Aihe: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: pasi
Lauantaina 29.10. 2005 klo 18:57:04

Viesti:
olen ostamassa uutta sahaa, ja kaipaisin hiemam tietoa ammattisahoista, olen tähän mennessä ollut tyytyväinen huskuun.mitä mieltä muut ovat? kiitos
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Risto
Lauantaina 29.10. 2005 klo 19:38:19

Message:
Onko ammattisaha hintansa veroinen? Tarjouksessa myydään sahoja alta 200 euron. Kyllä niillä puu katkeaa, toisaalta kallissa sahassa on ominaisuuksia josta on haittaa. Painava saha ei sovi karsintaan heiveröiselle miehelle. Myös kestävyys ei suinkaan ole aina suhteessa sahan hintaan. Olen sahaillut tieses kuinka vanhalla MC Cullok sahalla. Sahassa on tehoa aivan riittävästi ja ikää kymmeniä vuosia. Saha on silti tarkoitettu kevyeen käyttöön.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Huksu
Lauantaina 29.10. 2005 klo 20:10:10

Message:
Riston kannattais varmaan kokeilla OIKEA ammattisaha joskus, sen jälkeen et varmaan vaihtais takaisin siihen MC Donaldsiin enää! Pysy sä pasi merkissä vaan, suosittelen 346 XPG, kevyt ja vahva eikä tärise. Kallis on mutta ehdottomasti hintansa arvoinen. Toinen vaihtoehto on Jonsered, miinuksena että etukahva on väärässä asennossa....
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Tuomo
Lauantaina 29.10. 2005 klo 20:28:19

Message:
Karsintaan tarvitsen: Edullinen saha, joka kevyt ja ketunopeus suuri. Mahtaako markkinoilta löytyä?
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: TILHI
Lauantaina 29.10. 2005 klo 21:25:41

Message:
Ehdottomasti stihl MS 200.Siitä ei peli parane!
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Risto
Lauantaina 29.10. 2005 klo 22:53:43

Message:
Minulla on kaksikin ammattisahaa, sellaisia isoja Huskvarna sahoja. Ne ovat painavia. Sitten toisessa on jokin vika, konen ei toimi nopeilla kierroksilla. Ilmeisesti sytytys vika. Joten ei nuo ammattisahatkaan mitään ongelmattomia ole. Riittää kun saha käynnistyy ja käy ongelmitta joka kierrosluvulla. Ei ne kilovatit niin mahdottoman oleellisia ole. Jos halpa saha kestää ammattikäytössä vaikka vuoden niin neljä keraa kalliimman sahan olisi kestettävä neljä vuotta mitä se ei kyllä taatusti tee. Kyllä nejällä edullisella sahalla sahaa varmemmin ja enempi kuin yhdellä kalliilla sahalla.RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: EK
Lauantaina 29.10. 2005 klo 22:54:29

Message:
Tutkipa huviksesi japanilaisten sahojen mallit. Ovat kevyitä, lujia ja tehokkaita, esim. Echo, Shindaiwa ja Tanaka. Hinnaltaankin ovat kohtuullisia. Itse olen sahaillut Echo 4200 sahalla.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Otto
Sunnuntaina 30.10. 2005 klo 06:59:08

Message:
Erittäin hyvä teho-paino suhde ja mahtava ketjunopeus on moottorisahassa nimeltään sasch dolmar 115.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Sunnuntaina 30.10. 2005 klo 07:36:14

Message:
Sahalla ja sen ominaisuuksilla, sen huippuominaisuuksilla, ketjunopeudella, käynnistävyydellä, kestävyydellä, teho-painosuhteella on merkitystä vain jos ihminen sahaa tosiaan sillä ammatikseen. Jos leipä on kii siitä miten hyvä saha on miten se pelaa. Vain silloin sahan ominaisuuksilla on merkitystä. Silloin on pikkuseikoilla merkitystä, sillä miten saha käynnistyy ja myös tosiaan sillä tehopainosuhteella sekä karsintaominaisuuksilla.

Jos huvikseen heittää huulta kylän miesten kanssa baarissa, niin silloin oma sama vaikka vertailla pokasahoja keskenään ja asettaa ne paremmusjärjesteykseen.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: ylläpitoa
Sunnuntaina 30.10. 2005 klo 07:45:58

Message:
arvoisa; tyytyväinen,make,hyvä,otto.

Mistä noita saa.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: tutkija
Sunnuntaina 30.10. 2005 klo 09:15:52

Message:
Se on juuri päinvastoin.Moottorisahan ,jota käytetään satunnaisesti esim rakennustöissä tai sillä harrastellaan metsänhoitotöitä tai sahaillaan silloin tällöin on oltava helppokäyttöinen,turvallinen ja toimintavarma.
Stihl moottorisahoissa on pienimmistä ja halvemmista malleista lähtien vakiona huippuluokan ominaisuudet.
Suuri ketjunopeus,kevyt ja toimintavarma käynnistys,todella edellä aikaansa jo vuosikymmeniä ollut yksiote rikastin/puolikaasu/sammutin hallinta.
Koteloitu,hyvin lialta suojattu ketjujarru joka toimii myös automaattisesti ilman että käsi edes koskettaa turvakahvaan takapotku tilanteessa.
Helppo vetorissan vaihto vain vankan lukkoprikan irroittamalla .
Huippuluokan Stihl teräketju ja laippa.
Ilmansuodatin ja sytystulppa nopeasti ilman työkaluja avattavan kopan alla.
Metallinen kampikammio myös muovirunkoisissa eli moottori on oma yksikkönsä.
Lisäksi Stihl malleihin on saatavana lukuisia edistyksellisiä varusteita.
Tankkien pikalukko korkit,terälevyn pikakiristys ja viimeisin uutuus kevytkäynnistys järjestelmä joka toimii 60% pienemmällä vetonopeudella ja 50% kevyemmällä vetovoimalla.
Ja vielä,Stihl moottorisahoissa on patentoitu teräketjun voitelujärjestelmä joka vähentää öljyn kulutusta 50%.
Vaikka Stihl moottorisahat ovat varusteiltaan täydellisiä niin silti rakenne on erittäin yksinkertainen ja huoltotyöt todella vaivattomia tehdä.Parhimillaan Stihlin kanssa pärjää metsässä pelkkä viila huoltotyökaluna.
Stihl johtaa moottorisahojen kehitystä ja eikä turhaan ole maailman suurin moottorisahojen valmistaja.
Kun ostaa Stihl moottorisahan niin tietää mitä saa.
Tämä ei ole kaikille moottorisahojen valmistajille itsestään selvyys.
Monen tunnetun moottorisahan valmistajan merkein ja värein varustetuissa kuorissa myydään mikälie merkki ja missälie valmistettuja moottorisahoja.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Eversti
Sunnuntaina 30.10. 2005 klo 09:36:22

