Aihe: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: jely
Perjantaina 23.9. 2005 klo 07:28:42

Viesti:
Moro, alan vaihto edessä? Fortosnimiehet raivaajaperimällään osannevat ottaa asiallisesti kantaa sysymykseeni.
Onko kasvilajiketta joka antaisi pohjanmaan korkeudella viljeltynä 10-20ha pinta-alalta elantoon riittävän tuoton? Maat olis, mutta muutoin tyhjästä liikkeelle.
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: SS
Perjantaina 23.9. 2005 klo 09:23:34

Message:
Asiallisesti: Ei.

Kuitenkin, maanviljely vaatii semmoista järjettömyyttä ja asioiden miettimistä tunnepohjalta, ei asiapohjalta.

Eli arvioisin, että puutarha- tai kasvihuoneviljely, erikoismarjat, pensasmustikka, hedelmäpuut, jokn siemenviljely, yms. kun niitäkin laitat 20 ha alalle, niin on jo työtä ihan omiksi tarpeiksi. Lisäksi voi alkaa siinä samalla esim. mehiläishoidon, niin saa puskatkin pölytyksen.

MOnta pientä puroa ja sekatöitä lisäksi, siinä voisi olla se kuvio. Täytyyhän monen jopa tuhannen hehtaarin suurtilan emännänkin vielä käydä lähiosuuspankissa konttoristin töissä tai kunnaviraston kanslistina hakemassa sitä elämisen rahaa kun tilan oma raha menee peltikuivureihin, puimureihin, traktoreihin ja Carrier multaimiin

;-)

Rahoitusta et kuitenkaan taida noin pieneen saada, aloitustukikin on iältään rajattu, täytyy myös käydä maatalouskoulua, ja karjanhoidossa pitäs olla suunnitelma kolmestasadasta lehmästä , 10000 siasta, 200000 kanasta jne. ennen kuin TE-keskuskessa otettaisiin vakavasti. Ja sitten ei taas peltoala riitä kaikelle sille p-lle..

Toinen mahdollisuus on esim viihdepalveluhomma, rakennat vaikka 100 vuotta vanhemman näköisen tilan heinäseipäineen, ja keräät sinne sitten lapsiryhmiä ja muita katselemaan vanhan ajan maataloutta: Muutama kana ja muita lampaita yms. Mutta semmoisia elämysmatkailutiloja ei varmaan puolta tusinaa enempää Suomeen mahdu.

- SS -
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: Jo vain
Perjantaina 23.9. 2005 klo 10:03:59

Message:
Kannattaa se. Itselläni on pieni pelto ja hieman metsää. Peltoa on vain 0,5ha ja metsää 3 ha. Saan kohta talon lainat maksettua. Lopetan töissä käynnin heti, kun lainat on maksettu. Nyt on pakko pitää kahta autoa, jotta päästään töihin. Työmatkaa on n. 80 km päivittäin. Suunnitelmat on valmiina. Kun viimeinen erä on maksettu loppuu työn teko kaupungissa välittömästi. Myyn molemmat autot pois tai jätän toisen romun. Niistä on niin helvetisti menoja, ettei perse kestä enää. Kannattavuuden raja on tullut vastaan. Traktori saa riittää. Nettiyhteys mulla on ja sen tarvitsen, jotta voin asioida kelan sivuilla. Olen laskenut, että kyllä mä pärjäilen työmarkkinatuella. Pärjäilee ne muutkin. Sähköpatterit on vedetty nollille jo nyt. Takkaa ja kaminaa lämmitän päivät pitkät sitten. Niin teen nytkin aina kun ehdin. Puut on ilmaisia. Vedet kuumennetaan puulla. Tuulivoimala on tekeillä. Osia puuttuu vielä, mutta saan ne varmaan pummattua jostain. Saan sen valmiiksi parinvuoden sisällä. Fortum ei kuseta mua enää sen jälkeen.
Ruokaa pitää kerätä metsästä, potut pelloilta, tyrnimarjat, mansikat ja muut siihen päälle. Metsät on täynnä lihaisaa elukkaa ja järvissä muikkua. Maakellari on tehty. Olen laskenut, ettei tässä kannata enää orjuuttaa kaupunkihommilla. Rahat palaa työmatkoihin, autovakuutus- ja muihin automenoihin. Laskelmat on todellakin aika lohdullisia vielä tässä vaiheessa. Ainoa asia, mikä voi romuttaa kauniit unelmat on joku poliitikko kusipääsakki, joka ei suo mulle sitä muistaakseni n.400e/kk eläkettä. Luulen, että pikku bisnestä tekemällä saan sen muutenkin kasaan sitten. Tarvitsen muutaman euron jostain, koska omat keitokset on niin paskan makuisia, että kaljat on ostettava kaupasta. Ihmisellä on oikeus asua maalla, jos hän haluaa. Ei siinä varmaan mersuja laiteta, mutta en minä niitä peltikasoja pihalleni enempää haluakkaan. Luulen, että elämisen taso nousee aivan eri kategoriaan ja saan muutaman elinvuodenkin lisää. Tällä menolla en elä eläkkeelle asti. Tuskin mitään eläkkeitä sitten enää maksetaankaan. Meinaan ottaa nyt sen mikä mulle kuuluu tästä helvetillisestä raadannasta.

RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: maisteri t
Perjantaina 23.9. 2005 klo 10:21:18

Message:
hyvä ! jo vain, puhdashenkistä ajattelua.itseään pitää kunnioittaa ja säästää.

RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: 565
Perjantaina 23.9. 2005 klo 10:47:15

Message:
Hmh...Kuinkahan monella onkaan "varasuunnitelmana" Jo vain ajatukset? Eri asia sitten tuleeko toteutettua. Jokin kai yhteiskunnassa on vedetty liian kireella, kun tarvii tämmösiä miettiä? Ittekin tunnustan joskus aatelleeni.

Muutoin kannattavuudesta: Suhdetta kuvaa hyvin tutun maanviljelijän sanoma: Eukko kunnan töissä vastaa 22 hyvin lypsävää ayshirelehmää....
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: Lipponen
Perjantaina 23.9. 2005 klo 11:03:46

Message:
Jo Vain.

Mites sitten suu pannaan, kun saat niskoillesi ne Lipposen porukan lupaamat kiinteistöverot? Tila myyntiin ja kirkonkylään elätiksi?
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: Jo vain
Perjantaina 23.9. 2005 klo 11:44:26

Message:
3,5 ha tilassa ei kiinteistöverot vielä hanketta kaada. Sosiaalitoimistot on sitä varten, jos kaataa. Suunnitelmat on myös tällaisten tapausten varalle. Tukka on lähtenyt jo reisuun. Olen säästänyt sen verran, että siirrätän Norsdrömmin Rollella munankarvat otsalle, kun niitä on niin helvetisti muutenkin. Pikkusen solariumia ja ruskeat piilolinssit. Peruna suuhun, jotta puheesta ei saisi ihan selvää. Sosiaalitanttojen rahahanat lävähtää selälleen välittömästi, kun pölähdän valittamaan onnetonta rahatilannettani.
Mutta tuo em. kikka on se viimeisin suunnitelma. Sinä et istu onneksi enää hallituksessa. Otappa ne dementialääkkeet vaan. Sun olisi pitänyt syödä niitä hallituksessa ollessasikin, mutta vahinko on jo tapahtunut. Kyllä kai ne kiinteistöverot rassaa enemmässä määrin, jatkossakin vain hieman isompia tiloja.
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: Lipponen
Perjantaina 23.9. 2005 klo 11:51:03

Message:
Mahtaako ne munakarvat kasvaa otsalla? Jos tuleekin hylkimisreaktio ja joudut siirrännäisen takia loppuiäksi siedätyshoitoon.

