Aihe: vaikea valinta metsäkoneeksi
Lähettäjä: bouquet
Torstaina 27.10. 2005 klo 08:13:26

Viesti:
kolmea vaihtoehtoa olen pohtinut 13 ha metsälön hoitotöihin. Vanha takatuuppari traktori,moottorikelkka vai mönkijä. Metsään omalta tilalta on 8km ja maasto metsässä vaikeakulkuinen. Onko palstan lukijoilla hyviä perusteltuja vastauksia?
RE: vaikea valinta metsäkoneeksi
Lähettäjä: Leyland 262 mies
Torstaina 27.10. 2005 klo 09:14:42

Message:
Olisikohan vastaus sitten se takatuuppari. Mönkijästä ja moottorikelkasta minulla on sellainen käsitys että kymmenen noita vehkeitä vetää vähemmän kuin traktori. Otetaan nyt esimerkiksi Leyland 262 Paino 2960 Kg Takarenkaan koko 13,6-36 Maavara tka-akselin kohdalta 592mm leveys 1740mm. Onhan nuo mitat aika suuria verrattaessa niitä noihin muihin vaihtoehtoihin, traktoreitahan nuo mönkijät ja moottorikelkatkin ovat.

Tuo kun kerroit että metsäsi on vaikeakulkuinen on hyvin huomionarvoinen seikka. Helppokulkuinen ja vaikeakulkuinen metsä on aika erilaisia paikkoja. Käytäs järkeä kun siellä liikut. Valkkaa keli, vehkeet ja katso mistä ajelet. Vinssi on kätevä peli kun kiskot puita pois huonoista paikoista. Tuo 13 hehtaaria on kyllä niin pieni ala että ökykoneilla ei tule katetta. Puusta tehty kapea 3 metriä pitkä kaksipyöräinen rankakärry puu kalikoilla ja 16 tuuman renkailla voisi olla kova sana. Siinnä kulkee huonossakin paikassa 8 metristäkin ensiharvennusrankaa tuollainen kiintokuutiometri.

Kuitupuut ja tukit voit sitten vaikka juontaa sillä vinssillä. Mutta tee se silloin kun on lunta maassa, muuten puut tahriutuvat hiekkaan. 8mm * 3m juontoketjut ovat kanssa hankintalistan kärjessä. Kunnon piikkiketjut ja ristikudos renkaat kannattaa traktorissa olla. Traktorin valinnassa kannattaa katsoa että siinnä ei ole mitään helposti rikkoutuvia, ulkonevia osia. Valmetit esimerkiksi ovat aika maastokelpoisia.

Tosiaan aikasi kuluu enempi sahaillessa ja karsiessa. Ajohommat jää aika vähiin. Pikku vehkeet ja isommat urakat teetät vuokrapeleillä. Turva kaaret on syytä olla kun vaikeakulkuisessa metsässä ajelee.

RE: vaikea valinta metsäkoneeksi
Lähettäjä: Savaloja
Torstaina 27.10. 2005 klo 09:38:00

Message:
Leikkikaluja ne kelkat ja mönkijät on.
Takatuupparilla ja kunnon ketjuilla saa jo ihmeitä aikaan. Reki kulkisi kevyemmin, mutta yleisellä tiellä hankala.

Käy ajamassa lauhalla ilmalla ajourat etukäteen pelkällä traktorilla, ja suunnittele kääntöpaikat siten että turha vekslaaminen jää pois.
RE: vaikea valinta metsäkoneeksi
Lähettäjä: Ekonomi
Torstaina 27.10. 2005 klo 10:14:34

Message:
Jos asiaa tarkastelee pelkästään taloudellisesti, valinta on selvä. Tarvitset ainoastaan raivaussahan. Ja kun se loppu on harrastustoimintaa, niin osta mönkkäri, sillä voi myös ajella huvin vuoksi.
RE: vaikea valinta metsäkoneeksi
Lähettäjä: SS
Torstaina 27.10. 2005 klo 10:18:38

Message:
Leyland on hyvä valinta, Leyland 262 mies jo sen sanoikin, vaikka etuakselin ja alennusvaihteen rataskammion kohdalta ei maavara olekaan tuo lähes 60 cm. Lisöksi Leukussa olisi hyvä suojata myös peltinen öljypohja, jos pölkky lyö pyörän alta ylös.

Leukun perän alennusvaihteet alkavat rynkyttää pyöriä ketjuilla ajettaessa syvässä lumessa. On sitä hammasklappia varmaan.

