Aihe: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: epätietoinen
Tiistaina 06.12. 2005 klo 23:10:10

Viesti:
Vanhalla fergulla ajan, muuta ei oo tällä hetkellä, mutta päätin repästä ja ostaa (jopa uuden kun vanhat näkyy olevan ylihinnoteltuja?) kärry/kuormainpaketin kun metät on siinä kunnossa, jotta tämmöselle olis tarvis hankintahommissa. Antakaapa asiallista palautetta mikä yhistelmä about 8t teli/pieni kuormain kannattaa laittaa. Toimiiko joku paketti fergun omalla vähäisellä hydrauliikalla (ei suurtehopumppua ja tuottomax taitaa olla n. 20l/min) riittävän ripeästi.
Olisko jollakulla oulun läänissä sopivaa pakettia kaupan?
RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: Samaa mieltä
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 00:17:08

Message:
Käytetyt romut ihan yli hinnoiteltuja!
Uuteen ei mulla ole varaa,joten juontokoura ja kärry saa nyt riitää.

Kärry ja kuormainyhdistelmä jonka kotia kehaa vetää maksaa 5000€ja siitä ylöspäin.
Tuon hintaisetkin vielä vähän sitä sun tätä kunnoltaan.
RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: SamiT
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 07:50:02

Message:
Pistä voimanottoakselille pumppu Ferguun niin ei ole enää tuotto liian vähäinen, eikä tarvitse huudattaa kierroksilla kuormattaessa.
RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: mf265
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 09:20:30

Message:
Mistä löytyisi sopiva pumppu kohtuhintaan pyörittämmään hytraliikka halkojaa.
RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: MF265
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 10:20:51

Message:
Kärrin ja kuormaimen ostoo ollaan suunniteltu myökii jo monta vuotta, mutta nyt ollaan ainakii toistaseks unohettu se. Käytettyjä kuormaimia on aika vähän tarjolla ja hyväkuntosilla sama hinta kun uutena tai sitten romuja ja hinta silti älytön. Alle viiellä tonnilla ei käytettyjäkään just oo tarjolla semmosia mitä vois ees harkita, uus yhistelmä maksas siinä 10 tonnin kieppeillä, Patulta tais olla "isännänlinjan paketti" tarjouksessa jotakii vähän alle 15 tonnia. Kaiken lisäks hinnat noussu monta tonnia muutaman vuojen takasiin. Siinä syitä miks ollaan unohettu ja ajetaan puut juontokouralla ainakii toistaseks. Juontokoura onkii yks parhaiten hintasa hankkineita vehkeitä meillä. Ollu n. 15 vuotta ja ajettu varmasti tuhansia kuutioita puuta, oikeestaan ainut huono puoli siinä on, että jos palsta ei ihan laanipaikan vieressä, turhan hias. Havennusmetässä helepompi ajella kun kärri perässä. Tänä syksynä laitettiin vielä koura kiinni takakuormaimeen, heleppo pinota korkeelle ja "pitkästä" matkasta ollaan nostettu polttopuuniput reen kyytiin ja sillä pihalle ja kuorman purku kouralla.
RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: Remontointi
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 10:41:11

Message:
Mitähän sitten maksaa jos heikko kuntosesta
puslat ja mitä muita kuluvia osia nyt onkaan, vaihtaa.Kuka olis remontoinu?
RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: MF265
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 11:49:45

Message:
Heikkokuntosissa monesti öljyvuotoja vähän jokapuolella, sylinterin tiivisteet, korjaus kallista, sen tiiän. Letkut pykineet ja vuotaa, nekkii kalliita, puslista ja muista nivelistä en tiiä onko kalliit korjata.
RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: 565
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 13:35:42

Message:
Paljonkohan tuo juontokoura maksais, uutena? Käytettyjä harvoin nähny ees kaupan. Tarvihteeko kakstoimisen hydrauliikan? Miten "MF265" on laittanu kouran kiinne takakuormaimeen, on mielenkiintonen ajatus? Oisko vallan kuvaa mahollista saaja??


RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 16:28:48

Message:
Kuormainen etu tulee esille vasta kun ajetaan tukkeja tai kookaita ropseja. Juontokourassa on vähän ikävä rettuutella tukkikuormaa klaaniin. Tai saa olla aika jykevät etupainot.

