Aihe: Outo juttu!
Lähettäjä: Mökkiläinen
Perjantaina 11.11. 2005 klo 11:50:06

Viesti:
Nyt, kun jonkinlaisia mökkitraktoreitakin on jo lähes joka hemmolla, olisi hyvä varmaan vanhempien herrojen kertoa, mitä silloin oikein tapahtuu, kun "hippulat alkavat vinkua"? Googlekaan ei ole oikein avuksi, kun ehdottaa hanakasti sitä Keton Tepan kasvattamaa ravihevosta taikka Kemppaisen Marin koiranpenikkaa jne. Kuitenkin hyvin moni (varsinkin vanhempi) traktorikuski kertoo ajaneensa siten, että "hippulat" alkoivat vinkua!
Onkohan se esim. nykyisille elektroniikalla kyllästetyille koneelle hyvinkin tuhoisaa, taikka onko pitempään jatkuessaan kenties vaarana, että traktori menettää jarrut taikka koko ohjattavuuden jne.?
Outo juttu, niin on
Lähettäjä: Roope
Perjantaina 11.11. 2005 klo 12:58:27

Message:
Siis mitä sinä kysyt. Kystkö kenties sitä mikä on hippula. Toinen mahdollisuus on että sinä kyllä tiedät mikä on hippula mutta haluat vastauksen siihen mitä trsktorinajossa tapahtuu hippuloisen vinkuessa. Tämä ny kyllä kaipaa sinulta hivenen lisäselvitystä.
Liittyykö tämä muuten jotenkin ihmisen vanhenemisprosessiin kun kysymyksessäsäsi painotat korkeaa ikää. Tuo seikka että painotat tuota korkeaa ikää eikä esimerkiksi hyvää suomenkielentaitoa ja laajaa sanavarastoa sai minut todella hämilleni enkä siksi ymmärrä kysymyksesi todellista mieltä.

Senverran kyllä tämän perusteella pystyy neuvomaan että hakukone hakee ihan niitä sanoja mitä intrnetissä on julkaistu. Eli täysin itsekeksitty käsitekkin näkyy jos hakukone sen on sattunut löytämään. Tämä osuus on aika yksioikoinen.

Jäämme nyt odottelemaan meidän mökkinaapurimme selvitystä emmekä lähde spekulomaan tarkoituksilla.

RE: Outo juttu!
Lähettäjä: Dexta ja 3600
Perjantaina 11.11. 2005 klo 15:39:50

Message:
Olen ymmärtänyt nuo sanat näin.
hippulat = käpälät, jalat, varpaat, renkaat
vinkuu = ovat lujilla, ovat kovilla, kuuluu ääni

Nykypolven kielellä voi kai vain tarkoittaa liikkeellelähtöä renkaat sutien. Kuitenkin edetään ripeästi lähtien, nopeaan tahtiin ja ennenkaikkea taakseen vilkuilematta. Vertaa "kuin hauki rannasta".
RE: Outo juttu!
Lähettäjä: Mökkiläinen
Perjantaina 11.11. 2005 klo 16:34:34

Message:
Terve vaan Roope ja sano vaimollesikin terveiset (on muuten hyvännäköisenä säilynyt edelleenkin)! Olit varmaan vessassa silloin, kun Mielosen Asserin 80v synttäreillä puhuttiin Lohikarin Pienviljelijäyhdistyksen saunalla tukinajosta traktoreilla silloin 1950-ja 60-luvulla. Mielonenhan juuri itte käytti ahkeraan tota "hippulat vinkuu" termiä, jonka sinäkin lanseerasit sitten jo loppuillaksi lähes täysin omaan käyttöösi.
Eli, traktoreilla mentiin esim. täydellä tukkikuormalla "hippulat vinkuen" alamäet, jotta seuraavan ylämäkeen ei jäätäisi jumiin ja tultaisi perä edellä alas. Siis, mitä tapahtuu esim. 50-luvun Majorissa, kun hippulat alkavat vinkua alamäessä?
RE: Outo juttu!
Lähettäjä: qp
Perjantaina 11.11. 2005 klo 16:39:56

Message:
Vaihteisto vinkuu suurilla kierroksilla, kun kytkin pohjassa mennään alamäkeen? Näin ainakin MF165:ssa....
Outo juttu, no todella
Lähettäjä: Roope
Perjantaina 11.11. 2005 klo 17:27:55

Message:
Mökkiläiselle vastaan että en ole ollut Asseri Mielosen 80v synttäreillä. Ilmeisesti joku toinen henkilö kyseessä.

