Aihe: Sepelinviljelyä
Lähettäjä: sepese
Maanantaina 31.10. 2005 klo 20:27:31

Viesti:
Kattelin tuossa polun varsia ja pyörtänöitä sekä kedon reunoja ja huomasin, että kiviä piisaa. Tuli ajatus päähän, että teen murskekoneen.

Murske on mukavaa pinnotetta, niin kujille, poluille, takapihan työkentille ja mihin vaan. Kun raaka-ainetta riittä omasta takaa vaikka kuinka paljon ja pellot kasvaa koko ajan lisää, niin ei muuta kuin minimurskaamon tekoon.

Nyt sitten tarvittais tietoa mitoista , ainevahvuuksista, massoista, voiman tarpeesta ja ennen kaikkea systeemistä. Joten onko sitä kenelläkään kokemusta tai tietoa moisesta kotikonstein kivenpuinnista?
Kapasiteetiksi riitäis jottain kuution tuotto iltapuhteella, tai jottain sinne päin.
RE: Sepelinviljelyä
Lähettäjä: tukijussi
Maanantaina 31.10. 2005 klo 20:35:30

Message:
Eikös siinä murskaimessa rahnaa kivi kiveä vasten, jolloin metalli pysyy kauemmin kiinteässä olomuodossa.
RE: Sepelinviljelyä
Lähettäjä:
Maanantaina 31.10. 2005 klo 23:35:54

Message:
Traktorikäyttöisissä kivenmurskaimissa ainakin täytyy kiven hangata rautaa vasten. Tuo on joskus myynyt sellaista: http://www.tapiopirttinen.com/ Vehkeellä ajetaan läpi vaikka metsähakkuuraiviota ja lopputuloksena on viljelykelpoista peltoa. Murskaa kivet ja kannot.
RE: Sepelinviljelyä
Lähettäjä: Allu Kivi
Tiistaina 01.11. 2005 klo 10:33:50

Message:
Itse olen kanssa miettinyt vastaavaa systeemiä kun kiviä riittää ja sepelille olisi tarvetta.

Olen miettinyt että olisikohan tuollaisella laitteella mahdollista alkaa urakoimaan pieniä keikkoja (laite pitäisi olla suht pieni että saa hyvin siirrettyä). Jospa rakentaisi sen esim. kuorma-auton päälle ja kivikouralla nostelisi kiviä myllyyn. Tähän mennessä asia on vain idea-asteella ja tod. näk. se jääkin siihen.
RE: Sepelinviljelyä
Lähettäjä: eju
Tiistaina 01.11. 2005 klo 14:55:51

Message:
Nuorna miesnä tuli sen verran puuhailtua kivenjauhamisen kanssa että voi kai siitä mielipiteensä sanoa.

Semmoinen reipas peltokivi, halkaisija jotain 300...400 mm ei mahdu kunnolla kuin leukamurskan kitaan ja sillä saa jauhettua semmoista karkeaa tavaraa, jossa on puolen nyrkin ja täydenkin nyrkin kokoisia lämpäreitä seassa. Ihan pienen leukamurskan saisi raktorilla liikkeelle kun sen rustaisi kiinni jämerään peräkärryyn. Raktorin voima riittää pienelle murskalle kun panee siivapyörällä alennusta sen verran ettei murskan akseli pyöri kuin jotain 250 r/min. Pari- kolmekymmentä tonnia tunnissa pitäisi mennä läpi herkästi. Jos ostaa vahingossa laakerivikaisen murskan niin uuden laakerisatsin hinnalla ostaa valmista sepeliä riittävästi kaikkien tuttujenkin pihoille eikä tartte edes liata käsiä.

Hienompi tavara jauhetaan karamurskalla, mutta pikku kara, jonka voisi saada raktorilla liikkeelle ei niele kovin isoja murkuloita. Ja herkästi maksaa vanhanakin mansikoita.

Muualla euroopassa on kiviaines pehmeämpää sorttia ja sitä saa kyllä jauhettua kaikenlaisilla vasaramyllyilläkin, mutta kotimaisessa graniitissa iskupalkki kyllä kulahtaa äkkiä. Periaatteessa se on vaan kauhian jämerä akseli jossa on lujasti kiinni muutama iskupalkki ja suppilo päällä. Kun sinne saa kiven suppiloon niin hakkaantuuhan se pieniksi varmasti niin että soraa lentää joka suuntaan.

Kotitarvemyllyssä tarttis akselin varmaan olla jotain 100 mm luokkaa ja roottorin halkaisija lähellä puolta metriä, kierroksia saisi olla enempikin kuin ne tutut 540. Laatikko tarttee tehdä sitten kyllä jämerästä tavarasta ettei mene heti mutkille ja kulahda loppuun. Vauhtipyörä saa olla melkomoinen ja vetoakselissa joustoa ettei hajoa raktorin ulosotto jos sattuu murska jytkähtämään jumiin.

