Aihe: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: torsti
Maanantaina 05.12. 2005 klo 21:54:10

Viesti:
Nyt olen kyllä aivan solmussa tuon natikan sähköjen kanssa!

Missä on vika, kun on ruvennut polttamaan lataussulaketta? Piuhat uusin kaikki laturilta akulle ja sulakerasialle. Laturi on 75 amppeerinen vaitovirtalaturi, jossa oma säädin. Näin kävi jo kerran aikaisemmin, silloin vaihdoin johdot, ja korjaantui itsekseen. Pari päivää pelasi, ja nyt työntelin lumia kaikki valot päällä ja vartin kerkesinkin hommia tehdä kun yhtäkkiä palo sulake ja latauksen valo rupes palamaan. Koitin vaihtaa sulakkeen, mutta heti kun laittaa käyniin, ja polkee kaasua niin, että rupeaa lataamaan niin heti RÄPS!

Voiko olla niin, että kun akku tulee täyteen niin laturi ei ohjaakaan virtaa runkoon, vaan jotenkin saa sulakkeen palamaan. Missä vika? Etsitty on vaikka kuinka! Voi perkule... ja laturi on aivan tuliterä!
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: Jaahas
Maanantaina 05.12. 2005 klo 22:23:57

Message:
Syitä voi olla monia;ekana tulee mieleen,että traktorissas on lataus-säädin rikki.Oletko mitannut latausjännitettä?Jos on liian suuri,niin aivan takuulla ongelmia ilmenee.Vika voi olla myös laturissa,ekana epäilen diodi-siltaa.Itselläni oli traktorin kanssa ongelmia,laturi työnsi 17-18A,vaikka lataussäädin oli kunnossa,varmuudeksi vaihdoin senkin uuteen,sama tulos.Laturin piti olla ammattilaisen mielestä kunnossa,mutta sen vaihtamalla ongelmat poistuivat.Myös oikosulun mahdollisuus kannattaa ottaa huomioon.
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: torsti
Maanantaina 05.12. 2005 klo 22:33:04

Message:
Siinäpä se, kun mahdollisuuksia on monia! Ihmeellisyytenä on se, että joskus toimii joskus ei! Oikosulkua olen koittanut etsiä, mutta en käsitä missä se voi olla! Pystyiskö sitä jotenkin mittaamaan. Silloin kun olen jännitteen mitannut se on ollut kunnossa eli 13-14 volttia. Paha mitata nyt, kun heti palaa sulake! ja laturin on aivan uusi, voihan siihenkin tietty tulla joku vika.
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: Ajomies
Tiistaina 06.12. 2005 klo 10:58:42

Message:
Monenko Amppeerin sulake siinä on???. Jos 75 A laturi ja lataa täysillä niin pitäisi olla 80-100 A sulake. Itse en ole ikinä käyttänyt latauspuolella sulaketta, mutta sähköjohdon olen suojannut putkella (muovi) ja liittänyt sen päävirtakatkaisimeen. Muutenkin ainakin massikoissa on liian vähän sulakkeita, jolloin "savu tulee" tilanteissa on helppo katkaista syöttö. Ei ole onneksi ollut näitä propleemia. :)
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: Diesel
Tiistaina 06.12. 2005 klo 11:33:39

Message:
Minkälainen laturi siellä oli ennen .Tasa vai vaihto virta jos tasa otitko erillisen releen pois välistä sulakketta ei tarvi.jos vaihto virta oli ja pelas sekä kytkentä on oikein laturi menee takuuseen kun uusi.Jos ei lataa toisinaan niitä on rikki vaikka uusia monella on myynnissä kierrätys uusia vaihto latureita.!!
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: torsti
Tiistaina 06.12. 2005 klo 12:55:12

Message:
Ennen oli 45A vaihtovirta lucasi. Releitä ei ole välissä. 25 A sulake menee niin, että napsahtaa, heti kun laittaa käyntiin vaikka ei mitään valoja päällä! sepä tosiaan, että kun joskus toimii. Lataus piirissä se hämminki on! koska poistin kaikki muut sulakkeet eikä sillonkaan toiminut. Laturin kaavion mukaan tuon koneen täysillä kierroksilla tulee laturista 50-60 A. Uskaltaako ottaa sulakkeen pois, tai laittaa mitään rautanaulaa siihen, ettei pala koko roska. Rupee vähän ärsyttään...just nyt sitten alko luntakin tulemaan!

Kytkentä menee näin: laturi-> amppeerimittari-> sulake-> akku ja akulta startille iso-kaapeli, sulekerasialle ja virtalukolle.
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: Urakoitsija
Tiistaina 06.12. 2005 klo 13:01:55

Message:
Miksi siellä on sulake latauspuolella? Vedä suora johto laturista starttimoottorille tai akulle. Käynnistyksen jälkeen tuo 75A laturi lataa hetki aikaa liki täysillä eli ei toi 25A sulake voi kestääkää. Mikä kone on kyseessä?
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: torsti
Tiistaina 06.12. 2005 klo 13:11:16

Message:
International mc cormic harvester B-414, eli 414 natikka/intikka. Oisko järkeä laittaa esim 2kpl 25 A sulakkeita vierekkäin siitä tulis jo 50 A ja ei ainakaan kärventyis jos tulee jotain hämmikiä?
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä:
Tiistaina 06.12. 2005 klo 13:48:19

Message:
Ei se mitään sulakkeita tartte siinä välissä. En ole missään autossa tai traktorissa ikinä nähny.

