Aihe: huoltovapaa akku
Lähettäjä: akun ostaja
Maanantaina 19.4. 2004 klo 08:52:22

Viesti:
mitenhän on voiko laittaa huoltovapaan akun esim. majoriin tarkoitan huoltovapaalla akulla sellaista että se on suljettu ei siis voi lisätä vettä tai happoa. kertokaahan kokemuksia.
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: metsuri
Maanantaina 19.4. 2004 klo 09:30:40

Message:
Onko se "Herra FORSON MAJURI" sen kummempi virran tarvitsija kuin muutkaan laitteet kunhan muistaa ladata ja AH;t riittää .(Pakkasellakin)
RE: Huoltovapaa akku? Onko olemassakaan?
Lähettäjä: Laturi
Maanantaina 19.4. 2004 klo 09:34:50

Message:
"tarkoitan huoltovapaalla akulla sellaista että se on suljettu ei siis voi lisätä vettä"

Ei kait sellaisia olekkaan. Ei muuta kuin tarrat pois päältä ja "venttiilikoppa auki"

Tuossa laitoin viikonloppuna asuntovaunun "huoltovapaan" akun taas vireeseen kun oli kiehunut talvella liki kaikki kennot kuiviksi eli nestettä ei näkynyt missään kennossa. Akkuvettä meni toista litraa ja nyt taas pelaa. Se siitä niin sanotusta huoltovapaudesta=myyntikikka=tietämätön asiakas ostaa hölmöyttään uuden akun kun entinen pitäisi "juottaa" akkuvedellä.
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: metsuri
Maanantaina 19.4. 2004 klo 09:44:12

Message:
En ole koskaan riemastunut tuosta huoltovapaudesta. Itse asiaan häviääkö se neste siitä ns. huoltovapaastakin akusta.
RE: Ns. huoltovapaa akku
Lähettäjä: Laturi
Maanantaina 19.4. 2004 klo 13:55:45

Message:
Ihan tavallinen lyijyakkuhan se on ja voipi se olla normaalia pienempi se veden haihtuminen mutta vesi sieltä lähtee kuten muistakin ajan kanssa ja lisättävä on ellei halua sen takia uusia...
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: Kirjaviisas
Maanantaina 19.4. 2004 klo 16:41:42

Message:
Kyllä huoltovapaissa akuissa on muitakin eroja kuin tarrat...

Muistaakseni näistä akuista on onnistuttu poistamaan antimoni kokonaan, ja tämän pitäisi sitten tehdä akuista huoltovapaita...

En muista tämän tarkemmin... mutta minun tietääkseni ovat kyllä parempia...

Mutta siitä miten ne traktoreihin soveltuvat, en tiedä oikeastaan mitään... Traktorissahan akku joutuu väkisinkin kestämään aika paljonkin tärinää...
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: xxx
Maanantaina 19.4. 2004 klo 20:12:31

Message:
Huoltovapaa=Suomeksi korjauskelvoton ,liimattu tai niitattu umpeen eli osta uusi. kauppiaitten metkuja....
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: mikko
Maanantaina 19.4. 2004 klo 20:51:51

Message:
kyllähän akkuhin lisätään jossain korjaamolla tavallista vesijohto vettä akkuihin.
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: jaskajokunen
Maanantaina 19.4. 2004 klo 21:45:55

Message:
Optima ainut toimiva mutta kallis silti mielestäni hintansa väärti . Meillä eri koneiissa tällä hetkellä 5 kpl myös k-autossa
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: Bender
Maanantaina 19.4. 2004 klo 22:44:47

Message:
Huoltovapaa akku= Saa huoltaa vapaasti omalla vastuulla.
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: Kenny
Maanantaina 19.4. 2004 klo 22:54:28

Message:
Yleensä kennot on oikkarissa siinä vaiheessa, jos akku hukkaa nestettä, taikka sitten säätöjännite on liian korkealla.

