Aihe: Sähköagregaatti
Lähettäjä: Jartsa
Sunnuntaina 06.11. 2005 klo 11:13:36

Viesti:
Olen tässä jo jonkin aikaa suunnitellut rakentavani semmoisen traktorin perään laitettavan sähköagregaatin. Tarve olis saada voimavirtaa (380V) ja tehoa semmonen 3-4kW. Mutta sähköinsinööri kun en ole, niin tarvetta olis saada hieman neuvoja. Kierroksiahan tosta majorin perästä saa noin 500 ja välityksillä sitten mielen mukaan. Eli mimmoinen (kuinka iso) sähkömoottori siihen tarvittais ja mitä muuta oheismateriaalia tulisi hankkia (ylijännitesuojia sun muuta). Kytkentäkaavat tietenkin tulisi olla. Idea on saada "halpa" ja toimiva vehje. Että mistä tässä oikein lähtisi liikkeelle - vinkkejä otetaan vastaan.
RE: Sähköagregaatti
Lähettäjä: Jake
Sunnuntaina 06.11. 2005 klo 21:05:13

Message:
Jartsa. Sun pitäis hankkia vaihde suhde 1:3 eli ulosotto pyöris 500r/min sähkömoottori 1500r/min, ja mielummin isompi sähkömoottori. Yli 11kW mutta 30kW maks.Kun sähkömoottorista tehdään niin hyötysuhde on melko huono, jos 4kW niin siittä saa vähän yli 2,5kW, ja moottorin taulusta täytyy löytyä 230/400V lukema, eli niin sanottu tähtimoottori. ja tietenkin konkka sarja täytyy hankkia, kaappi,sulakkeita,vikavirtasuoja, riviliittimiä ja mittarit amppeeri hz ja jännite. Mutta sähkömoottorista saa hyvän kun siihen tekee loistehon säätimen, se on semmosta hienosäätöö. Ollaan näitä kaikkia kokeiltu kun tehdään sähkömoottorista, koska me tehdään generaattorien ja sähkömoottorien käämintää. Ja valmistetaan oikeita aggregaatteja omalla polttomoottorilla tai traktori käyttösiä jossa on rottorissa käämit ja sitä ohjataan säätimellä. Minkälaiseen tarpeeseen teet sitä konetta niin voit lisätietoa kysyä sähköpostilla tai tassä netissä, tässä varmaan tärkeämmät asiat.
RE: Sähköagregaatti
Lähettäjä: Risto
Sunnuntaina 06.11. 2005 klo 22:01:09

Message:
Kysyn kanssa kun näyttää asiantuntia olevan paikalla. Olen kassa suunnitellut samaa mutta minulla on sellainen vanha sähkömoottori. Siinnä on käynnistimenä sellainen laatikko jossa on veivi. Muistaakseni siinnä on harjat joten staattorissa ilmeisesti on myös käämit. Se ei siis ole oikosulkumoottori. Olen suunnitellut laittavani siihen roottoriin jonkun jännitteen sen pyöriessä ja kuvittelen että se olisi aika valmis generaattori. Mitä sanoo asiantuntia?
RE: Sähköagregaatti
Lähettäjä: Jake
Sunnuntaina 06.11. 2005 klo 23:10:43

Message:
He Risto kyllä siittä saa tehtyä, on kaksi vaihtoehtoa joko syötät roottoriin tasavirtaa hiiliharjojen kautta liukurenkaidelle, tai kytket roottorin liukujen tulevat käämit yhteen, ja laitat konkka sarjan staattori käämiin. tasavirran syöttäminen kannattaa kokeilla ensimmäisenä, se on vain syötettävä kahdelle liukurenkaalle, näin ollen myös roottori käämit olis kytkettävä sarjotuksesta erilaisesti,kun liurengas moottorissa on kolmet liukurenkaat. Ei pakollinen vielä muuttaa, kokeile vaan eka suoraan tasavirtaa liukurenkaille. Et kertonut liukurengas moottorin kW määrää tai nopeutta, näillä on jonkinlainen merkitys, kun kerrot nämä tiedot pystyn auttamaan enemmän.
Minulla on liukurengas moottori 18kW 700r/min, se on kokeiltiin tosiaan syöttää tasavirtaa roottoriin ja säädintäkin ollaan kokeiltu siihen.
Siinä tuli semmonen ongelma eteen, katos roottori tarvi vain 10V ja 50A näin ollen staattorista tuli 400V vaiheitten väli. Säätimen teko tuli haasteelliseksi ja hyötysuhde meni vähän huonoksi, se olis pitänyt roottori käämiä erilaiseksi. Se jäi tekemättä, mutta se pitäis laittaa roottori oikkariin sieltä liukurenkaiden päästä ja konkat staattori käämiin kiinni.
Kyllä siittä parempi tulee kuin perinteisestä oikosulkumoottorista, vaikka kytkettäisiin liukujen johdot yhteen. Katsos oikosulkumottorissa on vain käämien tilalla rottorissa valetut alumiini sauvat ja vanhemissa oli kuparisauvat juotettuna oikosulku renkaisiin kiinni. Näin ollen liukurengas moottori on parempi koska siellä roottorissa on useampi käämi kierrosta vaikka ne laitettaisiin oikkariin toisesta päästä. Ei muuta kuin pyörimään kyllä virtaa alkaa tulla. Voit kysyä neuvoa tosiaan, ja kuulisin tietenkin muiltakin kommentteja tähän asiaan.
RE: Sähköagregaatti
Lähettäjä: PellePeloton
Maanantaina 07.11. 2005 klo 07:31:08

