Aihe: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Lattialämmitys
Sunnuntaina 04.12. 2005 klo 17:55:42

Viesti:
Olis niin helppo homma tehdä pistorasiasta jakorasia ja vetää siitä sähköt lattialammitykselle mutta kun vaatimuksena on nykyään VIKAVIRTASUOJA tuohonkin väliin!

Mihin hittoon saan sen laitettua?
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä:
Sunnuntaina 04.12. 2005 klo 18:12:10

Message:
Sähkömies joka sen ainoastaan saa asentaa, tietää kyllä mihin sen sijoittaa!
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Lattialämmitys
Sunnuntaina 04.12. 2005 klo 18:22:13

Message:
Niihän se on mut ku nyt on pyhä ja pitäis tietää enne kuin aletaan levyttään seiniä että pitääkö sille vikavirtasuojalle varata paikka seinän sisään ja aukko seinään josta sen saa kytkettyä ja myöhemmin käytössä sitten kuitattua vikatilanteessa, vai onnistuuko sen vikavirtasuojan laittaminen tuonne taulun yhteyteen jolloin nyt vedän vaan putken tuosta lattialämmityksen säätimen kojerasialta tuonne pistorasialle ja kytkennät saa tehtyä ensi viikolla sähkömiehen toimesta ja me päästään nyt läpsimään levyä seiniin.

Edelleen kun on tarkoitus muuttaa viereisen huoneen pistorasia jakorasiaksi ja ottaa siitä sähköt lattialämmitykselle.
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: laeva
Sunnuntaina 04.12. 2005 klo 18:34:07

Message:
Onko se "pakollinen" varuste muka? Mistälähtien?

Tauluun, tauluun. Sinne se soppii parhaiten.
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: ursusmies
Sunnuntaina 04.12. 2005 klo 18:35:02

Message:
ei muuta hun vedät vaan sen putken sinne keskukselle niin sinne se tulee se vikavirtasuojakin kun mahtaakohan se pistorasiasta haaroitus mennä muutenkaan ihan kirjan mukaan ?? empä tiedä kun en oo sähkömies : )
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Sähkösuhari
Sunnuntaina 04.12. 2005 klo 19:11:10

Message:
Keskukseen se vvsk tulee. Onko se sinun pistorasian syöttö kolmijohtiminen vai kaksi johtiminen? Jos se on vanha nollattu pistorasia, niin keskukseen ei voi laittaa sitä vvsk:ta siinä tapauksessa, muuten kuin muuttamalla sen pistorasian syötön kolmijohtimiseksi. Vvsk:n jälkeen pitää olla kolmijohtiminen syöttö, eli vaihe (musta tai ruskea), nolla (sininen) ja suojamaa (keltavihreä). Vanhoja karvoja vetolankana käyttäen voi vetää keskukselta kolmekarvaa siihen pistorasialle, jos siinä ei ole tiukkoja mutkia.
Tuo vvsk oli ennen suositeltu asennettavaksi. Se on vastikään muutettu pakolliseksi.
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Lattialämmitys
Sunnuntaina 04.12. 2005 klo 22:13:43

Message:
Kiitoksia ohjeista, pitää huomenissa tarkistaa tuleeko rasialle kolme johtoa...

Tuli vaan mieleen että jos se vvsk on vastikään muutettu pakolliseksi niin kukapas siitä tulee vaikkapa 5-vuoden päästä valittamaan että miksi sitä ei ole kun sanoo että lattialämmitys on laitettu jo 10-vuotta sitten. Jos nimittäin sais jonkun sähkärin kytkemään ilman vvsk:ta.
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Risto574
Maanantaina 05.12. 2005 klo 07:41:02

Message:
Kun olet vasta levyttämässä seiniä, niin yksivaihtoehto olisi laittaa vanhan pistorasian tilalle 2-kojeen irtonysäkojerasia. Yläosaan vvsk ja alaosaan termostaatti, jos keskuksessa ei ole tilaa vikavirtasuojalle.

