Aihe: ih 414, termostaatti
Lähettäjä: torsti
Perjantaina 25.11. 2005 klo 18:16:32

Viesti:
Osaako joku kertoa, miten tämmöseen natikkaan tulee termostaatti kiinni. Rupesin, nyt kun talvikin saattaa tulla niin katselemaan, että onko termostaatti kokoajan auki tai jotain, kun ei lämmöt kevyellä ajolla ainakaan nouse kun vähän reiluun 40 asteeseen. Noh otin sitten ylä vesi letkun poisja ei löytyny mitään! Eli se kai tulee siihen valu osaan, joka tulee kanteen kiinni ja josta lähtee kumiputki eli ylävesiletku jäähdyttimeen. Kanteen tuleva laippa tai reikä on suorakulmion muotoinen eli siihen ie kai termostaatti tule, mutta valu-osan toisessa päässä, jonka päälle kumiputki kiristetään, on 54mm syvennys (eli standarti termostaatin kokoinen) ja siinä syvennyksessä vielä syvempi ura. Mitään laippoja ei ole minkä väliin termostaatin voisi laittaa ei ole, jos sitä ei kiinnitä siihen syvennykseen niin sehän lähtee matkustelemaan kohti syyläriä. Eli olisiko niin, että se painetaan putken päähän, syvennykseen, ja sitten jonkinlainen rikka painetaan siihen kapeaan uraan, ja sillä lukitsee termostaatin paikalleen? Mistä tämmösiä "lukkorikkoja" voisi löytää, jotka kiristyisivät putken sisälle? Varaosamyyjän kaaliin ei mennyt, ettei ole mitään laippoja, minkä väliin voisi kiristää jne. puoli tuntia meni "näkemys eroja selvittäessä" ja olin lähdössä hakemaan sitä valuosaa niin "ei se hyödytä mitään, kun ei pääse näitä numeroita kattelemaan" noh sitten olikin kello jo 10 yli 5. Että apua kaipaisin, kiitos.
RE: ih 414, termostaatti
Lähettäjä: m 72
Perjantaina 25.11. 2005 klo 19:51:41

Message:
teräslangasta teet sokan, vaikka mulla on kyseinen laite ja olen siihen termarin vaihatnut en saa muistettua tarkaan mihkä väliin se tulee, mutta sinne kannen päähän kuitenkin ja jollain lankasokalla! muistaakseni
RE: ih 414, termostaatti
Lähettäjä: torsti
Perjantaina 25.11. 2005 klo 22:32:33

Message:
Oliko ihan tavallinen termari? lankasokalla? Pitänee vääntää langasta jos ei muuten onnistu...
RE: ih 414, termostaatti
Lähettäjä: torsti
Sunnuntaina 27.11. 2005 klo 00:18:32

Message:
Nyt se oli kiinni lukkorenkaalla, teki kyllä tehtävänsä, eli lämmöt nousi. Vähän liiankin hyvin tosin, pienessä ylämäessä rupes kipuamaan yli 100 celsiuksen, äkkiä vaan lämppärin puhallin päälle ettei ihan kiehu. Noh missä syy keittelin termaria niin mun mittausten mukaan aukeaa pikkasen vasta 85, ja kokonaan vasta 90 asteessa. Voiko johtua yksistään siitä, että on liian lämmin tuo termostaatti? Kuinkahan kylmiä nuita löytyy, vai onko se 74 astetta kylmin? jos löytyis joku n. 65 asteinen, niin ei ainakaan pitäis lämmetä liikaa, ja lämppäristäkin tulis vielä riittävän lämmintä ilmaa.
Olikohan se termari varmasti oikein päin? eikös se pidä olla se jousi ja mollukka puoli vesipumpulle päin?
RE: ih 414, termostaatti
Lähettäjä: Nikke
Sunnuntaina 27.11. 2005 klo 17:05:16

Message:
Samaa minäkin ihmettelin viime talvena, kun lämmöt ei meinannu nousta. Eihän siellä ollut koko termostaattia! Siihen se termostaatti tulee, sen valurautaosan päähän. Minä väänsin lukkorenkaan jostain 3 tai 4 mm rautalangasta: sopivan putkenpätkän päälle vääntää pari kierrosta lankaa ja leikkaa siitä vajaan kierroksen mittaisen renkaan. Tuossa oli niin syöpynyt se termostaatin vastinpinta, että piti laittaa ohuen tiivisteliimapalon kanssa, ennenkuin alkoi lämmöt nousta.
Jousi pitää olla kanteen, eli vesipumpulle päin.
Onko siinä termarin lautasessa se pikkureikä? Sillä on tärkeä merkitys, varsinkin tuollaisessa rakenteessa, jossa termostaatti on "kaukana" kannesta. Jos reikää ei ole tai se on tukossa, ei termostaatin ohi pääse yhtään virtausta, ja kone ehtii keittää ennenkuin termostaatille asti tulee niin kuumaa vettä että se alkaisi avautua. Minun piti porata se reikä, ja laitoin siihen vielä pienen M2 pultin, joka pitää virtauksessa heiluessaan sen pikkureiän auki. Tein muistaakseni 3 mm:n reiän siihen lautaseen, siis termarin runko-osaan. Otin silloin kuviakin siitä, jos haluat niin laita sähköpostiosoitteesi.
RE: ih 414, termostaatti
Lähettäjä: torsti
Sunnuntaina 27.11. 2005 klo 17:24:37

Message:
ON siinä se reikä, on kyllä tosiaan pieni jotain 2mm luokkaa. Epäilen vähän, että on vaan liian kuuma termari, jos se aukeaa kokonaan vasta jossain 90 celsiuksen tienoilla, niin ei ilmeisesti kerkiä yksinkertaisesti jäähdyttää enää vaan alkaa lämmöt nousta lisää. Mietin, että täytyy jostain yrittää katella kylmempi termari. Jossain 65 celsiuksen tienoilla jos avautuisi, niin ei pitäisi kuumeta liikaa, ja ei tervitsisi kesällä ottaa pois. Joo, laita vaan niitä kuvia...
RE: ih 414, termostaatti
Lähettäjä: torsti
Maanantaina 28.11. 2005 klo 18:05:21

Message:
Jee, löysin autoliikkeestä (josta löytyy lähes mitä vaan) 60 celsiuksessa aukeavan termostatin. Sillä luulis toimivan, vaikka olis kansi vähän kivettynyt. Niinhän nuo sanovat, että natikoissa kivettyy tuo kansi aika äkkiä, ja ei mahu riittävästi vettä kiertämään.
RE: ih 414, termostaatti
Lähettäjä: m 72
Maanantaina 28.11. 2005 klo 21:50:42

Message:
mä taisin tehdä siihen omaan isomman reijän, niin jo loppui keittäminen, siis kone nosti kanssa lämmön noin 100 asteeseen ennenkuin termari aukes, nyt on toiminut jo useaman vuoden, vielläkin voi lämpömittarista seurata termarin toimintaa!