Aihe: Akut jäässä
Lähettäjä: Huoleton pässi
Maanantaina 05.1. 2004 klo 14:39:13

Viesti:
Minulta unohtui tarkistaa akkujen varaustilanne ennen parikymmpisiä pakkasia. Akut olivat jäässä kun yritin startata. No eihän niissä virtaa ollut.
Uskotteko, että olen menettänyt patterit lopullisesti, vai voiko ne vielä sulattelun jälkeen jotenkin elvyttää? Toinen akuista on melko uusi 60 Ah:n akku ja toinen isompi 120 Ah:n akku.
Riittääkö se, jos pukkaa niihin virtaa vaan ja katsoo sitten mitä tapahtuu?
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: jagr
Maanantaina 05.1. 2004 klo 14:48:22

Message:
Kyllä taitavat olla mennyttä kalua. Kennot tahtoo mennä mutkalle ja sitä myöten oikoseen kun jää niitä murjoo. Tietysti jos ne ei ihan umpijäässä olleet vaan neste oli vaan sellaisena hyhmänä tai soseena niin sitten voi olla toivoa. Eka latauksen jälkeen sen näkee.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: pommi
Maanantaina 05.1. 2004 klo 14:50:02

Message:
Ja BANG!!!
Savun hälvettyä irroitat kipinöivän laturin vai?
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: mf265
Maanantaina 05.1. 2004 klo 14:51:33

Message:
Tuskin sentään, Jos ei ihan tyhjä.Sisälle sulamaan ja lataus käyntiin.Käytetään aivan normmalia laturia.Olen hyvin riittinen ns.pikalatausten suhteen.
Samoin on tislatun veden lisäys tarpeen mukaan.


RE: Akut jäässä
Lähettäjä: miljoona volttia
Maanantaina 05.1. 2004 klo 15:11:47

Message:
ZZZZZZZZZZ....ZZZZZTTRRITTZZZTTZSSSSS!!!!!!!!!!!!!iii
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Pässintaluttaja
Maanantaina 05.1. 2004 klo 15:36:57

Message:
Älä nyt saamari jäätyneisiin akkuihin virtaa laita!

Ensin sulatat ne huolella ja sitten vasta virtaa.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: zzzzzz
Maanantaina 05.1. 2004 klo 15:50:59

Message:
Ja PUMMMMMM!!!
Jos akku on jäätynyt rikki, se voi vaikka räjähtää.

KATAPAUUUUU!!
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Savaloja
Maanantaina 05.1. 2004 klo 16:44:05

Message:
Ei se välttämättä ole entinen vaikka olisikin umpijäässä. Kerran jäärata-autona olleessa C-Kadetissa oli akku niin jäässä että oikein kyljet pullotti. Ei kun sisälle sulamaan ja laturi sitten lataamaan, akku toimi vielä pari vuotta vaikka oli muutenkin jo lopussa.

Onhan oikeissa laureissa suoja, ettei se mitään enää särje vaikka akku olisikin "entinen"
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Pässintaluttaja
Maanantaina 05.1. 2004 klo 17:23:43

Message:
> Jos akku on jäätynyt rikki, se voi vaikka räjähtää.

Akku voi räjähtää, vaikka se olisi kunnossakin. Akussa on vetyä ja kipinän kohdalle sattuessa se räjähtää.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: mf 265
Maanantaina 05.1. 2004 klo 18:32:03

Message:
Kyllä kai kaikkien on itse tiedettävä ettei akkua ladattessa saa tuoda tulta lähellekään.Jamitä tulee vetyyn joka tulee akusta,sehän tulee vasta sitten kun akku on täysin lataantunut ja käytetään isoja ylisuuria virtoja .Itsellä ainakin on pieni halpa laturi joka antaa tyhjään akkuun vain noin 4,5 A virran. Akun korkit auki ja lataus suoritetaan hyvin tuulettuvassa tilassa.
Aikasemmin kun säilytin traktoria n.25 km päässä akku oli monesti kokonaisen viikon latauksessa.
125 Ah akku kyllä kestää 1-2 A latausen melkein jatkuvasti.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: tyhmä
Maanantaina 05.1. 2004 klo 18:46:23

Message:
mulla on monta kertaa jäätynyt akku pullolleen ei se siittä miksikään mene.sulatus ja virtaa
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Pässin taluttaja
Tiistaina 06.1. 2004 klo 00:59:12

Message:
Jos kerran vetyä alkaa syntyä vasta sitten, kun akku on täynnä, niin mitä ne kuplat ovat, jota syntyy sitä ennen? Jokin akussa alkaa heti kuplia, kun laittaa laturin päälle. Mulla on vain 4 ampeerin laturi.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Kirjaviisas
Keskiviikkona 07.1. 2004 klo 18:00:16

Message:
Ei siihen kaasunmuodostukseen täyttäakkua tarvita, kaasuuntuminen riippuu hyvinkin paljon siitä jännitteestä... muistaakseni jos jännite nousee yli 14.7 V, niin alkaa kaasua tulla enemmänkin... Mutta tietysti sitä tulee vähäisiä määriä ennenkin...

