Aihe: Jäänesto
Lähettäjä: vv
Perjantaina 09.12. 2005 klo 20:22:14

Viesti:
Sanokaas masinistit, onko dieselissä terveellistä käyttää jäänestoa?
RE: Jäänesto
Lähettäjä: no
Perjantaina 09.12. 2005 klo 20:42:34

Message:
Mikä ettei, mutta en ole käyttänyt koskaan ja dieselauto ollut jo 5 vuotta, ei ongelmia.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: -
Perjantaina 09.12. 2005 klo 22:53:27

Message:
Valmet 05-sarjan "Käyttäjän käsikirjan" mielipide:

"Kaikissa olosuhteissa on spriin käyttö polttonesteen joukossa ehdottomasti kielletty, koska se saatta aiheuttaa polttonesteen hyytymisen ja siten suotimen tukkeutumisen.
Samoin se vähentää polttonesteen voiteluominaisuuksia."

Täällä kirjoittanut sisutiisselin mies puhui "pullotetusta pumpun surmasta"!

RE: Jäänesto
Lähettäjä: Ajomies
Lauantaina 10.12. 2005 klo 16:22:02

Message:
Ei koskaan toimivassa systeemissä, ainoastaan SUURESSA hädässä! Eli ei varmuuden vuoksi!
RE: Jäänesto
Lähettäjä: Miksi jäänestoa
Lauantaina 10.12. 2005 klo 20:48:27

Message:
Onhan diisselin suotimen pohjalla vesitila, josta veden voi päästää pois.

Se on diiseli sen verran rasvaisempaa kuin bensa, että vesipisarat takertuvat suodattimeen, muodostavat isompia pisaroita ja kierivät lopuksi suodattimen pohjakuppiin. Miksei se riitä ?

Diisseli "jäätyy" useimmiten sen parafiinin vaikutuksesta, parafiinikiteet hyhmäävät suodattimeen kylmässä. Siihen ei ole muuta apua kuin käyttää talvilaatua. Ja joka tippa kesälaadusta pois tankista ennen talvilaadun tankkaamista. Pienikin määrä kesälaatua muuttaa seoksen suodatettavuutta suhteessa enemmän kesälaadun suuntaan.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: kylmäverinen
Lauantaina 10.12. 2005 klo 21:12:27

Message:
Eikös se mee niin että jos kesälaatua on tankissa, vaikkapa vähänkin, sen parafiini kertyy suodattimeen ennemmin tai myöhemmin. Teoreettisesti ajatellen viisi litraa kesälaatua, 40 litraa talvilaatua- kovilla pakkasilla kesälaadun parafiini tukkii suodattimen jossain vaiheessa!

Käytännössä silti harvoin näin tapahtuu ja kuka ylipäätään ajaa "harrastetraktoreilla" kovilla pakkasilla, siis 15-35C astetta. (Ammattikäyttö erikseen!) Itse teen lumityöt, silloin on yleensä alle 10 astetta pakkasta, haen polttopuita metsästä- ei onneksi ole pakko mennä yli -10 asteen pakkasella.

Silti olen pyrkinyt siihen että traktori toimisi kovemmillakin pakkasilla, eihän sitä tiedä koska iskee vaikkapa joku hinauskeikka tms. Paikallisella Essolla väittävät myyvän talvilaadun polttoöljyä ympäri vuoden! Voiko siihen uskoa??
RE: Jäänesto
Lähettäjä: yllättynyt
Lauantaina 10.12. 2005 klo 21:30:40

Message:
Mites sen kesälaadun saa pois viimeistä tippaa myöten,jos vielä on kesälaatu tankissa?
Ei roppua tankissa ja eihän letkulla imemälläkään kaikkee saa pois.