Useat sisäisellä säätimellä olevat generaattorit lataavat yllättävän korkealla jäännitteellä. Ainakin minua hieman ihmetyttää 14.4V latausjännite; 1V vähemmän voisi antaa akulle muutamia lisävuosia.
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: Kirjaviisas
Tiistaina 20.4. 2004 klo 08:44:26

Message:
Muistaakseni tuo 14.4 V on suurin mahdollinen arvo, jonka lyijyakkuun saa ladattua, (paitsi tietenkin jos lisää kennoja), mutta jos akkua yritetään ladata tuon yli, niin se ei tee mitään muuta kuin hajottaa vettä vedyksi ja hapeksi...

Teoriassa nämä kuplat nostavat akun lataustilaa vieläkin korkeammaksi, ja akku pystyy käyttämään noita kuplia, mutta tuskin sellaista konetta onkaan, joka olisi niin tärinätön, että ne kuplat pysyisivät niiden levyjen pinnoilla...

Ja on tietenkin muistettava, että jos kuplien tulo on jatkuvaa, niin ne kuplat eivät mitenkään kaikki mahdu levyjen pinnoille.

En osaa sanoa onko 14.4 vielä liikaa, mutta olen kuitenkin sitä mieltä, että sitä ei pitäisi käyttää "normi-jännitteenä"... Pitäisi olla jonkin verran toleranssia...
RE:Akun latauksesta ja jännitteistä
Lähettäjä: Rikkiviisas
Tiistaina 20.4. 2004 klo 09:50:27

Message:
Hoi kaikki sähkömiehet! Kyllähän se homma menee niin että se potentiaaliero eli akun jännite vs. latausjännitteen ERO aiheuttaa sen latausvirran ja määrää sen suuruuden. Eli jos otat tavallisen halvan 20e maksavan sykkivällä tasajännitteellä toimivan verkkokäyttöisen akkulaturin (siis normaali tasasuuntaaja) niin se lataa 3-4 A:n virralla ja lopussa n. 1A:n luokkaa. Jos mittaat lataushetkellä akun navoista niin jännite on jotain 13-14V:n luokkaa.

Jos käytät pikalaturia ja virrat on luokkaa 20-30 A niin onhan se jännite akun navoissa luokkaa 15-16V ja voi olla enemmänkin riippuen siitä latausvirran suuruudesta. Autoissa on tyypillinen tyhjän akun latausjännite helposti 14-15 volttia hetken aikaa. Se latausvirta on siis suoraan verrannollinen siihen latausjännitteeseen. Joissakin Bosch:n latureissa lukee säätimessaä 14.5V:a ja sen se näyttää pukkaavan akulle...ja kiehuttaa akkua kun se on täysi.

Pelkkä latausjännitteistä puhuminen ei kerro suoraan mitään latausvirroista mutta antaa kyllä suuntaa sille. Latausvirta siis määräytyy akun varaustilasta kyseisellä latausjännitteellä eli akun "vastus pienenee" sen täyttyessä noin vapaasti muotoillen, ja latausjännitettä (-virtaa) on pienennettävä kun akku tulee täyteen koska muutenhan se vaan kiehuu turhaan ja nestekulutus on suuri.
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä:
Tiistaina 20.4. 2004 klo 10:16:38

Message:
No onkos akun Ah määrästä riippuvalla sisäisellä vastuksella mitään merkitystä.
Entisaikoina neuvottiin, että akku on täynnä, kun latausjännite saavuttaa 16,7V. Latauksen jälkeen napajännite laskee lähemmäs nimellisarvojaan. Tämän jälkeen saattoi vielä testata tietyllä kuormalla parin tunnin aikana, jolloin jännitteen piti pysyä vähintään 12 voltissa.
Olen muuten huomannut, kun kylmää akkua lataa, niin jännite nousee normaalisti, mutta varaustila hitaasti. Tämä aiheuttanee sen , että automaattilaturit katkaisevat latauksen liian aikaisin. Ennen latausta akkua pitäisi uittaa kuumassa vesivadissa jonkin aikaa.
Vielä näistä 20ekun latureista. Niistä ei ole kuin ylläpitohommiin. Tyhjän akun lataus kestää ainakin viikon (traktorin akun, kuukauden...)
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: aito Rikkiviisas
Tiistaina 20.4. 2004 klo 12:06:19

Message:
Nyt joku puupää kyllä käyttää nimimerkkiäni. Ja tauno puhelee ihan omiaan!! ...tana ..kele!!!!

