Aihe: Kiukaita
Lähettäjä: saunapäivä
Lauantaina 19.11. 2005 klo 14:19:00

Viesti:
Millähän keksinnöillä Masinistit
saunansa lämmittää? Mulla ittellä on Kastori ja olen kovasti pettynyt kyseiseen ns.kiukaaseen.Sauna kyllä lämpiää mutta ei siitä mitään LÖYLYJÄ saa.Mitotus on kyllä kohillaan.Olen muuten ollu näitä kastoreja itse tekemässäkin ja silloin luulin että se olis hyvä peli.
RE: Kiukaita
Lähettäjä: Keke
Lauantaina 19.11. 2005 klo 18:34:56

Message:
Minä taas olin tyytyväinen Kastorin kiukaaseen.Löylyä lähti minkä vähän se meikäläinen kestääkin.Se kestikin lähes kymmenkunta vuotta vaikka lämpeää joka ilta.Nyt on Narvin kiuas ja siitä en taas tykkää koska se pitää ääntä.Käytän vesisäiliöllistä mallia koska haluan kosteat löylyt.Muuten vettä ei säilöstä oteta se on vaan ilman kosteuden vuoksi.Nyt tämä Narvi pärpättää ja vinkuu lämmetessään ja saunoessakin kun puu vielä palaa pesässä.
Kun on tuo vesisäiliö niin saunan lämpö ei tarvitse olla kuin 60-70 astetta.
RE: Kiukaita
Lähettäjä: opk
Lauantaina 19.11. 2005 klo 18:52:48

Message:
Mulla on Narvin (www.narvi.fi) löylymestari - pidän kovasti.
Siitä saa pehmeät löylyt.
Pitää kyllä polttaa puuta jonkin verran, että saa 100 kg kiviä lämpöiseksi.
Tämä oli vaihtoehto kertalämmitteiselle, jonka lämmittämiseen mennee useampi tunti.
RE: Kiukaita
Lähettäjä: Jusu
Lauantaina 19.11. 2005 klo 19:05:15

Message:
Mulla on Narvi ja mökillä ikivanha Kota, molemmista lähtee hyvät löylyt. Narvissa on keraamiset kivet ja Kodassa keraamiset alla ja vuolukivet päällä ja kylla hiki irtoo.
RE: Kiukaita
Lähettäjä: B-275
Lauantaina 19.11. 2005 klo 19:12:55

Message:
Pihasaunan nurkassa nököttää aitokiuas. Lämmittämiseen kuluu vähän aikaa, mutta löylyt on hyvät.
RE: Kiukaita
Lähettäjä: saunapäivä
Lauantaina 19.11. 2005 klo 19:29:49

Message:
Kyllä se paukkuu nämä Kastorin pellitkin ja eihän sitä tietysti älyttömiä pidä vaatia mutta tästä kun saapi yhdet kunnon löylyt,loppu on sitten semmosta kivien vinkutusta.Vedon olen säätänyt kohilleen ja
muutenkin kaikki pitäis...mutta joku mättää.
Aitokiuas on hyvä mutta ottaa vähän aikaa.
RE: Kiukaita
Lähettäjä: tarva
Lauantaina 19.11. 2005 klo 20:33:06

Message:
Savusaunan ajattelin vielä tehdä. On sitten taas uusi syy ottaa kavereitten kanssa rantamökillä Leijonaa.
RE: Kiukaita
Lähettäjä: Saunapäivä
Lauantaina 19.11. 2005 klo 20:54:26

Message:
Vielä tehdä?Kai nyt jotain muutakin.Kokemuksesta voin muuten sanoa että kaljojen ja näiden muiden
liuottimien osuutta rakennusbudjetissa ei pidä väheksyä.Hyvähän tuo savusauna on mutta ei se oikein sovellu päivittäiseen hygienian hoitoon,nykyään.
RE: Kiukaita
Lähettäjä: pekka 2
Lauantaina 19.11. 2005 klo 21:40:15

Message:
Tulin juurikin hetivalmiin höyrykkäästä syleilystä, enkä pois antaisi. Savusauna on parempi, ja sellaisen voisi mökille pykätä erikoistilanteisiin, mutta kotisaunaan mulle kelpaa vain "iso kivitila".

Joskus vielä vaihdan nykyisen siihen saunatonttuun.....
RE: Kiukaita
Lähettäjä: Arto
Maanantaina 21.11. 2005 klo 10:29:08

Message:
Saunassamme on 70 vuotta vanha kertalämmitteinen uloslämpiävä tiilistä muurattu "aitokiukaan esi-isä". Tulipesä on lattian rajassa, löylyluukku on noin 1,5 metrin korkeudessa, välitila täynnä "pihakiviä", suurimmat alaosassa pään kokoisia. Kiukaan lämmitys vie n. 4 tuntia ja reilusti halkoja ennenkuin kivet alkavat punertaa. Nokimustan hirsisen löylyhuoneen tilavuus on noin 20 kuutiota ja korkeus lähes 3 metriä, ylälauteella (eli piippuhyllyllä) istutaan pää katossa. Saunan korkeuden ansiosta alhaalla voi tuskailematta samalla peseytyä kun lauteilla nautitaan löylystä. Löylyä ei heitetä lauteilta vaan löylynheittäjä menee alas kiukaan viereen: "Heitäkkös vielä puoli kauhaa - ei niin paljon - no nyt on sopivasti...". Löylykauhan pitää olla ISO ja pitkävartinen, sellaisella modernilla pikkuruisella kuparikuupalla ei ole tässä saunassa mitään virkaa.