Tuskin ongelmia käytännössä tulee jos neljännes olisikin alussa kesälaatua.
Niin ja vaikuttaako kesälaatu edes suodattimeen jos ajelee alle -10pakkasella?
RE: Jäänesto
Lähettäjä: Sami
Lauantaina 10.12. 2005 klo 21:36:25

Message:
Nää on niitä jokavuotisia kysymyksiä,mutta....
Jos kesälaatua tankissa ja pakkanen käväsee -20asteessa eikä aja traktorilla,niin onko parafiini tuhonnut jo suodattimen?
Eli voiko taas suojakelillä ajaa ihan huoletta?
RE: Jäänesto
Lähettäjä: No voi Perk..
Lauantaina 10.12. 2005 klo 21:44:21

Message:
Ajakaa se romunne olohuoneeseen jos nuin pelottaa! Vit.. muuta ku usvaa putkee ei pikkumäärät vaikuta.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: masentaja
Lauantaina 10.12. 2005 klo 23:04:20

Message:
Oon käyttännä tenua tiisselissä vuoskymmenet. Autoissa pääasiassa. Jäätyy muuten putket tukkoon ja auttaa suotimen auki pysymiseen.

Hyyty kerran suodin pakkasella datsunista, mutta oli nippelikauppa just kohalla niin nylkytin pihaan tyhjäkäynnillä ja juoksin sisältä jäänestopullon. Myyjä katto monttu auki kun painelin maksamatta ulos kaatamaan auton tankkiin sitä. Ku kävin maksamassa sen ja tulin yhä käyvän autoon niin avot, suodin oli sulanut ja konhe otti kierroksia taas.

Joskus on tuuria.


Olen kuullu tosta tenusta että on vaaraksi pumpulle kun voi tuoda vettä ja ruostuttaa pumpun kaluja. Ei vaan ole ollut mitään ongelmia koskaan.

Ne on muuten ihan samoja ne bensa ja diesel jäänestot koostumukseltaan yleensä, vaikkakin dieselin jäänesto onkin aina kalliimpaa.


RE: Jäänesto
Lähettäjä: y
Lauantaina 10.12. 2005 klo 23:05:32

Message:
Mä kulutan molemmilla harrastetraktorilleillani n. tankillisen verran polttoainetta vuodessa. Talvella tankissa siis yleensä on kesälaatua. Ajot ovat enimmäkseen kesällä tai vain pikkupakkasella. Hyvin tuntuvat toimivan ympäri vuoden, vaikka traktoritallissa on melkein sama lämpötila, kuin ulkonakin, kylmimmilään yli 30 astetta pakkasta. Ilmeisesti kesälaatuinen polttoaine on ilman lauhduttua vielä käyttökelpoista. Suodattimet olen viimeksi vaihtanut yli 10 vuotta sitten. Ei näin pienillä ajomäärillä suodattimia viitsi joka välissä vaihtaa. Jäänestoa olen kyllä tavannut laittaa tankkiin. On tunnettu tosiasia, että vesi jäätyy, kun lämpötila menee pakkaselle.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: qp
Lauantaina 10.12. 2005 klo 23:31:40

Message:
Minä olen omassa Datsunissani käyttänyt aiemmin Sinolia, nyt n. 10 vuotta Masinolia, tähän mennessä yhteensä jo yli 20 vuotta. Kilometrejä on kertynyt kaikkiaan 210 000 km. Ongelmia ei ole ollut, mutta jos erehdyn hiemankin fuskaamaan annostelussa (1 litra masinolia ja 40 litraa bensaa), auto hyytyy ihan varmasti pakkasella.