Terveisin: oikea
Rikkiviisas
huoltovapaa akku
Lähettäjä: Akkumies
Tiistaina 20.4. 2004 klo 12:47:34

Message:
"kyllähän akkuhin lisätään jossain korjaamolla tavallista vesijohto vettä akkuihin´" EI IKINÄ KUUNA PÄIVÄNÄ tollaista tehdä. Vaan välissä on laite joka suodattaa siitä inonipuhdistettua vettä esin mineraalit ja suolat jää pois ym ym.Tavan vettä kun menee laittamaan niin se oli sen akun loppu!!
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: patteri äijä
Tiistaina 20.4. 2004 klo 13:13:40

Message:
Ja vitun ionit, meillä on lisätty kraanavettä jo 20 vuotta ja hyvin pelittää! Jos esim. 8-vuotta elävän akun ikä = + - muutamakuukautta nin ei oo mitään merkitystä!
RE: Nimimerkeistä pari sanaa
Lähettäjä: Karbiidi
Tiistaina 20.4. 2004 klo 17:56:46

Message:
Jos oli Rikkiviisaita muuallakin niin voinpa kirjoittaa vaikka Karbiidina...

Ja ihan omiani tosiaankin kirjoitin. Sano mikä meni pieleen? Tosin jännitelukemat on noin/likiman suuntaa-antavia mutta todellisia.

heh heh
RE: Akun lataus on matematiikkaakin
Lähettäjä: Karbiidi
Tiistaina 20.4. 2004 klo 18:01:19

Message:
Jos on heikkotehoinen laturi niin esim. 4A: latausvirta vaatii aikaa isolle akulle ainakin vuorokauden jos ei paria, koska latausvirta alkaa pienenemään akun täyttyessä ja jos on kova pakkanen niin kun kemiallinen prosessi hidastuu.
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: mikko
Tiistaina 20.4. 2004 klo 21:26:43

Message:
"kyllähän akkuhin lisätään jossain korjaamolla tavallista vesijohto vettä akkuihin."

Se on kyllä totta että näin menetellään ja nykyää ei tislata vettä vaan laitetaan ionisuodattimen läpi kun edellä mainittiin.

RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: kenny
Tiistaina 20.4. 2004 klo 22:41:24

Message:
Ehjän akun lepojännite on 12.6V, eli 2.1V per kenno. Mun tietojen mukaan maksimi on 2.5V per kenno, eli 15V. Mutta niin monta on tietoa kuin on seppääkin.

Kraanaveden lisäämisestä sen verran, et asialla lienee alueellisia eroja, onko lähdevesi, vai puhdistettua pintavettä. Jokivettä ei ainaskaa suositella :)

Akun kestoon vaikuttaa sen sijainti traktorissa, eli suomeksisanottuna tärinä. Laakerivikainen 565 valametti on oikea akkujen kuolemanloukku. Ja tuossa meidän nissanin lava-autossa on jotain 8 vuotta vanhat akut, ja hyvin on virtaa pakkasellakin käynnistää. Akkuja siinä tapauksessa on säästänyt vähäinen tärinä, ja maltillinen säätöjännite generaattorissa; 13.6V

RE: Akkuvettä ilmaiseksi
Lähettäjä: Karbiidi
Keskiviikkona 21.4. 2004 klo 09:55:08

