Aihe: Diesel vero
Lähettäjä: Jukka
Sunnuntaina 26.12. 2004 klo 11:56:26

Viesti:
Miten se oikein menee?Milloin sitä saa ajaa pelkällä polttoöljyllä? Traktorin käyttö on vain harrastus.Lumi hommia ja sen semmoista...
RE: Diesel vero
Lähettäjä: Veke
Sunnuntaina 26.12. 2004 klo 12:04:21

Message:
Käytännössä polttoöljyllä saa ajaa aina, kun on työkone perässä. Peräkärryä vedettäessä ollaan kuljetustehtävissä ja vero pitää maksaa jossakin muodossa.
Maa- ja metsätalouteen liittyvät kuljetukset ovat tietenkin verovapaita riippumatta siitä, vedetäänkö niitä kärryllä tms.
RE: Diesel vero
Lähettäjä: Henrik
Sunnuntaina 26.12. 2004 klo 12:16:15

Message:
Kysy Jukka verottajalta! Täältä palstalta saadut vastaukset voivat johtaa kallisiin polttoainekuluihin. Tosiasia on, ettei muu kuin maataloudesta pääasiallisen tulonsa saava saa ajaa polttoöljyllä missään tilanteessa. Toinen asia on se, tuleeko joku pihallesi tankkiasi tutkimaan. Tuskin. mutta maantiellä saattaa ratsia kohdalle sattua. Silloin ajosi muuttuu kalliiksi.
RE: Diesel vero
Lähettäjä: Keke
Sunnuntaina 26.12. 2004 klo 12:33:31

Message:
Käväse sivuilla www.ake.fi ,siellä on tietoa asiasta.
RE: Diesel vero
Lähettäjä: Jukka
Sunnuntaina 26.12. 2004 klo 13:15:55

Message:

aina on ajettu 165sella pihahommia ja joskus maantiellä peräkärri perässä löpöä tankissa kukapa sitä tuolla syrjäseudulla tankkiin katsoisi
RE: Diesel vero
Lähettäjä: tane II
Sunnuntaina 26.12. 2004 klo 14:29:02

Message:
Parhaiten se selviää tuosta AKE:n esitteestä Polttoöljyn käyttö traktorissa. Saman esitteen saa varmaan katsastuskonttorilta painettunakin. (Kannattaa ehkä tallettaa se tiedosto ensin ja avata sitten Acrobaatissa, aukeaa se suoraan klikkaamallakin, vaikka kestääkin hetken.)
RE: Diesel vero
Lähettäjä: Veke
Sunnuntaina 26.12. 2004 klo 18:26:56

Message:
Henrik voisi harjoitella luetun ymmärtämistä.

Aken sivuilta selviää, ettei omistajalla (eikä tietenkään sillä, onko omistaja viljelijä tai mökkiläinen) ole merkitystä veroa määrättäessä. Vain käyttötarkoitus ratkaisee.
Siis:Käytännössä polttoöljyllä saa ajaa aina, kun on työkone perässä. Peräkärryä vedettäessä ollaan kuljetustehtävissä ja vero pitää maksaa jossakin muodossa.
RE: Diesel vero
Lähettäjä: vesa
Sunnuntaina 26.12. 2004 klo 18:48:29

Message:
Henrik on kyllä oikeassa. Mikäli joku on kiinnostunut selvittämään asiaa perinpohjaisesti, vaatii se kyllä lain periaatteiden jonkunlaista osaamista jota ns. tavallisella kansalaisella ei ole. Aken tiedotteet eivät ole tyhjentäviä lakipykäliä. Esimerkkinä mainitsen että jos haet veneesi rannasta yleistä tietä pitkin peräkärryllä voit käyttää verotonta, jos taas autat naapuria hakemalla veneen edellyttää se maatalouden harjoittamista. Itse pelaan varman päälle ja käytän harrastehommissa ainoastaan verollista ainetta, kulutus ei niin monta jerrykannullista vuodessa ole.
RE: Diesel vero
Lähettäjä: tane II
Sunnuntaina 26.12. 2004 klo 22:12:01

Message:
Kyllä taas niin puutaheinää tuossakin kirjoitellaan:

Takuulla et saa kuljettaa omaakaan venettä verottomalla, jos et ole maatilatalouden harjoittaja.

