Aihe: Hitsaus neuvoa vailla
Lähettäjä: 81c
Maanantaina 27.9. 2004 klo 11:38:04

Viesti:
Vanha Jameksen kaivuri on hieman revennyt rungosta ja edelliset omistajat on yrittäneet sitä huonolla menestyksellä "puikottaa". Nyt kysynkin että millaisella hitsauspuikolla tuollaiset paikat pitää korjata niin että sauma myös kestää niinkuin pitää. Esabin nettisivuilla olen yrittänyt tavailla Korjaushitsauskäsikirjaa mutta ongelma on tuon apurungon teräksen koostumus ja sitä kautta oikea puikon materiaali. Tarvitaanko tuollaiseen paikkaan esilämmitystä tai muita alustavia toimenpiteitä kuin kunnon roilojen viiltäminen repeämän kohtaan?

http://www.esab.fi/ESABHtml/Korjaushitsaus%20-%20käyttöesimerkkejä.pdf
RE: Hitsaus neuvoa vailla
Lähettäjä: Jani
Maanantaina 27.9. 2004 klo 11:42:32

Message:
Laita uutta rautaa korjaushitsausten päälle koko rungon leveydeltä. Päät leikataan U -muotoon, jottei tule suoria poikkisaumoja.
RE: Hitsaus neuvoa vailla
Lähettäjä: Erkki
Maanantaina 27.9. 2004 klo 11:54:19

Message:
En uskokaan, että materiaali on tavallista Fe 52:sta kummallisempaa. Tavallinen OK 48.00 passaa siihen ihan hyvin, lujempi tulee saumasta kuin mitä on perusaine. Korjaushitsauksessa menee yleensä pieleen se, että ratkeamia ei avata pohjaan saakka tai sitten läpiavatun railon juuren hitsaaminen epäonnistuu tavalla tai toisella. Siis kunnolla ensin auki ja puhtaaksi, lämmintä sen verran ettei paljasta kättä kärsi pitää päällä, MAGilla ja esim 12.51 langalla ompelemalla nätti pohjapalko, sitten täyteen puikolla, useampia pieniä palkoja, ei pidä tehdä hirveitä levityksiä vaikka mieli tekisi. Sitten rälläkkä kouraan ja pinta tasan. Jos haluat lisätä vahvikkeita niin sitten on niiden vuoro kun alkuperäinen repeämä on ensin kunnolla korjattu.
RE: Hitsaus neuvoa vailla
Lähettäjä: korjaushitsaaja
Maanantaina 27.9. 2004 klo 15:44:10

Message:
Tuohon Erkin neuvoon lisäisin sen verran , että jätät tuon MAG hitsauksen kokonaan pois koska 12.51 lanka on kovempaa kuin tuo kyseinen perusaine ja näin tapahtuu railon juuripintaan hitsausalueen karkeneminen. Avaat railon kunnolla laikalla auki ja puikolla hitsailet niin juuren välin kuin pinnankin. Railon lämmittämisestä tuskin on tässä tapauksessa apua koska OK 48.00 puikko ei sitä vaadi ja kun kerran perusaine on luultavasti vielä pehmeämpää kuin Fe 52, niin lämmittäminen on turhaa. Ja sitten vielä siitä pinnan laikalla tasoittamisesta jätä se tekemättä, koska onhan sievä pintapalko lujempi/kauniimpi kuin laikalla kiillotettu.
RE: Hitsaus neuvoa vailla
Lähettäjä: 81C
Maanantaina 27.9. 2004 klo 17:09:04

Message:
Kiitoksia neuvoista. Eiköhän noilla vinkeillä saada paikat taas lujiksi niin uskaltaa lähteä tuonne liejuun teuhaamaan.
RE: Hitsaus neuvoa vailla
Lähettäjä: Erkki
Tiistaina 28.9. 2004 klo 08:53:52