Mutta sopivia ajouria tekemällä vinssi plus Leukku on havaittu eteväksi peliksi. Onhan se kappale vain noin neljäsataa x kolmesataa metriä. Aika pitkälle vaijeri ylettyy ihan mistä nurkasta vaan

- SS -
Ei ole ekonomista savotoille
Lähettäjä: Vanhastakin vanhempi
Torstaina 27.10. 2005 klo 10:41:19

Message:
Täälläpäin on toistaiseksi kuitenkin niin kylmää että täytyy lämmittää. Helppo sitä on omaa ydinvoimaansa kannatella muuta tosi ei-vihreä on se joka kannattaa naapurin ydinvoimaa. Se että sinulla on ydinvoimala ei tarkoita sitä että minulla olisi ydinvoimala. Ja mitä tulee ydinsähkön edullisuuteen niin jostain syystä se on kuusikertaa niin kallista kuin lämmitysrangalla tuotettu sähkö. Johtuneeko sitten sähköyhtiöiden osaksi sähköyhtiöiden ekonomien kohtuuttomista palkoista, vai mitä sitten johtuneekin. Ei sellainen voi olla mikään todellinen ekonomi joka rääkkää jollain naisvaltaisella alalla työntekijöitä ja nostaa suurta palkkaa käyttääkseen sen sitten johonkin hänen todellista viisauttaan kuvaavaan harrastukseen, joka yleensä on luonnonvaroja ja toisten hermoja kuluttavaa. Joku voi sitten sanoa että onhan meillä öljyä. Mutta kun meillä ei ole öljyä. Ja vaikka meillä olisikin öljyä niin jos me poltamme kaiken öljyn niin tulee niin paljon hiilidioksidia että etelänpojat grillautuu. Mitäs tähän ekonomi sanoo
RE: vaikea valinta metsäkoneeksi
Lähettäjä: 565
Torstaina 27.10. 2005 klo 11:16:04

Message:
Metsälö on niin pieni, ettei pelkästään sen takia kannata hankkia yhtään mitään, ehkä vesuri ja raivaussaha! Mutta jos TYKKÄÄ traktoreista ja on lisäksi tientasausta, lumitöitä, puuhommeleita, pientä maansiirtoa yms, niin vanha takapotku on ihan käyttöpeli. Ja hinta/hyötysuhde on kohdallaan, minun mielestä. Leylanttimies kuvasi homman hyvin.

Sitten jos on kalanpyydyksillä käyntiä, eräharrastetta yms. niin kelkka tai mönkijä. Omasta mielestäni ne ovat enemmän leluja kuin traktori, mutta mukavahan se on puuhailla. Tosiasiassa naapurin mv ajaa mettäkärryllä sinulle vuoden rangat parissa tunnissa pihaan, kun itse ajelet niitä mönkkärillä kolme viikonloppua...Mutta tehdään sitä hassumpiakin, golfataan, lasketellaan...Ei kannata kaikkea laskea kannattavaksi:)!
RE: vaikea valinta metsäkoneeksi
Lähettäjä: Pajulainen
Torstaina 27.10. 2005 klo 14:16:44

Message:
Ei mönkijäkään huono vaihtoehto ole.Päivällä hain
Hondalla ja telikärryllä tuulenkaatoja taimikon keskeltä,niitä sertifiointi jättöjä jotka ovat kaatuneet lähes kaikki,ei tarvinnut taimia polkea
traktorilla,kolmen pinometrin kuorma kulkee pe-
rässä,kuntoilua kun pitää ihmisen harrastaa.Trak-
torilla ja kuormaaja-kärryllä ajetaan oikiat sa-
votat.Mönkiä on yllättävän monipuolinen kone jos
vielä metsästää tai kalastaa.Katsoppa Murtolan si
vuilta kuvasarjat mönkiä savotasta.

RE: vaikea valinta metsäkoneeksi
Lähettäjä: Suloeno
Torstaina 27.10. 2005 klo 17:11:48

Message:
Voi, voi. Pajulaisella on sitten Traktori ja kuormaaja-kärry, Mönkijä ja mönkijän telikärry. Ja iso taimikko. Kolmen halkeilleen ja toukonsyömän kuusimotin takia ei olisi kannattanut vehkeitä hankikkia.

