Aihe: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Taavi
Sunnuntaina 25.9. 2005 klo 22:05:46

Viesti:
Juontosaksista on ollut juttua aikaisemmin. Mahtaako nuilla tärkeillä inkeillä olla muuta nimeä, tai onko joku arvon masinisteista tietoinen löytyykö netistä näistä vermeistä kuvia,ettei tarvihtis ihan alusta ruveta niitä sottailemaan?
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: tane II
Sunnuntaina 25.9. 2005 klo 23:47:13

Message:
Juontokoura?

RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Taavi
Maanantaina 26.9. 2005 klo 10:25:53

Message:
Kiitos vaan, mutta tarkoitin niitä kolmikärkisiä saksia juontovinssiin, jotka kiertelevät kantoja eikä puutu joka kohtaan kiinni
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Maanantaina 26.9. 2005 klo 16:32:17

Message:
Mulla on sellaiset. En jaksa ottaa kuvaa niistä. Vaijeri menee kartioneliön läpi, jossa juontosivut ovat hahloilla kii. Toisessa on rulla, jonka kautta vaijeri menee toiseen kii. Siten leuat menevät kii kun vaijeri kiristyy. Leukojen päissä on vielä tartuntapiikit. Erittäin kätevä peli vinsaukseen. En myy sitä.
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Tenspeed
Maanantaina 26.9. 2005 klo 16:41:48

Message:
Veljekset Sarvela valmistaa erittäin hyviä juontosaksia ,ainakin meillä pelannut ja kestänyt hyvin,nimestä en mene takuuseen mutta jotakin sinne päiin se oli valmistaa mm, vesureita ym.
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: eläkeläismetsuri
Maanantaina 26.9. 2005 klo 21:36:53

Message:
Juonto tai tukkisaksien käyttö mielestäni on tekniikkalaji. Ainakin oman näkemäni mukaan taitavien käyttäjien käyttämänä kuormaus käytti hyvin vaivattomasti. Näin kuinka 2 kokenutta traktorimiestä teki kuormaa laitteella jossa käyttö tapahtui traktorin hytistä käyttäen. Apumies tai mies joka käytteli jaksia oli ulkona ja asetteli sakset kohtaan jossa tukit oli sopivasti tasapainossa ja tipahti kuormaan sille ennakolta määrättyyn paikkaan. Sitävastoin kun toisessa työparissa kuului kiroilu ja mekastus satojen metrien päähän vaikka työ oli pelkästään tukkilaverista siis lanssista kuorman teko kaukokuljetusta varten. Ja kuorman teko näytti vievän tuntikausia, Ja tukt pyörähteli ja tippui kesken noston hengenvaarallisesti. Lienee laitteissakin oma osuutensa.
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Taavi
Tiistaina 27.9. 2005 klo 13:57:07

Message:
Sitä tekniikkaa varmaan täytyy opetella, kunhan pääsee työn ääreen. Ostin vasta juontovinssin ja siihen pitäisi ostaa/rakennella ne juontosakset. En vaan ole löytänyt kuvia joitten mukaan voisi alkaa kyhäilemään rakentelua. Tuntuisi hullulta ruveta pyörää uusiksi keksimään, kun Pulteri sen jo keksi.
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Hakki
Tiistaina 27.9. 2005 klo 14:18:42

Message:
Sakseja käytetään kasatessa eli pinotessa tms.
No onhan sellaisia sakseja, jotka helpottavat vetoa mättäisessä maastossa, en ole tarvinnut, ja hankala käyttää.

Juontaessa riittää vaijerissa koukku ja laitetaan lenkki puun ympäri ,ei mitään solmuja.
Yksi lenkki yleensä riittää, ohueen rankaan voi laittaa pari kieppiä.
Älä seiso vedettävän puun ja traktorin välissä, vaan sivummalla. Älä vedä sivusta traktoria nurin.
Työkäsineet ettei vaijerin säikeet mene ihoon.

Vinsillä saa paljon aikaan harkitulla käytöllä ja kokemuksella. Ojien, kosteikkojen ja ahtaiden paikkojen takaa tulee puut ja olen vennekin vetänyt rantaan. Apu rissan avulla voi vetää sivulle, ja hirvi tulee joen yli kätevästi.

