Aihe: David Brown 995 työkytkin jumissa!
Lähettäjä: Juha S
Tiistaina 02.11. 2004 klo 11:42:31

Viesti:
Ilmeisesti Taavetin tyyppivika, mutta onko kellään mitään kikkaa, millä voisi saada kytkimen laukeamaan/pelittämään ilman traktorin katkaisua...Katkaisu tulee kylläkin eteen keväällä! Onko muilla ollut vastaavanlaisia ongelmia ko.laitteissa?


RE: David Brown 995 työkytkin jumissa!
Lähettäjä: Erkki
Tiistaina 02.11. 2004 klo 13:12:25

Message:
Omko nestevälitteinen kytkin? Mekaanisella välityksellä ajokytkimen jumittaminen on kyllä harvinainen juttu, ulosoton kytkin saattaa jumitella käytön puutteessa tai jos ajokytkimen levy on selvästi kuluneempi kuin ulosoton kytkinlevy. Säätämällä pitäisi alkaa pelittää ellei levy ole jostakin kumman syystä liimautunut asetelmaan esim. pitkän käyttämättömyyden seurauksena.
RE: David Brown 995 työkytkin jumissa!
Lähettäjä: Taavit
Tiistaina 02.11. 2004 klo 14:43:05

Message:
Terve!
omassa DB 990 vm. 77:ssa kanssa ulosoton kytkin jumissa. Kytkin oli jumissa ostaessani mutta ei haitannut ennen kuin tuli hommattua perunan nostokone ja linko. no tehtiin kytkin remontti, jossa vaihdettin kaikki muut kytkimen osat paitsi ulosoton levy. Ulosoton levy oli uuden veroinen. Soitto edelliselle omistajalle ja sanoi ettei ollut käyttänyt ulosottoa ollenkaan (tapin suojuskin oli paikallaan). Nyt neljä vuotta ja 200 tuntia myöhemmin ulosoton kytkin jumissa. Ei auttanut säädöt, joten traktorin katkaisu taas edessä. Että semmosta.
RE: David Brown 995 työkytkin jumissa!
Lähettäjä: 565-69
Tiistaina 02.11. 2004 klo 14:43:12

Message:
Perikunnan 700 Valmetin kytkintä irroittelin ajamalla ja välillä jarrua veto päällä polkemalla. Tämä on tapahtunut jo kolmena keväänä peräkkäin, kone kun seisoo ahtaasti ladossa, eikä tule käytettyä. Liikkeelle lähtö tapahtui pieni vaihde päällä startaten. Isommalle vaihtaminen onnistuu sitten vauhdissa. Kyllä joskus on saanut ajella ja jarrutella puolikin tuntia, mutta aina on irti lähtenyt.
RE: David Brown 995 työkytkin jumissa!
Lähettäjä: Erkki
Tiistaina 02.11. 2004 klo 15:40:43

Message:
Olen itte joskus irroittanut käytön puutteessa jumiutuneen kytkimen perävetokärryn kanssa niin, että pistää kärryyn vedon päälle, kytkin pohjaan startilla käyntiin ja jarruttaa raktorin jarrulla. Ainakin 990:n ulosoton kytkin irtosi sillä konstilla. Saman asian voisi ajaa kun löytäisi riittävän raskaan paikalliskäytön, jauhomyllyn tai muun semmoisen, jota raktori joutuu vääntämään tosissaan. Itte en kyllä viitsisi katkaista ennenkun olisin kokeillut vippaskonsteja.
RE: David Brown 995 työkytkin jumissa!
Lähettäjä: S T
Tiistaina 02.11. 2004 klo 19:09:33

Message:
Ajokytkintä on irroiteltu joskus hinaamalla konetta vaihde päällä ja kytkin pohjassa. Tietysti moottorin sammutus päällä että jarruttaa sen verran että irtoaa.
RE: David Brown 995 työkytkin jumissa!
Lähettäjä: Tenspeed
Tiistaina 02.11. 2004 klo 19:18:07

Message:
Nuffissa jäi eräänä keväänä ajolevy liimaukseen otin luukun sivusta auki ja sopiva meisseli aika pieni mutta pitkä terä sillä napsautin ajolevyn ja vauhtipyörän väliin niin heti irtosi ,köytin kytkinpolkimen alas kun yksin tein operaation.
Onko taavetissa mitään luukkua josta asetelman näkee ??????? Siinä on sama Borg-Begin kytkin kuin nuffissa.Joku työkone pyöritykseen niin johan irtoaa.
RE: David Brown 995 työkytkin jumissa!
Lähettäjä: Taavit
Tiistaina 02.11. 2004 klo 22:09:23

Message:
Taavetissa on luukku asetelman alla. Itse kyllä pyörittelin koneita muutamia tunteja ulosotolla mutta ei irronnut. Kytkin on siis kaksois kytkin eli kahdella levyllä. omassani on osittain nestevälitteinen. Tuosta Juhan koneesta en ole ihan varma.
RE: David Brown 995 työkytkin jumissa!
Lähettäjä: Erkki
Keskiviikkona 03.11. 2004 klo 08:52:37

Message:
Hinaamalla kytkimeen saa välittymään momenttia vain sen verran mitä puristuksen yli vieminen jarruttaa. Se ei välttämättä riitä. Jos on terve akku niin moottori käynnistyy vaihde päälläkin jos viitti vetää startin solenoidilta piuhat niin että saa startattua samalla kun itse istuu pukilla. Sitten vaan välikaasulla pelaten isompaa pykälää päälle, kytkin pohjaan ja saapas jarrulle. Ei kannata kokeilla kuin tilavassa paikassa ettei tule tahattomia törmäyksiä. Tuon 995:n kykimen osalta tuli ensimmäisenä mieleen että onko tarkistettu ettei vika ole fuskaavassa kytkinsylinterissä? Mahan alla olevasta luukusta pitäisi näkyä liikkuuko painelaakeri kun kytkin painetaan pohjaan.

