Aihe: takka
Lähettäjä: palelija
Perjantaina 18.11. 2005 klo 13:17:04

Viesti:
Vanhan avotakan muuttaminen varaavaksi?
Onko takkasydämmen muuraaminen avotakkaan toimiva ratkaisu vai onko vanha purettava pois ja uusi tilalle.
RE: takka
Lähettäjä: Juu-u
Perjantaina 18.11. 2005 klo 14:05:24

Message:
Vanha purettava pois ja uusi tilalle. Jos haluat oikeasti toimivan ratkaisun.
RE: takka
Lähettäjä: Kokemusta on
Perjantaina 18.11. 2005 klo 17:40:42

Message:
Ei varaavan takkasydämmen asennus kannata.
Auttaa ehkä hieman ja on edullinen,mut miksi maksaa mitään jos ei kerran ole ratkaisu ongelmaan???
RE: takka
Lähettäjä: hoss
Perjantaina 18.11. 2005 klo 18:33:58

Message:
Millanen on varaava takkasydän? Onko puhe valurautasesta sisäpesästä, jonka ympäri ilma kiertää vapaasti? Semmonen ei kyllä paljon varaa, mutta lämmittää ilmaa nopeesti.
RE: takka
Lähettäjä: Tarva
Perjantaina 18.11. 2005 klo 19:08:40

Message:
Kai se sitä tarkoittaa, että talvella voi varata lämpöä siihen tiilikasaan, joka takan nimellä kulkee, ja kesällä puhaltaa kuuman ulos piipusta, ettei huone lämpiä liikoja.

Mitä itse olette asiasta ajatelleet?

Niissä on yleensä myös tuo pikalämmityskierto myös. Näitä varaavia takkoja käytetään huoneistoissa jotka ovat välillä kylmillään tai peruslämmöllä.

Rautakaupoissa ja muissa edustuksissa neuvovat kyllä mielellään tietämätöntä.
RE: takka
Lähettäjä: PeeÄs
Perjantaina 18.11. 2005 klo 20:25:26

Message:
Ei toimi. nimimerkillä kokemusta on.
Isäni laittoi maatalossa 70-luvun avotakkaan takkasydämen. Yhtä tyhjän kanssa. Pari vuotta myöhemmin paikalle muurattiin Tulikiven n. 4000 kg:n mittatilaustyönä teetetty takkaleivinuuni.
Itselläni on hirsitalossa paikalla muurattu 3800kg:n takkaleivinuuni ja toisessa päässä taloa 2000kg:n tulikivitakka.
Laittaisin sinuna mmuuratun takan. On halvempi ja kuorirakenteisena hyvin muurattuna luovuttaa lämmön tasaisemmin.
Kustannus noin 3000-3500 Euroa ilman kuittia.
Paljon pienemmät vuolukiviset maksaa jo enemmän.

RE: takka
Lähettäjä: Hans Lankari
Perjantaina 18.11. 2005 klo 21:12:36

Message:
Vanha avotakka muuttuu takkasydämellä omonaisuuksiltaan takan ja huonon kaminan välimuodoksi.
Takan läpi virtaava ilman määrä pienenee ratkaisevasti. Se on hyvä muutos, koska huoneeseen tulevan kylmän korvausilman määrä vähenee ratkaisevasti. Takkasydämen ilmakanavista tulee lämmintä ilmaa huoneeseen, kuten kaminasta. Määrä ja lämpötila ei kuitenkaan vastaa kaminaa, kokemukseni mukaan ehkä 15% kaminan tehosta.
Varaavuus ominaisuus taas riippuu siitä asentaako sellaisen sydämen, jossa on yhde hormiin vai ilman yhdettä. Ilman yhdettä takka lämpenee jonkin verran yläosastaan, yhteellä lämpenee vain hormi. Säteilylämpöä tulee, edelleen kokemukseni mukaan, n. puolet siitä mitä avotakasta , koska sydäntä on poltettava luukut suljettuna ohivirtausilman rajoittamiseksi. Ei siis mikään huippu hieno ratkaisu. Mahdollistaa kuitenkin takan polttamisen kylmilläkin ilmoilla korvausilman tarpeen vähäisyyden ansiosta.
RE: takka
Lähettäjä: eläkeläismetsuri
Perjantaina 18.11. 2005 klo 21:29:35

Message:
Muurasimme pieneen n. 10 m2 + parvi 6m2 avotakan n. 20 vuotta sitten. Puita paloi aikalailla kun tuli sammui kämppä kylmeni. Laitoimme takkaan noin 10 vuotta sitten kiertoilmalla lämmittävän Kastorin takkasydämen. Se toimii kyllä kiitettävästi. Huono puoli ettei kesällä pysty lämmittämään kuin nopeasti 1 pesällinen muutama pieni halko. Takka lämpiään kyllä kylmälläkin ilmalla kiitettävästi. Pineen tilaan kyllä toimiva peli. Varsinainen varaus tulee takan tiilimuurauksiin. Takkasydämen läpi virtaa hyvin ilmaa ja läpinäkyvästä luukusta samoin. Puut ovat monta vuotta liiterissä kuivaneita koivuhalkoja.
RE: takka
Lähettäjä: Tiiliuuninlämmittäjä
Maanantaina 21.11. 2005 klo 11:51:41