Message:
Ennen käytettiin sadevettä jopa akkuihin. Luki joissakin manuaaleissakin moinen ohje. Samoin syyläreihin suositeltiin samaa tavaraa. Siinä kun ei ole noita kivennäisaineita eikä suoloja kun se on haihtumalla erottunut vesihöyryksi taivaalle. Se sadeveden kerääminen pitäisi vaan suorittaa muuten kuin räystään alta torvesta. Tulee katolta kaikki moska mukaan.
Nykyisin taitaa olla ilmassa niin paljon epäpuhtauksia ettei taida soveltua edes akkuihin.
Toisaalta kunnon "happosade" jossa on runsaasti rikkidioksidia, voisi piristää vanhaa lyijykasaa...
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: kemisti
Keskiviikkona 21.4. 2004 klo 14:17:16

Message:
Mulla olis ylimääränen haponkestävästä valmistettu, öh... akkuveden tislauslaite, joo. Tilavuus n.80 litraa, on kolonnit ja kaikenmaailman vipstaakkelit ja kyllä tuloo vah.. eiku kirkasta akkuvettä, heh!
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Keskiviikkona 21.4. 2004 klo 14:29:57

Message:
Olen lukenut, että pakastimeen kertynyttä jäätä voi sulatettuna käyttää akkuvetenä.
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: Akkumulaattori
Keskiviikkona 21.4. 2004 klo 14:49:46

Message:
Pakastimeen huurtunut jää on parasta mahdollista. Vastasatanut sadevesi ja puhtaasta lumesta sulatettu vesikin kelpaa hyvin, kunhan suodattaa kangassuotimella roskat pois.
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: Akkuvesi
Keskiviikkona 21.4. 2004 klo 23:09:12

Message:
Ompa nuo rattorimiähet köyhiä kun ei raaski ostaa niinkin halpaa tavaraa ku akkuvesi. Ottavat melkose riskin kaikenlaaisill poppakonsteila. Meinaa se akku voi ola jo aamulla vainaa.
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: xxx
Torstaina 22.4. 2004 klo 08:10:46

Message:
siitä lataamisesta ,sehän on pelkkää matematiikkaa se lataaminen esim. sulla on 100 ah akku ja se on tyhjä niin sitä pitää ladata 1A virralla vähintään 100 tuntia että se olis täys.Ja vastaavasti 2A virralla minimi 50 tuntia.Täs laskelmas puuttuu viel toi hyötysuhde mut noin pääpiirteittäin se menee näin.Se jännite kun on noin 14V niin akut kestää aika pitkään normaalikäytössä,lähemmä 10 vuotta jopa ylikin.Toista se on esim.takseissa ja metsäkoneissa,voi akun ikä jäädä n.vuoteen.Tosin niissä on toi lataus suorastaan älyttömän suuuri joskin on kulutustakin ja akun koko kulutukseen nähden mitättömän pieni "nysä".Eli purku ja lataus on aika rajua ja toistuu tiheästi
RE: Akun kuormituksesta hieman lisää
Lähettäjä: Karbiidi
Torstaina 22.4. 2004 klo 08:59:23

Message:
xxx:lle sanoisin kommenttina että jos järjestelmässä on riittävän tehokas laturi niin ei sitä akkua kuormita normaali käytön aikana yhtään mikään vaan tilanne pitäisi pysyä vähintäänkin ylläpitovarauksen puolella. Olipa kyseessä metsäkone tai taksi niin laturit on oltava teholtaan sitä kokoluokkaa että vaikka kaikki "vermeet" olisi käytössä niin laturin antama teho kattaa tämän kulutuksen koska muutenhan lopputuloksena olisi pitemmän päälle tyhjä akku! Kuormitus on siis todellisuudessa siis aika pistemäistä ja liittyy starttauksiin ja akillisiin tehonkulutushuippuihin sellaisia kulutuskohteita päälle kytkettäessä, mitkä ottavat rajusti virtaa ja jonka ottaman tehon laturi kompensoi kutakuinkin välittömästi.
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: VapaA
Perjantaina 23.4. 2004 klo 13:45:46

