Aihe: Kokemuksia vetävistä peräkärryistä
Lähettäjä: Super Majori
Lauantaina 15.10. 2005 klo 09:04:34

Viesti:
Olis tarjolla noita vanhoja kuorma-autoista tehtyjä vetäviä peräkärryjä mutta useimmat luonnollisesti ilman toimintakuntoista tasauspyörästönlukkoa. Paljonkohan vaikuttaisi tosi pahoissa paikoissa takapotkutraktorin perässä, jos toimiva tasauksenlukko (esim. sähkötoiminen) olisi käytettävissä vetävässä kärryssä?
RE: Kokemuksia vetävistä peräkärryistä
Lähettäjä: tukijussi
Lauantaina 15.10. 2005 klo 10:45:42

Message:
25% ?
RE: Kokemuksia vetävistä peräkärryistä
Lähettäjä: EK
Lauantaina 15.10. 2005 klo 11:42:09

Message:
Eiköhän se vaikuta aika paljon, armeijassa 80-luvulla meillä oli takapotkuvalmetin jatkona vetävä kärry ja melkoisessa suossa kulki, jos vain ei pohjasta tarttunut.Sitä lukkoakaan siinä ei kai ollut.
RE: Kokemuksia vetävistä peräkärryistä
Lähettäjä: SS
Lauantaina 15.10. 2005 klo 13:00:17

Message:
Vetävä peräkärry on oikein hyvä silloin kun on takavaakanen kuorma, eli pitkää puuta kyydissä ja akseli keskellä kärryä.

Talvella jos laittaa ulompaan paripyörään jotakin ketjun oloista niin kulkee liukkaalla hyvin. Peruuttaminen on helppoa kun kärry avittaa.

Kuorma päällä tulee nappularenkailla hyvin aika huonostakin liejukosta.

On kuitenkin muistettava, et varovaisuus on valttia: Ei suuria kääntökulmia, ei revittelyä, Pienekin traktorin voimanottoakseli saattaa antaa suurempia momentteja kuin jonkun pienemmän kuorma-auton moottori koskaan.

Nappulakuvio kärrynrenkaassa ja ilmanpaineet alhaalla, sitten kulkee savisessa liejussakin.

- SS -
RE: Kokemuksia vetävistä peräkärryistä
Lähettäjä: mites
Lauantaina 15.10. 2005 klo 15:09:31

Message:
Vaatiiko vetävä kärry AINA laajakulma nivelakselin?
RE: Kokemuksia vetävistä peräkärryistä
Lähettäjä: Jaska Y
Lauantaina 15.10. 2005 klo 15:30:45

Message:
Paljo on ilmankin laajakulmaa ajettu. SS tossa varotti jyrkistä kurveista. Lisärasitusta voimansiirrolle tekee se, että jyrkässä mutkassa kärrynpyörät kulkee paljo lyhemmän matkan ja joutuvat luistamaan.
RE: Kokemuksia vetävistä peräkärryistä
Lähettäjä: HT
Lauantaina 15.10. 2005 klo 17:58:52

Message:
Super Majorin saat todella hankalaan paikkaan ilman lukkoakin.Tottakai HYVÄT renkaat on hyvät,mut Majuri kulkee silestoneillakin Helvetin hyvin,tosin kaikki vaihteet ei aina satu synkroniin ja koko laitos on jumissa ,silloin otetaan rautakangella nivelakselista tukeva ote ja...Kärri jos on omalla hydrauliikalla niin aina parempi,kippi ynms.Vauhtia saa kun Majuri vapaalle ja kärri kutoselle(Timberjack).Suosittelen.PS.laajakulma on kyllä hyvä muute kuuluu rutinoita helposti.
RE: Kokemuksia vetävistä peräkärryistä
Lähettäjä: Ferkku
Lauantaina 15.10. 2005 klo 22:10:49

Message:
Meillä on yhdet vetävät kärryt ja ainoat joilla jää kiinni jos on märkää.koska painavat paljon ja yksi akseli jolla sileät paripyörät.yksi sutiva pyörä ei paljoa auta.
RE: Kokemuksia vetävistä peräkärryistä
Lähettäjä: VM
Lauantaina 15.10. 2005 klo 23:39:38

Message:
Joo. Tulee hiipivä telivaunu pahemmasta kuin vetävä yksakselinen paripyörillä. On molemmat yhtaikaa viljanajossa ja siinä sen huomaa kun on pelto märkä.
RE: Kokemuksia vetävistä peräkärryistä
Lähettäjä: M+S
Sunnuntaina 16.10. 2005 klo 11:14:12

Message:
Olis kiva kuulla, mitä kuorma-automiehet sanoo tuohon VM:n havaintoon? Traktori yksakselisen vetävän peräkärryn edessä on vertailussa kaksakseliseen kuorma-autoon varmasti parempi menemään pehmeässä. Traktori vetävän telikärryn kanssa on taasen varmasti parempi menemään pehmeässä, kuin 6x2 kuorma-auto. Mulla on ollut se käsitys, että neliveto kuorma-auto menee paljon pahempaan paikkaan, kuin pelkkä takavetoinen kuormuri ja (ei vetävä) teliauto menee pikkuisen pahempaan paikkaan, kuin takavetoinen ja jää sinne sitten paljon piukempaan jumiin. Mutta nelivetoinen kuorma-auto menee vielä paljon pahemmasta paikasta, kuin teliauto ja tulee poiskin vielä omia latujaan, jos eteenpäin meno sattuu tyssäämään. Traktori ja vetävä yksakselinen perävaunu vastaa vetotavaltaan hyvinkin nelivetokuorma-autoa ja omaa vielä paljon paremmat ja suuremmat "etupään vetorenkaat tasauksenlukkoineen", joten tuntuisi äkkiseltään, että kulkuominaisuudet eivät ainakaan olisi huonommat nelivetokuorma-autoon nähden! Ja, jos nelivetokuorma-auto menee tunnetusti huonompaan paikkaan, kuin telillä varustettu 6x2-tyypin kuorma-auto, niin VM:n vedottomalla "hiipivällä" telikärryllä on hinauksessa uskomaton etenemiskyky!
RE: Kokemuksia vetävistä peräkärryistä
Lähettäjä: VM
Sunnuntaina 16.10. 2005 klo 12:05:15

Message:
Kokemukesta vaan.

Savimaalla kun uppoaa se paripyörä pyörä napaan asti, niin se mitään vedä. Kura vaan pursuaa. Kevitetty teli kun kiipeää, ainakin yrittää pinnalle.

On mettäkärryissä vielä hydrauliveto auttamassa.

Mä jaksa enää tämmöstä vänkäämistä. Koittakaa itte
joskus.

Oli muuten joskus talossa Surrey kuorma-auto, jos joku tietää. Se oli kova menemään pehmeässä, mutta aina myös hajalla.
RE: Kokemuksia vetävistä peräkärryistä
Lähettäjä: Buster
Sunnuntaina 16.10. 2005 klo 13:32:04

Message:
Terve te tasamaan tallaajat. Taidatte olla pohjanmaalta kun ajelette vehkeitä kiinni vain tasamaalle. Massikan ajovoimanoton jatkona vetävä kärry on parantanut menoa epätasaisella maalla melkoisesti.Esimerkiksi kuorma päällä mennään mäkiä ylös ja alas etuperin ja takaperin jälkiä jättämättä. Laajakulmaniveltä ei ihan heti tarvitse, kun pyöräkin ottaa aisaan helposti kiinni. Kannattaa veto irrottaa ennen kaarretta, ja jos alkaa meno loppumaan, niin oikaisu mahdollisuuksien mukaan ja veto päälle.