Aihe: Yksitysistietoimitus
Lähettäjä: Tiipii
Lauantaina 19.11. 2005 klo 15:20:19

Viesti:
Kysympä teitäkin arvon Masinistit mielipidettä.
Eli kiinteistömme liittymä yksityisentiekunnan tiehen sijaitsee kohdassa joka jää aikanaan oikaistun 90 mutkan oikaisun taakse.
Eli kiinteistöltämme lähdettäessä oikealle kuljetaan noin 20m "vanhaa" yksityistietä, jonka jälkeen tie yhdistyy nykyiseen yksityistiehen.
Vasemmalle lähdettäessa käännytään ensin oikealle ja kuljetaan "vanhaa" yksityistietä 15m jonka jälkeen tehdään lähes 180 asteen käännös vasemmalle ja näin ollaan nykyisellä yksityistiellä.
Uuden oikaisun ja vanhan tien välisen (kolmion sivut noin 40m) kolmion omistaa naapuri, joka ei halua luopua maastaan.
Lisäksi on selvinnyt että meidän kiinteistölle tulevalle tielle (joka on naapurin maalla oleva vanha yksityistie)ei ole haettu rasitetta.
Olen nyt hakemassa rasitetta naapurin maalle jotta saamme kiinteistölle tulotien lailliseksi ja nykyaikaiseksi. Rasite joudutaan hakemaan, koska tiekunnan tietä oikaistaessa sitä ei ole tehty.
Kenen tulisi mielestänne maksaa rasitteen haku ja mahd. korvaukset maanomistajalle.
RE: Yksitysistietoimitus
Lähettäjä: tietävä
Lauantaina 19.11. 2005 klo 16:22:35

Message:
sinä maksat kaikki kulut. Tuolaiset pikku mutkat ei haittaa kulkua millään lailla. Ei oo mitään järkee tehdä viel lisää uutta tietä tuohon hässäkään. Pilais vaan maisemaa joka on jo tietä ennestäänkin täynnä.

RE: Yksitysistietoimitus
Lähettäjä: Tiipii
Lauantaina 19.11. 2005 klo 16:40:15

Message:
Tekstini on vähän epäselvä.
Ei ole tarkoitusta tehdä uutta tietä vaan hakea nykyiselle rasite.
Samalla on tarkoitus muuttaa yhdystie (noin 25m)kiinteistöltä nykyiselle tiekunnan yksityistielle sellaiseksi, että voi kääntyä perävaunun kanssa myös vasemmalle. Tällä hetkellä vasemmalle kääntyminen tiekunnan tielle on mahdotonta perävaunun kanssa. Maa joka naapurilta tulisi nykyisen lisäksi rasitteen alaiseksi on joutomaata ja ala olisi noin 200m2.
Lisäksi vielä mainittakoon, suunnitelma jossa meidän kiinteistöltä voisi kääntyä molempiin suuntiin nykyiselle tiekunnantielle on tehty, mutta se on kadonnut eikä sille ole haettu rasitetta.
Itsekin ajattelin aluksi, että me olemme maksajia.
Tiekunta johon meillä on ollut virallinen liittymä on muuttanut tien kulkua osakkaiden päätöksellä, joten eikö tiekunnan tulisi myös huolehtia, että osakkailla säilyy kulkuoikeus tielle virallisena sekä toimivana muutosten jälkeenkin?
RE: Yksitysistietoimitus
Lähettäjä: Tiipii
Lauantaina 19.11. 2005 klo 16:59:07

Message:

Tekstini on vähän epäselvä.
Ei ole tarkoitusta tehdä uutta tietä vaan hakea nykyiselle rasite.
Samalla on tarkoitus muuttaa yhdystie (noin 25m)kiinteistöltä nykyiselle tiekunnan yksityistielle sellaiseksi, että voi kääntyä perävaunun kanssa myös vasemmalle. Tällä hetkellä vasemmalle kääntyminen tiekunnan tielle on mahdotonta perävaunun kanssa.
Lisäksi vielä mainittakoon, suunnitelma jossa meidän kiinteistöltä voisi kääntyä molempiin suuntiin nykyiselle tiekunnantielle on tehty, mutta se on kadonnut eikä sille ole haettu rasitetta.
Itsekin ajattelin aluksi, että me olemme maksajia.
Tiekunta johon meillä on ollut virallinen liittymä on muuttanut tien kulkua osakkaiden päätöksellä, joten eikö tiekunnan tulisi myös huolehtia, että osakkailla säilyy kulkuoikeus
RE: Yksitysistietoimitus
Lähettäjä: RM
Lauantaina 19.11. 2005 klo 17:29:45

Message:
Selostuksestasi käy ilmi, että oikaisu on tehty aikoinaan tiekunnan päätöksellä. Täten viralliset tieoikeudet on edelleen siinä vanhassa paikassa. Tieoikeudet voi perustaa vain tietoimituksessa, ei tielautakunnan- eikä tiekunnan kokouksen päätöksellä.