Jospa kannattaisi siirtää koko kalusto samalla rahalla otsikkoon.
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: jely
Perjantaina 23.9. 2005 klo 13:21:18

Message:
Jos TE-keskukseen ei ole nän pienillä eväillä asiaa, mistä saisi "puolueetonta" neuvontaa? Sivusta seuranneena epäilyttää paikallisen maatalousviranomaisen puolueettomuus. Hällä taitaa olla omatkin lehmät ojassa.
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: äää
Perjantaina 23.9. 2005 klo 16:22:19

Message:
jo vain taitaa olla raha miehiä kun tukkakin on nahkaa
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: tota
Perjantaina 23.9. 2005 klo 16:29:37

Message:
Ei kannata ruveta investoimaan tuonkokoiseen palstaan. Eri asia jos on ammattitaito ja koulutus vaikkapa marjanviljelypuolelle, sekä hyvä työpaikka millä rahoittaa ensimmäiset vuodet viljelyharrasteestaan.
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: johannes
Perjantaina 23.9. 2005 klo 17:19:47

Message:
Kyseleppä kuminan viljelystä joltakulta ,joka siitä tietää.Ei siitäkään nyt koko vuodentuloja saa,mutta olishan se pieni lisä.Kuminahan ei tarvitse voimakasta lannoitusta ja uusia ei tarvitse ko neljän viiden vuoden välein.Ja kuivaus
tapahtuu alhaisessa lämpötilassa ni kuivaajaltakaan ei vaadita paljoa.Vanhoja lavakuivureita saa pikkurahalla.Siis jos vain omistaa jonkinlaiset muokkaus ja kylvövehkeet ni saataa saada hyvänkin tuloksen.
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: Valdo
Perjantaina 23.9. 2005 klo 18:24:09

Message:
Erikoistuminen on toinen tapa pärjätä pienellä pläntillä ja toinen on jalostusasteen nostaminen.
1 vuonna laitat viljaa, opit viljelemään,laita kauraa joudut en kuitenkin pesässäsi polttamaan.
2 vuonna samoin ja lisäksi hommaat pienmyllyn. Jauhot säkkiin, on helpompi polttaa, kaurajauhoja ei kukaan osta.
3 vuonna kuten toisena paitsi hommaat uunin ja alat paistaa vaikka pullaa. Näitä ei sitten enää tarvitse polttaa ne on palaneet jo valmiiksi, vie hirville.
4 vuonna teet kuten 3:ta paitsi että olet männä vuosina oppinut homman siten että ehdit torille myymään (Hällssingin torille).
Pussin kylkeen kirjoitat "Länsi-Suomalaista perinne pullaa", mustia ja pahoja ovat mutta kauppa käy!
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: dextailija
Perjantaina 23.9. 2005 klo 20:30:18

Message:
Jovainille.Teen samantyyppisen elämänvaihdoksen jos bensan hinta nousee yli n1.7:n eken
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: tutkija
Perjantaina 23.9. 2005 klo 21:04:40

Message:
Ruokamullan "viljely" viherrakentamiseen on melko
kannattavaa pienillä pinta-aloilla.Aika hyvän hehtaarituoton saa kun kuorii kesällä, muokatulta pellolta viiden sentin kerroksen multaa esim Peltorunnilla ja seuloo sen.Kuutio seulottua ruokamultaa maksaa 6-7 euroo ja rahti päälle.Siinäkin vois olla ideaa että kasvattais tuota ruokamulta kerrosta viljelemällä jotain paljon massaa tuottavaa kasvia ruokamullan "viljelykierron" välillä.
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: Omostarpeis
Perjantaina 23.9. 2005 klo 21:16:58

Message:
Ittellä on n. 3ha peltoa ja metsää vähän enemmän. Jos pellot oikein viljelee marjoilla ym. jotain erikoismarjaa ei mitään mustaherukkaa ja jalostaa ne voi pärjätä kun vielä työttömyys ym. korvaukset osaa ottaa.
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: Lemmy
Perjantaina 23.9. 2005 klo 21:33:41

Message:
Kuinka paljon peltoa saa olla, että saa vielä työmarkkinatuen?
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: Jo vain
Perjantaina 23.9. 2005 klo 21:35:31