Vaarallinen on, jos hätiköi.


RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: eläkeläismetsuri
Tiistaina 27.9. 2005 klo 15:56:18

Message:
Kyllä juontovinssi/kuormaaja oli eräs metsurin työtä paljon helpottava kone. Ei siihen aina suinkaan saksia tarvita. Vain koukku ja nippu puita ui hangessa keveästi. ja pieni puomi joka siirtää vetopisteen ylös mättäistä helpottaa puun etenemistä mättäissä ja kannoissa. aikonaan Timberjakissa oli sinkistä tehdyt silmukat joita pujoteltiin vetosinkkiin. Kuormassa oli kymmenkuntakin suuria koko runkoja kerralla. Ja harvennuksillakin vinssaus onnistuu kunhan kaatelee sopivasti juontouraa konti vähän vitaseen.
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Tiistaina 27.9. 2005 klo 17:32:31

Message:
Juontosakset ovat ne, jotka laitetaan tukin päähän, ja ne ovat suipot, tukki tulee kuin suksi maastossa. Muuten tukin vinsaaminen on yhtä kiroilua. Kyntää maata, jää kantoihin, juurakoihin ja kiviin kii. Niillä on hankala nostaa kyytiin. Vaihdoin aina sakseja kun tukki piti ottaa kyytiin. Nyt kuormaisessa on hydraulivinssi ja sillä voi juontaa ja kuormaimella nostaa kyytiin. Se on jo melko kivaa hommaa.

Juontosakset on periaatteessa helpot rakentaa. Kaksi vahvaa kolmiopaista peltilätkää ohuesta päästä lähellä toisiaan akselissa kii ja sinkki menee siitä välistä. Toisen lätkän keskellä on rissa, jonka kautta sinkki kulkee toisen lätkän kärkeen kii. Siinä se on. Päässä kolme terävää piikkiä, jotka puretavat kii. Ehdoton peli vinsaukseen. Tavallisilla sakselilla ei kannata edes yrittää. Yhtä perkelettä.
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Oikein kirjoittaja
Tiistaina 27.9. 2005 klo 19:56:39

Message:
Opetelkaa nyt hyvät miehet Suomen kielen taivutukset ! Sakset - saksia, ei sakseja ! Ottaa silmään ja korvaan !
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Tiistaina 27.9. 2005 klo 20:04:33

Message:
En myy juontosakseja, mutta ehkä saattaisin myydä kuormaavan vinssiin. Sillä saa kyllä kuormia tehtyäkin, tukkies kanssa se on jopa kätevä, jos tosiaan on kaksi hommansa osavaa ihmistä toiminnassa. Ovat kehunneet kuitukasojakin nostelleensa kyytiin, mutta en ole viitsinyt yrittää edes. Eihän kuituropsia kauan edes heittele kyytiin.

Kuormaava juontovinssi vaatii omanlaisensa kärrin. Mieluummin sellaisen joka on matala ja josta saa pankot irti.

Jos traktorissa on hydraulinen työntövarsi se on myös kiva avu. Sillä saa vähän nostatettua ja tehtyä korkeamman kuorman kuin kiinteällä.
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Taavi
Tiistaina 27.9. 2005 klo 20:33:29

Message:
Etsin kuvia varmaankin noista vermeistä joista uusi kirjoittaja kertoi. Tarkoitus vetää vinssillä, jossa 50 metriä sinkkiä, puut yhteen kasaan ja käydä vaihtamassa traktorin perään metsäkärri jossa hiabista tehty kuormain. Ei tarvitse mennä aina rungon viereen, niinkuin tähän asti, juontopankon kanssa hästäilemään. Täytyy varmaan yrittää etsiä noita saksia joistakin hyvin varustelluista alan liikkeistä.
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Matti
Tiistaina 27.9. 2005 klo 20:43:15