Jos siinä olisi pidetty tietoimitus niin silloin olisi sinun tieoikeudet (rasiteoikeus) määritelty uudelleen. Nythän näyttää ettei näin ole.

Tietoimitusta hakee se joka sitä tarvitsee, tässä tapauksessa tiekunta sille oikaisulle joka näyttää nyt olevan laiton.

Ota yhteyttä sähköpostin kautta.


RE: Yksitysistietoimitus
Lähettäjä: ongelmia myös
Lauantaina 19.11. 2005 klo 18:06:01

Message:
Saako tontille ajaa toisen tontinkulman läpi että pääsisi omalle tontilleen?
Tontinrajan ylitys ei olisi kuin metri pari mut kuitenkin,kallion seinämä toisellapuolen.
Rasitteita ei tontissa ole mistä pitäisi oikaista.
Myöskään meidän tontille ei ole muutakaan konstia päästä.Tietysti räjäyttämällä kallio.
Tie on menny kymmeniä vuosia kyseisestä paikasta,mutta omistaja vaihtui toisella puolen rajaa.
Onko minulla mitään oikeuksia?
RE: Yksitysistietoimitus
Lähettäjä: RM
Lauantaina 19.11. 2005 klo 20:52:54

Message:
Ei toisen tontilla saa luvatta ajella. Kun tila on lohkottu niin sille on silloin määritelty myös tieoikeudet. Niidn mukaan tulee myös toimia.

PS. Vastaan Tiipii:lle s-postiin kunhan saan aineiston kasaan.

RE: Yksitysistietoimitus
Lähettäjä: tietävä
Sunnuntaina 20.11. 2005 klo 12:00:39

Message:
Juu toisen tontilla ei saa ajaa ja rajapyykin päältä ei saa oikoa edes 1m verran oli omal puolel kallio tai hetekuoppa tms.

Kun tila on lohkastu EI ennen vanhaan (lue ennen 80 lukua) määrätty mitään tieoikeuksia jos ei niitä maanmittari ottanut puheeksi tai ette älynnyt pyytää. Laki tuli vasta 80-luvulla jossa määrätään et aina kun lohkastaan määräala on sille tehtävä myös tierasite kulkua varten.

Lohkomistoimituksessa EI tierasitetta perusteta/määrätä. Se tehdään tietoimituksessa jossa kuullaan sitä naapuria jonka maille ois aikomus tierasite saada.
Pääsääntö on se et kuljetaan omiamaita, jos maa rajoituu joltan lohkon palalta yleiseen tiehen niin siihen haetaan liittymälupa. Jos rajoituu yksityistiehen siihen kohtaan sit rasite/rasiteet. No jos määräala ei rajoitu mihinkään tiehen niin sit täytyy kattoo tierasiteen paikka uudestaan. Se ei voi mennä nykykäytännön mukaan kenenkään pihan läpi, ei saa olla muutoinkaan merkittävää haittaa ja on maksettava käypä korvaus niin puustosta kuin maapohjastakin.

RE: Yksitysistietoimitus
Lähettäjä: eipä
Sunnuntaina 20.11. 2005 klo 19:50:10

Message:
Tierasitusta perustettaessa ei varsinaisia "vahingonkorvauksia" määrätä kenellekään, alueen puut kuuluvat sentään maanomistajalle. Tämä sen takia, ttä nykyään jokaiselle kiinteistölle laki määrää kulkuyhteyden olevaksi. Joku hyötyy, jotakin harmittaa.
RE: Yksitysistietoimitus
Lähettäjä: eläkeläismetsuri
Sunnuntaina 20.11. 2005 klo 20:03:03

Message:
Ei tuo aina kyllä pidä paikkaansa. Nimittäin riippuu kuka tien tekee. asun sellaisen tien varressa jonka TVL kunnosti ja maksoi tiemaista sekä tienteosta johtuvista vahingoita käyvän korvauksen ja lopuksi luovutti tien yksityistieksi. Kunta kyllä pitää yllä. Kyllä tietoimituksessa määrätään yksiyistiealueen alle jäävälle tiealueelle hinta. Mutta käytäntö on ollut että kulkuoikeus tielle säilyy tiellä. Ja maahan jää viereiseen tilaan tien keskiviivaan saakka.