Aihe: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Mökkeilijä
Keskiviikkona 18.8. 2004 klo 13:08:32

Viesti:
Olen tässä jonkin aikaa jo etsiskellyt mökille sopivaa moottorisahaa. En ole mikään ammattilainen ja sen mukaista sahaakin olen hakemassa. Jotenkin olen sitten päätynyt Husqvarna 340 ja Stihl MS230C sahoihin (hintaa alle 400 ). Olisko kellään kommentteja kumpiko noista olis pitemmän päälle parempi ostos ? Todennäköisesti en talvella paljoakaan sahaile. Pääasiassa polttopuiden pätkimistä ja jokunen puu silloin tällöin tulee kaadettua. Ehkä jossakin remontissakin sitä voi tarvita. Arvosta varmatoimisuutta ja suht' käteen sopivuutta. Olisko muita sahoja ko. hintaluokassa (alle 400) joita kannattais harkita ?
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Harrastaja
Keskiviikkona 18.8. 2004 klo 13:43:49

Message:
Ostin kaksi vuotta sitten kakkossahaksi Huskin 340:n ja olen ollut siihen erittäin tyytyväinen. Se on kätevä puiden katkonnassa, kaadossa ja rakennushommissa. Se on todella kätevä ja käteen sopiva.
En moiti Stihliä, mutta kokemuksesta tiedän, että Huskiin saa varaosia helposti. Ja enää en osta Keskolta mitään koneita koska varaosapalvelu on surkeata.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Emppu
Keskiviikkona 18.8. 2004 klo 15:03:00

Message:
Olen itse ollut tyytyväinen Husqvarna 340:seen, mukava "mökkisaha", edellinen HQ40:sen jätin kakkosahaksi konesuojan nurkkaan. Jotkut sanovat Sthilin olevan kevyeempi kännistää mutta jos saha pysyy kourassa sahatessa niin rittänee voimat myös narun nykäisyyn.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: husse
Keskiviikkona 18.8. 2004 klo 15:30:47

Message:
Osta vaan Husqvarna saat luotettavan pelin joka ei jätä pulaan , mutta muista käyttää 98 bensaa , niin ei tule käyntiongelmia.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: International
Keskiviikkona 18.8. 2004 klo 16:04:21

Message:
Itsekin tässä mietiskelen että ostaisinko Hussen 55:sen, kellään kokemusta?

PS.Ei kellään sattuisi olemaan Partner R19:sta puolaa? Stihl 023AV:hen kurkkua?
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Harrastelija Metsuri
Keskiviikkona 18.8. 2004 klo 16:17:40

Message:
Mulla on ollu husku 340 2 vuotta ja olen hakannut sillä hankintahakkuuta 250 kuutiota. Husku on pelannu mainiosti, ei mitään vikaa. Myös tutulla on sama saha ja silläkin sahattu jopa tukkia. Kaikin puolin käyttökelpoinen kampe.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Jouko
Keskiviikkona 18.8. 2004 klo 16:22:08

Message:
Mulla on ollut tuo edeltäjä Husku 40 jo 6 vuotta ja pelaa hyvin.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: metsuri
Keskiviikkona 18.8. 2004 klo 16:42:30

Message:
edellisessä moottorisahaa käsittävässä jutussa Juhannuksen maissa oli juttua sahan osista.
Löysin huskuun osia Juha Miedon pitäjästä, Siellä kyllä tuntui olevan asianosaavaa myyntihenkistä porukkaa.Osat löytyi kuin apteekin hyllyltä.Yritän hakea yhteystiedot, tai voihan ne olla jollakin muistissakin lonkalta heitettynä.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: tutkija
Keskiviikkona 18.8. 2004 klo 17:29:20

Message:
Kannattaa ostaa Stihl 230 C.Se on pitkän tuotekehityksen tulos ja sen edeltäjä 023 on Tekniikan Maailma lehden testivoittaja.Mallissa 230 on tallella kaikki edeltäjänsä huippu ominaisuudet hiottuna viimeisen päälle tämän päivän vaatimuksia vastaaviksi ja monelta osin ylikin.Paremmin käynnistyvää ja varma käyntisempää moottorisahaa saa etsiä.Kymmenessä vuodessa 230 mallista on kyllä lastentaudit hiottu pois ja kun niitä ei ollut edes ensimmäissä 023 malleissa.Kevyt käynnistää,näppärä käsitellä ja leikkuuteho riittää vaikka tukkimetsään.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Veksi
Keskiviikkona 18.8. 2004 klo 20:18:39

Message:
Mökkiläisenä ja ent. ammattimetsurina minulle sallittakoon pari riviä, jotka ajattelin kirjoittaa heti, kun ensimmäinen erehtyy kehumaan Stihliä.
Mökillä ei ehdi rassata laitteita: perämoottorin pitää pelata, traktorin lähteä vittuilematta tulille ja ennenkaikkea moottorisahan toimintavarmuus on oltava parasta mahdollista luokkaa.
Hyvän moottorisahan tunnusmerkistöön kuuluvat kaikissa olosuhteissa moitteettomasti toimivat tärkeät elementit: käynnistinlaite tärkeimpänä, turvavarusteet, ilmansuodatin ja kaasutin ja teknisen suunnittelun senlaatuinen taso, että tilapäisiltäkin toimintahäiriöiltä vältytään. Huollon helppouteen ja tuotteen kestävyyteen on myös syytä kiinnittää huomiota. Kaikkea tuota em. voidaan kutsua laaduksi.
Olen nähnyt, kuinka Stihlin miehet lähtevät allapäin palstalta jo aamusta rassaamaan sahaansa. Minulla ei koskaan ole ollut siihen varaa ja siksi hyllystäni on aina löytynyt vähintäänkin yksi Husku. Tällä hetkellä sahaan 351 G:llä ja luulenpa, että Stihl olisi jo aikoja sitten käytössäni korkannut.
Mökkiviikonloppujani en pilaa korjaamalla sahaa. Pidän paljon enemmän traktorin rassaamisesta.
Joten unohda Stihl, äläkä aseta sitä samaan sarjaan laatulaitteen kanssa!
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: tutkija
Keskiviikkona 18.8. 2004 klo 21:14:38

Message:
Veksi.Sinä luulet mutta et tiedä ja siinä se suurin ero meillä on.Sinun ammattimetsuri uralla ja tämän päivän Stihl moottorisahan laadullisella ja teknisellä etumatkalla hurri sahoihin verrattuna ei ole mitään yhteistä.En edes kehtaa sanoa minkä merkkistä moottori sahaa on saanut repiä pyörimään naama punaisena tai mitä merkkiä pitänyt kantaa kesken päivän korjattavaksi.Mutta sen sanon ettei noiden parinkymmenen sahan joukkoon kuulu yhtään Stihl merkkistä moottori sahaa.Kolme Stihliä on ollut joista kaksi 023 mallia ja niitä ei ole kertakaikkiaan tarvinnut korjata mistään paikasta.Ne ovat käynnistyneet aina kylmänä parilla kolmella vedolla ja lämpimänä yhdellä.Koko niiden elin aikana ei suuttimiin ole tarvinnut kajota.Se pieni meisseli on ollut turha.Terälaippoja on kulunut ,samoin ketjuja,vaikka Stihilin ketju on maailman paras moottorisahan ketju.Vetorissan ja sytystulpan olen myös määräajoin vaihtanut.Käynnistysnarun katkeaminen Stilissä on erittäin harvinaista.Stihilin ketjujarrusta voivat muut ottaa mallia,se on huippuluokkaa ja hyvin suojattu eikä rikkoudu koskaan.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Hutkijalle
Keskiviikkona 18.8. 2004 klo 21:32:11

Message:
Eipä ammattimiehillä, niillä, jotka repivät leipänsä metsästä moottorisahalla, juuri koskaan ole ollut Stihl-merkkistä sahaa.
Meinaako "tutkija", etteivät metsurit osaisikaan valita kaikkein parasta merkkiä? Vai sahattaisiinko Huskulla vain jonkun aatteen vuoksi - onhan se kalliimpikin, ja jätettäisiin halvempi ja parempi Stihl ostamatta?

Veksi,
metsuri jo kolmattakymmenettä vuotta (evp)
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: SS
Keskiviikkona 18.8. 2004 klo 21:41:45

Message:
International:

Meikäläinen hankki HQ 55n silloin Pyry- ja Janikamyrskyjen kaatuneiden puiden korjuuseen.
Silloin sain sen vähän niin kuin keittiön kautta noin 250 eurolla. Enempää ei minusta kannattaisi maksaa.

Minulla oli myös noin 40 - kuutioinen Tanaka kakkossahana palstalla.

Husqvarna 55 ei ota kovin paljon kierroksia, se on semmoinen tasainen junnaaja. Käynnistys puolipuristimesta huolimatta on vähän semmoista tempomista. Varsinkin tankin vahingossa tyhjennyttyä saa nykiä joo. Olen käyttänyt sitä omaa "terveellistä" sahabensaa, eli en ole kokeillut tavallisella moottoribensiinillä. Tankit on kyllä aika tilavat.

Varusteita HQ:ssa ei juurikaan ole: Ketjunkiristys on sieltä terälevyn takaa, ei viitti käyttää sitä omaa yleisruuvaria vaan ottaa mukaan oikean, pitkän ruuvarin että saa pyörittää sormien välissä eikä tartte sovitella terälevyn kylkeen sitä holkkiavainruuvarin holkkia...korkit ei ole pikalukolla, ei ole primerpumppua eikä mitään kevytkäynnistystä.

HQ 55:n ilmanputsari pysyy aika hyvin puhtaana. Ruuvaria tarvitsee kannen aukaisuun kun sen puhdistaa. Ketjujarruvipu takertelee risukossa. Koko saha on raskas ja käypi selälle. Tukki kyllä katkeaa aika vauhdikkaasti.

Kyllä semmoisessa ryteikössä rämpiessä se Tanaka - ja nyttemmin Stil 024C (ostin käytettynä kun Tanakasta suli öljypumppu kun päkistin 30 asteen helteellä polttopuukasaa halki) tarttuu helpommin käteen kun pitää liikkua ja kiipeillä ja työnnellä itseään rytöön sisälle. Joku puoli kiloa on päivän mittaan paljon.

En viittis kiistellä Stihlin ja HQ:n eroista, kummatkin on maatilakäyttöön ihan hyviä. Joskus sanoinkin, että pikkujolppina tuli kauhu kun nyki 12 kilon Dolmaria käyntiin, siinä oli paita märkänä ja lakki mättäikössä sekä sormet turvoksissa (repi käynnistinnarua sormista) ennen kuin sai sen #&%##$$@@:n lupaamaan... ;-)

Niin nyt kyllä sahavalintaani riittää yksi testinykäisy. Jos jaappanin (tai saksan) mies osaa tehdä sahan, joka käynnistyy siinä kämmenellä nykäisemällä ekasta joka kerta niin se on vaan saamattomuutta Ruåttin tehtaalla jos ei siellä käyntiinlähdöstä välitetä.

- SS -
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: mh
Keskiviikkona 18.8. 2004 klo 22:09:15

Message:
ss minkä takia sahan pitää olla niin helvetin suuri (55)ammattimiehet sahaa paljon pienemmillä sahoilla ja ne kumminki ottaa leipänsi metsästä.mulla on 238 ja 340 ainakin polttopuu hommiin ihan riittäviä mulemmat.tässä yhtenä päivänä jututin kaveria joka on ollu metsurina parikymmentä vuotta ja kehu että paras saha mikä on ollu on 133 husku tällähetkellä sahaa 242 ja sano että jos jostain löytyis ostais uuden ilman kattia ja kahvanlämmittäjiä.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: jagr
Torstaina 19.8. 2004 klo 00:24:50

Message:
Eiköhän molemmilla merkeillä saa puuta pienemmäksi. Sen verran on kokemusta että neljäs Husse on menossa (353 GX) ja olen ollut tyytyväinen. Yksi Partneri (540 Professional) oli välissä mutta siinä oli vähän ongelmia öljypumpun kanssa. Paljon puhuttua käynnistyspulmaa ei ole kyllä ollut, olisiko tullut sitten tuurilla hyviä yksilöitä?