Tästähän johtuu se, että akkuihin joudutaan lisäämään vettä, vaikka jännite ei nousisikaan yli tuon ns. "kaasuuntumisjännitteen"... Mutta tämä kaasuuntuminen on huomattavasti hitaampaa...
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: SkipaduweNAU
Keskiviikkona 07.1. 2004 klo 18:28:12

Message:
Muutama päivä sitten muistin et peltoauton akku oli jäänyt autoon, joka on ollut käyttämättömäbnä syyskuulta asti. Hain akun talliin ja laitoin samantien laturiin, mut laturin mittari näytti nollaa. Ajattelin, et se akku on historiaa, mut tänään tuli mieleen vielä koittaa antaa sille virtaa, kun se on ollut pari päivää lämpimässä tallissa ja kyllä siinä tunnelma oli tieysti ihan maharoton, ku mittarin neula nousi kahteen ampperiin
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Teknokraatti
Keskiviikkona 07.1. 2004 klo 19:05:54

Message:
Jos koppa on päälisinpuolin ehjä ja nesteet pysyy sisällä sulana niin aina voi yrittää. Ei se akku nyt ekana mihinkään räjähdä, vaikka onkin ollut jäässä. Vesi se siinä akussa jäätyy ja ainoa murhe on jos koppa on särkynyt. Tosin ei se akku nyt varmaan paremmaksi ole tullut jäädyttyään.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Mikko
Keskiviikkona 07.1. 2004 klo 19:39:41

Message:
Siihen tarvii kipinää että räjähtää.Esim. otat piuhat akusta laturin töpselin ollessa seinässä.Tai rälläköi vieressä.Ei muuten räjähdä.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: kemppi
Keskiviikkona 07.1. 2004 klo 20:00:49

Message:
mulla räjähti 21tonnin samsumg kaivinkoneen akku naamalle! ladattiin ensin kuorma-autolla ja siirettiin lavettia. kun laitoin kaapelin takasin kiinni niin kyllä jysähti!! ja lensin vielä telan päältä selälleni kaseikkoon! siinä suli hyvä villapaita ja kempin suikka! onneksi kerkesin laittaa silmät kiinni. että kannattaa olla tarkkana niitten akkujen kanssa kun ne on kerinny vähän latautumaan. siitä lähtee perkeleenmoinen jysäys ja happoo lentää kymmenenmetrin säteelle.!!
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Teknokraatti
Torstaina 08.1. 2004 klo 09:04:06

Message:
Niin kuin Mikko sanoi kipinää pitää olla. Ei se samsungin akku jäässä ollut, vaan ladattu hyvin suurella virralla kuorma-auton laturilla ja kipinä tuli kaapelin kytkennästä. Kun akkua ladataan, kuten tässäkin tapauksessa, sitä kaasua leijuu ympäristössä vielä pitkään latauksen jälkeen ja silloin on syytä olla varovainen. Tietenkin, jos akku on jäässä pitää sen ensin antaa rauhassa sulaa, ennen kuin sitä lataa.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Kirjaviisas
Torstaina 08.1. 2004 klo 15:28:40

Message:
Ja juuri tuon räjähdysvaaran takia onkin suositeltu, että jos esimerkiksi annetaan virtaa autosta toiseen, niin ensin pitäisi yhdistää positiiviset navat toisiinsa, ja sitten maadoitus RUNKOON, jos maadoitus-kaapeli kytketään turvallisen etäisyyden päähän itse akusta, ja se kytketään viimeisenä ja irroitetaan ensimmäisenä...

Niin mahdolliset kipinät eivät esiinny ihan akun navoilla...
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: VT
Torstaina 08.1. 2004 klo 15:52:53

Message:
Kaapelien kytkentäjärjestys plus ensin miinus sitten johtuu siitä ettei plusnapaa kiristettäessä avain (runkoon osuessaan) aiheuta oikosulkua .
Runkoon maadoitetaan sen vuoksi , jos esim maakaapeli on huono , että mahdolliset maaadoitusviat ohitetaan .
Toivottavasti em oraakkeli ei laukoisi totuuksina höpöhöpöä ... jota joku voi uskoakin.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Teknokraatti
Torstaina 08.1. 2004 klo 17:16:16

Message:
En löydä nimimerkkiä "oraakkeli" eli tarkoitat "Kirjaviisasta".
Ei tuossa "Kirjaviisaan" jutussa mitään höpöhöpöä ole, mutta sinä "VT" korjailet muka maadoitusviat ja huonot maakaapelit käynnistyskaapelilla???
Minusta ne viat korjataan vaihtamalla uutta tavaraa viallisten tilalle!

