Aihe: Harmaan fergun ongelmat
Lähettäjä: Apua!
Perjantaina 15.10. 2004 klo 08:50:09

Viesti:
Harmaa bensa-petroli-ferguni temppuilee käynnistettäessä. Kesällä "kylmänä" käynnistettäessä se lähti vasta, kun sumutin ilmanputsariin aerostarttia; lämpimänä lähti nätisti ilmankin. Mutta eilen ei suostunut käynnistymään ollenkaan. Kaasarissa on varmasti puhdasta bensaa, ja startti pyörittää hyvin. Vehje seisoo ulkovarastossa - olisiko kosteudella jotakin tekemistä ongelman kanssa? Virranjakaja?

Lisäksi minun pitäisi vaihtaa masiinaan talveksi ainakin moottoriöljyt ja öljynsuodatin, ehkäpä jotakin muutakin pitäisi tehdä? Mitä öljyä? Mistä löydän sopivan suodattimen? Laitteen aiemmista huolloista ei ole tietoa, eli masiina on minulle uusi. Eli mitä teen ja miten? Tarkoitus olisi käyttää fergua lumitöihin, mikäli sen saa vielä käyntiin...


RE: Harmaan fergun ongelmat
Lähettäjä: Kokemusta on
Perjantaina 15.10. 2004 klo 09:52:06

Message:
Joskus pelattiin näitten petrooli-fergujen kanssa ja jotain käyntiongelmiakin välillä selvitettiin. Itse katsoisin seuraavia kohteita fergussasi:
Tankkiin kerääntyy vuosien varrella ruoste- ym. roskaa sen sihdin ympärille, josta bensan pitäisi "pudota" alas kolmitiehanalle tukkien joskus koko lähdön.
Kolmitiehanan sisällä oleva tiivistekumi turpoo joskus niin, että bensa ei pääse eteenpäin kaasariin johtavaan putkeen.
Sytytystulpat kenties eri merkkisiä jostain autoista jääneitä?. Kaikissa pitää olla pitkä kierreosa ja kärkiväli 0.75mm. Tulppa tutkitaan myös samalla runkoa vasten, antaako kunnon kipinän. Tulpan johdon pitää olla tietenkin ehjä ja kiinnitykset molemmissa päissä tiukkoja.
Virranjakan kärkivälin pitää olla 0.38mm ja mitään piikkejä (viilattava pois hienolla viilalla) ei saa olla kärkien kosketuspinnoilla.
Virranjakajan kannen sisäpuolella keskellä oleva hiili pitää olla kunnossa ja ylettää pyörijään.
Kärkien johtojen pitää olla tietenkin myös ehjät.
Itse mittaisin myöskin puristuspaineet tuossa tapauksessa moottorista, halpoja riittävän tarkkoja mittareita saa autotarvike- ja varaosaliikkeistä. Petroolikoneitten muutenkin alhaiset puristuspaineet menevät liian alas venttiilivikojen takia ja käynnistysongelmia alkaa tulla nimenomaan ilmojen kylmetessä. Näistä koneista on tullut venttiiliremonttien jälkeen yllättävän "pirtsakoita" entiseen verrattuna.
Moottoriöljyksi (6.8L) valmistaja suositteli aikoinaan kesäkäyttöön SAE 30 ja talvikäyttöön SAE 10. Öljysuodatintyyppejä: TEHO D2, M-Filtter MO 111, Fram CH 801 PL.
Perä/nostolaite käyttää samaa öljyä (22.8L) Kesällä valmistajan suositus esim. Esso SAE 50 moottoriöljyä, talvella Esso SAE 40
Joku Mobilin nykyinen Superi 10-40W pelittää moottorissa erittäin hyvin.
Kaasuttaja kannattaa myös puhdistaa kunnolla, siellä voi olla moskaa myöskin.


RE: Harmaan fergun ongelmat
Lähettäjä: massikkamies
Perjantaina 15.10. 2004 klo 10:22:23

Message:
Farmilaitteesta Lempäälästä löydät suodattimet ja muut tarvikkeet
RE: Harmaan fergun ongelmat
Lähettäjä: eki
Perjantaina 15.10. 2004 klo 10:45:45

Message:
Juu, uskoisin ongelman ratkeavan kun säädät ventiilit(ainaki meijänkylän pastorin fergu rupes pärähteleen hyvin kylmästäki käyntiin) Kun ensin tosiaan nuo perusasiat laitto kuntoon. Ne kun tahtoo sivuventiilit pienentää ittekseen niitä välyksiä, varsinki näillä nyky kuivilla polttoaineilla,,, auttaskohan joku lyijyä korvaava lisäaine? (luulisin)
RE: Harmaan fergun ongelmat
Lähettäjä: Customi
Perjantaina 15.10. 2004 klo 11:04:33

Message:
Kyllä se on jo melkein omistajasta kiinni, jos kunnossa oleva Harmaa-Fergu ei lähde esim. pakkasesta käyntiin. Akkukaan ei kovin kaksinen tarvi olla, kun heittää esim. sen bensakoneen veivistä käyntiin. Diesel-Harmaassa on taas jo uutena ollut kaikki tarvittavat apulaitteet kylmäkäynnistymiseen.
RE: Harmaan fergun ongelmat
Lähettäjä: Apua!
Perjantaina 15.10. 2004 klo 13:07:52

Message:
Kiitos asiallisista neuvoista. Eiköhän näillä pärjää...
RE: Harmaan fergun ongelmat
Lähettäjä: Jaska
Perjantaina 15.10. 2004 klo 18:57:21

Message:
EKI.Missäs Harmaa-Verkussa SIVUventtiilit?
RE: Harmaan fergun ongelmat
Lähettäjä: jp+
Perjantaina 15.10. 2004 klo 23:28:50

Message:
Mitehän vanahat pensat siellä fergun tankissa on?Jos on talven seissy, niin tyhjennäpä tankki ja paa uuvet pensat nii kyllä se siitä.
RE: Harmaan fergun ongelmat
Lähettäjä: jp+
Perjantaina 15.10. 2004 klo 23:29:05

Message:
Mitehän vanahat pensat siellä fergun tankissa on?Jos on talven seissy, niin tyhjennäpä tankki ja paa uuvet pensat nii kyllä se siitä.
RE: Harmaan fergun ongelmat
Lähettäjä: Taavi
Lauantaina 16.10. 2004 klo 08:50:15

Message:
Kuules Apua!

Minun harmaassa oli viime keväänä samoja piirteitä. Akkukin purkautui hiljalleen itsekseen.
Totesin lopulta kipinän hiipuvaksi. Vaihdoin sitten sytytyspuolan, joka auttoi kaikkiin pulmiin.