Olen tullut siihen tulokseen, että ainakin sisätilanlämmittimellä on osuutta autoni hyytymiseen. Jos avaan takaluukun pakkasella, kun sisätilanlämmitin on ollut päällä, takaluukun kannesta tippuu kondenssivettä tavaratilaan. Pensatankissa tilanne on sillä hetkellä luultavasti sama, eli tankkiin tippuu kondenssivettä. Pensatankki on takaistuimen alla. Ja kuten tuossa yllä todettiin, vesi jäätyy, kun lämpötila menee pakkaselle. Yksi vaihtoehto olisi pitää tankki jatkuvasti täynnä, mutta käytännössä tankkia ei voi pitää täynnä, jos autolla on tarkoitus ajaa. Ei huoltoasemia ole kilometrin välein. Ajatettaessa auton omasta lämmityslaitteesta ei tavaratilan kannalta ole haittaa, koska lämmityslaite ottaa ilmaa ulkoa ja poistuva ilma puhaltuu hattuhyllyssä olevista raoista tavaratilaan ja takavalojen viereisistä tuuletusaukoista ulos, joten tavaratila tuulettuu. Sisätilanlämmitin ei tähän pysty, koska se vain kierrättää sisäilmaa.

Verrokkiautona voidaan käyttää erään entisen naisystäväni samanlaista Datsunia. Vuosimalli ja korimallikin olivat identtiset. Hän ajoi autolla samanlaisissa olosuhteissa ja samanlaisella tyylillä kuin minä 10 vuotta, lyhyttä työmatka-ajoa ja satunnaisesti jokin pidempi reissu. Kummallakaan meistä ei ole autotallia asunnolla. Hän ei koskaan käyttänyt jäänestoa ja auto ei koskaan jäätynyt. Mutta hänellä ei myöskään ollut sisätilanlämmitintä.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: juu
Lauantaina 10.12. 2005 klo 23:35:08

Message:
Olen samaa mieltä edellisen kanssa että kyllä polttoaine menee suodattimista läpi vaikka seisoiskin 30 pakkasessa jos ei silloin aja.
Palautuu ennalleen kun keli lauhtuu.Ei sitä ny kannata rätillä tankkia ruveta kuivaamaan talveksi.
RE: Jäänesto
Lähettäjä:
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 00:07:44

Message:
> kun voi tuoda vettä ja ruostuttaa pumpun kaluja

Liikkuva rauta ei ruostu ja vierivä kivi ei sammaloidu.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: Jouko
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 00:23:21

Message:
Se tuo kesä- ja talvilaadun sekoittuminen keskenään ei tapahdu kovalla pakkasella.
En muista tarkkaan, mutta jossain -15°C tietämillä muistaakseni sekoittuu.
Kesälaatuhan kestää aika yleisesti tuon -15°C ajokäytössä.
Rattorissa menee kymmenkunta tankillista vuodessa ja laatu ollut kumpaa sattuu, eikä ole ollut ongelmia koskaan.
En ole koskaan laittanut mitään lisäaineita.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: vv
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 07:28:31

Message:
Mulla rattorissa on sakkakuppi heti tankin alla,jos vettä olisi niin kaippa siinä näkyisi?Jos tulee n100t vuodessa ajoa niin tarviikohan suodatinta joka vuosi vaihtaa.Ilmaaminen on hankalaa,konepeltiä vaikea saada pois,kun etunosto laitteen sylinteri edessä.Siksi kysyin jäänestosta, että ei tarvis alkaa purkamaan.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: Woodsman
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 08:47:06

Message:

Olen ajanut diesel autoilla (3 kpl) nyt 20 vuotta ja n. 500000 km. En ole koskaan käyttänyt mitään lisäainetta tankissa. Ainoa kerta kun VW Caddy meinasi hyytyä oli 80-luvun kova pakkastalvi. Monta viikkoa oli yli 30 astetta ja silloin yli 80 km vauhdissa rupesi nykimään. Pakko oli heivata vauhtia. Tein silloin kupariputkikierukan vesivaipalla ja tarkoitus oli se asentaa polttoaineputken väliin mutta kun pakkaset lauhtui, asia unohtui. Siellä se on käyttämättömänä seinällä vieläkin.
Volkkareissa on vedenlaskuproput suodattimissa mutta eipä niitä juuri tule auottua.
Traktoreissa en ole koskaan edes ajatellut että kesälaatu voisi jäädä suodattimiin. Suodattimetkin tulee vaihdettua aika harvoin. Koskaan ei ole traktori sammunut polttoaineen hyytymisen tai suodattimen tukkeutumisen takia.

