Aihe: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: Roihu
Sunnuntaina 06.11. 2005 klo 09:02:28

Viesti:
Tuleeko kotimaisen energian laajenevasta käytöstä bisnestä masinisteille? Luulisin että ei juuri tule. Pelletti bisnes vaatii ennen pelletin tekoa eteensä jotain sen verran älykästä puuteollisuutta, että puu on kuivattu ja saatu siitä kuori pois. Sellaisen teollisuuden voimakasta laajentumista ei ole näköpiirissä, koska ei ole enää korkeatasoista kunnon raaka-ainetta. Jääkö siis masinisteille ainoastaan hakkeen jauhaminen rankapuista paikallisille lämpölaitoksille.
RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: qp
Sunnuntaina 06.11. 2005 klo 11:42:18

Message:
Muakin ihmetyttää, miksi pelletti on parempi polttoaine kuin hake. Hakkeen valmistuskustannuksetkin ovat alhaisemmat, koska se voidaan usein tehdä tarvitsijan tontilla. Turhat kuljetukset jäävät pois.

Olen toki ymmärtänyt, että pelletti ei holvaannu siiloon niin helposti, mutta muuta parempaa en pelletissä tiedä olevan. Eilen näin kommentin, että pelletin lämpöarvo olisi parempi kuin hakkeen, mutta mihin se voi perustua, jos kyseessä on lämpöarvo/kg. Puutahan ne ovat molemmat, sekä pelletti, että hake.

Jos lämpöarvoa tutkitaan kuutioissa, niin sitten voin ymmärtää pelletin paremman lämpöarvon, koska pelletti on puristettu tiiviille ja pienemmän raekokonsa takia pellettirakeitten väliin jää vähemmän ilmaa, kuin "hakerakeitten" väliin.

Jokainen julkaisee lämpöarvojaan markkinoinnin takia itselleen edullisella tavalla. Jos tuo lämpöarvovertailu on lähtöisin pellettien valmistajalta, väittäisin, että kyse on nimenomaan tilavuuslaskelmasta.
RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Sunnuntaina 06.11. 2005 klo 12:15:41

Message:
Laittappas pellettisäkkiin haketta ja vertaa painoa, niin huomaat painoeron. Ja samalla lämpöarvoeron. Eihän kuitenkaan vettä myydä pellettinä.

Pellettisäkit ovat kätsät myös käsitellä. Ne voivat aivan hyvin olla ulkonakin. Olen ajatellut, että joskus pakkaan klapeja samoihin säkkeihin. Niitä olisi hyvä kuljetella ja ei haittaisi jos ostaja ei heti saa sisätiloihin, eikä muutenkaan kuljetus olisi sään armoilla, satoi vettä tai lunta.
RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: Roihu
Sunnuntaina 06.11. 2005 klo 13:48:58

Message:
Pienen mittakaavan poltossa, omakotitalot ym. on pelletti kai parempi juuri tasalaatuisuutensa ja energiasisältönsä / kg, tähden. Ilmeisesti kuitenkin pellettien tuotannon ja kuljetuksen tulee hoitamaan ihan muut tahot kuin masinistit.
Uskoisinkin, että hakkeenpolttomarkkinoille toimittajiksi aikovien masinistien pitäisikin pitää kiirettä markkinoiden valtauksessa ja pyrkiä luomaan tarjontaa ennen kysynnän kiihtymistä.
RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: pelletit
Sunnuntaina 06.11. 2005 klo 14:40:20

Message:
pelletti valmistetaan jätteestä mitä ei puuhöyläämö kalustetehdas pysty itse hyödyntään ja kun tämä ylimäärä on kaikki käytetty mutta vielä olis kysyntää alkaa hinta nouseen. koska se on varmaa että puuta ei kannata kuivata ja höylätä vain pelletin valmistuksen takia.
RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: tukijussi
Sunnuntaina 06.11. 2005 klo 15:18:51

Message:
Puulevytehtaat alkavat olla ihmeissään tuosta purupelletin poltosta.

Meinaan vaan, että sitä on rajallinen määrä saatavilla edullisesti. Kun ylijäämä on käytetty, alkaa hintasota.
RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: tane II
Sunnuntaina 06.11. 2005 klo 16:01:53

Message:
Kosteus vaikuttaa paljon teholliseen lämpöarvoon, koska se vesi pitää höyrystää (itse lämpöarvo on yleensä kyllä annettu kuiva-aineelle). Pelletin kosteus on vain n. 10%, hake lienee huomattavasti kosteampaa, tästä tulee kyllä eroa pelletin hyväksi.

