Aihe: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: Lasse
Maanantaina 03.10. 2005 klo 20:38:35

Viesti:
Alan vaihto ollut mielessä pitkään ja tekisi mieli kokeilla pärjäisikö yrittäjänä. Nyt olisi mahdollisuus ostaa valmis kiinteistönhoito alan yritys mutta yrityksen hinta (100000eur) hirvittää. Liikevaihto näkyi pyörivän 200000eur paikkeilla mutta eihän se vielä mitään kerro yrityksen vakavaraisuudesta tai tuloksesta.
Sillä hinnalla kuitenkin saisi valmiin liiketoimen+kaluston mutta kun koko summa pitäisi lainoittaa niin taitaa olla liian iso kakku haukattavaksi, kun Talokin on vielä maksamatta. Tosin saisihan kai noita starttirahoja ja mahdollisesti muitakin tukia tuohon avuksi?

Alunperin mielessä oli pistää vaatimaton yhden miehen yritys mahdollisimman pienillä kuluilla ja katsoa kuinka se nousee jaloilleen ja jos hommia riittää niin sitten ehkä laajentaa firmaa.

Vieläkin tuo jälkimmäinen vaihtoehto tuntuisi turvallisemmalta. Onko kellään muulla ollut vastaavanlaisia ongelmia ja mihin lopputulokseen olette päätyneet?
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: Yrittäjä
Maanantaina 03.10. 2005 klo 21:03:25

Message:
Jälkinmäinen ehdottomasti.Suhteitakin tietysti tarvitaan,helpottaa alussa kummasti.
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: JP
Maanantaina 03.10. 2005 klo 21:32:18

Message:
Tällä hetkellä nuo "valmiit" firmat maksavat ihan tolkuttomasti. Muutaman vuoden sisällä tilanne tulee muuttumaan, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle. Silloin tulee myyntiin myös hyvin toimivia firmoja, joille ei ole jatkajaa. Eli siis jälkimmäinen vaihtoehto ehdottomasti, nimestä ei kannata maksaa!
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: Valdo
Maanantaina 03.10. 2005 klo 21:48:38

Message:
Sitten on aina ne kaupan mukana tulevat entisen omistajan tekemiset, esim takuu asiat joillain aloilla aika kinkkiset.
Voiko tälläiset sopia pois, en tiedä?
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: SS
Maanantaina 03.10. 2005 klo 23:10:47

Message:
Yrittäjäksihän voi alkaa aivan tyhjiltään. Työttömyyskassasakin pysyt 8 kk, eli on mahdollisuus tulla maitojunalla pois.

ALV - velvollisuus sekä ennakkoperintärekisteri menee ilmoituksella, ja vakuutusyhtiöön soittamalla saat YEL - vakuutuksen itelles. Ja vakuutus tietenkin kannattaa ottaa, vastuu- ja tuotevastuu - riippuen tuotteestasi.

Yrittäjätulot on sun tuloja, kirjanpidossa viivan alle jäävä raha verotetaan ansiotulona niin kuin palkansaajallakin.

Osakeyhtiön perustaminen maksaa sen 8000, joka pitää olla talletettuna tilillä. Mutta sehän on sun omaa rahaa kuitenkin. Muut "lainhuuto"kulut on noin 250 egeä. Totta kai sitä osakepääomaakin saa sitten ruveta käyttämään kun hankit kalustoa. Pankkilainaan hae Finnveran pientakaus, takaavat jopa 60% lainasta. Loppuosaan kannattaa varata jonkun avuliaan sukulaisen reaalivakuus, koska henkilötakauksia en suosittele nykyään kenellekään, eikä ne edes oikein kelpaakaan pankeille.

Oy:ssä on se huono puoli, et joudut hankkimaan kerran vuodessa tilintarkastuksen. Kirjanpito ja tilinpäätös pitää tehdä säännösten mukaan. Voit varautua vuosittaiseen noin 500-1000EUR kustannuserään näiden takia.