RE: Akut jäässä
Lähettäjä: TV-asentaja
Torstaina 08.1. 2004 klo 20:57:51

Message:
Olen "kirjaviisaan" ja VT:n kanssa samaa mieltä .Nimittäin ei olisi ensimmäinen kerta että "tyhjä akku" osoittautuu huonoksi kosketukseksi akun navoissa.Kerrankin kun tuskailin ettei traktori läktenyt käyntiin niin asian ratkaisi silloin n 11 vuotias nuorepi pokani ja neuvoi puhdistamaan akun kengät .Ja samassa traktori käynnistyi.Ja jos maahan menevä johto olisi mennyy suoraa vaan akun miinus napaan kone olisi käynnistynyt.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: VT
Torstaina 08.1. 2004 klo 21:21:05

Message:
Teknokraatti :
Monet monituiset kerrat olen pelkällä kaapelien lisäämisellä selvittänyt maadoitus tai +-kaapeliviat eli apuvirtaa tarvittaessa kone onkin käynnistynyt omilla virroilla .
TIETYSTI sen jälkeen on oma kaapeli / kytkentä korjattu .
Yhden kerran on akku räjähtänyt mutta se johtui sisällä ilman oikeaa tuuletusta ladattavasta akusta jonkä lähettyville lensi kulmahiomakoneen kipinä.
JOTEN hyvä tuuletus estää kaasun tiivistymisen ja lienee noille kirjatoukille selvää että akku tulisi ladata irrallaan autosta .
Kaasu on kuin ruutia : et vain näe sitä!
Tv nimimerkki "käytännössä tehty eikä p.. aa lässytetty"
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Teknokraatti
Perjantaina 09.1. 2004 klo 10:30:16

Message:
Niin olet ja moni muukin on varmaan löytänyt maadoitusvikoja, mutta ihmettelin mitä tarkoitat sillä höhöpö puheella?
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: VT
Perjantaina 09.1. 2004 klo 14:29:51

Message:
"Ja juuri tuon räjähdysvaaran takia onkin suositeltu, että jos esimerkiksi annetaan virtaa autosta toiseen, niin ensin pitäisi yhdistää positiiviset navat toisiinsa"...
Kuka on suositellut noilla perusteilla tekemään jotakin ? Ei ainakaan kukaan autoalaa tunteva vaan hihasta asioita vetelevä asioita tuntematon asiantuntija .
TODELLINEN räjähdysvaara tulee jos avain jää oikosulkuun + navan ja rungon väliin .Silloin akku purkautuu sekunneissa RÄJÄHTÄÄ tai avain sulaa siihen paikkaan ! ELI oikosulkua varotaan ei kipinöitä .
RE: Akut jäässä
Lähettäjä:
Perjantaina 09.1. 2004 klo 15:50:41

Message:
Miksi se räjähtää oikosulun takia? No tietysti kipinöitten takia. M.O.T.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: tane II
Perjantaina 09.1. 2004 klo 16:41:34

Message:
Joo, kyllä on varmaan hyvä kipinöitäkin varoa, kun tyhjän ja täyden akun kytkee yhteen! Vai meinasko VT, että se kulmahiomakoneen kipinä laittoi sen akun oikosulkuun, jos kipinää ei tarvii peljätä! ;-)RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Kirjaviisas
Perjantaina 09.1. 2004 klo 17:16:31

Message:
En oikein pidä noista syytöksistä, joiden mukaan minä mukamas vetelisin asioita hihasta... Minä voin erehtyä... voi olla että olen joissakin asioissa väärässä, mutta hihastani en mitään vetele... Kyllä minun sanani ovat niin tosia, kuin minä tiedän, jos joku paremmin tietää, niin korjatkoon!

Minä vain kysyn, kun täällä on niin viisaita asiansa tietäviä, että: Mitä teen väärin, jos kytken kaapelit edellä kuvaamallani tavalla? (Ensin positiiviset, ja sitten maadoitus runkoon)

Ja se mitä tuohon "todelliseen räjähdysvaaraan" tulee, niin mikäli oikein ymmärsin, niin tuolla edellä kerrottiin tarinaa siitä, miten kaapeleita takaisin kytkettäessä jysähti oikein kunnolla...

Minun käsitykseni mukaan siinä tapahtui niin, että kaapeleiden uudelleenkytkennän aiheuttama kipinä sytytti akun ympärillä olleen vetykaasun...

Ja tätä tuskin olisi tapahtunut, mikäli maadoitus olisi kytketty runkoon...

On sinänsä totta, että myös oikosulku saattaa aiheuttaa akun räjähtämisen.... Mutta se tuskin on se mikä aiheutti tuolla aiemmin mainitun räjähdyksen...

Se joka paremmin tietää se toisin todistakoot...

RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Teknokraatti
Perjantaina 09.1. 2004 klo 17:47:35

Message:
Niin se käynnistyskaapeli kannattaa kytkeä sinne runkoon, kuten "Kirjaviisas" mainitsee juuri siksi, että saadaan etäisyyttä siihen akkuun ja vetypilveen. Positiiviset ensin siksi, että virran antaja ja ottaja ovat vielä irti toisistaan ja ei synny niin helposti oikosulkuja. Ja se maapuoli viimeisenä siksi, että maa käsittää koko ajoneuvon metalliosat eli jos maa olisi ensin kytketty voi sillä kuuman puolen piuhalla saaja oikosulun helpommin aikaiseksi.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Stahlwille
Lauantaina 10.1. 2004 klo 00:02:07

Message:
Kyllä "Kirjaviisas" ja "Teknokraatti" ovat oikeassa, plussat kiinni ensin ja toisen miinuksen voi kiinnittää akun miinus-napaan, mutta VIIMEISEKSI kiinnitettävä, ja ENSIMMÄISEKSI irroitettava miinusnapa pitää kytkeä muualle kuin akun miinusnapaan, tai sen välittömään läheisyyteen.

Avain ei jää oikosulkuun plus-navan ja rungon väliin, kun irroitetaan ehdottomasti ENSIN miinus-navan kaapelikenkä. Takaisin asennuksessa kiinnitetään miinus-navan kenkä VIIMEISEKSI.

Ei se akun purkaus sitä räjäytä, kyllä se on se vety-ilma kaasuseos joka räjähtää kipinästä.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: VT
Lauantaina 10.1. 2004 klo 00:14:37

Message:
Oikosulun sattuessa harvemmin akku räjähtää mutta esim 13 mm avain kuumenee punahehkuiseksi sekunneissa joten näpit on vaarassa palaa.
Se on suurempi vaara kuin kaasuräjähdys .

RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Turhantarkka
Lauantaina 10.1. 2004 klo 11:00:27

Message:
Tarkkaan ottaen tuo näppien polttaminen on todennäköisempi vaara, tuskin suurempi....
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: tane II
Lauantaina 10.1. 2004 klo 15:17:24

Message:
... lieneekö edes todennäköisempi, sillä vaikka akusta saisikin virtaa jonkun 2000A, taitaa riitävän 'hyvän' oikosulun aikaansaaminen olla aika vaikeaa. No valokaari voi tietty polttaa, eihän MIG:issäkään paljon sen suurempaa jännitettä ole. Ehkä "Empiirikko" vois kokeilla verstaallaan ... ;)


RE: Akut jäässä
Lähettäjä: VT
Lauantaina 10.1. 2004 klo 19:11:53

Message:
Kokkeileppa tane oikosulkea joku akku niin näet raudan sulavan tämä on totuus .
Muista hengenvaara ...
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Yllytyshullu
Tiistaina 13.1. 2004 klo 17:05:09

Message:
Juuri kokeilin oikosulkea kameran 1.2V 2000mAh AA-akun isolla jakarilla... mutta pettymyksekseni ei sulanut rauta, ei!
Olikohan tuon akun varaustila puolillaan... pitänee ladata se täyteen ja kokeilla uudelleen. Vai missä oli vika, olikohan jakarin leuat kenties hapettuneet eikä kunnon kontaktia syntynyt akun napoihin. Vai olisikohan pitänyt laittaa kaksi akkua rinnan jotta olisi saanut tuplaten virtaa? Vai sarjaan että olisi saanut tuplaten jännitettä? Kertokee viisaammat???
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: tv-asentaja
Tiistaina 13.1. 2004 klo 18:47:58

Message:
TRAKTORIN akussa on yli 10X jännite ja kapasiteetti purkautua n.75 X pyöreästi noin 750 kertainen kapasiteetti.Muttei sitä voi ihan suoraan laskea se riippuu mm akun rakenteesta .Ei ainakaan normaalia akkua ei kannata mennä kokeilemaan .Kerran pannessani akun johtoja kiinni sormessa oleva sormus jäi jakoavaimen joka oli akun + navassa ja rungon väliin polttaen sormen ympäriltä ihon ja arpi on yhä n.30 vuodenjälkeen jälellä ja somuseta suli 1/3 osa pois.

