Aihe: Akkujen talvisäilytys
Lähettäjä: Juke
Lauantaina 10.1. 2004 klo 20:59:09

Viesti:
Tiedän, että kohtuullinen käyttö on parasta akun talvisäilytystä mutta mikä olis toiseks paras, kun aion säilyttää paria akkua vain varastossa?
Sitä pitäis kuulemma latailla silloin tällöin. Olen miettinyt sellaista, että laittaisin kellokytkimellä pikku laturin lataamaan joka päivä esim. 15 minuutin jakson. Siitä tulisi kuukaudessa yhteensä 7,5 tuntia. Vai olisiko parempi ladata kerran kuukaudessa se 7,5 tuntia kerralla? Automaattilaturia en viitsisi hankkia. Yksinkertainen kysymys: Mitä ehdottaisitte...perusteluineen?
RE: Akkujen talvisäilytys
Lähettäjä: Minä
Lauantaina 10.1. 2004 klo 21:06:20

Message:
Mulla oli käytettynä ostetussa puimurissa 10 vuotta akku kiinni kesät-talvet. Usein unohtui välilatauskin, jonakin talvena latasin kerran tai kaksi.

Edellisistä puimureista otin aina akun irti, ja latailin, mutta kestävyydellä ei tuntunut olevan eroa.

Olen sitä mieltä että kunnossa olevaa akkua kannattaa varastoida suhteellisen kylmässä, mutta tietenkin lataustila olis hyvä välillä tarkistaa.
RE: Akkujen talvisäilytys
Lähettäjä: Taavettimies
Sunnuntaina 11.1. 2004 klo 10:47:39

Message:
Sotkeennumpa tähän akkukeskusteluun, kun olen joskus työksenikin akkujen kanssa tapellut. No, kukapa ei olisi?
Kuitenkin nykyajan akut ovat ns huoltovapaita, tarkoittaa että niitä ei tarvitse "vesittää". Joitain ei edes voikkaan.
Akussa se merkitsee, että lyijyrungosta on jätetty antimoni pois ja korvattu se pienellä määrällä muita aineita (kalsium). Tällöin itsepurkaus ja veden kulutus putoavat murto-osaansa. Lisäksi, kun varastoidaan akkua viileässä tai kylmässä, putoaa itsepurkaus vieläkin. Karkeana arviona voi pitää ns Arrheniuksen kemiallisen reaktion kaavaa: reaktionopeus kiihtyy kaksinkertaiseksi, kun lämpötila nousee 10 C-asteella. Siis tässä tapauksessa kääntäen viileään mennessä.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että syksyllä akulle lataus ja senjälkeen akkukaapeli irti. Keväällä akkuun latausta vasta ennen käyttöönottoa!
RE: Akkujen talvisäilytys
Lähettäjä: kenny
Sunnuntaina 11.1. 2004 klo 11:10:19

Message:
Akkuhan on ajossa kokoajan latauksessa!