Aihe: Polttopuun osto
Lähettäjä: Stahlwille
Maanantaina 26.9. 2005 klo 22:13:07

Viesti:
Joskus oli palstalla mainintaa, että metsäyhtiöt myisivät kuitupuuta polttopuiksi. No kysyin tänään Metsäliitolta Keski-Suomessa koivukuitua joka on ajettuna pienehköihin kasoihin metsäautotien varsille, mutta ei ne mitään myy. Onko muualla eri käytäntöä? Tossa illalla telkussa juuri Metsäliiton mies Saarijärveltä valitteli huonosti sujuvaa puunostoa.
RE: Polttopuun osto
Lähettäjä: Porakone
Maanantaina 26.9. 2005 klo 22:50:04

Message:
Ei ne tietenkään myy, sinua on vedätetty. Tärkeintä puun energiantuotannon kehittämisessä on juuri estää teollisuudelle kelpaavan kuitupuun joutuminen energiantuotanto tarpeisiin. Joku yksittäinen isäntä itse puut hakattuaan voi myydä kuitupuuksi kelpaaviakin polttopuuksi mutta.. Pitäishän se järjenkin sanoa jotain?
RE: Polttopuun osto
Lähettäjä: Stahlwille
Maanantaina 26.9. 2005 klo 23:53:19

Message:
Ilmeisesti. Parin kesämökin rakentajan tonteilta parturoitiin mäntykuitua (joukossa oli pientä mäntytukkiakin), ostohinta 17 / k.k.
RE: Polttopuun osto
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Tiistaina 27.9. 2005 klo 05:53:42

Message:
Metsäyhtiöt ovat antaneet pieniä unohtuneita kuitukasoja ilmaisksi. Koivukasoja ei kannata edes ottaa ilmaiseksi, mutta kuusi vain tervottunut seisoessaan kasassa ja palaa erittäin hyvin. Räiskyvästi, mutta hyvin.
RE: Polttopuun osto
Lähettäjä: Jantikka
Tiistaina 27.9. 2005 klo 07:41:22

Message:
Suomessa vaikuttaisi olevan meneillään muutos puunkäytön osalla.

Isot metsäyhtiöt, varsinkin StoraEnso, ovat aloittaneet eucasellun tuonnin Suomeen korvaamaan koivusellua. Pohjois Pohjanmaa -Lappi alueella tämä tulee selvästi vähentämään koivun ostoa tehtaisiin. Sellutehtaat käyvät kuitenkin täydellä kapasiteetilla ja se tarkoittaa että vastaavasti mäntykuitua tarvitaan enemmän.

Samaan aikaan rakennetaan kiivaasti kaupunkeihin ja kuntakeskuksiin uusia kiinteän polttoaineen kattiloita joille pitää saada polttoainetta. Turve on menossa hiilidioksidipäästökaupan vuoksi kannattamattomaksi polttaa joten mitäs siellä sitten poltetaan.

Lisäksi mäntytukin sahauskin tuntuu olevan lamassa, Veitsiluodon iso saha laitettiin seisomaan alkukesästä kannattamattomana.

Summa summarum: Mikä voisi olla yhteenveto lähitulevaisuudesta puunkäytön osalla.


RE: Polttopuun osto
Lähettäjä: Kualeppi
Tiistaina 27.9. 2005 klo 07:58:09

Message:
UPM ainakin myy ylivuotiset koivukasat. Kun kysyin tänävuonna tehtyjen kuitupuupinon hintaa, niin ensin oli ettei myydä, mutta sitten kun tiukkasin että mitä maksaisi jos myisi. 36/m3 +ALV. Että semmosta, minun kiinnostus ostokuituun lopahti heti siihen.

