Aihe: harvennus
Lähettäjä: Metsien mies
Lauantaina 28.2. 2004 klo 18:05:27

Viesti:

Kertokaas alan miehet "kaupunkilaismetsurille" kumpi on oikea tapa karsia kuusen oksat läheltä runkoa vai noin 5cm etäisyydeltä. Olen katsellut kuusen alaosan oksien katkasuja ja havainnut kummankinlaisia tapoja.
RE: harvennus
Lähettäjä: Metsuri
Lauantaina 28.2. 2004 klo 18:38:12

Message:
Vedä oksat poikki ihan rungon reunasta niin ne "kyljestyy" sinne puun siään muutaman vuoden sisällä. Näin ollen saat pääte hakkuussa oksattoman tyvitukin. Oksattomassa tyvitukissa on huomattava hinnan ero normaali tukkiin verrattuna.
RE: harvennus
Lähettäjä: rane
Lauantaina 28.2. 2004 klo 19:51:02

Message:
Kannattaa jättää kuusen karsiminen kokonaan. Se aiheuttaa huomattavan lahoriskin kuuselle!!!!. Etenkin jos se toteutetaan yllämainitulla rungon myötäisellä karsinnalla. Ns. tynkäkarsinta pienentää riskiä muttei poista sitä. MISSÄÄN METSÄNHOITOSUOSITUKSISSA EI SUOSITELLA KUUSEN PYSTYKARSINTAA YLLÄ MAINITUN LAHORISKIN TAKIA!!!!!!!
Alkasi hieman epääilyttää metsurin ammattitaito vaikka yleensä hänellä on ollut hyviä vinkkejä ja kannan ottoja.
RE: harvennus
Lähettäjä: trakto-risti
Lauantaina 28.2. 2004 klo 20:31:26

Message:
mielenkiintoinen aihe tänne traktori-sivuille, pitäisköhän ne alaoksat karsia massikalla vai foordilla? hytillisellä tuppaa katkoutumaan ylempääkin ja valmetin ohjaus on niin holtiton, että kaatuu kaikki alle ranteenpaksuiset rungotkin, paksumpiin se pyähtyy!
RE: harvennus
Lähettäjä: metsäkoulutkäyny
Lauantaina 28.2. 2004 klo 21:13:27

Message:
Niin,kyllä kai se pystykarsinta on männiköiden juttuja,tais tuolla metsurilla olla sahanpuruja silmissä.
RE: harvennus
Lähettäjä: TKH
Lauantaina 28.2. 2004 klo 21:39:16

Message:
Kuivia oksia voi karsia,tuoreet kannattaa jättää koskematta.-jotenkin näyttää silmään oudolta pystykarsitut kuusikot jossa kaikki puut on karsittu-lisäksi puu kasvaa käyttäen eläviä oksia,liika karsiminen saattaa aiheuttaa kasvutappioita kun vihreä osa vähenee-
RE: harvennus
Lähettäjä: Metsien mies
Lauantaina 28.2. 2004 klo 21:51:55

Message:
Tämä kysymys kuuluu kyllä tälle palstalle, koska utelen siksi, että traktorilla on hankala metsässä liikkua, kun kuusen alaoksat ovat niin tavattoman pitkät. Keräilen metsästä polttopuita kevyellä reellä. En tietenkään tarkoittanut, jotta kuusi karsittaisiin latvaa myöden vaan nimenomaan alimmaiset oksat noin kahden metrin korkeuteen, jolloin puiden väleistä pääsee sujuvasti pujottelemaan. Ylläolevien ohjeiden perusteella karsintaa ei siis ole syytä tehdä. Pitääkö minun kaataa siis koko puu, kun muuten traktori ei mahdu puiden välistä??
RE: harvennus
Lähettäjä: satunnainen lukija
Lauantaina 28.2. 2004 klo 21:59:18

Message:
Odotan mielenkiinnolla lisäkommentteja aiheesta. Olen 7 vuotta omistanut metsää joka käsittää noin 15 hehtaaria 45 vuotiasta istutettua kuusikkoa, noin 10 hehtaaria 10 - 40 vuotiaita kuvioita samaten istutuskuusikoita sekä muutama peltohehtaari 15 vuotiasta koivikkoa.
Tapion taskukirja tietää kertoa että Suomessa pystykarsitaan koivuja sekä mäntyjä. Koivuja olenkin karsinut.
Sama kirja kertoo keski-euroopassa karsittavan myös kuusta.
RE: harvennus
Lähettäjä: pyhäsylvi
Lauantaina 28.2. 2004 klo 22:13:47