Ja vaikka työn tekeminen "moottorityökoneeksi varustetulla traktorilla" onkin sallittua verottomalla polttoaineella (muillekin, kuin maajusseille), ei se työkone perässä yksin sitä verottomuutta takaa, vaan se ratkaisee, mitä ollaan tekemässä. Kun tehdään työtä työkoneella, saa käyttää verotonta, jos kuljetetaan jotain (vaikka vain sementtisäkkejä etukuormaajassa), vaaditaankin verollista. Kauppareissut, huvikseen ajelut ja jne. lienee verottajn mielestä henkilökuljetusta, joten siinäkin tarvitaan dieseliä, jos kyse ei ollut maatilatalouden harjoittajasta.

Henrikin kommentin suurin viisaus taisi olla siinä, että palstalta saadut vastaukset, hänen omansa mukaanlukien, eivät ole järin luotettavia!

RE: Diesel vero
Lähettäjä: mf265
Maanantaina 27.12. 2004 klo 07:55:20

Message:
Miten sen loppujen lopuksi todistaa mitä polttoainetta on kussakin tilanteessa käyttänyt jos löpöä on traktorissa käytetty ja yrittää alkaa käyttämään verollista polttoainetta ,koska pienien ajojen takia ei halua maksaa päivämaksuja. Otin tässä koku vuosi pojan diesel auton lainaksi ja vahingossa tankkasin "Pöljän asemalla" löpöä . Sain kyllä myyjältä todistuksen että tapahtui vahinko .Hän neuvoi polttamaan aineen ajamalla.Kun poika yritti selvittää miten auto saadaan siihen kuntoon ettei löpön merkkiaine näy. Siihen ei löytynyt kostia .Kysyimme asiaa katsastusmieheltä, auton valtuutetulta huoltoliikkeeltä. Lopulta poika vei paikalliselle nimismiehelle huoltamolta saamani todistuksen ja he ottivat ylös tapahtuneen virheen ettei jos ratsiassa polttoaine tarkistetaan ja löytyy väriainetta että mistä on kysymys.Onko traktorissa jossa on löpöä käytetty kauan kuika oiso työ vaihtaa verolliselle polttoaineelle.Ainakin harrasteluajoissa niillä eikyllä loppujen lopuksi ole niin iso ero hinnaasa vaikka käyttäisi aina dieseliä eli verollista ainetta.Niin kuika iso työ on muutoksen teko ja onko sitä kukaan tehnyt.
RE: Diesel vero
Lähettäjä: vielä ??
Maanantaina 27.12. 2004 klo 08:47:29

Message:
Tane II:lle kysymys hyvässä hengessä.

Kerroit, että "Takuulla et saa kuljettaa omaakaan venettä verottomalla, jos et ole maatilatalouden harjoittaja"

Kysymys: eikö työtehtävällä ole mitään merkitystä veron kannalta, eli liittyykö suoritettava työtehtävä maa- tai metsätalouteen? Eihän veneen kuljettaminen ole NORMAALI maa- tai metsätalouteen liittyvä työtehtävä.

Ei kai sitä mitä vaan omia hommiakaan eli veneen kuljettamista saa verottoman voimalla virallisesti tehdä vai saako?

Tietenkin viralliset vastaukset saa aina verottajalta, vaikkakin hekään eivät vlttämättä aina kykene antamaan oikeita vastauksia. Verolakimiehihiltä saa ne lähinnä oikeat tulkinnat, mutta pitää olla massia maksaa hyvistä neuvoista ja asioiden riitauttamisesta, jos tarvetta ilmenee.
RE: Diesel vero
Lähettäjä:
Maanantaina 27.12. 2004 klo 09:24:51

Message:
Turha jauhaa selvää asiaa, kohta 3, siinä se sanotaan selvästi, että maatilatalouden harjoittaja voi myös yksityistalouden ajot suodittaa polttoöljyllä
Polttoöljyn käyttö traktorissa
RE: Diesel vero
Lähettäjä: Henrik
Maanantaina 27.12. 2004 klo 11:13:59

Message:
Mitäs kyselette laillisuuksien perään, jos ei ole tarkoitustakaan sitä ymmärtää, saati noudattaa.
Jos laissa pyritään kertomaan että muu kuin ammatinharjoittaja ei saa käyttää traktorissaan verovapaata polttoainetta lainkaan, niin mitä merkitystä silloin on käyttötarkoituksella?
Olisikohan Veke tyytynyt lukemaan AKE:n ohjeesta vain otsikon jälkeiset pari riviä. Kannattaisi ehkä lukea koko juttu.
Myönnän auliisti, että täydellistä totuutta minäkään en pysty antamaan vaikka parhaaseen pyrinkin. Minä ressukka käytän verollista polttoainetta ja menetän omaisuudestani lähes 10 euroa joka vuosi. Turhaanko? Sitä en halua pohtia.
RE: Diesel vero
Lähettäjä: tane II
Maanantaina 27.12. 2004 klo 11:45:15