Oy:ssä voit maksaa (usein verottaja edellyttää) kohtuu palkkaa itselles, josta pidätetään normaalit sosiaalimaksut pl. TEL (ks YEL) ja sitten jos vielä jotakin jää, osakeyhtiö maksaa sen 25% (vai oliko se 26%) tasaveron voitosta, ja tämän jälkeen voit ottaa osinkoja, jotka pienessä mittakaavassa ovat sulle itselles verottomia. Voiton voi tietenkin jättää firmaan, mutta siltä osakeyhtiön veroltahan se ei pelasta, niin kuin Virossa tapahtuisi...

Muista, että tuntejasi älä alihinnoittele, koska sulla itselläs on myytävää vain rajallinen määrä, eli 24h/vrk. Sitten vieraan työntekijän tunnit on jo sulle eli firmalle kalliimpia, lomineen, sairaspoissaoloineen ja eläkkeineen.

- SS -
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: Aikova
Tiistaina 04.10. 2005 klo 06:08:26

Message:
SS ja muut paljonko pienimmillään on pakollinen yrittäjäeläkemaksu(vai mikä se on)vuodessa jos on toiminimi?
Jos olen alv.velvollinen ja teen töitä toiselle niin paljonko keskimäärin veloitettavasta tuntihinnasta jää käteen?
Vaihtelee suurestikkin,mut suuntaa antavia summia.
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: tarkka harkinta
Tiistaina 04.10. 2005 klo 07:28:51

Message:
Jos sillä yrityksellä on koneita tai kiinteä omaisuutta voipi kannattaa maksaa mutta eipä tyhjästä toiminimestä taida kannattaa.Tietysti saahan siinä valmiin asiakas piirin ,jos kattava.Aina vaarana on että osa kaikoo omistajan vaihdoksen yhteydessä.
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: Sähkösuhari
Tiistaina 04.10. 2005 klo 08:08:43

Message:
Elä helevetissä osta sitä firmaa!!

Tee näin, jos tuo ala kiinnostaa:
Ostat Toyota pikupin, tupakan natsojen keräyslaitteen, lapion, luudaan ja lumikolan. Lisäksi opettelet kuittaamaan tuloilmakoneen jäätymissuojan ja hommaat muutamat puhelin numerot, joista voit tilata avuksi LVI-automatiikkamiehen, jos et itse osaa kaikkia säätölaitteita. Pikku putkihommat varmaan osaat.

Haet starttirahan ja aloitat alusta.
Lähetät yhtiöiden hallitusten puheenjohtajille ja isännöitsijöille pikku mainoksen. Otat asiakkaat ensin halvalla, kun kerran saat starttirahaa aluksi. Sitten kun on muutama asiakas, lähetät pokkana Lassila&Tikanoja-tyylisen tiedotteen: "Olemme valitettavasti pakotettuja tarkistamaan laskutusperiaatteitamme yleiskulujemme kasvaessa...".

Verotoimistoissakin suhtaudutaan ennakkoperintään nykyisin hieman suopeammin, kuin Irwinin laulujen aikoihin oli. Voit melkein kuukausittain muuttaa maksettavia summia. Jos ei tuloja ole, niin ei tarvitse maksaa. Itse sovin verotoimistossa, että alkuun ei tuloja ole tiedossa...
Enää ei makseta väkisin edellisen hyvän vuoden tuloksen mukaan, kuten muutamavuosi sitten kommarit pakotti tekemään.

En ottaisi itse tyhmää riskiä noiden lainojen kanssa, kun tuollaisen yrityksen voi polkasta käyntiin oikeastaan ilman minkäänlaista rahoitusta.