Message:
Taitaa olla nuo juontosakset osalle tuntemattomia. Vinssin
kanssa ne on ehdottomat, ketjulenkki kyntää kivet ja kannot,
samoin rikkoo pysyyn jätetyt puut. Juontopankossa riittää se
ketjulenkki.
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Jaska Y
Tiistaina 27.9. 2005 klo 21:02:18

Message:
Mää oon muinoin reippaana maalaispoikana vedelly Vallusta poispäin periaatteessa kolmihaarasia juontosaksia. Haarat kulmarautaa, niistä kaks yhdessä tangolla jonka kiertävä ketju on toisaalta kiinni kolmannessa haarassa ja toinen tulee läpi silmukasta johon haarat on tapeilla saranoitu , siihen päähän ketjua laitetaan vaijeri. Painoo oli klopille riittävästi.
Nosteltiin niillä kärryynkin, ei ollu nin tarkkaa osuko keskelle pölliä, tosin söivät nostokorkeutta aikalailla.
Kerran yritettiin käyttää niitä villin pollen kans hevosvetosesti , isoveli talutti riuhtovaa pollee ja mää yritin lyödä sakset kiinni kun mentiin pöllin ohi. Tamma viä kaiken lisäks pelkäs saksien kolinaa... En o muullon nin sippi ollu.
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Rolle
Tiistaina 27.9. 2005 klo 21:09:15

Message:
Kyllä näin on että se on ihan ehdoton varuste, ilman juontosakset hommasta ei tulee yhtään mitään, tietenkin riippuu maastosta.

Vinssi löytyy ja sakset, mutta miten siitä sais rakennettu kuormauspuomin?!
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: woodsman
Tiistaina 27.9. 2005 klo 21:38:19

Message:
Taitolajihan tuo vinssaaminenkin on. Ei läheskään aina ole paras tapa vetää pölkkyä suoraan. Ilman saksiakin pärjää mutta silloin pitää vetää sopivassa kulmassa niin pölkky ei tartu kiinni. Vinosti vedettäessä pölkky nousee helpommin esim. kantojen yli. Puomi auttaa tietenkin vielä enemmän mutta rasittaa konetta.
Harjoitus tekee mestarin tässäkin lajissa. Ja järki pitää olla mukana, väkisin ei tule kuin vahinkoa.
Kolmihaarasaksia ( Peltosalmen konepajan) meilläkin kuljetettiin väliin umpihangessa ennenkuin tuli kuormaaja. Nyt on vinssi vain hankalien paikkojen puunkorjuuta varten. Kuormaajan ja kärryn kanssa puuntavaran ajo on mielekkäänpää.
70-luku taisi olla vinssien kulta-aikaa !
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Tiistaina 27.9. 2005 klo 21:49:58

Message:
Erittäin kätsä olisi, jos kuormaimen puomilla olisi hydraulivinssi. Ei tarvitsisi tehdä eri reissua metsään.

Juontokouria on ilmeisesti kolmihaaraisia. Eivät toisaan ole mitään maailman kevyempiä kantaa. Se ikävä puoli vinsauksessa on, että se on fyysistä toimintaa.

Tavan vinssistä saa melko helposti rakennettua kuormaavan. Pystypuoli, johon on laakeroitu sivupuoli. Sen tulee olla rennosti kii ja tuettu yläosastaan vaijereilla. Silloin se vinssatessa vetää itsensä aina keskelle. Kärrin asennolla sitten säädellään se, onko menossa kuormaus vai purkaus. Jos sivupuomin keskilinja on kärrin kohdalle, vinssi vetää pöllin kyytiin. Jos puolin keskilinja on kärrin ulkopuolella, vetää se vinssin kiristyessä pöllin pois kyydistä.

Rissojen täytyy tietenkin kulke vaakapuolimmelle ja rissot olla koukuilla kii, jotta niitä voi vaihdella eri kohdille. Kun kuormataan sivusta, rissa on keskellä kii. Jos kuormataan perästä, ensin rissa on päässä, jolloin pöllin pää nousee kuorman päälle. Sitten rissaa siirretään vinssiin päin, niin pölli tulee vinssatessa kyytiin. Jos kärri on juuri sopivan mittainen suhteessa sivuaisan pituuteen, on perästä kuorman tekeminen sekä purkaminen suhteellisen helppoa, nopeaa ja turvallista.