Sahassa kuin sahassa kannattaa käyttää kyllä vähintään 98 bensaa tai mieluummin pienkonebensaa (se säilyy paremmin kuin normaali mittaribensa joka sakkaantuu kolmessa kuukaudessa).
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Mökkeilijä
Torstaina 19.8. 2004 klo 08:50:44

Message:
Koska en ole mikään ammattilainen, niin arvostan varmatoimisuutta ja noitten kommenttien pohjalta olen päätymässä tuohon Husqvarna 340 sahaan. Sitten kun vielä löytyis sopiva kauppa täältä Espoon läheltä, niin eikun kauppaa hieromaan. Mökki on tosin Ristiinassa eli jos Mikkelistä tai läheltä löytyis niin vielä parempi, niin olis lähempänä käydä huollossa yms. Kiitokset kommentoijille ja ehkäpä itse sitten vuosien saatossa osaan kommentoida vastaavalla tavalla :) Yks kysymys vielä: onko se sahabensa miten paljon kalliimpaa kuin itse sekoitettu bensa ?
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: SS
Torstaina 19.8. 2004 klo 10:29:41

Message:
mh:
No se 55 oli kaupassa oikeastaan melkeen kaupantekijäinen, kun hankin raivaussahan (HQ) ja aika paljon muutakin puutarhavarustetta tutusta liikkeestä. Silloin ei ollut ei pörssissä eikä liikkeissä näitä keveitä sahoja käytettynä enkä ihan vakuuttunut HongKongin tai Motonetin 150 euron sahojen huoltopalvelusta, vaikka kyllä nekin käypäsiä on.

Eli se 55 on iso ja raskas ja riisuttu malli verrattuna saman merkin kevyisiin "kilpasahoihin" mutta oli se siis siinä kaupassa edullinenkin. Ja työt tuli tehdyksi vaikka joka tukki oli pinteessä ja ristiin rastiin pitkin kallioita silloin myrskyn jäljiltä. Ja oksatkin propsipuun paksuisia

Silloin meillä oli ollut se Tanaka ainoana sahana (itse asiassa se on hiukan alle 40 kuutiota, se saha oli tosi kevyt, vaikka vyöllä olisi kuljetellut, mutta terä oli vähän nysä ja tankit niin pienet että ehkä tukista viisi poikkileikkuuta ja sitten tankkaus.

Ehkä olisin hankkinut Tanakan,jos olisi ollut juuri silloin maahantuoja, Nyt taas on, ja voin vakuuttaa, että ne ovat varsin keveitä ja pienet mallit makaavasylinterisinä matalia ja kevyitä. Näyttävät olevan vaan tosi kalliita, eli ovatko hintansa väärttejä, sitä en tiedä.

- SS -
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Emppu
Torstaina 19.8. 2004 klo 11:24:31

Message:
Mökkeilijä: Kirkkonummella on hyvä liikesahanhankintaan (Porkkalan pienkone), mutta visiin voit hankkia sen Espoostakin. Sieltä saat hyvät vinkit ja kenties varusteitakin kaupanpäälle.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Mökkeilijä
Torstaina 19.8. 2004 klo 11:43:07

Message:
Emppu: Kiitokset vinkistä. Pitääpä ottaa ko. liikkeeseen yhteyttä ja alkaa hieromaan kauppaa.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Aapo
Torstaina 19.8. 2004 klo 12:13:00

Message:
Olen asioinut usein Espoon saha- ja puistokoneessa, Hansatie 26 Kauklahti.
Tähän astiset kokemukset positiivisia.

RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Aapo
Torstaina 19.8. 2004 klo 12:13:40

Message:
Olen asioinut usein Espoon saha- ja puistokoneessa, Hansatie 26 Kauklahti.
Tähän astiset kokemukset positiivisia.

RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: tutkija
Torstaina 19.8. 2004 klo 15:07:11

Message:
Hutkijalle.Eiköhän se ole juuri Stihl moottorisaha jota koko maailman ammattimetsurit käyttää eniten käyttää.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: tutkija
Torstaina 19.8. 2004 klo 15:40:32

Message:
Kannattaa kokeilla laittamalla Googleen kuva hakuna Stihl tai Husqvarna (kuu kirjain tuossa huskissa).Saman voi toistaa web hakuna.Ehkä alkaa sytyttämään mistä Stihl tuotemerkissä on kysymys,mihin Stihlin tehtailla on panostettu.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Ihmettelijä
Torstaina 19.8. 2004 klo 20:12:18

Message:
Löytyyhän sieltä moottoripyöriä sun muuta. Onko tutkija sahannut ikinä muulla sahalla kuin Stihlillä tai onko ylipäätänsä kokemuksia sahoista vai pelkkää teoriatietoa ?
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: metsuri
Torstaina 19.8. 2004 klo 23:41:17

Message:
Goolen hakukone:
Stihl haku tuotti

Kaikilla kielillä löytyi 142000 osumaa

Husovarna:
Kaikilla kielillä löytyi 227000 osumaa
Minun koneeni kyllä näyttää löytävän huskia puolet enemmäm kuin tiiltä.RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: rakentaja
Torstaina 19.8. 2004 klo 23:44:49

Message:
Pukinmäessä Helsingissä oli 1,5 vuotta sitten halvin 340 husku. Soittelin putiikit Lohjalta Hyvinkäälle läpi. En nyt nimeä muista, mutta siinä ostarin kulmilla se on. Valmiiksi kasattuna ja säätö "sisäänajon" jälkeen kaupan päälle.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: rakentaja
Torstaina 19.8. 2004 klo 23:55:46

Message:
Muistinpas, koneliike Olenius.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Mökkeilijä
Perjantaina 20.8. 2004 klo 08:41:11

Message:
Kävin kurkkaamassa tuonne Oleniuksen sivulle ja 379 + sahalaukku kaupanpäälle (arvo 38 ) oli tarjous. Paras tarjous tällä hetkellä on:

Husqvarna 340 : 369 e
Terä : 15 e
Sahabensa, 5 l : 17 e
Teräöljy, 4 l : 8 e
-------------------------
Yhteensä 409 e, netto 380 e

Saha luovutetaan käyttökuntoon laitettuna ja koekäynnistettynä. Hintaan sisältyy myös sisäänajon (= n. 10 tankillista) jälkeen suoritettava säätöhuolto.

Löytyykö vielä parempaa tarjousta ?
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: TKH
Perjantaina 20.8. 2004 klo 09:28:07

Message:
Toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä...
Sama pätee moottorisahoihinkin.Itsellä ollut pelkkiä huskuja,ollaan tykästytty rungon/kahvojen malliin.Nyt metsätilakäytössä 154(-85),238(-87,nyt koottu kahden osista) ja 340(-00).Aiemmin oli myös 444 joka oli tosi kova peli,meni sukulaiselle polttopuusahaksi.Kokeiltiin myös stiilin 025:sta,voimakas peli mutta pulverilumella oli ongelmia eikä istunut oikein käteen.Suunnitelmissa on hankkia enstalveksi se makaavasylinterinen,hinta jos laskisi hieman.
Ja yleisesti täytyy kaupanteosta mainita että kannattaa tingata samaan kauppaan ns.talvisarjat mukaan ja laittaa ne heti oikeaan aikaan paikoilleen,sillä säästää itsensä harmilta ja saha pelaa niinkuin pitääkin.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: JK
Perjantaina 20.8. 2004 klo 11:46:31

Message:
Yllämainittu Porkkis (http://www.porkkis.com) ja sitten tietienkin Lohjalla Konehuolto Unto Satuli Ky tekee hyvät kaupat Huskuista.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Joopa joo
Perjantaina 20.8. 2004 klo 12:29:38

Message:
Aikamiehiä muka olette ja kiistelette moottorisahoista. Tässäkään asiassa ei sitten millään päästä absoluuttiseen paremmuusjärjestykseen.

Sekä Hysky että Stihl ovat erittäin hyviä sahoja molemmat. Kannattaa valita vaan sellainen sahatyyppi, joka itselle sopii. Tehoa kannattaa silti olla silti "etukäteistarvetta" enemmän.

esim. jos sahaa vain "rantteella" ei tarvitse katalysaattoria, mutta jos sahausta alkaa olla enemmälti myös tiheissä pusikoissa/sisätiloissa niin sitten C-malli. Varaosia saa kyllä, mutta aina kannattaa ostaa se sahatyyppi, jota se lähikauppakin myy.

Sahan painolla voi olla joissakin tapauksissa suurikin merkitys.

Sahat kestävät ei-ammattikäytössä tosi kauan, jos moottoria ei tunaroi kiinnileikkautumaan.

Eikä nuo sahat niin kalliita ole, etteikö niitä voisi ostaa paria kolmen eri valmistajan, jotta pääsee vertailemaa ja sitten useamman eri valmistajan sahat tuntuvat hyviltä. Näinhän se on.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: tukija
Perjantaina 20.8. 2004 klo 17:02:15

Message:
Maailman suurimmaksi moottorisahojen valmistajaksi päädytään vain huippu tuotteilla ja kulkemalla kehityksen kärjessä.Noiden Stihlin 75 vuoden aikana monta moottorisaha merkkiä on tullut ja mennyt.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: tukija
Perjantaina 20.8. 2004 klo 17:02:41

Message:
Maailman suurimmaksi moottorisahojen valmistajaksi päädytään vain huippu tuotteilla ja kulkemalla kehityksen kärjessä.Noiden Stihlin 75 vuoden aikana monta moottorisaha merkkiä on tullut ja mennyt.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: tutkija
Perjantaina 20.8. 2004 klo 17:47:02

Message:
Stihl moottorisahassa on jo 25 vuotta ollut automaattinen täysin suojattu ketjujarru,ei mikään purukoppaan ruuvattu jäätymiselle ja roskille altis jousipanta viritelmä.Saman ajan rikastin,puolikaasu ja moottorin sammutus on toiminut yhdellä ainoalla, peukalolla käytettävällä napilla.Ilman suodatin ja sytystulppa on löytynyt ilman avaimia.Kärjetön sytystys on Stihilissä on ollut jo 60 luvulta.Stihilin teräketjut ja laipat ovat jo käsite.Stihilin käynnistin laite ei jäädy talvella,koska siinä ei ole niitä jousipalautteisia pihkaantuvia ja jäätyviä käpäliä vauhtipyörällä.Mäntä on varustettu kahdella männänrenkaalla.Muovirunkoisissakin moottori on oma valettu yksikkö kampikammioineen ja laakereineen.Stilin teräketjun voiteluöljy pumppu on yksinkertainen ja varma.Uudemmissa on teräketjun pikakiristys ilman avainta.Vetorissan ja kytkinrummun vaihto on Stihilissä on naurettavan nopea ja tapahtuu sekunnissa.Tässä vain pieni osa Stihlin edistyksellisyyttä.Jokaisen moottorisahan ostajan ainakin kannattaa tutkia Stihl.Stihlissä on parasta se että kaikki tämä tämä tekniikka on yksinkertaista ja toimivaa.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: SS
Perjantaina 20.8. 2004 klo 18:20:37

Message:
No se pikakiristylaite on aika monimutkainen spiraali, eli se sormipyörän seutu ja koko vehe pitää olla puhdas jotta se ei kanita. Räpläsin sitä aika kauan ja ihmettelin kun tätä käytettyä Stihiliäni siivosin. Nyt se taasen toimii - ja muuten vaatii Stihlin terälevyn että ne nastat ja reiät menee just kohdalleen.