Message:
Tietääkö Jake mistä saisi pienelle kierrokselle tarkoitetun tahtikoneen edullisesti. 1,5...3kW luokkaa esimerkiksi. Tehdäänkö uusia? Myykö joku vanhoja käytettyjä?
RE: Sähköagregaatti
Lähettäjä: Velu
Maanantaina 07.11. 2005 klo 09:23:21

Message:
Onko muuten oikosulkumoottoreita muutettu generaattoreiksi? En tarkoita tässä nyt sitä konkkaviritystä, vaan magnetointikäämityksen lisäämistä roottoriin. Tahtikoneita kun ei oikein tunnu mistään löytyvän.

Pitempään olen suunnitellut rakentelevani yhden rittävän tehoisen agregaatin, että pystyy tarvittaessa vaikka hitsikonetta sillä syöttämään.
RE: Sähköagregaatti
Lähettäjä: Sähkösuhari
Maanantaina 07.11. 2005 klo 11:19:41

Message:
Ei oikosulkumoottorin roottoriin voi lisätä mitään magnetointikäämejä. Toimintaperiaate on aivan eri kuin tahtikoneessa. Oikosulkumoottori on yksinkertainen rakenteeltaan, mutta sen toiminnan selittäminen on hankalaa, koska sen teorettinen toiminta on jotakuinkin aika erikoinen.
Martti Paavolan sähkötekniikan oppikirjassa, mikä on varmaan useimmissa kirjastoissa sen toiminta on erityisen tarkkaan selitetty. Selitystä on muuten useampia sivuja.
Tahtikoneen toiminta muistuttaa periatteessa auton vaihtovirtalaturin toimintaa ja sen toiminta on teoreettisesti helpompi selittää.
Senkin toiminta ja rakenne on tuossa Paavolan Maran kirjassa aika hyvin selitetty.
RE: Sähköagregaatti
Lähettäjä: Velu
Maanantaina 07.11. 2005 klo 14:21:00

Message:
Se kirja on luettu. Mietin tuossa juuri roottorikäämityksen muuttamista. Onhan noita tehty langastakin käämityilla roottoreilla. Näissä on sitten lisänä ollut säädettävä käynnistysvastus. Eikä oikosulku ja tahtikoneet ole staattorikäämitykseltään samanlaiset. Ainoat erot olisivat siis roottorissa?

Toisaalta viisas etsisi tahtikoneen ja tekisi siitä. Helpompi tehdä ja toimiikin varmaan paremmin.
Jakelle kiitokset neuvosta
Lähettäjä: Risto
Maanantaina 07.11. 2005 klo 15:35:03

Message:
Kiitoksia neuvoista. Minun liukurengas moottorini on maatilalla ja sinne on vähän matkaa. Menee pari viikkoa kun olen saanut selvitettyä mitä sen tyyppikilpeen on stanssattu. Laitan nämä asiat ja osoitteet muistiin ja kysyn sitten lisää kun olen nämä moottorin arvot saanut tarkastettua.
RE: Sähköagregaatti
Lähettäjä: Jake
Maanantaina 07.11. 2005 klo 16:48:59

Message:
Joo ei suoraan oikosulkumoottorin rottoriin käämiä saa. Ollaan tehty niin että koneistettiin napaparit roottoriin, vähän vaikeaksi sekin meni.
Mutta tuli tehtyä ja pelittää ihan hyvin, aluuksi oli sin aallon muodon ja lämmön kanssa ongelmia. Mutta kaikki viat saatiin pois.
Kyllä helpompi on tehdä oikosulkumoottorista ja konkista sähkö tuottava kone. Mutta hyvän laatuista virtaa saa helpommin oikeasta generaattorista, vaikka siittä mangnetoinnin säädin puuttuisi, se ei ole mulle ongelma enää.
RE: Sähköagregaatti
Lähettäjä: Velu
Maanantaina 07.11. 2005 klo 17:42:34

Message:
Eli ei muuta kuin tahtikonetta etsimään. Noita säätimiä pystyy kyllä tehtailemaan. (On hyviä kavereita). Toisaalta kaikkea sitä keksii tehdä, kun on tarpeeksi vähän tekemistä talvella. Kysympä nyt kaiken varalta, kun saattan silti innostua vääntämään oikosulkumoottorista. Miten tuo magnetointikäämistys mitoitetaan, vaikkapa 11kw:n nelinapaisessa moottorissa. Montako käämiä tehdään, paljonko resistanssi?

Se konkkahomma ei toimi minulle, kun siitä ei saa oikein induktiivistä tehoa ja voimavirtana ei kestä oikein kuormaa.
RE: Sähköagregaatti
Lähettäjä: up
Maanantaina 07.11. 2005 klo 20:07:48

Message:
up