RE: Akut jäässä
Lähettäjä:
Tiistaina 13.1. 2004 klo 19:15:36

Message:
> 10X jännite

Häh! 120 volttiako? Nyt on tv-asentajalla jäänyt pillerit syömättä.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Yllytyshullu
Tiistaina 13.1. 2004 klo 19:24:41

Message:
Täällä aika monellakin varmaan ihan väärä lääkitys. Mutta tv-asentaja tarkoitti että 10x jännite noihin kameran akkuihin, että sikäli.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: VT
Tiistaina 13.1. 2004 klo 21:12:57

Message:
Vahingon vaaraa tässä ollaan esille tuotu etkä varmaan tv mies ole ainoa kätensä polttanut ...
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: VT
Tiistaina 13.1. 2004 klo 21:13:01

Message:
Vahingon vaaraa tässä ollaan esille tuotu etkä varmaan tv mies ole ainoa kätensä polttanut ...
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Taavettimies
Tiistaina 13.1. 2004 klo 22:02:15

Message:
No näyttääpä olevan "tuttuja" taas linjoilla. Ja samat jutut, joten pistämpä minäkin jakoavaimeni soppaan.

Ensiksikin akun kaasunmuodostuksesta:
Vesi hajoaa elektrolyysissä jo 1,23 Voltilla, joten lyijyakunkennoissa muodostuu aina vähän kaasua (vety+happi). Tämä on yksi syy akkujen itsepurkaukseen.
Vasta varauksen loppuvaiheessa kasunmuodostus on merkittävää.
Kun vedyn määrä ilmassa (tai hapessa, ilma on suurelta osalta happea) ylittää 4% määrän, on kaasu räjähtävää.
Vety on kevyttä kaasua, joten se nousee kennon tulpasta ylöspäin. Lisäksi vety on erittäin herkästi syttyvää, joten pienikin kipinä riittää sen sytyttämiseen.

Toiseksi rähdyksestä:
Vapaassa ilmassa tapahtuva vedyn syttyminen ei aiheuta kovin suuria tuhoja, vasta kun kaasun palaminen etenee suljettuun tilaan (kenno) saa sen palaessa syntyvä kaasun laajeneminen kennon räjähtämään. Silloin syntyy tuhoja sekä hapon, että akkuastian sirpaleiden vaikutuksesta. Kuten moni tietää.

Teollisuusakkujen kennoissa käytetään ns räjähdyksen estotulppia. Ne ovat sintratusta hiekasta tehtyjä huokoista ainetta olevia korkkeja. Niiden läpi pääsee kaasut, mutta ulkona oleva kipinä tai palo ei pääse etenemään kennon sisään vaan sammuu ko sintratussa hiekassa (hiekka imee energian liekistä ja sammuttaa palon).

Kuten edellä on kerrottu, on viisasta kytkeä apukaapelit niin, että viimeksi kytketään kaapeli runkoon (miinus) ja vastaavasti se myös avataan ensiksi. Näin syntyvä kipinä ei muodostu akun päällä, vaan jossain muualla. Tyhjän ja täyteen varatun akun jännite on hieman erisuuri (n.0,5V), ja siksi apukaapeleita kytkettäessä syntyy aina pieni kipinä.

Tässä jotain juttua, ei hihasta, vaan ulkomuistista.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Oikari!
Tiistaina 13.1. 2004 klo 22:36:47

Message:
Kuka ei usko että metallinen kellon hihna alkaa punottaa ottaessaan plus napaan ja esim. runkoon samanaikasesti saa kokeilla ihan omalla vastuulla ja valittamatta näkyy 10 vuoden jälkeenkin minkä kuvioinen hihna oli kellossa sillon.Eikä tämä tarina ole palturia!
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: VT
Keskiviikkona 14.1. 2004 klo 00:17:26

Message:
Enpäs meinannut muistaa mainita että akun kennotulpat pitää aukoa jos lataa esim irtolaturilla. Se poistaa tuon braunin miehen mainitseman kaasun tiivistymisen .
Irtolatureissa on on/off katkaisija jolla latausvirta kytketään päälle vasta kaapelien kiinnitysten jälkeen.
Apuvirran kanssa pitää ottaa huomioon ettei kai apuvirtaa tarvitse jos akku on vasta ladattu ?...eli teoreettinen mahdollisuus aikaansaada kipinällä kaasuräjähdys tyhjällä akulla on aikamoisen pieni .
Summa summarum : Hyvä tuuletus on tärkein .

RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Teknokraatti
Keskiviikkona 14.1. 2004 klo 08:55:22

Message:
Akkuhommiin ryhdyttäessä on syytä jättää piirongin päälle kaikki metallit eli kellot ja sormukset. On joku joskus polttanut nimettömänsä pahaan kuntoon, kun sormus on suhahtanut taivaan tuuliin. Olen ollut joskus puhelinkeskus-hommissa ja siellä oli akkujännitteet 60V. Näissä ympyröissä ei jakoavaimesta jää mitään jäljelle, mutta ei kyllä ne 700Ah:n akutkaan noteeraa mitenkään jakurin häipymistä.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Empiirikko
Keskiviikkona 14.1. 2004 klo 08:57:47

Message:
" ja lensin vielä telan päältä selälleni kaseikkoon!"

Tuo pienikin mahdollisuus on parempi eliminoida, ennenkuin käy niinkuin tässä edellä mainitussa jutussa...