Kuoraimesta eikä edes juontokourasta niin tavattomasti ole etua jos ajelee rankoja. Ei niitä ole niin tavattoman hidasta heitellä kyytiin. Kyllä päivässä ajaa monta rankaa ilman kuormainta ja juontokouraakin. Ja vänkylöiviä rankoja ei edes ole kiva ajaa kuormaimellakaan. Ei niitä kuormaimellakaan aja satoja motteja päivässä.
RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: MF265
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 16:48:22

Message:
No juontokoura ei oo kallis. Mitähän ois nykyään, reilu tonni, varmaan halavimmat allekkii. Meille ostettiin 90 luvun alussa Renki takakuormain ja juontokoura, kourassa on kuormaimen sovitteet sekä nostolaitesovitteet. Kuormaimella ja kouralla ajettiin kantoja, kun raivattiin peltoo yli 10 vuotta sitten. Puita ollaan tavallisesti ajettu koura nostolaitteissa, tänä syksynä sitten viriteltiin se takakuormaimeen kiinni. Kokemukset ihan hyviä, vähän painavampihan se kyllä on se kuormain siinä ja koura pitemmällä takana, kun normaalisti, mutta puut ei tule sen pitemmälle kun muutenkaan, käytännössä kouralla otetaan keskeltä 3 metristä ropsinippua kiinni. Voin ehkä napsia huomenna valosan aikaan kuvia...
RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: MF265
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 16:50:11

Message:
Ainii, tarvii kakstoimisen hydrauliikan juontokoura. Lisäks hydr. työntövarsi hyvä olla.
RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: bm 400
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 20:44:12

Message:
Moi itsellä aikomus rakennella itse juontokoura ja olen juuri mielessäni pyöritellyt ajatusta käyttää vanhaa normetin takakuormaajaa apuna.
Tarkoitus olisi tehdä juontokouran rungosta hieman tavallista lyhempi ja takakuormain sovitteella. Kuormain voisi olla puoliksi nostetussa asennossa kun rankoja nappaa kyytiin ja
pinolle tullessa voisi nostaa niput reippaasti korkeelle tai rekeen kuormaaminen olisi helpompaa.
olisi kiva nähdä niitä takakuormain kuvia.
onko muilla ollut samoja ideoita?
RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 20:45:01

Message:
Ja metsässä jos on rankakuorma kii juontokourassa ei kovin lenkuralle ajella. Rankojen häntä tekee aikamoisen mutkan ja vaatii tilaa kuin lentokenttä. Pystyykö takakuormain ottamaan kuorman sivusta? Muuten sitä joutuu tekemään aina kuorman ajotielle tai olemaan tilaa kääntyä ajouralta noukkaisemaan sen kasan kyytiin. Joskin voihan sitä peruutella metsään, koska sitä joutuu kuitenkin jokaisen tai ainakin melkein jokaisen oton jälkeen ajamaan klaaniin.

Miten kuorma rempuaa kivisessä maastossa? Ja miten nousee kuorman kanssa ylämäkeä?
RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: minä taas
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 21:21:26

Message:
Miksi kaikki pitää ajatella mahollisimman vaikeesti?
Joka juontokouralla puita metästä kelkkoo,niin tuskin ihan hirmu urakoita tekee.
Ihan hyvin voi ajouralle tehä pinot ja perä eellä noukata kouraan.
On vähän pakko rakentelemisen tuntua,jos takakuormaimeen kouran sovittelee.
Jos olis etevä peli niin kyllä niitä jo markkinoilla olis ollut.
Juontokoura sellaisenaan hirmu hyvä rangan ajoon.

Toki harrastelemisena rakentelu menee täydestä,mutta ei sillä tuottavuutta paranneta.
RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: MF265
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 21:51:04

Message:
Tuo meijän RENKI takakuormain ja juontokoura on ollu markkinoilla, nykyään ei taieta tehä. Ei sitä oo mitenkään pakkorakenneltu, koura napataan kauhan tilalle raktorin kopista käsin ja sitten sokat ja letkut paikalleen, yhtä heleppoo, kun muunkii kauhan vaihto kuormaimeen. Sama koura käy nostolaitteisiin, mutta tämä kouramalli on suunniteltu takakuormaimeen, eikä nostolaitteissa ollessaan nosta kovin korkeelle, joten pinolla vaikeuksia. Toissatalavinen koivukuitupino oli meillä 50-60 metriä pitkä ja vähän toistametriä korkee. Siks hyvä, kun voi nostella korkeelle. Kuormaimella tai kouralla ei pysty ottamaan nippua sivusta, paitsi jos kourassa on kääntösylinteri, mikä siinä oliskii erittäin hyvä olla, vois myös ohjailla mutkissa. Niput on meillä tehty sillei, että niissä on tavallisesti yks kourallinen, paitsi isompia puita, mitä ei jaksa käsin hilata. Ei meillä oo tehty ensharvennuksille kun korkeintaan "pääurat", muuten niput on sikin sokin metässä semmosessa välissä mistä mahtuu ajamaan. Kivikossa ja huonoissa paikoissa jos ahnehtii liian ison nipun kyytiin raktori kyllä rempuaa, keula pomppii ja huitoo sivulle, mutta ei pahemmin kun käyttää järkee. Samoin ylämäissä kun keula kevyt, tietäähän sen. Meillä ei oo ollu tähän asti tuossa raktorissa ketjuja, mutta nyt hommattiin ne ja laitetaan kuhan lunta vähän enemmän. Hyvä ois olla varmaan eessäkii, ei keula lipsuis sivulle ja tulis painookii keulalle. Kyllä juontokouralla varmasti on helepompi ajella harvennuksella, kun isolla kuormainkärrillä, mahtuu jotenkii ajamaan, vaikka ei ois minkäänlaisia uria. On tullu oltua semmosissa paikoissa ettei aina itekkään taho uskoo, että tuosta on raktorilla ajettu.
RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: 565
Torstaina 08.12. 2005 klo 09:02:52

Message:
Kiitos MF265 ja muutkin...Ihan jännä ois nähdä, millainen se rengin takakuormain/koura oikeen on, jos ehtisit vaikka kuvankin napata? Ittellä on Normetti takakuormain, empä tiijä onko siitä etua, painavahan se on jo ittessään.

