Aihe: Pellit kiinni?
Lähettäjä: häkämies
Perjantaina 18.11. 2005 klo 21:10:33

Viesti:
Tulisija, lähinnä leivinuuni. Takka, puuhella, kiuas, tms. myös. Missä vaiheessa laitatte pellit kiinni?

Itse laitan, kun hiillos on tarpeeksi pientä, minkäänlaisia kekäleitä ei enää pitkään aikaan ole näkynyt. Ja kun hiilos on pikkuisen ruvennut "harmaantumaan" päältä.

En kysy siksi etten osaisi, 20 vuotta itse lämmittänyt kaikenlaisia tulisijoja- koskaan en ole huomannut minkäänlaista häkäbropleemaa.

Vaan kun olen nähnyt monenlaista käytäntöä: hiillos ei hehku lainkaan (ei näy punaista), vasta silloin pellit kiinni. Toinen ääripää: ei tuu enää savua eikä liekkiä, SELVÄ pellit kiinni! Ja kaikkea siltä väliltä.

Mikä olisi se OIKEA raja? Paras hyötysuhde? Pitäisikö hommata häkävaroitin ja hakemalla hakea rajat?


RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: Veikko S
Perjantaina 18.11. 2005 klo 23:04:46

Message:
Minä olen pitänyt rajana sitä että kun ei enää näy sinistäliekkiä nousevan hiilloksesta (silloin kun hiillos saa vielä happea), sitten voi panna pellit kiinni.
RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: Thome
Perjantaina 18.11. 2005 klo 23:23:30

Message:
Meillä on sellainen leivinuuni jossa on ensin tavallinen pelti uunin pesästä ja sitten vielä häkäpelti tuhkakuilusta.
Tulet poltetaan pesässä ja hiilet vedetään vielä palavina tuhkakuiluun. Sen jälkeen laitetaan uuninpelti kiinni ja poltetaan hiilet loppuun tuhkakuilussa (ei näy sinistä liekkiä ja osa hiihistä rupeaa tummumaan). Sitten häkäpelti kiinni ja uuni on lämmin.
RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: Pekko
Lauantaina 19.11. 2005 klo 11:59:18

Message:
Teen samoin kuin Veikko S. Näin opetettiin kakaravuosina, eikä vielä kertaakaan ole häkäkuolo iskenyt!
RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: liuhuva liekki
Lauantaina 19.11. 2005 klo 12:32:04

Message:
Sininen liekki ei ole mikään mittari. Kellä on lasiluukullinen uuni, huomaa sen siitä kun luukku avoinna ei näy mitään liekkiä, mutta kun laittaa suuluukun kiinni ja ilmavirta tulee arinan läpi, tulee viisitoistasenttiset liekit vielä. Paras tekniikka lienee poltella rakoarinalla hiillos hyvin ohueksi, pienentää ilmansaantia ja savupeltiä pikkuhiljaa pienemmälle, kuitenkin niin että pelti jää raolleen siihen asti kun hiili on hehkunut loppuun. Kannattaa muistaa että puun energiasisällöstä on aikamoinen osa siinä hiilessä, eli uuni lämpenee vielä reilusti hiilloksen hehkuessa, kunhan suuluukut on kiinni.
RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: Vesku
Lauantaina 19.11. 2005 klo 12:32:59

Message:
Sama sydeemi kuin Thomella, paitsi että tuhkatilan päällä valurauta-arina jossa kekäleet palavat loppuun hujauksessa. Tuhkatilasta tietty oma hormi ulos, jotta uunipellin saa kiinni heti kun on hiilet kolannu. Mielestäni parempaa järjestelmää ei ole. Vanha neuvohan on tuo, että kun hiilloksen saadessa happea ei sinistä liekkiä enää näy, pellit kiinni.
RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: oloneuvos
Lauantaina 19.11. 2005 klo 13:03:05

Message:
Koukkarilla koukitaan hiillosta pariin otteeseen ja kun ei enää pala liekillä, niin plootu kii. Hiukan saa vilkkua vielä sinistä liekkiä kunhan ei loimota vaaleata yhtään.