Toinen ihmetyksen alainen asia on juuri se Stihlin purukoppa. Miten se kestää kun se on aika pikkasilla muovitapeilla ohjattu paikalleen - ja kun se pikakiristysjuttu merkitsee että terääkin pitää kiinni vain yksi pultti eikä kaksi. Sama juttu tässäkin, on laitettava purukoppa aika huolellisesti kiinni ettei purunpala jää kantamaan jostakin reunasta...

- SS -
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: a.r
Perjantaina 20.8. 2004 klo 18:41:04

Message:
vuoden vanha stihl ms 250 on ainakin pienoinen pettymys.
talvella saha ei meinaa käydä tyhjäkäyntiä millään, ei auta suuttimien kääntely tai talvisarjan asentaminen/poistaminen. näin lämpimillä toimii kyllä ihan hyvin.
huoltomies sanoi sen olevan ihan tyyppivika tässä karvalakkimallissa, olis pitäny ostaa kuulemma se sähkölämmitteinen malli....
on meillä "muutama" perushussekin eikä niissä ole ollut kyllä näin pahoja käyntiongelmia.


RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: tutkija
Perjantaina 20.8. 2004 klo 21:00:43

Message:
a.r.Se on sinun tyhmyyttä jos teet talvella metsätöitä etkä saa sahaasi toimimaan.Jos sahurilla on ruuvimeisseli taskussa kaasuttimen säätöjä varten niin aika vähän sellaisella "metsurilla" on edes perustietoa moottorisahoista.Aivan turha niitä kaasuttimen säätöjä on muutella jos säädöt ovat alunperin kohdallaan ja Stihilissä ne pysyvät.Ehkä tämä suuttimien ruuvaus perinne johtuu ruotsalais sahoista joissa kaasutin on ruuvattu tiukasti sylinteriin ja tärinä muuttaa säätöjä.Karvalakki Stihl toimii kyllä 20 asteen puuterilumi kelillä kun rajoittaa jäähdytysilman virtausta ja kääntää kaasuttimella ilmaohjaimen talviasentoon.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Jooseppi Tenhunen
Perjantaina 20.8. 2004 klo 21:54:56

Message:

Tässäpä teille moottorisahan mallia...
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: a.r
Perjantaina 20.8. 2004 klo 22:31:55

Message:
husqvarnaakin joutuu tosiaan "säätämään" tarvittaessa mutta se on pikku homma jos ongelmista pääsee eroon..
stilhikin tuntuu muuten ihan ok sahalta kunhan pelais vaan vähän paremmin :-)

isäukko on toiminut aikoinaan ammattimetsurina 30 vuotta ja sahat järjestäen husqvarnaa ja voi olla että seuraavakin hq.

muuten, se stil olikin 260 ms eikä 250
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä:
Perjantaina 20.8. 2004 klo 22:39:26

Message:

RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Husqvarna
Perjantaina 20.8. 2004 klo 22:53:41

Message:
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Mökkeilijä
Maanantaina 23.8. 2004 klo 10:50:57

Message:
Millaista bensiinä ja öljyä kannattaa käyttää ? Koska en kovin paljoa tule sahaamaan, niin kannattaisikos ostaa ihan "oikeaa" sahabensaa ja öljyä ? Parhaassa tarjouksessa (yllä lukee) saisin 5 l bensaa ja 4 l öljyä eli eikös niillä jo aikas tovin päryyttelis. Sitten saisin huollonkin teetätettyä liikkeessä kun tuo bensiini määrä on polteltu.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Jukkis
Maanantaina 23.8. 2004 klo 11:46:59

Message:
Jos vähän sahaat niin osta valmisbensa koska se säilyttää ominaisuutensa pidempään (eli jos saha jää esim talven yli seisomaan). Jos sekoitelet niin 98 on minusta hyvä pohja josta lähteä liikeelle ja siihen laitaa esim sahan myyjän/valmistajan suosittelemaa öljyä.

Teräöljystä muuten sen verran että nuo eko-öljyt tuppaa oleman turhan jäykkiä talvella, mutta kesällä on toiminut hyvin.

Hommaa samall myös ketjun teroitusvehket, kysele vaikka kaupanpäälle. Ota myös selvää ketjun teroituksesta ja muista huoltojutuista ostaesasi saha.

Sitten itse sahaamisesta: HQ:lla ainakin on mukava opas aloittelevalle "mökki-metsurille" - ettei käy hassusti. Kaatorauta kannattaa ostaa myös jos aiot vähäkin isompaa kataa, koska laippa jää yllättävän helposti kiinni jos tulee väärin arviotua, ja muutenkin sillä on mukava kaatoa ohjata liikkeelle.

Suojasaapaat ja houstut ei myöskään ole ihan turhia vehkeitä...
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Valdo
Maanantaina 23.8. 2004 klo 17:40:38

Message:
Kannattaa hommata vehkeet järjestyksessä:
* Turvahousut
* Turvasaappaat
* Kypärä+visiiri+kuulokkeet
* Saha
Varsinkin jos on aloitteleva, kerran itsellä housut pelastanut jalan, kerran ollut paikalla kun kaveria lähdettiin paikkaamaan.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: SS
Maanantaina 23.8. 2004 klo 18:08:54

Message:
Mökkimetsurille:

Hyviä ohjeita täällä on tullutkin, korostaisin edelliseen , että aloittaa turvavälineistä:

- Kuulosuojainkypärä silmikolla; pukilla polttopuuta sahatessa pitä olla vähintään silmä- ja kuulosuojaimet. Puru lentää kuivasta puusta varsin kovaa.
- Rauta- ja kevlarkuituvahvisteiset saappaat. Katsoin tuossa sukulaisella jälkeä , oli pelti mennyt melkeen poikki. Jos ei olisi ollut saapasta olisi nyt varpaaton. Juuri polttopuukasalla tulee niitä jalkariskejä.
- Housut, joissa polven etumus on suojattu kuituvahvikkeella.
- Kunnon hanskat joilla on helppo ohjata sahaa
- talvella tietenkin niskalerpake kypärän taakse ja Coretex- pusero jottet heti ole ihan litimärkä kuin puista tulee lunta alas.

Sitten sahan teroitustulkki ensimmäisiä teroituksia varten jotta oppii sen kulman katsomaan silmällä. Siinä on semmoinen hahlo jolla se kiinnitetään terähampaan päälle ja pari rullaa viilaa varten. Sitten siinä on sen puruhampaan matalointia varten tulkki. Sillä kun aloittaa niin oppii kohta näkemään miten se terä saadaan pysymään ottavana. Viilasarjan saa ainakin Husqvarnaan, jossa on kahva, viilat latta ja pyöröviila sekä se tulkkiohjain.

Sitten yhdistelmäkannu, josta on helppo lisätä bensat ja öljyt suttaamatta. Minä käyttäisin valmisbensaa, se ei haise miltään eikä savuttele juurikaan.

Varusteisiin kuuluu Fiskarsin keskikokoinen kirves ja pari kaatokiilaa. Kaatorautakin käy, jossa on se koukku tukin pyöritystä varten. Tukkisakset ovat hyvät paksumman puun raahaamiseen, naru lenkkien kautta niin voi nostaa selkä suorana.

Sitten pientä puuta varten semmoiset propsisakset, joilla voi kantaa ja jotka pitävät itestään kiinni. Kantamista varten itse asiassa voisi olla sakset kummallekin kädelle. (Tai toiselle kädelle pelkkä koukku). Niistä propsisaksista sen verran, että kannattaa hankkia laadukkaat, jotka aukee ja sulkeutuu herkästi ja ovat tukevarakenteiset. Huonoilla ei mene kuin hermot kun pitää jumituksia aukoa käsin.

Jos tekee tukkia, tai mitan mukaan sahaa puuta, kannattaa hankkia semmoinen metsämiehen mitta, jossa on semmoiset leuat siellä päässä. Sen voi painaa puuhun kiinni ja kävellä toiseen päähän. Sitten vaan rempsautus niin se koukku lähtee irti. 3 - metristä pikkupuuta tehdessä voi pitää mukana rimanpätkän, jolla sen mittauksen tekee.

Kun näitä tavaroita on tässä ollut, kannattaa ehkä kuitenkin vielä hankkia semmoinen vyö, johon saa erilaisia taskuja ja koukkuja neppariruuveilla kiinni. Mulla on mitta, propsisakset, yleisavain ja viila ja kiila sekä pieni ensiapupakkaus siinä vyössä.

Varoituksen sana: Ne ns. turvasaappaat kannattaa kokeilla, ettei varsi kalva pohjetta ja että jalka istuu sinne kovan pohjan päälle. Ne ovat lisäksi varsin raskaat, ja kun mukaan ottaa varustevyön ja kypärät yms niin liikkuminen on paljon rasittavampaa kuin jos hyppelisi metässä vain sortsit ja lenkkarit jalassa.

Metsän kaatamiseen en halua puuttua. Kyullä sen yhdessä talvessa oppii. Kun esim. tuulenkaatoja perkaa, on joka ikinen puu pintessä, ja vaikka kuinka helpottaa ja tarkkailee, niin joskus käy niin, että saha jää kuitenkin pinteeseen. Ei kannata repiä, vaan joko ottaa terälevyn pois ja laittaa toisen terineen ja sahaa puun muualta auki. Itse pidän kahta sahaa mukana, toisella voipi sitten irrotella jos toinen jää pinteeseen.

Kaikki puuta vasten nojallaan olevat kannattaa vetää traktorivinssillä haluttuun suuntaan. Itse en ala väännellä puun tyveä vänkärillä ollenkaan. kiskaisen vinssillä tyven haluttuun suuntaan. Ei muutaman puun eikä muutaman kymmenen sentin takia kannata itteänsä tappaa. Muuten selälle vänkäriä parempi monessa hommassa on tuttu Fiskarsin pitkä taltta- eli kivikanki; mättääseen jäätyneet tukit saa sillä irti maasta sekä kieriteltyä niitä vinssausta varten parempaan asemaan.

Kerralla ostaessa saattaa hirvittää, mutta toisaalta useat vehkeet kestää isältä pojalle. Meilläkin oli aikojen alusta ollut Billnäsin vanhoja mettätyövärkkejä: Tukkisaksia, kiiloja, kirveitä, kuorimarautaa yms., maalailin vähän punaoranssia niihin niin löytää sitten talvellakin.

Mutta kyllä huonompiakin kunto-ohjelmia on keksitty kuin tämä ;-)

- SS -
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: maajussi
Maanantaina 23.8. 2004 klo 19:35:07

Message:
Joo paras kaverini tekee työkseen hirsikehiä m-sahalla. Koska pikku paikkakunnalla ei hirveitä valinnanvaroja ole on hän päätynyt n10v sitte alkaa käyttämään paikallisen osuuskauoan myymiä Stillejä. Sopuhintaan se niitä kaupasta kantaa mutta on niitä kaverilla mennytkin. Millon on mäntä paskana milloin alapään laakerit milloin häikkää sähköpuolella jne en ymmärrä miksi kaveri ei suostu kokeileen jo jotain toista merkkiä kun se hakee vuodessa 2-3 uutta Stilliä kun ei ne tunnu millään kestävän ja tämä tarina on totta. Mm. toissa pyhänä soitin kaverille ja kysyn missä on kertoi olevansa osuuskaupan rautaosastolla minä siihen et eihän kauppa oo edes auki ja hän vastas et pitki hälyyttää kauppias paikalle kun pitää heti saada uus stilli kun täytyy iltapäiväl lähtä ajeleen uudelle työmaalle vammalaan ja edelliseltä työmaalta tulin la iltana. Eli kiirettä miehellä tuntuu piisaavan ja saha senkun juonittelee...

RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: TKH
Maanantaina 23.8. 2004 klo 20:25:56

Message:
Tuo viilanohjainrulla-systeemi on ehdottoman hyvä keksintö,vaikka olisi kuinka ammattilainen se tekee kaikki hampaat samanlaisiksi jolloin saha kulkee suoraan.Lisäksi siinä on myös purupiikille alennusmalli.Yksi tuttu ammattisahuri on opetellut käyttään sitä niin että viilaa ensin vasemmaltapuolen ja samalta istumalta oikealta,käy varsin hätäiseen viilaus.Itselle tein pienelle viilapenkille käännettävän telineen puutavarakärryn sermiin,siihen kun sahan laittaa laipasta kiinni niin on mukava viilata selkä suorana.Muutenkin pirtillä viilatessa laitan sahan viilapenkkiin kiinni viilatessa,paljon mukavempi viilata.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Valdo
Maanantaina 23.8. 2004 klo 20:32:19

Message:
Olen tekemässä rankakärryä joten tuo "viilauspenkki" idea on hyvä.
Itellä on Stihl 026, muuten pelannut hyvin mutta viime talvena törmäsin sellaiuseen että kävi tyhjäkäyntiä kylmänä mutta kun lämpesi niin ei tahtonut käydäm siis tyhjäkäyntiä.
Appiukon Husqvarna ja McGulloh (tms) ovat aikavanhoja mutta hyvin pelittävät, sellaisen huomasin että vievät vähemmän bensaa(?), olisko syynä että niissä on tehokkaammat koneet?

RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: tutkija
Maanantaina 23.8. 2004 klo 20:51:23

Message:
Tuohan on mahtava saavutus kun hirrenveisto töissä pärjää parilla kolmella Stihlillä vuoden.Pakkas-saha huski kun tahtoo kesähelteellä hyytyä hirsihommissa muutamassa minuutissa.Ja tämä on myös tosi.Kun 32 millin muottivaneriin tehtiin 36 kpl 40 cm pyöreää reikää kesähelteellä niin ammattihuskusta tuli entinen.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: ivan
Keskiviikkona 25.8. 2004 klo 01:34:41

Message:
osta ihmeessä se parempi. stihl tottakai.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Mökkeilijä
Tiistaina 07.9. 2004 klo 13:10:03

Message:
Tuli sitten ostettua Husqvarna 340 ja vaikuttaa ihan hyvältä peliltä. Sain tingattua kauppaan mukaan bensiiniä, öljyä, varaterän ja kombikannun. Eiköhän tällä alkuun pääse.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Veksi
Tiistaina 07.9. 2004 klo 18:39:45

Message:
Tervetuloa Huskumiesten uljaaseen joukkoon! Toivottavasti sait myös kuljetuskassin kaupanpäälle, sillä sahat, Husqvarnatkin, tahtovat vuotaa teräöljyä (sitä kertyy purukopan puruihin, josta se tippasee)?
Liota uutta teräketjua vuorokausi öljyssä ennen käyttöönottoa (kestää pitempään). Älä säädä suuttimia huippukierroksille ennen kuin olet sahannut kymmenkunta tankillista. Viilaa uudesta terästä karkeat pois. Käännä laippa parinkymmenen tankillisen välein ja poista lattaviilalla mahdollinen kierre. Älä käytä alennuskaaviota harkitsemattomasti, tarvitsen sitä vasta ketjun elinkaaren loppuvaiheessa. Voitele kärkipyörä korkeintaan joka viidennelle tankilliselle, ettei ketju veny. Muista päivän päätteeksi aina tiskata ilmansuodatin. Puhdista ja voitele käynnistinlaite talvea varten hyvin.
Ja ennen kaikkea: varo joutumasta kateellisten Stihl-miesten hampaisiin!!
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: tutkija
Tiistaina 07.9. 2004 klo 19:57:13

Message:
Onnittelut ihan hyvästä saha valinnasta.Sait perinteisen, vanhahtavan ja yksinkertaisen moottorisahan jota on mukava ruuvimeisseleillä ja tulppa-avaimilla huoltaa ja rassailla.Olet liittynyt yksinkertaisten ja muutosvastarintaisten suomalais metsureitten joukkoon.Mutta pääasia että puu katkeaa.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: TKH
Keskiviikkona 08.9. 2004 klo 09:18:13

Message:
En kyllä ole vielä törmännyt sahaan josta esim. tulppa lähtee ilman avainta auki...
-Itse en ainakaan ole tuon muutosvastarinnan takia sahana pitänyt huskuja,istuu vaan käteen paremmin kuin stiili.
-"suomalaismetsuri" alkaa muuten olemaan varsin harvinainen näky nykyään-suurin osa sahoista taitaa mennä metsätilallisten omaan käyttöön,koneet hoitaa hakkuut.Liekö tuo ihme kun meilläpäin pystyhinta tukilla on hankintahintaa 0.20 alempi,ei paljon jää työpalkkaa.Mutta kuitumetsissä saa vielä jonkinlaisen tekopalkan ja taatusti sellaisen työjäljen kuin haluaa.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Mökkeilijä
Torstaina 09.9. 2004 klo 13:32:47

Message:
Veksi: Kiitokset hyvistä vinkeistä :) En ole tosin kerennyt sahaa vielä edes käynnistämään, mutta täytyy kokeilla viikonloppuna jahka sienet on ekana metsästä käyty ryöstämässä. Kommentoin sitten sahaa kun olen siihen saanut jonkinlaisen tuntuman.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: eläkeläismetsuri
Torstaina 09.9. 2004 klo 17:06:49

Message:
Tietääkseni nykyään ei sahan matkassa ole rasvarässiä kärkipyörän laakeriin.huotomiesten mukaan kärkipyörä saa voitelun teräöljystä. Muuten tuossa Veksin kommentissa oli kyllä hyvät japerusteelliset ohjeet.Kaasuttajan säädöt vaihtelee vähän sahoittain ja myös vuodenajan mukaan.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: tutkija
Torstaina 09.9. 2004 klo 18:41:13

Message:
Uutta teräketjua ei kannata Veksin ohjeiden mukaan viilailla.Valta osalla sahureista ketju tylsyy viilatessa.Kannattaa nauttia terävän uuden ketjun purennasta edes hetki, koska se ilo ei aloittelijalla kauaa kestä.En ole koskaan ennen kuullut että uudesta ketjusta jotkut karkeudet olisi viilattava pois.Missään ohjekirjoissa tai ketjunteroitus oppaissa ei tuollaista ohjetta ole.Se on vain tuon Veksin mielikuvitusta.Tuo kärkipyörän voiteluohjekkin on jostain 60 luvulta.Kärkipyörää ei tarvitse voidella,ei edes sahojen mukana tule rasvaprässiä.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Veksi9
Torstaina 09.9. 2004 klo 21:53:02

Message:
Uusi terä on tehtaalla koneella tehty, eikä terävyys riitä ainakaan minulle ja tuskin muillekaan oikeille metsureille. Tutkijat ovat vain tutkijoita...
Laipoissa on reiät prässille ja kärkipyörän voitelu on ehdotonta maksimoitaessa laipan ikää. Laippa kestää tasan niin kauan, kuin kärkipyöräkin. Muu osa laipasta hoidetaan viilalla. Kärkipyörän vaihto ei onnistu, eikä kannata edes yrittää.
Kerron mielelläni lisää 80-luvun opeista metsäkoulusta. Tosiasiat eivät vanhene.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: SS
Torstaina 09.9. 2004 klo 22:52:02

Message:
Husqvarna-liikkeessä myydään semmoista paksun tussin kokoista pötkylärasvaprässiä jossa on semmoinen terävä kärki. Sopii siihen reikään jos semmoinen terälaipan laakerille on.

Purin yhden Sandvikin ja kyllä siellä ihan vierintälaakeri on. Kyllä nekin laakerit varmaan rasvasta tykkää.

- SS -
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: hente
Perjantaina 10.9. 2004 klo 12:24:30

Message:
Uusi ketju pakasta otettuna on todella tylsä. Stihlin laippa kesti mulla 2000 kiintoa ensiharvennusta ja olisi kestänyt edelleenkin. oli pakkko vaihtaa kun ketju-ura meni niin väljäksi. Stihlin laippojen kestävyys on mielestäni aivan ihmeellinen. Niistä puuttuu muuten kärkipyörän rasvaukseen tarkoitettu aukka, joka ruotsalaissahojen laipoissa on. Sinne on ihan hyvä laittaa rasvaa silloin tällöin. Esim. oregonin laippa saattoi joskus talvella kestää 2- 3 viikkoa, parhaat useampia kuukausia ammattikäytössä.

Tärkeätä talvella on, että antaa sahan lämmetä ennen sahausta ja kokeilla että teräketju saa varmasti voitelua (aamutakistukset). Teräketju menee poikki jos sen heti aamulla kuumaksisahattuaan laittaa lumeen. Silloin vetolenkkien reiät halkeavat. Lämmittäminen ja voitelun varmistaminen estävät moisen.

Stihl 026 ja MS260 niin sanottuna kylmäversiona ei ole suunniteltu talvikäyttöön. Parilla konstilla sen saa toimimaan myös kuten huskun pakkasella. On avattava sylintein ja kaasrin tilan välinen luukku + teipattava ilmastointiteipillä käynnistimen kotelon ritilät alaosastaan. koko ritilää ei saa tukkia. Aamulla kun aloittaa pakkasella kannattaa kaataa, karsia ja katkoa pari puuta. Saha sammuu kun kaasusta löysää. Tee silloin näin:
Laita saha pystyyn esim. kasaa vasten, jolloin kuumasta sylinteristä pääsee lämmintä ilmaa kaasariin ja kaasuttimen kurkku ja ilmansuodatin pääsee sulamaan.

Talvella on ilmanputsari puhdistettava ja kuivattava jokaisen työpäivän jälkeen.


RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: tutkija
Perjantaina 10.9. 2004 klo 17:44:37

Message:
Uusi teräketju on viallinen jos se pakkauksesta otettuna on tylsä.Olen aivan varma että 90% viilareista ei saa ketjusta yhtä terävää kuin se oli uutena ensimmäisen teroituksen jälkeen .Tästä asiasta olen aivan varma.Ehkä sinä hente kuulut tuohon kymmeneen prosenttiin,sitä en epäile.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Veksi
Perjantaina 10.9. 2004 klo 19:56:17

Message:
No onhan tässä tullut varmasti monille selväksi, etteivät tosimiehet sahaa tylsällä terällä. Homma kertakaikkiaaan sujuu partaveitsenterävällä sahalla niin näppärästi, ettei sahatessa edes huomaa kanttaavia oksia tai -runkoja. Tosi kuitenkin on, että muutaman terän saa viilata pilalle, ennenkuin sen taidon oppii. Mutta kyllä se taito kannattaa opetella ja aluksi kannattaa käyttää viilanohjainta, jolla ketjua ei saa pilalle.
Moottorisahaaminen on iloinen ja nautittava asia, eikä sitä harrasta vellihousut. Joten vielä kerran mökkeilijä: Tervetuloa tosimiesten joukkoon, joilla paidanhelman ruostekin yltää melkein olkapäille saakka!!
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: tutkija
Perjantaina 10.9. 2004 klo 20:29:55

Message:
Tutkin lähinnä sitä miten täällä suhtaudutaan esittämiini tosiasiohin jotka pohjautuvat tietoon ja kokemukseen 40 vuoden ajalta maa ja metsätaloudesta.Tiedän kokemuksesta sen että moottorisahan terälaippaan on turhaa tunkea rasvaa koska se ei jatka yhtään kärkipyörän ikää.Terä ketjun toimiva voitelu riittää.Se rasva ei nimittäin pysy siellä kärkipyörän laakerissa kuin hetken koska siinä ei ole minkäänlaista tiivistystä.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: hente
Maanantaina 13.9. 2004 klo 10:04:57

Message:
Uusi ketjuhan on viimeisen päälle oikein teroitettu. Toisin sanoen teroituskulmat on juuri niinkuin pitää. Sen jälkeen kun viilamies siihen koskee, ei teroituskulmissa voi mennä kuin huonompaan suuntaan. Mikä siitä sitten tekee tylsän? Koneteroituksessa syntyvä kierre, joka poistuu viilaamalla.