Message:
Ei ole Erkin neuvossa mitään vikaa. Läpiavatun juuren hitsaaminen puikolla on ainakin asennoissa tosi ammattilaisen työtä. Migillä onnistuu hieman vähemmälläkin kokemuksella. Se MIG- sauma sitkistyy kun päälle tulee puikolla hitsattuja palkoja, jotka pystyvät jopa normalisoimaan juuripalon. 12.51 on lähes pehmein lanka mitä kaupasta yleisesti löytyy ja kun pidät huolen siitä, ettei rauta ole jääkylmää kun alat hommiin niin kyllä onnistuu. Sitten se viimeistely hiomalla: kaikki kupu pois ja sularajatkin niin pyöreiksi ja sileiksi kuin sovinnolla saat onnistumaan. Hitsin rajalta se repeämä lähtee melkein aina liikkeelle, mutta sitä harvemmin mitä sileämmät paikat. Jos lisäät vahvikkeita niin mieti tarkkaan miten liität ne perusrakenteeseen. Pienet paikalliset vahvikkeet yleensä vain pahentavat asiaa.

On tullu itte kokeiltua.
RE: Hitsaus neuvoa vailla
Lähettäjä: TKH
Tiistaina 28.9. 2004 klo 10:02:58

Message:
Vahvikkeen paksuus samaa luokkaa kuin perusaine,ja päät < > muotoisiksi jotta rasitus tulee tasaisemmaksi.Alle jäävän sauman hionta sileäksi jolloin ei jää koloja joista halkeamat lähtee. > terävässä päässä hitsi hieman pitemmälle kuin vahvike.Lopuksi maali päälle jotta näkee paremmin jos alkaa uusimaan halkeaman,ensin tulee halkeama ja sitten ruostevesi näyttää paremmin mahdollisen halkeamanalun.
RE: Hitsaus neuvoa vailla
Lähettäjä: korjaushitsaaja
Tiistaina 28.9. 2004 klo 15:23:04

Message:
ei ole 12.51 pehmeintä lankaa.Ja kyllä kait se repeämä lähtee reunahaavasta jos jostain. tietysti kovemmilla aineilla on vaarassa repeämä tulla hitsin ja perusaineen rajaan.Mainitsit tuossa että läpiavatun juuren hitsaaminen puikolla on ammattimiehen työtä. Niin onkin olet oikeassa, mutta mitäpä Erkki luulet jos ei oikein ole sitä ammattitaitoa hitsaamiseen onko kaivurin puomi paras paikka alkaa harjoittelemaan. Ja ehdottomasti maali päälle ja komea.
RE: Hitsaus neuvoa vailla
Lähettäjä: amatööri
Keskiviikkona 29.9. 2004 klo 01:08:52

Message:
puikkohan on sitkein tietysti verrattuna mig:iin , mutta kuka tietää että puikko miäs onnistuu röntgen kuvamaisesti saumanteossaan ...ettei jää kuonaa saumaahaan...ja maalia päälle!!!
RE: Hitsaus neuvoa vailla
Lähettäjä: Pena
Keskiviikkona 29.9. 2004 klo 19:11:09

Message:
Ammattimiehet kommentoimassa alkuperäistä kysymystä,joten käytän tilaisuuden hyväksi yhdellä kysymyksellä.
Voiko 220A mikillä saada kestävän sauman peräkärrynaisaan? Joutuis hitsaamaan aisan kolmelta suunnalta.Yläpuoli jäisi alkuperäiseksi. Vahvalta näyttää mutta tarkkaa ainevahvuutta en osaa kertoa.
RE: Hitsaus neuvoa vailla
Lähettäjä: hente
Torstaina 30.9. 2004 klo 07:50:58

Message:
Puomin korjauksessa lisättävän vahvikkeen paksuus saa olla korkeintaan puolet alkuperäisen aineen vahvuudesta.Jaa miksiskö? Koska vahvemmalla aineella puomin joustavuus huononee vahvistetulta kohdalta ja tiedossa on aina vain uusia ratkeamia.

