Aihe: Estre klapikone
Lähettäjä: Jari
Keskiviikkona 06.10. 2004 klo 15:38:33

Viesti:
Terve!

Onko Estre HM200 varteenotettava harrastuskone klapihommiin?
Onko hyvä ja muuta kommnetoitavaa?

Kiitos asiallisista vastauksista!!

t:jari
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Masunisti
Torstaina 07.10. 2004 klo 08:22:22

Message:
Kyllähän sillä rangat klapeiksi saa pienten
säätöjen jälkeen. Käyttämässäni yksilössä oli
terä vetänyt hitsauksessa kaarelle ja välys kasvoi kärkeä kohden. Kun säätämällä sitten terää
käänti niin juuresta alkoi hankaamaan siinä vaiheessa kun kärjen välys oli sopiva.
Puunmoskaa kerääntyi kuljettimen sisään eikä se
itsestään valunut pois, vaan sitä joutui tikulla
ajoittain kaivamaan. Lisäksi kuljettimessa oli
pultinkanta sopivasti tyrkyllä että klapi
kiilaantui väliin ja pysäytti kuljettimen.
Mutta kyllä sillä rankakasa pilkottiin ja
jos sen omaksi olis ostanu niin pienten muutosten
jälkeen kelpo peli.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Peltsi
Torstaina 07.10. 2004 klo 10:04:39

Message:
Pikkasen se vaatii muutoksia toimiakseen kunnolla. Katkaisuhomma on ihan ok, mutta kuljetin ihan perseestä. Se on liian kapea eli osa klapeista tippuu sivulle. Lisäksi ne kannatinketjut ovat klapien tiellä. Aika usein kiilautuu klapi ketjun ja kuljetinhihnan väliin ja pysäyttää hihnan. Jos on tarpeeksi löysällä hihna niin luistaa, muuten voi katkaista ketjun.
Omassa koneessa pitäsi uusia kuljettimen alapään kumit. Nyt pääsee jotkut klapit putoamaan maahan sieltä alapäästä ja taas pysäyttää hihnan. Lisäksi kuljetin täytyy olla loivassa kulmassa muuten tukkii herkästi. Kärryn lavalle hankala tehdä, koska vaatii jyrkän kulman.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Savaloja
Torstaina 07.10. 2004 klo 11:20:42

Message:
Tuo kuljettimen tukkeutuminen on ongelma muissakin, mm Nokassa (josta Estre on kopio), ja Klapituikossa.

Parhaimmin toimiva se oli Patussa. Patu on tehty siten, että kun se on traktorin perässä, kuljetin on taaksepäin. Eli voi peräyttää kuljettimen pienestäkin luukusta vaikka liiteriin sisälle. Lisäksi koneen perässä oli koukku johon saa kärryn kiinni, eli voi tehdä vaikka metsässä suoraan kärryyn ilman vekslaamisia. Kuljettimen säätö on kierretangolla, joten se on hieman hitaampaa, mutta toisaalta jämäkämpi kuin kettinkisysteemit.

Nyt itellä on Klapi-tuiko, jonka tukkeentumisen ratkaisin asettelemalla putkenpätkän ja pellin kuljettimen alapäähän, nyt klapi kääntyy pitkittäin kuljettimelle pudotessaan.

Patusta jäi parhaimmat kokemukset.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Laatikko
Torstaina 07.10. 2004 klo 14:59:46

Message:
Kyllä estre on ihan hyvä pilkekone esim. yhden tai kahden talon polttopuutarpeiden tekemiseen. Ja todella edullinen. Ja nyt ovat oppineet vironpojat jo hitsaamaankin kuulemma...

Mutta Bilke -pilkekone (www.bilke.net) on huippupeli jos haluaa tehokkuutta ja helppoutta tekemiseen. Meillä on klapi-tuiko sekä Bilke.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Fergu
Torstaina 14.10. 2004 klo 14:28:41

Message:
Missä siin kuljettimessa on ketjut?, pihassa on uusi estre en löydä ketjuja kuin sieltä kone huoneesta, pultit oli löysässä ja ja vaihdoinkin melki kaikki nykoleihin, ja ohjekirja ei täsmää ohjeiden että kuvituksen kanssa, yhde koivun olen katkonut kokeeksi näyttäs toimivan,terien säätö ohjeistus ei kaikkein selko lukuisin,muita ohjeita ei tieten tarvitakkaan!
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Jari
Torstaina 14.10. 2004 klo 14:53:05

Message:
Terve Fergu!