Viilauksessa on sama sääntö. Jos joudut työntämään samaa hammasta enemmän kuin kaksi kertaa samalla teroituksella, alkaa teränsuuhun syntymään kierrettä, joka lohkeaa irti ensimmäisessä sahauksessa --> Tylsyminen.

Jos viilassa on esim puinen pää, voi hammasta napauttaa pari kertaa viilausken jälkeen, jolloin kierre irtoaa kuitenkaan tylsyttämättä terää. Tämän opin vanhalta jätkälta, jonka saha oli aina sellaisessa kunnossa, että suurinosa meista saa siitä vain uneksia

Jos tilenteen haluaa korjata työnnetään jokainen hammas yhden kerran viilalla tuon sahauksen jälkeen. Sitten saha pureeeeeeee....

Viiloissa on myös suuria eroja. Esim Sandvikin viilalla ei tee mitään, koska se tekee kierteen teränsuuhun ensimmäisellä työnnöllä. Oregonin viila on jo huomattavasti parempi. Parhaaseen tulokseen itse pääsen SARP-merkkisellä Sveitsiläisellä viilalla. Sillä kun työntää hammasta kuuluu "suhahdus". Sandvikilla kuuluu "karahdus". Liukkaat viilat on asia erikseen.

Myös terissä on suuria eroja. Itse saan oregonin ketjun parhaaseen iskuun. Myös stihlin ketjun saan menemään suorassa leikossa yhtä hyvin kuin Oregonin ketjun, mutta karsinnassa, jossa sahataan paljon syiden suuntaan, en ole saanut Stihlin ketjua yhtä hyvään purentaan kuin Oregonin ketjua.

Husqvarnan Low-WIb on hyvin pitkälle Oregonin ketjun kopio.

Terämuoto ratkaisee paljon, itse en ole käyttänyt 10 vuoteen muuta kuin Oregonin BP (ns. korkea profiili) ketjua. jonkun Stihlin ensiasennusketjun olen sahannut kesällä loppuun.

Pelkästään katkaisiusahauksessa parhaan tuloksen antaa ns. matalaketju, joka on teräväkulmainen ja viilataan 4.0 mm:n viilalla. Ketju ei kuitenkaan ole yhtä hyvä karsinnassa, kun ketju kulkee paljon syiden suunnassa.

Terän ottavuuttaa voi parantaa käyttämällä suositusta pienempää viilaa esim 4.8 --> 4.5.
Onnistuttessa tulee hyvä tulos, mutta riski epäonnistua viilauksessa suurenee. Itse olen käyttänyt viimeiset 5 vuotta valmistajan suosituksen mukaisia viiloja.RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: hente
Maanantaina 13.9. 2004 klo 10:17:51

Message:
Niin, alkuperäiseen kysymykseen: Itse ottaisin tuon huskun, vaikka olen sahannutkin Stihlillä jo 9 vuotta, sitä ennen 8 vuotta huskulla. Tuota Stihl 230 poikkeaa niin paljon ammattikäyttöön tehdyistä isoveljistään(Muotoilu/tasapainotus). Tuo husku taas on hyvin lähellä esim. 346:sta.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Veksi
Maanantaina 13.9. 2004 klo 17:52:57

Message:
Hente puhui vähän, mutta asiaa, ugh!
Tehtaan kulmat eivät vaan aina ole sopivat. Jäiselle puulle saa olla hieman jyrkempi syöttökulma, kuin karsintavoittoiselle sulalle puulle. Kulmaohjainten kanssa pärjää pitkälle, kunhan varoo viilan päätä nousemasta tai laskemasta - kulman nimeä en muista, mutta sen pitää olla tasan 90 astetta, eli viilan on oltava suorassa kulmassa laippaan nähden.
Nyt vain mökkeilijä kaatoa kokeilemaan! Vaikka näin; aseta kaadettavan puun pituinen paalu kaatosuuntaan ja kaksi apupaalua, joiden avulla tarkistat, osuitko kahden sentin toleranssilla. Aloita tekemällä kaatolovi, joka on 1/3 puun vahvuudesta leikkauskohdasta (juurileuhan yläpuolelta), yläsahaus ensin viistoon ja alasahaus suoraan kulmaan runkoon nähden ja kaatoloven pohja on suorakulmassa keskimmäiseen paaluun. Työnnä paksusta rungosta n. pari senttiä loven pohjasta laippa rungon läpi tasavahvaksi pitopuuksi (työntävällä terällä). Vedä puu melkein poikki (senttikin riittää)ja aseta vänkäri tai koukku sahausloveen. Sahaa loput, nosta pikkuisen koukusta ja peräänny. Keskimmäisen paalun pitäisi olla poikki. Kaatosuuntaa säädellään vain pitopuulla ja sen kanssa pelaamalla runko saadaan vaikka kiertämään edessä oleva puu (taitaa olla harvoin käytetty temppu?).
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Mökkeilijä
Tiistaina 14.9. 2004 klo 10:43:27

Message:
Hyviä vinkkejä tulee ammattimiehiltä :) En ole ennen kuullut, että terää liotetaan öljyssä ennen käyttöönottoa, mutta kaipa sitä vois kokeilla. Joskus pienenä poikana näin kun tuollainen "puun kierto kaato" tehtiin. Se oli ihan siistin näköinen ja edessä olevasta puusta vaan pari oksaa lähti. Kaadettava puu kivasti pyörähti. Kaipa sitä viikonloppuna jo kerkeis sahan käynnistää, jos nyt ei taas sienimetsään jumitu vahveroita keräämään.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: eläkeläismetsuri
Tiistaina 14.9. 2004 klo 11:25:20

Message:
Menee kyllä vähän yli hilseen tuo puun kiertäminen. Tuo tarkka suunta kyllä on tuttu en tosin ole käyttänyt tuota konsti.Mutta tuo 90 kulma laippaan nähden en ole kyllä kuullutkaan.30 -45 Asteeseen pituusakseliin nähden on tähän mennessä ollut ohjeissa. Ilmeisesti tuo kulma tarkoittaa viilaukse taka reunaa että se pysyy tuossa kulmassa.Tähän vaikuttaa viilan korkeus terän kourun pohjasta lukien. Samalla se vaikuttaa terän leikkaavaa osaan että terä höylää puusra sopivaa lastua. Jos viila on liian alhaalla terä tulee liian ottavaksi ja liian ylhäällä taas terä ei leikkaa niin hyvin.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Veksi
Tiistaina 14.9. 2004 klo 19:41:06

Message:
Puun kierto onnistuu sahaamalla pitopuu poikki kaatumisen jo alettua vasemmalta, jos haluaa puun kaatuvan ja kiertävän oikealle. Ei suositella sienikurssilaisille...
Tarkoitin etukulmaa, joka on 85-90 astetta ja sillä määrätään kantavarvasasento. Suomeksi siis jos saha on suorassa viilapenkissä, on viilan oltava vatupassissa.
Leikkauskulma on sitten 30-35 astetta ja nämä ovat viilanohjaimissakin.
Syöttökulman on oltava 60 astetta ja se tarkoittaa, että viilasta on oltava kourun selän päällä 1/5. Jos viila on liian alhaalla, tulee koukkuhammas ja se rasittaa ketjua (oikein eläkeläismetsuri)ja ottaa liikaa.
Hampaiden pitää olla samanpituiset, että leikkaus on tasainen, eikä kampiakseli rasitu. Jos leikkuukulmat ovat erisuuruisia, tulee vitapäitä perkeleitä.
Säätöhampaan alennus on osuttava tarkasti 0,65-0,70 mm ja kolmannes säätöhampaasta pitää, yläpuolelta tietenkin, pyöristää vedon puolelta.
Steliitti on kärkipyörätön laippa, eikä tarvitse voitelua. Avo- ja piilo- eli tähtikärkipyörä voidellaan väh. joka viides tankillinen, mutta miel. joka tankille hieman.
Uuden ketjun oikea käyttöönotto todella jatkaa sen ikää, eli ei muuta, kuin likoon yöksi.
Ketjusta saa näkyä vain 4-5 vetolenkkiä, kun sitä nostetaan melko voimakkaasti irti laipalta. Löysä ketju hakkaa kärkipyörän alapuolelta laipan (laippa käännetään päivittäin juuri tämän vuoksi, että kuluminen olisi tasaista). Laippa viilataan kerran viikossa ja poistetaan kierteet ja tehdään olakset.
Kuten huomaatte, teräketjun kunnostus voi olla jopa jännittävää. Mutta todellinen jännitys kuitenkin löytyy hakkuun suunnittelusta, kun mies näkee paljon vaivaa sen eteen, ettei tarvitsisi nähdä vaivaa. Suomalaisesta elokuvahistoriastahan löytyy tällainen hahmo - Uuno Turhapuro.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Mökkeilijä
Torstaina 16.9. 2004 klo 11:53:01

Message:
Kannattaako ketju laittaa puhtaaseen teräketjuöljyyn likoamaan vai kelpaako siihen joku muukin öljy ? Melkoista tiedettä tuo viilaaminen :)
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Veksi
Torstaina 16.9. 2004 klo 12:24:22

Message:
Hei mökkeilijä!
Puhdas öljy kuin öljy käy. Ketju rakentuu liikkuvista lenkeistä ja niiteistä. Öljyämisen tarkoitus on perusvoitelu. Sahan voitelu ei pysty tuottamaan tätä.