Toisekseen, kukaan ei ole väittänyt, ettei oikosuluilla olisi myös muita vaaroja... On perin selvää, että suuret oikosulkuvirrat ovat vaarallisia... Ja silloin kun käytetään esimerkiksi metallisia työkaluja akun tai muun sellaisen läheisyydessä, niin oikosulun vaara on aina olemassa...

Yksi tapa vähentää oikosulun vaaraa on eristää mahdollisimman suuri osa työkalujen pinta-alasta... Eristykseksi sopii vaikka teippi...

RE: Akut jäässä
Lähettäjä: tv-asenta
Keskiviikkona 14.1. 2004 klo 10:15:09

Message:
Kun täällä näyttää olevan asiantuntemusta ja kokemusta sitäkin enemmän. Kysyn onko kukaan korjannut akkua siten että on puhdistanut kennot ja vaihtanut uudet nesteet (hapot).
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: tane II
Keskiviikkona 14.1. 2004 klo 10:24:49

Message:
Kai tuo akkujen korjaaminen on vähän mennyttä aikaa, mutta kirjastosta voit vielä löytää kirjan Heimbürger, Boris: Akkuhuollon käsikirja. Siinä on selostettu kaikki aina levyjen ja nesteiden vaihtoa myöten.

RE: Akut jäässä
Lähettäjä: mf35
Keskiviikkona 14.1. 2004 klo 11:00:34

Message:
Tuossa juolahti mieleen, kun olen "boosterilla" verkua talven starttaillut ja jakarilla solenoidin nokkaan törkkinyt ja näin ollen ohittanut solenoidin turvakytkimen. Pitäisköhän pidättäytyä siihen avaimesta starttaukseen, ettei joku kerta liiskautus takarattaan alle, niinkuin kävi toissa päivänä miehelle Pudasjärvellä. Voi nimittäin joskus unohtua vaihde ykköselle tms.
Tuntuuko tutulta...? Toisaalta, pitäisi kait se uusi akkukin joskus raskia ostaa.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: tv-asentaja
Keskiviikkona 14.1. 2004 klo 11:14:47

Message:
Ei löytynyt Akkuhuollon käsikirjaa. meidä kaupungin kirjastosta
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: RM
Keskiviikkona 14.1. 2004 klo 11:29:23

Message:
Sulfatoituneen akun käsittelyohjeet on kyllä tiedossa, eri asia on alkaako kukaan 3-5 pv. kestävään "elvytykseen".
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: tane II
Keskiviikkona 14.1. 2004 klo 11:31:20

Message:
En yhtään ihmettele, Salon kirjastossa olevan kappaleen painovuosi näyttää olevan 1951 :), kai sen kaukolainana saisit tilattua jostain toisesta kirjastosta.RE: Akut jäässä
Lähettäjä: tv-asenta ja
Keskiviikkona 14.1. 2004 klo 11:42:09

Message:
Ei ole tarpeen tuli vain tuossa mieleen .Itseltä kyllä löytyy kirhyllyllystä aivan omiksi tarpeiksi . Sekä sähkö- että auto alan Käsikijoista .Sekä ammattikoulun oppikirjoista n.30 vuoden ajalta. Yksi Haukiputaalta oleva kaveri korjasi yhden volskun akun ko. konstilla.Ja kun näin eläkepäivillä näyttää noita vanhoja asioita pukkaavan mieleen.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: VT
Keskiviikkona 14.1. 2004 klo 12:09:45

Message:
Varmaan onnistuu on vain akkujen hinnat niin halvat ettei kannata
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: tv-asentaja
Keskiviikkona 14.1. 2004 klo 12:12:57

Message:
Tiedo kulun nopetta olen samalla testaillut
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Teknokraatti
Keskiviikkona 14.1. 2004 klo 18:59:23

Message:
Kyllä se sinun "mf35" solenoidin nokkakonsti on pirun vaarallinen. Jos sattuu olemaan pykäkälä silmässä niin kaskummaa se meni yli ja on jo tuolla metsän reunassa menossa kylille. Tosin en ole kokeillut lähteekö fergu näin käymään pykälä silmässä. Yleensä fergussa pitää olla kepit vapaalla ennen kuin se starttaa.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: ford 3000
Keskiviikkona 14.1. 2004 klo 19:13:55

Message:
Kyseinen traktori kyllä lähtee ja mielestäni muutkin koska diesel kone käydäksee ei tarvitse sytytysvirtaa .3000 ainakin on sellainen virtapiiri että startin virta kulkee vaihelaatikon kautta ja se kytkin toimii ketoja kepillä. Tosin sen voi ohittaa irroittamalla vaihelaatikkoon menevä johto ja kiinnittämällä sieltä tulevaan johtoon .Minulla olleessa traktorissa se monesti irtosi vaihelaatikon sisällä olevasta kytkimestä .Kerran tartetessa en muitanut että olin posistanut ko:n kytkimen traktori lähti liikkeelle tartatessa ja pysähtyi seinään.Onneksi olin koneen istuimella ja kone olityhjäkäynnillä ja sammui heti.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Taavettim...
Keskiviikkona 14.1. 2004 klo 21:22:16

