Aihe: MMJ:n seinäläpivienti
Lähettäjä: Arto
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 13:52:33

Viesti:
Onko MMJ:n seinäläpivienneissä "pakko" käyttää suojaputkea? Kyseessä on tyypillinen -50-luvun purutäytteinen lautaseinä. Huomasin harmikseni jälkikäteen, että muutamassa paikassa olen työntänyt kaapelin "paljaaltaan" seinän läpi. Reikä on 13mm ja MMJ:n paksuus on noin 10mm, väli on tilkitty pellavalla ettei purut valuisi lattialle. Eli pitääkö kyseiset kaapelit vielä irrotella toisesta päästä, porata reikä isommaksi ja laittaa ne unohtuneet muoviputken pätkät?

Vai onko ne läpivientiputket vain kaapelin vedon/uusinnan helpottamiseksi?


RE: MMJ:n seinäläpivienti
Lähettäjä: sähkäri
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 14:49:05

Message:
MMJ päällysvaippa on jyrsijöiden herkkua joten suosittelen putken laittoa. Itse ainakin laittaisin.Ja JOS et laita putkea niin virtapiiriin sitten ainakin vikavirtasuoja niin ei tarvi öisin miettiä koska purut syttyy.
RE: MMJ:n seinäläpivienti
Lähettäjä: Arto
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 15:20:27

Message:
No nyt meni yöunet vähäksi aikaa. Alakerrassa kaikki MMJ:t on nimittäin asennettu lautalattian alle suoraan puruihin ilman putkia.

Hassu juttu, putket oli valmiiksi hommattu mutta sähkömiehen mukaan uusien säännösten mukaan MMJ ei putkitusta tarvi ja niin ne jäivät sinne lattian alle laittamatta.

RE: MMJ:n seinäläpivienti
Lähettäjä: sähköinsinööri
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 15:51:27

Message:
MMJ:n vaippa on samaa muovia kuin asennusputki = PVC:tä. Maistuu varmaan hiirille yhtä hyvin. Tosin niitä ei ehkä kiinnosta putki niin paljoa. Siitä kun puuttuu kaikki jännitys...
RE: MMJ:n seinäläpivienti
Lähettäjä: Kotikemisti
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 17:20:55

Message:
Pehmeässä PVC-muovissa (=MMJ:n vaippa) on pehmitinkemikaaleja painosta varmaankin kymmeniä prosentteja. Tavara ei todellakaan ole samaa kuin asennusputki vaikka molemmat ovatkin pohmilliltaan PVC-muovia. Voi koittaa pureskella asennusputkea ja sähköjohdon vaippaa: kumpaan mahtaa hampaat upota helpommin ja kumpi muutenkin tuntuu mukavammalta?

RE: MMJ:n seinäläpivienti
Lähettäjä: torsti
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 17:40:04

Message:
Rotat on kyllä sitten asia erikseen, ne kyllä taitaa syödä tuon asennusputkenkin, jos sille päälle sattuvat.
RE: MMJ:n seinäläpivienti
Lähettäjä: Joku
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 20:39:33

Message:
JAPP on päivän sana!
RE: MMJ:n seinäläpivienti
Lähettäjä: Thome
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 21:25:11

Message:
Putkea ei ole pakko käyttää muuta kuin mentäessä tilaluokituksesta toiseen (esim sisältä ulos). Suosittelen kuitenkin aina putkitusta tapauksesta riippumatta. Jos hiiri- tai rottavaara on ilmeinen, voi asennukset tehdä MCMK:lla joka suojaa paremmín jyrsijöiltä. Esimerkiksi viljankuivaamot tai viljavarastot kannattaa asentaa juuri MCMK:lla.
RE: MMJ:n seinäläpivienti
Lähettäjä: Ripa
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 21:40:05

Message:
Hyvin tuo maakaapelikin tuntuu kelpaavan kutsumattomille vieraille.Paikkana syöksytorven
alla oleva kaivo,johon tuo maakaapeli tuo virran,
edelleen liitoksen välityksellä muuttuen sulatuskaapeliksi poistoputkessa. Se vaan ihmetyttää että mistä tuo veijari on tuonne kaivoon päässyt.Muuta mahdollisuutta ei ole kuin tuo 10 m pitkä poistoputki,koska yläpuolella on ritiläkansi,joiden raoista se ei kyllä ole mahtunut.Lisäksi tarkastin nuo putkien läpiviennit,jotka olivat tiiviit.
Tietää voi ja arvatakin saa?