Lueskelin jokunen kuukausi sitten määräyksiä. Mulle jäi käsitys, että vanhan kojeen saa korjata/korvata uudella vanhojen määräysten mukaan, mutta uusissa ja lisäasennuksissa on noudatettava uusia määräyksiä. Siispä kun sulla ei ole ollut ennen lattialämmitystä, tarvitaan vvsk. Tuskinpa sitä kukaan tulee nuuskimaan, onko vvsk ja milloin on asennettu, ellei satu mitään vahinkoa. Jos johdotus ei ole ongelma, niin eipä siitä vikavirtasuojasta aiheudu 50 enempää kustannuksia, teki sen keskuksessa tai termostaatin yhteydessä.
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: zuhna
Maanantaina 05.12. 2005 klo 09:02:24

Message:
Olisko ideaa asentaa termostaatti jossa vikavirtasuojakytkin.
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Sähkösuhari
Maanantaina 05.12. 2005 klo 12:19:40

Message:
Tuo zuhnan vinkki on paras mun mielestä. Enstolla ainakin löytyy kaksoiskojerasiaan asennettava yhdistetty lattialämmitystermostaatti ja vvsk. Se on tehty just saneerauskohteita varten.

RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: juu
Maanantaina 05.12. 2005 klo 12:34:12

Message:
Helpoin ja kallein?
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Dengsiouping
Maanantaina 05.12. 2005 klo 14:46:01

Message:
Enston yhdistelmä ehkä maksaa enemmän. Finnparttia kauppaa yhdistelmää 75Eur.
Tavallinen keskukseen asennettava vvsk on n. 25..30Eur. Siihen tavallinen termostaatti n. 30Eur.
Eipä ole suurta merkitystä hinnoittelupolitiikan suhteen.
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Lattialämmitys
Maanantaina 05.12. 2005 klo 17:15:37

Message:
No ei oo hinnalla väliä jos tollasen kerran saa!!! Johan siinä säästää sähkömiehen palkoissakin kun ei tartte taululta asti alkaa vetämään uusia kaapeleita.

Eli ymmärsikö oikein että voin nyt sitten muuttaa tuon pistorasian johon tulee nolla ja vaihe mutta ei suojamaata jakorasiaksi ja vetää siitä nollan ja vaiheen tuonne yhdistelmä termostaatille. Tämä pistorasia (josta teen jaon) on valaisin ryhmässä eli samassa ryhmässä on ainakin takkahuoneen ja pesuhuoneen/saunan valaistus. Lattialämmityksen tehoksi tulee noin 500W.

Meneekö homma tällälailla nyt sitten pykälien mukaan oikein jotta saan myöhemmin sähkömiehen liittämään piuhat kiinni?
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: EI
Maanantaina 05.12. 2005 klo 17:49:58

Message:
EI mene niin. Jos sieltä puuttuu suojamaa(kevi) eli on vain nolla ja vaihe niin silloin sinne pitää vähintään vetää se kevi lisäksi.
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Lattialämmitys
Maanantaina 05.12. 2005 klo 19:45:08

Message:
No voi prkl...

Sillohan se on ihan sama vaikka sen vikavirtasuojan laittaa tonne taululle.

Mut eikös kai tuolta em. ryhmästä tulekkin jostain kohtaa kevikin vastaan ettei välttämättä tartteis taululta asti vetää sitä??

Täytyy vaan toivoo että putkitukset on tehty niin hyvin että siellä johdot saa menemään.
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: juups
Maanantaina 05.12. 2005 klo 20:20:17

Message:
Onko siellä kevi riippuu siitä miten vanhat asennukset on talossasi mutta kyllä se sinne täytyy löytyä se maadotus, tulee muuten vaarallinen.
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Lattialämmitys
Maanantaina 05.12. 2005 klo 20:35:52

Message:
-81 vuonna on tönö rakennettu, tiedä sit millaiset määräykset ovat silloin olleet?

Juu, ei me sitä tehdäkkään ilman suojamaadoitusta. Olis vaan kiva tietää lähteekö tuolle ryhmälle ollenkaan keviä taululta...
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Kari W.
Maanantaina 05.12. 2005 klo 20:36:47

Message:
Jos talosi/asennuksesi on vanha ei Ke-Vi -johdinta ole valttämättä lainkaan missään jakorasiassa vaan kaikki maadoitukset on tehty kojekohtaisesti N- johtimeen.

Kerrataas nyt vielä... Sinulta tulee syöttö putkessa L,N,(PE)? PE = Ke-Vi jakorasialle josta on vedetty putki pistorasialle joka olisi nyt tarkoitus muuttaa lattialämmityksen syötöksi.