Message:
Terveiset vain TV-asentajalle.
Hyllyssäni on "Akkumulaattorikirja jokaiselle radiokoneen omistajalle". Painettu Tilgmanin kirjapainossa H:gissä 1928.
Seuraavasa suora lainaus:
"jos hapossa on runsaasti vieraita aineita, huomataan se siitä, että negatiivilevy on muuttunut tumman-tai likaisenharmaaksi. Tällöin on akkumulaattori jo käyttökelvoton ja levyt on vaihdettava". Pätee vielä nykyäänkin.

Tällöin lyijyakut olivat n.s Plante-akkuja, joiden leyvyt olivat suurpintaisia (kampamaisia) puhtaasta lyijystä valmistettuja, joissa vain pinta osallistui reaktioon.

Myöhemmin markkinoille tuli ns massalevyakut, joissa lyijyristikkoon valssattiin aktiivimassa.
Nykyiset starttiakut ovat edelleen samantyyppisiä, mutta ristikon lejeerinki on muuttunut (katso tämän foorumin aihe "akkujen talvisäilytys").
Näihinkään akkuihin ei happoa tarvitse vaihtaa.

Nykyään happokinsaattaa olla eri muodossa, joko hyytelömäisenä (GEL-akut)tai käytetään huokoisia lasivillaerottimia levyjen välissä, johon happo on imeytetty (AGM-akut). Näihin ei happoa pysty edes vaihtamaan.

Yleisin vika starttiakun loppumiseen lienee levyjen välille syntynyt oikosulku. Se syntyy joko massan varistessa pohjaan ja kun sakkatila on täynnä, muodostaa ko massa oikosulun levyjen alareunaan.

Toinen vaihtoehto on, että napasilloista irtoaa lyijyoksidihiutale ja jää makaamaan levyjen päälle.

Kolmas vaihtoehto voi olla, että levyjen välille erottimen läpi kasvaa lyijypiikki,joka muodostaa oikosulun levyjen välille.

Jos akku on korjaantunut hapon vaihdolla, uskoisin että hapon tyhjennysvaiheessa mahdollinen oikosulun muodostanut hiutale tai massa on irronnut.

Vielä hapon vaihdosta. Joskus 1970-luvulla (korkea-antimonileejerinki-) akkuja talvisäilytettiin. Silloin akkujen hapon tilalle vaihdettiin tislattu vesi talveksi. Oleellista oli, kun akusta poistettiin happo (neste) alkoi negatiivisen levyn lyijy regoida ilman hapen kanssa ja meni nopesti pilalle.
Siksi akku piti ensin sähköisesti purkaa, jolloin molemmat levyt ovat lyijysulfaattia, jolloin ko negatiivinen levy ei pilaantunut.

Sama pätee akkuun käytössä: jos vesi haihtuu ja osa levystä on kosketuksessa ilman kanssa, menee se osa levystä pilale ja akusta häviää tämän verran kapasiteettia!

RE: Akut jäässä
Lähettäjä: tv-asentaja
Keskiviikkona 14.1. 2004 klo 22:13:15

Message:
Kiitos taavettimies Muistaakseni ollessani 72-75 teorian opettajalla tekstit tahtoi vaihtua sotaaikaan jolloin melkein kaikki laitteet toimivat erilaisilla paristoilla ja uusosta akuista oli ankara puute, ja tuohon äskeisee tekstiisi hän vielä lisäsi tapahtuman kemiallisine merkkeineen niitähän ei ole tarvinnut aikoihin käyttää .
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Pohtija...
Torstaina 15.1. 2004 klo 00:11:59

Message:
Olisikohan mahdollista tehdä akku, jonka sisälmykset voitaisiin vaihtaa vaikkapa jonkin letkun kautta, siten että olisi mahdollista "vaihtaa" akku ilman että tarvitsee koskeakaan akkujen koteloihin...

Tästä olisi sellaista hyötyä, että silloin voitaisiin "tankata" sähköautoakin...

Pitäisi vain keksiä semmoisia aineita, joiden reaktiot olisivat samankaltaisia kuin vaikkapa lyijyakuissa, mutta aineiden pitäisi olla nestemäisiä....
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Taav...
Torstaina 15.1. 2004 klo 08:06:50

Message:
Kuulluostaa hienolta ajatukselta. Letkulla vain vanhat litkut ulos ja uudet sisään. Onkohan vetyakku tällainen. Reaktioon osallistuvat osat (levyt) ovat aina akussa ja vetyä vaan tankataan. Kukahan tietää asiasta?
PS: Ollaan jo vähän kaukana otsikon aiheesa (jäätyneet akut), mutta väliäkö tuolla.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Kirjaviisas
Torstaina 15.1. 2004 klo 09:59:18

Message:
"Polttokennot", toimivat yksinkertaistettuna siten, että niihin laitetaan vetyä ja happea ja ulos tulee sähköä ja vettä....