Message:
Tässä ote Vene-lehden 4/2000 numerosta:

Optima 1000 CA
Tyyppikilpi: 60Ah, C/20V, 124 min reservikapasiteetti
Ilmoitettu kapasiteetti: 60Ah
Tyyppi: suljettu, huoltovapaa lieriökennorakenne, starttiakku
Varusteet: kantohihna pitkittäin
Paino nesteineen: 20,17 kg
Hinta: 1.550 mk


Optima on suljettu, aidosti huoltovapaa rullakennoakku. Kantokahva on pitkittäin. Rullat ovat hyvin tiiviit, akku testin kolmanneksi painavin ja 60 Ah luokassa painavin. Tiivis rulla täyttää sille varatun tilan akkukotelossa niin, että kenno ei juuri pääse tärinässä liikkumaan. Rullakennojen alapuolella on hieman tilaa, joten jos on odotettavissa hyvin voimakkaita pystysuuntaisia iskuja, kuten esimerkiksi plaanaavassa veneessä, kannattaa akku asentaa kyljelleen

RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: akut
Perjantaina 23.4. 2004 klo 14:03:39

Message:
Avonaiset lyijyakut

Perinteisesti mökkikäytössä on avonainen lyijyakku, perustuen suoraan hankintahintaan ja toimivuuteen. Myös huollollisesti avoimen akun varaustaso voidaan mitata happomittarilla sekä vedenlisäys on mahdollista lataushäiriön jälkeen. Tosin kyseessä ei ole lataushäiriö vaan väärä tai viallinen lataussäädin. Nykyisten akkujen korkki - ja kansirakenne on kehittynyt niin että vetykaasua kierrätetään, jolloin vedenlisäys jää minimiin ja näistä akuista käytetään nimitystä huoltovapaa akku.

Hyvin paljon käytetään myös avoimia paikallisakkuja tosin käytettynä ne ovat siirtyneet ns. varajärjestelmistä . Avoimelle paikallisakulle on ominaista hyvä syklinen kestävyys ja pitkä käyttöikä. Ongelma lienee alhainen ylläpito varausjännite joka vaihtelee 13.4 - 13.6 voltin rajoissa. Vanhemmissa säätimissä ei ole käytettävissä ylläpitovarauksen tasoa.

Suljetut akut

Suljettuun akkuun ei lisätä vettä sen koko elinkaaren aikana. Suljettujen akkujen pieni kaasunkehitys ja eri asentoihin sijoitettavuus mahdollistaa optimaalisen tilankäytön. Rakenteensa vuoksi suljettu akku vaati tarkemman lataussäätimen mikäli halutaan noudattaa akun valmistajan noudattamia varusohjeita. Nämä tiedot on yleensä akun käyttöohjeessa: latausjännite 25 ° C lämpötilassa Cycle use 14.4– 15.0V ”syklinen” käyttö ja Standby use 13.5 - 13.6 V ylläpitovaraus.

Geeli /hyytelöakut

Vaativissa olosuhteissa tulee käyttöön Geeli akku. Myös geeliakun latausrajat eli tasot ovat tarkemmat kuin avonaisilla ja suljetuilla akulla. poikkeavuus on että, geeliakun virran vastaanottokyky varausvaiheessa on korkeampi. Geeliakun käytetään kohteissa joissa on nopeat syklit.
RE: Suljetut akku
Lähettäjä: Karbiidi
Perjantaina 23.4. 2004 klo 14:33:13

Message:
Eipäs taida täysin suljettua akkua olla olemassakaan kun siitä tahtoo tulla "paineastia"
vedyn kehityksen takia...ja lopu voitte arvatakkin...

Ja ns. luijyhyytelöakut esim. UPS:ssa haihduttavat vetensä geelistä huolimatta ja korkki auki ja vettä sisään ja saattaa virkistyäkin. Veneakuissa lienee letku, joka on nostettava yläasentoon...


RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: VapaA
Perjantaina 23.4. 2004 klo 15:13:52

Message:
Eipi oo letkuja/korkkeja "lyijyhyytelö"-akuissa.
Ups-järjestelmän akut ovat ns. matalavirta-akkuja
ja ne eivät sovellu käynnistysakuiksi.
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: Teknokraatti
Perjantaina 23.4. 2004 klo 18:37:47

Message:
Tässä utuus täysin huoltovapaa akku.

http://www.fi.varta-automotive.com/autad/html/news_detail.php?site=&id=13&lang=fi

On myös toinenkin tekniikka nimeltään AGM (= Absorbant Glass Mat), jossa happo on imeytetty lasikuitumattoon. Katso TM7.04 s.92 Drytec energie akku, joka voi olla missä asennossa tahansa. Nimi taitaa olla maahantuojan (Akkutalo Finn Sukon Oy) viritelmä, koska netistä ei ko. nimistä akkua löydy.

RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: jooseppi
Perjantaina 23.4. 2004 klo 22:11:06

Message:
optimaki toimii kunhan ei vaan tarvi laettaa pakkaasella käyntihin.siinä on sellaanen kummaallinen ilmiö ettei se luovuta huipputehoa kylmääsä.mulla oli 2 optiimaa,jotaaka moleemmat oli oikosuluusa alle 2 vuaren käytön.

RE: Mikä on huoltovapaa akku
Lähettäjä: Karbiidi
Maanantaina 26.4. 2004 klo 09:18:59

Message:
Katsopas tarkasti lyijyhyyteläakun kantta ja jos siinä on mainostarrat päällä niin niiden alta...

Siellä on sellaisia 1- 1.5 cm ympyröitä ja niissä (kaksois)sauma jonka ympärillä on muutama pieni piste eli REIKÄ poistuvia kaasuja varten. Kun avaat tulpan työntämällä reijästä terävän piikin ja kampeat korkin auki niin siellähän ne kennot näkyvät kuten lyijyakussa konsanaan ja varsinkin kun akku on finaalissa eli kuivunut...


RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: Teknokraatti
Maanantaina 26.4. 2004 klo 21:31:15

Message:
Kyllä niissä SLA (=Shielded Lead Acid) akuissa pitää olla jokin tapa hoitaa vikatapauksien paineongelma. Joissakin on teipin alla reikiä ja joissakin on kumitulpat. Tosin niitä ei kaikista malleista näy, koska ne ovat isomman yhtenäisen kannen alla.
"Cycle use 14.4– 15.0V ”syklinen” käyttö ja Standby use 13.5 - 13.6 V ylläpitovaraus" kyllä tarkoittaa kahta ei käyttötapaa.
'Cycle use' tarkoitaa, että akku puretaan aina tyhjäksi ja sitten varataan täyteen.
'Standby use' tarkoittaa, että akku on varalla hoitamassa esimerkiksi virtapiikkejä ja pääasiassa kuorma otetaan laturilta.
Happo näissä on hyytelömäistä ja veden lisääminen ei ole oikea tapa jatkaa akun ikää ja ei välttämättä edes toteudu. Sökö mikä sökö.
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: tero
Keskiviikkona 14.12. 2005 klo 20:06:35

Message:
käykö tollasen " deep cycle" akun laturiksi ihan tavallinen laturi? kun ominaispainomittari on punasella ja kahdella laturilla on koitettu eikä akut lataannu. vaikka ovat ihan uusia.
RE: huoltovapaa akku
Lähettäjä: Laturi
Torstaina 15.12. 2005 klo 08:45:56

Message:
osta Ctek merkkinen laturi.Ruotsissa tehty.Tällä pystyt elvyttämään ja ylläpitämään kaikenlaisia lyijyakkuja.Esim Ctek 7000 malli Halpa-Hallissa
99 Euroa(muualla se maksaa n.130 Euroa)
p.s. hyvät kokemukset/suositellaan.