Message:
Kaiken maailman vuolukivi- ja tulikiviuunit ovat vuosisadan kusetus lämmitysalalla. Siis aivan täyttä humpuukia ja pelkkää tyhmien ihmisten rahastusta. Mikään ei voita oikeantyyppistä oikein tehtyä tiiliuunia puulämmityslaitteena. Haluttu kapasiteetti eli lämmönvarauskyky saadaan tiilen määrällä (=paino) ja haluttu lämmitysteho saadaan valitsemalla sopiva eristyspaksuus kuorimuurauksen ja lämpöävaraavan sisämuurauksen väliin.
RE: takka
Lähettäjä: Puusta lämpöä
Maanantaina 21.11. 2005 klo 13:12:54

Message:
Avotakka on hieno laite jos sitä ei tarvitse lämmitykseen vaan tunnelman luomiseen.Esim.avotakka
leivinuunin kaverina on luksusta.Takka sydämmissä todella menee raha hukkaan,kannattaa sekin sijottaa paikalla tiilestä HYVÄN muurarintekemään uuniin.
Kauppiaiden neuvoihin en paljon luottaisi(ollenkaan)
Uunissa on luukut,takassa ei.Kauppias myy sen pienimmänkin harmaan kivikasan takkana kun se kai kuulostaa hienommalta.Itselläni on semmonen takkasydän savupönttönä, aika hyvä siihen.
RE: takka
Lähettäjä: vesa
Maanantaina 21.11. 2005 klo 13:47:02

Message:
Asiallista keskustelua. Takkamuurarit lienevät lähes kuolleet sukupuuttoon, siksi "asentajat" näitä vuolukiviuuneja tohtoroivat.
Kiertoilmatakasta saattaa murhetta tulla pölynsiirtäjänä tietyissä olosuhteissa.
Itsekin pohdiskelen uunin mallia ja lähinnä paikalla muuratun ja vuolukiven välillä ja viimeisintä pidän kyllä kalliina ratkaisuna.
RE: takka
Lähettäjä: Takkaa vailla
Maanantaina 21.11. 2005 klo 22:48:43

Message:
Olisiko netissä jossakin kunnon varaavien uunien rakennekuvia?
RE: takka
Lähettäjä: hoss
Tiistaina 22.11. 2005 klo 00:08:02

Message:
Kirjastoista ainakin löytyy useampikin kirja, joissa on kuvat kerros kerrokselta muutamaan malliin.
RE: takka
Lähettäjä: Jantikka
Tiistaina 22.11. 2005 klo 08:50:00

Message:
"Tiiliuuninlämmittäjä", eikös vuolukiviuuni toimi ihan samalla periaatteella. Sisällä paljon lämmitettävää massaa ja eristys sisäosan ja kuorimuurauksen välissä? Vuolukivi on painavampaa ja sama massa menee pienempään tilaan.

Lämmönjohtumiskyky on tiilellä ja vuolukivellä erilainen, onko hyvä lämmönjohtumiskyky hyvä vai huono, osaatkos sanoa kumpi on parempi?
RE: takka
Lähettäjä: Tiiliuuninlämmittäjä
Tiistaina 22.11. 2005 klo 10:33:27

Message:
Kyllä se vuolukivikin lämpöä varaa, mutta kun on niin keleen kallista tavaraa ja murenee tulessa.
Sama massa menee kyllä pienempään tilaan, ero lienee n.20%. Kuka hullu maksaa tuhansia euroja lisähintaa siitä, että saa takan, joka on 10cm pienempi suuntaansa. Ja niin helevetin rumiakin ovat.

Lämmonjohtokyvyllä ei ole merkitystä ainakaan jatkuvasti kaytettävässä lämmitystakassa. Tulipinnan ala ja savukanavien mitoitus ja muotoilu vaikuttaa enemmän lämmön varautumiseen ja kuoren eristys ja pinta-ala lämmönluovutukseen.

Yleensä maallikoilla menee ensimmäisenä sekaisin lämmönvarauskyky ja lämmitysteho. Tätä(kin) hyväksikäyttäen takkakauppiaat kusee ostajia silimään. Itse en ymmärrä, miksi ja miten jollekkin valmistakalle voidaan ilmoittaa lämmitysteho neliömetreinä. Jo vanhassa kansakoulussa opetettin, että teho mitataan kilowatteina ja neliömetreillä mitataan pinta-aloja.