Message:
Minkähän laatuista sahatavaraa teidän pystykarsituista kuusikoista vuosikymmenien kuluttua saadaan,saattaa siinä lankussa olla reikä poikineen.
RE: harvennus
Lähettäjä: oho
Lauantaina 28.2. 2004 klo 22:27:59

Message:
Mikäkän metsuri tuo on joka neuvoo kuusikoita karsimaan,yli viiteen metriin kuusesta oksat pois että päsevät kylestymään muutamassa vuodessa oksattomiksi laatutyviksi.
RE: harvennus
Lähettäjä: Kari L.
Sunnuntaina 29.2. 2004 klo 09:23:20

Message:
...onhan se hassun näköinen se karsittu kuusi!Elä helekutissa mene sinne kuusikkoosi tuhertelemaan tuommoisia. Ensi harvennus tärkeämpää.
RE: harvennus
Lähettäjä: Vesursti
Sunnuntaina 29.2. 2004 klo 09:55:39

Message:
Kävelen vesurin kanssa metässä ajan kuluksi ja tapana on ohimennen karsia KUIVUNEET alaoksat pois.Vihreisiin eläviin oksiin en koske.

Toiminko väärin???

RE: harvennus
Lähettäjä: metsuri vm43
Sunnuntaina 29.2. 2004 klo 15:03:18

Message:
Näyttää joku toinenkin kirjoittelenan nimellä "metsuri" ,jolla olen kommentoinut viime aikoina. Mielestäni kuusia ei saa karsia siten että kuorta rikotaan ollenkaan,eihän kuusesta tehdä ollenkaan siten laatupuita kuten männystä.Tosin rakennuspuuna se on monessa käytössä mäntyä parempaa kuten ulkovuorilaudoissa samoin runkotavarana sitkaanppa kuin mänty.Kerran 70- luvun alkupuolella olin hakkaamassa leimikkoa joka oli leimattu pilkoilla n.20 v aikaisemmin.Melkein joka puusta meni tyvestä ainakin 2m hyvää puuta raakiksi lahon vuoksi useimmista puista koko tyvitukki.Joku puu siten ettei tullut kuin 2- 3 2m:n pölliä.Mitä oksien näköesteeseen tulee ,ei kuusen juurelta saa ajaakaan liioin 1,5 -2 m lähempää juuren vaurioitumisen ja jos tie vähänkään kaartaa sillon on tyven kaarna vaarassa ja samalla alkaa puu lahomaan.Ainoastaan pihapuista olen poistanut kuivia oksia sekä kovuista että myös männystä ja kuusesta ,Männystä n.4-5 metrin korkeudelle.Kotkeintaan 1/3 osan puun pituudesta.
RE: harvennus
Lähettäjä: Metsien mies
Sunnuntaina 29.2. 2004 klo 16:18:54

Message:
"...ei kuusen juurelta saa ajaakaan liioin 1,5 -2 m lähempää juuren vaurioitumisen ..."
Tämä tarkoittanee roudatonta aikaa, kai nyt talvella voi maataloustraktorilla lähempääkin ajella? muutoinhan ajoväylä pitäisi olla 6m leveä. En raaski metsääni tehdä moisia ajopaanoja, vaan nyt olen mutkitellut puiden lomassa, varoen tietenkin vaurioittamasta puiden kylkiä.

RE: harvennus
Lähettäjä: Tane IX
Sunnuntaina 29.2. 2004 klo 16:36:32

Message:
Kyllähän se on kukkua, että kuusi on parempaa ulkovuorilautana kuin mänty; vaikka Fordsonilla olis pyöritetty kenttäsirkkeliä. Ongelmana nykyään on vain se, ettei kunnon mäntyä saa mistään puutavarakaupasta. Hyvä mänty myydään ulkomaille ja meille myydään kaikenmaailman hasut männyt ja kuuset. Silloin kun oli kunnon puuta saatavana kuusta ei käytetty muualle kuin kurkihirsiksi, aitoihin, vitsaksiin ja latojen rakentamiseen.
RE: harvennus
Lähettäjä: Hirsinööri
Sunnuntaina 29.2. 2004 klo 21:34:57