Tuosta VTT:n tiedotteesta T2045 "Suomessa käytettävien polttoaineiden ominaisuuksia" löytyy paljon tietoa myös puupolttoaineista. Eri lämpömääräyksiköiden kanssa menee kyllä helposti sekaisin ;-)
RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: tane II
Sunnuntaina 06.11. 2005 klo 16:41:26

Message:
Tässä vielä linkki FINBIO:n sivulle Eri puupolttoaineiden ominaisuuksien vertailu, josta löytyy tietoja pelletistä ja erilaisista hakkeista.

RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: tane II
Sunnuntaina 06.11. 2005 klo 17:15:14

Message:
Vielä kerran:
Niinhän se on, että tuo "Tehollinen lämpöarvo saapumistilassa" eli käyttökosteudessa on kuitenkin laskettu kostean polttoaineen massalle eli tuosta suuresta erosta pelletin ja hakkeen ko. lämpöarvoissa (pelletti n. 17 MJ/kg ja esim. kaatotuore rankahake 7-11 MJ/kg) suurin osa johtuu polttoaineen sisältämän veden painosta ja osa veden haihduttamiseen kuluvasta energiasta. No tilavuusmitoilla mitatessa se veden paino taas ei näy, mutta silloinkin se kosteus pitää haihduttaa poltettaessa.

RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: Roihu
Sunnuntaina 06.11. 2005 klo 18:10:44

Message:
Nimimerkille "pelletit". Olen vähän samaa mieltä.
Ellei tule lisää teollisuutta, joka tuottaa kuivaa kuoretonta puujätettä, eli massiivipuun jatkojalostusta, ei tule tämän suurempia pellettimarkkinoitakaan. Eikä tule pelletillä lämpiäviä omakotitalojakaan.

RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: qp
Sunnuntaina 06.11. 2005 klo 18:33:32

Message:
> Laittappas pellettisäkkiin haketta ja vertaa painoa, niin huomaat painoeron.

Miksi sitä pitäisi punnita? Eikö tarkoitus ole vain polttaa? Tuolla perusteella voitaisiin verrata vaikka hakkeen ja pelletin makueroja, kumpi maistuu paremmalta. Jos hakeurakoitsija tulee pihaan oman rankakasani viereen ja puhaltaa hakkeen suoraan varastoon, on paino aivan sivuseikka. Jos haketta kuluu huonomman lämpöarvonsa takia hieman enemmän kuin pellettiä, silläkään ei ole merkitystä, koska hake on ja tulee tulevaisuudessakin olemaan halvempaa kuin pelletti, vaikka itsellä ei olisi metsää lainkaan ja hakkeen ostaisi hakeurakoitsijalta. Pitemmälle jalostettu/käsitelty tuote maksaa AINA enemmän. Urakoitsijoita/myyjiä on tiheämmässä kuin pellettitehtaita. Kuljetuskustannuksetkin jäävät pienemmiksi.

> Pellettisäkit ovat kätsät myös käsitellä.

Jos tuolle linjalle lähdetään, niin sitten on parasta siirtyä suoraan sähkölämmitykseen. Jos käyttää vielä suoraveloitusta, ei tarvitse jaksaa nostaa edes sähkölaskua postilaatikosta.

Olen joskus lukenut, että ainakin stokerikattiloissa ei pitäisi polttaa liian kuivaa polttoainetta, joten hakeen luulisi sopivan siihen paremmin.

Unohdin itsekin aiemmin kommentoida tuota, että pelletin hinta tulee nousemaan, kun kysyntä kasvaa, mutta raaka-ainetta käytännön syistä on vain rajallisesti.
RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: tukijussi
Sunnuntaina 06.11. 2005 klo 20:41:21

Message:
Kantaa ottava:

Papanoitahan voi rouhia ja puristaa metsän puista.

Jos nämä papanat ovat riittävän kestäviä, ja kooltaan sopivia käsiteltäviksi maatalouden viljankäsittelyyn tarkoitetuilla konehilla, niin se antaisi elinkeinoa monelle ilman suuria investointeja.

Ei luulisi oleva vaikea suunnitella pellettipuristin vaikkapa jonkin valtiollisen oppilaitoksen toimesta, jolla pienyrittäjä voisi prässätä papanoita tuoreesta puusta, ja jatkokäsitellä saatu tavara olemassa olevin maatalouden laittein.

Tuohon tuotekehittelyyn kun ei tahdo olla oikein välineitä pienyrittäjillä.

Ei vain löydy yhteiskunnastamme enää tänä päivänä sitä maatiaisjärkeä, vaan kaikki pyörii Ison Bisneksen alttarilla. Nytkin laivataan polkuhintaan pellettiä ulos vientiin, ja tuodaan sikamaisen kallista öljyä sen sijaan.


RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Sunnuntaina 06.11. 2005 klo 21:49:23

Message:
Se helppous puulämmityksessä on siinä, että se saadaan yleistymään. Ihmiset mielellään siirtyvät puulämmitykseen, jos sen kanssa ei tarvitse urakoida itse, ei tarvitse lapioida haketta, olla säätämässä poltinta jatkuvasti ja korjaamassa syöttöhäiriöitä. Se lisää puulämmityksen imagoa.

Pellettiä saa kun vain soittaa maatalouskauppaan. Joko suursäkeissä tai puhallusautolla tuotuna. Eivät ne myy siellä ei oota.

En tiedä onko olemassa stokerikattiloita. Mikä se on? Stokerin voi kyllä asettaa vaikka kattilaan öljypolttimen tilalle. Tuskin kattila siitä poksahtaa vaikka tuli tulee pelletistä. Ja onhan niissä säätö. Tuli säätyy ylläpitotilaan.

Ja jos ostaa suomessa tehdyn stokeripolttimen, niin kyllä kai sitä edellyttää että siinä voi käyttää pellettiä. Että itse poltin kestää pelletin lämpöarvon. Ettei tarvitse poltella vain märkää sahanpurua.
RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: qp
Sunnuntaina 06.11. 2005 klo 23:08:38

Message:
En siltikään pidä hakkeen ja pelletin välistä eroa niin isona, että sillä olisi todellista merkitystä. Enemmänkin näen hakkeella olevan jonkinlaisen maatilaimagon, jota pelletillä ei ole ja siksi kaupunkien omakotialueilla pelletti kiinnostaa. Uskon kuitenkin pelletin olevan vain tämän hetken muotivillitys, kuten tasakatot olivat 70-luvun alussa tai leipäkoneet 80-luvulla. Joo, Ruotsissa ja kai Norjassakin pellettejä on käytetty jo muutama vuosi, mutta syy tuskin on pelletin helppoudessa suhteessa hakkeeseen. Valtion tuki? Lainsäädäntö? Norjassa muistaakseni ainakin oli jossain vaiheessa laki, joka edellytti tulisijan rakentamista kaikkiin asuntoihin, myös kerrostalohuoneistoihin (näin TV:ssä asiasta kerran ohjelman, jossa kerrostalohuoneistossa poltettiin pellettiä pienessä peltitakassa). Jos siis asunnossa on tulisija, sitä myös mielellään käyttää, jos sillä pystyy säästämään asumiskustannuksissa. Ihminen on muutenkin vielä sen verran primitiivinen, että mielellään katsoo elävää tulta.

Jos hake tulee säkitettynä, en usko sen käytön olevan erilaisempaa kuin pelletinkään käyttö. Ja kyllä hakkeenkin puhallusautolla saa (ei vielä), jos sille vain löytyy kysyntää. Hakkeen voi seuloa, jotta pienimmän purun saa pois, jos pelkää sen roskaavan paikkoja.

Tarkoitin stokeripoltinta, mutta Google kyllä tuntee näköjään stokerikattilankin. Tiedä sitten, ovatko kirjoittajien ajatusvirheitä, kuten itsellänikin oli....

56 osumaa stokerikattilalle

http://www.google.fi/search?hl=fi&q=stokerikattila&btnG=Google-haku&meta=

44 osumaa stokeripolttimelle

http://www.google.fi/search?hl=fi&q=stokeripoltin&btnG=Hae&meta=
RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: Roihu
Maanantaina 07.11. 2005 klo 07:39:24

Message:
Käsittääkseni pellettiä ei voi puristaa tuoreesta eikä kuoripitoisesta puuaineksesta, koska pelletin pitää koossa puun oma liima-aine ligniini, jota ei kuoressa ole ja joka on vesiliukoinen. Näin ollen tiloilla ei voi valmistaa pellettejä, ellei ole jotain muutakin puusepän tuotantoa samassa yhteydessä.
Tiloille ei taida jäädä kuin hyvin kapea "markkinarako" hakkeen toimitus puolella kuitupuuta pienemmän rangan kokoajana. Hakkeenkin valmistaminen tiloilla taloudellisesti saattaa olla kyseenalaista.
RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: rape
Maanantaina 07.11. 2005 klo 09:18:34

Message:
Miten niin hakkeen valmistus tiloilla taloudellisesti olisi kyseenalaista? Perusteluja kiitos.

Minä olen samaa mieltä, että kyllä hake on todellisuudessa edullisempi kuin pelletti, jos otetaan kokonaiskustannukset huomioon. Kun puut on kaadettu ja ajettu kasalle, paikalle kutsutaan hakeurakoitsija, joka tunnissa tekee haketta koko vuodeksi. Sillä hinnalla ei pellettiä osta koko vuodeksi.