Viilaaminen pitää ensin ymmärtää oikein, ennen kuin kannattaa työntää yhtään työntöä.
Ohjaimella pystyy pilaamaan vain etukulman, joten sen käyttö on aloittelijalle ehdotonta.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: tutkija
Torstaina 16.9. 2004 klo 19:45:59

Message:
Mikä ihmeen perusvoitelu,imeytyykö se öljy siihen ketjun teräkseen?Kauankohan tuo perusvoitelu vaikuttaa,ensimmäisen tankillisen ajan?Mitähän hyötyä tuosta ketjun öljyssä liottelusta on?Kai se öljy menee niitten lenkkien ja niittien väliin sahan omallakin terävoitelulla.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Viilaaja
Tiistaina 15.2. 2005 klo 16:06:21

Message:
On tullut sahalla näperrettyä kaikkea pientä, mutta tuo viilaamispuoli on hieman hakusessa. Viilataanko terää vasta- vai myötäviilauksella
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: eläkeläismetsuri
Tiistaina 15.2. 2005 klo 17:17:48

Message:
Myötä. Mahdollisimman usein ja keveällä kädellä. Mahdollisimman paljon jäljittäin entistä viilausta. Tuon voitelun on sanottu menevän niveliin. Terävoitelu pitäisi mennä ja auttaa laipan ja trän väliseen kitkaan.Moottori saha liikkeissä on sellaisia ohjureita jotka auttaa viilauksessa. Puhahanpaat myös on paras madaltaa mitalla.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: jope
Tiistaina 15.2. 2005 klo 17:48:07

Message:
isäni ammatin takia joudun seuraamaan sivusta nuita moottorisahojen murheita. hänellä on 345 xp husky. toimii mutta on myös murheita. mm.käyntihäiriöitä lumi olosuhteissa (eisaa ilmaa), kaasarin lämmitin pimeä jne. esim kaasari vaihdettu tänä syksynä kolmesti. mutta ei ota stihliä, siinä vikoja vieläkin enenemmän. mutta huom. hän on urakkapalkalla oleva ammattimetsuri. siinä on sahakovilla.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Ex-valametti
Tiistaina 15.2. 2005 klo 19:47:46

Message:
Tuli kans hommattua uus saha, erellinen (Husky 254) kilahti ja lakkas pyärimästä. Ilmeisesti männärengas poikki, mäntä hajalle ja kaikkeemuuta mukavaa 15v.palvellehelle tosisahalle.

Puut on senverran piänenny muutenki, jotta on ollu muutaman vuaren miäles kevyee saha, 345 Husky on ny sitte pörissy 3 päivää. Hyvältä tuntuu.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: -Justus-
Maanantaina 21.2. 2005 klo 10:39:29

Message:
Tämä se on pitkä keskustelu =), lukaisin koko pötkön läpi huvikseni. Ilmeisesti aihe on lähellä suomalaisen miehen sydäntä. Ainakin minulla on.

Alkuperäiseen kysymykseen ensin taustaa: olen varmaan viimeisiä, jotka ovat käyneet koulua, josta on valmistuttu metsuriksi. Nykyään metsureita ei kouluteta vaan jotain metsäasentajia, käsittääkseni se on semmoinen pienyrittäjäkoulutus.
Metsurintyöni ei ole koskaan kestänyt yli kahta kuukautta enempää kerralla, mutta sen verran paljon on tullut sahattua viimeisen 18 vuoden aikana että aikaisempiin kommentoijiin verrattuna luen itseni niihin joiden teksti pohjautuu syvään kokemukseen, ei mainoksiin eikä siihen, mitä sahaa kylän miehet kannattaa.
Työkseni olen sahannut kahdella stihlillä, neljällä huskulla ja yhdellä partnerilla. Pieniä alle sadan motin keikkahommia ja omia hankintoja noin 4000 mottia.

Arvostan ammattimiesten kommentteja, varsinkin Veksiä ja henteä, viilaukseen kannattaa perehtyä tosiaan. Kulmia rupeaa siitä ketjusta löytymään enemmän kuin yksi, eläkeläismetsuri.
Samoin, jos ei tiedä mitä ketjun liottaminen öljyssä sille merkitsee, ei varmaan ole montaa ketjua sahannutkaan, tutkija.

Omat kokemukseni kannustavat käyttämään huskua. Se on ylivertaisen näppärä käyttää sen solakkuuden vuoksi. Tutkikaapa esim jonseredin silhuettia suoraan takaa ja takaa ylhäältä, ero selviää.
Käytössäni huskut ovat myös kestäneet selvästi paremmin kuin stihlit.
Stihlin toiminta nollakeleillä ja pulverilumessa ei myöskään luottamusta herättänyt.
Näistä kahdesta eniten mainitusta merkistä kuitenkin se valinta on tehtävä, tuolla keskustelun alkupäässä mainituille 'uusia merkeille' en ryhtyisi pioneeriksi.

Raivaussahassa olen päätynyt sitten stihliin. Syynä kaksi asiaa: huskun kulmavaihteen heikkous ja se, miten stihlin saa tempaistua käyntiin valjaissa selkäranka kierteellä, heh.
Tässä en tosin ole ajan tasalla en ole uusia raivureita kokeillut, huskun kulmavaihdetta on kuulemma muutettu. Raivaussahankäyttöni on pientä, keskimäärin 3 ha vuodessa.

Kun saha loppuu, se loppuu. Kauhistuin, kun sain tutulta mökkiläiseltä HVA 42:n varaosasahaksi kun se oli leikannut kiinni pahasti (sahattu ilman 2T öljyä!!!)
Hiukan tutkittuani päätin uusia sylinterin ja männän, jolloin tuloksena olisi lähes uudenveroinen saha. KO mökkiläinen ei ollut paljoa sahaillut 8 vuodessa.
Eikun kauppaan osatamaan osia... Sylinteri 140 ja mäntä tappeineen ja renkaineen 82 juroa! JUMALAUTA lähes uuden samankokoisen sahan hinta, eipä kannata ei.

Kieltäkää ihmiset metsäkoneiden käyttö metsissänne ensiharvennuksilla!

RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: jepjep
Maanantaina 21.2. 2005 klo 10:52:48

Message:
-justus-

puhut asiaa ja varsinkin loppulauseesi on varteenotettava. Metsäkone ja ensiharvennus ei sovi yhteen, mulla kävi kone tekemässä työn ja voin sanoa että oli verisuoni katketa kun näki työnjäljen. Varsinkin ihmetyttää että mistä perkeleestä oli se arvoisa moton kuski löytänyt ne kaikki saatanan vänttärät jotka oli jättänyt kasvamaan. ja nekin oli parkattu. Ei tule koskaan muuta kuin kuitua mun metsästä. vittu ei ikinä toiste meitin palstalle tule motoa se on varma. Ja jos saman kuskin jossain vielä näen niin tervehdin ystävällisesti ja tarjoan lämmintä kättä.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: tutkija
Maanantaina 21.2. 2005 klo 17:04:57

Message:
Mihin tuo -Justuksen- väite tähän vietiketjuun kirjoittaneiden metsätyö kokemuksesta perustuu?.Väitän että sinä et tiedä 18 viimeisen vuoden metsätyö kokemuksella yhtään mitään puutavaran hakkuusta.Sinun kokemukset perustuvat risukoissa rämpimiseen.18 viime vuotta ja jo paljon ennen sitä, puutavaran korjuu on tehty koneilla.Ensiharvennus leimikoilla pärjää kunhan on hyrrä joka pyörii,mutta kuinka moni sinne enää lähtee.Nyt eletään 2000 lukua ja siihen kuuluvat ajanmukaiset koneet, myös puunkorjuussa.Moottori sahallakin tolska pystyy tuhoamaan nuorenmetsän.Kyllä metsureitakin tarvitaan metsien hoitotöissä,mutta tehdään ne hoitotyöt niin hyvin että kun sieltä sitten myytävää löytyy, niin ei enää siinä vaiheessa tarvitse siellä metsässä pakokaasuja niellä ja kumarassa edestakaisin tallustella.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Veksi
Maanantaina 21.2. 2005 klo 20:43:24

Message:
Klassisen tiedon määritelmän mukaan käsitys on tietoa silloin kun sen puolesta pystyy esittämään jonkin oikeutuksen, selityksen, hyvän perustelun, tai määritelmän.
Olisi mielenkiintoista tietää, mihin Tutkija perustaa oppinsa, sillä ei riitä, että sanoo omaavansa kokemusta. Kokemusta on niin monenlaista; ajatelkaapa vaikkapa viinapiruja. Jos sellaisia olisinkin nähnyt, en rohkenisi väittää niitä tosiasioiksi ja perustuvan tietoon vain siksi, että olen ne itse kokenut.
Olisi myös mielenkiintoista tietää, miten Tutkija voi esittää arvioitansa Justuksen ja minun kokemuksista metsätöissä asiaan sen kummenmmin perehtymättä. Olisikin Tutkijankin syytä muistaa, että kirjoittamalla harkitsemattomia, voi syntyä tilanne, että jotkut voivat ymmärtää sielunelämästäsi enemmän, kuin sinä itse koskaan olet siitä ymmärtänyt.

Veksi,
ammattimetsuri
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: tutkija
Maanantaina 21.2. 2005 klo 22:10:37

Message:
Veksi.Ei millään pahalla,mutta sinä olet pudonnut kehityksestä.Sinun kohtalo on rämpiä siellä metsissä parta huurussa ja selkä märkänä kunnes olet ryppyinen ukkorukka.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Husky
Tiistaina 22.2. 2005 klo 13:11:09

Message:
Älkää hitossa ostako niitä 345-huskuja ku ne on tehty jenkeissä ja on ihan paskoja!!!
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: jassoo
Keskiviikkona 23.2. 2005 klo 13:17:44

Message:
kyllähän se 345 on ihan ruotsalainen.
Itellä 3 vuoden ajalta yli 800 kuution kokemus, ja hyvin on pelannut. Kerran on vetoratas vaihdettu ja lisäksi ketjuja, laippa ja tulppia vaihdettu, muita korjauksia ei ole tarvinnut tehdä. Hinta- laatusuhde parhaasta päästä
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: -Justus-
Keskiviikkona 23.2. 2005 klo 19:47:40

Message:
Kyllä, risukoissa on tullut rämmittyä. Hyvällä tuntipalkalla. Eihän ole mitään järkeä miesvoimalla tehdä avohakkuita.

Joo, metsäkoneet on pirun hyviä vehkeitä. En ole sanonutkaan että pitäis palata johonkin menneisyyteen näissä mettätöissä.

Mutta on kohteita, joihin konetta ei pidä viedä. Ääripää pahanteosta on normaalikokoinen eli tämmöinen 'keskiraskas' moto kuusen ensiharvennuksessa etelä-suomessa kesällä.
Tätä tehdään (lievemmistä rikoksista puhumattakaan) valitettavan paljon. Tietoa on mutta kun jokainen ajattelee vain omaa napaa.
Koneyrittäjä työllistymistään, ostomies mielellään ottaa kesähakkuita.
Usein se on se metsänomistajarukka jota kustaan silmään ja seuraukset kärsii rukan jälkikasvu, joka myy tyvilahoa kuiduksi 30-40 vuoden päästä.

RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: stihl 023
Keskiviikkona 23.2. 2005 klo 20:15:04

Message:
kannatan stihliä se on varma saksalainen saha joka pelaa sää oloista riippumatta minulla itselläkin on kaksi stihliä jotka pelaavat perkuleen hyvin ja on euroopan ostetuin saha en moiti huskia vaikka se on ruotsalainen on minulla myös jonsered joka on ruotsalainen. vanha stihlini lähti pakkas säällä kolmannella nykäisyllä joka on lämpimättömässä varastossa kannatan stihliä.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: jassoo
Keskiviikkona 23.2. 2005 klo 20:41:22

Message:
Niin kyllähän stilhilläkin polttopuut sahaa, ei siinä mitään. Mutta kyllä husku sietää paremmin suomen talvea, ei tarvitse ruuvailla seoksia. Itselläni on 345:n lisäksi kokemusta 025 stilhistä, joka oli ensimmäinen ja viimeinen stilh- merkkinen saha minulla. Kun tekee hieman enemmän metsätöitä, pitää sahan olla luotettava. Mikään ei v***ta enempää kuin lähteä reistailevan sahan takia metsästä kotiin. Muutaman polttopuukiinnon vuosittain sahaavalla voi kuitenkin olla kärsivällisyyttä sahata stilhillä. Ja nuo tutkijan "asiantuntevat" kommentit jättäisin omaan arvoonsa.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: bundeswehr
Keskiviikkona 23.2. 2005 klo 20:52:34

Message:
kyllä stihl aina huskun voittaa luotettavuudessa

RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: hohhojaa
Keskiviikkona 23.2. 2005 klo 21:01:27

Message:
Tutkija team jälleen vauhdissa.
Profilointi tutkijasta: 2 - 3 vähän yli kolmekymppistä miestä, kirjoittelevat huvikseen palstalle muka asiantuntijana nimellä tutkija.
Lukekaa tarkkaan, niin huomaatte, että käytännön kokemus puuttuu näistä jutuista. Ovat hakeneet kirjastosta Ojasen kaikki traktorikirjat, tilanneet Koneviestiä muutaman vuoden, jne... Mutta varmaan porukalla on hauskaa
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: jonsered
Keskiviikkona 09.3. 2005 klo 09:31:29

Message:
taidan vaihtaa huskun
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: SS
Keskiviikkona 09.3. 2005 klo 23:11:08

Message:
Ei se Stihli nyt niin huano sitten olekaan. Viimekin viikonloppuna kumpanakin päivänä hämärästä pimeeseen tuulenkaatoja mettästä, aamulla siinä 16 pakkasta, päivällä kallion sivulla oli suojalla. En ole käyttänyt mitään teippitukkimisia, sen mustan muovineliön käänsin ilmanputsarin edessä toisinpäin, liekö talviasento.