Onkos se sitten sitä oikeaa kuntoilua kun ajaa pökkelörallia taimikossa mönkijällä.
RE: vaikea valinta metsäkoneeksi
Lähettäjä: sertifioja
Torstaina 27.10. 2005 klo 20:35:57

Message:
viehän pajulainen kiireesti ne puut takas sinne mettään. Ne on jätetty sinne juuri tuulen kaadettavaksi,koska suomen metsissä on liian vähän lahopuuta.
RE: vaikea valinta metsäkoneeksi
Lähettäjä: eläkeläismetsuri
Torstaina 27.10. 2005 klo 20:53:28

Message:
olen tyytynyt huomattavasti suuremman metsäpalstan hoitoon yhtiön tai muun yksityisen urakoitsijan koneisiin. Jollakin muutaman tunnin työllä saa ammattimies ammattikoneilla ihmeitä aikaan. Ja aina on huollettu ja kone valmiina. Ei tietenkään tässä ja nyt vaan muun metsäkaupan yhteydessä. Juuri toimme usean vuoden polttopuut pihaan täysperävaunurekalla. Omistan kyllä moottorikelkankin ja kyllä silläkin pärjää ojitusalueiden harvennuspuiden ajossa ja pienissä hankinta-ajoissakin kunhan pitää malttinsa ja tekee kunnon reitit ja tiet valmiiksi edellisinä päivinä kovottumaan. mutta jos on ammattikoneita lähistöllä kannattaa kyllä isommat ajot antaa niiden tehtäväksi. Vanhalla takapotkutraktorilla ilman ajokokemusta tahtoo tulla vain korjauslaskut sen verran suuriksi että ne syö ehkä edullisesta huolimatta pienien ajojen tuloksen nollille.
RE: vaikea valinta metsäkoneeksi
Lähettäjä: Kentsu
Perjantaina 28.10. 2005 klo 10:35:08

Message:
Kyllä mönkillä menee aika hyvin metsässä jos vaan on iso ja uusi mönki 650cc ja vetäva vaunu ja ketjut pyörällä ja vaunulla.ja sitt saat vielä telaat mönkille jos haluat talvella ajaa., mutta ne ovat niin kalliita että saadaan 3 hyviä traktoreita samaan hintaan.mönki 11000 vaunu 5000 ja kuormain 5000 ja jas haluat vielä ne telaat niin ne maksavat noin 5000 jos haluat kaikille neljälle pyörille. Sillä hintaan saadan jo helvetin hyvä traktori ja kuormain ja metsävaunu. ja se menee kyllä paljon paremmin metsässä.
Traktori noin 5000 ja kärry ja kuormain noin 6000
sillä hinnalla saat kyllä hyviä vehkeitä ja myös paljon halvempi saat ihan käyttökelpoisia.
Mulla on itse ajannu valmet 500: kanssa ja juotokoura ja juontoketjulla jääketjut takapyörällä ja 400kg etupainoja paljon tavaraa metsältä.

http://www.jinma.se/tillbeh.htm


RE: vaikea valinta metsäkoneeksi
Lähettäjä: jovain
Perjantaina 28.10. 2005 klo 11:21:28

Message:
Meillä hoidellaan pientä n.10ha metsälöä laiskanlaisesti. Kuitenkin silloin kun puuta on tehty on ne vähät ajettu kelkalla. Kelkka parireki yhdistelmä on mielestäni varsinkin rankapuun ajossa erinoimainen yhdistelmä, kun puut on tehty läjiin pitkin metsiä. Ei tärvele maastoa eikä puustoa ja puunajo sopivalla talvikelillä on ihan hyvää ja mukavaa hyötyliikuntaa. Eikä tarvi huolehtia isommin siitä kestääkö suot ajella yli repiikö louhikossa renkaat pääseekö ojista rypemättä tms. Lisäksi kelkka löytyy nykyään lähes joka talosta, tai jos ei löydy niin niitä saa hyvinkin edullisesti (käytettynä). Neliveto traktori talosta löytyy ja kärryt myös, mutta mielestäni traktorin voi särkeä muuallekkin kuin metsään.
RE: vaikea valinta metsäkoneeksi
Lähettäjä: Dexta ja 3600
Perjantaina 28.10. 2005 klo 12:58:04

Message:
Saa kukin itse harkita, millaisella yhdistelmällä ne lahovauriot juurenniskaan tekee.

Hupiajo moottorikelkalla on kivaa, vasta kun vauhtia on paljon.

Mönkijällä saa "kiksit" jo kävelyvauhdissa.

Me teemme (saamme aikaan) extreme kokemuksia, aivan kotitarpeiksi, peräti vähin välinein. Dexta, (ketjut aina päällä,) ja reki.

Maantietä joutuu ajamaan noin 1,5 km. Jos jäät on kunnossa, niin 0,5 km maantietä riittää.