Pistät vaan tarpeeks paksun johdon ja semmosen missä on hyvät eristeet.
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: torsti
Tiistaina 06.12. 2005 klo 13:56:39

Message:
riittääkö 6 neliöinen hinausköysi? vai meneekö vielä 4:sellakin?
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: Hemppis
Tiistaina 06.12. 2005 klo 14:41:36

Message:
hmm.. en ole kyllä koskaan kuullu, että laturilta tulevalla johtimella olisi sulake. välillä jos joutuu starttaamaan pitkään, akun varaus vähenee, ja sitten ku se kone käynnistyy, laturi saattaa työntää sähköä melkein koko kapasiteettinsä takaa, eli esim. 75A laturi voi työntää hetkellisesti 65A sähköä... ja eihä siinä mikään sulake kestä :D. Tee vaan sillei, että laturilta otat 6-10 mm2 (neliöistä) kaapelia amppeerimittarille, ja amppeerimittarin toiselta puolelta saman arvosta kaapelia akulle...(ps. laita sulakkeet vain kulutuspuolelle)
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: Eikka
Tiistaina 06.12. 2005 klo 14:49:39

Message:
Ehkäpä laturin virtajohtona voisi olla 16-25 mm2 oikeaa suuruusluokkaa ja startille 50 mm2. Vertaa apukäynnistyskaapeleihin ja nekin tahtoo olla liian ohuita.
No sitten laturiongelmaan. En ole alan asiantuntija, mutta vastaavaa ongelmaa selvittäisin seuraavasti. Jos sulake pitää olla, niin koko riittävä eli virtaa vastaava. Eliminoisin kuormitusta vaikka niin että jäljellä olisi vaikka pelkkä akku. Mittaisin latausjännitteen joka on 14 V:n kieppeillä. Mittaan latausvirran DC pihtiamperimittarilla. Teen johtopäätöksiä virran suuruudesta. Lisään sitten kuormaa, valoja jne. ja seuraan virran järkevyyttä kuormaan verrattuna. Voihan olla että esim diodisillassa on oikosulussa olevia diodeja niin ne eivät näy tässä mittauksessa. Jonnekinhan se virta menee, se vain pitää haarukoida mittaamalla ja eliminoimalla eri kuormia.
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: torsti
Tiistaina 06.12. 2005 klo 15:08:38

Message:
Kyselin sitä piuhan kokoa, juuri kun vaihdoin ne laturin johdot. Sanoi, että 2,5 on riittävä ja että vähän isompi tietysti parempi. Nyt on 6 neliöistä. akun kaapelit tietysti jotain järeämpää, en nyt tarkkaan muista, mutta jotain 50 neliöistä ne tais olla. Myyjä muuten kehui sitä 6 neliöistä jo varsinaiseksi hinausköydeksi!

Uskaltaiskohan ottaa sen sulakkeen pois? Se vika (jos semmonen on) on oltava latauspiirissä, koska testasin niin, että kaikki muut sulakkeet pois paitsi lataussulake, ja silti paloi. Pitää vielä tarkistaa yksi paikka, joka tuli eilen illalla mieleen. Ja koittaa vaikka tehdä se kahden sulakkeen temppu. Jos ei rupee pelaamaan, niin sitten sulakkeet pois ja täytyy toivoa, ettei käristö koko raktori!
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: Velu
Tiistaina 06.12. 2005 klo 15:35:13

Message:
Se kuusineliöinen on ihan sopivaa johtoa tuolle laturille. Kun se johto kerran menee ampperimittarin kautta, niin voithan siihen johtoon pistää vaikka 3 sulaketta rinnan. Jos sattuu oikosulku, niin ei pala koko kone.

Ampperimittari on vaihtovirtalaturin kanssa aika turha laite. Paras olisi vetää laturista suoraan johto startin päähän, ilman sulakkeita. Niin se on tehty muissakin koneissa. Sen sulakkeen palaminen voi nimittäin vaurioittaa laturia. Laturiin tulee jännitepiikki kun kuormitus äkisti loppuu!!
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: Thome
Tiistaina 06.12. 2005 klo 16:10:10