Korjatkaa alan ihmiset jos olen väärässä. Eli jos SPK:lta ei tule PE:t jakorasiaan missä on pistorasioita ja takkahuoneen valaistus, niin vvsk ainoastaan suojaamaan uutta LL kuppiasenteisena ja SPK:lta PE suoraan termostaatille. Jos vvsk:n asentaa keskukseen kyseisen syöttöryhmän, (jonka perässä on vanhoja kytkentöjä) niin kaikki siinä olevat N maadoitetut pistorasiat on muutettavat "Ke-Vi käyttöisiksi"
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Dengsiouping
Maanantaina 05.12. 2005 klo 20:40:16

Message:
Kyllä sen saa toimimaan vaiheella ja nollalla. Toimii yhtähyvin kuin keskukselta vedetyn kevin kanssa. Näin tehdään, kun muutetaan vanhoja nollattuja pistorasioita vvsk:lla suojatuiksi pistorasioiksi.
Tuo sinun asennus on periaatteessa ns. uutta asennusta ja se pitäisi vetää keskukselta asti kolmijohtimisella, mitä tulee määräyksiin.
Mutta jos ei niin määräyksistä välitä, niin sen saa toimimaan ilman sitä keskukselta asti vedettyä keviäkin. Homma kytketään siten, että tulevan kaapelin nolla kytketään siihen vvsk:n yläpuoliseen N-liittimeen. Siihen samaan laitetaan lähtevän kaapelin suojamaa eli keltavihreä. Lähtevä nolla tietysti siihen vvsk:n alapuoliseen N-liittimeen. Toimii ihan varmasti.
On se nolla ja suojamaa keskuksella kuitenkin yhdistetty. Vvsk ei tiedä missä se yhdistys on tehty. Näin sen saa toimimaan, mutta ei ole hyväksytty. Johtuu siitä, että uusissa asennuksissa on tämä ns. nollaus kielletty.
Sfs6000:ssa on esimerkit, joissa nollaus on sallittu. Lähinnä vanhan rikkinäisen laitteen tilalle saa asentaa vastaavalla tavalla uuden ehjän. Jos vanhasta kaksijohtimisesta valaistusjakorasiasta haluaa jatkaa uudelle valaisimelle, niin syötön voi ottaa siitä rasiasta, kun syötön vetää kolmijohtimisena ja kytkee kyseisessä rasiassa kevit ja nollat yhteen.
Näistä on esimerkkikytkennät Sfs6000 opuksessa.


RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Lattialämmitys
Maanantaina 05.12. 2005 klo 21:05:32

Message:
KariW:
En tiedä tuleeko tuon ryhmän jakorasialle keviä, toivottavasti! Tuolle pistorasialle asti se kevi ei tule, josta siis on tarkoitus ottaa sähköt lattialämmitykselle.

Dengsiouping:
Eli siiskö tuolla tämän ryhmän jakorasialla (mikäli sinnekkään ei tule keviä) voisi periaatteessa tehdä "nollauksen" tälle lattialämmityksen syötölle?

Yleisesti:
Olis pitäny sittenkin tehdä vesikiertoinen tuosta lattialämmityksestä...

RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Dengsiouping
Maanantaina 05.12. 2005 klo 21:43:47

Message:
En usko, että sinne rasialle tulee keviä. Se tehtiin ennen kahdella karvalla kauttaaltaan ja nollattiin pistorasialla.

Lisäyksissä nollaus tehdään jakorasialla. Kojerasiaa saa käyttää nykyään myös jakorasiana. Ennen ei saanut. Nyt sinne voi laittaa irtoliittimen vaikka kevin ja nollan kytkemistä varten. Esimerkiksi yksi kpl wago:n irtoliittimiä ja liitos on pätevä.

Mutta kyse on nyt ehkä siitä, että tuo sun lattialämmitys ei kuulu kategoriaan:
vanhaan valaistusryhmään lisätään yksi valaisin tai vanhaan pistorasiaryhmään lisätään yksi pistorasia tai noita ryhmiä vähän muutetaan tai korjataan nykyajan tarpeita varten.
Se on uusi lattialämmitysryhmä. Se kuuluu vetää oikeaoppisesti nykyisin kolmella karvalla koko matka. Mutta sen saa siis toimimaan kyllä muutenkin. Mutta ei vaan ole laillinen.

Kyllähän sen yhden mmj3x1,5s tai mmj 3x2,5s kaapelin saa jostain pujotettua keskukselle. Esimerkiksi lista-asennus systeemeillä sen saa vaikka pinnassa vedettyä aika huomaamattomasti.

RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Lattialämmitys
Maanantaina 05.12. 2005 klo 23:49:45

Message:
Tuonne pesuhuoneeseen pesukoneen pistorasialle tulee kevi eli ei ainakaan ihan kauttaaltaan ole nollattu pistorasioilla. Tekisi mieli haaroittaa lattialämmitykselle tuosta pesukoneen pistorasian jakorasialta... mut sit ei taaskaan mennä määräysten mukaan.

Oliskohan noista heikkovirralla toimivista kaapeleista mihinkään? Lämmitettävä ala olis n. 6-neliöö.
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: TV-asentaja
Tiistaina 06.12. 2005 klo 10:47:48

Message:
Yleensä nuo pesukoneen pistorasiat on oma ryhmä keskukselta saakka. En menisi lisäämään enkä muuttamaan. On se aika kumma että pelätään jonkun metrin johtimen vetoa kuin maailman loppua. Eikö kannata kun seiniäkin levytellään katsella niitä sähkölaitteitakin vähän pitemmällä tähtäimellä eikä yhden lattialämmityksen verran. Voihan niitä tehdä muutakin samalla seuraavien vuosien varalta.Ei kai ne seinien laitotkaan ihan ilmaisia ole eikä kuleta kylillä millä tuon levyn voisi korvata vaikka vanhalla helsingin sanomalla. Ainakin tapetointiin näitä lehtiä on aikojen kuluessa käytetty. Olen kyllä saman lattilämmityksen asennuksen edessä itsekin kesämökin remontissa. Keskuksetkin menee uusiksi. Kaikki putkiston maadoitukset tekemättä. Uudet säännöt kun on sitä varten että niitä noudatetaan. Kun mahdollisen vahingon sattuessa asentaja vastaa vahingosta. Lattialämmitys ala n.10M2.
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Lattialämmitys
Tiistaina 06.12. 2005 klo 11:15:42

Message:
Kiitos kommentista!

Johtimen vetoa on himppasen enempi kuin muutama metri siinä tapauksessa että pitää vetää keskukselta asti pesuhuoneeseen uutta ja pelkoa aiheuttaa lähinnä se että kulkeeko johdot varmasti noissa vanhoissa putkissa. Itse olen laittanut rasian tuolle termostaatille ja vetänyt siitä putket alas anturille ja lämmityskaapelille. Vain tuo syöttö puuttuu kun en tiedä mihin vetäisi putken, tuolle pistorasialle johon tulee tällä hetkellä nolla ja vaihe vaiko kenties jonnekkin muualle?

Seinät on auki ainoastaan tuolla pesuhuoneessa joten mielestäni lähivuosien suunnitelma on siltä osin tehty kun siirsimme yhtä pistorasiaa kaapin tieltä ja nyt vielä kun tämä lattialämmityksen syöttä puoli saadaan reilaan.

Pitää varmaan lukee itsensä sähkömieheksi, työllisyystilanne tuntuu olevan hyvä kun kaikilla soittamillani on aina viikon parin verran töitä eteenpäin. Eihän tuo niin iso hyppäys olisi, heikkovirtapuolelta vahvavirtapuolelle...
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: TV-asentaja
Tiistaina 06.12. 2005 klo 11:28:31

Message:
Miten on vintin kautta. 2 lävistystä lämmöneristemen+ höyrysulun läpi. Sama kiire täällä putkimiehillä sattuu olemaan 3 viikon jono yhden keskuslämmitysputken katkaisemiseksi lattiapiikkauksen ajaksi. Tuohon hyppäykseen heikolta puolelta vahvalle puolelle olen kyllä tehnyt molempia mutta nuorempi polvi asentaa ja tekee päätökset kun luvat tulee sieltä. Ja tilatkin ehkä heille lähiaikoina.
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Dengsiouping
Tiistaina 06.12. 2005 klo 13:23:52

Message:
Vintissä villojen yläpuolella, juts kuten tv-mies tuossa sanoi tai jos on rossipohja, niin siellä on hyvä vetää kaapelit myös.
Kannattaa muuten pistää kittiä putken päihin, jos vetää putken yläkautta, pakkasen puolelta. Siinä alkaa ilmakiertämään ja se alkaa herkästi tiputtaa vettä. Itse vedin varastossa kattorasialta varaputken villatilaan, enkä tukkinut sitä heti. Vettä valui talven tultua lorisemalla melkein rasiasta. Pistin teippiä putken päähän ja siihen loppui vedentulo, kun ilmankierto estyi.

RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: TV-asentaja
Tiistaina 06.12. 2005 klo 14:59:25

Message:
Tuota juuri tarkoitin: Asennus on aina tehtävä eristystä huonontamatta, sekä lämpö että kosteus. Käytin vain tarkoituksella tuota muotoa lävistys.
Jk. Ennenkuin aloin rakentaa omaa järjestyksessä II 70 luvun lopulla. Työni vuoksi jouduin työskentelemään olohuoneen nurkassa ja koettelin kädellä pistorasioiden ympäryksiä ja muutenkin lattian rajaa ja kyllä monessa paikassa oli selvästi kovakin vedon tunne. Oikeastaan tuo putkitus kun nykyään puuttuu niin ei ole tuota ilman kulkua. Samoin hirsirakennusten nurkat oli samoin hyvin harvoja. Ja mutta loppupeleissä taitaa olla tuo raitis ilma hyvinkin tarpeellinen.
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: vm
Tiistaina 06.12. 2005 klo 19:59:18

Message:
Ethermalta muuten löytyy yksiosaiseen kojerasiaan
sopiva vvsk-termostaatti,en muista hintaa mutta halvempi kuin erilliset termostaatti ja vvsk.
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Lattialämmitys
Tiistaina 06.12. 2005 klo 20:28:11

Message:
Joo huomasin itsekkin juuri tuon etherman yksiosaiseen kojerasiaan sopivan mallin... pitänee tilata se. Ei hinnan vuoksi vaan siksi että en tehnyt kuin yhden kojerasian tuohon lattialämmityksen säätimelle.

Päätin vetää tuon termostaatin kojerasialta lähtevän putken tuonne pistorasialle (jonne siis ei VIELÄ tule keviä vaan nolla ja vaihe) siinä toivossa että sähkömies saa sinne parin viikon päästä vedettyä taululta asti uudet piuhat ja muuttakoon vaikka sitten samalla koko tuon ryhmän nyky vaatimusten mukaiseksi.

Huomenna aamulla aletaan levyttään seiniä, joten sen jälkeen ei enää pääse sähköputkia laittelemaan seinän sisään. Toivottavasti saan toimivan lattialämmityksen...
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Lattialämmitys
Tiistaina 06.12. 2005 klo 20:52:13

Message:
Kysynpä nyt vielä kerran että eikö varmasti ole sallittua ottaa tuosta pesukoneen pistorasialta sähköjä tuolle lattialämmitykselle??????

Kävisi vaan niin pirun kätevästi kun siihen tuli jo vanhasta pistorasiasta jakorasia koska pistorasiaa siirrettiin metrillä.
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: TV-asentaja
Tiistaina 06.12. 2005 klo 22:53:08

Message:

Täällä olisi vähän ohjeita itseasennukseen. Vain syöttö ammattimiehelle:
http://www.etherma.fi/index_tiedostot/Etherma_pienjannite_lattialammitys.htm
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Sähkösuhari
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 08:26:06

Message:
Nämä on kinkkisiä asioita ammattilaisillekkin nämä vanhan muutokset ja lisäykset.

Sfs6000-8-802 on jotain periaatteita ja mallikytkentöjä. Niitäkin pitää usein soveltaa.

Oma tulkinta:
Vanhoilta pistorasioilta ei saa ketjuttaa muille sähkölaitteille. Siitä voisi ketjuttaa uudelle pistorasialle, jos sitä ei ole nollattu. Nollatusta pistorasiasta ei saa enää ketjuttaa.

Tätä asiaa voi kiertää mielestäni näin. Tulkitsen tuota sfs6000 em. kohtaa tässä tapauksessa näin:

Se pistorasian kojerasia ajatellaankin nyt jakorasiaksi, koska sitä saa käyttää nykyään jakorasiana, jos siinä on tilaa irtoliittimille.
Esim. WAGO:n jousiliittimet ei vie tilaa juurikaan.
Eli se pistorasia irroitetaan ja syöttökaapeli kytketään 3 kpl WAGO-liittimiin. Ko. liittimistä haaroitetaan pistorasialle kolmella karvalla ja kolmella karvalla lattialämmityksen kojerasialle. ( Näin voi tehdä vaikka pistorasialle tulisi vain nolla ja vaihe. Siinä tapauksessa nollajohdin merkataan PEN-teipillä PEN-johtimeksi. Tästä PEN-johtimesta haaroitetaan WAGO-liittimillä nollat ja kevit.)

Lattialämmityskojerasiaan sitten se vvsk.