Kirjanpitotoimistot veloittaa ehkä 300..500e kirjanpidosta, tulos- ja taselaskelmasta sekä veroilmoituksenteosta, jos ne asiat huolettaa.
Teen omassa yrityksessä itse nuo em. jutut, koska markkinoilla on todella helppokäyttöisiä kirjanpito ohjelmia. Niihin kun hankkii aina päivitykset, ne tekee kyseiset laskelmat aina vallitsevien ohjeiden mukaan. Silleen pysyy itse paremmin kärryllä kirjanpidostaan. Samoin on helpompi opetella kikkailemaan kaiken maailman poistojen,.. kanssa. Nekin tuo selvää rahaa, kun itse opettelee. Kirjanpitotoimistot ei neuvo näissä asioissa. Lisäksi moni yrittäjä on mennyt konkkaan, kun on luottanut liikaa kirjanpitotoimistoonsa. Monenlaista lisäveroa on tiedossa, jos itse ei pidä kirjaa tuloistaan ja menoistaan. Jos vaikka antaa asiat kirjanpitotoimistolle on syytä kuukausittain itse syynätä mitä ne on maksanut ja mitä ei. Sekin on yksi tapa varmaan.
Tällaisessa pikkufirmassa ei voi aikaan saada isoa vahinkoa ja hirveitä velkoja. Lopetus on helppoa jne. Jonkinlaisen vastuuvakuutuksen otat ja sitä rataa.
Jos asiakkaita alkaa siunaantumaan liikoja, sitä kalustoa voi ostaa sitä mukaa lisää. Lainaa voi sitten hakea, jos tarvitsee. Palkkaa sitten apumies.

RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: 565
Tiistaina 04.10. 2005 klo 09:54:34

Message:
Olin yhdessä elämänvaiheessa yrittäjä nelisen vuotta. Suunnittelutoimisto, vahvuus 2-3 henkeä.

Lyhyesti jäi mieleen:

- yrittäminen on elämäntapa, eikä hassumpi ollenkaan.
- yrittäjänä kertyi hieman varallisuutta, joka ei johtunut suurista tuloista, vaan siitä, ettei ehtinyt kuluttamaan.
- Itselle hyvä, tuttu ja luotettava kirjanpitäjä oli taivaanlahja, sain keskittyä olennaiseen, siihen minkä osaan.
- Kynnys työntekijän palkkaamiseen on korkea, sitten on PAKKO tulla tuloa kuukausittain.
- Vaatii stressinsietokykyä, joka kyllä nouseekin harjoituksen myötä.
- Kaksi ekaa vuotta tuskallisia, sitten yksi tasamaata ja neljäntenä jo hieman sadonkorjuuta, rutiinit oli luotu ja asiakaskunta vakiintunut. Sitten pitikin jo hypätä uuteen...

Yrittämistä pitäisi opettaa ammattiopilaitoksissa ja korkeakouluissa!!!!!!


RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: Lasse
Tiistaina 04.10. 2005 klo 11:48:07

Message:
Kiitoksia erittäin asiallisesta keskustelusta, hyviä vinkkejä on tullut ja edelleen kaikki ohjeet kelpaa kun yrittäjyydestä ei ole mitään hajua, muuta kuin että halu tuohon hommaan olisi todella kova ja töitä en pelkäisi. Olisi kiva tehdä joskus elämässään sellaista työtä josta myös tykkää. nimimerkillä 12vuotta tehdastyötä tehneenä.

Taitaa vaan kunnan yrittäjäpäälliköt laittaa jarrua tuohon uuden perustamiseen... ainakin tuntuu että keskustelu hiljeni kun ymmärsivät että en kovin mielelläni olisi hyppäämässä niin isoihin saappaisiin että alkaisin valmista yritystä ostamaan vaan mieluummin aloittaisin varovasti. Varoittelivat sen jälkeen että ala on kovasti kilpailtu ja ei tiedä kuinka nää olemassa olevat yritykset suhtautuisivat uuden tuloon. Itse ajattelisin sen niin että eiköhän sieltä jostain löytyisi leipä minullekkin kun pystyisin pitämään taksat pienempinä kuin mitä tuollaiset isot firmat laskuttaa.

Minkähän suuruisia taksoja (keski-suomesta ylöspäin) vuosi-sopimuksella noin suuntaa antavasti tuollaiset kiinteistöfirmat voisi veloittaa jos vaikka otettaisiin esimerkiksi 4-kerroksinen 20-asunnon kerrostalo jossa nurmen pinta-ala noin 1ha ja 20-30-auton parkkipaikka. Taksahan riippuu tietysti mitä sopimukseen kirjoitetaan, eli mitkä hommat kiinteistöfirmalle kuuluu. Jos tässä esimerkki tapauksen sopimuksessa olisi piha-alueen kesä-/talvihoidot, saunojen ajastukset ja hoito, lämmityskeskuksen hoito, pienehköt huollot ja korjaukset(esim. vuotavat hanat), rappukäytävien siivoukset yms
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: Mika
Tiistaina 04.10. 2005 klo 13:41:06

Message:
Terve!