Naapurin kaverin Transporter kyllä pysähtyi kerran kesäkelillä kun ei ollut vuosiin vaihtanut suodatinta ja se oli täysin tukossa.

RE: Jäänesto
Lähettäjä: hyytyny on kone
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 12:55:22

Message:
Polttis kesälaatu hyytyy alle -5 asteessa tai ennen.

Ennen kestivät joskus hiukan paremmin.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: mualaane
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 13:12:22

Message:
Kunnossa oleva diesellaitteisto EI TARVITSE mitään lisäaineita. Puhdas ja vedetön polttoaine on se, mitä sinne tankkiin kaadetaan, tässä kohtaa vuotta jo talvilaatua. Asia on sillä selvä.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: talvilaatu
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 15:37:34

Message:

Ostakaa talvilaatua jemmaan.
Traktorin tankkiin ei mene enää tippaakaan kesälaatua. Ja viime talvena ostettu diesel oli ihan hyvä sijotuskin.

RE: Jäänesto
Lähettäjä: Duunarjussi
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 16:05:39

Message:
Polttoainesuodatin hyytyy talvilaaadullakin jos suodattimessa pieni virtaus.Ford 5000 jakajapumpulla hyvä esimerkki,jättivät Englannin lakkovuonna 1974 siirtopumpun pois koska tankki ylempänä polttoainelaitteita.Sähköpumppu ennen suodatinta korjasi tilanteen ja suodattimenvaihdon jälkeinen ilmauskin tapahtuu parissa minuutissa.
Fordin polttoainehanassa on myös yksi hyytymisenedistäjä eli muovinen tai metallinen sihti joka on niin pienisilmäinen että tuntuu melkein ihmeeltä että joku neste sen läpäisee.
Sihdin tarkistus onnistuu vain irroittamalla hana.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: pasifisti
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 16:12:37

Message:
Se on hyvä tyhmille selittää höpöjä, jos ei ole jäänyt muutamaa kertaa korpeen kun p.järjestelmä jäätyy.

Kestää usein huoneenlämmössä sulatella parikin päivää, ennen kuin suostuu taas käymään.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: luulisin
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 17:03:07

Message:
Eikös se kaikki ole talvilaatua,sitte on arktinen
laatu erikseen, sitä tarvtaan ainakin eteläsuomessa
tosi harvoin.
RE: Jäänesto
Lähettäjä:
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 17:12:30

Message:
On paukapäistä sakkia:-)))))))))
RE: Jäänesto
Lähettäjä: VeeKoo
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 17:47:35

Message:
Tuskin ovat huoltoasemien polttoainetankitkaan tyhjiä, kun eka kerran talvilaatua tuodaan. Ei ole tähän aikaan vuodesta puhdasta talvilaatua missään eikä kenenkään tankeissa!
RE: Jäänesto
Lähettäjä: Paukapää
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 17:48:20

Message:
Niin ollaan, niin ollaan ;-)
RE: Jäänesto
Lähettäjä: Paukapää
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 17:50:04

Message:
Niin ollaan, niin ollaan ;-)
RE: Jäänesto
Lähettäjä: rape
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 17:59:06

Message:
> Puhdas ja vedetön polttoaine on se, mitä sinne tankkiin kaadetaan

Tuollaista polttoainetta ei löydy kuin laboratoriosta välittömästi tislauksen jälkeen. Huoltoasemalta tankatussa aineessa on väkisinkin jo kaikkenlaista ylimääräistä mukana. Kondenssivettä tiivistyy polttoaineen sekaan varastotankeissa ja koko kuljetusketjun ajan.

> Se on hyvä tyhmille selittää höpöjä, jos ei ole jäänyt muutamaa kertaa korpeen kun p.järjestelmä jäätyy.

TÄSMÄLLEEN samaa mieltä. Teorķa on teoriaa, mutta käytäntö on eri asia.