Renkaan traktori kuviosta ainakin lähtee ääni. Kun nopeus on esimerkiksi 12.5 m/s ja harjoja vaikka 25 cm välein niin ääni joka lähtee traktorikuviosta on 50 Hz. Paljoa tuota alhaisempia ääniä ei ihminen kuule ja joku voi luulla että ääni alkaa syntyä vasta silloin kun sen havaitsee. Vinkuna minusta kyllä on ääntä jonka taajuus on aika korkea. Millainen musiikkimies lienee tuo Asseri? Luulisi huonommallakin nuottikorvalla erottavan 50 Hz 1 kHz:stä. Nyt tarvitsee taas valitettavasti tehdä lisäkysymys.

RE: Outo juttu!
Lähettäjä: Mökkiläinen
Perjantaina 11.11. 2005 klo 18:11:22

Message:
Outo juttu, niin on
Lähettäjä: Roope
Perjantaina 11.11. 2005 klo 12:58:27Message:
Mökkiläiselle vastaan että en ole ollut Asseri Mielosen 80v synttäreillä. Ilmeisesti joku toinen henkilö kyseessä.

Ei ne Roope sua täällä netissä tunnista ja sitä paitsi kenelle vaan voi liika viina tehdä kepposet!

Kohta otetaan taas vuorostaan meidän mökillä pikkujouluissa, kuten kahtenakymmenenä vuonna jo aiemminkin. "Mustaa ryssääsi" saat varmaan tarpeeksi, jos vaimosi vaan antaa sinun ottaa!

Mitä tulee edelleenkin tuohon "hippuloiden vinkumiseen", niin talvella jossain polannetiellä, en usko Asserin ja kumppaneiden tarkoittavan sillä mitään rengasmeteliä?

Lähettäjä: reestäkö se tulee?
Perjantaina 11.11. 2005 klo 18:30:24

Message:
http://www.platinum.ac/phpbb/viewtopic.php?p=183527&highlight=

zAo
Administrator

Joined: 06 Jun 2001
Posts: 856

Blondie wrote:
Tässä muuten uusi pähkinä teille: miltä kuulostaa kun hippulat vinkuu?


En ole ikinä kuullut kyseistä ääntä, mutta
hippulat ovat pieniä koriste- tai muita esineitä
reessä tai hevoskärryissä.
Joten kovaa mentäessä hippulat vinkuu

Mutta alkuperäinen kysymys on tietenkin vielä
ratkaisematta Kenelläkään ääninäytettä?

RE: Outo juttu!
Lähettäjä: Atomisti
Perjantaina 11.11. 2005 klo 19:47:33

Message:
Nyt kysyi nuori mies tärkeätä asiaa. Vastauskaan
ei kuuluisi tälle palstalle, mutta koska se liittyy vauhtiin, niin sallittanee kuitenkin.
Ääni liittyy traktorin ajoviimaan. Ajoviiman on tarkoitus jäähdyttää esimerkiksi moottorin öljypohjaa. Öljypohjaa ei saa suojata, koska silloin jäähdytys ei toimi. Hippuloiksi kutsutaan niitä miehen osia joiden on tarve toimia 2 celsius astetta matalemmassa lämpötilassa kuin ihmisen keho. Tämän hippuloita jäähdyttävän vinkuvan ajoviiman äänen voi kuulla vain sellainen mies, jolla kyseiset kehonosat ovat suunnitellulla tavalla alttiina ajoviimalle. Mikäli käyttää esimerkiksi sellaisia mustiahevosia, joilla hippulat nostetaan liimatun kaltaisesti kehoon kiinni, ei voi tietää mistä äänestä aikuiset miehet puhuvat.
Näin saat mielenrauhasi
Lähettäjä: Roope
Perjantaina 11.11. 2005 klo 21:29:32

Message:
En ota kantaa sinun ukonasiohisi ja siihen enkä myöskään siihen mihin sinä et usko. Helpommalla pääset kun käyt siltä vanhalta mieheltä, siltä Asserilta, kysymässä. Kerro sitten meille muillekkin mitä olet saanut selville.