Annathan palautetta heti, kun on tunnin klapittaminen takana .Muutkin kokemukset ovat tervetulleita.

t:jari

RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Juha
Torstaina 14.10. 2004 klo 15:26:03

Message:
Kerrohan Laatikko, onko tuosta bilkestä hajonnut mitään.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Laatikko
Torstaina 14.10. 2004 klo 22:28:38

Message:
Pieniä ongelmia sen (bilke) kanssa on ollut. esim. rakenteen kestävyyksissä ja syöttö ja poisto kuljettimen kytkimissä. Takuuseen on tähän mennessä oikeestaan osat tulleet.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Fergu
Perjantaina 15.10. 2004 klo 07:21:30

Message:
Jari


Yritän testata viikonloppuna!
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Juha
Perjantaina 15.10. 2004 klo 08:24:54

Message:
Kuinka paljon oot laatikko bilkellä tehnyt klapia. Onko yhtä tehokas kone kuin mainoksessa luvataan.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: P
Perjantaina 15.10. 2004 klo 13:38:04

Message:

Kokemuksia Estrestä.

Olen käyttänyt Estreä vuodesta 1999 ja sillä on tehty klapeja vuosittain n. kahden talon tarpeisiin. Viime viikolla tein sillä vajaa 30 heittomottia.

Estre on toiminut tarkoitukseensa erinomaisesti, normaali käyttöhuolto (rasvaus, ketjujen kiristys, terän teroitus ja säätö)on riittänyt hyvin. Vinssin lisäsin jälkeenpäin kuljettimen säätämistä varten. Samoin niitä "roiskeläppiä" kuljettimen alkuosaan on vaihdettu vähän tukevimmiksi.

Klapien putoilemista kuljettimelta en pidä ongelmana, kärrykuorman teossa tippuu reipas sylillinen tavaraa. Kuljettimen alkupää tukkeutuu toisinaan, klapeja pitää vähä sohia liikkeelle.

Giljotiinimallisissa klapikoneissa puu saattaa lyödä varsin veemäisesti kynsille. Terän oikea välys auttaa tähän. Kuljettimen mattoa ei kannatta pitää kovin kireällä (tais olla jo mainittu jossain toisessa viestissä.)

Vielä kun rakentelisi jonkilaisen syöttölaitteen koneelle niin homma helpottuisi entisestään. Urakkamiesten klapikoneissahan semmoiset on jo tehdasasennuksena.

Tuossa oli nyt jotain.

-PRE: Estre klapikone
Lähettäjä: Valdo
Perjantaina 15.10. 2004 klo 19:10:03

Message:
Minkä moisessa hinnassa nämä vehkeet ovat, ostohinta?
Bilke klapikone
Lähettäjä: Laatikko
Perjantaina 15.10. 2004 klo 20:26:11

Message:
Juha: Jokunen sata mottia sillä on vasta tehty. Niin mainoshan lupaa 30 mottia tunnissa tehoksi mutta enpä tiedä miten sillä niin paljon voi keretä tehdä...rekan nuppikuorma reiluun tuntiin on mennyt ja silloinkin saa työntää tosissaan tuutin täydeltä, niin että kone rouskuttaa kahta-kolmea puuta yhtäaikaa ja tietty suurimmat yksistään. kyllä siinä hien saa vaikka kone syöttämisen itse hoitaakin. Vähän aikaa sitten kävin naapurissa tekemässä mummelin tekemiä ohuita rankoja klapeiksi siten että kahteenmieheen otettiin sylillinen rankoja ja laitettiin kaikki kerralla vaan syöttökuljettimelle ja hyvin rouskutti. Meni varmaan toistakymmentä rankaa kerralla!

Klapin päistä tulee todella suoria ja hyviä mutta halkaisemisessa on toivomisen varaa:ei halkaise kovin hyvin varsinkaan pientä puuta.