Puomistojen on aina joustettava jonkin verran.
RE: Hitsaus neuvoa vailla
Lähettäjä: Erkki
Torstaina 30.9. 2004 klo 09:32:55

Message:
Ei ole OK 12.51 pehemintä lankaa, ei todellakaan ole, mutta se on LÄHES PEHMEINTÄ MITÄ ON YLEISESTI KAUPASTĄ SAATAVANA mustalle teräkselle. Ammattimieskin voisi kokeeksi antaa omat lisäainesuosituksensa kun on kerran ammattimies.

Kyllä sitä vaan joutuu kaikenlaista hitsaamalla korjaamaan muutkin kuin ammattimiehet. Ja omasta lompsasta on pois jokainen rokulitunti.
RE: Hitsaus neuvoa vailla
Lähettäjä: Timppa
Maanantaina 04.10. 2004 klo 18:45:53

Message:
Korjaushitsauksista...
Tuntematta juuri kyseistä korjattavaa kohtaa kerrotaan kuitenkin jotakin yleistä korjaushitsauksista.
*Esilämmitys n. 100 ...200 asteeseen on aina paikallaan kun ei oikein tunneta hitsattavaa ainetta. Lämmityksen on jatkuttava koko hitsauksen ajan. Haittaa siitä on vasta kun se menee yli 300 asteen.
* Se sitten karkeneeko hitsaus jostakin kohdin on sitten riippuvaa, ainevahvuudesta, ilman lämpötilasta, tuodusta hitsausenergiasta ja teräksen hiiliekvivalentista.
* Oletan että kyse on väsymismurtumasta ja sen ydintyminen (lähtöpaikka) on yleensä reunahaava (joka hitsissä vakiona) tai muu virhe esim juurivirhe tai sen reunahaava. Oikea neuvo oli se jossa kehotettiin hiomaan hitsi sileäksi ja nimenomaa po. reunahaavan alue jopa kiiltäväksi. Liian sileä se ei ole koskaan. Oikean hiontapaikan / paikat löydät kun kuvittelet missä teräs venyy eniten po. hitsissä.
*Teräksen lujuudella ei ole juurikaan merkitystä väsymislujuudelle.Se on n. 75 N/mm2 käsittelemättömälle hitsille ja tuplaten lujempi käsitellylle hitsille. Siishitsaa 37 tai 52 väsymislujuus on sama!
* Niiden vahvikkeiden laitto on jo sitten ammattityötä. Periaatteessa neuvotut päiden viistoamiset ovat ok.mutta niiden vahvikkeiden ja liittymien sijoittelu ja hitsissä aina olevat myötörajan suuruiset jännitykset tekevät sen vaikeaksi. Voip käydä vain niin että vaurio vaihtaa paikkaa. Joustoa rakenteessa tapahtuu ja pitää tapahtuakkin mutta hallitusti ja oikeissa paikoissa!
RE: Hitsaus neuvoa vailla
Lähettäjä: sepi
Tiistaina 05.10. 2004 klo 15:37:18

Message:
talttapuikol vaa ensteks kunnon seevi
RE: Hitsaus neuvoa vailla
Lähettäjä: KJ
Lauantaina 09.10. 2004 klo 00:19:19

Message:
Hitsaus tarvikkeita kannattaa kysellä semmoisesta narikasta kun Suomen Elektrodi oy joka myy UTP puikkoja ja lankoja. Itselläni on pari traktorikaivuria ja teen UTP:n puikoilla kaikki hitsaukset. Esim maastohitsausta ajatellen kyseisten puikkojen virran tarve on 30% vähemän ku muiden vastaavien ja kyseinen puikko ei ole kosteudelle arka et ei ole väliä vaikka pistää vesiämpäriin. Migissä käytän ydintäytelankaa jolla hitsaan kaikki huulilevyt ja kynsien tupet jotka ihme kyllä tuntuu pysyvän paremmin kiinni ku puikolla hitsaten jopa valurautaa olen sillä hitsannu ja on ainakin vielä kestäny. Kyseisestä liikkeestä saa korjaus puikkoja jotka soveltuvat sylinterien varsissa olevien kolhujen ja naarmujen korjaukseen. Olen säästyny monilta varsien vaihdoilta.