Lievästi kanittava ulosotonkytkin saattaa irrota sillä, että painaa nostolaitevivun ihan taakse kun kytkin on pohjassa. Nostolaitepumppu jarruttaa silloin ulosottoakselia, ei häävin paljon, mutta saattaa riittääkin jos ei ole kovin lujasti liimautunut.

Ohjekirjassa on neuvottu polkemaan kytkinpoljin säännöllisesti pohjaan saakka ulosottokytkimen levyn liimautumisen estämiseksi. Taitaa päteä kaikkiin kaksoiskytkimiin sama neuvo.
RE: David Brown 995 työkytkin jumissa!
Lähettäjä: kuva
Keskiviikkona 03.11. 2004 klo 10:12:35

Message:
Kuva kytkimestä
RE: David Brown 995 työkytkin jumissa!
Lähettäjä: Juha S
Keskiviikkona 03.11. 2004 klo 12:04:49

Message:
Oma 995 on ihan mekaanisella eikä netetoimisella välityksellä.Säädin kytkintä, mutta se ei auttanut. Kiitoksia vaan vinkeistä, täytyy laittaa linko perään ja koittaa sillä. Nimittäin ulosoton akseli ei lakkaa pyörimästä vaikka kytkintä painan ihan metalliin saakka.Luukku löytyy kytkinkopan alta ja olen katsonut että ainakin kytkinpolinta painettaessa 2 kytkimen liike tapahtuu. Koneella on ajettu 4800h ja vm.1972 ja se oli ollut aikaisemmin yhdellä, ennen kuin se tuli meille.Voi tosin tietenkin olla, että työkytkin loppu kun ajokytkin pelaa ainakin ihan OK! Onko kytkinremppa kuinka paha tehdä ko.traktoriin? Paljonko osat maksaa, kellään kokemuksia??
RE: David Brown 995 työkytkin jumissa!
Lähettäjä: Juha S
Keskiviikkona 03.11. 2004 klo 12:11:55

Message:
Oma 995 on mekaanisella ei nestetoimisella 2 kytkimellä. Joku oli lähettänyt pätevän oloisen kuvan, löytyykö keltään korjausopasta yms. Koneella on aj.4800h vm.1972 Kaikki muut pelaa nätisti, paitsi työ työkytkin.Säädin sitä, mutta se ei auttanut.Onko kytkinpoka kuinka paha tehdä ja mistä saisi edullisimmin osat? Onko kellään kokemusta Taavin katkaisusta? Täytyy nyt pistää linko perään ja koittaa jos se sillä lähtisi pelaamaan, tosin ei viitsi paljon käydessä ulosottoa päälle, kun jurnuttaa niin paljon hampaille.Vapaana kyllä ulosotto menee päälle, mutta kytkimestä se ei tiedä mitään, pyörii vaan koko ajan vaikka kuinka painaa kytkintä metallia vasten. Kiitokset jo etukäteen tiedoista!
RE: David Brown 995 työkytkin jumissa!
Lähettäjä: Erkki
Keskiviikkona 03.11. 2004 klo 14:03:15

Message:
Kyllä se taitaa olla kätevin katkaista kytkinremppaa varten. Muistaakseni ulosoton vaihdekotelo pitää tiputtaa irti ensin ja vetää kytkimelle menevä akseli ulos ensin. Muuten se voi olla hankala saada spooreille takaisin kun vetää puoliskot takaisin kiinni toisiinsa.

Huomaa, siinä säädössä on semmoinen niksi, että kytkinasetelmassa pitäisi oleman kolme ruuvia, joita saa säädettyä siitä mahan alla olevasta luukusta jos poljinvipua säätämällä ei ala irroittaa. Säätö pitäisi auttaa nimenomaan silloin kun ajokytkimen levy on kulunut paljon ohuemmaksi kuin ulosoton levy. Olen joskus nähnyt opastuksen siitä säätämisestä www.davidbrowntractorclub.com
forumilla, mutta vanha keskustelu on sieltä hävinnyt jonnekin enkä jaksa enää muistaa miten se säätö pitää tehdä. Voidaanhan sitä kertauksen vuoksi kysyä spesialisteilta uudelleen ennekuin alat katkaisemaan koko vehettä. Saatan laittaa siitä kysymyksen vetämään. Taavikeskustelu varten on suomeksi omat sivunsa www.dunkeldunkel.com/traktori/. Sinne on kasautunut vähän kaikenlaista juttua jo entuudestaan ja mm.varmaan olisi hyödyllistä naputtaa kytkimensäätöohje sinne kanssa kunhan semmoinan vaan saadaan jostain ensin kaivettua esille.
RE: David Brown 995 työkytkin jumissa!
Lähettäjä: DB-sivut
Keskiviikkona 03.11. 2004 klo 14:13:15

Message:
DB-sivit
RE: David Brown 995 työkytkin jumissa!
Lähettäjä: Juha.S
Torstaina 04.11. 2004 klo 11:52:32

Message:
Juup, kiitos...Jos joku viittii niin lähettäköön täydellisen säätöohjeiston mailiin!