Olisiko kuitenkin parasta siirtää asiaa kuitenkin huomiseen niin ei tule häirittyä vanhaa mistä.
RE: Outo juttu!
Lähettäjä: Mökkiläinen
Lauantaina 12.11. 2005 klo 08:20:56

Message:
Kyllä se mökkinaapurini Roope tuo Atomisti on meitä viisampi tuossa hippula-asiassa. Asseri oli aamusella jo lähtenyt hirvijahtiin mutta rouva Signe-Irene kertoi, että hänellekin on hyvin tuttu tuo "hippulat vinkuu" termi. Iltamissa ja niiden jälkeisissä tansseissa/saattoreissuilla kuulemma varsinkin hyväkäytöksiset tytöt käyttivät 40-ja 50-luvuilla hippula- nimitystä siitä miehen tärkeimmästä työkalusta! Elikä nämä vielä elossaolevat pussihousut käyttävät omien muniensa heilumisesta kovassa nopeudessa tuota "hippulat vinkuu" termiä. Mutta, jotenkin tuntuu, että muitakin merkityksiä voisi olla?
Kysymys johon on vastattu.
Lähettäjä: Roope
Lauantaina 12.11. 2005 klo 17:19:03

Message:
Mielestäni sinä se kysyit ja me vastasimme.
RE: Outo juttu!
Lähettäjä: Atomisti
Maanantaina 14.11. 2005 klo 21:24:39

Message:
Ymmärsit väärin. Heiluminen ei ole se pointti. Pointti on nimenomaan asianmukaisesti alttiiksi paneminen ajoviimalle, saadaan se sitten aikaan juosten kävellen tai traktorilla ajaen.
RE: Outo juttu!
Lähettäjä: Mökkiläinen
Tiistaina 15.11. 2005 klo 09:52:38

Message:
Kyllä nyt alkaa olla jo aika selvää, jos "hippuloitten vinkuminen" on omien muniensa alttiiksi panemista ajoviimalle!
RE: Outo juttu!
Lähettäjä: kansantieteilijä
Tiistaina 15.11. 2005 klo 12:07:09

Message:
Hippulat on tuohikenkien koristeet, pienet pompulat naruissa. Jos osaa potkaista äkäisesti niin hippulat vingahtaa kuin piiskan viuhaus ainakin. Panna hippulat vinkumaan tarkoitta sitä, että juostaan niin reippaaseen tahtiin, että hippuloista kuuluu vingahduksia muistuttava ääni.
RE: Outo juttu!
Lähettäjä: Hande
Tiistaina 15.11. 2005 klo 12:41:07

Message:
Hyvä, että on tullut selvyys noihin hippuloihin.

Palatakseni tuohon googlehakuun saattaa se tuo google olla niin fiksu vekotin hevosia traktorin tilalle ehdotellessaan. Voi olla, että se luulee nelivetohevosen aina huonon kaksivetotraktorin voittavan ainakin käyntiin lähdössä. Hevosen saa monesti rankan ja hikisen työreissun jälkeen helpommin piehtaroimaan hangessa kuin traktorin, ainakin talvella. Kaurakin kelpaa traktorille huonommin kuin hevoselle.

No taisipa taas tulla juttua aivan asian vierestä paremman puutteessa.
Kun kysyy kannattaa oitse ottaa selville mitä kysy
Lähettäjä: Roope
Tiistaina 15.11. 2005 klo 14:14:22

Message:
Olennaista tässä kait on se mikä “hippula” on kysyjän päässä. Aikuista ei kannata opettaa. Kait sen jokainen voi katsoa suomenkielen sanakirjasta mikä on ”hippula” jo ei sitä muutoin satu tietämään.

Kysyjältä selvästi kysyttiin alussa keskustelua, mihin kysymykseen hän haluaa vastauksen. Vastauksesta käy ilmi hänen kiintymyksensä esitellä sukuelimiään täällä. Vähän vaarallista touhua kun tällä no noita avonaisia hammaspyöriäkin ja tuo peltinen Majorin satulakin on sellainen että siihen voi jäätyä kiinni joten suosittelen ainakin pukemaan housut jalkaan.