Ei ole viimeisenä neljänäsatana vuotena ainakaan kukaan häkään kuallu. Tiädä sitte vanhemmista ajoista kun ei oo kirkonkirjoista tietoa.

Susikin on tänä aikana kaksi ihmistä talon väestä vieny kirkonkirjojen kirjojen mukaan, ja monta muuta kommelusta on sattunut, mutta häästä ei ole mainintaa, joten on vissiin turvallinen tapa tämä.
RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: Puulla lämpöä!
Lauantaina 19.11. 2005 klo 13:25:26

Message:
Minunkin nähdäkseni kaikki edellä mainitut systeemit
on oikeata tietoa ja isoa pelkoa ei edes ole jos tulisija on melko uusi,myös hormi ja pellit,näitä uusia kun ei saa edes kokonaan suljettua jollei ole poistanut pellistä tätä palaa mikä estää sulkeutumisen täydellisesti.
Varaavan tulisijan kanssa se ei muutenkaan ole niin minuutin tarkkaa,koska sitä energiaa riittää siinä kyllä,että mieluummin varmanpäälle kuin hosumalla.
Saunan peltiähän ei tarvitse sukea ollenkaa.
RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: -Justus-
Lauantaina 19.11. 2005 klo 15:10:42

Message:
Mulla myös uudehko iso leivinuuni ja siinä tuolla hiilloksella tehdään se alalämpö. moni jo totesikin saman.
On muuten ollu helekutin hyvä syksy noin lämmityksen kannalta. MArraskuun puoliväli ohi ja öljylämpö ei ole kunnolla edes päällä. Puuta on palanu jo reilusti. Täälläpäin tosin vasta alkaa ekat pakkaset kolkuttelemaan.
RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: hoss
Lauantaina 19.11. 2005 klo 16:05:35

Message:
Umpiarinallisella isolla uunilla kokeilin joskus niin, että laitoin palovarottimen lähelle pellin aukkoa. Kyllä piti pöyhityn hiilloksen olla päältä jo ihan tummunut, ettei alkanut varotin vinkumaan kun pellin sulki. Häkäähän toi palovarotin ei kai mittaa, mutta ei sieltä pellin raosta mitään näkyvääkään savua tullut.
RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: Thome
Lauantaina 19.11. 2005 klo 20:29:04

Message:
Tavallinen palovaroitin ei reagoi häkään ollenkaan vaan pitää olla häkävaroitin erikseen. Nykyuuneissa on tullut sellainen tyyli että pellistä leikataan nurkka pois ja silloinhan pelti on koko ajan hieman auki ->Uuni jäähtyy paljon nopeammin kuin ehjällä pellillä.
Itse pidän erillistä häkäpeltiä parhaimpana systeeminä koska uunin pellin saa hyvissä ajoin kiinni ja lämpö säilyy uunissa pidempään.

RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: M
Maanantaina 21.11. 2005 klo 09:26:18

Message:
Ei sillä ole merkitystä uunin lämmön säilymiselle, jos pellin nurkasta on puolen tulitikkiaskin suuruinen pala pois. Sillä vain minimoidaan häkävaaraa. Tuossa naapurikylällä kuoli reilu kymmenen vuotta sitten kolme veljestä kerralla häkään omassa tuvassan. Ja selvin päin, joka olotila heille oli hyvin harvinainen. Että kyllä häkä tappaa , jos ei olla varovaisia.
RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: Tervo
Maanantaina 21.11. 2005 klo 09:56:55

Message:
Kaksi sulkupeltiä pittää olla varaavassa. muuten häipyy lämpö harakoille. Joskus falskaa tuplapeltikin. Sen huomaa hyvin, kun samassa taloudessa on useita saman kaavan mukaan tehtyjä "malliuuneja".

Kunhan kohennuksen jälkeen ei liekki vilku kekäleiden lomasta, niin pellin voi laittaa kiinni.

Taito kohentamalla polttaa isommat, vielä liekillä palavat hiilet tulee vain kokemuksesta.

Iso osa uunin lämpenemisestä tapahtuu hiilien vaikutuksesta. Jos myöhästyy peltien sulkemisessa, menettää helposti kolmanneksen tai puolet lämmitystehosta.