Mielestäni Bilke -kone menee superpilkkeen ohi ainakin siinä että bilke koneeseen voi laittaa useita puita kerralla, eikä superpilkkeessä ole ainakaan yhtään parempi halkaisu kuulemma.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: keijo komulainen
Perjantaina 15.10. 2004 klo 21:01:03

Message:
Kyllä toimii ja on mielekästä tehdä , ei lyö käsille niin kuin esim. Klapituiko.Jonkun verran lastentauteja.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Fergu
Maanantaina 18.10. 2004 klo 11:51:05

Message:
Valdo

Maksoin 2700 eku kotiin tuotuna.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Fergu
Maanantaina 18.10. 2004 klo 12:21:48

Message:
Parikytä mottia tuli työstettyä ei mitään valittamista, ainoastaan kuljettimenvissin on ikään kuin kiinassa tehty ei tule olemaaan pitkäikäinen,vielä olen tyytyväinen hankintaani.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Jari
Maanantaina 18.10. 2004 klo 14:34:53

Message:
Terve!

Siis kaukokiito tms. toi pihalle tuohon hintaa?

t:jari
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Fergu
Maanantaina 18.10. 2004 klo 14:48:49

Message:
Kuriiri toi !
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Fergu
Keskiviikkona 20.10. 2004 klo 11:17:36

Message:
Löytyi ainakin yksi vika, nimittäin rangan syöttö ohjain v kouru on 15mm sivussa halkaisu terästä joten rankaa joutuu tähystämään syöyttäessä ikäänkuin syrjäkaressa,asia korjaantuu purkamalla saumaa viisisenttiä ja kiinni,lieneekö muilla vastaavaa havaintoa?
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Jantikka
Keskiviikkona 20.10. 2004 klo 11:41:32

Message:
Kun itsekin olen katellut klapikonetta hankintamielessä niin kysymys asiantuntijoille:

Tämän otsikon alla puhutaan giljotiinimallisesta klapikoneesta hintaluokka tuo mainittu 2700 ekeä. Tuossa hintaluokassa on myös edullisimmat terällä leikkaaavat ja hydraulisesti halkovat mallit.

Pienen puun käsittely on varmasti nopeampaa giljotiineilla, mutta isojen paksujen rankojen suhteen voi olla toisin.

Mikä on teidän valintojen perustana?
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Fergu
Tiistaina 26.10. 2004 klo 10:16:58

Message:
Tosiaan minúlla on molemmat sirkkeli että tuo kiljotiini, työ nopeus oli se vahva valtti mikä innosti hankkimaan tuon esmen,kattila lämmitykseen tekee välttävää jälkeä uuni halot tehdään sirkkelillä koska tarvitsen 85sm halkoa,kiljo vehkeelä ei kyetä noihin pituuksiin, ja hinnasta vielä se olikin 2600 ekua,on muuton hyvä kuntoiluväline jos viisimottia heittää yhtäsoittoa kolmimetristä täysmittasta jo hiki irtoaa!
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Laatikko
Tiistaina 26.10. 2004 klo 18:31:28

Message:
Klapi-tuiko on kestävämpi rakenteisempi kuin estre. Jos vaikka työntää koneeseen liian suuren ja tiukan puun joka ei katkeakaan vaan terä pysähtyy niin kalpi-tuiko kestää ja traktori sammuu. Estre taas särkyy pienenkin fergun edessä. kokemusta on, ikävä kyllä. Klapituiko katkoo myös suurempia ja hankalempia puita kuin estre. Tosin kyllä kannattaa käyttää laukaisevaa murrosta niin riskit pienenee.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: kuikka
Tiistaina 26.10. 2004 klo 19:56:55

Message:
Savaloja voisitko hieman tarkentaa sitä putken ja pellin laittoa kun tuo meidän nokka-pilkekone tukkeutuu myös silloin tällöin.Jos se korjaus vaikka toimisi meidänkin tapauksessa.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: M
Keskiviikkona 27.10. 2004 klo 10:07:25