Eihän tuo hinta pahalta kuulosta, jos saat mukaan kalustoa (ja tod.näköisesti 2-5 työntekijää), sekä valmiit sopimukset. Parhaimmissa tapauksissa sinulla on 3 vuodeksi varmat sopimukset. Kannattaa harkita tarkkaan.

Terv. Mika


RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: tane II
Tiistaina 04.10. 2005 klo 14:58:55

Message:
Kannattaa tosiaan harkita ... tuommonen viiden työntekijän yritys kun pyörii persnettoa, siinä on vitsit vähissä!
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: Sähkösuhari
Tiistaina 04.10. 2005 klo 15:05:39

Message:
Kyseistä liiketoimintaa on hankala kommentoida. Pitäisi tietää miten myyjä on kyseiseen summaan päätynyt. Tuloslaskelmista, taseista ja toimintakertomuksesta pitäisi hieman hahmottua tilanne. Mikä on firman velka-aste, omavaraisuusaste, kaluston ikä, kunto, minkä hintaiset kiinteistöt on, ...
Tässä vaan on ollut esillä joskus tilastoja. Jos en väärin muista, niin homma menee suurin piirtein näin. Tänään perustetuista yrityksistä puolet on vuoden päässä konkassa. Mieti siis puolet. Kaikki on varmaan ollut kovia työntekijöitä ja innostusta on aivan hirveenä. Isoja velkoja ei kannata ottaa jos ei ole ollut alalla pitkään, tunne asiakkaita, työtapoja, jne. ja ole aivan varma, että kyseinen bisnes kannattaa. Jos se on kannattanut sillä nykyisellä omistajalla se ei tarkoita, että se kannattaisi sinulla. Sinulle tulee rasitteeksi 100000eur velat korkoineen. Jos edellinen omistaja on aloittanut varovaísesti hänellä ei ole ollut moista taakkaa välttämättä missään vaiheessa. Raha tulee rahan luo pätee aina.
Eli olen sitä mieltä, että alan opettelu mielessä ei kannata sijoittaa 100000eur, lainarahalla. Sehän on aivan järjetön summa. Pääset vaan noihin surullisiin tilastoihin.
Starttirahaa ei välttämättä saa toimiviin yrityksiin. Omaan perustettavaan yritykseesi tai toiminimeen voit hakea sitä. Sitä haetaan muistaakseni työvoimatoimiston tanttojen kautta. Kunnan mulkeropamput ei siihen vaikuta. Sitä jaellaan nykyisin töissä käyville, yrittäjiksi aikoville myös. Toisin kuin muinoin se jaettiin vain työttömille.

RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: Lasse
Tiistaina 04.10. 2005 klo 17:31:07

Message:
Niin, sitä en tiedä oliko tuo 100000eur tuosta kyseisestä yrityksestä oikean suuruinen hinta, mutta joka tapauksessa oli miten oli, se on mulle aivan liikaa. Se oli viiden henkilön+omistajien firma eikä tuohon hintaan sisälly muuta kuin liiketoimi ja kalusto. Kiinteistö olisi maksanut vielä reippaasti lisää.

Kyllä käsittääkseni noita kunnan mulkeropamppuja pitäis vissiin sen verran nuoleskella että pääsisi tuon oman yrityksen perustamiseen asti, kun nuo työvoimatoimiston tantat kysyy juuri näiltä pampuilta onko tällaiselle yritykselle edellytyksiä oman kunnan alueella. Jää starttirahat saamatta jos yrityspalvelupäällikön kanssa onkin mennyt jo sukset ristiin.

