatukseni oli puhdasta teoriaa ja ajatusleikkiä eli, jos mitataan puoliaaltotasasuuntaajan diodilta 4A:n tehollisarvo, on tietenkin
pulssivirran arvo 8A. Jos kaksi tällaista piiriä on rinnankytketty tulee nyt tietysti tehollisarvoksi 16A. Käytäntö on tietenkin toinen
ja tässätapauksessa pitäisi pulssilähteen syöttää puhdasta kanttiaaltoa ja diodien olla ideaaliset eli mitään kytkentäviipeitä niillä ei olisi.
Muuntaja se on joka tässä kyllä ensinmäisenä prakaa kuten mainitsit ja nimen omaan sen häviötehon nousu neliöön tekee siitä melko kuuman kaverin.
Mitä tulee tuohon CE-merkkiin niin se on merkki tullille mitä nyt sitten aiheeseen liittyykin. Kyllä se Fi merkki edelleen on tietääkseni voimissaan ja on myös tietynlainen laadun tae.
Jos halutaan halkoa hiuksia niin ei siinä mistään akun jännisteestä ole kyse jos 4A:n laturi lataa 4A:ta. Kyllä se lataa juuri sillä virralla kuin virtamittari näyttää;-)
RE: akun lataus
Lähettäjä: Taavettimies
Keskiviikkona 05.1. 2005 klo 22:39:37

Message:
Hei!
Edelleen tuo virran laskutapa menee yli minun hilseeni! Jos virta on 4A yhdellä puoliaallolla, on se 8A kahdella. Siis teoriassa. Eli tuo virta 4A on RMS. Tarkoittaa pitkälle (vähintään yhdelle jaksolle, eli virtapulssille ja seuraavalle eli tyhjälle puolijaksolle) aikayksikölle integroitua tehollisarvoa!

Kyllähän CE-merkki tulee olla myös EU:n sisällä liikkuvalle tavaralle. Kuten mainitsin, tulee yhtiön tehdä tuotteelle riittävät testit ennakkoon ja tehdä siitä "valmistajavakuutus" (declaration of conformity). Sen kopio on yleensä laitteen käyttöohjeen mukana!
Sellaisia tapauksia näkee aika usein, että valmistaja on laskenut tuotten markkinoille ilman, että se täyttää vaatimuksia (voi olla jopa CE-leima) ja ilmoittelee lehdessä tavaran takaisinvedosta. eli pyytävät tuotteenostajia palauttamaan kuvatunlaisen vekottimen ostopaikkaan. Silloin valmistaja vastaa kaikista vahingoista ja tuotteen takaisinvetokustannuksista.
Eikä siinä auta yhtään Fi-merkki. Joka sekin on enää vain kaupallisen laitoksen testausmerkki (SGS-Fimko). Ei enää Säkötarkstuslaitos Ry.
Turvatekniikan laitos (TUKES) on nykyään se yksikkö, joka tekee tuote/markkinavalvontaa.
Ja antaa määräyksen ko markkinoiltavedosta!

Mitä tulee siihen 4A laturin virtaan, kyse on siitä mitenkä se määritellään! Ja varaajissa se nyt vaan määritellään DIN 41773...4 mukaisesti vastajänniteen kanssa.
Tuollainen 4A laturi voi antaa, jopa 6A virtaa tyhjään akkuun, jossa vastajännite aluksi on 10...11V. Ettei kuluttajaa petkutettaisi leimaamalla laturia 6A laturiksi, on nimellisvirta päätetty nimittää siksi arvoksi, jonka laturi antaa 12v:n jännitteellä.

Tuo mainitsemasi pulssimaisuus antaa myös mahdollisuuden valmistajille spekuloida ja johtaa kuluttajaa harhaan. Olen nähnyt joissain 3A:n latureissa virran merkintöjä 4A eff ja 3A av. Siis nuo A;n jälkeiset merkinnät on alaindeksejä (en osaa tehä niitä tällä toosalla).
Valmistaja joutuu mitoittamaan akkulaturin komponentit (muuntaja, diodit) tehollisarvon mukaan! Siksi haluavat leimata 4A eff.
Akku kuitenkin latautuu vain virran aritmeettisen keskiarvon mukaan (galvaaninen prosessi). Siksi valmistaja joutuu myös merkkaamaan sinne 3A av (av=averige).