Ei ollut käyntihäiriöitä ollenkan, käytin Huskvarnan sahapensaa ja Teroil teräöljiä. Ainoa mitä jäi kaipaamaan oli enemmän vaaka-asennossa oleva takakahva. Oma ranne pakkas väsymään kun maassa olevaa puuta sahaili poikki, ja piti alta tehä sahuu ettei repiä. Ylempänä, esim. sahapukilla se takakahva olisi ihan OK.

Käyntiinlähtö on ihan OK, kerran ryypytin lämmintä turhaan ja jouduin vetelemään rukkaset rullattuna kaasuliipasimen päälle muutaman kerran jotta tulppa kuivas.

En tiedä pitääkö kummityynyjen olla niin rennot, mutta tuntuu että kahvoissa on joustoa aikas paljon. Ei haittaa, mutta outoa esim. HQ:aan verrattuna.

Mulla on vanha tiskiharja jolla pyhkäsen se muovisuodattimen puhtaaksi aina joka tankillisella. Siihen kertyy purua selvästi enämpi kuin HQ:aan.

- SS -
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: aloittelija
Tiistaina 14.6. 2005 klo 07:46:48

Message:
moro!
mikä mahtaa olla stihlissä ongelmana kun raivurin kaasun laittaa pohjaan saha sammuu hetken kuluttua?

kaasutin "säädetty "huoltokirjan mukaisiin perussäätöihin 1 kierros h ja l auki.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä:
Tiistaina 14.6. 2005 klo 13:23:29

Message:
Bensaletku puhki. Jostakin kumman syystä erittäin yleinen vaiva nykysahoissa.
Jos seisoo vain kuukaudenkin niin letku saattaa olla pykinyt aivan seulaksi sinä aikana vaikka edellisellä sahauskerralla saattaa olla täysin ehjä.
Mikä piru sitä letkua sitten syö, sitä en tiedä.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Veikko S
Tiistaina 14.6. 2005 klo 19:45:10

Message:
Tutkija,sinä kun et suosittele kärkirissan voitelua niin kerroppa minulle miten se sahan oma teränvoiteluöljy sinne kärkirissan laakerille päätyy, minun sahassahan tuosta öljystä suurin osa lentää kanervikkoon, liekkö syynä jokin keskipakovoiman kaltainen ilmiö. Tutkija, niinkö se on että mailman
suurin valmistaja tekekee aina parhaat tuotteet?
nim. tutkittua tietoa kaipaava.

RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Jaska Y
Keskiviikkona 15.6. 2005 klo 20:56:35

Message:
Muistelen nähneeni kauan sitten Stilhen mainoksessa selityksen, kuinka sen laipassa teräöljy osaa mennä kärkipyörän laakeriin? Sana oilomatic nousee muistin pohjalta? Herättikö ajatuksia?
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: tutkija
Keskiviikkona 15.6. 2005 klo 21:20:25

Message:
Eiköhän nuo ketjun vetolenkit, ilman tutkimattakin kuljeta sitä öljyä laipan urassa kärkipyörän laakerille.Kai se sitten keskipakovoima sinkoaa ne ylimääriset öljyt sieltä laipan kärjestä kanervikkoon.Tosin Stihl moottorisahossa on patentoitu teräketjun voitelujärjestelmä jossa öljyn kulutus on 50% pienempi kuin vähemmän tuotekehitykseen euroja satsaavien valmistajien moottorisahoissa.Eikä noissa Stihlin laipoissa edes ole sitä rasvaprässin reikää että aika hankala sinne kärkipyörän laakerille on rasvaa tunkea.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: tutkija
Keskiviikkona 15.6. 2005 klo 21:30:41

Message:
Koneviestilehden mökkisahojen testissä tänä keväänä,parin kymmenen moottorisahan joukossa,Stihl MS 180 selviytyi testivoittajaksi.Että ei ne Stihl moottorisahat mitään pilipali sahoja ole.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: RITKE
Keskiviikkona 15.6. 2005 klo 21:36:33

Message:
STIL MS250C ostettu viime talvena ja on muuten hyvä peli entiseen 240 huskuun verrattuna.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: sahuri
Perjantaina 17.6. 2005 klo 17:14:20

Message:
ei oo stihlin voittanutta!!
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Ulla
Tiistaina 05.7. 2005 klo 15:34:19

Message:
Ehdottomasti Husqvarna. Minulla on ollut aina semmoinen, ja kahta en vaihda, sitä sahaani ja....mmmmm....

Viime talvenakin ensiharvennuspalstallamme muut sahat pettivät, nopeasti vaihtuvissa olosuhteissa, mutta minun sahani käynnistyi aina.


RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Tiili
Perjantaina 15.7. 2005 klo 09:49:54

Message:
Ite lähen ostamaan Stihlin MS260.
Ollut huskeja tähän asti 444 ja 244 ja aina on saanu olla meisseli kädessä.
Kyllä husky on paska. Tänä vuonna on todella moni metsuri vaihtanu huskysta stihliin kun eivät nämä uudet huskit kestä.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: pölöhö
Perjantaina 15.7. 2005 klo 19:42:05

Message:
Sata täyteen ja mulle lippis heti.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: MCmake
Sunnuntaina 17.7. 2005 klo 01:09:21

Message:
Näitä viestejä kun lukee niin tulee mieleen että"
toinen tykkää tyttärestä toinen äitistä"itse olen sahaillut eri merkkisillä sahoilla ja tällä hetkellä käytän 55 huskua...joo onhan varmaan pikkusen keveämpiäkin sahoja mutta itse tykkään sen tehosta ja varmuudesta tuolla aikaisemmissa
viesteissä joku kirjoitti että 55 husku on laiska ja ei otakierroksia-->taitaa olla "säätäjässä" vika kun ohjekirjassa puhutaan
14800krm/min "suositus max. kierroksissta itselläni kyllä ottaa kierroksia riittävästi ja isomman rissapyörän ansiosta ketju kyllä pyörii ihan mukavia nopeuksia....ja kummiskin puhutaan noin 400 hintaisesta sahasta


RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Veljeni Eikka
Torstaina 21.7. 2005 klo 10:31:46

Message:
Viestiketjun luettuani olen samaa mieltä "hohhojaa":n kanssa (ke 23.2. 2005), että nimimerkin "tutkija" taakse kätkeytyy yksi tai useampi pelleilijä. Jokainen nimimerkin viesti on puristettu täyteen provokaatiota liioitellun ylimielisyyden, naurettavan paskojen perustelujen ja suoran solvaamisen muodossa. Niin ja koko homman kruunaa runsas määrä kirjoitusvirheitä(tahallisia?), niitä nimittäin on enemmän kuin teinipoikien mopopalstoilla. Oikeasti ei kukaan voi olla noin tyhmä.

En hämmästyisi, vaikka "tutkija" olisikin Huskin maahantuoja(tms), joka puolileikillisen pelleilyn lisäksi lisää myös Huskin myyntiä.


RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: nipa
Tiistaina 27.9. 2005 klo 14:34:23

Message:
Jos tarvitset kunnon sahaa osta huskun 357xp/357xpg ei tarvitse katua ja potkua on takaan sen,eikä tarvitse selitellä.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: MAA
Tiistaina 27.9. 2005 klo 17:07:09

Message:
Osta Husqun 346XP on kova peli ja tekee mitä käsketään.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Taavi
Tiistaina 27.9. 2005 klo 20:50:11

Message:
Pakko kai tähän on ihan harrastelijankin mielipiteensä ängetä. Oli aikoinaan 40 oranssi Huski, ja muuta vikaa ei ollut kuin teräketju öljyt vuotivat aina tankin tyhjäksi. Kun kuljettelin silloin sahaa mökin ja kaupunkikodin väliä, en tykännyt öljystä auton peräkontissa. Oli kuulemma oranssi Huskin vakiovika eikä korjautunut merkkihuollossakaan. Muuten Huski toimi moitteettomasti, lähti käyntiin aina ja pyöri nurisematta. Ostin Tilhi 024:sen ja vuoto loppui. Lähtee käyntiin kylmänä ja kuumana. Ollut nyt käytössä viisi vuotta eikä vikoja ole ilmaantunut vaikka sahattukin on jo monien ketjujen verran. Nykyisissä Huskeissa ei tuota vuoto ongelmaa enää kuulemma ole. Luulempahan vain että ostipa noista merkeistä kumman tahansa, ei pety jos ei tahallaan konetta särje.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: huski
Torstaina 06.10. 2005 klo 19:45:49

Message:
TÄMÄ TUTKIJA NÄYTTÄÄ OLEVAN ASIANTUNTIA JOKA ASIASSA,LIEKKO KAYNYT METSÄSSÄ OLLENKAAN SAATI SITTEN PANNUT SAHAA KÄYNTIIN (MIKÄHÄN KORO TUTKIJA LIENEEKÄÄN.)
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Hinnat
Perjantaina 07.10. 2005 klo 22:56:06

Message:
vaihtelevat "paikkakunnittain" aika paljon.

The Jonsered 2050 Turbo is offered to you for one low price with all the accessories listed.
Jonsered Model 2050 Turbo.
16" Bar and Chain.
Free-Spare 16" Chain.
Free Protective Helmet.
Free Freight (Except Alaska, Hawaii, Puerto Rico and the Virgin Islands)
All This for Only
Currently Out Of Stock $279.95

RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: EK
Lauantaina 08.10. 2005 klo 10:05:17

Message:
Hyvä on teidän keskustelu ollut, mutta älkää unohtako Jaappanin tuotteita. Echot ja Tanakat ja Shindaiwat ovat kyllä lujia. Itsellä nykyään Echo ja vanha Husse 44 kakkossahana.Täytyy kyllä sanoa että on hyvä ergonomia vanhassakin Hussessa ja on toimineet molemmat. Echo taitaa olla USAn ykkösmerkki, jos en nyt väärin muista.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: pekka 2
Lauantaina 08.10. 2005 klo 11:47:00

Message:
Pari viikkoa sitten hain tallin perukoilta, pari vuotta seisseen, Orannsin 44:n ja vetäsin käyntiin. Kovin kävi lujilla kierroksilla, oli kun olis raakaa ilmaa saanut sisään. Käyttelin hetken ja käynti parani... Ajattelin, että kyllä se siitä... Huoltoasema 2T bensa varmaan "vanhentunut" ja "takkuuntunut" siellä parissa vuodessa, kun siitä niin paljon puhutaan...

