Aihe: Haapa
Lähettäjä: Aspi
Sunnuntaina 16.5. 2004 klo 20:16:07

Viesti:
Mulla kasvaa mettässä ihan älyttömästi ISOJA haapoja.Minne sais myytyy sahatavarana tai muuhun hyötykäyttöön? Mehtäliitto kyllä osta massapuuna,mut ei ne maksaa mitään kun Ryssät myy halvemmalla. Miten pitäis tehdä,kesällä nuriin,kuoret pois syksyllä ja seuraavana vuonna sahaan vai???? Vanhan kansan tietoa peräkuullutan!
RE: Haapa
Lähettäjä: Valdo
Sunnuntaina 16.5. 2004 klo 20:30:58

Message:
Lankoni oli muutamavuosi sitten myymässä haapatukkia oppilaitokseen joka koulutti sahureita, kannattaa kysyä jos sellainen on lähellä.

Missä päin haavat kasvavat? Olen ajatellut tehdä hirsisaunan haapatukista (tosin olen ajatellut paljon muutakin tehdä, pääosin jäänyt tekemättä).

Käsittääkseni haapaa pidetään muutama vuosi maahan kaadettuna ennen sahausta.
RE: Haapa
Lähettäjä: lampuri
Sunnuntaina 16.5. 2004 klo 20:36:51

Message:
Lehtipuu alkaa lahota kuori päällä heti keväällä kun puu sulaa. Kannattaa viedä sirkkeli sahurille ja sahauttaa vaikka lankuksi (50 mm) taapeloida ja alkaa kyselemään höyläämöistä ja puusepän liikkeistä kuka maksaa parhaan hinnan.
RE: Haapa
Lähettäjä: Keke
Sunnuntaina 16.5. 2004 klo 21:04:07

Message:
Tuossa talvella ihmettelin rautakaupan mainosta jossa haapalaudelauta oli kalliimpaa kuin apassipuu.Ennen sahausta kannatta etsiä ostaja puille jotta tulee sen mittaista tavaraa kuin ostaja haluaa.
RE: Haapa
Lähettäjä: hirsimies
Sunnuntaina 16.5. 2004 klo 21:14:13

Message:
Haapa on uskomattoman hienoa hirttä. Tein itselleni hirsimökin haavasta. Lujempaa puuta saat etsiä. Haapa harmaantuu tyylikkäästi ja parissa vuodessa mutta ei lahoa koskaan.
Omat hirteni kaadoin kevättalvella. Ne kuorittiin vapun tienoilla ja annettiin kuivua ja vääntyillä rauhassa reilu vuosi, jonka jälkeen ne ns. pelkattiin. Hirreksi hulastettaessa vedettiin hirren alapintaan käsisirkkelin naarmu, joka ohjaa halkeaman aina hirsien väliin eikä näkyvään pintaan.
Haapa vaatii huolellisen tapituksen.
RE: Haapa
Lähettäjä: metsuri
Sunnuntaina 16.5. 2004 klo 21:18:13

Message:
Kokemuksesta tiedän että kannattaa puille hommata kaupat ja tarkat ohjeet ennen kaatoa.Haapa on erittäin arvokas erikoispuu mutta toisaalta kannattaa ottaa selvää sen käsittelystä.Kerran luin olisiko se ollut joku metsäalan lehti jostakin piensahasta joka sahasi erikoispuita.Onhan näitä kyllä ketjujakin jotka myyvät mm. saunaan tarvikkeita .Kai siellä löytyy sahojakin.
RE: Haapa
Lähettäjä: Valdo
Sunnuntaina 16.5. 2004 klo 21:27:14

Message:
Haapa tosiaan vetelee paljon, ei kuulemma haapalauta pysy ulkoseinässä.
Sahurit tietää milloin sahataan mutta olen edelleen sitä mieltä että samana vuonna ei kaadeta ja sahata.