RE: MMJ:n seinäläpivienti
Lähettäjä: Vesky
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 22:18:47

Message:
Eikö putki ole pakollinen jos laitetaan sähköt vaikka selluvillaantai ekovillaan. Ainakin minulle sanottiin kun johdotin ylävinttiä.
RE: MMJ:n seinäläpivienti
Lähettäjä: Woodsman
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 22:33:54

Message:
Ei ainakaan -97-98 tarvinnut putkittaa kun vedettiin selluvillatilaan.
Sehän ohjeissa kai on että ei villan sekaan vaan ylä- tai alapintaa vasten.
Meidän sähkäri veti johdot sikin sokin joten pikkuisen on hirvittänyt jälkeen päin.
No, jyrsijöitä ei selluvillan pitäisi houkutella, mutta onko sekään varmaa ?

RE: MMJ:n seinäläpivienti
Lähettäjä: kirves ja mies
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 22:58:25

Message:
Suosittelen käyttämään putkea pelkästään sen tähden,että voit tehdä jälkeenpäin muutoksia johdotuksiin tai mahdollisia lisäyksiä.Teetin saunaremonttia taannoin eräällä kirvesmiehellä ja hän väitti olevansa myös sähkömies,joten annoin hänen vetää myös johdot.Kävi niin,että vedimme vanhat kiukaalle ja varaajalle menneet johdot(mmj) villojen sekaan ilman putkia.Sitten tuli oikea sähkäri kytkemään piuhan päitä taululle,jolloin huomattiin,että kiukaalle meneekin vanha varaajan piuha(1,5mm2)ja varaajalle vanha kiukaan piuha (2,5mm2).Kiuas oli 8kw tehoinen,joten se 1,5mm2 johto ei riittänyt.Olisi ollut helppo vaihtaa johtojen paikkaa,jos olisivat olleet putkessa.
Tarinan opetus:suhtautukaa hiukan varauksellisesti
kirvesmiehiin,jotka sanovat tekevänsä kaiken
ps.lattiavalukin epäonnistui
RE: MMJ:n seinäläpivienti
Lähettäjä: Sähkösuhari
Torstaina 08.12. 2005 klo 08:13:20

Message:
Eikös tässä puhuta vain seinän läpivienneistä?
Rotat syö kaapelin muualtakin kuin läpiviennistä jos on syödäkseen.
Vanhan sähköturvallisuusmääräyksen mukaan seinän läpivienneissä oli pakko käyttää putkea.
Nyt se ei ole niin karvan päälle. Putkea käytetään periaatteessa sen takia villaseinien ja puruseinien läpivienneissä, koska kaapelia ei saa koskaan laittaa suoraan villojen ja purun sekaan. Se putki ikään kuin antaa hieman ilmatilaa, vaikka se kitataankin ulkopuolelta. Kaapelit ei ole villojen sisällä silloin tuossa läpiviennissä ihan suoraan. Vanhassa sähköturvamääräyksessä oli ns. kuormituskerroin läpivientiä varten. Eli maksimi kuormitusta piti muka vähentää 10%/läpivienti. Tätä ei kukaan huomioinut ja sitä pidettiin täysin teoreettisena asiana.
Sillä putkella ei ole mielestäni mitään virkaa palosuojauksen tms. kanssa, jos se ei ole rautaputkea. Tuossa joku mainitsi vikavirtasuojan. Sitä ei kannata tähän sotkea ollenkaan, vaikka se on erinomainen suoja palosuojauksen kannalta. Mutta jos epäilee, että kaapelit kuumenee villojen sisällä, niin en kytkisi sähköjä ollenkaan. Se vikavirtasuojakytkin katkaisee kyllä sähköt sitten, kun kaapelien eristeet on jo sulanut. Ei ne kaapelit yhden läpiviennin kohdalla niin hirveästi kuumene, jos niitä ei ole villojen sisään kauttaaltaan vedetty vaikka se putki unohtuisikin.