Message:
Maksakaa 3-400 €:a enemmän ja ostakaa Nokka-Pilkekone. Laatuongelmia ei ole ja kauimmainenkin varaosa on enintään Muuramessa saakka. Minulla oli 12 vuotta, möin naapurille ja nyt on uuden osto edessä. On lähes varmasti Nokkalainen.Näistä klapukoneista olen ihmetellyt sitä, että niiden keksiminen venyi 80-luvun puolelle, kun suuri tarve olisi ollut jo viiskytluvulta alkaen heti kun traktoreita alettiin saamaan.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: kenuskoo
Keskiviikkona 27.10. 2004 klo 14:27:28

Message:
On se Nokan laatu nähty käytännössä,venäläinen laatutaso monessatuotteesa pihassa on monta nokkatuotetta pitemmältä aikaa.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Peltsi
Torstaina 28.10. 2004 klo 15:26:52

Message:
Kokemusta on Estren käytöstä muutama sata mottia, enkä sitä ole hajalle saanut halkaisusysteemin osalta. Sammunut on traktori muutaman kerran kun lykkäs niin ison koivun kun aukosta mahtu sisään. Mutta siitä ei silti hajonnut mikään. Isoja puita tehdessä täytyy koneen kierrokset olla aika pienet että kerkeäisi työntää puuta sisälle. Terä kun lyö aika tiuhaan.
Kun vertaa sitä klapi-tuikoon, niin rakenteesta johtuen tuiko lyö harvoin ja nopeasti jos ymmärrät mitä tarkoitan. Estre taas ei pidä taukoa vaan terä heiluu suht hitsasti kokoajan ilman taukoja. Estrellä puun heilumiset ovat rauhallisempia tuikoon verrattuna ja siksi pidän estreä parempana.
Estren ohjeessa suurin sallittu puunhalkaisija on 18cm ja tuikolla 15cm.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: SS
Torstaina 28.10. 2004 klo 17:51:37

Message:
Estre on varmaan hyvä, mutta ei ole omaa kokemusta. Tuikoa olen käyttänyt jonkin verran, itsellä on vaan traktorisirkkeli ruuvihalkojalla sekä metrin halon ruuvihalkaisija.

Klapi-Tuiko ei minun mielestäni lyö juurikaan käsille, kun siinä on se jousitettu kouru juuri aukon edessä. Se niin kuin hytkyttää peränpitäjää. Sitten se työntö, aika rauhassa saa lykätä topparia vasten, ennen kuin se seuraava teränisku tulee. Kun pyöräyttää vasemmalle oikealle vuoroin niin pölkky menee neljään osaan.

Fortson Power Major ulvahtaa ja pölläyttää savua, mutta noin 20 senttinen menee poikki aikas mukavasti. Sanoisin, että ei sitä omia puita varten yksistään kannata ostaa, koko suvun nyt ainakin , jossei koko kylän. Tuikossa ei ole paljon vaikeita säätöjä tai hienouksia, lienee aika edullinen ylläpitää.

Kyllä siinä vahvakin mies parissa tunnissa kypsyy, jos meinaa pysyä perässä.

- SS -
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: heka
Torstaina 28.10. 2004 klo 19:11:02

Message:
Kyllä Estre kunnon kone on 2.vuotta on louskutettu rankoja pieneksi eikä mitään vikoja ole ilmaantunu.ainoa heikkous on 60 senttisten klapujen taipumus tukkeentua kuljettimen alkuun.joka johtuu mutterinkannasta johon klapu pökkää päikseen.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Laatikko
Torstaina 28.10. 2004 klo 20:00:17

Message:
Eipä tarvinnut estreen työntää max läpimittaista koivua kun se jumiin jäi ja kuka on avannut sen kopan siitä kyljestä tietää että sieltä paljastuu sellainen paksu rautakappale joka on kiinni terässä ja tekee epäkesko liikettä (en muista rakennetta ennää kovin hyvin) niin se rauta vääntyi ainakin pahoin. ei kovin kestävää terästä siis koska niin paksuna pääsi vääntymään. no ei kun osa irti ja rässissä suoraks ja kone käymään. seuraavankerran menee taas helpommin vääräksi. tällaisia särkymis ongelmia ei kalpi-tuikossa ollut.

