Aihe: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä: Thome
Torstaina 03.11. 2005 klo 21:34:08

Viesti:
Ajelin tuossa iltamassa Viitasaarelta nelostietä pohjoiseen niin oli sattunut mojovan näköinen kolari. Siinä oli vastaantulevien kaistalla mannin rekka-auto keula rutussa ja oikealla puolella hollinmatkaa metsähallituksen puolella fortin traktori (olisko ollu joku viistonninen) katollaan penkassa.
Tutkijalautakunta siinä ihmetteli tapahtunutta heijastinliivit päällä. Ehkä huomenna lehestä saa lukea miten hyvät kyydit forttikuski sai.
RE: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä: Siihänän se
Torstaina 03.11. 2005 klo 23:23:12

Message:
Iltalehti:

Yksi kuoli törmäyskolarissa Viitasaarella
3.11.2005 20:25

Yksi ihminen kuoli ja kaksi loukkaantui henkilöauton, traktorin ja rekan törmäyksessä Viitasaarella Keski-Suomessa torstaina.

Turma sattui noin kello 17.40 nelostiellä viitisen kilometriä Viitasaarelta pohjoiseen. Pohjoisen suuntaan ajoi traktori, jossa oli kuljettajan lisäksi matkustaja. Samaan suuntaan ajanut henkilöauto törmäsi traktorin perään.

Törmäyksen voimasta henkilöauto suistui väärälle kaistalle ja törmäsi vastaantulevaan rekkaan. Henkilöauton kuljettaja kuoli.

Traktori suistui tieltä oikealle. Sen kuljettaja ja matkustaja vietiin sairaalahoitoon.

Liikenne ohjattiin onnettomuuspaikan ohi kiertotien kautta.
RE: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä: tukijussi
Torstaina 03.11. 2005 klo 23:30:25

Message:
Vauhti tappaa, ja kova vauhti tappaa varmasti.

Paskempi homma.
RE: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä: VeeKoo
Perjantaina 04.11. 2005 klo 07:03:08

Message:
Ikäväkseni pistänyt silmään monessa työkoneessa tuo hitaan ajoneuvon kolmion kunto. Ovat monesti ruttuisia ja repsottavia ja osasyyllisiä tuollaisiin peräänajokolareihin. Maksavat vaan liikaa, peräti 14 , (-Eihän se vahinko minulle satu)!!!
RE: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä: Risto
Perjantaina 04.11. 2005 klo 07:45:54

Message:
Ikävä onnettomuus, osanotto omaisille. Aamun Keskisuomalaisen mukaan traktorin valojen toiminnassta törmäyshetekellä ei ole tietoa. Kyllähän tässäkin oli taas monta riskitekijää; pimeys, iäkäskuljettaja (henkilöautossa), vilkas liikenne, suuri nopeusero. Ja huonoa onnea - pitipä sen rekan tulla juuri sillä hetkellä.
RE: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä: KooKoo
Perjantaina 04.11. 2005 klo 08:38:34

Message:
"Ehkä huomenna lehestä saa lukea miten hyvät kyydit forttikuski sai."

Vähän ehkä väärä sanamuoto sulla kun puhutaan kuitenkin vakavasta onnettomuudesta. Ajattelepa jos sun lapses jäis rekan alle ja me täällä pohdittais porukalla että "saikohan se hyvät kyydit"...

Olisikohan tullut ajettua liian lujaa?
Lähettäjä: Risto
Perjantaina 04.11. 2005 klo 09:11:52

Message:
Jos tuolla osuudella on 80 km tunnissa maksimi nopeus ja jo traktori olisi kulkenut 30 km tunnissa niin nopeuseroa on 50 km/h. Luulisi sitä vähän hiljentävän vauhtia kun huomaa että traktori lähestyy perä edellä vaikka siinnä ei olisi minkäänlaisia valoja eikä heijastimia. Tuollainen 20 km/h luulisi ainakin ehtivän hidastamaan. Törmäysnopeus olisi sitten 30 km/h. Nythän on talvinopeudet ja kesäkelit. Jos nopeusrajoitus olisi 100 km/h törmäysnopeus olisi silloin 50 km/h.

Ettei vaan taas olisi syynä ylinopeudella ajo. Tulee vaan mieleen se rekkamies joka tallapojassa toissatalvena keskisuomessa päästi täydessä lastissa päin vastaantulevaa linjuria.

RE: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä: erkkilä
Perjantaina 04.11. 2005 klo 14:29:26

Message:
Risto sulla ei varmaan ole rekkakorttia?
Mietis nyt vielä Erkkilä
Lähettäjä: Risto
Perjantaina 04.11. 2005 klo 14:43:33

Message:
Mitä väliä sillä onko juttuni kirjoittanut mies jolla on Sibeliuksen pää ja Paavo nurmen jalat tai sitten ei. Keskity juttuun eikä sen tekijään. Jos rikkoo tieten tahtoen lakia ja joku sen seurauksena kuolee niin oma vika. Itse ajon samaa tietä muutaman tunnin sisällä enkä ollut vaaraksi itselleni enkä ympäristölle. Lakiakin noudatin. Olin vieläpä perilläkin juuri silloin kun olin laskelmoinut perille pääseväni. Pieni ero onko ammatti autonkuljettaja vai ammatti tappaja.
RE: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä: Jarkko
Perjantaina 04.11. 2005 klo 14:47:16

Message:
Ettei olisi ilta-aurinko häikäissyt? Mitenkähän tarkkaan pohjoisen suuntaan tuo traktori oli menossa?