Jos kaapelit on vedetty koko matkaltaan purujen ja villojen sekaan niin sen tapaiset ryhmäjohdot, kuten kiukaan syöttö, lämminvesivaraajan syöttö, sähköpatteriensyötöt kuumenee villojen seassa. Valaistusryhmäjohdoissa ja kytkimille menevissä johdoissa kulkee niin pieni vakiovirta, ettei ne kaapelit kuumene mielestäni vaikka ne olisi kokonaan villojen seassa, vaikka sekin on tietysti kielletty. Periaate on se, että kaapelin kuuluu päästä jäähtymään. Villojen seassa se jäähtyminen ei onnistu.
Suojaputkea käyteään nimensä mukaan suojaputkena. Jos ei ole mitään aihetta suojata, niin miksi sitä kannattaa käyttää.
Nykyisin on ns. putketon uppoasennustapa. Siinä MMJ-kaapelit on valtoimenaan jonkin tason päällä makaamassa tai seinässä tai katossa paneelin ja koolauksen välissä esimerkiksi ja rasiat varustetetaan vedonpoistonysillä. Mutta putkettomassa asennuksessakaan ne kaapelit ei saa olla villojen sisällä. Siitä on hienot ohjeet, mihin kohtaan koolausta se kaapeli kuuluu asentaa.
Itse käytän vanhasta tottumuksesta villaeristeisten seinien läpiviennissä sitä muoviputken pätkää, koska se kuuluu hyviin asennustapoihin mielestäni ja niin se menee ainakin oikein. Jos seinä on täyttä puuta en laita sitä putkea välttämättä. Ennen se laitettiin siinäkin tapauksessa. Tarpeeksi iso reikä vaan ja asennus silleen, ettei se jää mihinkään puristukseen.

En ala inttämään, mutta minusta sitä ei ole enää nykyisessä standardissa niin selvästi kerrottu, miten tällaisessa tapauksessa kuuluu toimia.
RE: MMJ:n seinäläpivienti
Lähettäjä: Arto
Torstaina 08.12. 2005 klo 08:54:39

Message:
Kiitos vastauksista, asia tuli selväksi.

Kuinkas ollakaan, myös se meillä mestaroinut sähkömies oli samalla taitava kirvesmies ja sinne lattian alle purujen sekaan ne MMJ:t vaan tungettiin. Eli kai se oli hänen käsityksensä "putkettomasta asennuksesta". No, eipä sitä sähkäriä näkynyt kuin sen yhden kerran ja sitten hommaa jatkoi hänen työkaverinsa, jolla piti kanssa olla "luvat kunnossa". Mutta tämä puolestaan ei osannut/uskaltanut kytkeä lämminvesivaraajaa eikä vikavirtasuojia ja sai tällit syöttökaapelin asennuksessa 6m alu-tikkailla ulkoseinällä. Tosi ammattilaisia.