Saas nähdä tuleeko tästä haaveesta mitään...
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: rape
Tiistaina 04.10. 2005 klo 18:23:01

Message:
> nimimerkillä 12vuotta tehdastyötä tehneenä

Oletko koskaan ollut kiintöistöhuoltohommissa? Pelkällä halulla ei pitkälle pötkitä. Millainen koulutustausta sulla on? Kiinteistöhuoltajilta vaadita nykyään tutkintojakin. Vakuutusyhtiö ei korvaa, jos räjäytät talon kattilan osaamattomuutesi takia tai teet putkitöitä perstuntumalta ja sattuu vesivahinko. Jos taas teetät kaiken ulkopuolisella, se tulee kalliiksi, kun jokaisen pitää saada välistä oma katteensa ja sitä kiinteistön isännöitsijä ei katso hyvällä, vaan vaihtaa kiinteistönhuoltajaa.

Kiinteistöhuolto on paljon muutakin kuin nurmikon leikkaamista ja lumitöitä.
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: Yrittäjä itsekkin
Tiistaina 04.10. 2005 klo 19:05:37

Message:
Jos ja kun aloitat yrittäjänä hakeudu asiantuntevan tilitoimiston asiakkaaksi. Mielestäni ei kannata uskoa sähkösuharia sillä ei
kirjanpito-ohjelma kerro mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Kirjanpito on paljon muutakin kuin pelkkien vientien kirjaamista. Kirjanpitäjän tulee tuntea myös mitä laki määrää esim. alv:n
vähentämisestä. Ei ole olemassa kaikenmaailman
poistoja millä kikkaillaan vaan ne perustuvat yksiselitteisesti verolakeihin.
On totta että on olemassa vastuuntunnottomia kirjanpitäjiä mutta ei tilitoimisto maksa tai jätä maksamatta asiakkaansa laskuja.
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: VeeKoo
Tiistaina 04.10. 2005 klo 19:42:53

Message:
Oli vuosi sitten melkoinen innostus yrittäjäksi itselläkin. Otin kuitenkin ensin tuttujeni kehotuksesta yhteyttä Turun Seudun Uusyrityskeskus ry Generaattoriin ja varasin vastaanottoajan sieltä. Tunnin pikakurssin ja melkoisen perusteellisten keskustelun jälkeen palasin kotiin silmät päässä pyörien.
Yrittämiseen sisältyy todella monta lain sanelemaa seikkaa ja vaatimusta, jotka tuolla Generaattorissa kylmän rauhallisesti ja asiallisen kiihkottomasti selvitettiin minulle. Omasta mielestäni liikeideani oli 'loistava' ja toimiva, mainostuskin olisi ollut helppoa ja asiakaskuntaa riittävästi. Kuitenkin juuri tuo mututuntumani yrittämisen helppoudesta meinasi koitua suoraan sanoen tuhokseni jo ennen aloittamista. Generaattorissa teimme 'yritykseni' kannattavuuslaskelman, joka yksinkertaisuudessaan kertoi että metsään menee ja pahasti, vuorokauden tunnit eivät olisi riittäneet kannattavan toiminnan ylläpitämiseksi. Vapaata tai sairastelua, ym. poissaoloa ei olisi ollut mitenkään mahdollista pitää.
Pari päivää tuon jälkeen harmitti vietävästi, sitten tuli sellainen lämmin ja rauhallinen olo, kun todella tajusin millaiseen silmukkaan olin pääni pistää. Innostus ja usko omaan osaamiseen ei riitä, tarvitaan tietoa ja ymmärrystä perusasioista lähtien.
En mitenkään halua pelotella tai provosoida yrittämistä vastaan, haluan vain tuoda tuon oman kokemukseni esille. Onnistuessaan yrittäminen on mahtava kokemus ja siten palkitsevaa, tämän olen yritystuttujeni kautta huomannut.
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: Lasse
Tiistaina 04.10. 2005 klo 20:03:47

Message:
>Oletko koskaan ollut kiintöistöhuoltohommissa? Pelkällä halulla ei pitkälle pötkitä. Millainen koulutustausta sulla on? Kiinteistöhuoltajilta vaadita nykyään tutkintojakin. Kiinteistöhuolto on paljon muutakin kuin nurmikon leikkaamista ja lumitöitä.