Ostin uudet bensat ja lähin Kuukunan kulmille mökkitien reunaa rustaamaan, ja kävi kuin suomalaiselle metsurille Kanadan savotoilla, meinas ääni jäädä kuulematta... Johan se oli koskettava sen Orannssin säätöruuveihinkin, joihin ei ikinä oltu kajottu. Välillä ainoa ääni joka kuului, tuli Valpperin suunnasta, ja aattelin, lieneekö Kuukuna käynnistämässä Majoria, mutta se olikin tuo Rantaralli...

Homma tuli väkisin hoidettua, ja tunteet oli "korkialla"!!!!!!!!!! (VVV RRR %%%##X)!

Siitä paikasta kiikutin Oranssin merkkikorjaamolle, varmaankin SS:n seudulle, ja kylkiäisiksi tuli mukaan toinen Oranssi 339 XP.

Nyt on kaksi komiasti kehräävää sahaa kotona odottelemassa mökille pääsyä....

Paljon on uusi vanhaa kevyempi, ja taitaa sillä puolipuristuksella olla mukavampi nykäistäkin... Saas nähdä, kun pääsee oikeasti puun pintaan "tyrkkäämään".. Hyviä pelejä varmaan molemmat.

Jaa, että mikä vika vanhassa. Kehuivat kaasarin olleen löystynyt ja haukanneen sitä ilmaa imusarjaan.

Stihlistä en osaa sanoa mitään. Merkkikorjaamolla oli vain Oransseja..... Siksi ei merkki vaihtunut, miksi olisi pitänytkään. Vanha Oranssi on n. 20 vuotta toiminut, erittäin satunaisessa ja kohtuu vähässä käytössä, ihan hyvin.Öljyä kyllä pudottaa alleen seisoessaan.

Harkitsin tuon kampanjatarjouksen ehtoja sen aikaaa kun vanhaa Oranssia säädeltiin, ja soittelin muita liikkeitä läpi. Yksikään liike ei antanut puhelimitse kampanjahinnasta poikkeavaa hintaa, mutta kaikki jäivät bongaamaan "tiskille" tuloa. Kaikki olisivat halunneet vanhan väkisin vaihdossa. Siitäkin "yrmistyneenä" ostin sen siitä ekasta...! Harvemmin tulee noita mielijohdeostoksia tehdyksi, mutta nyt tuli!

Toisaalta tuo edellinen Oranssi vaihtui samalla tavalla silloin 20 vuotta sitten, mutta silloin se vanhin Orannssi oli jo "uransa ehdottomalla ehtoopuolella"
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: FM52
Lauantaina 08.10. 2005 klo 13:20:00

Message:
Husseen olen minäkin päätynyt aikojen saatossa. On ollut montaa merkkiä taipaleella.

Jonssia en osta periaatteesta, kun sitä mainostivat nuo suomen humoristiset "hormoonihiiret".

Hussen kampanjat ovat olleet enempi mieleen. Viimeksikin olin jutuissa Juha Miedon kanssa paikallisella sahakauppiaalla.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Tavan sahuri
Lauantaina 08.10. 2005 klo 20:54:41

Message:
Hussella sahaillut 7 vuotta. Malli on 351. Paukkua on riittävästi tarpeisiini. Ainoa vika on ollut bensaletkun kerrattainen hapertuminen. Oli aivan kerrassaan pykinyt ja rikki. Letku vaihdettiin. Lähtee käymään 7-8 kiskaisulla. Lupaa 7:llä, ryyppy pois ja seuraavalla pyörimään.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: pekka 2
Lauantaina 15.10. 2005 klo 22:32:03

Message:
Tuli molemmat kokeiltua.

Vanha toimi kuin unelma, kävi tosi vakaasti myös tyhjäkäyntiä. Uusi terä, joka oli viimeksikin leikkasi edelleenkin tosi makeasti, viimeksi jäi vain maku huomaamatta käyntivian vuoksi.

Myös uusi oli upea juttu. kädessä sen keveyden tuntee, kun polkee ja kantaa sitä sahaa. Kovin oli "ottava" terä. Puuhun tunkemalla koneen sai hidastumaan, ja varmaan sammumaan asti. Kyllä sen kyllä piti olla iso puu. Ihan kaikkia kierroksia ei varmaan vielä ottanut, mutta siinähän on ne "sisäänajosäädöt" vielä? Kyllä se on "pikkumettään" oiva peli.

Kun liian harvoin "harrastaa" niin näin iltasella tuntee nuo sahat vielä mukanaan, vaikka monet kerrat olen tarkistanut, siellähän ne varastossa ovat. Tuntuu vaan että nyt on kaksi sahaa "selässä".

Hullu enemmän puuta hakkaa kuin poltaa, mutta näin vähällä saa aina hyötyliikunnat kivut kroppaansa........
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Oikea Vallu
Lauantaina 15.10. 2005 klo 23:07:39

Message:
Tutkijaa viedään ku litran mittaa........
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Sepekka
Perjantaina 21.10. 2005 klo 20:45:17

Message:
Ostin 3 viikkoa sitten Stihl 230 C Ergo Startin, kun 23 vuotias Jonsered ei halunnut jatkaa yhteistyötä. Muutaman tunnin sahailun perusteella ei jatkosta voi ennustella, mutta toimii kuin Fiskarsin halkaisukirves, ottaa käteen ja alkaa työt. 3-4 kevyttä ja hidasta vetoa ja kone käy, ei tarvitse tempoilla. Sahan painokin putosi 7,5:sta 5 kiloon. Oikeastaan polttopuun sahailu on hauskaa puuhaa.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: 242
Perjantaina 21.10. 2005 klo 21:32:54

Message:
FM52:lle: Mietaahan juuri mainostaa Jonssia, kuinka sää sen kanssa jutustelet ?
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: pekka 2
Tiistaina 25.10. 2005 klo 19:21:59

Message:
Taitaa sittenkin olla parempi tuo Tilhi?

http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=95&conference=4500000000000053&posting=22000000011412224
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: aasisto
Maanantaina 14.11. 2005 klo 11:52:46

Message:
Kyllä kait tyhjänäkäynti on sahan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Sahapiireissä korvat auki liikkuneena olen saanut käsityksen että Tilhi on tässämielessä heikoin. Liekö syynä että suuret markkinat ovat lämpimissä maissa, eikä ole kehittelyssä huomioitu vaihtelevia taviolosuhteitamme.
Mutta kertokaa tästä kapeasta ketjusta kun ei ole siitä kokemusta. Sen eduista ja haitoista, jos sen sahaansa laittaisi.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: pekka 2
Keskiviikkona 16.11. 2005 klo 18:24:48

Message:
Laitoin sellaisen kapeamman ketjun siihen 44:seen jo aikoja sitten, laipan vaihdon yhteydessä ja hyvin on pelannut.

Ei multa mitään ammattiarviota heru, mutta pois en kapeata terää anna. Hyvin sillä alkuperäiselläkin tulin toimeen, muistaakseni.

Nyt oli asia selvä, kun siinä uudessa 339 XP:ssä on sama ketju, niin voipi sitten vapaasti pyöritellä, eikä mene sekaisin, ei.

Mulla kun tuo teroittaminen tapahtuu sillä lailla mukavasti, että vien aina nipun kerrallaan teroitettavaksi... Kyllä minä sitä joskus käsivaralta vähän pyyhkäisen, mutta ei montaa kertaa, ettei kulmat huku.

Harrastelija, mikä harrastelija.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: jukka
Keskiviikkona 16.11. 2005 klo 20:49:18

Message:
ostin stihl 026c:n kolme vuotta sitten käytettynä eikä ole ollut minkäänlaisia ongelmia kaikista vähiten tyhjäkäynnin kanssa.suuttimiin ei ole tarvinnut koskea eikä kärkipyöriä voidella. tunteja ei ole tullut yhtä paljon kuin ammattilaisella mutta omakotitalon lämmitys puut ja sahapuita on tullut otettua kaikenlaisessa kelissä.minut ainakin on stihl vakuuttanut
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: sepekka
Torstaina 17.11. 2005 klo 20:28:44

Message:
Vähemmänhän kapea terä purua leikkaa,joten teho on kai leveää parempi. Liekö sitten haittaa kapeasta sahausraosta? Hyvin kuitenkin toimi 40 cm:n tukin kaadossa.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: TAJU POIS!
Keskiviikkona 23.11. 2005 klo 00:13:32

Message:
Kullä kylänmies kavi tosi lähellä pietarinporttia.Ukko on sahannut vuos kymmeniä hirsimökkejä ,ja kestänyt sahasta tulevat katkut kuin mies.Mutta meinas vanha mennä vipuun,kun tekeillä oli 3x3m ikkuna aukoton,ja suht korkea rakennus.sinne äijä oli heittänyt syrjälleen kun happi meinas loppua.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Woodsman
Keskiviikkona 23.11. 2005 klo 08:18:28

Message:
Käytin muutaman ohuen laipan ja palasin takaisin vanhaan vahvenpaan. Syy: kärkipyörän laakerointi ei kestä läheskään niin kauan kuin vahvenmassa. 0,2 mm on aika paljon kantopinnassa kun lähtöleveydet on 1,3 tai 1,5 mm !
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: Tureq
Keskiviikkona 23.11. 2005 klo 14:32:03

Message:
Pekka 2:lle: sen verran on tullu huskuja pyöriteltyä, että olet varmaan kohdannut yhden tyyppiviän joka huskuissa tulee jos niitä ei huolletä tarkasti, eli kaasari löystyy ja myöskin tiivisteet voivat prakata sieltä joka aiheuttaa koneen liiallisen ilmansaannin, voi leikata kone kiinni jos tämä kauon jatkuu. Kannattaa joskus vaikka ilmanputsarin puhdistuksen yhteydessä (jota ei todellakaan huskissa tarvi puhistella yhtä usein kuin stihlissä) kiristää ne kaasarin ruuvit ja joskus voi vaihtaa tiivisteitäkin, maksaa pari euroa kappale. Muuten näihin sahoihin vois sanoa että kyllä huski on kärkipään merkki, ei se stihlikään huono ole mutta ei se käynnisä pysy jos se tipahtaa lumihankeen mettäsä. Meillä on tällä hetkellä 2 miehen käyttöön 4 sahaa: Huskilta 242xp(ihan niitä viimisiä), 42 ja 444 sekä stihlin 024, ja stihli on ominaisuuksiensa takia käytössä vain pikkuhommissa rantesahana, ennemmin ottaa vaikka tuon ison ja raskaan, toki myös tehokkaan, 444 huskin kun mettään lähtee.
RE: Husqvarna 340 vai Stihl MS230C
Lähettäjä: pekka 2
Keskiviikkona 23.11. 2005 klo 17:43:05

Message:
Jeps, tuli kallis remontti tuosta....

Eli kuten silloin 8.10 kirjoittelin tähän samaan ketjuun, siinä remontissa oli ne kaasarin ruuvit löysällä, ja siitä maksoin sitten "äkeissäni" uuden sahan hinnan.

Noo sen verran taidan tuntea itseäni, että ens kerralla menee kaksi sahaa remonttiin, ja taas harmitaa...

Ei sitä ensin hajonnutta voi korjauttaa, ennen kuin toinenkin on rikki, ei varmasti tule vietyä...

Piti olla simppeli homma, mutta siellä metässä en löysiä ruuveja huomannut, ja kotona en sen jälken edes katsonut.

Tällä tiedolla nyt, olis silloin uusi saha jäänyt ostamatta!