Hakkeenmyyjänkään ei välttämättä kannata ostaa hakkuria ihan yksin, jos ei tee haketta todella paljon, mutta ostetaanhan sitä muitakin kalliita koneita yhdessä, kuten itsekulkevia perunapuimureita.
RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: ei maksa vaivaa
Maanantaina 07.11. 2005 klo 13:00:01

Message:
ei kannata kinata. pelletti ja metsä(ranka)hake on erillaisien tuotanto linjojen tuotteita ja siten erillaisia hinnoiltaan. toiselle pelletti on edullisempaa,toiselle hake on edullisempaa. se on selvä,että omasta puusta oma kustannus hintaan tehty hake on halvempaa kuin myyntiin tehty pelletti. mutta ei sitä omakustannus hintaista haketta mulle kukaan myy niin sillöin voi se pelletti olla parempi ratkaisu.
RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: up
Maanantaina 07.11. 2005 klo 14:29:27

Message:
up
RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: tukijussi
Maanantaina 07.11. 2005 klo 14:38:46

Message:
Pelletti tullaan tulevaisuudessa tekemään eri hakelaaduista ja muista jauhetuista palavista jätteistä.

Ei puun jatkojalostukselta riitä raakainetta kauaakaan.

Se näyttää tällähetkellä kehityskelpoisimmalta energiamuodolta, koska sitä voidaan polttaa myös hiilivoimaloissa ilman muutoksia. Suurissa laitoksissa voidaan pellettiin/prikettiin lisätä melkein mitä vain palavaa materiaalia.

Kysymys nyt onkin tällä hetkellä lähinnä kysynnän luomisesta markkinoille, jonka pohjalle voidaan luoda kannattavaa energiatuotantoa.

Pellettiasia on hautunut jo parikymmentä vuotta, ja se on kaatunut useaan otteeseen eri sattumuksiin(edusvallan temput). Se on alunperin suomalainen keksintö, jonka patentit on aikoja sitten menetetty "maailmalle".

Tietääkseni ruottalaisilla on pellettiä sivuavia patentteja paljon. Myös niitä suomessa alunalkaen tehtyjä.

Minä näen alan puoliammattilaisena polttopuristeiden valtaavan markkinoita sitä myöden, kuin muu energia kallistuu, ja täten puristeitten kannattavuus paranee.

Eli toisin sanoen. Ei kannata tujottaa mm. pelletin tämänhetkistä huokeaa hintaa, kun tekee lämmitysasioissa pitkällevieviä päätöksiä.RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: Hake
Maanantaina 07.11. 2005 klo 20:05:27

Message:
vastaan pelletti, siinä kysymys
RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: Roihu
Maanantaina 07.11. 2005 klo 20:54:44

Message:
Rapelle perusteluja: Tarkoitin siis, että tilan omilla laitteilla hakettaminen ei saata olla taloudellisesti perusteltua. Eli juuri niin kuin kirjoitit. Yhteisesti hankittavilla koneilla haketus, jolloin yksikköhinta saadaan riittävän alas. Tilat saisivat tehtäväkseen raaka-aineen hankinnan omista ja ehkä kaupunkilaismetsänomistajienkin metsistä. Selvää on kai kuitenkin sekin, ettei sekään bisnes kestäisi kalliita kuljetusväline investointeja. Siinä ei tule kysymykseen myöskään yhteisomistus.
Miten se ratkeaa?
Entä sitten pelletti vai hake? Sen kysymyksen tulee ratkaisemaan asiakas.

RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: EX-valametti
Maanantaina 07.11. 2005 klo 23:04:45

Message:
Pelletti on ohan toista polttaa kuin hake. Viime talven lämmittelin sekä hekkeella että puupelletillä. Pelletillä lämmittäminen on paljon mukavempaa, kun käsiteltävät kuutio-määrät on huomattavasti pienempiä. Kun käytössä on 0,5-kuutioisella säiliöllä varustettu stokeri, ja hakkeella pitää täyttää joka päivä (ei edes riitäkkään) niin pelletillä voi huoletta olla 3-5 päivää käymättäkään pannuhuoneella kun kulutus on paljon pienempää. Myös tuhkan muodostuminen on hakkeeseen verraten todella pientä.
RE: Bisnestä pelletistä
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Tiistaina 08.11. 2005 klo 06:28:45

Message:
Kyllä ihminen kaikesta huolimatta arvostaa myös mukavuutta. Ja onhan se hyvää imagoa puulämmitykselle että se on helppoa ja varmatoimista. Saattaa olla vaikka jonkin päivän poissa kotoa ja puulämmitys pelaa.