Aihe: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: Kyylä
Sunnuntaina 23.10. 2005 klo 20:41:43

Viesti:
Miten on viljelijät käynyt polttoaineen kulutukselle maataloudessa. Koneet on suurentuneet mutta myös työteho on noussut.
Miten on käynyt polttoaineen kulutukselle hehtaaria kohden? Onko nykyinen viljely taloudellisempaa vai kuluttavampaa, kuin silloin ennen Nuffien ja Majorien aikaan? Paljonko ero on ja mihin suuntaan?
Luulis, että litralla saadaan nykyään enemmän tuotosta kuin ennen. Eihän hommassa muuten ole mitään järkeä.
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: SS
Sunnuntaina 23.10. 2005 klo 22:51:22

Message:
Taitaa olla kynnön poisjättäminen suurin polttoaineen kulutusta vähentävä tekijä. Toinen on viljan tuoresäilöntä

- SS -
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: tukijussi
Maanantaina 24.10. 2005 klo 14:54:09

Message:
Naftaa palaa suhteessa kulutettuihin kilowatteihin. Taitavat uudet sähköisesti ohjatut polttoainelaitteet ja ahtimet hiukan pienentää kulutusta.

Huipputehot tulevat reservistä ainoastaan tarpeen vaatiessa ja muuten moottori toimii "vajaatehoisena".

Minä kun en taas henk.koht. usko tähän pilipalielektronniikkaan. Omista koneista löytyy jokaisesta rivipumppu ja vapaastihengittävä kuutosmoottori, sekä mekaaniset hallintavivut.

Tietty jos olisi ajoa enemmän, ja konehia ei pitäisi kuin muutaman vuotta, niin silloin puoltaisivat "herkut" paikkaansa. Vaan koitappa parinkymmenen vuoden päästä saada osia näihin hiitekkeihin. Siinä on naurussa pitelemistä varmaan?
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: fergu
Maanantaina 24.10. 2005 klo 15:47:32

Message:
naapuritila on ollut saman kokoinen jo 100 vuotta ja kolmannen sukupolven jätkä astunut isännäksi nyt vähä aikaa sitten. Kuuntelin tuossa jonkun aika sitten kun tämän tilan vanha muffa mietiskeli polttoainetilauksia ja tuli siihen tulokseen että silloin kun tilalla oli 4 nuffia ja yksi majuri kului keskimäärin 2000 litraa vähemmän naftaa vuodessa kuin mitä nykypäivänä. Nykyään tilalla on 5 suht uutta fergusonia.

Tämä on kai sitä koneiden kasvua turhan suuriksi. Taitaa fergusoniessa olla pari mukia liikaa kun niin naftaa syövät.
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: Lemmy
Maanantaina 24.10. 2005 klo 20:08:48

Message:
Vanhempien traktorien ilmastointiin kuluu ainakin vähemmän möpöä. Muuten kesän sää vaikuttaa paljon kulutukseen. Kun vertailee katovuosia, niin kuivana kesänä hommat sujuu helposti ja polttoainetta kuluu vähän. Sadekesänä hommat on vaikeita, menee aikaa, koneet rasittuu ja ainetta kuluu. Peltokin kärsii.
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: tukijussi
Maanantaina 24.10. 2005 klo 22:07:35

Message:
Vuosittain heittää työkoneitten polttoaineen kulutus n. 5000 ltr. Riippuu keleistä.

Jyrsinkylvö säästää nykyään osaltaan ja puinnit pyritään ajoittamaan paremmin. Kasvinsuojeluaineitten käytöllä on päästy eroon "mekaanisesta" torjunnasta, jossa paloi kilovatteja luvattoman paljon.

Kynnössä palaa noin suurinpiirtein 10 ltr. ha.

Kuivaamo muutetaan metsähakkeelle tulevaisuudessa, sekä muu lämmöntarve myös.


RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: Kyylä
Maanantaina 24.10. 2005 klo 22:22:37

Message:
Mutta onko muodostunut kokonaiskäsitystä kulutuskehityksestä? Otetaanpa yksiköksi vaikka maitolitra tai lihakilo tai viljakilo. Syntyykö nykyinen lopputuotekilo enemmällä vai vähemmällä polttoaineella, kuin ennenvanhaan?
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: hahahahhaaa
Tiistaina 25.10. 2005 klo 00:59:40

Message:
Tukiaisia ainaskin kuluu PAAAAAALLLLLJJJJJOOOOOOOOOOOOONNNNNN enemän kuin ennen!
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: -Justus-
Tiistaina 25.10. 2005 klo 07:59:23

Message:
Suorakylvön ja kimppakoneiden myötä löpönkulutus on rómahtanut. Myös koko viljelytekniikan muutos vaikuttaa. Enää ei keväällä lohkoja äestetä "kaheksaan senttiin ja neljä kertaa" niin kuin vaarien ohjeet näillä savilla oli.
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: Kyylä
Tiistaina 25.10. 2005 klo 08:12:01

Message:
Kuluttaako kimppakone vähemmän löpöä, kuin oma kone. En ymmärrä. Tuon viljelytekniikan vaikutuksen ymmärrän.
Nyt väännän kysymykseni rautalangasta, jotta se ymmärretään. Oletetaan että meillä on kaksi yhden hehtaarin peltoa ja niillä kasvatetaan normaalin viljelykierron mukaisesti vaikka viljaa, heinää, perunoita...mitä milloinkin ja maa muokataan suunnilleen saman tasoisesti jne. Toisella pellolla työt tehdään vanhalla Majorilla tai Nuffilla ja niihin sopivilla työkoneilla. Toisella pellolla käytetään uutta 150 heppasta nelivetoa siihen mitoitetuilla työkoneilla. Kummalla pellolla kulutetaan vuodenkierrossa enemmän polttoainetta.
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: -Justus-
Tiistaina 25.10. 2005 klo 08:40:27

Message:
Kimppakoneista tulee etuja joita on vaikea selittää mutta yritän. On erilaisia tiloja, toisella on tarve pitää isoa traktoria toisella ei, kimppakoneeksi ostavat esim ison äkeen jota hinataan sillä isolla koneella, toinen ei maksa tätä työtä rahalla eikä löpöllä vaan jollakin toisella työllä. Polttopuun teolla tai ruiskutuksella ym. jossa ei sitten kulukaan löpöä niin paljon. Keskenään sopivat että työn arvot vastaavat toisiaan. Löpönkulutuksesta kun puhe oli.
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: tukijussi
Tiistaina 25.10. 2005 klo 10:16:09

Message:
Ei kulu enempää kuin esim 70 luvulla. Siitä on huolehtinut hintakehitys.

Tosin onhan se enemmän energiaa vaativaa, kun tehdään sama työ alle puolessa siitä ajasta, kuin 70 luvulla, mutta polttoaineen hinta on myös pakottanut järkeistämään töitä.
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: Kyylä
Tiistaina 25.10. 2005 klo 11:50:53

Message:
Ei vieläkään menny perille kysymys! En ole kiinnostunut mistään työsuoritusten vaihdoista vaan ihan yksinkertaisesti vielä:
Otetaan kaksi hehtaarin peltoa. Aurataan ja äestetään toinen uudella 150..200heppasella traktorilla varustettuna teholuokalle sopivilla koneilla ja toinen pelto vanhalla mutta kunnossa olevalla pikkukoneella. Molemmat muokataan saman sadon tuottavaan kuntoon. Kummalle hehtaarille kuluu enemmän löpöä?
Pikkuhiljaa herää epäilys, että maatalouden harjoittajat eivät tosiaan edes tiedä tätä asiaa vaan selittelevät niitä näitä. Ei kai se niin ole??
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: Savaloja
Tiistaina 25.10. 2005 klo 11:52:07

Message:
Vahva tuntuma on, että kyllä sitä kuluu nykykoneilla enemmän saman työn tekemiseen. Ajassa sitten säästetään.

Jos vertaa vaikka 60hv Nuhuvia ja 66hv setkaa, niin on siinä huomattava ero.
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: Kyylä
Tiistaina 25.10. 2005 klo 11:52:15

Message:
Tarkennan vielä, että minua ei kiinnosta työteho eli ajankulku vaan pelkästään kuluneet kokonaislitrat.
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: tukijussi
Tiistaina 25.10. 2005 klo 12:55:18

Message:
Viimeisen kerran vastaan tähän aiheeseen.