Message:
Henrik,

Kirjoittelet nyt kyllä ihan perättömiä. Missään laissa ei sanota "että muu kuin ammatinharjoittaja ei saa käyttää traktorissaan verovapaata polttoainetta lainkaan" tai "ettei muu kuin maataloudesta pääasiallisen tulonsa saava saa ajaa polttoöljyllä missään tilanteessa"! Laki ei lainkaan puhu maataloudesta pääasiallisen tulonsa saavasta henkilöstä, laissa maatilatalouden harjoittajalla tarkoitetaan sellaista verovelvollista, jota verotetaan maatilatalouden tuloverolain nojalla (vaikka tämä saisi pääasiallisen tulonsa palkkatyöstä). Eikä moottorityökoneeksi varustetun traktorin vapautusta polttoainemaksusta ole sidottu mihinkään ammatinharjoittamiseen. Jos väität lukeneesi tuon ohjeen, et ole siitä kyllä ymmärtänyt mitään!
RE: Diesel vero
Lähettäjä: vesa
Maanantaina 27.12. 2004 klo 16:24:44

Message:
Aken tiedote on tiedote, sille tuskin annetaan merkitystä lakituvassa. Esimerkkinä kerron tositarinan: maatilataloutta harjoittava henkilö kysyi X kaupungin nimismiehektä saako hän käyttää verotonta työkonetraktorissaan. Nimismies tutki lakipykäliä ja totesi että kyllä vaan. Joutui tiellä polttoainetestiin ja maksuja annettiin noin 20.000 mk , tästä on jo yli kymmenen vuotta aikaa. Henkilö riitautti asian sillä perusteella että pykälien vaikeaselkoisuudesta johtuen hän oli kääntynyt nimismiehen puoleen asian varmistamiseksi. Oikeus totesi että nimismies virkamiehenä ei voi luvata enemmän kuin mitä kirjoitettu laki määrää ja näinollen piti maksun voimassa mutta kohtuullisti sen noin puoleen määrätystä. Eli mitä tästä opimme? Emme varmaan mitään.
RE: Diesel vero
Lähettäjä: tane II
Maanantaina 27.12. 2004 klo 16:50:42

Message:
Pari kommenttia Vesalle:

* Juuri AKE on se viranomainen, joka pääasiassa hoitaa polttoainemaksu-asioita (valvontaa hoitavat tulli, poliisi ja rajavartiosto).
* AKE:sta saa tarvittaessa sitovan Polttoainemaksulakia koskevan ennakkopäätöksen, ei sitä vallesmannilta saa!
* On hyvä ymmärtää, että tuon tiedotteen (ja muun AKE:n sivuilla olevan informaation) takana on itse lakitekstin lisäksi myös suuri määrä KO:n ratkaisuja, ts. niistä näkyy myös se, miten lakia on käytännössä sovellettu, ei vain se, kuinka laki on kirjoitettu. Eihän kukaan virkamies nyt omasta päästään kirjoittele tuollaisia esimerkkitapauksia, joita noissa ohjeissa on!

RE: Diesel vero
Lähettäjä: Henrik
Maanantaina 27.12. 2004 klo 17:43:30

Message:
Maksakaa kiltisti veroa maataloutenne tai muun vastaavan harrastuksenne tuloista ja tehkää viranomaisille ilmoitus elinkeinonne laadusta. Saatatte hyvinkin onnistua vapautumaan polttoaineen verovelvollisuudesta. Muussa tapauksessa käyttäkää dieseliä. Itse olen valmis luopumaan väitteestäni -maataloudesta pääasiallisen toimeentulon saavan osalta. Pidän kuitenkin yhä kiinni käsityksestäni, että verosta voi vapautua vain ne, jotka hankkivat koneillansa tuloja ja maksavat niistä veroa.
RE: Diesel vero
Lähettäjä: Ossi
Maanantaina 27.12. 2004 klo 18:20:07

Message:
Miten tuo verohomma vaikuttaa tähän;on metsätila(eli nykyään rinnastetaan maatilatalouteen) jolla tarktori metsätöitä ja aurauksia varten->
1.vien(metsätilallisen poika) oman metsän puita sahalle sahattavaksi omaan käyttöön,
2.suoritan oman maan maansiirtoa maanottopaikalta tiellä pätkänmatkaa tielinjalle,
3.vien omalta tilalta myytyjä polttopuita naapurille tietä pitkin.
Mitä polttoainetta pitäis näissä tapauksissa käyttää???
RE: Diesel vero
Lähettäjä: Veke
Maanantaina 27.12. 2004 klo 18:24:45

Message:
Uusi polttoainemaksulaki voimaan vuoden alusta (7.1.2004 11:05)


Vuoden alussa voimaan tullut uusi polttoainemaksulaki sisältää säännökset niistä seuraamuksista, jotka koskevat kiellettyjen polttoaineiden käyttöä ajoneuvoissa. Näitä ovat kaikki moottoribensiiniä ja dieselöljyä lievemmin verotetut polttoaineet, joista yleisin on kevyt polttoöljy. Uudella lailla on korvattu vanha laki polttoainemaksusta sekä moottoriajoneuvoverosta annetun lain lisäveroa koskevat säännökset.