Message:
Stihl on paikalleen jämähtäneiden jääräpäiden käyttämä saha. Kyllä muillakin sahavalmistajilla tuotekehitys pelaa, eikä esim. kevytkäynnistyksellä ole mitään merkitystä ammattimiesten keskuudessa, niiden, joiden hauiskin on saman paksuinen, kuin harrastelijan reisilihas.
Älä Pasi hyvä anna manipulointiyritysten hämätä itseäsi ja pysyttele vain oikeassa sahamerkissä! Moottorisahojahan ei myydä rautakaupassa, vaan moottorisahaliikkeessä, jonne sinunkin kannattaa suunnata. Niin minäkin olen aina tehnyt, kun olen sahaa tarvinnut.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: saatanan sossu
Sunnuntaina 30.10. 2005 klo 09:37:20

Message:
Vain sosiaalidemokraatit suostuvat käyttämään stiiliä.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Aimo
Sunnuntaina 30.10. 2005 klo 10:06:00

Message:
Ruotsissa tehdään parhaat sahat.Stihlkin menettelee kuivalla kesällä.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Sunnuntaina 30.10. 2005 klo 10:14:24

Message:
Satunnaisen käyttäjä ei tarvitse Stilin hienouksia. Raksasahalle riittää kun lähtee helposti ja hyvin käyntiin. Ettei tarvitse toisten nähden repiä sitä eikä kuulla irvistelyä jos on oma saha. Se riittää. Eivät raksamiehet tule arvostelemaan leikkausnopeutta, eikä helppohuoltoisuutta. Heille riittää kun kakksonelonen menee tietystä kohden poikki.

Stil 200 on ammattimaisia ominaisuuksia vain keveys ja kätevyys karsia.

Ammattimainen huippuominaisuus ei ole yksi vetonuppi, jossa on ryyppy, puolikaasu ja sammutin. Se on vain yksi muovinen vetonuppi ja ilo siitä on se että kun vetää ryypyn päälle, ei voi sammutin olla päällä samaan aikaan.

Toimintavarma käynnistys on sitä, että osat ovat muovia. Kyllä Stilin käynnistyslaite reistailee aivan siinä kuin muidenkin sahojen.

Jo vuosikymmen sitten on Raketissa ollut käsikahvasta riippumaton ketjujarru. Mikä ei kuitenkaan ole yleistynyt muihin merkkeihin, eikä käytänössä paljon vaikuta. Ainostaan tilanteessa jossa sahaa yhdellä kädellä takakahvasta kii piteän ja tulee takapotku. Niin ei kuitenkaan pitäisi sahata. Nykyketjut eivät muutenkaan ole herkkiä potkimaan. Ellei sahaa silmät kii.

Huippuluokan terälaippa ja ketju tarkoittaa sitä ettei siihen käy kuin omansa. Sitä ei noin vain voi ostaa tarvikaupasta.

Ilmanpuhdistinta eikä tulppaa tarvitse niin kauhean nopesti avata ja puhdistaa. Yleensä niitä ei kesken työpäivän mennä availemaan. Ja jos sahalla ei tee työtä, niin onhan aikaa rassailla.

Muovinen tankki erillään lämpiävästä moottorista on hyvä ratkaisu. Moottorisahan yksi ongelmista on toimiminen kesäkuumalla kun runko lämpiää ja lämmittää bensan siinä ohella. Toimivuus kesälämpimillä on ollut yksi ammattisahan huippuominaisuus. Siinä Stihl ei fuskaa.

Tankkien pikalukitus on perslävestä. Niitä ei tiedä milloin ovat lukossa ja milloin eivät. Varsinkin pieni öljykorkki. Kierteet ovat paremmat. Kääntyvä salpa on kyllä kätsä, siitä saa hyvän otteen, mutta muuten korkit ovat hempuiloita.

Stihl on kuitenkin hyvä merkki, se on saha, jonka voi viedä metsään ja sillä sahalla. Ei vain saha, josta puhella ja kehuskella että ostin sellaisen kun myydä niin mainosti sitä ja tätä uuttaa ominaisuutta aivan kuin uuden mallin kännykkää, jossa on ominaisuuksia joita en koskaan tarvitse.

Joskus sahamyyjien puheet ovatkin huvittavia, kun he kehuvat sahojen tiettyjä ominaisuuskia aivan kuin kännykän värikuoria, ominaisuuksia joilla ei käytännössä ole mitään merkitystä. Heille on vain opetettu mainostamaan tuotetta tietyin kriteerein tai he ovat korkeintaan lukeneet valmistajan mainoslehtisen.

Metsurille, siis jos vielä on olemassa aivan oikeita metsureita, jotka sahaavat työkseen leimikoita niin sahan tietyillä ominaisuuksilla on kyllä merkitystä. En ole kuullut kenenkään raksamiehen kehuskelevan sahansa huippuominaisuuksilla. Hänelle riittää kun saha lähtee käyntiin ja ketju leikkaa.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: zx
Sunnuntaina 30.10. 2005 klo 10:35:03

Message:
Mitä se tutkijakin höpöttää.
Kyllä automaattinen ketjujarru on huskissakin, käden ei siis tarvitse osua kahvaan. Riittää että takapotku on riittävän suuri. Mikä ei ole käytännössä mikään suuren suuri hyppäys.

Ja vaikka noita halpoja mökkisahoja jotkut suosiikin hinnan ja jonkinlaisen kestävyydenkin takia niin toimiiko ne sitten kelillä kuin kelillä?
Ei, ei ainakaan kaikki.
Siksipä kannattaakin ostaa ammattisaha jos meinaa sahailla halkovajan ulkopuolellakin. Vaikka käyttö olisikin vähäistä, niin silti.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: woodsman
Sunnuntaina 30.10. 2005 klo 11:28:03

Message:
Jos kaikki väitteet mitä tutkija esittää pitäisivät Stihl:in kohdalla paikkansa asuisimme Neuvostoliitossa jossa tehtiin maailman parhaat tuotteet !
Jos noita vielä parantaa, käy kuin mustalaisen hevosen: Juuri kun se oppi olemaan syömättä, se kuoli !
Kysypä ammattilaisilta mikä saha on yksinkertaisn rakenteeltaan ja sen johdosta helpoin huoltaa.
Stihlin ketsujarru- ja öljypumppusysteemi varsinkin vähän vanhemmissa sahoissa on todella mielenkiintoinen hässäkkä !
Stihlin mainoksissa käytetyt fraasit ovat idiootteja varten. Kuten: kaksi männänrengasta ! Mitä varten ? Mikään huippu kaksitahtimoottori ei ole vuosikymmeniin tarvinnut kuin yhden männänrenkaan !

Hussessa on ollut täräyksestä toimiva (ilman kosketusta) ketjujarru jo kohta kaksikymmentyä vuotta.
Maailman paras tärinänvaimennus jo 60-luvun lopulta ! Kaikki muut ovat apinoineet tätä systeemiä kun patentit raukesivat !
Vaikka Husqvarna tuli sahamarkkinoille vasta 50-60 lukujen taitteessa, on se ollut alusta lähtien kehityksen kärjessä. Muotoilu ja käteen sopivuus on ollut aina huippuluokkaa.
Stihl on aina ollut vanhanaikainen. Uimuri- kaasutinmalleja tehtiin vielä 70-luvulla. Samaan ei ole päässyt kuin itäinen naapuri DDR !

Vanha sanonta: Sata miljoonaa kärpästä ei voi olla väärässä, lehmänpaska on herkullista, voi Stihlin kohdalla pitää paikkansa tutkijan mielestä !


RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: tutkija
Sunnuntaina 30.10. 2005 klo 12:03:22

Message:
Onko Uudella kirjoittajalla ymmärryksessä jotain vikaa? Kirjoitat tuolla edellä vuodatuksen että vain ammattikäyttäjä tarvitsee kunnollisen työkalun.
Seuraavassa viestissäsi jo sekoat omiin aivoituksiisi kun alat kertomaan että raksamiehille riittää "kun saha lähtee käyntiin ja ketju leikkaa".
Ensin sinulle oli aivan sama mitä jojoa siellä telineillä tai rantteella käyntiin nyhdetään.

RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: tt
Sunnuntaina 30.10. 2005 klo 12:25:56

Message:
eipä ole echon voittanutta käynti varmuudessa . ota 51 echo on hyvä ja kestävä saha
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: tutkija
Sunnuntaina 30.10. 2005 klo 12:41:53

Message:
Sen verran metsätyömailla olleena voin kertoa Everstille että valtaosa huippumetsureista oli aika keveitä poikia.Lähinnä kilpahiihtäjä tyyppejä.Jos sinne palstalle joku keskikehon rakentaja syksyllä saapuikin niin kevääseen mennessä se oli aika hoikkapoika.
Enempi se oli hakkuutyö tekniikkalaji.Kunto piti olla kyllä kuin kestävyysurheilijalla jos meinasi tilille päästä ja tasapainoaistit kohdallaan.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Mobutu seseseko
Sunnuntaina 30.10. 2005 klo 13:50:37

Message:
> Onko Uudella kirjoittajalla ymmärryksessä jotain vikaa? Kirjoitat tuolla edellä vuodatuksen että vain ammattikäyttäjä tarvitsee kunnollisen työkalun.
> Seuraavassa viestissäsi jo sekoat omiin aivoituksiisi kun alat kertomaan että raksamiehille riittää "kun saha lähtee käyntiin ja ketju leikkaa".
> Ensin sinulle oli aivan sama mitä jojoa siellä telineillä tai rantteella käyntiin nyhdetään.

Eivähän nuo lauseet ristiriidassa ole. Ei raksamies montaakaan minuuttia MOOTTORIsahalla kerrallaan sahaa.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Sunnuntaina 30.10. 2005 klo 14:31:33

Message:
En ole kuullut kenenkään raksamiehen kehuvan montako mottia sahaa päivässä puutavaraa. Kyllä he halvat mökkisahat lähtevät ulkosalla käyntiin. Ei niitä tarvitse aina sisällä käynnistää. Ei halpojen sahojen ongelma ole käynnistyvyydessä. Ei edes pakkasella, vaan sahaamisessa kesäkuumalla. Ne pullauttavat silloin lämmitessään bensat pihalle tai sitten moottori tukehtuu bensaan.

Niin ei moottori sahaa ole keksitty vasta silloin kun Stilh 200 tuli markkinoille. Eivätkä muutkaan merkit ole välttämättä kehittyneet.

Lähdimme neuvomaan kerran konekuskille tietä tuulenkaadoille. Matkalla pitikin sahata eikä sahat olleet mukana. Konekuskilla oli kärrin laatikossa vanha 242 Husku. Kun sahasin sillä se kierti paljon tehokkaammin kuin meidän hienot kahva- ja kaasutinlämmitin Huskut.

Ainut mitkä huippuominaisuudet ovat tulleet, ovat ne, että muoviosia on enemmän. Ja kieltämättä Stilh 200 on kevyt sana. Sitä se kieltämättä on. Mutta jos metsuri on pönäkkä ukko, niin ei se auta mikään eikä mitkään muutkaan huippuominaisuudet, jälkeä ei tule. Joskin nyt on keksitty jo harvennusmoto.

Ja kun öljy maksaa mitä maksaa, niin mökkisahoja menee varmasti enemmän kuin ammattisahoja. Siksi mökkiläiselle yritetään kaupata omatarve puuntekoon ammattisahaa aivan kuin tavallisella käyttäjelle huippukännykkää vaikka ei muuta kuin harvakseltaan vastailee puhelimeen.

Joskus aikoinaan Huskun ns. maatilamallisahat olivat niin hyviä, että myös ammattimetsurit osti niitä koska oli kuitenkin huomattavasti halvempia. Niissä oli valkoinen koppa erotuksena ammattisahoista. Nykyisin ei enää taida olla tuota erottelua että ammatti- ja maatilamalli. On ammatti- ja mökkisahat.

Suurempi kysymys olisi että mikä on hyvä mökkisaha.


RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Sunnuntaina 30.10. 2005 klo 17:49:24

Message:
Mökkimetsurit ovatkin yleensä hyvin innoissaan vertailemaan sahojaan, puhumaan niistä ja toistelemaan myyjän mainospuheita. Heille on tärkeää, että ovat tehneet hyvät kaupat, että ovat ostaneet hyvän merkin. Ettei kukaan pääse sanomaan että miksi sinulla on liiterissä noin huono saha. Ei kukaan kysy, että oletko sillä mitään sahannut. Tai edes, että onko se lähtenyt käyntiin. Eikä kysyjä välttämättä edes aina tiedä että sahassa on ryyppy tai puolikaasu. Puhumattakaan puolipuristimesta. Kunhan vain lämpimikseen tai levottomuuksissaan puhelee. Itse sahaamisesta kumpikaan ei ole nähnyt untakaan.

Kohtalaisen hyvä ammattisaha kestää sahata noin vuoden, syksystä kevääseen ilman mitään sen isompia robleemia. Sitten se on jo täyttänyt tehtävänsä ja saa jäädä kakkosahaksi. Tietyt pikkujutut ovat sahassa tärkeitä, mutta ei ryyppy eikä puolikaasusysteemit. Kyllä ne hanikat oppii puolessa vuodessa tuntemaan. Öljy ja bensakorkit ovat yllättävän tärkeä asia, vaikka se saattaa mökkiläisestä kuulostaa oudolta, mutta kun saha useamman kerran päivässä tankataan, nopeasti vain tankataan ja sitten menoksi, niin niiden helppo avautuvuus ja se, että pysyvät kii on tärkeää. Sekä että niihin on helppo laittaa ainetta. Varsinkin öljyä, mikä voi olla jonain päivänä jähmeää. Stilhin korkit ovat teoriassa hyvät, mutta aivan pientä kehittelyä ne vielä vaativat.