Toistan tässä nyt vielä, ettei hiilien kohentamisen jälkeen saa näkyä vaalealla palaavaa liekkiä YHTÄÄN eikä OLLENKAAN.
RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: Puulla lämpöä
Maanantaina 21.11. 2005 klo 12:53:28

Message:
Juu kaksi peltiä,kyllä.
Jossei se uuni muka lämpene tulen palaessa ei se kyllä silloi mikään oikea varaava ole.Sehän tarkoittaa silloin että lämmitys energia menee kokoajan harakoille.Mittarillisesta uunista kyllä huomaa että jos se kerran antaa 2vuorokautta lämpöä niin se on kyllä aika yhden tekevää sulkeeko ne pellit puolituntia aikaisemmin vai myöhemmin.
Muurari neuvo mulle että sulje ensin toinen pelti lähes kokonaan ja myöhemmin molemmat.
Muutaman klapin takia ei kannata tehdä asioista vaikeita.
RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: Häkävaroitin
Maanantaina 21.11. 2005 klo 13:34:59

Message:
Omassa kotitalossa oli keskuslämmitys ja siten ei ole kertynyt kokemuksia savupeltien käytöstä. Ne on siis pitänyt nyt omassa talossa häkävaroittimen kanssa opetella. Tilanne on se, että jos talossa on häkävaroitin, niin todennäköisesti kaikilla ylläkuvatuilla menetelmillä alkaa 1-2 aikaan aamuyöllä tuuletus. Nyt alkaa kolmas talvi tulla ja pesän on oltava likimain musta ennen peltien kiinnilaittamista, mutten tulee yöllä herätys. Huomattavaa on, että koneellinen ilmanvaihtokaan ei ehdi vaihtaa häkää ulos ja raitista ilmaa sisään. Ei häkävaroitin ole puullalämmittäjän ystävä. Olikohan se näin, että häkävaroittimen ohjeessa mainittiin hälytyksen tulevan, kun häkätaso on korkeudella, joka aiheuttaa päänsärkyä kahden tunnin oleskelun kuluessa tjsp.

Tästä voinen insinöörinä vetää johtopäätöksen, että kaikki esi-isiemme kehittelemät menetelmät hiipuvan hiilloksen tarkkailuun ja pellin kiinni laittamiseen tuottavat tilanteen, jolloin häkää kyllä tulee huoneilmaan, mutta sitä ei tule kuolettavaa määrää. (jos tulee, niin ko menetelmä painuu unholaan käyttäjänsä mukana) Onko tämä touhu siis yhtä veitsenterällä oleilua?
RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: liuhuva liekki
Maanantaina 21.11. 2005 klo 19:25:26

Message:
Juuri näin kun Häkävaroitin sanoo. Esi-isillä oli se etu puolellaan että yhdestä nurkasta tuuli sisään ja toisesta ulos, nykytiiviissä talossa pitää olla tarkempana. Lisäksi, vaikka taju säilyykin, pitkäaikainen altistus vähäisemmällekään häkäkaasupitoisuudelle ei ole terveellistä, sen tietää tupakoivat.
RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: häkä
Maanantaina 21.11. 2005 klo 19:53:44

Message:
Aina kun lämmitän saunan ja takan, en ehdi nähdä sitä sinistä liekkiä, kun menee pellit kiinni.
RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: Thome
Maanantaina 21.11. 2005 klo 19:58:10

Message:
Olen edelleen sitä mieltä että se pala pellinnurkassa vaikuttaa uunin jäähtymiseen. Meillä on uuni jossa ei ole poskikanavia vaan tuli kiertää tulipesän vasemmasta nurkasta ylös, sieltä ylhäällä U-lenkki, oikeasta nurkasta alas uunin pohjalle, alhaalla U-lenkki ja sitten hormiin.
En tiedä millä nimellä tuota systeemiä kutsutaan mutta muurarien mielestä pitäisi olla parhaita uuneja mitä tiilestä tehdään. On vaan työläs muurata.
Oman kokemuksen mukaan veto on hirmuinen ja lämpiää kohtuullisella puumäärällä. Juuri tuosta kovasta vedosta johtuen uuni jäähtyy nopeasti jos pellit ei ole tiiviit.
RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: Pönttö
Maanantaina 21.11. 2005 klo 20:22:42