Message:
lataappa se traktorin akku erillisellä akkulaturilla aivan täyteen ja kokeile sitten kestääkö se sulake. Jos ei sittenkään kestä niin luulisi että laturissa on jotain vikaa.
Jos ne traktorit kärvähtävät siitä että latausjohdossa ei ole sulaketta, ei suomessa olisi kovinkaan montaa traktoria.
Itse arvelen syyksi sellaista että akku ei ole aivan täysi ja ottaa sen takia laturilta virtaa yli 25A ja sulake palaa. Valot tai muut virtavehkeet ei tässä tapauksessa vaikuta asiaan kun pelkkä akku toimii jo liian isona kuormana 25A sulakkeelle.
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: Yhteenvetoja
Tiistaina 06.12. 2005 klo 17:47:31

Message:
Kylläse se sulake pitäisi olla pois siitä latausjohdosta. Laturin virran rajoittaa sen mekaaniset raudan ja käämin mitat. 75 amppeerin laturi ei anna emempää kuin 75 amppeeria,siis mitään ei pala jos latausjohdon poikkipinta on mitoitettu 75 amppeerille ja se menee suoraa akkukaapeliin. Sulakkeen palaessa saattaa tosiaan laturin diodit vioittua jännitepiikistä. Silloin saattaa latausjännitekin näyttää suht normaalilta, mutta silti se ei anna amppeereita.
Minun mutu veikkaus on se, että traktorissasi ei ole mitään muuta vikaa kuin tuo (tasavirtalaturin jäljiltä jäänyt)sulake ja vajaa akku. Sulakkeen kun poistat ja annat käydä jonkin aikaa ilman valoja niin siitä se elo kirkastuu. Palon varalta oikea paikka sulakkeelle tai pääkytkimelle on vanhoissa traktoreissa akusta kulutukseen/sulakkeille lähtevässä johdossa. Siihenkin mieluimmin kytkin kuin sulake.
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: torsti
Tiistaina 06.12. 2005 klo 17:57:05

Message:
Kuulemma belaruksissa on lataussulake! oisko venäläisten omia systeemeitä? Kai se joutaa se sulake pois siitä välistä?
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: roope
Tiistaina 06.12. 2005 klo 18:05:32

Message:
ei siihen mitään sulakkeitatuu.
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: Keke
Tiistaina 06.12. 2005 klo 18:31:32

Message:
Sulake palaa koska noin tehokas laturi tyrkkää heti virtaa enenpi kuin 25 A.Laita nyt alkuun 50 ampeerin sulake siihen eikä sekään tule kestämään jos akku tyhjempi ja painat kierroksia koneeseen.
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: Savaloja
Tiistaina 06.12. 2005 klo 18:59:46

Message:
Ja se sulakkeiden rinnankytkentä ei ole ihan niin yksinkertainen juttu, että virrankesto tuplaantuisi. Ei sinne mitääbn sulakkeita kuulu.
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: torsti
Tiistaina 06.12. 2005 klo 20:03:00

Message:
Nyt ei ole sulakkeita, ja asia rupeaa selkenemään. Vielä tämmönen kysymy, että vaikuttaako jännite sulakkeen kestoon? ja kiitosta, sain vastauksen kysymykseeni!
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: Keke
Tiistaina 06.12. 2005 klo 20:21:03

Message:
Laturisi tuottaa maksimikierroksilla 75 ampeeria virtaa ja jännite on se joku 14,5 volttia.Ampeerit on ne jotka sulakkeesi polttaa.
Laturista akulle menevä piuha kannattaa vaihtaa vahvempaan koska jos se on ohut niin alkaa lämpeemään.Joku 6 neliömillinen riittää.
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: werneri
Keskiviikkona 14.12. 2005 klo 09:43:08

Message:
Älä asenna kahden sulakkeen rinnakkaisviritelmiä,koska viritelmä ei toimi kuitenkaan kuvittelemallasi tavalla, sillä täysin identtisiä sulakkeita ei ole olemassakaan.Laturista tulevaa ns. ylimääräistä "virtaa" ei ohjata traktorin runkoon silloin, kun sitä ei tarvita.Lataussäätimen tehtävä on nimenomaan ohjata laturin toimintaa,magnetointia säätämällä, siten että laturi tuottaa "virtaa" aina oikean määrän. Noilla sulakeviritelmilläsi saatat rikkoa laturisi, joten unohda ne.
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: torsti
Keskiviikkona 14.12. 2005 klo 16:15:09

Message:
Näin on tehty, ja minkä takia lie ollut sulakke aiheutti säätimen vioittumisen. Varoituksen sana, säädin vioittuu helposti nuissa vaihtovirtalatureissa, joissa on oma säädin. JOS yhteys akkuun katkeaa yht äkkiä tulee laturille virtapiikki, ja säädin voi mennä entiseksi. Olen kuullut, että jollakin olisi laturi mennyt annettaessa apu virtaa toisesta akusta. Kannattaa tarkistella laturin liittimet ym.
RE: sähköt solmussa, APUVA
Lähettäjä: Virtanen
Keskiviikkona 14.12. 2005 klo 19:28:33

Message:
Laturin sielu ei ole herkkä virtapiikeille. Jännitepiikki on se, jota laturin sydän ei kestä.
Jännitepiikki aiheutuu siitä, että virran kulku katkeaa.