Aihe: Sähköä palaa vaiko ei
Lähettäjä: JOT
Perjantaina 21.10. 2005 klo 10:14:12

Viesti:
Pisiikö sähkölaitos silmään vai eikö ?

Kiinteistölläni oli aikaisemmin 3x100 pääsulakkeet. Sähkölaitos kertoi, että eivät voi suoraan lukea mittarista todellista kulutusta, joten lukema kerrotaan 80:llä.
Tasauslasku löi jalat alta. Kulutusarvio oli päin seiniä. Oma vika kun en ajoissa tarkistanut.
No se siitä.

Vaihdatin sulakkeet 3x63:een ja siirryin suoramittaukseen sekä yö/päivä tariffiin sekä täsmälaskutukseen. Luen mittarin joka kuukausi.
Laskut ovat olleet inhimillisiä ja mittarilukemat asiallisia.
Ja sitten se jutun pointti. Sähkölaitteiden määrä on kasvanut vähintään 3x edellisestä vuodesta. Asunto on kokonaan suorasähkölämmitteinen ja mitään energiaa säästäviä korjauksia ei ole tehty. Eli järjen mukaan kulutus ei voi laskea.
Toki säästöä tulee kaksoitarifista ja pienemmistä perusmaksuista.

Lopullinen vertailu kulutuksesta tulee vasta seuraavan tasauksen yhteydessä,mutta jo nyt näyttää siltä että kerroin 80 mittarilukemassa ei todellakaan pidä paikkaansa.

RE: Sähköä palaa vaiko ei
Lähettäjä: Sähkösuhari
Perjantaina 21.10. 2005 klo 14:51:59

Message:
Onko sulla tallessa vielä ne 3x100A aikaiset virtamuuntajat tai onko ne vielä keskuksen sisällä. Se kerroin 80 tulee niiden vanhojen virtamuuntajien muuntosuhteesta.
Tuossa olisi pitänyt olla nykyohjeiden mukaan 100/5A ja tarkkuusluokan 0,2S virtamuuntajat. Mutta jos se keskus on vanha ne virtamuuntajat on todennnäköisesti jotain muuta arvoiltaan. Se kerroin 80 tulee sen mukaan.
Siis jos ne olisi nyky ohjeiden mukaiset 100/5A, niin silloin kun virtamuuntajan toisiosta menee mittarille 5A, niin silloin se vastaa todellista 100A virtaa kulutuksessa ja kerroin pitäisi olla 100/5 eli 20.
Mutta ne vanhat virtamuuntajat on ollut varmaan 160/1A ja niiden läpi on viety vaihe kaksi kertaa, niin niiden muuntosuhde on silloin 80/1A. Silloin 1A virtamuuntajan toisiossa vastaa 80A todellista virtaa kulutuksessa ja silloin kerroin on 80.
Eli tarkista ensin sen sen vanhan virtamuuntajan muuntosuhde ja onko sen läpi viety vaihejohto suoraan vai onko se pyöräytetty esim. pari kertaa sen ympäri.
RE: Sähköä palaa vaiko ei
Lähettäjä: JOT
Perjantaina 21.10. 2005 klo 19:34:29

Message:
No niin. Löytyyhän sitä asiantuntemusta täältä.
Hetkohta kysyn asiasta sähkärillä, joka suoritti vaihto-operaation. Sanoin että jättää kaiken entiselleen, jos mahdollista. Saattaa olla niin että joskus voi tulla tarvetta suurempaan pääsulakekokoon.

Tämä kiinteistöni on 1930 rakennettu meijeri ja paukut riittää 3x315 saakka. Oma muuntaja tontinkupeessa ja pannuhuoneessa seinä täynnä sulaketauluja ja katkaisijoita. Pirukaan ota selvää niistä saati minä. Sähkäriä ei kyllä pelottanut...

Kiitoksia vinkistä suharille
RE: Sähköä palaa vaiko ei
Lähettäjä: Sähkösuhari
Perjantaina 21.10. 2005 klo 20:42:44

Message:
Tuota noista vanhoista systeemeistä en ole ihan varma, mutta jos pistät tietoa lisää mitä niissä virtamuuntajissa lukee kyljessä. Muista sanoa sille sähkärille, että katsoo, päättelee tai muistelee oliko niiden virtamuuntajien läpi viety piuhat suoraan vai oliko piuhat kierretty esim. kaksi kertaa sen virtamuuntajan aukon läpi. Vanhoissa virtamuuntajissa voi olla se tarkkuusluokitus myös ehkä vituroillaan ja sille ei kai voi jälkikäteen mitään. Mä olen nyt vähän kännissä kuten aina perjantaina tähän aikaan, mutta jotenkin tähän suuntaan se menee.