Tein haapapenkin muutama vuosi sitten, koko pyöreä puu vaakaan ja pölkyt päihin. Siihen on tullut julmettu halkeama yläpuolelle ja kiertää neljännes puun. Täytyy ottaa huomioon.

RE: Haapa
Lähettäjä: sahuri
Sunnuntaina 16.5. 2004 klo 21:54:27

Message:
Lampurille tiedoksi että haapa kestää kyllä kuori päällä lahoamatta vuosia, vaikka maassa pitkällään.
RE: Haapa
Lähettäjä: TKH
Sunnuntaina 16.5. 2004 klo 22:01:59

Message:
Tosta haavasta hirsipuuaihiona muistelen vanhan jutun metsäradiosta jossa vierailtiin Kanadan itärannikolla,siellä hirsitaloja tehtiin paljon haavasta.Ja kun sen kuorii ja antaa auringon polttaa niin pinta on sileä ja hienon harmaa.Sukulainen kuivasi haapoja sekä leppiä pelkaksi sahattuna(4-8tuumaa),välissä rivat ja köytettynä tuikkaan nippuun ketjuilla.Olivat näin parivuotta katon alla ja tänäkeväänä sahattiin laudoiksi sekä höylättiin.Priimatavaraa tuli.
RE: Haapa
Lähettäjä: Aspi
Sunnuntaina 16.5. 2004 klo 22:02:37

Message:
Etelä-rannikko seuduilla nää puut kasvaa,aattelin ottaa vähän selvää ennen kun alan kaataa et onko kiinnostusta tätä puulajia kohtaan. Mistä kannattais kysyä?Missä hinnoissa liikutaan?Jos palstalla on ostajia niin vastaukset maililla.
RE: Haapa
Lähettäjä: rane
Tiistaina 18.5. 2004 klo 12:26:28

Message:
Katoppa osoitteesta http://www.mhy.fi/ lähin metsänhoitoyhdistys ja kysäiseppä heiltä paikallisia puunhankkijoita. Heiltä pitäisi löytyä paras paikallistuntemus.

RE: Haapa
Lähettäjä: rakentaja
Tiistaina 18.5. 2004 klo 13:25:48

Message:
Kannattaa pistää haavat nurin ennenkuin laho iskee puun sisään. Itsellä oli myös isoja haapoja, joista tehtiin saunaan panelit ja lauteet. Yllättävän moni iso haapa oli jo sisältä laho ja näitä jouduttiin kaatamaan oletettua enemmän. Ylimääräiset sahautin läpi(tuppeen) 35 mm paksuksi ja hyvään taapeliin kuivamaan. Tuossa paksuudessa jää kutistumis- ja höyläysvara 28 mm laudelaudaksi.
RE: Haapa
Lähettäjä: Rane
Perjantaina 21.5. 2004 klo 08:46:21

Message:
Joo tuo lahohan on haavalla yleensä ongelmana. Eikä kuulemma kannata käyttää sahatavarana jos on vähääkään mustaa. Ainakin saunassa siitä lähtee kuulemma melkoinen haju.
RE: Haapa
Lähettäjä: JKL
Perjantaina 21.5. 2004 klo 08:54:27

Message:
Vähän menee asian vierestä, mutta piti tässä keväällä kaataa muutamia haapoja peltoläiskän reunalta. Vesaahan se alkaa puskea. Auttaiskohan asiaa jos ruiskuttelis Roundupia kantoihin?


RE: Haapa
Lähettäjä: Olli
Perjantaina 21.5. 2004 klo 11:08:46

Message:
Iissä tai Yli-iissä oli ainakin aikaisemmin viilutehdas. Siellä tehtiin ja ehkä vieläkin tehdään järeästä koivu- tai haapatukista erikoisviiluja esim.tapetiksi. Laatuvaatimukset tukille on kovat ---vaan hintakin on sen mukainen.
Kannattais ehkä kysyä Iin tai Yli-Iiin metsänhoitoyhdistykestä. Viilutehdas osteli puuta muistaakseni koko maan alueeelta.
RE: Haapa
Lähettäjä: rane
Perjantaina 21.5. 2004 klo 13:05:49