Tälläiset giljotiini katkaisu koneet tarvitsevat aika paljon voimaa katkaisussa kun puu on saatava poikki kerralla melko suoria osia vasten. Toisin on Bilke koneessa jossa on viiltäväterä eli se leikkaa paksunkin koivun poikki kuin tupakin, tällöin myös klapin päästä tulee suora eikä tikkuinen. Sitä on vaikea selittää mutta ero on aivan sama kuin yrittäisi leikata leipää veitsellä suoraan painamalla alas tai painamalla alas ja liikuttamalla veistä samalla. Kumpikohan leikkaa paremmin? Näin tarvitsee myös vähemmän voimaa.

Peltsi ilmeisesti tarkoittaa että estren terä tekee pienempää liikettä kuin tuikon terä. Tosin hommahan on kiinni välityksistä eli tuiko tarvii samaan nopeuteen enemmän runtua koeneesta joten terä myös liikkuu silloin nopeammin mutta pidemmän matkan. Vaikka terä tekisi saman liikkeen pienemmillä kierroksilla ja kuluttaisi näin vähemmän polttoainetta vaikuttaa se myös terän katkasuvoimaan koska monesti klapikoneita käytetään pikkukoneilla. eli pienillä kierroksilla kone ei jaksa vääntää vaan terä jumittuu. eli näin suuremmat kierrokset voisivät olla tarpeen.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Fergu
Perjantaina 29.10. 2004 klo 10:09:24

Message:
Tosiaan esim Fergulla työstetteäessä tahtoo Nopeus terässä olla liiankova maksimi puilla, hikitulee ja reflexsit harjaantuu, käytänkin tuossa hommassa Zetoria siinä on perän nopeudet 12 nopeutta jostakin 265-1340 rpm väliltä,onhan esmessäkin tuo jusitettu syöttökaukalo, jumiin olen ajanu nimenomaan Fergulla, koska täytyy pitää kiekat alhaalla noin 600rpm moottorikierrokset ,pitemmän päälle moottori karstottuu ko hommassa Fergu on 595 turbo,hinta on esmen koneessa joka puoltaa yhden talouden hankinnaksi.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: M
Perjantaina 29.10. 2004 klo 13:20:19

Message:
Kai minä en sitten osannut tehdä polttopuita Nokka-Pilkekoneella, kun 12 vuoden aikana ei sammunut traktori kertaakaan. 20 cm oli maximiläpimitta minkä piti mahtua, mutta vähän isompikin saattoi mennä, ja niitä max kokoja syötettiin sen läpi tuhansia kpl, jopa pihlajaa ja tuomea, eikä meinannutkaan tukkeutua. Voi olla, että näissä uudemmissa on harvempi välitys, koska 165 MF:llä pyöritin n. 1200 rpm ja se oli hyvin sopiva kierrosluku. Varaosia kului kuljettimen alapään laakerit kerran. Sen pyöritys ketjut 2 kertaa ja ketjujen kiristyspyörä kerran ja laakerit kahdesti. Motteja kertyi paljon, ainakin viimetalvena viellä 8 taloa lämpisi sillä tehdyillä puilla. Kone oli käytössäni 12 vuotta malli 1987 ja ostin sen käytettynä. Näitä ja tätä keskustelua seuranneena olen entistä vakuuttuneempi Nokkalaisen paremmuudesta. Mutta uusi koneeni tulee olemaan yhden talouden kone.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Fergu
Perjantaina 29.10. 2004 klo 14:17:05

Message:
Totta ei kaikki työkoneet passaa yksiin,kuudensan kiekan ja tuhannekahdensan välillä on eroa,vaikka isokin kone alikierroksilla veto loppuu yllättäen.
RE: Estre klapikone
Lähettäjä:
Perjantaina 29.10. 2004 klo 17:16:26

Message:
Saako klapikoneen ostoon tukiaisia?heh
RE: Estre klapikone
Lähettäjä: Palikka
Keskiviikkona 14.9. 2005 klo 13:05:50

Message:
Joo, kyllä saa.
Mene Brysseliin ja saunota, ruoki ja juota koko EU-sakki. Sitten tulee klapikoneeseen tukea verottomasta ostohinnasta 20%.