Oma autoni on jäätynyt 20 vuoden aikana muistaakseni 3 kertaa, mutta onneksi olen sentään aina ollut "ihmisten ilmoilla", että olen päässyt sisätiloihin lämmittelemään sen tunnin ajaksi, jonka jääneston vaikuttaminen tapaa kestää. Onneksi ainetta on ollut aina mukana, nykyään myös tankissa.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: rape
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 18:03:03

Message:
Laatuja on:

DIK - diesel kesälaatu
DIT - diesel talvilaatu
DITE - diesel erikoistalvilaatu
DITA - diesel arktinen

http://www.kuluttajavirasto.fi/user_nf/default.asp?site=34&tmf=6476&lmf=8900&id=14592&mode=readdoc
RE: Jäänesto
Lähettäjä: Velu
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 18:33:10

Message:
Eipä ole koskaan ollut lisäaineille käyttöä. Syksyllä olen vedet laskenut suodattimista pois. Suodattimen olen puolestaan vaihtanut kun on alkanut tukkeutumaan. Sen huomaa selvästi huippukierroksilla ei ole enää täyttä tehoa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kerran on auto hyytynyt syksyn ensipakkasilla. Siitäkin selvittiin 10 minuutin tyhjäkäynnillä, jonka jälkeen suodatin lämpeni ja pääsi taas ajamaan.

Nuo etanolipohjaiset jäänestot ei vaikuta mitään paraffiinin tukkimiin suodattimiin. Eri asia on jos polttoainejärjestelmässä on isompi määrä vettä, joka jäätyessään tukkii polttoaineen virtauksen. Jäämälli sulaa ja menee vedenerottimista ja pumpusta läpi. Niiden aineiden kaataminen dieseliin siis ei ole oikein viisaan hommia. Ainoa keino silloin on sulata ja tyhjentää polttoainejärjestelmä. Ei autojen ja traktorien valmistajat ole todellakaan huvikseen kieltäneet noiden aineiden käyttöä!!

Traktoreissa käytetään kesälaatua ympärivuoden. Näkyy toimivan ongelmitta 25 asteen pakkaseen asti, kun lämmittää moottorin ennen ajoa. Ainakin valmetissa polttoainesuodatin saa moottorista sen verran lämpöä ettei tukkeudu. Sen kylmemmässä ei ole mitään tarvetta ajaa.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: luve
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 18:42:09

Message:
mites sulatat ja tyhjennät vedet pois keskellä korpea kun pakkasta on 20 astetta ja seuraavaan suojakeliin on aikaa vielä 2 kk? jotkut joutuvat talvella ajamaan kauemmaksikin kuin 100 metrin päähän lämmitetystä pajasta.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: Velu
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 18:54:25

Message:
Sen takia juuri vesi lasketaan pois ENNEN pakkasia. Jos noin käy, pitää vettä olla litratolkulla ja hyytyminen tapahtuu ensipakkasilla.

Kosaani on kova sana siinä hommassa, mutta kyllä minäkin viimeisessä hädässä sitä jäänestoa sinne kaataisin.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: Vanha konemies
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 19:38:48

Message:
Juu ei ilman jäänestoa pärjää. Jäähdytinneste on vielä parempaa kuin tenu. Tenut on tupannu menemään parempiin suihin meillä.

Meillä on Nuffissa otettu pois tankin suodatin, siirtopumpun sihti ja polttoainesuodattimen sisäosat. Kuoret takaisin niin johan alkaa löpö kulkea.

Sitten vaan valopetroolia 10%, bensaa 10% ja pakkasnestettä 10%. Loput polttoöljyä. Kun täällä Kittilassä oli silloin v. 1999 rapiat -51 astetta , niin Kylmäkoskelaisella mentiin hyytyneitten rekkojen ohi seittämääkymppiä. Vähän poskipäitä paleli, ei muualta. Tenut oli nimittäin kuskin jäänestona.