Message:
Oman tilani etellinen omistaja on karsinut kuusikkoa massikalla ja nyt minä karsin samat kuuset juurihoidolla. Voi kökkö sanon minä! Tuleehan niistä sentään poltinpuuta etteivät ihan hukkaan mene. Jospa ne kuivat alaoksat katkois metrin tapille? Ei pääsis vahingossa ajeleen juurenniskoille. Kyllä ne tapit pitää hytin sivuissa sellasen kraappinan ettei te mieli mennä liian lähelle toista kertaa! Edes Zetkalla.
RE: harvennus
Lähettäjä: hirsirakentaja
Sunnuntaina 29.2. 2004 klo 22:14:56

Message:
Kyllä kuusi on kestävämpää kuin mänty ulkovuorilaudoituksena, jos kestävyydellä tässä tarkoitetaan kykyä kestää säärasituksia. Syy siihen, että hirsirakennukset on pääosin veistetty männystä on kuusen taipumus kieroutua kuivaessaan, ei niinkään sen kestävyys. Varsin usein muuten vanhoissa rakennuksissa hirsien tapitukseen käytetyt tapit on kuusta, tähän haettiin kuusikon alla kitukasvuiseksi jääneitä näreitä, jotka ovat erittäin kovaa puuainesta.


RE: harvennus
Lähettäjä: Laudottaja
Sunnuntaina 29.2. 2004 klo 23:00:34

Message:
Kyllä meilläpäin on kaikki talojen ulkovuorauslaudoitukset tehty kaiken maailman sivut pelkästään mäntylaudasta.
Kuusilauhathan ovat kovin oksasia ja auringonpaisteessa oksat paukkuvat pois. Tämä tietenkin lisää ilmanvaihtoa, mkiä on sitten taas toinen juttu.
Onko tosiaan niin, ettei talvellakaan saa ajaa kuusta 2m lähempää, jottei tule juurivaurioita?
Sulanmaanaikana tämä nyrkkisääntö on ymmärrettävissä.
RE: harvennus
Lähettäjä: Citymetsuri
Maanantaina 01.3. 2004 klo 08:40:52

Message:
Havupuut, oksan katkominen --jätä n. 5cm .
Lehtipuut, oksan katkominen-- rungon tasolle.
RE: harvennus
Lähettäjä: rane
Maanantaina 01.3. 2004 klo 08:48:20

Message:
Kyllä kuusten kanssa kannattaa olla varovainen. Kuusten juurethan ovat ns. pintajuuria eli menevät aika lailla maanpinnassa. Eli ne kyllä saattavat vaurioitua talvellakin. Mutta onhan se hieman kärsinyt pystyssä oleva kuusi parempi kuin aakee laakee. Mutta sitä turhaa ajoa kannattaa välttää.
Pystykarsinnasta vielä eli männyllä tulisi olla elävää latvusta vähintään kaks kolmasosaa ja karsittavat oksat alle 2,5 cm. Ja karsinta tulisi toteuttaa ennen kuin rinnankorkeusläpimitta on yli 16 cm.
Kuusta ei suositella karsittavan mutta kuivia oksia voinee lyödä pois esim. jollain kepillä, mutta ei mennä sen rungon lähelle ettei tule vaurioita. (itse en kyllä suosittele)
Koivulla karsinta toteutetaan kuivien oksien osalta kuin kuusella mutta tämän lisäksi on tutkittu tuoreiden oksien ns. tappikarsintaa. Eli tuoreet oksat leikataan saksilla n. 10 cm tapeiksi. Kuivumisen jälkeen oksat karsitaan kuin kuivat oksat. Tästä ei tietääkseni ole pitkäaikaisia kokemuksia mutta alustavasti on kuulemma näyttänyt lupaavalta.
Ulkovuoresta ollaan montaa mielta mutta itse olen kyllä kuusen kannalla. Vanhempien talo vuorattiin 10 v. sitten eikä ongelmia ole ollut. Tosin tavarakin oli oksatonta. Mutta paneelin höyläyksessa / laudan naulaamisessa tulee muistaa laittaa laudat oikein päin.

RE: harvennus
Lähettäjä: joty
Maanantaina 01.3. 2004 klo 10:29:39

Message:
Kuusi kuivaa huomattavasti nopeammin kuin mänty, ja pysyy ulkovuoressa paremmin kuivana kuin mänty ( seinän muut tekniset asiat, kuten tuuletus ja maalaus, pitää olla myös kunnossa ).
EI kuusen pystykarsinalle !