Tavallinen kuluttaja ei kyllä tiedä onko laturi 4A vai 3A vehje! Luulee sitä kyllä 4A:ksi!
Nimim. olenko luulosairas ;)

RE: akun lataus
Lähettäjä: Teknokraatti
Torstaina 06.1. 2005 klo 10:01:02

Message:
Ravistele sitä hilseistä päätäsi ja ajattele. Olet aivan oikein ymmärtänyt tuon puoliaallon virran tehollisarvon.
8A virtaa kulkee 10ms ja 0A 10ms on tulos 4A tehollisarvo.
Nyt jos se toisenkin puolijakson aika kulkee 8A, joka oli edellä 0A niin tietenkin nyt virta on 8+8=16A
Olet oikeassa tuon DIN normin suhteen näin se menee. Käytännössä sen latausvirran rajoittaa ohmin lain mukaan laturin ja akun sisäiset
vastukset silloin, kun laturin jännite ylittää sen akun vastajännitteen.
RE: akun lataus
Lähettäjä: Taavettimies
Torstaina 06.1. 2005 klo 15:04:02

Message:
Mistä tulee tuo 16A?
Jos laturin virta on 4A puoliaaltotasasuuntauksella, niin se on 8A kokoaaltotasasuuntauksella. Kun unohdetaan diodien häviöt yms.

Kannattaa vaikka kokeilla käytännössä, jos et muuten usko. Tai taas marssia kirjastoon opiskelmaan.
Mutta jos tosiaan virta nelinkertaistuu, niin kehoitan välittämästi hakemaan patenttia ko kytkennälle.
Olet kohta miljönääri. Onnittelen!
Jätän tämän aiheen kahdehtien uutta Einsteinia.
RE: akun lataus
Lähettäjä: Teknokraatti
Torstaina 06.1. 2005 klo 17:26:00

Message:
No en rupea kokeilemaan käytännössä, ei se ainakaan toimi. Laskelma kuuluu sarjaa kaljan osto ja kauppias palautti osan rahoista ja piika veti välistä.....
RE: akun lataus
Lähettäjä:
Torstaina 06.1. 2005 klo 17:42:56

Message:

RE: akun lataus
Lähettäjä: Thome
Torstaina 06.1. 2005 klo 17:53:15

Message:
Tietääkö kukaan miten saan 24v laturin muutettua siten että vois ladata 12v akkua? On nimittäin kulkeentunut nurkkiin iso trukkilaturi josta tulee vain 24v ulos.
RE: akun lataus
Lähettäjä: lataaja
Torstaina 06.1. 2005 klo 20:28:33

Message:
Vasatus Thomelle:
Laita kaksi 12 voltin akkua yhteen, plussa toisen akun miinuskeen ja toisen plussa toisen akun miinukseen niin saat niistä sen 24v. Ja sitten latamaan, niin minä joskus aikoinaan latasin 24 voltin laturilla.
RE: akun lataus
Lähettäjä: Thome
Torstaina 06.1. 2005 klo 21:00:55

Message:
Mutta jos laittaa tyhjän akun kanssa sarjaan täydemmän akun niin eikös se täydempi rupea kiehumaan. Parempi ois jos vois ladata vaan yhtä akkua kerrallaan. Joskus näin purettuna bilteman ison boosterilaturin josta saa ulos 12v ja 24v. Muuntaja oli mielestäni 24v mutta mitenkähän siitä oli järjestetty 12v puoli?
RE: akun lataus
Lähettäjä: Velu
Perjantaina 07.1. 2005 klo 20:24:07

Message:
Eiköhän siellä ole silloin muuntajassa kaksi ulostuloa. Pienmpi jännite on otettu arvatenkin kelan puolivälistä.


RE: akun lataus
Lähettäjä: Velu
Perjantaina 07.1. 2005 klo 20:38:58

Message:
Otampa osaa keskusteluun viritetystä laturista. Taitaa tuo taavettimies olla ihan oikeassa. Halppislaturi antaa niitä 8 ampperin pulsseja, mutta koska vain puolet ajasta diodi päästää viraa läpi, niin virta on keskimäärin 4A. Jos molemmat aallot tasasuunnataan, niin silloin virtaa lähtee kokoajan 8A. Tämä siis yksinkertaistetusti. Todellisuudessakin homma menee myös näin, mutta vaihtovirran luonteesta johtuen kirjoittamista tulisi turhaan lisää.

Yksi diodi pudottaa jännitettä sen 0,6v. Eli ihan tuplatehoja ei saada, mutta jännitteessä on kyllä varaa, koska nuo lataavat ilman kuomaa 16-17 voltin jännitteellä. Villi arvaus, teho voisi olla 7A.