RE: takka
Lähettäjä: jeh
Tiistaina 22.11. 2005 klo 12:01:31

Message:
Otahan takasi hieman puheistasi pehmytkivi uunin murenemisesta! meidän kulmalla ovat vanhimmat uunit juuri vuolukivestä, tiilirauniot ovat peruskorjattu jo useita kertoja puolenvuosisadan aikana, mutta se hintan on aina hinta, toisilla pätikkää toisilla ei.toinen tykkää omasta akasta toinen naapurin semmosesta!
RE: takka
Lähettäjä: Woodsman
Tiistaina 22.11. 2005 klo 12:23:24

Message:
Varmasti vuolukiviuunit on hyviä mutta silti valitsin itselle kahdeksan vuotta sitten valumassasta tehdyn takkasydämen (tai millä nimellä sitä pitäisi kutsua?). Hahmottelin paperille takan ulkokuoren mallin ja muurarin kanssa yhdessä tehtiin ja pähkäiltiin välillä mallia. Vaikka itse sanonkin, niin hyvä tuli. Eristävä villa välissä niin luovuttaa lämmön hitaasti ja pysyy kaksi vuorokautta lämpimänä.
Ainoa asia minkä tekisin toisin on savukanava piippuun. Nyt se lähtee vasemmasta reunasta ja tietenkin tuli(kin) oikaisee ja lämmittää vasemman puolen kuumemmaksi kuin oikean. Olisi pitänyt sommitella lähtö keskelle uunin taakse, niin molemmat poskikanavat olisivat lämmenneet samalla tavalla. Jotakin kuristusta olen ajatellut vasempaan kanavaan mutta se on jäänyt suunnitelman asteelle. Hyvin se kuitenkin tällaisenakin toimii.
RE: takka
Lähettäjä: Tupajäärä
Tiistaina 22.11. 2005 klo 13:29:03

Message:
"jeh" niin niitä puolenvuosisadan vuolukiuuneja ei vielä ole, mitä korjattaisiin. En oikein usko, että niitä muurattuja uuneja pitäisi korjailla useammin. Minä ainakin tiedän 70v vanhan uunin eikä vielä ole hätäpäivää. Mitenkähän lienee niiden h.... kalliiden vuolukivuuunien 70v: jälkeen.
Mitä tulee ulkonäköön, on niitä komeitakin vuolukiviluomuksia, mutta kyllä pitää kukkaronnyörejä ja avata oikein apposelleen. Halvalla ei saa näyttävää vuolukiviuunia.

RE: takka
Lähettäjä: mh
Tiistaina 22.11. 2005 klo 13:41:12

Message:
jos hyvän haluat niin vanhankansan suosima pönttö uuni.eli ryöreä takka missä pelti kuori.
RE: takka
Lähettäjä: jeh
Tiistaina 22.11. 2005 klo 13:53:14

Message:
Niinpä niin kyllä arina ja päälaki on kulumassaa molemmissa uuneissa,tiili vaan on tiilli ja kivi on kivi, purin tuosta kylältä uunin vuonna 1870 valmistunut ei meinannut hajota muutoinkuin dynamiitillä oli tehty kivestä, kokoakin nääs 32 leivälle, löytyy paljon vanhempia vuolukiviuuneja täätä itä suomesta kuin tuo 50vuotta:mut ei ne ookkaan tehdas tekoa!
RE: takka
Lähettäjä: Jantikka
Keskiviikkona 23.11. 2005 klo 12:16:14

Message:
Nykyihmiselle, niille maallikoille, on turha sanoa että uunin lämmitysteho on 2,4 kW. Ei se kerro mitään, mutta kun sanotaan että 80 neliön huusholli sillä pysyy lämpimänä niin alkaa lamppu pikkuisen hehkua päänupissä. Se miten tuo teho muutetaan neliöksi perustuu (ilmeisesti) nykymääräysten mukaan eristetyn talon lämpöhäviöön/neliö.

Toinen asia on se että sanotaan että uuninkylki pysyy lämpimänä niinjaniin kauan. Sehän ei kerro uunin hyvyydestä mitään, ainakaan sen lämmitystehosta, pitäisi tietää pintalämpötila ja sen pinta-ala jotta päästään lämmitystehoon.

Kolmanneksi, puusta saa energiaa noin 3 kWh/kilo puuta. Jos polttaa pesällisen (5-6kg) parin päivän välein ei se uuni voi niin kamalasti lämmittää, 8 kWh päivässä ei ole juuri mitään.

Valmisuunien hankinnassa on se etu, varsinkin vuolukiviuuneilla, että niiden todellinen lämmitysteho on mitattu. Paikalla muurattu on siinä mielessä epävarmempi, oikeasti osaavia muurareita kun on nykyään niin harvassa.

Tämä keskusteluketju on hyvä, jatketaan tätä. Eli lisää kommentteja ja ajatuksia!

toivoo
Jantikka