RE: Jäänesto
Lähettäjä: Hyvä konsti
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 19:39:49

Message:
Naulalla reikä suodattimen kylkeen, siihen villalanka pystyyn ja sytkärillä tulet. Ei jäädy suodatin.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: Ulko roihu
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 19:48:08

Message:
Meillä on siihen moottorin ja tankin väliin alas laitettu palamaan halpa ulkoroihu, yksi roihu ennen ajoon lähtöä ja on tankki aika lämmin sejjälkeen. Akku kanssa lämpiää hyvin.

Roihuja voi piellä mukana palttoontaskusa aina kun kylmältä tuntuu.

RE: Jäänesto
Lähettäjä: Terva
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 19:50:57

Message:
Havupuutärpättiä, tuoretta hautatervaa ja pellavaöljyä. Sillä seoksella Zetori toimii ilman polttoöljylisäystä. Ei ole vesiongelmia ei.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: Leukku ei hyydy
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 19:55:39

Message:
Leukkumiehille, miksei myös muille, oiva keino estää polttoaineen jäätyminen:

Leukussa vedetään hehkutettu kupariputki tankilta siirtopumpulle kietoen se tiiviisti pakosarjan ympärille. Jos laittaa muutaman kiepin pakoputken tyvellekin, saa putkea menemään noin kolme metriä.

Kovassa ajossa tankin korkkia on löysättävä kun se alkaa kiehua. Tehokas on, sellaista pakkasta ei tule, ettei toimisi.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: Velu
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 20:09:09

Message:
Toinen hyvä konsti.

30cm 1/2"kupariputkea. Sen ympärille jotain 8mm kupariputkea metrin pätkä. Pitää lämmitttä punahehkuun kun pyörittää sen ympärille. Lopuksi vielä tinalla kiinni, että pysyy.

Tuon patentin kun laittaa lämppärin letkuun. Suodattimelle tuleva polttoaine kulkemaan sitten tuon läpi. Lämmittää juuri sopivasti. Suodatin tuntuu käteen lämpimälle, muttei kuumalle. Kesällähän tämä lämmitin kytkeytyy automaattisesti pois kun lämmityslaite käännetään kylmälle. Ei maksa paljoa, eikä ole pelkoa vuodoista. Rakentelin tuon kun ajelin venäläisellä dieselillä yhden talven. Voi olla käyttökelpoinen, jos ei kehtaa vaihtaa farmisäiliöön kalliimpaatalvilaatua. Tulipalopakkasellahan se ei enää auta, kun polttoaine muistuttaa margariiniä, ei lämmittimetkään enää auta. Aika kylmässä kesälaatukin tuon avulla toimii. Varsinkin jos käyttää lohkolämmitintä, alkaa lämmitin lämmittää polttoainetta heti, eikä suodatin ehdi tukkeutua.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: Ryönänperän äijä
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 20:19:03

Message:
Ei poijjaat. Ei tosi masinisti mitään Shellin tuatteita käytä. Itte se on tehtävä.

Keitetään pari kiloo hyvää koivupuun tuhkaa ämpärillisessä vettä. Siilataan pois kuusenhavusuodattimen läpi kolmeen kertaan. Viimesellä kerralla lainataan emännän pellavapyyhettä.

Sitten keitetään kuivaks ja kaavitaan syntynyt jauho isoon kurkkukulhoon. Laitetaan litra tikkuviinaa eli metanolia. Jos muuta ei löyry, Tallinnan torilta voi ostaa pimeän pullon, jos lähistöllä hortoilee palio sokeita, niin se on aitoo tavaraa.

Sitten sekotetaan lasisee kurkkupurkkiin se tikkuviina, pari pulloo riittää. Sekotetaan hyvin yön yli. Lämpiää rutost.