Juontokoura kyl himottais...Toisaalta taas tuulenkaatoja kerätessä vanha kunnon vinssi ketjupankkoineen olis varmaan paree, puiden viereen kun ei tahdo aina rakotilla päästä.


RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: MF265
Torstaina 08.12. 2005 klo 16:16:56

Message:
Osta "565" juontokoura vinssillä varustettuna. Varmaan hyvä vehe. Tuo normetin takakuormain vois olla jopa parempi juontokouran pari kun renki, normetissahan taitaa painopiste olla lähempänä raktoria kun rengissä. Puita ajellessa mietiskelin, että joku trukkirungon tapanen, missä ois juontokoura kiinni vois vasta ollakki peli. Kevyempi ja nosto suoraan ylös, painopiste lähellä raktoria, vois toimia erittäin hyvin. Laitoin kuvia tuosta meijän systeemistä tuonne osotteeseen: koti.mbnet.fi/rmjk
RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Torstaina 08.12. 2005 klo 16:37:14

Message:
Jos koura ottaisi vähän sivusta, sillä voisi lastata rekeen tai kärriin ja niin saisi tuotua kerralla isomman kuorman. Joskin purkaminen olisi nuljaamista.

Tuo vaatii ison traktorin. Joku valmetti näkyy olevan. Ei tosiaan kannata jonkin Fergu 165 kanssa yrittää.

Kyllä ketjut ovat hyvät metsässä. Puhutaan mitä puhutaan, niin ketjut jokaisessa pyörässä rauhoittaa sydäntä kummasti.
RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: hoss
Torstaina 08.12. 2005 klo 20:39:15

Message:
Koneviestissä 5/1991 oli kolmekin eri versioo juontokouran ja reen yhteiskäytöstä, eli reen näppärästä irrotuksesta ja kiinnityksestä. Voin mailata skannatut jutut jos pistätte "tilauksen" linkin osotteeseen.
RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: JR
Torstaina 08.12. 2005 klo 21:27:41

Message:
Naapurilla on juontokoura etukuormaimessa. Ei tarvi olla niskat nurissa.
RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: minä vaa
Torstaina 08.12. 2005 klo 21:35:06

Message:
MF265,käykö juontokoura enää suoraan nostoleitteeseen kiinni?
Vai onko kiinnitykset muutettu niin paljon ettei enää suoraan kävisi?
RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: epätietoinen
Torstaina 08.12. 2005 klo 22:09:19

Message:
Kävin potkimassa renkaita K ja S -kaupoissa. Kalliita ovat kevyimmätki paketiti. Kumpi muuten on parein tukijalkamalli, teleskooppi vai sammmakonkoipi?

RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: MF265
Torstaina 08.12. 2005 klo 22:19:17

Message:
Testasin sitä rekeen kuormausta yhen kuorman verran, palstalle on n. 2,5 km, reki jätettin palstan reunaan tien varteen ja aina kuitupuun ajon lomassa kun sattu olemaan polttorankanippu, nostin sen reen kyytiin ja ropsit ym. pinolle. Rekeen mahtu 7-8 pienehköö kouranippua. Pois lähtiessä otin reen koukkuun ja toin mukana pihalle. Kuorman purku onnistu hyvin, reki tyhjä neljällä kourasulla. Eppäilen miten onnistuu metässä ajaminen, jos koura etukuormaimessa? Aika hutera varmasti on, keulahan keinunivelen varassa. Kouran kiinnikeitä ei oo muutettu mitenkään, siinä on kuormaimen sovitteet vakiona, nostolaitteita varten on vetovarsille tuleva tanko kouran alakorvakkeisiin. Joo, en kyllä paljoo tätä pienempään raktoriin (v665) laittas tätä versioo, neliveto melekeimpä oltava. Joskus kyllä isä kuormas pellonraivauksessa sillä kantoja 265 massikalla, keula tais olla aika kevyt.
RE: Mettäkärry/kuormaaja
Lähettäjä: 565
Perjantaina 09.12. 2005 klo 13:57:23

Message:
Kiitos MF265 ja hoss kanssa!

Nyt pitää hetki vaan tuumia. Tosin kustannustehokkain ratkaisu on lainata serkun vinssiä...Ajatuksena vinssin ja juontokouran yhdistelmä tuntuu kyllä houkuttelevalta.