Ennen piti lämmitysryhmät olla omina ryhminä, ryhmityssääntöjen mukaan. Nyt niitä sääntöjä ei ole enää. Tähän asiaan liittyvää ryhmityskieltoa en tiedä. Se on asia, josta en ole varma, mutta luulen, ettei mitään kieltoa ole enää. Pääasia on, että suojaukset toimii.

Jos se olisi oma taloni, tekisin sen näin, jos uuden kaapelin laitto on hankalaa. Mutta omalla vastuulla teet ja kysy vielä siltä sähkömieheltä, kun hän näkee paikan. Nuo on hankalia asioita tulkita tuosta sfs6000:sta, kun siinä ei ole samalla tavalla annettu joka asiaan ohjetta, kuin vanhassa sähköturvallisuusmääräyksessä oli.

Jos sinne pistorasialle tulee keskukselta asti kevi, niin laittaisin sen vvsk:n sinne keskukseen. Se suojaa sitten paremmin sitä pesukonettakin. Siltä osin asennukset vain paranee. Mutta jos pistorasiallle tulee kevi lähimmältä kytkentärasialta, niin sitten se vvsk on pakko laittaa siihen lämmityskaapelin jakorasiaan.

On vielä sellainen vaihtoehto, jos se pistorasian kojerasia on ahdas, niin muuta se kokonaan jakorasiaksi tai laita sen päälle pinta-asennusjakorasia, jos karvat yltää tai uusi ne karvat mmj-kaapeliksi sinne lähimpään jakorasiaan,...,ja laita pinta-asennuspistorasia, jne..

En tiedä saitko mitään selvää, mutta asiani oli se, että oman tulkintani mukaan sitä pistorasian syöttöä voisi hyödyntää, jos kukaan ei löydä sitä eri laitteiden ryhmittelykieltoa. Itse en sitä löytänyt tästä uudesta standardista.RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Lattialämmitys
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 11:30:50

Message:
Paikallinen sähköasennusfirma antoi siunauksen seuraavanlaiselle asennukselle.

Tuosta nollatusta pistorasiasta tehdään jakorasia ja siinä tehdään nollaus ja vedetään 3-johdolla tuonne lattialämmityksen termostaatin rasialle. Termostaatti on yhdistelmätermostaatti jossa siis itsessään on tuo vikavirtasuoja.

Sanoivat kyllä että paras tapa olisi vetää keskukselta asti uusi ryhmä pelkästään tuolle lämmitykselle, mutta koska kyseessä vanha talo niin tuo ylempänä mainittu tapa on ihan laillinen.

Kiitoksia kaikille jotka vaivautuivat neuvomaan... etenkin sähkösuharille koska tuolla tavallahan juuri ohjeistitkin tekemään.
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: jaa
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 16:33:44

Message:
Kukahan sulle sieltä sähköfirmasta meni antaan määräyksienvastaista neuvoa? Pitäis varmaan käräyttää :D
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Lattialämmitys
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 20:45:43

Message:
Sen kun käräytät... sen sähköfirman nimi on ************* ja se sijaitsee *************.

Pura tuo kryptaus ja käräytä firma!!
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: jaa
Keskiviikkona 07.12. 2005 klo 21:50:05

Message:
Vitsi vitsiiiiiiiiiiiii se oli :D :D
RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä: Vanhat talot
Torstaina 08.12. 2005 klo 08:51:13

Message:
Mitäs määräyksiä tuo sähköfirman siunaama asennustapa rikkoo? Ainoastaan tuo suojamaan (PE:n) tekeminen nollajohdosta (N) jakorasiassa vähän arveluttaa mutta näin insinöörin järkeen se kyllä käy: paras olisi tehdä keskuksessa mutta jos ja kun kaikkia johdotuksia ei haluta tehdä uusiksi niin se kannattaa sitten tehdä mahdollisimman lähellä sitä keskusta. Venhoissa keskuksissa ei todennäköisesti edes ole varsinaista suojamaadoitusta vaan sielläkin uusien asennusten suojamaa on tehty nollaamalla eli PE-langat on kytketty nollajohtojen sekaan nollakiskoon. Talojohdon PEN-johdin (yhdistetty suojamaa ja nolla) hoitaa sen, että nollakisko on lähestulkoon nollapotentiaalissa.

RE: Hemmetin vikavirtasuoja
Lähettäjä:
Torstaina 08.12. 2005 klo 11:25:37

Message:
Sehän oli vitsi tuo "jaa"-nimimerkin juttu