Vetyä pitää olla jossakin tankissa, hapesta en tarkkaan ottaen tiedä, voi olla, että ilma saattaisi käydä... Minulla ei ole tarkkaa tietoa siitä miten puhdasta "hapen" pitää olla...

Vedyssä ei oikeastaan ole mitään muuta vikaa, kuin että se on erittäin syttyvää, räjähdysherkkääkin...

RE: Akut jäässä
Lähettäjä: tv-asentaja
Torstaina 15.1. 2004 klo 10:05:14

Message:
tarkastelin uudelleen tuota taavettim. tekstiä ja luulempa että saamassani koulutuksessa 70 luvulla oli tuota 30 luvun henkeä koska teoria opettajani oli opiskellu silloin ja oppikirjatkin meillä oli painettu 40- luvulla .Samoin työnopettjakin jäi meidän aikana eläkkeelle.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: tv-asentaja
Torstaina 15.1. 2004 klo 10:05:23

Message:
tarkastelin uudelleen tuota taavettim. tekstiä ja luulempa että saamassani koulutuksessa 70 luvulla oli tuota 30 luvun henkeä koska teoria opettajani oli opiskellu silloin ja oppikirjatkin meillä oli painettu 40- luvulla .Samoin työnopettjakin jäi meidän aikana eläkkeelle.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Taavettimies
Torstaina 15.1. 2004 klo 17:12:04

Message:
Akkujen kohdalta ei ole haittaa, vaikka opettaja ja aineisto onkin 30-luvulta. Lyijyakun kohdalla perusasiat eivät ole juuri muuttuneet. Lipeäakun kohdalla enemmänkin ja litiumaku on aivan näitä puhelinpuolen sponsoroimia uutuksia.
Muilla asioissa on valitettavaa (yleistä?), jos opettajat puhuvat 40 vuotta vanhojen prujujensa pohjalta.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: Teknokraatti
Perjantaina 16.1. 2004 klo 18:46:40

Message:
Polttokenno ei ole aivan uusi keksintö. Sen keksi Sir William Grove vuonna 1839. En muista milloin lyijyakku olisi keksitty, joku akkumies voisi kertoa. Keksinnön uinunnan jälkeen vasta 1950 -60 luvulla tajuttiin polttokenno-keksinnön arvo ja kukapas muu kuin militari- ja avaruusteknologia alkoi soveltaa polttokennoa.

Polttokenno on sähkökemiallinen vekotin. Laite muuttaa polttoaineen ja hapettimen kemiallisen energian sähköksi ja lämmöksi ilman palamista.
Polttokenno koostuu anodista, katodista ja niitä erottavasta elektrolyysistä.

Polttoaine hapettuu anodilla ja vapautuvat elektronit johdetaan elektrodilla ulkoiselle kuormalle. Kuormalta elektronit johdetaan katodille, jossa hapetin pelkistyy. Sekä katodi että anodi sisältävät katalyyttiä kemiallisen reaktion nopeuttamiseksi.

Polttoaineena voidaan käyttää myös metanolia. Kennon rakenne on sama kuin vetykennossakin, mutta anodin reaktio on erilainen. Sivutuotteena syntyy vettä ja mitäs muuta kuin hiilidioksidia. Tämä kenno on mielenkinntoinen, koska metanolin varastointi on huomattavasti helpompaa kuin vedyn, mutta tuo kasvihuonekaasu on sitten se ongelmapuoli.

Polttokennot ovat voimakkaasti tulossa kännyköihin ja kannettaviin tietokoneisiin. On vain ajan kysymys, kun Fortsonnit käynnistetään polttokennolla ja samalla saadaan hytti lämpimäksi;-)
Tosin voi olla niinkin, että Fortsonnin moottori korvataan polttokennon energiasoimalla sähkömoottorilla.
Siinäpä näppärä aihe muuten "Maalaismiehen" kurvailemalle Porschelle, joka tuulen nopeana jätti jälkeesä vain kevyen vesivhöyryvanan ja muut kylänmiehet joutuivat raapimaan alijäähtynyttä vettä tuulilasistaan sen sota-aikaisen savuverhon sijasta.
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: ''''''
Maanantaina 26.1. 2004 klo 11:13:21

Message:
Onko Iineksetkin jäässä?
RE: Akut jäässä
Lähettäjä: ms
Lauantaina 27.11. 2004 klo 16:56:44

Message:
HAHAHA! Tuo nauratti!