Ja jos ajattelee, minkä määrän puuta sahaa keväästä syksyyn, niin tosiaan mökkiläisen sahanosto ei ole niin kovin paineista siinä miten se toimii, onko siinä jotain pikkunippelitä niin tai näin. Eihän mökkiläinen kuitenkaan sahaa polttopuita kokonaiselle kylälle ja pikkupaupungille. Hyvin harva mökkiläinen tai omakotitalon asukas niin paljon sahaa ja tarvitsee sellaisia ominaisuuksia. Harvalla on sellainen puuntekodriver päällä.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Pekka
Tiistaina 01.11. 2005 klo 16:54:45

Message:
Järjestyksessä Hva.346 Jons.2147. Sthil.260.Dolmari 115 on neljäs mutta kestävin ja sopii raksalle.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: eläkeläismetsuri
Tiistaina 01.11. 2005 klo 17:27:48

Message:
Tuota uuden kirjoittajan juttua lukiessa tuli mieleen ensimmäinen autokauppa jonka tein joskus 60 luvun alussa. Tarkoitus oli saada hevoskärryyn kunnon renkaat. Ja sopivat löytyikin ilmeisesti paikkakunnan ensimmäisestä autohuutokaupasta. Huutokaupassaoli myynnissä yksi etuvetoinen Itä- Saksalainen Wikkau. Suora taka-akseli ja nehän sopi suoraan Ruunan vetämään kärryyn. lähes kulumattomat renkaat. Auto ei käynyt kaupaksi mutta tein kuitenkin tarjouksen ehdolla että se viedään liikkeen toimesta kotiin. Voi sitä riemua kun auto ei edes käynnistynyt mutta en pitänyt sitä edes tarpeellisena. Ja johtajan mielestä ostajia oisi jonoksi asti. Ja kunnostaa luvattiin´. Mutta kun hinta tuli ilmi niin myyjä sai haukkuja. Hän puolusteli että kone muuten joudutaan hinaamaan. Kone ei käynnistynyt ja linja-auton lältö koitti niin sanoin vauín että tukaa milloin saatte käyntiin. No tulihan auto taisi olla viikon kuluessa kaupasta. Ja hesoskärryt tuli valmiiksi. Ja oli kiva ajella niitylle pehmustetulla nahkaistuimella ajaen . Taisi unikin olla joskus lähellä niin kevyttä javähän keinuttavaa oli kyyti. Hevonen kyllä tiesi minne mennään vaikka suitsia edes ei olisi ollutkaan. Olen kyllä asioinut ko. liikkeessä jatkuvasti jälkeenpäin. Nykyään auto tunnetaan Rapant merkillä. tuskin monta edesliikenteessä mukana.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: SS
Tiistaina 01.11. 2005 klo 17:55:13

Message:
Ammattilaiset erehtyvät vertailemaan koneittensa tingeltangelia aivan yhtä paljon kuin kuka tahansa. Turhamaisuus on ihmisen lajiominaisuus.

Mutta pieni se ihminen on joka tulee selittämään et minä se olen ammattilainen ja jaksan muita enemmän panna propsia pinoon ja on muskelia ja sun muuta kuntoa ettei täällä heikot pärjää sekä diletantit pysykööt poissa sahakaupasta. Loppujen lopuksi jokaisen ruumis mätänee ja kaikki, jopa jäntevimmät sahamaratoonarit lopulta kasvavat horsmaa.

Minusta asenne toisia kollegoita kohtaan on ihmisen mitta. Ei pihdata tietoa, ei aseteta itseä korkeammalle kuin muut. Jokainen kyllä oppii sahaamaan kun opettelee. Jotkut ovat opetelleet toisia asioita. Tai ovat opetelleet olemaan niin, että ei tartte mitään opetellakaan. Ei toisen oppi tai taito ole keneltäkään pois. Voihan sitä moottorisahauksen maailmanmestaruuspokaalin istuttaa hautakiveensä, mutta ei se kumpareen alla lämmitä.

Kelle vaan voi käydä vahinko tai vaan vanheneminen ja sitten ollaan loppuaika pitkäaikaisvuodeosastolla puurot suupielessä roikkuen.

Tämä vaan tuli mieleen. Että kyllä tämän päivän mestareillekin "verroi löytyy" , jos ei ihan tänä vuonna niin viidenkymmenen vuoden päästä.

- SS -
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Tiistaina 01.11. 2005 klo 20:02:53

Message:
Pointti onkin siinä että niitä ammattimetsureita, jotka sahaavat hakkuukauden ympäri ei enää ole pilvin pimein. Se ei johdu siitä ettei suomessa olisi enää hyväkuntoisia miehiä, jotka jaksavat nykäistä sahan käyntiin ilman puolipuristinta, vaan siitä että motot suorittavat pääosan hakkuutyöstä. Myös harvennukset.

Siksi moottorisahakauppa suuntautuu siihen, että ammattilaissahaa kaupataan muillekin kuin ammattilaisille. Syksyllä ei enää sahakauppaan tule jokaisella ovenavauksella ammattimetsuri ostamaan uutta sahaa.

Kysymys on markkinatilanteesta eikä sillä ole mitään tekemistä vanhainkodin kanssa. Kylmää markkinnataloutta.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: stihl
Tiistaina 01.11. 2005 klo 21:58:26

Message:
stihl 250 = Paras
Siihen vielä ketjun pikasäätö niin kyllä kelpaa.
Huskit on paskoja oon 10v pelannu huskien kanssa ennenku älysin vaihtaa oikeaan merkkiin.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: SS
Tiistaina 01.11. 2005 klo 22:08:21

Message:
Uusi kirjoittaja,

No minä nyt olin vähän tuosta tähän keskustelunaiheeseen tulleesta testosteronihuurusta pikkasen kärmistynyt, sanoisin esimerkiksi, kun pari viikkoa harjoittelee niin ojankaivuussa ei pömppömahaa kukaan kylmiltään lapionvarteen tuleva urheilijamies voita, se on se savi nimittäin semmoista sitkiää, ettei se voimalla irtoo ojan pohjalta vaan rauhallisella houkuttelulla, ja sillä tyylillä, et tätä tehdään nyt sitten koko päivä.

On sitä riuhtomista nähnyt kun kollien kivekset tihkuu voimantunnetta ja yritetään voimalla nostaa koko heinäkuormaa omien jalkojen alta pois. Vaikka siinä on se idea, et kattoo rauhassa mistä heinäkerros rullautuu ja purkaa kasan sitä mukaa pois kun se on aikanaan tehtykin.

Eiköhän ammattilaiset tajua sen riuhtomisen ja urakka-ahneuden turhuuden viimeistään sitten siellä selkäröntgenissä, eikä ikää vielä kuuttakymmentäkään.

Mut tätä se taitaa joka alalla olla, uunotetaan ihmisiä tekemään kahdeksan tunnin työ viidessä tunnissa kuuden tunnin palkalla ;-)

- SS -
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: CLINT EASTWOOD
Tiistaina 01.11. 2005 klo 22:16:06

Message:
Kyllä on näin että Stihl 260 on paras, jos ei lasketa tyhjäkäynti ongelmia. Tehoa piisaa ja käynnistyy hyvin. Tosin, makuasioista ei sovi kiistellä. Kokeilemalla selviää. Käyttäytykää ukot.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Keskiviikkona 02.11. 2005 klo 06:17:14

Message:
Onko muuten ruotsalaiset tehneet vuosikymmnen sellaisia sahoja, jotka ova tehottomia ja eivät lähde käyntiin? Vai ovatko metsurit ennen olleet sellaisia että heille on riittänyt tehoton saha ja vielä sellainen, joka ei lähde käyntiin. Ovatko metsurit ennen olleet niin kovia jätkiä? Nyt pitää sitten sahassa olla tehoa ja sen vielä lähteä käyntiinkin.

Että ei ole huskuiss, niissä legendaarissa huskuissa ollut tehoa, eivät ole lähteneet käyntiin, eivätkä ole kestäneet?