Joo, se on kyllä tiedossa ja tarkoitus on kyllä kouluttautua tälle alalle tai sitten vaihtoehtoisesti painottaa homma ns. talonmiespalveluihin jolloin homma pääasiassa olisi noita pihatöitä ja pikkuremonttia kuten vuotavien hanojen korjausta.
Tosin tuo mitä kirjoitit on totta että mieluiten taloyhtiöt varmaan palkkaisi yhden ja ainoan firman joka tekee myös nuo vaativammat koulutusta vaativat työt. Toisaalta noita vaativampia hommia on varmasti suhteessa vähemmän verrattuna muihin hommiin. Eli siis mikäli osan hommista joutuisikin teettämään ulkopuolisella voisi kustannukset silti pysyä kurissa.
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: Tomppa
Tiistaina 04.10. 2005 klo 20:11:12

Message:
Ensinnäkin: SS:lle. Myös muissa yritysmuodoissa pitää kirjanpito, tilinpäätös ym. tehdä säännösten mukaan, tilintarkastusta myöten. Muuten ei ole pitkäikäinen firma.
Toiseksi: Itse tein juuri niin että ostin valmiin firman toisen kaverin kanssa. Olimme molemmat töissä kyseissä firmassa, joten tunsimme ja tiesimme sen pohjia myöten. Ihan tosta vaan en välttämättä lähtisi ostamaan monen henkilön yritystä. Kannattaa huolella tutustua kyseisen yrityksen papereihin ja tietoihin.
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: Oikea Vallu
Tiistaina 04.10. 2005 klo 21:09:26

Message:
Perusta oma OY. Pari kaveria kimppaan ja jokainen sioittaa sen pakollisen 8000 euroa. Siitä sitten hankkimaan hommia. Tosin ensin kannattaa tutkia onko markkinoita ja oman alan muu tarjonta. Sitten vaan härskisti sotkemaan muiden vanhempien yrittäjien tarjous ym. kilpailua. Hattu kourassa et tule pärjäämään millään alalla. Sääli on sairautta. Oy.n etuna on se palkka politiikka. Firma maksaa verot tuloista ja sinä palkasta (osingoista). Jos taas yksin haluat toimia niin T:mi. Voit puljailla mielin määrin vähennysten kanssa. Ja kun firman tulos on nolla niin eipä siinä paljon verojakaan mene. Ja muista pimeet työt.
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: Aikova
Tiistaina 04.10. 2005 klo 22:00:59

Message:
Niin kommentteja tohon pakolliseen eläkemakssuun!
Paljonko se on minimissä?
Mitä toiminimellä tekevän on saatava tunnista jotta pärjäisi,siis asiakkaalta veloitettava esim.kolalla lunta lykkiessä?
Mites olis lonkalta heitettynä 20€/tunti sis.alv.
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: Urakoitsija
Tiistaina 04.10. 2005 klo 22:06:46

Message:
Tuo 20€ kattaa just oman palkkasi jos oot ite yrittäjä, mut jos teetät sen rengillä tulos o +/- nolla.
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: 565-64
Tiistaina 04.10. 2005 klo 22:48:10

Message:
YEL-maksun voit periaatteessa itse määrätä. YEL-maksu perustuu oletettuun vuosiansioon (ei mitään tekemistä todellisten ansioiden kanssa). Esim. n. 30.000 laskennallisella vuosiansiolla YEL-maksu on n. 420 euroa/kk, huomioitu alkavan yrittäjän 25 % alennus neljänä ensimmäisenä vuonna. Jos valitset minimimaksun (vuosiansio n. 10.000 euroa) YEL-maksu on vastaavasti pienempi.
Moni yrittäjä säästää YEL-maksuista ja katuu sitä myöhemmin (eläkkeelle jäänti, sairastuminen, työkyvyttömyys ym).
Tarkat laskelmat maksuista saat esim. soittamalla vakuutusyhtiöön.
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: SS
Tiistaina 04.10. 2005 klo 23:04:31

Message:
Tomppa:

Kerroin vain sen, että toiminimellä toimivalla ei ole tilintarkastuspakkoa, eikä tilinpäätöstietoja tarvitse lähettää verottajalle. Eli hieman vähemmän pakollista paperisotaa. Oy:ssä on ainakin yksi pakolllinen yhtiökokous, tilinpäätöksen hyväksymistä varten. Lisäksi hallituksen kokouksen pöytäirja pitää laittaa tilinpäätöksen oheen.