Aika harvalla on litramittaria tilasäiliössä. Ei ole minullakaan, mutta tulossa on.

Öljytuotteiden hinta on aiemmin ollut sellainen, ettei sitä ihan litran päälle tarvinnut laskea.


Nyt kun se on mitä on, on aivan viime vuosina alettu kiinnittää siihenkin huomiota.

Minulla esim on 28 tuhatta litran varastokapasiteetti polttoaineille, eikä ole ihan helppo ilman tankkausmittaria ja ajopäiväkirjaa pitää lukua yksittäisen koneen kulutuksista.


moottoreitten kulutus ilmoitetaan teknisissä tiedoissa, ja uudemmat commonrail-moottorit ovat pieniruokaisempia kulutettuihin kilowatteihin nähden. Pakoahdin lisää myös taloudellisuutta.

Eli uusilla menee vähemmän polttoainetta tehtyä kilowattituntia kohti.

Se, meneekö enemmän tai vähemmän per ha. on kaiketi korvienvälistä kiinni. Nimittäin kova vauhti äestyksessä tai kynnössä kertaa tehontarpeen nopeaasti. Näinollen saadaan aikaan mustaa savua ja suurta kulutusta.

Aivan sama ilmiö toteutuu maantiellä, jossa raskaan kaluston kuljettajat enää harvemmin ajavat rajoittajaa vastaan, vaan ajavat 80 kmh. Tämäkin melkoisen polttoainesäästön nimissä.

Nyt saa olla minun osaltani tämä asia.


RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: Litra
Tiistaina 25.10. 2005 klo 13:21:04

Message:
Eikö voi ajaa se pikkukone bensalla tai petroolilla.

Oletkos Kyylä miettinyt jos se homma tehtäisiin hevosella. Silloin hevosessa menee vähemmän löpöä mutta enemmän kauroja hehtaarille.


RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: Puukaasutin
Tiistaina 25.10. 2005 klo 13:22:08

Message:
Pilkkeitä menee vanhassa koneessa ehdottomasti enemmän kuin uudessa.

RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: Isoo-Antti
Tiistaina 25.10. 2005 klo 13:27:07

Message:
Kyylä ei tommosia hehtaarin peltoja lähretä noin isoolla kyntämähän, ei mahru äes kääntymähän.

Jos kahareksansataa hehtaaria pitää kyntää, niin jo loppuu pikkuvalametin kuskilta syksy.
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: Inttäjä
Tiistaina 25.10. 2005 klo 13:36:00

Message:
Pitääkö olla sen vanhan traktorin rautapyöräinen vai kumipyöräinen ? Voiko 200 hv koneessa olla kumitelat ? Entä paripyörät ? Pidetäänkö kahvipaussit kone käynnissä vai sammutettuna ? Otetaanko kuluvan voiteluöljyn energiasisältö huomioon ? Käytetäänkö samaa kyntösyvyyttä ? Muokataanko samaan syvyyteen ? Sijoitetaanko lannoite vai levitetäänkö pintaan ? Voiko käyttää biodieseliä ?
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: SS
Tiistaina 25.10. 2005 klo 13:50:10

Message:
Täällä ei ole taidettu määritellä kysymystä riittävän hyvin:

Minä tulkitsen näin:

Viljanviljely, kyntösyvyys 25 cm. Keväällä kylvetään. Keinot ovat aikakautensa keinoja.

Majuri ja Nuffield saattavat kuluttaa enemmän polttoainetta hehtaaria&viljakiloa kohti, koska siihen aikaan ei ollut vielä näitä tieteellisesti suunniteltuja auran siipiä, jotka ovat uudemmissa vähentäneet vetovastusta huomattavasti.

Sitten kylvö: Majuri ja Nuffield joutuvat äestämään melkoisen kevytrakenteisella äkeellä pariin - kolmeen kertaan. Sitten levitetään apulanta levittimellä ja äestetään vielä kerran.
Ei ollut rivilannoittimia eikä kylvölannoittimia ennen kuin 60-luvulla.