Ja juuri tukkien kanssa kuormaava vinssi pääsee oikeuksiinsa. Sillä ei tavallaan nosteta tukkia kyytiin, ei se nosta sitä ilmaan, vaan vetää sen kyytiin ja apumies voi vähän päästä pyöräyttää, niin tukki asettuu kohdalleen kuormaan. Ja tulevat isotkin tukit kyytiin aivan yhtä nopasti kuin pienet. Pienten vinsaaminen onkin vähän turhauttavaa. Kuten myös rankojen.

Kaksi osaavaa miestä ajaa kuormaavalla vinssillä päivässä melkoisen määrän tukkia. Eikä homma ole edes kovin raskasta, jos vaihdellaan osia väliä. Jonkin verran riskialtista ja tarkkaavaisuutta vaativaa.

Kuormaava vinssi ja traktori on halpa yhdistelämä puunajoon. Joskin aivan lelu ei traktorin sovi olla, jotta pysyy paikallaan vinssatessa ja ettei kaadu, kun tehdään sivulta kuormaa. Vinssissä on kyllä mekaaniset jalat, joiden varaan se lasketaan nostolaittella kuormatessa ettei se nyt maailman herkin yhdistelmä ole kaatumaan.

Tuulenkaatojen, rakennushirsien tai pienten tukkileimikoiden ajoon kuormaava vinssi sopii vallan mainioisti. Ei ole kovin häiriöaltis ja toimii hyvin pakkasellakin.

Kuormauspuomin rakentaminen on periaattessa varsin helppoa. Lähinnä vähän hitsaamista, muutaman rissan osto ja hieman vahvaa vaijeria.


RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: pöntis
Tiistaina 27.9. 2005 klo 22:03:44

Message:
vinssihommista puhuttaessa vanhemmat miehet jotka on metässä touhunneet muistavat varmaankin Joutsalaisen, siinä kun saa kuormauspuomin nostettua ja käännettyä sopivaan asentoon, vaijeri vetää korkealta niin ei kynnä tukki sillai kuin näissä matalissa juontovinsseissä, on hyvä kuormata ja purkaa tukkeja. kannattaa pitää tallessa jos jollakulla Joutsalainen on.
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: tukijussi
Tiistaina 27.9. 2005 klo 22:21:53

Message:
Se tulee se viismetrinen meinaan hätäseen, kun kaksleukasilla tai silmukalla vinssatessa jää puun pää vaikka kannon taakse.
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: foordiloordi
Tiistaina 27.9. 2005 klo 22:52:49

Message:
Nappailin omista muutaman kuvan, tällaisista oli vissiin kyse:

sakset
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Keskiviikkona 28.9. 2005 klo 05:53:19

Message:
Noi on ne juontosakset. Joita ilman juontaminen on arpomista. Itselläni on vain kaksiosaiset ja jykevämmät. Muutoin toimintaperiaate on aivan sama. Nuo ehkä vielä paremmin muotoiltu kiertämään kivet sekä kannot. Puu nimittäin yllättävän helposti juontaessa tökkii kaikenlaisiin esteisiin. Jos metsässä juontaa.

Joutsalainen ei kai mikään juontovinssi olekaan, vaan kuormausväline. Se on jo vähän jykevämpi, ei ole traktorissa kii, vaan kärrissä. Sillä ei taida enää nykykaikana taida olla käyttöä. Toisin kuin vinssillä, jossa on kuormausaisa. Se on aivan näpsä peli hakea puita metsästä. Joskin jos omistaa kuormainen hydraulivinssillä, niin käy sitä niin mukavuudenhaluiseksi että vinssailu saa jäädä.


RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Jaska Y
Keskiviikkona 28.9. 2005 klo 08:21:48

Message:
Tommosia kun Voortiloortin kuvissa mää tarkotin.
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Emerson
Keskiviikkona 28.9. 2005 klo 10:49:06

Message:
Tuollaisen "Joutsalaisen", josta Uusi kirjoittaja" mainitsee, kuva oli jossain vaiheessa Masinistien sivuilla, itsekin sen silloin tallensin. Harrastekäyttöön voipi olla ihan ok.
Jonkin aikaa on jo kiinnostanut vinssin hankkiminen itsellenikin; lieneeköhän kellään ylimääräisenä nurkissaan? Mieluummin tietysti Länsi-Suomen suunnilla.
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Taavi
Keskiviikkona 28.9. 2005 klo 11:30:15

Message:
Kiitokset foordiloordi! Niin on hyvät kuvat että nuiden perusteella voi niitä jo ruveta värkkäilemään. Nyt vain romukauppaan etsimään sopivia rauta-aihioita.
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: foordiloordi
Keskiviikkona 28.9. 2005 klo 13:21:21

Message:
Ollos hyvä vaan. Joskus kun tyvipäästä vetelee niin kaipaa vähän pitempiä piikkejä. Ei aina pidä paksussa kaarnassa. Mutta parashan se on latvapäästä vetää niin ei ota kantoihinkaan niin helposti.

Meinas muuten viime talvena käydä huonosti tuon kanssa. Sakset nappas kantoon kiinni aika lähellä ja vetovaijerin silmukasta petti vaijerilukko. Vaijerin pää suhahti parin kymmenen sentin päästä ohimosta ja kilautti voortin sivupeilin rikki. Vielä on molemmat silmät tallella.
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: M
Keskiviikkona 28.9. 2005 klo 20:10:35

Message:
Niin se pitää tehdä, kuin "foordiloordi" sanoo. Siis mieluummin juontaa latva edellä. Jos on pakko juontaa tyvi edellä tai pölkkyjä, niin silloin on sakser vähintään hyödylliset.
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: eläkeläismetsuri
Keskiviikkona 28.9. 2005 klo 20:33:31

Message:
Täytyy sanoa että lähes eri lajista on kysymys vinssata/kuormata sulanmaan aikana ja olosuhtet missä minä aikoinaan tein hakkaamassa puita keskellä talvea soiden takana. Lunta yli 0,5m. Sillon eiväh kannot oleet haittona ja vinssaus takaviistosta. Apumiehelle joka juoksi saksien kanssa oli aika tiukoilla. Pinotavarassa ei käytetty muuta kuin koukkua jolla pystyssä olevat joskus lähes 10 pölliä vinssattiin. Ja olipa latvatukinkin päällä pokettain läjiä ja suuria honkia ei tarvinnut siirtää minnekkään vaa saivat jäädä syntysijoille. Kunhan vähän irroitti lumesta ylös.
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Uusi kirjoittaja
Torstaina 29.9. 2005 klo 17:03:43

Message:
Ei se fyysisyys sinänsä niin ihmeellistä ole. Juostaanhan sitä maratooni yms. Joskus vain täytyy saada tulosta aikaan, puuta pois metsästä. Ja sillä tavalla kannattavasti ettei enemmän mene kuin tule. Tukkien ajossa jos ei ole kyse kauheista määristä, esim. tuulenkaadot kuormaava vinssi on hyvä peli. Jos taasen enemmän täytyy puuta kuljetella, niin kyllä aika on ajanut ohi sellaisten vehkeiden.
RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Ripa
Perjantaina 30.9. 2005 klo 05:43:57

Message:
Tässä yksi rakennelma harrastekäyttöön.
35:sen Fergun kiinteäsovitteisen Jukka vinssin
ympärille olen rakentanut lovipankon,sovelluksen
"puomista" ja tukijalat.Saksina täällä "parjatut" kuormaussakset,joilla myös
juontokin onnistuu,kun ne laittaa pöllin päähän
eikä sivuun.
Vinssi

RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Ripa
Perjantaina 30.9. 2005 klo 06:16:19

Message:
Linkin kuva.


RE: Juontosakset vai?
Lähettäjä: Osku
Perjantaina 30.9. 2005 klo 13:47:44

Message:
Olisi sellainen joutsalaisen tyyppinen kuormain myynnissä jos totain sellainen kiinostaa.
Hinta n.500 ja sen minkä saa tigittyä ei tarvitse maksaa.
Soittele 040/5335325