Samaan aikaan laitetaan saunan pataan roilerin luita, pari sian päätä, viis kiloo lihavaa lahnaa ja vanha hauki , ja jos on kissa- tai koiravainaita siunaantunu- nin elä vaan markariinitehtaal lähetä , samaan pataan vaa. Kaik muukin vanha rasvanen käy, voi kaapia talipalloi selästäs ain saunas, ja tiätenkin pellavasiemenii niin et täytteen tulee. Nestettä pohjal, täsä voi käyttää tikkuviinaa kans mut paree on laittaa puhdast pellavanöljyä pohjal

Keitetään hiljallee yks päivä . Siilataan kuumana taas havujen läpi ja lopuks parin pellavaisen ja sit vaik vanhan maitosuodattimen läpi.

Sekotetaan sihen lipiäiseen tikkuviinaan ja sekotetaankin kovasti. Lapset ja muija kans veivaamaan. No sit vaan lasketaan laspurkkeihi ja annetaan seljetä. Pohjal tulee semmost ruskeempaa, mut se keltanen siin keskel on sitä ihanne ainet. Kuoha kuoritaan pinnalt pois ja kuoritaan hyvä tavara kanisterii. Se ruskeempi se käyp emännäl käsvoiteeks ja vaseliinipuristimeen.

Kun se keltane on seljenny leivinuuni pankol viikon, lisätään tärpättii kolmannes ja hiukan kamfertöljyy ja vot kyl käyp ! Ja tehot kasvaa ilman turpojaki
RE: Jäänesto
Lähettäjä: luve
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 20:31:05

Message:
> Jos noin käy, pitää vettä olla litratolkulla

ei siinä tarvita kuin yksi pisara vettä väärässä paikassa, niin ajot loppuvat, vai onko sulla putket, suuttimet ja pumput nyrkinmentävillä putkilla? vesi ei sekoitu polttoaineisiin, vaan pyrkii olemaan mahdollisimman isoina pisaroina/annoksina, missä sitten ovatkin.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: kylmäverinen
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 21:54:56

Message:
Kysyin aiemmin: "Paikallisella Essolla väittävät myyvän talvilaadun polttoöljyä ympäri vuoden! Voiko siihen uskoa??"

Voiko?
RE: Jäänesto
Lähettäjä: pakkasukko
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 22:31:56

Message:
Kai ne itse tietävät, mitä myyvät, mutta kalliimpaa se on kuin kesälaatu. Ehkä heillä polttoöljyn menekki on niin pientä, etteivät saa täyttä säiliöllistä kesälaatua kesän aikana kulumaan, niin ottavat sitten vain talvilaatua.

Takavuosina tosin (kaikki?) maahantuojat eivät tuoneet maahan talvilaatua ennen kuin vasta syksyllä pakkasten tullessa, joten tuo talvilaatu saattaa olla edellisen talven jäänteitä. Ei sen puoleen, kyllä polttoöljy säilyy polttokelpoisena vuosikausia.
RE: Jäänesto
Lähettäjä: TH
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 22:54:36

Message:
Tästä keskustelusta huomaa kuka on joutunut talvella konevoiman varassa touhuamaan ja kuka ei.

Sitä tenua ei tarvii muuten tankilliseen kuin pari desiä, jos ei ole vesi päässyt pesää tekemään. Jos ny vaikka 80 litraan kaataa litran pullosta pari desiä, niin se on kokopullo 400 litraan vai mitä?

Se saakelin vesisihti jäätyy ja putket muuten helposti.

Oli kerran melkeen kaikki virman koneet pitkin pitäjää, kun aina hyyty se millä oltiin menossa edellistä hakemaan. Vanha viistonninen oli ainut kun toimi enää ja sitäkin piti ilmata muutaman kilsan välein.

Autossa oli 20W 30 öljyt, eikä suostunu startilla ees kertaa pyörähtämään. Vedettiin sitä sitte toista kilometriä ennen kuin starttas.


RE: Jäänesto
Lähettäjä: Talkkari
Sunnuntaina 11.12. 2005 klo 23:39:56

Message:
Hyvää onnea vaan "virman" toimintaan. On teillä huolto-organisaatiossa tosi ammattilaiset asialla.