Lievemmin verotetun tai verottoman polttoaineen käyttäminen ajoneuvossa on kiellettyä. Näiden polttoaineiden käytön estämiseksi kannetaan polttoainemaksu. Lievemmin verotetun tai verottoman polttoaineen käytöstä on ilmoitettava etukäteen Ajoneuvohallintokeskukselle ja maksettava polttoainemaksu, jonka suuruus on autoilla 330 - 1500 euroa/päivä ja muilla
ajoneuvoilla 100 - 670 euroa/päivä.

Jos ilmoitusta ei ole tehty ja ajoneuvon tankista löytyy esimerkiksi liikennevalvonnan yhteydessä kevyttä polttoöljyä, määrätään polttoainemaksu korotettuna. Polttoainemaksu koskee sekä Suomessa että ulkomailla rekisteröityjä ajoneuvoja. Myös rekisteröimättömät ja suljetulla alueella
käytettävät ajoneuvot ovat maksuvelvollisia.

Traktoreiden päivämaksujärjestelmä pysyy ennallaan
Rekisteröidystä traktorista polttoainemaksu voidaan suorittaa ns. päivämaksuna kuten tähänkin asti. Päivämaksun suuruus on viisi euroa ja se on suoritettava Ajoneuvohallintokeskuksen tilille. Maksu on suoritettava ennen polttoainemaksulain alaiseen käyttöön ryhtymistä. Kuitti tai tuloste suoritetusta maksusta on pidettävä ajoneuvossa mukana. Päivämaksun voi suorittaa myös liikennetraktorista, joka ei ole nestepainetoimisella runko-ohjauksella varustettu.

Traktoria saa käyttää polttoöljyllä ilman polttoainemaksua maa-ja metsätaloudessa ja maatilatalouden harjoittajan yksityistaloudessa, kuten tähänkin saakka. Lakiin tehdyn lisäyksen mukaan maatilatalouden harjoittajalla tarkoitetaan myös sellaista henkilöä, jota verotetaan metsätalouden tulosta tuloverolain 43 :n nojalla (metsätalouden pääomatulo).

Polttoainemaksusta vapaita ovat edelleen myös moottorityökoneet, moottorityökoneeksi varustetut traktorit sekä auton alustalle rakennetut työkoneet silloin, kun niitä ei käytetä muihin kuin niiden käyttötarkoituksesta johtuviin kuljetuksiin itse työalueella tai niiden siirtyessä työalueelta toiselle.

Ajoneuvohallintokeskus

Kun vielä saataisiin tuo Henkka tajuamaan tämä teksti. Minulle ja Tane II:lle tämä on selvää pässinlihaa.

RE: Diesel vero
Lähettäjä: Hannes.
Maanantaina 27.12. 2004 klo 19:13:30

Message:
Varsin kinkkinen asia näyttää olevan tuo polttoöljyllä luvallisesti ajelu. Itse en ole maatilatalouden harjoittaja, ja tulkitsisin asian Aken ohjeista omassa käytössäni seuraavasti:
Jos minulla on traktori työkoneena, esim. linko perässä ja linkoan tietä itselleni tai naapurille, niin saan käyttää sekä lingotessa, että siirtymäajossa polttoöljyä, mutta jos menen käymään traktorilla kylällä esim. lottoamassa tai postissa niin minun pitäisi suorittaa nämä ajot verollisella polttoaineella.
Käydessäni ostamassa traktorillani polttoainetta työkone perässä, niin saisin taas ajaa löpöllä, kun taas pelkällä traktorilla (ilman työkonetta) huoltoaseman tankilla pistäytyessäni joutuisin käyttämään Dieseliä, koska traktorin ei silloin katsota olevan työkoneena. Jos taas kuljettaisin talvella peräkärryllä itse tekemälläni jäätiellä esim. hiekkaa saaressa olevalle kesämökilleni, minun kai pitäisi käyttää Dieseliä (en tiedä vaikuttaako itse tehty jäätie jota ei ole suljettu yleiseltä liikenteeltä asiaan).
En ole käynyt lukemassa KO:n ratkaisuja vastaavista asioista. Itse olen käyttänyt aina vain polttoöljyä, koska traktorini on kesät ja talvet kesämökillä saaressa, ja talvella käytän sitä vain jäätien linkoamiseen itselleni ja mökkinaapurille. Meille harrastajille lienee taloudellisesti sama kumpaa ainetta käytämme jos vuosikulutus on 100-200 litran välillä. Talvilaadun Dieselissä ei tarvitsisi ainakaan pelätä polttoaineen jäätymistä. Tarvitsemani vähäisen polttoöljyn olen pyrkinyt aina ostamaan talvella jolloin saa talvilaatua, eikä siinäkään ole ollut jäätymisongelmia.
RE: Diesel vero
Lähettäjä: tane II
Maanantaina 27.12. 2004 klo 20:57:10