Ei siis paljon eroa, mutta oy:lla on semmoisia pakollisia velvoitteita hiukan enemmän kuin yksinyrittäjällä.

- SS -
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: qp
Keskiviikkona 05.10. 2005 klo 01:56:49

Message:
Kuinkas toiminimi ja Oy käyttäytyy konkurssitilanteessa? Viedäänkö toiminimellä toimittaessa tuhkatkin omistajan pesästä, mutta Oy:llä toimittaessa menee vain osakkeet ja henk. koht. omaisuus säästyy?

Muistelen vain erään setäni konkurssia. Hän työllisti 40 työntekijää toiminimen alla, mutta kun firma meni konkurssiin, kaikki meni autoja, asuntoa ja kesämökkiä myöten. Oy:n mennessä konkurssiin ei osakkeenomistajat joudu taloudelliseen vastuuseen.
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: SS
Keskiviikkona 05.10. 2005 klo 07:59:21

Message:
Se on riippuvainen se oy:n vaikutus henkilökohtaiseen talouteen, et onko joutunut antamaan esim. lainoituksessa henkilökohtaisen takauksen. Esim. Finnvera useimmiten haluu sen.

Samoin jos konkurssin tapahtuessa ei tilintarkastus annakkaan vastuuvapautta, esim. on tehty jotakin laittomuuksia, silloin voi joutua konkurssipesälle korvausvelvolliseksi.

- SS -
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: FM52
Keskiviikkona 05.10. 2005 klo 08:15:11

Message:
Oyllä konkurssimahdollisuus, tmillä ei. Henkilökonkurssia ei maamme lainsäädäntö vielä tunne.
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: Sähkösuhari
Keskiviikkona 05.10. 2005 klo 09:10:09

Message:
Olen vahvasti eri mieltä tästä nimimerkki Yrittäjä itsekkin" kanssa:

"Jos ja kun aloitat yrittäjänä hakeudu asiantuntevan tilitoimiston asiakkaaksi. Mielestäni ei kannata uskoa sähkösuharia sillä ei
kirjanpito-ohjelma kerro mitä saa ja mitä ei saa tehdä."

Ensinnäkin minun ohjeita ei pidä kenenkään uskoa. Nämähän on kommentteja, vinkkejä ja mielipiteitä miten itse toimin. Jos aikoo yrittäjäksi pitää ottaa asioista hieman itsekkin selvää. Ei mikään ohjelma sinua tule neuvomaan sehän on selvää. Itselläni on hieman koulutusta ja kokemusta myös tähän asiaan se helpottaa hieman. Kaikki yritykset on lisäksi hieman erilaisia.
Tarkoitin tällä kirjanpitoasialla sitä, että kirjanpito on nykyisin todella helppoa ja vaivatonta tehdä. Tuollaisessa yrityksessä on usein vakioasiakkaat, joille laskut lähetetään esim. kuukausittain. Tilitapahtumia ei tule pilvin pimein uskoisin.
Vankka mielipiteeni on että kun asiat hoitaa itse ja ottaa selvää miten ne kuuluu tehdä konkurssiuhka pysyy paremmin loitolla. Näissä asioissa ei pidä olla liian sinisilmäinen ja uskoa sokeena johonkin merkonomiretkuun.
Itselläni on huonoja kokemuksia lähipiiristä. Yksi koneurakoitsija ja yksi maalausfirma tässä tuttavapiirissä, jotka on konkassa oman tyhmyyden takia mielestäni. Vain ja ainoastaan sen takia, etteivät älynneet seurata kirjanpitotoimiston puuhia ollenkaan. Molemmat joutui mielestäni aivan turhiin velkakierteisiin. Bisnes pyöri hyvin molemmissa. Itse ala oli molemmilla hallussa. Mutta raha-asiat oli molemmille hepreaa, kun ei viitsitty ottaa selvää niistä ollenkaan. Minusta toiminimen kaltaisen yrityksen raha-asiat on aika yksinkertaisia ja ne oppii aika nopeasti.
Vertauskuvallisesti yhden ihmisen toiminimi ei poikkea juuri ollenkaan esim. asunto-osakeyhtiön kirjanpidosta mitä tulee asioiden monimutkaisuuteen ja paperimäärään. Noita asunto-osakeyhtiön kirjanpitoja tekee hyvin monet ihmiset käytännössä ilmaiseksi iltatyönään pienemmissä taloyhtiöissä. Itsekkin tein kun asuin kaupungissa.