Itse jouduin kerran kolariin, kun vanhahko nainen ajoi päin punaisia liikennevaloja, koska aurinko häikäisi ja hän ei nähnyt minkäväriset liikennevalot paloivat. Kello oli suurinpiirtein sama kuin tuossa yllä, tosin auto oli tulossa idästä ja matkalla länteen, jolloin aurinko paistoi suoraan silmiin.

Erään peräänajonkin "näin" (kuulin). Naapuri lähti traktorillaan ja trailerilla hakemaan venettä syksyllä alkuillasta. Suunta oli taas idästä länteen. Traktorikuskin ajettua 100 metriä yleisellä tiellä kuului karmea pamaus ja sitten tuli hiljaista. Juoksin metsän läpi katsomaan ja jep, perään oli ajanut vanha Opel. Sekä venetraileri, että Opel menivät lunastukseen. Fyysisiä vammoja ei tullut. Opelkin sinkoutui vastaantulijan kaistalle, mutta vastaan ei sattunut tulemaan ketään.
RE: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä: tane II
Perjantaina 04.11. 2005 klo 15:59:44

Message:
Jarkolta allakka hukassa? No ei hätää, täältä löytyy Marraskuu ja se kertoo, että aurinko on kyllä jo etelässäkin laskenut reilusti yli tunnin ennen onnettomuuden tapahtuma-aikaa.
RE: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä: Jarkko
Perjantaina 04.11. 2005 klo 16:17:21

Message:
Jaa, aurinko laskee jo noin aikaisin. On niin kesäinen ilma (sataa ja on n. 10 astetta lämmintä), että en ollut huomannutkaan, että ollaan jo noin myöhällä syksyssä (alkutalvessa).

Auringonlaskuaikoja en muutenkaan ole tavannut seurata. Muistelen vain noita "omia" kolareita. Toinen oli maaliskuun lopulla ja toinen syksyllä tyypillisenä veneiden nostoaikana. Tarkkaa kellonaikaa en kummastakaan muista, mutta niissä häikäisy oli syynä.
RE: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä: tukijussi
Perjantaina 04.11. 2005 klo 16:35:35

Message:
Traktorit ovat kurjia tiellä. Ne ovat kurjia ajaa, ja ne ovat kurjia kanssakulkijoiden kannalta.

Jos kuorma-autojen verot ja maksut olisivat tasolla, jonka voisi ei-ammattimainen käyttäjä hyväksyä, poistuisi valtaosa peräkärryjä vetävistä traktoreista maanteiltä.

Lienee perua tuosta takavuosien "HarkkinnanVaraisestaLiikenneLupaKäytännöstä", jolla suojattiin takavuosina ammattiautoilijoita. .


RE: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä: SamiT
Perjantaina 04.11. 2005 klo 18:36:56

Message:
Tukijussi, olet aivan oikeassa. Itse myin juuri maatalousajoista kuorma-auton pois ylläpitokulujen takia ja tilalle tuli nopeampi traktori, johon olisi tarkoitus kehittää joku kuorma-autosta tehty isompi peräkärry.
RE: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä: Joo
Perjantaina 04.11. 2005 klo 18:51:34

Message:
Aja vaan sitä paskaas raktorillas, mutta älä aja ylinopeutta :D
RE: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä: FM 52
Perjantaina 04.11. 2005 klo 18:54:29

Message:
Näinhän se menee. Itsellä on myös kiikarissa joko kymppipyörä museopeli taikka sitten vastaava raakki josta maantiekärryt. Ovat vaan niin julmetun painavia nuo rungot.
RE: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä: Thome
Perjantaina 04.11. 2005 klo 20:20:05

Message:
No lehestähän se sitten löyty. Pahoittelen virheellistä sanamuotoa joka ei ollut harkittu.

"76-vuotias pirkanmaalainen mies menehtyi rajussa kolarissa viitasaarella. Vanhus törmäsi edellään ajaneen traktorin perään ja paiskautui vastaantulevien kaistale suoraan rekan alle.

Vanhuksen omistama 80-luvun mersu suistui syvälle ojaan ja muskautui lähes tunnistamattomaksi.
Rajussa törmäyksessä ford 5610 traktori kaatui oikealle kyljelleen ojaan. Traktorissa ollut viitasaarelainen noin 70v pariskunta loukkaantui. etelään matkalla ollut n. 30v miehen ajama rekka pysyi tiellä.
Vanhuksen takana ajanut rekkakuski kertoi mersun edenneen normaalivauhtia 80km/h nopeusrajoituksen mukaan."