Message:
Juu, pitää vissiin korjata tuo jo omassa kirjoituksessa ollut moka, eli ylin muutoksenhakuinstannsi näissä asioissa on KHO, ei KO.

Käyttö-ominaisuuksien kannaltahan moottoripoltto-öljyllä ja dieselillä ei ole eroa, lämmitysöljyä ei ainakaan uusiin koneisiin pitäisi koskaan laittaa.

Kyllä minä ainakin ymmärrän asian niin, että jos on peräkärry, eikä kyseessä ole maatalouden kuljetus tai maatilatalouden harjoittajan traktorillaan suorittama kuljetus, pitää aina olla verollista polttoainetta. Ja niin se taitaa olla tuon pelkän traktorin kanssakin.RE: Diesel vero
Lähettäjä: MF 135 vm-67
Maanantaina 27.12. 2004 klo 21:11:30

Message:
Omakohtaisesti kysyin syksyllä puhelimitse asiaa Lp:n komisariolta, sekä hänen kehoituksestaan AKE:lta. Näistä keskusteluista jäi mieleeni kaksi asiaa: AJON TARKOITUS, eli mitä kuljettaa sekä, OMISTAAKO. Käsitin että löpöllä ajo on sallittua kun omistaa maa- tai metsätilan ja tietysti täytyy tehdä vuosittain veroilmoitus tilasta. Ja vain tilan ajot taikka yksityistalouden ajot. Sillä missä asuu ei ole merkitystä eikä sillä, kertyykö sieltä verotettavaa tuloa joka vuosi, riittää kun omistaa. Poliisin neuvo muuten oli jotta jos epäilyttää itseä, niin kannattaa maksaa päivämaksu tai ajaa verollisella.
Omistan vapaa-ajan asuntona käyttämäni maatilan, jonka toiminta on loppunut parikymmentä vuotta sitten ja pellot metsitetty.
RE: Diesel vero
Lähettäjä: mf265
Maanantaina 27.12. 2004 klo 21:22:11

Message:
Käsitykseni mukaan metsätalous luetaan samaan maatalouden kanssa ,Kun kun omistajaa verotetaan
maa-tai metsätalouden harjoittamisesti. Asuinpaikalla ei ole merkitystä.
RE: Diesel vero
Lähettäjä: MF 135 vm-67
Maanantaina 27.12. 2004 klo 21:44:50

Message:
Jäi mainitsematta, olen metsätalouden myyntiverollinen. En täytä ollenkaan maatilatalouden ilmoitusta. 2003 vuoden puolella käytin vielä verollista polttoainetta. Vasta vuosi sitten aloin tankkaamaan punaiseksi värjättyä. Silloin "puujussit" selkeästi rinnastettiin "maajusseihin"
RE: Diesel vero
Lähettäjä: Päivämaksu
Tiistaina 28.12. 2004 klo 19:42:15

Message:
Rekisteröidystä traktorista voi maksaa päivämaksua jonka suuruus on 5.

Tämä poikkeuksena noihin 100-670 lukuihin.
RE: Diesel vero
Lähettäjä: vesa
Tiistaina 28.12. 2004 klo 19:49:45