Message:
Meillä laitetaan pönttöuunin vasta melko myöhään, kun palaminen ja hehkuminen ovat lähes täysin lakanneet. Muualla voitiin laittaa paljon aiemmin kiinni, mutta jostain syystä pönttöuuni rupeaa haisemaan jos hiillosvaiheessa laittaa kiinni. Mikähän perhana senkin aiheuttaa? Haju ei ole varsinainen savun haju, mutta jotain sinne päin..
RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: JaJ
Keskiviikkona 23.11. 2005 klo 12:15:23

Message:
Se vähän riippuu mistä roikkuu kuinka pellit voi laittaa kiinni. No minulla on puukattila alakerrassa ja pirun pitkä piippu. Kattilassa poltetaan puita kerrallaan noin 6 tuntia. Kun puut palavat loppuun ei yleensä minkäänlaista hiillosta tule alapalokattilassa nähdyksi. Peltiä ei tässä versiossa kuitenkaan voi laittaa kiinni ennenkuin tuollaisen kuuden-kahdeksantunnin kuluttua muuten kyllä tulee käryä yläkertaan. No pelti (ehjä) tietysti jätetään vain hieman raolleen ja ilmanottoaukot tilkitään pannusta niin ettei ilma suoraan pääse jäähdyttämään tuota pitkää piippua. (Pellit yläkerrassa)

Takka taas on varaava ja peltiä ja ilmanottoa pienennetään sen mukaan missä hiillos hiipuu. Kiinni laitetaan vasta sitten kun alkaa pesä olla täysin pimeänä. Lämpöä takka antaa pari päivää ja on kolmantenakin päivänä vielä haalean lämmin.

Näin siis teoria on muuttunut käytännöksi, homma kun tuppaa unohtumaan ja pellit ovat turvallisesti raollaan välillä pidempääkin.RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: PS
Keskiviikkona 23.11. 2005 klo 21:14:21

Message:
Juu, oikeilla jäljillä useimmat.
Itse olen 10 vuotta lämmitellyt paria takkaa talossa ja teen niin, että kun hiillos on punainen niin tuplapelleistä talon parvella lähellä katinrajaa alempi lähes kiinni eli parin sentin rakoselleen. Alailmaluukut ja lasiluukkujen ilmaraot kiinni. Kun pesä on musta niin sitten molemmat yläpellit kiinni. Ei tule käryjä tupaan. Ei ole niin kiirettä laittaa molempia peltejä täysin kiinni koska jos alaluukut on kiinni ja toinen savupelti parin sentin raolla niin ei sieltä paljoa lämpöä kylän linnuille pääse.
RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: Hande
Torstaina 24.11. 2005 klo 16:55:21

Message:
Olen muutamia kertoja lämmitellyt mökin takkaa iltayöstä ja laittanut pellit kiinni keskiyöllä. Aamuyö on siinä sitten mennyt nukkuessa pelti kiinni.
RE: Pellit kiinni?
Lähettäjä: Dexta ja 3600
Torstaina 24.11. 2005 klo 21:04:52

Message:
Pappa alkoi vanhemmiten, jo 85 vuotiaana, laittamaan pellit kiinni liian aikaisin. Karsea savun haju koko kämpässä. Värkkäsin savupellin varteen kääntyvän lipareen, joka piti kääntää erikseen ranstakalla tai käsin vaakasuoraan, kun halusi saada pellin täysin kiinni. Peltiä ulosvedettäessä se lipare tietysti kääntyi painovoiman avulla alaspäin. Lipareen aseman hain kokeilemalla, milloin reiluhkosti hehkuvasta hiilloksesta tulee katku sisälle. Paikka tussilla pellin varteen, pelti mukaan pajaan, ja lipareen molemmin puolin prikat hitsaten kiinni.

Sai pappa sen jälkeen laittaa itse pellit "kunnolla" kiinni (lipare tökkäsi muuriin!), ennen nukkumaan menemistään. Ja me muut saimme pellin oikeasti kiinni myöhemmin.