Aihe: Hehkujen kytkentä
Lähettäjä: Sähkis
Maanantaina 28.4. 2003 klo 12:36:12

Viesti:
Kertokaapas konemiehet sähkömiehelle se "niksi" että miten ne hehkut onkaan "sarjaan kytketty" kun hehkun toinen pää on sen pulikan rungossa ja toinen siinä ruuvinatsassa. Ja kun kaikki hehkut on samassa lokissa (maassa eli miinuksessa - )ja toiset päät on vedettu virtakaapelilla tulpasta toiseen ja sitten käynnistinkytkimelle tms. mistä hehkua ohjataan.

Sanoisin että hehkut on yleensä aina rinnan ja tarkistussilmän hehku ja mahdollinen hehkun etuvastus ovat rinnankytkettyjen hehkujen kanssa sarjassa.


Useissa kytkentäkaavoissa olen törmännyt aivan selkeään piirrosvirheeseen.

Mutta onko Zetkan hehkuissa kytkennät vastuksen molemmille päille eli toinen pää ei ole rungossa? Näin ne voitaisiin siis kytkeä oikeasti sarjaan.

http://www.juha.suomela.com/zetor/electric.jpg

Nyt jos Zetkaan on vaihdettu toisenlaiset tulpat (halvemmat ja todennäköisesti toinen nasta maassa) niin ne kytkeytyvätkin rinnan ja eivät taatusti lämpene oikein. Olisko tämä syynä huonoon käynnistyvyyteen.

RE: Hehkujen jännite
Lähettäjä: Utelias
Maanantaina 28.4. 2003 klo 12:45:14

Message:
Mikä on Zetkan hehkujen jännite ja onko kaikki samoja eli imuputkessa oleva esilämmitysvastus ja onko se molemmissa malleissa.
RE: Hehkujen kytkentä
Lähettäjä: Erkki T
Maanantaina 28.4. 2003 klo 20:35:04

Message:
Zetka 25A on hehkut kytketty kuten Juha Suomela on tuossa kertonut ,siis kaikki sarjassa. Omassa jos toisaalla kerroin olen kytkennän muuttanut, ja hehkun kytkin kytk. molempiin +12V (hehkun nim.U=10,5V, ja tyyppi "nykyaik."sauva)
RE: Hehkujen kytkentä
Lähettäjä: Sama taas
Tiistaina 29.4. 2003 klo 07:46:33

Message:
Katoppas Luukas se zetkan sähkökaavio tuolta Juhan sivuilta. Ne tulpat on SARJASSA. Siis yksi hehku poikki ja ei toimi eli tarkistusvastus on todella tarpeen. Ja jännitteet on todellakin pienet vanhoissa tulpissa. Siksi niissä on aina ETUVASTUS ja paksut syöttöjohdot koska virta on kymmenissä ampeereissa! Esim. Beru 294 1.2v Tuntuukin älyttömältä lämmittää sitä etuvastusta, joka todella on massiivinen ja ei ole imusarjassa kuten järkevintä olisi. Lieneekö tu matala jännite 6v:n sähköjärjestelmän peruja. Mutta kun teho on jännite*virta niin kyllä sitä virtaa riittävästi ottamalla tehoakin löytyy. En tunne tarkkaan hehkutulppien kokonaistehoja mutta on kait sen oltava muutama kymmenen wattia että edes jotakin tapahtuisi. Olikohan syy osaltaan vastuslangan kestävyydessäkin ja materiaalissa.
Siellä etukammiossa on aika haipakka enimmän osan aikaa eli käyttöolosuhteen on ankarat ja ohut lanka ei kestäisi. Uudet tulpat on asia erikseen ja niissä jännitteet ovat luokkaa esim. 9v tai 10v ja jopa 12V suoraan.

RE: Hehkujen kytkentä
Lähettäjä: Zetka
Tiistaina 29.4. 2003 klo 09:09:07

Message:
Kuten edellä on todettu Z25:n hehkutulpat ja imukanavan hehkulanka ovat sarjaan kytketyt yhdessä kojelaudan tarkistusvastuksen kanssa. Alkuperäisissä hehkutulpissa ei ole minkäänlaisia etuvastuksia tms ja tulppien yhdyslanka on 2,5 neliön yksisäikeistä kuparilankaa. Hehkulankana on, niinkuin Juha Suomelan sivulta voi lukea, 1,8mm Kanthal-lanka. Jännite on tietenkin akun jännite eli 12V, virtaa en ole mitannut mutta aika paljon amppeereita on.
Alkuperäisiä hehkutulppia on minulla hyllyssä ja esim. Moto-Check niitä myykin (kuten myöskin muita Zetor-osia, http://www.multi.fi/~mcheck/)
RE: Hehkujen kytkentä
Lähettäjä: Juha Suomela
Tiistaina 29.4. 2003 klo 21:46:32

Message:
Uteliaalle ja muille (ketä kiinostaa) tiedoksi

Zetori 25A Hehkutuksessa jää:
tarkistusvastuksen yli 4V.
I hehkutulpan yli 1.4V
II hehkutulpan yli 1.5V
imusarjan hehkutulpan yli 4.8V
11.7V akkujännitteellä

Päivitetty kuva järkevämmässä gif formaatissa:
http://www.juha.suomela.com/zetor/electric.gif

RE: Hehkujen kytkentä
Lähettäjä: Juudas Iskariot
Keskiviikkona 30.4. 2003 klo 10:03:37

Message:
Onko varmasti kaikki hehkut arvoltaan alkuperäisiä? Ettei vaan olisi imusarjan hehkussa lanka ohkaisempi tai jossakin kuono kontakti? Virtamittaus olisi nyt mielenkiintoista tehdä. Ota riittävän iso mittari eli 30A vähintään ja mittaa se starttihetkenkin virta samalla kertaa!
Mielenkiintoista tuollainen 1.5V :n hehkujännite, mahtaakohan se silmukka siellä etukammiossaan paljoa loistaa, hyvä jos hivenen punastelee. Mikä on Zetkan hehkun nimellisjännite? Onko kellään tietoa, se on stanssattu yleensä sen tulpan kylkeen ja veikkaisin sen olevan 1.2V tai 1.4V

RE: Hehkujen kanthal-lankaa
Lähettäjä: Entistäjä
Keskiviikkona 30.4. 2003 klo 10:17:17

Message:
Mistä sitä saa esim. zetkan 1.8mm? Onko kallista ja onko se MotoCheck ainut paikka?