Message:
Tane kakkoselle toivotan onnea virkamiesten kanssa, olen muutaman kerran heidän kanssaan asioinut ja havainnut että khota sitovia päätöksiä ei Suomessa ole. Ei ainakaan virkamiehen tekemää, virheellistä päätöstä. Verottajaltakin voi hakea ennakkopäätöstä mihin tahansa verotusta koskevaan päätökseen. Kannattaa kysellä Veronmaksajien juristeilta kuinka sitovia nämä päätökset ovat sitten olleet kun asiat ovat menneet päälaelleen. Suomessa noudatetaan oikeustapauksissa, siis tuomarit noudattavat ns. normatiivista tulkintaa eli kirjoitettu laki esitöineen määrää tahdin. Ns. tavoitteellinen kanta jota esim. EY- tuomioistuin noudattaa tukeutuu enemmänkin lain tarkoitukseen. En tästä aiheesta enempää haalua kommentoida, tarkoitukseni ei ole olla muita tietävämpi mutta olen havainnut traktorimiesten kanssa puhuessani että tähän polttoaineasiaan suhtaudutaan aika kevyesti.
RE: Diesel vero
Lähettäjä: tane II
Tiistaina 28.12. 2004 klo 22:12:08

Message:
Kyllä minä Vesa vähän ihmettelen noita Sinun kommenttejasi, toisaalla viisastelet Suomen ja EU:n oikeusjärjestelmien eroista tai lainvoimaisen ennakkopäätöksen sitovuudesta kuin parempikin lakimies, toisaalla taas väität "jos haet veneesi rannasta yleistä tietä pitkin peräkärryllä voit käyttää verotonta"! Kummasta mahtaa olla traktomiehille enemmän hyötyä tai vahinkoa?

RE: Diesel vero
Lähettäjä: Sami
Tiistaina 28.12. 2004 klo 22:57:12

Message:
Maksan mukisematta ajoon lähtiessä 5 euron päivämaksun jos epäilen ajon olevan edes mitenkään ajateltavissa verollista polttoainetta vaativaksi. Se on pieni hinta huimien seuraamusmaksujen välttämisestä. Mitenkähän on romukuorman vienti maatilan pihasta romuliikkeeseen, onko polttoainemaksun alainen kuljetus? Aion joka tapauksessa maksaa sen 5 euroa lähtiessäni, ei tarvitse sitten miettiä seuraamuksia.
RE: Diesel vero
Lähettäjä: tane II
Keskiviikkona 29.12. 2004 klo 10:39:55

Message:
Kai tuohon Samin kysymykseen on aika vaikea sanoa yhtään mitään, kun et edes mainitse, onko kysymyksessä oma maatila vai urakoitsijanako teet kuljetusta.

Mutta paha kysymys sikälikin, että vastauksesta voi riippua myös sallitun kuorman koko:

Asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä, 35

---------------------8><-------------------------
2. Muuhun kuin liikennetraktoriin kytkettävän hinattavan ajoneuvon kytkentämassa saa 1 momentin rajoissa olla enintään 10 tonnia. Tätä rajoitusta ei kuitenkaan sovelleta moottoriajoneuvoverosta annetun lain 17 a :ssä tarkoitetuissa kuljetuksissa.
---------------------8><-------------------------

Siitä vastauksesta saattaa riippuua sekin, sovelletaanko mahdolliseen ylikuormaan ylikuormamaksua vai ei!

Outoa muuten, että tuo pykälä vielä viittaa moottoriajoneuvoverosta annettuun lakiin, vaikka se on kumottu ja korvattu lailla polttoainemaksusta.

RE: Diesel vero
Lähettäjä: vesa
Keskiviikkona 29.12. 2004 klo 15:10:48

Message:
kommentoin Tane kakkoselle vain tätä hänen "lainvoimaisen ennakkopäätöksen sitovuutta".Tarkoittaako lainvoimaisuus mielestäsi sitä että päätös on tehty vallitsevien lakien mukaan vaiko sitä että sen valitusaika on mennyt umpeen? Virkamiehet tekevät lain kanssa ristiriidassa olevia päätöksiä johtuen siitä että lakia tärkeämpi viranhoitajaölle on hänen esimiehensä ja viraston kanta. Hyvin usein esimerkiksi esittelijät jättävät eriävän mielipiteensä päätöksiin, miten tämä on mahdollista jos lakia noudatetaan? Heidän mielipiteensä perustuu juure siihen eri käsitykseen lain tulkinnasta, jonka he ylemmilleen häviävät. Miksi esim. tulli on palauttanut ihmisille väärin (lue lainvastaisesti) perimiään autoveromaksuja? On tehty päätöksiä jotka ovat perustuneet viraston omiin määräyksiin, ei lakiin.Kommentoin vielä Aken tiedotetta. Jos sitä lukee kuin piru raamattua, ja pyrki soveltamaan sitä omaan tapaukseensa joka ei aivan täytä lipareen sanamuotoa, saattaa kokea ikäviä yllätyksiä. Positiivinen luotettavuus sillä varmaankin on mutta miten lienee negatiivisen kanssa. Eli ne lain kohdat jota siinä ei mainita. Joku niistä saattaa olla suoranaisessa ristiriidassa lipareen informaation kanssa. Olen itse kokenut vastaavanlaisen tilanteen tullin muuttoautomääräysten kanssa ja kun heille asiasta kommentoin he sanoivat että se on vaan tiedote jossa saattaa olla puutteita. Nyt en jatka enää keskustelua Tane kakkosen kanssa, mielelläni lukisin kyllä masinistien omakohtaisia kokemuksia tässä hyvinkin tärkeässä asiassa.
RE: Diesel vero
Lähettäjä: Exmajuri
Keskiviikkona 29.12. 2004 klo 15:57:27