Mersua en huomannut tieltä ollenkaan ja traktorin tunnistuskin meni pimeässä vähän pieleen kun tielle ei näkynyt kun vähän toista kuvetta ja renkaat.

RE: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä:
Perjantaina 04.11. 2005 klo 22:52:37

Message:
Joku mainitsi onnettomuudesta jossa autonkuljettaja ei nähnyt mitkä liikennevalot palavat.
Kyllä silloin löytyy syyllinen ratin ja penkin välistä. Jos ei näe, ei aja ennenkuin on todennut että se vihreä palaa tai jos ei näe sittenkään niin katsoo tuleeko sieltä ketään. On sitä monenlaista pöljää.
RE: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä: Jarkko
Lauantaina 05.11. 2005 klo 03:24:45

Message:
Joo, minä mainitsin naisesta, joka ajoi autoni etukulmaan, kun hän ei nähnyt liikennevalojen väriä.

Luulen hänen luottaneen siihen, että koska edellisissä valoissa valot olivat vihreät, seuraavatkin valot olisivat vihreät. Käsittääkseni hän tuli kuitenkin edellisestä risteyksestä sivukadulta pääkadulle jatkaen pääkatua pitkin, jolloin käytännössä seuraavissa valoissa valot ovat AINA punaiset ja joutuu pysähtymään, jos ns. vihreä aalto on käytössä.

Tarkemmin emme asiasta keskenämme keskustelleet, koska väliimme sattui kielimuuri (näitä rannikkoseudun ongelmia). Hän myönsi syyllisyytensä heti poliisille ja vakuutusyhtiönkin kanssa kaikki sujui mallikkaasti. Yksi nainen ilmoittautui jopa vapaaehtoisesti todistajaksi, mutta häntä ei tarvittu. Aiemminhan oli jotain juttua vakuutusyhtiöistä. Itselläni, kuten tässä tapauksessa vastapuolellakin vakuutusyhtiönä oli Fennia. Kolari sattui maanantaina virka-ajan jälkeen ja rahat olivat tililläni keskiviikkona. Auto olisi mennyt lunastukseen, mutta otin korvauksen rahana (8000 mk) ja naputtelin auton itse suoraan, koska silloisella opiskelijan budjetilla ei ollut varaa ostaa riittävän hyvää ja luotettavaa autoa tilalle, mutta laskin saavani vakuutuskorvauksella kuitenkin kaikki tarvittavat osat autooni. Sama auto on muuten edelleenkin päivittäisessä käytössäni, nyt n. 7,5 vuotta kolarin jälkeen.
RE: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä: Kulkija
Lauantaina 05.11. 2005 klo 11:57:02

Message:
Oli tuo taas järkyttävä onnettomuus. Itse huomasin pimeällä ja tihkusateella, että oli tavattoman hyvä, että edellä ajaneella traktorilla oli katon rajassa olevat takatyövalot päällä. Huomasin ajoissa, että oli traktori. Hitaan ajoneuvon kilpi ei puhtaanakaan noissa olosuhteissa olisi näkynyt riittävän kauas.

Varmaan poliisi kyllä antais päiväsakkoja, kun työvalot on taaksepäin päällä liikenteessä.

Myös keltaisen vilkun käyttöä vois sallia nykyistä enemmän. Kiitän leikkuupuimurimiehiä, jotka pitävät vilkkua tiellä päällä, vaikka se onkin liikennerikkomus ja sakkoriski.
RE: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä: Jouko
Lauantaina 05.11. 2005 klo 12:35:33

Message:
Tuosta taka-työvalojen käytöstä tulee mieleen omakohtainen tapaus vuosikymmenen takaa.

Ajoin rekalla yön pimeydessä ja oli hieman sumuakin.
Näin edessäni valoa ja olin sivuuttavani ajoneuvon oikealta puolelta, koska kuvittelin valoja etuvaloiksi.
Tie oli tuttu, joten vaistomaisesti jatkoin samaa linjaa ja jarrutin voimakkaasti.
Helpotus oli suuri huomatessani, että kyseessä olikin työvalot pyöräkoneen takana.

Varmaan tarkoitus oli hyvä, mutta ojaan ajo oli lähellä.
RE: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä: tukijussi
Lauantaina 05.11. 2005 klo 13:58:48

Message:
Sikavaaralliset nuo takatyövalot pimeässä. Kaveri halkaisi kallonsa prätkällä, kun edellä meni traktori takatyövalo päällä. Luuli mitä luuli, mutta luulen luuleneen, että vastaan tuli kaksipyöräinen.

Paskempi homma.
RE: forttikuski sai lähöt
Lähettäjä: Tota
Lauantaina 05.11. 2005 klo 20:41:59

Message:
"Traktorissa ollut viitasaarelainen noin 70v pariskunta loukkaantui" .
Lainaus Iltsikan jutusta.
Hieman yllättävä juttu ton ikäisiltä. Että käyttävät voortia kulkupelinä, kun ohjaamossakaan ei ole matkustajalle paikkaa.