Vasta nyt, muutaman vuoden sisään on keksitty moottorisaha?

Ehkä niin voi lukea rivien välistä jostain mainosesitteestä. Ja sekin on vain markkinataloutta. Halua myydä.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: sahuri
Perjantaina 04.11. 2005 klo 13:24:37

Message:
kuka on apinoinut? Esimerkkejä STIHLIN keksinnöistä:-64 M-S:n tärinävaimmennus,-68 elekt.syt.järjestelmä,-70 sääd.öljypumppu,-76 yhd.katkaisin,-84 teräketjun sivukiristin,-87 Ematic voitelujärj.,-88 ens.KAT,-91 elasto joustokäynn.-92 kompensaattorilla varustettu kaasutin,-94 teräketjun pikakiristin,-95 Quickstop S ketjujarru,-02 pikalukituskorkit,-03 Ergostart-kevytkäynn.,mikroprosessori ohjattu syt.järjestelmä,ym,ym,ym...sitä paitsi ruottalaiset on HOMOJA!!STIHL ON MAAILMAN ENITEN MYYTY MOOTTORISAHA!
Onkos tämä nyt ammattimiesten puhetta?
Lähettäjä: Risto
Perjantaina 04.11. 2005 klo 14:28:48

Message:
Voisikos “Sahuri” hieman valistaa tavallisia ihmisiä että miten vuosia vanhat keksinnöt ja apinoimiset liittyy siihen onko joku saha paras tällä hetkellä. Ja vielä enempi mietityttää että mitä vaikuttaa sahaan onko joku mahdollinen homo koskettanut sitä jossain vieraalla maalla olevalla sahatehtaalla vai ei.

Päinvastoin maalaisjärjellä ajatellen luulisi tuotteen olevan parempi jos se ei ole mikään prototyyppi. Yritätkös sinä myydä sitä sahaasi kun sinä siitä tuollaisia kerrot? Luulisi ammattimiehelle riittävän että saha on hyvässä uskossa ostettu ja on ominaisuuksiltaan paras kompromissi.

Luulisi myös että ammatti sahojen osien ajan kestävyydellä ei ole suurta väli kun ne kuitenkin käytetään loppuun vuodessa parissa. Sitten saa bensaletkut alkaa murtua. Mökkisahan täytyy kestää vuosikymmeniä hapertumatta. Tosin ovathan ne tavallaan ammattimiehiä nuo palomiehet ja puisto-osaston miehetkin vaikka eivät paljoa päivässä sahallansa sahaile, mutta ei kait nyt ole kyse heistä vaan metsureista ja sahoista.

RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Kuukuna
Perjantaina 04.11. 2005 klo 16:33:25

Message:
Tahron lainata jopa kaks kertaa Herra Masinisti "SS" sanailua:

"Minusta asenne toisia kollegoita kohtaan on ihmisen mitta. Ei pihdata tietoa, ei aseteta itseä korkeammalle kuin muut. Jokainen kyllä oppii sahaamaan kun opettelee. Jotkut ovat opetelleet toisia asioita. Tai ovat opetelleet olemaan niin, että ei tartte mitään opetellakaan. Ei toisen oppi tai taito ole keneltäkään pois. Voihan sitä moottorisahauksen maailmanmestaruuspokaalin istuttaa hautakiveensä, mutta ei se kumpareen alla lämmitä."

Ja:

"Mut tätä se taitaa joka alalla olla, uunotetaan ihmisiä tekemään kahdeksan tunnin työ viidessä tunnissa kuuden tunnin palkalla"

Viimeisest lainauksest tinkasin hymiön lopust poijes, kon...

Toisen ihmisen kunnioittamine, häne taitonsa tunnustamine ja häne viisautes ymmärtämine o semmone taitolaji, mitä ei imetä äitin tissist, vaa se täyty oppi. Ei ol olemas niimpal viisast, ettei kukin meist sitä vois vähä neuvo, eikä nimpal tyhmä, ettei hänt kannattais kuunnel.

Nuaruuren into, hosu ja tempperamentti o mainio alusta, mist kasva pal hyvi miähi. Jos niit käsitellän oikel taval. Tiätys paikas kehu, ja tarvittaes rauhotus. Kaffe o siit hyvä väline, et ain o sil tila, ja reippaimmanki se saa paussin hyväksymä. Ja ko hiuka välil toppa, kerke miättimän, ja ko o miättiny hiuka, voi jäärä virhe tulemat.

Ja sit se palkka. Teinimpänä kon mää luulin olevani kovastas kova, reipas ja taitava tyämiäs, nin mua uunotettin mont kertta ja pal. Pal tehti, saatin aikasekski eikä ain iha pelkästän huanookan, mut pelimerkit oli ain pal vähempi mitä kuuluis saara semmosest tyämääräst. Muutoksen omal kohrallani huamaan tapahtuneen semmottos noin 30 vuatis virstanpylvään ohitukse yhteyres. Nykysin mää tianaan "hyvi", eikä mun tartte tyäs itteäni rikki repi. Hitaste enempi parempi. Ja mul o käyny semmonenki hyvä, et olen saanu ussemmal nuarel herrasmiähel tarjottu ammatin. Ko olen sevverta niitten kans osannu supliikiste olla, ettei net ihan heti munhu hermostu, ja sit ko net saa kuunteleman mitä sanotan, nin sit se mene hyvi peril nuares knupis.

Ja tääl Masinistipalstal sen hyvi huama. Kon mää hiukan pistän itteäni likon näsäviisauren kans vilmil, nin vanhempi polvi näke, mist o kyse, ja se hiukan klopimpi sakki kattoo vaan sen ulkosen krumeluurin pääl. Silti kaikil riittä sanomist, ja ainaskin itte saan välil hymyil nimpal, et se hymyily puhkeaa kukkaan oiken naurun kans.

Ei täst sepostuksest varmastenkan sahavalinnas pal apu ol, kunha huutelen. Toivottavaste löyrät hyvi palvelevan sahan itelles Herra Masinisti "pasi".

PS. Kyl viksul tyypil meni vuaren 2005 tunnustus.

T: Kuukuna
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: tutkija
Lauantaina 05.11. 2005 klo 13:01:01

Message:
Vielä 80 luvun alussa valtaosa puutavaran hakkuusta tehtiin metsurityönä.
Puutavaran hakkuutyö oli tekniikkalaji.
Metsurikoulutuksessa korostettiin omasta terveydestä ja kunnosta huolehtimisesta.
Ammattimetsurin työpäivän pituus oli 5-6 tuntia.
Pelkkää hakkuutyötä tekemällä kunto kohosi vain sille tasolle mikä sen työn kuormitus oli.
Illalla sitten ei muuta jaksanutkaan kuin rötköttää sohvalla.
Silloin 70-80 lukujen vaihteessa jo nähtiin mihin kuntoon raskaan metsätyön tekeminen johtaa,läskiä syömällä,sätkiä käärimällä,kossua juomalla ja minähän en voimistelemaan ala enkä illalla lenkille lähde periaatteella.
Oli niitä 50-60 luvulla metsätöitä tehneitä kampura jätkiä joka kylällä ja hyvin harva jaksoi edes eläkeikään.
80 luvulla hakkuun koneistuessa syrjäytyi yksi uuden ajan koulutettu, terveydestään ja työkunnostaan huolehtiva metsuri sukupolvi.
Siinä olen asiantuntija SS:n kanssa erimieltä.Isomaha metsätöissä on tarpeeton.
Hyväkunto helpottaa kummasti ruumillisen työn tekemistä kun tekniikka puolikin on kunnossa.


RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Nuori metsuri
Keskiviikkona 09.11. 2005 klo 16:34:49

Message:
Paras ammattisaha on stihl ms 260 lämpökahvoilla ja kaasarilämmityksellä, jos pienempiä puita kaatelee ms 200 on myös ihan kätevä. Suurempiin puihin siinä on vähän liian pieni tankki, joutuu koko ajan olemaan tankkaamasa.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Fender
Keskiviikkona 09.11. 2005 klo 19:55:17

Message:
On ollut kaksi Husqvarnaa ja yksi Stihl. Toisen Huskan myin pois ja toinen seisoo tallissa. Pari viime vuotta Sahaillu Stihllillä.Se on jokaisen oma asia mikä saha käy käteen. Meilläpäin Stihl yleinen timpureilla.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Fender
Keskiviikkona 09.11. 2005 klo 19:55:24

Message:
On ollut kaksi Husqvarnaa ja yksi Stihl. Toisen Huskan myin pois ja toinen seisoo tallissa. Pari viime vuotta Sahaillu Stihllillä.Se on jokaisen oma asia mikä saha käy käteen. Meilläpäin Stihl yleinen timpureilla.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Stihl
Keskiviikkona 09.11. 2005 klo 21:36:26

Message:
Ittellä on ja on hyvä
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Woodsman
Torstaina 10.11. 2005 klo 08:45:10

Message:
Sahurille:
Lähetäpäs kuva siitä Stihlin vuoden -64 tärinävaimennuksesta ! Siihen aikaan tehtiin malleja 07, 08 ja Contra. Contraan tuli jossakin vaiheessa tärinänvaimennus mutta sitä ei ole myyty enää silloin Suomessa.
Stihlin tärinävaimennus erotti vain kahvat sahasta mutta paras systeemihän on tämä Hussen kehittämä jossa kahvaosa on erillään moottorista polttoainesäiliön kanssa (ensimmäisissä myös öljysäiliö). Kuten tiedetään polttoaineen lämpiäminen on yksi syy käyntihäiriöihin moottorisahoissa. Varsinkin kun moni sahaa kesällä talvibensalla joka kiehuu jo 30 Celsius asteessa.
Stihlin mainoksista on sentään häipynyt maininta että se olisi valmistanut maailman ensimmäisem moottorisahan. Tällaiset uhoamiset: Ensimmäinen, eniten valmistettu, jne... Mitä hyötyä niistä on muuten kuin hämätä ostajaa siten että tarjolla olisi jotakin ylivertaista. Kilpailu on tietenkin nykyisilläkin sahamarkkinoilla kovaa ja kaikkia keinoja käytetään. Vaikea on tietämättömän asiakkaan sanoa vastaan jos myyjä tuputtaa tuotetta tällaisilla fraaseilla. En usko että Stihl on huono saha, olen kyllä käyttänyt ja omistam tälläkin hetkellä Stihlin mutta ominaisuuksiltaan Husse on minulle parempi. Olen metsuriurani aikana sahannut alkaen Canadien, Husqvarna, Raket, pari Dolmaria ja palannut takaisin Husseen. Kokeillut olen muutaman päivän Jobua, Stihliä, Partneria ja joitakin muita.
Kun 70-luvun taitteessa Canadienin jälkeen vaihdoin Hussen 180:een, niin sitä eroa ei unohda koskaan. Hussessa oli tärinävaimennus joka todella toimi. Kellään muulla ei siihen aikaan ollut esittää mitään vastaavaa. Niin hyvä systeemi se oli että on käytössä tänäkin päivänä.

Nykypäivän ammattisahoista oikein huonoa ei kai löydykään. Valinta on aina henkilökohtainen asia ja jokainen kokeileee ja löytää oman suosikkinsa. En lakkaa morjestamasta sen takia jos ei sahaa saman merkkisellä sahalla kuin minä itse.

Se joka tämän viestiketjun pani alulle: Pidä pääsi kylmänä ja osta saha jossa ominaisuudet ovat sinulle sopivat. Älä usko kaikkia mainosmiesten hömpötyksiä. Mikä on oleellista ja tärkeää sinun sahassasi, se ratkaisee !
Joukosta: Husqvarna, Jonsered, Stihl, Dolmar löytyy markkinoiden parhaat sahat ja huolto- ja varaosapalvelut.


RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: tutkija
Torstaina 10.11. 2005 klo 18:53:09

Message:
Kuka lopulta on kopioinut ja ketä?
Stihl yhdisti jo 60 luvulla kaasutin
ja ilmasuodatin kotelon osaksi
tärinänvaimennusta.
Kaasutinta ei enää pultattukaan pinnapulteilla
sylinterin kylkeen vaan se yhdistettiin
siihen joustavalla kumiputkella.
Kaasutinkotelo oli kiinni kumityynyillä
moottorista erotetussa kahva systeemissä.
Stihlin kaasutin ei enää ylikuumentunut.
Moottorin tärinä ei muuttanut säätöjä ja
kaasuttimen kalvot kestivät loputtomiin.
Kyllä kai se kaikkein kovin kuumuus
on siellä sylinterillä eikä kampikammiossa.
Lopulta sillä ei ole mitään merkitystä
onko se tankki erotettu kampikammiosta vai ei.
Kun 60-80 luvulla Stihl moottorisahat
olivat SOK:laisten Osuuskauppojen myynnissä,
eikä sinne moottorisahan ostoon vasemmistolaisen
maailmankatsomuksen omaava metsurikunta
mennyt humalassakaan.
Niin ei kai se ihme ole jos Husgvarna,Jonsered
(Raket) tai Partner loivat maineen ammattimoottorisahoina.
Paras Ruotsissa valmistettu ammattisaha oli
Partner 5000.
Todella toimintavarma,erittäin tehokas ja tärinätön.
Mutta räjähti aika nopeasti käsiin.

RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: tutkija
Torstaina 10.11. 2005 klo 19:16:47

Message:
Sitten tuo Husgvarnan vino etukahva.
Sehän on ihan humpuukia.
Sen voi jokainen kokeilla.
Laittaa oikean käden sivulle vapaasti
rokkumaan.
Siinä on takakahvan asento.
Sitten vasenkäsi vasemmalle puolelle ja
siirtää sen puolikaaressa eteen.
Kun ei käännä rannetta vaan antaa olla
sen vapaana niin kulmaksi muodostuu 90 astetta,
oikeaan käteen verrattuna.
Kaatoloven yläsahausta tehdessä "suora" kahva
osoittaa aina oikean kaatosuunnan.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Eversti
Torstaina 10.11. 2005 klo 20:09:51

Message:
Nyt olisi tutkijan aika tarkistaa tulpastansa karstat. Nämä rautakaupan sahat on suunniteltu aivan eri kohderyhmälle, kuin meille masinisteille.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: tutkija
Torstaina 10.11. 2005 klo 20:27:46

Message:
Ehkä Everstin on parasta pysyä
noissa maanpuolustus asioissa.
Mutta hyvässä yhteistyössä ja maanpuolustus-
hengessä kyllä tykit asemiin saadaan.
Ei silti, kyllä tykille sektoria oli hyvä
raivata myös Jonseredilla.
Joskus vaan tuli mieleen että ehkei kuviteltu
vihollinen olisi kuullut jos
puunkaatotyöt olisi tehty
Stihlillä.

RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Woodsman
Torstaina 10.11. 2005 klo 21:52:22

Message:
Sanopas Tutkija, missä mallissa 60-luvulla oli kaasutin/ilmansuodatinkotelo osa tärinänvaimennusta ? 60-luvun lopun Stihlit oli makaavasylinterisiä ja niissä kaasutin on kyllä kiinni sylinterissä ilman kumiputkia.

Tuosta etukahvan asennosta. Huomaa ettei tutkija mikään metsuri ole eikä ilmeisesti ole koskaan ollutkaan. Jos karsii puita hajareisin puu jalkojen välissä on suora kahva hyvä !
Oikeat metsurit karsii puut rungon vasemmalla puolen kulkien ja etukahvan luonnollisin asento silloin on lievästi vino kuten Hussessa. Vasemman ranteen luonnollinen asento normaali-ihmisellä on saha kädessä juuri tuo Hussen etukahvan asento.
Siitä ei päästä mihinkään. Tutkijan ranteista en tiedä kuinka ne vääntyvät !
Sotatöissä Stihliä on ehditty käyttää myös Suomen rintamilla saksalaisten toimesta. Oliko ääni sitten kova tai hiljainen mutta sotaonnea se ei ainakaan tuonut !
Alkaa tuntua epätoivoisilta Tutkijan syyt Stihlin huonoon menestykseen 60 -80 luvuilla.
Vähän samantapaisilta kuin palopäälliköllä joka palopaikalle tullessaan totesi palon jo sammutetuksi. Epätoivoissaan lausui : Väärin sammutettu !

RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: tutkija
Torstaina 10.11. 2005 klo 22:41:23

Message:
Stihl 030 AV.
On se totta että ranne
taipuu mitä moninaisimpiin asentoihin.
Mutta tuo Husqvarnan kahvan asento ei
ole luonnollinen.
Vaikka kuinka kauaksi vartalosta
vasenta kättä kuljettaa oikealle niin
ranteen asento ei taivu taivuttamatta
Husqvarnan kahvan asentoon.
Usko se jo sinäkin Woodsman.
Tosiasiassa Husqvarnan kahvan vinoasento
hidastaa karsintaa.
Vai kasvaako puissa oksat vain oikealla
puolen puuta?
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Jope
Torstaina 10.11. 2005 klo 22:52:46

Message:
Olen tehnyt maaperätutkimusta työkseni Borro-merkkisellä moottoripainokairalla.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Metsien mies
Torstaina 10.11. 2005 klo 22:54:25

Message:
Monella sahalla olen sahannut ja kaikilla sahaus on onnistunut,et se on enemmän kiinni miehestä.Eli kun on taitava mies niin se saa huonommallakin sahalla valmista.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Jope
Torstaina 10.11. 2005 klo 22:54:30

Message:
Miksikähän masina hukkasi suuriman osan kirjoittamastani jutusta. En jaksa kirjoittaa uudelleen. Vaikuttaa tyhmältä tuo aloitus...
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Jope
Torstaina 10.11. 2005 klo 22:58:22

Message:
Piti sanomani, että Stihlin saha oli ainut, joka kesti kairan moottorina yhtäjaksoista huudattamista täysillä yhteen putkeen päiväkausia. Joskus tankkauskin tehtiin koneen käydessä. Hussen saha oli sutiputi yhden kesän jälkeen.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Faktahomma
Torstaina 10.11. 2005 klo 23:16:39

Message:
Husqvarna on paras ja sillä sipuli muut on köyhien kepulipelejä.

RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Jope
Torstaina 10.11. 2005 klo 23:42:31

Message:
Ei Huskut huonoja sahoja ole...saattavat olla jopa parhaita nimittäin sahana mutta ei ne kestäneet moottorina, jota huudatettiin tunteja kovalla kuormalla yhteen pötköön. Ihan kuin tukkia olisi sahattu poikki yhteen menoon vaikkapa kolme tuntia täysillä kierroksilla tankatenkin. Stihli kesti sitä aivan eri malliin.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: pöh
Perjantaina 11.11. 2005 klo 00:12:40

Message:
Höpö-höpö-puheita TAAS jopelta!
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Sangen Pienviljelijä
Perjantaina 11.11. 2005 klo 02:18:14

Message:
Olette te aika mestareita sahaamaan toisia silmään!
Monellakin sahalla saa purua pois kannon ja tukin välistä. Mulla on 162 ja 238 huskut ja pioneer ja partner ja läkkitekkerin sähkösaha ja amerikkalainen timpurinsaha ja aken vannesaha ja italialainen moniteräsaha ynnä silppukopallinen varasahoja. Mieluimmin mukaan tulee 238 vaikka ajan hammas on siitä karsinut turvalaitteet ja ylenpalttisen kierrosherkkyyden. On se kuitenkin soma.
Kuivalahdella on ammattisaha myynnissä mutta sillä voipi olla työllistävä vaikutus...
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Woodsman
Perjantaina 11.11. 2005 klo 10:56:14

Message:
030 AV tuli markkinoille vasta 1970 !

Kahvan asennosta sen verran että sahaa pidetään aina oikealla puolella, harvoin suoraan edessä. Koita nyt vaan tajuta Tutkija, että Hussen kahvahomma on viimeisen päälle ajateltu. Kyllä se sinunkin kätesi asettuu samalla tavalla siihen kuin kaikkien muidenkin. Karsit sitten puun oikean tai vasemman puolen oksia, runko on aina sinusta(kin) oikealla. Vasenkätisille ei ole enää vuosikymmeniin tehty sahoja. Niitäkin on tosin ollut.
Lopuksi neuvoksi sinulle:
Paljon sahasit, paljon pilasit, kunnes merkki viimein vaihtui Husqvarnaan !

RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Eversti
Perjantaina 11.11. 2005 klo 18:47:28

Message:
Pitää myös muistaa, että oikean käden kahvaa käytetään koko kahvan pituudelta esim. vipuamismenetelmällä karsittaessa ja kun rungon päällä olevaa oksaa sahataan työntävällä terällä, käsi on käynnistinkotelon kohdalla. Sen käynnistinkotelon, joka ei Huskussa temppuile talvellakaan.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Hmmmm...
Perjantaina 11.11. 2005 klo 19:04:05

Message:
Tarkoitat kai vasemman käden.... eli sitä kaarta?
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: juho
Perjantaina 11.11. 2005 klo 19:20:37

Message:
Kun 80 luvulla hakattiin Saksassa harvennuksia niin kyllä Huskulla Mersu irtosi melko näppärästi. Toki Huskua ei saanut silloin (444 ja 238), eikä nykyäänkään (242) ensi nykäsyllä käyntiin mutta ei se urakkamiestä haittaa jos kerran tankilliselle vähän 'kirnuaakin'. Timpurisahaksi en kyllä Huskia ottaisi juuri tuon pitkän vieterin takia.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Eversti
Perjantaina 11.11. 2005 klo 19:58:02

Message:
Joo, vasen käsihän se kulkee edessä.
Minä hakkailin Alundin kairassa Upplandin läänissä samoihin aikoihin, silloin 80-luvulla. Ei isännällä muita merkkejä, kuin Husku, ollutkaan. Ja kyllä kesti laulattaa - työ oli monitoimikoneelle kaatamista ja kympin pytty oli melko kevyt iltapäivällä, joskus tyhjäkin.
Nykyisin sahailen vain mökillä ja rantteella, tänään viimeksi. Mutta edelleenkin käytän vain moottorisahaa.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: tutkija
Perjantaina 11.11. 2005 klo 21:28:03

Message:
Takakahva tuetaan oikeaan reiteen.
Vertaa Partner 5000 ammattimoottorisaha.
Siinä erillinen reisituki oli
yhdistetty tärinän vaimennettujen
etu ja takakahvojen väliin.
Moottorisahalla sahattaessa perusasento
on vartalon vinoasento verrattaessa sahan pitkittäis-
suuntaiseen asentoon.
Eli vasen jalka on edellä ja vartalo
n.40 asteen kulmassa moottorisahan terä
levyyn verrattuna.
Tässä asennossa oikea ranne on vapaassa
asennossa kun etukahva on 90 asteen kulmassa
terälaippaan verrattuna.
Husqvarnan vino etukahva pelkkä
sattuma tyven alla vääntyneestä etukahvasta.
Yhtä hullu päähänpinttymä kuin Valmetin
kolmesylinteriset moottorit.
Jo ensimmäistä eli ylintä kaatokolon
sahausta tehdessä huomaa että Husqvarnan
kahvan asento on todella outo.
Tuossa vaiheessa kun jo määritetään
mihin suuntaan puu kaatuu.
Puun kaatosuunta oikealla kahvan asennolla eli 90
astetta terälevyyn verrattuna on helpoin tapa
määrittää etukahvan yläosalla.
Kun sahalla sitten tehdään kaatoloven alasahaus
niin Husqvarnan vinokahva jo tökkii.
Paljon tärkeämpi ominaisuus ammattisahassa
on etu ja takakahvan etäisyys toisistaan.
Ne eivät saa olla liian lähellä toisiaan.
Ulkomaille ei ole tarvinnut lähteä.
Töitä suomalaismetsissä on riittänyt.
Ja vielä, Olihan Massey-Fergusonin polkusimet ja
vipusimet vuosikymmeniä ihan
pähkähullussa järjestyksessä.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: juho
Perjantaina 11.11. 2005 klo 22:38:18

Message:
Kyllä se takakahva varmaan oikeaan reiteen joskus nojaakin mutta ei kärsi nojata pitkään jos meinaa mottea saada aikaan.Kahvat saavat olla minun puolestani siinä mihin suunittelija on ne laittanut. Moottorisahaamien on jonkinlainen koskaan loppumaton liikesarja jota on aina harjoiteltava. Ammatilaisajoiltani muistan huippumiehiä jotka tekivät 600 kolmospölliä (vastasi noin 15-20m3 metsän koosta riippuen) kuukaudet läpeensä. Nämä kaverit kertoivat että he katsovat aina kun joku toinen hakkaa; olisiko jotain oppimista. Itselle 500 kappletta oli tiukka paikka ja kyllä siihen piti välillä juostakin.
Olisi voinut mulla merkeillä tulla enempikin, ei tullut itse kokeiltua. Joitakin Stihl:ja ja Shindaivoja kaverit kokeilivat, mutta 90% hepuista sahasi Huskulla.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä:
Perjantaina 11.11. 2005 klo 23:05:55

Message:
Kyllä huskin kahva oli ensialkuun outo kun sen käteen otti. Mutta sitten kun huskiin tottui niin jopas oli stihlin kahva eriskummallinen.
Makuasioita, mutta kyllä huskin kahva on nykyään paremman oloinen.
Tutkija ei varmaan ole sahannut huskilla yhtään, kokeillut vaan liikkeessa. Tosin tutkija on tuskin sahannut millään muullakaan sahalla, ainakaan muuta kuin halkoja.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Eversti
Lauantaina 12.11. 2005 klo 09:01:41

Message:
Tarkkuuskaatoa varten voi käyttää apuna kaatorautaa, joka painetaan tiukasti kolon pohjaan ja varsi osoittaa kaatosuunnan. Mutta eipä sentin tarkkuutta tarvita muualla, kuin metsätaitokilpailuissa. Ei ne puut saa kaatua minne sattuu, vaikka tekee tähtäyksen vain laipalla ja jos alkavat kaatua, niin voihan tutkija laittaa vaikkapa kepin ilmastointiteipillä Stihlin etukahvaan suuntaa osoittamaan. Ihan vain varmuuden vuoksi jos kerran kaatovaiheessa on ilmennyt haparointia. Ja Stihlin valkoiseen kylkeen voi myös mustalla tussilla piirtää suuntanuolen. Ideat ovat vapaasti käytettävissä.
Itse kaadan vielä nykyisinkin sen verran (eilen viimeksi), ettei suuntaus ole juuri koskaan viittä senttiä enempää pielessä. Tarkistuksen voi aina silloin tällöin tehdä kolmella paalulla ja mitalla. Kaksi laitimmaista ovat apupaaluja ja keskimmäiseen tähdätään. Apupaaluista sitten kaadon jälkeen mitataan - keskimmäinenhän on poikki, koska se on jäänyt keskelle runkoa.
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: woodsman
Lauantaina 12.11. 2005 klo 11:43:14

Message:
Itse käytän seuraavaa menetelmää kaatokolon suuntauksessa. Hajareisin selkä puuta vasten (tietenkin kaatokolon puolelta) ja kumarrun katsomaan kaatokolon pohjaa, siitä kun nostaa päänsä suorana ylös näkee minne kaatokolo osoittaa. Sen jälkeen voi korjata suuntaa minne tarvii.
Pelkkä kaatokolo ei vielä varmista onnistunutta kaatoa. Kaikki muukin pitää tehdä oikein ja kunnolla.
Puunkaato on taidetta ja jokainen onnistunut kaato antaa henkselien paukutuksen aihetta pitkäksi aikaa ! No , ainakin mielihyvää !
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: Eversti
Lauantaina 12.11. 2005 klo 15:11:26

Message:
Ja mukavinta on kaataa sellaisia puita, että kaatokolon pohjasta pitää painaa napa poikki, koska laippa ei yllä kiertämällä sydänpuuhun. Pitää monesti oikein ottaa kuulosuojaimet pois korvilta, että kuulee, miten rymisee.
Tärkeää on myös painaa pitopuut molemmilta puolin valmiiksi jotta voi sitten rauhassa katkaista.
Ja terävällä ketjulla, joka uutena likosi vuorokauden öljyssä...
RE: paras ammattisaha ?
Lähettäjä: ivan
Lauantaina 12.11. 2005 klo 16:41:38

Message:
stihlillä helppo homma