No, nyt jälkikäteen asialle ei mahda mitään. Täytyy ajatella asiaa positiivisesti: pysyyhän lattian purut kuivina sähkölämmityksellä.
RE: MMJ:n seinäläpivienti
Lähettäjä: sähkötyö ML
Perjantaina 09.12. 2005 klo 07:59:32

Message:
Tukes.fi sivuilta rakentaja reppana voi etsiä luvalliset asentajat...halpa asentaja ei välttämättä ole lopulta se halpa. Vaatikaa nyt hyvänen aika kaikki johdotukset putkeen, sillä kun tulee seuraavia remontteja niin ei sitten tarvi itkeä. mmj-villa-sekasotkut räjähtää käsille vielä jonain päivänä, olen nähny niin paljon ns. ammattimiesten putkettomia asennuksia joissa johdot sulanu halog. lamppujen kylkeen jne...
RE: MMJ:n seinäläpivienti
Lähettäjä: Sähkösuhari
Perjantaina 09.12. 2005 klo 09:48:12

Message:
Olen samaa mieltä, että kannattaa käyttää ammattilaista. Tukesin urakoitsija rekisteristähän ne löytyy.

Tuosta ehdottomasti putkeen vaatimis asiasta olen eri mieltä.
Putketon asennus on ihan yhtä hyvä, kuin putkellinen, jos se tehdään kuten kuuluu.
Joskus ne kaapelit livahtaa sitten sinne keskelle eristettä. Putkettomassa tavassahan ne livahtaa herkemmin kuin putkellisessa. Itse olen sen ajan sähkömiehiä, että pistän putken aina sieltä täältä kiinni naulalla, koolauksiin. Putkettomassa tyylissä pistän sinne tänne tc-kiinnikkeen, jotta se mmj jää oikeaan paikkaan.
Osa sähkäreistä ei tee näin.

Mutta putkia on myös iät ajat vedetty vääriin paikkoihin. En ole nähnyt kuormitusten laskentataulukoissa mitään eroa sille, onko kaapeli vedetty johtimilla putkeen vai pelkkä mmj. Molemmat pitää asentaa samalla tavalla oikeaan kohtaan koolausta. Molemmissa tapauksissa ne sulaa, jos on sulaakseen.
Mutta ei ne niin herkästi näköjään sula. Olen sen verran nähnyt asennuksia, että melkein joka talossa kulkee osa putkista ja kaapeleista eristeen sisällä eikä mitään havaintoa ole sulamisista. Ajan kanssa ne johtimet menee korpuksi ja eristevika on todennäköisempi noissa eristeen sisään vedetyissä putkissa ja kaapeleissa.

Tuosta eriste asiasta oli muutama vuosi sitten juttua tukesin sivulla, kun tämä putketon asennus tuli muotiin. Joku mökkiläinen sai ikävän taakan paskoista asennuksista, kun tukesin insinöörit teki sokko-otannalla tarkastuksia taloihin, kun tämä puhallusvilla tuli muotiin myös. Seinät revittiin auki ja kaapelit laitettiin kuulemma siihen väliin, mihin ne kuuluu. En ole muuta kauhutarinaa kuullut aiheesta. Luulen, että joka toisessa puhallusvillatalossa on kaapelit ihan väärässä paikassa, eikä loppujen lopuksi ole mitään hämminkiä ollut.
Tietysti suosittelen laittamaan ne kaapelit sinne, mihin ne kuuluu ja laki määrää.

On niitä paikkoja, missä sähkömies saa olla erittäin tarkkana, että se kaapeli tulee oikealle puolelle seinää ja koolauksen ja levyn väliseen rakoon. Kuten saunan kaapelien putkitukset, varsinkin jos ne tulee yläkautta. Niitä ei ole järkevää kaapeloida kuumalta puolelta eikä niitä ole järkevä laittaa eristeen sisäänkään. Varsinkaan kiukaan syöttökaapelia tai vaikka lämminvesivaraajan kaapelia, jos se varaaja on lauteiden alle tungettu. Putkettomassa tyylissä on tälläisia töppäyksen vaaroja olemassa, jos sen kaapelin asentamisen jättää timpurille. Näinhän usein tehdään, kun sähkömies on jättänyt mmj-kaapelit kiepille katonrajaan ja timpuri laittaa sen paikalleen seinän runkoa tehdessään ja sitä levyttäessä.