Aihe: Halkaisusylinteri
Lähettäjä: Veksi
Torstaina 26.8. 2004 klo 21:04:18

Viesti:
Tulevat nuo pimeät syysillat ja meinaan alkaa puhdetyönä värkkäämään joutilaasta sylinteristä ja perälevyn teosta ylijääneistä raudankappaleista halkaisusylinteriä. Tähän saakka olen tyytynyt Fiskars Handy 2400;een, mutta paksut kuusentyvet meinaavat olla lujia - pitää melkein täysillä lyödä.
No se sylinteri on sen verran iso, että meinaan tehdä laitteesta metrisille sopivan. Kaikessa yksinkertaisuudessaan laitteesta tulee seuraavanlainen: Puolentoista metrin 150 mm:n kulmarautaan on kiinnitetty toiseen päähän sylinteri ja toiseen terä. Sylinteriä ohjataan venttiilillä. Keksintöön vain jalat alle ja massikan perään.
Mitä arvelette? Voiko näin yksinkertaisesta laitteesta olla Fiskarsin voittajaksi varsinkin, kun varressa ei ole mikään hankisääski? Kumpikohan menetelmistä on vaarallisempi?
RE: Halkaisusylinteri
Lähettäjä: ee
Torstaina 26.8. 2004 klo 21:39:37

Message:
Pistä sylinterin päähän painintallaan kunnon piikit, ettei pölkyt luista ylös kun terä myötää kovemmassa rutistuksessa. Ja jos talla menee terien ohi (tallassa terälle/terille urat), irtoo halot aina toisistaan. Ite jouduin lisään noi jälkikäteen, ja vahvistaan runkoa myös.
RE: Halkaisusylinteri
Lähettäjä: MTZ
Perjantaina 27.8. 2004 klo 01:48:45

Message:
Kulma rauta menee mutkalle kun tulee tiukempi kohta.Nimittäin sunnuntaina kattelin yhden oma tekosen halkasu koneen testiä ja runkona toiminut 150mm I-palkki meni banaaniksi.
RE: Halkaisusylinteri
Lähettäjä: Veksi
Perjantaina 27.8. 2004 klo 06:51:45

Message:
Hyviä vinkkejä molemmat, kaikkeahan ei osaa aina ottaa huomioon.
Se minun kulmarautani aineenvahvuus on 8 mm, joten sitä ei näillä minun laitteilla saa solmuun.
RE: Halkaisusylinteri
Lähettäjä: TKH
Perjantaina 27.8. 2004 klo 08:04:30

Message:
Ei se ainevahvuus vaikuta niin paljon,profiili on ratkaseva.Runko tehtävä riittävän jämerä,mielellään H-palkista(leveämmät vaakalatat,200mm kanttiinsa) kannattaa tehdä runko.Säästyy paljolta harmilta ja turhalta työltä.On meinään yllättävän paljon voimaa sylinterissä.Itselle tohon käyttöön tuun rakenteleen ylijäämäosista omalla hydrayliikalla laitteen johon tulee 100mm männällä 1180mm iskuinen sylinteri ja pumpun tuotoksi(jäi kaivurista kuten säiliökin) 130l/min ulosoton 540 kierroksilla.
RE: Halkaisusylinteri
Lähettäjä: koneinsinööri
Perjantaina 27.8. 2004 klo 08:21:55

Message:
ei tarvitsisi vahvistella jälkikäteen kun pyytäisi hiukan apua oikealta koneinsinööriltä joka laskisi oikeat materiaalivahvuudet. Hyvin yksinkertaisella lujuuslaskulla siitä selviää ja välttyy turhilta testeiltä ja banaaniksi vääntyneiltä I-palkeilta
RE: Halkaisusylinteri
Lähettäjä: Savaloja
Perjantaina 27.8. 2004 klo 08:51:16

Message:
Ja tietenkin hydrauliikkalohkon joudut ostamaan, jos meinaat käyttää laitetta muualtakin kuin massikan pukilta. Vähintään 1/2 -tuumainen.

Itelle lyhensin sylinterin paskatykin vanhasta sellaisesta, jossa iskunpituus oli luokkaa 2m. Myös rungon asentoon kannattaa kiinnittää huomiota. Omassani on iso I-palkki syrjällään, latallaan ei olisi välttämättä kestänyt.
RE: Halkaisusylinteri
Lähettäjä: hente
Perjantaina 27.8. 2004 klo 08:55:19

Message:
Terve!
Tein sellaisen tuossa keväänkorvalla uusista materiaaleista. Hintaa kertyi noin. 400 . Toimii traktorin omalla hydrauliikalla ja tulee kiinni kolmipistenostolaitteeseen. Iskun pituus on 1100 mm, runko: 2500 x 100(selkä) x 200(pysty) x 9 (I-palkki). Sylinterin mäntä 65 mm ja varsi 50 mm. Varsi on normaalia vahvempi, jolloin paluu on todella nopea.

Halkaisuterä kulutusterästä, vahvuus 12 x 200 mm. Ristikko siihen samaa ainetta. Ristikon poikkiterä pitää muistaa sijoittaa 2 - 3 cm pystyterää kauemmas. Jos ne ovat samalla tasalla, poikkiterä estää tehokkaasti puuta lähtemästä halkeamaan ensin pystyterän suunnassa. Itse tein tuon virheen. Rälläköinti ja uudelleen teroitus poisti ongelmat.