Message:
Jos polttoainetta kuluu muutama jerrykannu vuodessa kuten Vesa mainitsi, niin paras on käyttää dieseliä, eikä miettiä lain porsaanreikiä, hintaero ei ole merkittävä. Ja talvidieseli toimii paremmin kuin polttoöljy.
Jos puhutaan suuremmista polttoainemääristä, niin silloin ei olla harrastajia, ja kyse on urakoinnista tai maa/metsätalouden harjoittamisesta.
RE: Diesel vero
Lähettäjä: tane II
Keskiviikkona 29.12. 2004 klo 16:03:35

Message:
Vesalle:

Kyllä tarkoitin lainvoimaisella päätöksellä juuri päätöstä, jonka valitusaika on mennyt umpeen.

Jaa ne lainkohdat, joita ei mainita, mitähän ne ovat? Polttoainemaksusta vapaat ajoneuvot on listattu polttoainemaksulain 6 ja 7 pykälässä (lainaus FINLEX:in ajantasaisesta tietokannasta on tuossa lopussa), ei hirveän pitkä lakiteksti. Jos sieltä ei löydy kohtaa, jonka perusteella ajoneuvo on vapautettu polttoainemaksusta, on 1 pääsääntö voimassa "Ajoneuvosta, jossa käytetään moottoribensiiniä tai dieselöljyä lievemmin verotettua polttoainetta, suoritetaan valtiolle polttoainemaksua siten kuin tässä laissa säädetään", onko se liian vaikeaa?

Tietysti on tulkinnanvaraisia rajatapauksia. AKE:n ohjeiden (ei yksin tuon esitteen) hyvä puoli on siinä, että niihin on itse lakitekstin lisäksi sisällytetty tietoa myös monista KHO:n päätöksistä (vaikkei sitä suoraan tekstissä sanottaisikaan). Voi niitä KHO:n päätöksiä tietysti itsekin lueskella FINLEX:in tietokannasta, jos innostusta riittää.


--------------------------8><------------------------------------

6
Polttoainemaksusta vapaat ajoneuvot
Polttoainemaksusta ovat vapaat:

1) moottorityökoneet ja moottorityökoneiksi varustetut traktorit sekä auton alustalle rakennetut työkoneet, joissa ei ole muuta kuin välittömästi työkonetehtävään liittyvää lavaa, säiliötä tai muuta kuormatilaa, milloin niitä ei käytetä muihin kuljetuksiin kuin niiden käyttötarkoituksesta johtuviin kuljetuksiin itse työalueella tai niiden omien poltto- ja voiteluaineiden kuljetukseen tahi niiden siirtyessä työalueelta toiselle;

2) traktorit, kun niitä käytetään turvetyömaalla;

3) moottorireet;

4) nestekaasua, maakaasua tai muuta näihin rinnastettavaa kaasumaista polttoainetta käyttävät kuorma- ja linja-autot, joiden hiukkasten tai typen oksidien päästötaso on ajoneuvon ensimmäisen käyttöönoton ajankohtana vastannut seuraavaksi voimaan tulevaksi hyväksyttyjen päästömääräysten mukaista tasoa, kuitenkin vähintään EURO-4-tasoa;

5) metaanista koostuvaa polttoainetta käyttävät henkilö- ja pakettiautot, joiden päästötaso on ajoneuvon ensimmäisen käyttöönoton ajankohtana vastannut seuraavaksi voimaan tulevaksi hyväksyttyjen päästömääräysten mukaista tasoa, kuitenkin vähintään EURO-4-tasoa; ja

6) ajoneuvot, joita käytetään asianomaisen järjestön kilpailukalenteriin merkityssä kilpailutapahtumassa tai siihen valmistauduttaessa.