Tosiaankin ainakaan metsurivoimalla tehtyjä koivukuitukasoja ei kannata ylivuotisena ostaa, sillä ne on pääsääntöisesti jo lahoamispisteessä, mutta jos moto on karsinut, niin silloin kuori on senverran hajonnut/kuoriutunut että ne vielä menettelee ylivuotisenakin.
Hyvä aika tehdä puukauppoja
Lähettäjä: Niilo
Tiistaina 27.9. 2005 klo 09:36:20

Message:
Suomessa kärähti hiljan laaja rikollisliiga puunosto huijauksesta. Metsäyhtiöihin oli pesiytynyt sakkia joka sopi puiden ostohinnasta. Hintojen ei annettu asettua aidosti vaan pidettiin yllä hintakartellia. Huijaus paljastui mutta puun hinta ei ole vielä kunnolla asettunut markkinoiden mukaan. Etenkin koivukuitupuun hinta on sen vuoksi erittäin edullinen. Sitä paitsi metsänomistajat mieluusti myyvät puunsa jollekin muulle kuin rikollisille joten nyt on hyvä hetki ostaa polttopuuta.

Kuljetusta silmälläpitäen polttopuu kannattaa kuljettaa mahdollisimman kuivana jotta ei tarvitse siirrellä vettä paikasta toiseen.

RE: Polttopuun osto
Lähettäjä: tukijussi
Tiistaina 27.9. 2005 klo 11:46:45

Message:
Energian hinta pompsahtaa silmille, jahka maaöljy menee säännöstelyyn.

Ei jää muuta vaihtoehtoa kuin ydinvoima, kivihiili maakaasu ja biopolttoaineet.

Näistä on vastatuulessa taas vaihteeksi, arvoisan tasavallan presidenttimme johdolla, ovat ydinvoima.

Maakaasun varaan ei voida perusenergianhuoltoa jättää, koska se antaa liian suuren vallan kaasuyhtiöille. Kuumaa ilmaa joudutaan ostamaan myös maakaasulle.


Kivihiilen käyttö näillä näkymin perusvoimana on tehty kuuman ilman kaupalla kannattamattomaksi.


Näyttäisi urkenevan uusiutuvalle bioenergialle uusia uria. Tästäsyystä puuteollisuus onkin ilmeisesti suunnannut investointinsa mm. Brasiliaan, jonne eräskin yhtiö on juuri paraikaa perustamassa 200000 ha puuviljelmiä.
RE: Polttopuun osto
Lähettäjä: Oikea Vallu
Tiistaina 27.9. 2005 klo 20:20:56

Message:
Ei ne kuitupuuta myy. Lahovikaisia kyllä.
RE: Polttopuun osto
Lähettäjä: vesa
Tiistaina 27.9. 2005 klo 20:42:37

Message:
Itse kysyisin polttopuuta maanviljelijöiltä. Erittäin ilahduttavaa on että puullekin ( muulle kuin metsäyhtiön käyttöön) alkaa olla kysyntää. Uutta kasvaa kyllä tilalle.
RE: Polttopuun osto
Lähettäjä: TRAKTORIPIRU
Tiistaina 27.9. 2005 klo 21:09:12

Message:
Metsänhoitoyhdistya on se paikka josta voi kysellä kuitupuueriä, jotka on liian pieniä firmoille. Tietysti hinta on sama kuin teollisuudelle kun pitäähän metsänomistajalle jäädä sama tili, riippumatta siitä mihin puut menevät.
RE: Polttopuun osto
Lähettäjä: Stahlwille
Tiistaina 27.9. 2005 klo 22:47:37

Message:
Joo, ehkäpä sieltä metsänhoitoyhdistykseltä... Tottahan puusta sen voi maksaa mitä teollisuuskin. Sitä on vaan vähän hankalaa lähteä kiertämään isännältä toiselle kyselemässä olisko kuitua myynnissä. Sitten kun näkee pinon tienvarressa, niin se onkin jo yhtiön puukasa. Aikaa ei olisi aivan metsästä saakka lähteä puita haalaamaan. Kun sais kohtuumatkan päästä tienvarresta raktorilla haettua niin kyllä poikki ja halki saadaan.
RE: Polttopuun osto
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Keskiviikkona 28.9. 2005 klo 06:00:11

Message:
Nykyiset öljyn hinnat ovatkin lisänneet kummasti aktiviteettiä polttopuun tekoon. Sekä omiin tarpeisiin että myyntiin. Ainahan vanhat ihmiset ovat valitelleet hakkuun jäljestä, että jää niin paljon puuta metsään.