Jos tehdään ristikkoterä, halkaisukourun pohjan täytyy olla ylempänä kuin halkaisuterän alustan. Halkaisukourun täytyy myös päättyä min. 5 cm enne halkaisuterää, muutoin puu kiilautuu.

Halkaisu tapahtuu vipua painamalla ja paluuliike automaattisesti tikapuukuminauhan/jousen avulla. Paluulike pysähty niin, halkaisukelkka palautta vivun keskiasentoon.

Hyvä parannus oli, kun tein halkaisuterän alle ja sen jatkeeksi noin metrin mittaisen kourun joka ohjaa puiden poistumista ja helpottaa pinoamista. Kourun tein ritiläpohjaiseksi.

Suoraan omasta päästä ko. laitetta ei kannata lähteä rakentamaan, vaan kannattaa käydä kattelemassa kaupan pihalta uusista koneista mallia. Itse kävelin agrimarketin pihaan mittanauhan kanssa... Netistä löytyy myös hyviä kuvia.

Halkaisukelkka kulkee urassa, joka syntyi hitsaamalla kulmaraudat I-palkin selkään molemmille puolille. Halkaisukelkalla kannattaa olla korkeutta vähintään 200 mm ja leveyttä 15 mm. Halkaisussa noin pitkällä iskulla voi laittaa esim 3 pilkettä peräkkäin tai 2 uunipuuta. Myös päällekkäin halkominen onnistuu, kun vipua käytetään yhdellä kädellä.


Seuraavaksi laitan koneeseen pyörät toiseen päähän, jolloin liikuttelu helpottuu, kun kone on irti traktorista.Niin miksikö? Koska mulla on vanha kierrekartiolla varustettu sirkkeli traktorissa kiinni. Halkaisukoneessa on 3 metriä pitkät letkut, jolloin voin käyttää sekä sirkkeliä, että halkaisukonetta yhtäaikaa. Ei tarvitse rimpuilla vaarallisen kierrekartion kanssa, joka kaiken lisäksi jättää puut syiden varassa yhteen.

Isot, kierteelle kasvanee pölkyt on pakko halkoa ilman ristikkoterää. Koska kiertyminen ja oksa estävät halkeamisen (Isompi sylinteri pitäisi tietysti olla). Samat lainalaisuudet kuin kirveellä halottaessa.
Jos puu on muuten suora, saa laittaa ristikkoterään niin ison pölkyn kuin jaksaa nostaa. Ristikkoterä pääsee liikkumaan hahlossa 30 cm ylös ja alas.


RE: Halkaisusylinteri
Lähettäjä: Veksi
Sunnuntaina 29.8. 2004 klo 19:31:15

Message:
Hentelle kiitos hyvistä vinkeistä!
Tulihan tässä kesällä pyörittyä Agrimarketin pihalla mittanauhan kanssa, kun tein perälevyä. Samoin tulen tekemään myös tässä projektissa.
Nyt pitää muistaa, että en suinkaan aio ruostuttaa kallista Fiskars Handyä ja sylinterin tekoon ryhdyn vasta tarpeeksi saatuani tyvipölkyistä.
RE: Halkaisusylinteri
Lähettäjä: Metsuri
Sunnuntaina 29.8. 2004 klo 21:04:46

Message:
Handyllehan saa hyvää apua lekasta ja 2:sta kiilasta. Sekä ei haittaa jos kirveitäkin on 2 kpl . Koska kirves tarttuu puuhun ja sen irroittamunen vie voimia,Tosella kirveellä voi jatkaa.Tosin handyssä on sellainen rakenne ettei se taida kovin herkästi tarttua puuhun. Mutta kun tyveyksessä on lahoa niin kiila onverraton sellaisssa puissa.
RE: Halkaisusylinteri
Lähettäjä: Jani
Sunnuntaina 29.8. 2004 klo 21:56:06

Message:
Vaatikos ne sylinterihalkaisijat olemaan nykyään sellaisia, joissa vaaditaan molemmat kädet vivuille, jotta työliike tapahtuu? Vai onko se vain hätävarjelua, joskaan ei sen liioittelua?

Kai sitä silti itelleen saa tehdä minkälaisen vekottimen vaan, mutta jos koloo ittensä pahoin, saattaa vakuutusyhtiö pestä kätensä.
RE: Halkaisusylinteri
Lähettäjä: Oululainen
Perjantaina 03.9. 2004 klo 23:29:15

Message:
Elekäähän särkekö itteenne...
RE: Halkaisusylinteri
Lähettäjä: Peltsi
Torstaina 09.9. 2004 klo 20:12:44

Message:
Halkaisulaitteeseen kannattaa lisätä vielä yksi 2/2-venttiili jolla saa pikaliikkeen aikaiseksi. Sillä saa ohjattua öljyn molemmille puolille mäntää jolloin männänvarrenpuolelta tuleva öljy menee toiselle puolelle ja siten nopeus lisääntyy. Plusliikkeen aikana siis öljy ei poistu sylinteristä traktoriin vaan öljy kiertää vain männän toiselta puolelta toiselle puolelle.Pikaliike on vain plus-liikkeellä, joten miinus-liike on normaali. Jos männän ja männän varren pinta-alasuhde on 50% niin silloin plus- ja miinusliike on yhtä nopeita.Tämä on hyvä kun halkaisee pieniä puita. Pikaliikkeen aikana voima on sama kuin jos olisi männänvarren halkaisijan paksuinen sylinteri eli voima on aika pieni. Lisäksi piti laittaa joku vastaventtiili että saa öljyn miinusliikkeen aikana oikeaan paikkaan.