Muualla kuin Suomessa rekisteröityihin, Suomessa tilapäisesti käytettäviin, 1 momentin 4 ja 5 kohdissa tarkoitettuihin ajoneuvoihin ei sovelleta pakokaasupäästöjen tasoa koskevia vaatimuksia. Suomessa rekisteröity kaasukäyttöinen ajoneuvo on vapaa polttoainemaksusta myös 1 momentin 4 ja 5 kohdissa tarkoitettujen pakokaasumääräysten muututtua, jos ajoneuvo on rekisteröinnin ajankohtana täyttänyt pakokaasupäästöjä koskevat vaatimukset.

7
Maa- ja metsätaloudessa käytettävät traktorit
Traktoria saadaan käyttää polttoainemaksua suorittamatta maa- ja metsätaloudessa. Metsätalouden kuljetukseksi katsotaan muun ohessa puun korjuuseen käytettävän traktorin siirtäminen puutavaraa kuljettamatta yleisellä tiellä työkohteeseen tai työkohteesta toiseen sekä puutavaran siirtäminen yleisen tien yli.

Maatilatalouden harjoittajan hallitsemaa tai maatilatalouden harjoittajien yhdessä hallitsemaa traktoria saadaan polttoainemaksua suorittamatta käyttää myös kuljetuksiin, jotka liittyvät:

1) maatilatalouden harjoittajan oman tilan puutavaran hankintakauppaan;

2) maatilatalouden harjoittajan oman tilan maa- ja kiviaineksen myyntiin;

3) maatilatalouden harjoittajan omaan puutarhaviljelyyn tai turkistarhaukseen silloinkin, kun niitä harjoitetaan maa- ja metsätaloudesta erillisenä liikkeenä; sekä

4) maatilatalouden harjoittajan yksityistalouteen.

Maatilatalouden harjoittajalla tarkoitetaan verovelvollista, jota verotetaan maatilatalouden tuloverolain (543/1967) nojalla tai metsätalouden tulosta tuloverolain (1535/1992) 43 :n nojalla. Maatilatalouden harjoittajan yksityistalouteen liittyvänä kuljetuksena ei pidetä korvausta vastaan tapahtuvaa kuljetusta. Mitä tässä pykälässä säädetään maatilatalouden harjoittajan omasta tilasta, sovelletaan myös maatilatalouden harjoittajan muutoinkin kuin omistussuhteen perusteella hallitsemaan tilaan.


RE: Diesel vero
Lähettäjä: Samppavaan
Keskiviikkona 29.12. 2004 klo 20:07:00

Message:
Ihmeellistä kiistelyä! Aken sivuilta selviää koko homma kerta lukemisella. Edelleenkään ei ole sellaista KUNIGAS-sääntöä että tarvitset omistaa maa- tai metsätilan tai maksella niistä veroja. Tavallinen tallaaja on täysin samalla viivalla myös polttoaineverotuksessa.


AKElta:


Ehdoton kielto käyttää polttoöljyä koskee
käytännössä kuitenkin vain autoja,
moottoripyöriä, mopoja sekä muita Lluokan
ajoneuvoja. Maa- ja metsätaloudessa
käytettävät traktorit ja erilaiset
moottorityökoneet (myös moottorityökoneiksi
varustetut traktorit) on lain
mukaan vapautettu polttoainemaksusta,
joten niitä voidaan käyttää polttoöljyllä.
Traktorin polttoainemaksuvelvollisuus
määräytyy käyttötarkoituksen
perusteella.

1. Moottorityökoneeksi
varustettu traktori

Jos traktori on varustettu moottorityökoneeksi
ja sitä käytetään työtehtävän
tekemiseen eikä kuljetustarkoitukseen,
traktorissa saa käyttää polttoöljyä.
Sillä, kuka traktorin omistaa ja kuka
sitä käyttää, ei ole merkitystä. Traktorin
käyttötarkoitus on määräävä tekijä.

Työn tekeminen työalueella sekä
työtehtävään liittyvät kuljetukset
työalueella silloin, kun kuljetus suoritetaan
itse työkoneella eikä perävaunulla,
on polttoainemaksusta vapaata.
Polttoainemaksua ei tarvitse maksaa
myöskään silloin, kun työkoneella siirrytään
työalueelta toiselle tai työkonetta
siirretään huoltoa tai korjausta varten.
Työkoneen omien poltto- ja voiteluaineiden
kuljetus on polttoainemaksusta
vapaata.
Traktoria pidetään moottorityökoneeksi
varustettuna silloin, kun se on varustettu
esimerkiksi seuraavilla laitteilla:
- kuormaus- tai kaivulaite,
- salaojan kaivulaite tai sorastusvaunu,
- pusku- tai lumiaura,
- lana tai harjauslaite,
- lumilinko, aura, äes tai muu vastaava
työväline.
jne...