Vaikka myllyn rakentaisi halvoistakin värkeistä niin saattapi käydä niin, että samalla rahalla saa valmista sepeliä enempi kuin mitä omatekemällä myllyllä saa koskaan jauhettua.
RE: Sepelinviljelyä
Lähettäjä: Allu Kivi
Tiistaina 01.11. 2005 klo 16:51:41

Message:
Edullinen ei-siirrettävä kivenmurskain voisi toimia siten, että alustaksi suuri kivenjärkäle tms ja elevaattorilla nostelisi murskattavat kivet esim 5 metrin korkeuteen ja sieltä ne pudotettaisiin sille kivialustalle. Jos ei tullut tarpeeksi pientä murkulaa niin ei kun uudelle kierrokselle. Hidastahan tuo olisi ja laatu sitä mitä sattuu tulemaan. Käsityön osuus on kyllä huomattava tällä menetelmällä vaarallisuudesta puhumattakaan eli tuskin kannattaa edes kokeilla..? Kukin tekee omalla vastuullaan.
RE: Sepelinviljelyä
Lähettäjä: SamiT
Tiistaina 01.11. 2005 klo 18:33:30

Message:
Saisiko niitä kiviä laahattua lähimmälle paikalliselle murskausyrittäjälle? Taitaa olla silloinkin halvempi vaan ostaa sepelit, mutta olisi sitten niistä omista kivistä tehtyä.
RE: Sepelinviljelyä
Lähettäjä: eläkeläismetsuri
Tiistaina 01.11. 2005 klo 18:58:41

Message:
Kyllä rahti on nykyään sen verran kallista ettei kovin pitkiä matkoja kannata rahdata. Tiedä sitten jos onnistuu saamaa meno7paluu työnä. Mutta pitkästikö sitä esim, 1€/M3 ajelee .
RE: Sepelinviljelyä
Lähettäjä: Toinen tohelo
Tiistaina 01.11. 2005 klo 21:02:12

Message:
Eiköhän kannattaisi mennä katsomaan murskaamolle. Kyllä se siitä selviää. Meinaan se, että ei onnistu harrastelumielessä kuin moukarilla.
RE: Sepelinviljelyä
Lähettäjä: TKH
Tiistaina 01.11. 2005 klo 21:44:03

Message:
Edellisessä työpaikassa tehtiin kivenmurskaimia.Ja voin sanoa että on aika vahvat materiaalit vaativa laitos.(pelkän murskainosan paino 15t->lähelle 100t)
Tuollaiseen harrasteluun joku 300-350mm kidalla oleva laukamurskain(lokomo tai venäläinen jostain 50-luvulta)menisi,joku 80hv traktori riittäisi pyörittämään;eli ei kannata alkaa tekemään.Sitäpaitsi,kiveä murskattaessa kuluu erilliset kulutuspalat jotka on erikoisvalua,ja ne maksaa...mistään kovametallihitsus-systeemistä ei edes kannata haaveilla.Ko. valumateriaali on sellaista joka on pehmeämpää sisältä,pinta kovenee iskujen vaikutuksesta.
-lisäksi olen kuullut eräältä urakoitsijalta että esim kivirauniokivet pitkään auringossa oltuaan "karkaistuvat" pinnastaan,eli ovat tosi kovaa pilkottavaa.
RE: Sepelinviljelyä
Lähettäjä: wtf
Tiistaina 01.11. 2005 klo 22:15:14

Message:
Mitäs jos rakentas semmosen lekamurskaimen. Ostaa/tekee helevetin ison lekan ja traktorin ulosotosta tekee semmosen höyryjunan pyörän vetolaitesysteemin tapasen hakkurin. Sinne sitten heittelee murikoita ja murskaa syntyy tai sitte ei.

Rakenna tommonen ja kerro miten kävi. =D
RE: Sepelinviljelyä
Lähettäjä: tane II
Keskiviikkona 02.11. 2005 klo 00:46:14

Message:
Tässä ongelman ratkaisuksi kowaa teknolokiaa Ramsööstä:Kuvatekstin mukaan "voimakoneeksi käy pieni papattava maamoottori".
RE: Sepelinviljelyä
Lähettäjä: tane II
Keskiviikkona 02.11. 2005 klo 13:49:54

Message:
Mitenkähän muuten Hardox kestäisi niissä leukamurskaimen kulutuspaloissa? Ei kai se nyt välttämättä niinkään ole, että joku 50-luvun valu on se maailman paras materiaali!
RE: Sepelinviljelyä
Lähettäjä: Hankisääski
Keskiviikkona 02.11. 2005 klo 16:20:54

Message:
Kainastolla jossain koneliikkeessä oli pieni leukamurska omalla moottorilla 2-aks.kärryn päällä.Hinnasta ja kunnosta ei tietoo.
RE: Sepelinviljelyä
Lähettäjä: TKH
Keskiviikkona 02.11. 2005 klo 17:32:52

Message:
Hardoxia käytetään murskien sisällä niissä pinnoissa joihin kohdistuu kulutusta,mutta itse leuat joiden téhtävä on murskata kivet ovat varustettu näillä erillisillä kulutusosilla.Jos on liian kovaa ainetta->murenee.Kulutusosien valumateriaali on riippuvainen myös murskattavasta kivestä,graniitti vaatii omansa.Pehmeämmille kiville ja erityisen kuluttaville materiaaleille on omansa.
On olemassa impactor-tyyppinen murskain juuri näille pehmeämmille kivilaaduille joka toimii kuin heinälietso,neljä isoa lapaa kiinni akselissa.Lavat 20cm vahvat,40cm korkeat.Pyörimisnopeus ulkokehällä(halkaisja n.1.5m) 160kmh.Ääni on kuin kiviä sataisi peltikatolle...