Itse kylvö ei viekään kovin paljon energiaa Nuffilla ta Majurilla. Jyrääminen lienee tehtävä, maa jäi siihen aikaan löysemmälle kuin nykyajan takapyöräkoneilla.

Uudella traktorilla tasausäestystä kummoisempaa ei juuri tarvita, monet ajavat suoraan semmoisella tasausäestetylle pinnalle Väderstadin niillä jousilätkillä takapyöräkoneelle sopivaa pintaa, eli saattaa koko yhdistelmä äestää, lannoittaa kylvää ja jyrätä samanaikaisesti.

Luulen, että vanhat koneet eivät edes selviäisi nykyajan kevätmaista: Senaikuiset äkeet vaan pomppivat kokkareissa, eikä valmista tule. Ei ainakaan syysäestyksessä. Samoin 25 cm kyntösyvyys on jo vähän takkuamista niillä 12" ja 13" auroilla.

Sanoisin että ei voi verrata yksi-yhteen, mutta se tiedetään, että työt tulivat tehdyksi ja polttoainetta kuluu kummallakin menetelmällä.

- SS -
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: Kyylä
Tiistaina 25.10. 2005 klo 16:24:45

Message:
Kiitos SS. Sinä sentään ymmärsit kysymyksen. Keskimäärin kuitenkin petyin syvästi viljelijöitten tietotasoon. Kun eivät ymmärtäneet edes lukemaansa, joutuivat viisastelemaan biodieseleillä ja kumiteloilla. Olen pettynyt mutta ymmärrän nyt paremmin, kun valitetaan tukikaavakkeittenkin olevan vaikeita. Tottakai ne on vaikeita, jos lukutaitoakaan ei ole.
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: Tukijussi
Tiistaina 25.10. 2005 klo 21:41:50

Message:
Kuulehan kyylä.


Vastine seuraavalle kirjoitelmalle:

Lähettäjä: Kyylä
Tiistaina 25.10. 2005 klo 16:24:45Moni yritti asiallisesti ja provosoitumatta kertoa, ei sinulle, vaan kaikille palstan lukijoille mielipiteensä. Sitä voitaisiin kutsua vastuulliseksi harrastelijajournalismiksi.

Tämä palsta on eräänlainen verkkolehti, jossa vastausta ei suunnata niinkään kysyjälle näinkin yleisissä kannanotoissa, vaan koko lukijakunnalle.

En tiedä lukijamäärää joka hyödyntää tätä puoliviihteellistä kirjoittelua, mutta se lienee kymmenissä tuhansissa kuitenkin.

Kukakohan se mahtoi olla tällä kertaa tästä joukosta, kun ei lukemaansa ymmärtänyt. Eikä ymmärtänyt siinä ohessa itseensä kohdistuvaa ivaa? Miettisin itse omalta kohdaltani kannattaako joka välissa tehdä itsestään halveksittava näinkin suuren lukijakunnan edessä?

Minä vajoaisin henkilökohtaisesti maan rakoon jos jäisin tuon tason tyhmäilystä kiinni. Vaan piilostahan on kiva huudella? Mutta mitä se henkilöstä kertoo onkin aivan toinen juttu.

Noihin negaatioihin on muuten mahdollista saada apua, joskin se vaatii jonkin verran oma-alotteisuutta tänä päivänä, jos ei omaa yksityistä vakuutusta.

Pahoittelen sarkastista sävyä, mutta se tuntui sopivan parhaiten.

Kiitos mielenkiinnostanne.

RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: Kyylä
Tiistaina 25.10. 2005 klo 22:42:02