Metsissä on kyllä paljon turhaa puuta. Ei vain hakkuutähteitä, vaan turhia puita, jotka joutavat pois ja vähentävät metsän tuotollista kasvua. Kun niistä neuvottelee isäntien kanssa, niin ei koskaan iske puupula.
RE: Polttopuun osto
Lähettäjä: metsuri
Keskiviikkona 28.9. 2005 klo 12:40:24

Message:
Laita ilmoitus lehteen, että ostat suoraan kuitupuuta polttopuuksi. Tienvarsihinta tulee olemaan koivulla n. 26-30 euroa km3 sekä lisäksi alv.22%. 3-metrisen koivun tilavuus on n.50-60%,
eli 1 pinom3 on 0,5-0,6 kiintom3. Mikäli hyväksyt tuon 0,6 niin onpa ihme jos metsänomistaja ei myy puita sinulle.Tällä kaupalla metsänomistaja saa paremman hinnan kuin myytäessä metsäfirmalle.
RE: Polttopuun osto
Lähettäjä: tane II
Keskiviikkona 28.9. 2005 klo 14:09:58

Message:
Onko koivupropsin pinotiiviys tosiaan noin alhainen? Pilkkeellekin ilmoitetaan keskimäärin 0,67 ja tyypillinen vaihteluväli 0,64..0,75.

'Päivän hinta' koivukuidulle näytti muuten nyt olevan vähän alle 24 (ilman alv), MHY:n Puumarkkinakatsauksen mukaan.
RE: Polttopuun osto
Lähettäjä: tane II
Keskiviikkona 28.9. 2005 klo 16:19:12

Message:
Nojuu, taitaa nuo 'metsurin' luvut kuitenkin ihan oikein olla, se on näköjään tuo 3-metrin käkkyräinen koivupropsi pinossa nuin harvaa, vaikka tavara onkin järeämpää kuin pilke...

RE: Polttopuun osto
Lähettäjä: Stahlwille
Torstaina 29.9. 2005 klo 00:01:21

Message:
No niin. Kiitoksia vinkeistä arvoisat Masinistit. Ei täälä aina ole sitä "jaskan pauhantaa" kun jotain kysyy.Hyvä veljet! Ei kun täysillä eteenpäin kohti lopullista voittoa!
RE: Polttopuun osto
Lähettäjä: tane II
Torstaina 29.9. 2005 klo 11:43:01

Message:
Osaiskos joku selittää tuon ennakonpidätyksen? Hankintakaupassa kai nykyään pitää ostajan tehdä 13% ennakonpidätys ja tilittää se verottajalle, vai? Siihen on varmaan sitten joku lomake? Entäs jos ostaa isännältä halkoa, klapia tms., mites se silloin on? Näin kuluttajalle vähän vieras asia, kun ei maitokaupassakaan ole tottunut ostoksistaan mitään ennakonpidätyksiä tekemään... ;-)


RE: Polttopuun osto
Lähettäjä: dz
Perjantaina 30.9. 2005 klo 10:47:43

Message:
Ennakonpidätystä ei tarvitse tehdä, jos kauppojen arvo vuodessa samalle myyjälle on alle 1 500 Euroa. Tällöinkin pitää tehdä verottajalle ilmoitus maksetusta kauppahinnasta. Periaatteessa sama velvollisuus koskee niin hankintakauppaa kuin halkojen, pilkkeiden tms.. ostoa silloin kun myyjänä on metsänomistaja suoraan.

Yllä mainittu koskee metsänomistajia, jotka ovat myyntiverotuksessa, tänä vuonna osa on vielä pinta-ala verotuksessa ja heidän kanssa tehtyihin kauppoihin ei ennakonpidätystä sovelleta.

Tarkemmat ohjeet saat verotoimistosta tai verohallinnon www-sivuilta www.vero.fi