Tämä nyt on yleistä jaarittelua.

Se mitä halusin sanoa vinkkinä on se, että omista tuloista ja menoista on ehdottoman tärkeä olla itse kokoajan ajantasalla. Ihan sama miten sen tekee niin hyvä tulee.
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: tukijussi
Keskiviikkona 05.10. 2005 klo 11:24:09

Message:
Näin se menee, kuten edellä
kirjoitettu.

Tyvestä puuhun on mentävä, jos meinaa ensimmäiseen firmansa saada pysymään tolpillaan.
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: Lasse
Keskiviikkona 05.10. 2005 klo 16:38:58

Message:
--rapelle--> "Kiinteistönhoitaja vastaa kiinteistön tekniikan toimivuudesta ja siitä, että suunnitelmissa esitetyt toiminnalliset arvot toteutuvat mahdollisimman hyvin. Kiinteistönhoitoalan ammattilainen on tyypillinen monialaosaaja. Kiinteistönhoitajalla on tietoa rakennuksen kokonaisuudesta ja toimivuudesta ja hän vastaa usein myös viheralueista. Hän tuntee kiinteistön rakennus-, LVI- ja sähköjärjestelmät niin, että pystyy tekemään itse yksinkertaiset säädöt, pienet huollot, korjaukset ja mittaukset ja osaa kutsua kulloinkin tarvittavan erikoisosaajan paikalle tekemään vaativat ammattityöt. Kiinteistönhoitaja hallitsee rakennuksen elinkaaren, huollon ja ulkoalueiden hoidon. "

Tässä lainaus kiinteistönhoitajan koulutusohjelmasta, eli kyllähän nuo vaativimmat hommat on tarkoituskin jättää alan ammattilaiselle.
Harva kiinteistönhoitaja kai kuitenkaan on LVI-asentaja,Sähköasentaja,Kirvesmies,Muurari,Peltiseppä,Hitsari?
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: rape
Keskiviikkona 05.10. 2005 klo 17:20:19

Message:
Toki, mutta ilman asiantuntemusta saattaa luottaa liikaa omiin kykyihinsä tai päinvastoin. Esim. ilmanvaihtolaitteiden pienet korjaukset on syytä opetella. Olen itse toiminut kahdellakin alalla, joissa noita opin hoitamaan. Toisessa ammatissa riitti, että osasi arvioida hälytyksen kiireellisyyden ja tarvittaessa hälyttää korjaaja paikalle, toisessa ammatissani taas toimin nimenomaan korjaajana. Tai oikeammin varsinaisen korjaajan apumiehenä, koska itseltäni puuttuu alan koulutus.

Varsinainen pointtini oli kuitenkin se, että kiinteistönhoito on muutakin kuin nurmikonleikkuuta ja lumenaurausta.
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: Lasse
Keskiviikkona 05.10. 2005 klo 17:46:20

Message:
>>Varsinainen pointtini oli kuitenkin se, että kiinteistönhoito on muutakin kuin nurmikonleikkuuta ja lumenaurausta.


Jees, siinä ollaan samaa mieltä ja onneksi näin onkin... kävisihän tuo työ tylsäksikin jos se pelkkää kolan tai ruohonleikkurin työntelyä olisi! :)

Jep, mut kyllä opiskella olisi aikomus ja saada alaan ns. perustiedot/taidot.
RE: Yrittäjäksi ostamalla valmis yritys??
Lähettäjä: Lasse
Maanantaina 10.10. 2005 klo 20:50:56

Message:
Viikon hiljaisuuden jälkeen kunnan yrittäjäpäällikkö pyysi pistäytymään juttusille. Pitänee käydä... :)