Vanhan ohjeen mukaan saunassa ei saa olla rautaa kuin oven saranoissa, kaikki muu pitää olla puuta tahi kiveä...
Saunan mittasuhteet
Lähettäjä: Leyland 262 mies
Maanantaina 21.11. 2005 klo 13:52:11

Message:
Saunan muodot ja mitat määrää minkälaiset löylyt saunassa on. Oleellisimmat mitat ovat löylypenkin etäisyys katosta ja kiukaasta. Kiukaan tärkein ominaisuus on sen tuottama teho. Minusta löylyn kannalta on edullista että tehoa ei ole ainakaan liikaa. Suoraan sanottuna suuritehoinen kiuas antaa huonon löylyn. Suuresta teholle on käyttöä vain kun yritetään saada sauna nopeasti lämpimäksi tai kun saunassa on alussa reilusti pakkasta. Myös hitaasti palavan puun ja lämpöarvoltaan heikon puun käyttö vaatii kiukaalta suurta tehoa.

Pientä, oleellista hienosäätöä saa aikaan kolmella valinnalla. Keraamisilla kivillä kiuas kestää paremmin löylynheittoa, koivupuut antavat enemmän tehoa kuin kevyemmät puut myös polttopuun kosteus kannattaa pitää pienenä.

Saunana kosteutta ei säädellä millään vesisäilöllä vaan saunomisen aloitus lämpötilalla ja löylynheitolla. Saunalle kannattaa hakea sopiva saunomisenaloituslämpötila ja sopeuttaa sitä esim. nuorien lapsien, terveysrajoitteisten-, persoonallisten- ja talviuintia harrastavien ihmisten mukaan

RE: Kiukaita
Lähettäjä: misa siinä lukee...
Maanantaina 21.11. 2005 klo 15:52:11

Message:
Misa on ehdottomasti huippuhyvä kiuas , kokemusta on !
RE: Kiukaita
Lähettäjä: Saunapäivä
Maanantaina 21.11. 2005 klo 16:03:42

Message:
No ei taida olla masinisteissa lölymiehiä ollenkaan!
Yks sun toinen vaan höpisee lepposista henkäyksistä,
muhevista höyryistä kas kun ei vielä menthooli ja muista synteettisistä käryistä....No ei vaineskaa,tulihan siinä paljonkin hyviä kokemuksia.
RE: Kiukaita
Lähettäjä: Keke
Maanantaina 21.11. 2005 klo 19:00:35

Message:
Tuossa tulikin muutamia hyviä juttuja edellä.Saunan korkeus ainakin niin että alalaude on vähintään kiuaskivien tasolla ettei varpaat ole kylmässä.Joihinkin mataliin saunoihin on laiteltu hetivalmiita kiukaita jotka on korkeampia kuin perinteiset ja niissä on ollu tätä harmia.Tai ainakin itse koen sen niin.
Samoin tuo aitokiuas jos se on matalassa saunassa niin samaa ongelmaa esiintyy.
Itse olen vakuuttunut vesisäiliöllisen kiukaan merkityksestä saunailman kosteuteen koska on ollu säiliötöntäkin mallia käytössä.

RE: Kiukaita
Lähettäjä: Löylymestari
Maanantaina 21.11. 2005 klo 19:38:01

Message:
Paikallinen rautakauppias pitää näytillä Kastor-kiukaita, mutta ei myy niitä. Sanoo kyselijöille että niistä saa vain ongelmia...
RE: Kiukaita
Lähettäjä: nose
Maanantaina 21.11. 2005 klo 19:56:20

Message:
Ei kai sillä kiukaalla niin väliä ole, kunhan puilla lämpiää. Itse arvostan myös kunnon suomalaista graniittia kivinä, ei mitään ylijäämä-savivalukönttejä. Mieluummin vielä omin käsin hakkaan omalta pihatieltä jonkin veemäisen kiven kiuaskiviksi, on siinä miehekäs olo sitten saunoa ja tuntea itsensä voittajaksi.
RE: Kiukaita
Lähettäjä: Pehmokiuas
Maanantaina 21.11. 2005 klo 19:56:26

Message:
Meillä on Laavu-kiuas. Ei palele varpaat ja tulee pehmoiset löylyt. Tarvittaessa voi lämmittää myös sähköllä joskin sitä on kokeiltu vain kerran. Paljon hitaampi lämpiämään kuin puilla.
Ainoa huono puoli kiukaassa oli hinta, sillä olis saanut puolen kylän normaali kiukaat !
RE: Kiukaita
Lähettäjä: Saunatonttu
Maanantaina 21.11. 2005 klo 22:01:59

Message:
Pihasaunassa vanha Kota ja kuutijoita 12.
Talavipakkasella löylylämpöön(80-90) n.20min.
Pilikkeiden pittää olla rutikuivia.
RE: Kiukaita
Lähettäjä: Saleksi
Tiistaina 22.11. 2005 klo 15:51:38

Message:
PINTO kiuas, riittää lämpöä ja löylyä SUOSISTTELEN.