Message:
Ei tuo sinun Tukijussi kirjoitelmasi ole sarkasmia. Toiseksi: En ole nähnyt missään mainintaa, etteikö täällä voisi yrittää saada vastausta kiinnostavaan kysymykseen ihan itse asettamistaan lähtökohdista. Näyttää ettei SS:ää lukuunottamatta muut halunneetkaan ymmärtää asiaa pelkistettynä vaan ryhtyivät joko saivartelemaan tai puhumaan eri asiasta.
Itse asiasta vielä: Minua kiinostaa tuo kulutuskysymys ihan vain, kun omassa suvussani on aktiivinen tarkkaa kirjanpitoa pitävä maanviljelijä. Hän väitti, että silloin, kun hänellä oli talossa 165Fergu ja vanhat vehkeet, polttoainetta ei kulunut vuodessa puolta siitä mitä nyt neliveto Caseilla. Tilan pinta-ala ei ole lisääntynyt ja viljely on suurinpiirtein samalaista. Karjamäärä on laskenut(aikoo lopettaa)
Aikaa tottakai ennen meni aivan eri tavalla töihin mutta sittenkin kulutusero kuullostaa isolta. Minusta kehitys menee väärään suuntaan jos tuo pitää paikkansa.
Minä tiedän että maataloudessakin on tanssittava niin kuin soitetaan eli aikaansa on seurattava ja peli on mennyt raastavaksi enkä yhtään väheksy noita perustuotannon hoitajia. Odotin vain että olisin saanut pohdintaa pelkistetystä asiasta. Sukulaismieheni kykeni asiaa arvioimaan ihan omasta aloitteestaan kuten kerroin. Minä olisin halunnut tarkistaa hänen väitteensä muiltakin. Mutta jos tämän palstan sääntö on höpistä villisti mistä sattuu niin paras luovuttaa. Säälin niitä, jotka myös haluavat joskus kysyä omaa asiaansa vaikka jostain teknisestä kysymyksestä. Jos tämän palstan kuuluu antaa yleisiä villejä vastauksia niin mitä apua vastauksista on sille vilpittömälle yksinkertaisen asian kysyjälle.
Mutta tämmönen palstan sitten kai kuuluu olla.
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: -Justus-
Tiistaina 25.10. 2005 klo 23:56:25

Message:

Lähettäjä: Kyylä
Sunnuntaina 23.10. 2005 klo 20:41:43

"Miten on viljelijät käynyt polttoaineen kulutukselle maataloudessa."
-Lisääntynyt pinta-alan kasvun takia kohdallani.

"Koneet on suurentuneet mutta myös työteho on noussut. "
-Olet sataprosenttisen oikeassa.

"Miten on käynyt polttoaineen kulutukselle hehtaaria kohden?"
-No, se on vähentynyt.

"Onko nykyinen viljely taloudellisempaa vai kuluttavampaa, kuin silloin ennen Nuffien ja Majorien aikaan?"
-On sekä (polttoaine-)taloudellisempaa viljakiloa ja hehtaaria kohti että kuluttavampaa henkisesti.

"Paljonko ero on ja mihin suuntaan?"
-Suunta nykytekniikan hyväksi. Mittaaminen lähes mahdotonta.

"Luulis, että litralla saadaan nykyään enemmän tuotosta kuin ennen."
-Niin saadaankin koska hehtaaria kohden menee vähemmän polttoainetta.

"Eihän hommassa muuten ole mitään järkeä."
-Ei olekaan.

Höh?
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: Kyylä
Keskiviikkona 26.10. 2005 klo 06:37:57

Message:
Kiitos! Seuraavaksi alan rassata sitä sukulaismiestäni.
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: adolf h
Keskiviikkona 26.10. 2005 klo 09:56:12

Message:
ei kulu vain palaa
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: adolf h
Keskiviikkona 26.10. 2005 klo 09:56:17

Message:
ei kulu vain palaa
RE: Kuluuko löpöä?
Lähettäjä: kenny
Keskiviikkona 26.10. 2005 klo 14:42:29

Message:
Rehun teossakin palaa vähempi polttoainetta/hehtaari, vaikka tulee yksi ajokerta enemmän. Ku ennenvanahaan kelasilppurilla ajettiin maksimissaan 10m3 kärryylle rehu, nyt pienemmätki tilat teke esikuivattuna, tarkkuussilputtuna 25 kuution kärryyllä. Eli ei ajeta vettä siilolle ni pal, ja tyhjiä paluukuormia/ha tulee vähempi, oikeastaan tässä pitäs polttoaiine laskia notta litraa/rehutonni. 100 lypsävän maitotehtaat onki jo eri hommeli, ku varmaanki kahdella noukinvaunulla ajetahan rehua tornisiiloon.

Kaksoiskelalla pystyy ajamaan pystyä ja karhetta, mutta tiedän kertoa että 100 litraa on nähdä vain pystyä ajettaessa.