Message:
Kyllähän sitä roundupia kannattaa kokeilla. Haapahan on aika piru vesomaan. Vastaisuuden varalta kannattaa kaulata haavat parivuotta ennen kaatoa jolloin ne kuolevat pystyyn ja tällöin vesominen pitäisi jäädä pois koska kannossa ei ole ravinteita.
RE: Haapa
Lähettäjä: nutikka
Perjantaina 21.5. 2004 klo 19:44:53

Message:
"Vähän menee asian vierestä, mutta piti tässä keväällä kaataa muutamia haapoja peltoläiskän reunalta. Vesaahan se alkaa puskea. Auttaiskohan asiaa jos ruiskuttelis Roundupia kantoihin?"

Tee moottorisahalla viilto kantoon silleen että tulee tuoretta ja siihin lorautat roundupiaRE: Haapa
Lähettäjä: metsästäjä
Sunnuntaina 23.5. 2004 klo 11:01:44

Message:
Jos niitä kantoja ei kovin paljon ole. Parasta olisi jättää kannot kasvamaan. Tulee vesoista hyvää ruokaa jäniksille. Ja myrkyn voi ruiskuttaa sitten jos kasvu intoutuu liikaa.Ainakin pihlajis
kasvaa hyvää hirven syötävää ja männyt säästyvät.En tiedä jäniksen makutottumuksia haapa/koivu suhteen.
RE: Haapa
Lähettäjä: Voortin poika
Maanantaina 24.5. 2004 klo 09:21:34

Message:
Joop, yksi mihinkä kookkaat haavat voisi kelvata, olisi veneenveistäjät, yksi kaverin kaveri opiskeli alaa ja kehui, että nopeasti kasvaneesta oksattomasta haavasta syntyy mahottoman hyviä venehiä. Eli jos joku tuntee jonku puuveneveistäjän, niin hälle kannattaisi varmaan tarjota puita. Ja Koskitukki Oy Järvelässä (Kärkölässä, Lahden vieressä) ostaa haapaa viilutustarkoituksiin,www.koskitukki.fi, niin sieltä löytyy yhteystiedot. En tiedä kuinka kärkkäitä ovat haavan perään, kannattaa ainakin kysyä, varsinkin jos teiän suunnalta löytyy Koskitukin ostomies. Ja kyllähän niistä varmasti hyviä hirsiäkin saa aikaan...
RE: Haapa
Lähettäjä: Ihmettelijä
Maanantaina 24.5. 2004 klo 16:22:33

Message:
Haapa kyllä vesoo niin pir...ti. Kaadoin vuonna 1997 ukkosen halkaiseman huonokuntoisen haavan ja kanto jäi nurmikolle. Nyt tänä keväänä ajattelin, että kyllä 7 vuotta muhittuaan alkaa olla kypsää pois kaivettavaksi. Mitä vielä, kanto olikin vaan jatkanut kasvuaan ja ainakin 5 senttiä oli joka puolelle tullut uutta puuta. Eli vesakko oli toiminut kasvutekijänä.
RE: Haapa
Lähettäjä: Thome
Maanantaina 24.5. 2004 klo 19:57:19

Message:
kyllä kaulaaminen on hyvä konsti. Kun antaa pari vuotta kuivaa pystyssä ja sitten kaataa niin ei vääntyile sahapuut eikä lähe kanto kasvaamaan.
RE: Haapa
Lähettäjä: Valdo
Maanantaina 24.5. 2004 klo 20:35:18

Message:
Ei tahdo parin vuoden kaulaus aina riittää.
4 vuotta sitten kaulasin metrin matkalta tontin rajalta haavan kun lykkäsi (lykkää) naapurin nurmikolle haavan alkuja.
2 vuotta sitten kaulasin uudelleen kun oli tehnyt 10 cm leyisen uuden kuoran.
Vielä lykkää lehteä, tosin heikosti. Ensi vuonna kaadan.