Message:
Tässä välillä vitseillään, mutta olen aivan tosissani. Olen tehnyt helvetisti työtä, rakennellut ja kehitellyt kaikenlaista jo noin kymmenen vuoden ajan. Aluksi ajan kuluksi vaan. Parivuotta sitten huomasin, että olen tekemässä vahingossa itsestäni tavallaan hieman vähemmän riippuvaisen systeemistä ja suhdanteiden kehityksestä, noiden viritelmien ansiosta. Tarkoitan lämmitys, sähkö, vesi, paska, jätehuolto ja ruoka-asioitakin. Näihin ne rahat hupenee yleensä lisättynä helvetillisillä autokuluilla. Tiliotteista näkee kätevästi, kuka ne rahat imuroi parempaan talteen. Sen jälkeen vaan miettimään miten niistä maksuista voi nyysiä osan omaankin taskuun tai luistaa niistä.
Tuo aluperäisen kysyjän tilan koolla pärjää kyllä tällä mun systeemillä. Eli siis hyvissä ajoin tekemään suunnitelmia ja järjestelemään asioita. Mutta jos haluaa tienata oikein niin kuin raahaakin, niin kuin normaalisti tehdään, niin se menee käsittääkseni, niin kuin tuossa asiantuntijat sanoo, eli erikoistumalla. Lainaa ei kannata ottaa. Menee koko tila.
Itse olen oppinut elämään askeettista elämää lamavuosien alusta saakka. 90-luvun alussa, laman alussa minulla oli käytössä 20mk/päivä. Tuo 20 mk piti riittää ruokaan, vaateisiin, hupailuun, jne.. Kaikki meni tietysti, mutta ei tehnyt tiukkaa ollenkaan. Kaikki ei pysty elämään kuten minä.
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: reinikainen
Perjantaina 23.9. 2005 klo 22:01:36

Message:
Kannataa alle 20 Ha tilallakin, olettaen, että et hanki uusia koneita ja tyydyt pienempään tuottoon. Menot ne on joka ratkaisee kannatavuuden, tiedän isojakin tiloja joilla ei riitä tulot, kun investointivauhti on kova. Äläkä usko jos neuvovat ostamaan sitä ja tätä, pidä järki mukana ostoissa.
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: Jarkko
Perjantaina 23.9. 2005 klo 22:04:57

Message:
Eikös se kirjailija-kalastaja Linkolakin tule vähällä toimeen? Ajelee hevosella jne..

Kiinnostava ajatus omallakin kohdalla, mutta luulen olevani jo liian urbaani tuollaiseen luontaistalouteen.
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: tutkija
Perjantaina 23.9. 2005 klo 22:33:05

Message:
Kai sitä elää kituuttaa nysväämälläkin.Mutta jos työtä meinaa tehdä ja sillä elättää perheensä, niin sen oltava tehokasta ja suoraviivaista toimintaa.Työssä pitää olla tekemisen meininki.Nuolu ei elätä,haukata pitää.Tyhjänjyskäjät putoavat kelkasta,se on luonnonlaki.Harrastuksena voi kyllä vuolla vaikka leppäpulikkaa.
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: tulevaisuuteni
Perjantaina 23.9. 2005 klo 23:05:56

Message:
Nimimerkki jo vain ,itse olen aatoksissani tullu samanlaisiin johtopäätöksiin.Taidat olla pohjoisesta ,murteesta päätellen,itse olen etelämpää.Omistan muutaman hehtaarin metsää mökkini ympäriltä sekä kalaisa metsälampi kämppäni rannassa.Elantoni tulen tulevaisuudessa hakemaan kalasta,hirvistä ja luonnon antimista .Kotipuutarha lisäksi.Viinat haen vuodeksi eteenpäin Tallinasta ja valtiovalta verenimijöineen haistakoon paskat puolestani. Auton myyn,traktori jää,sekä skootterimopo.Lopuksi tsemppiä kaikille omillaan toimeen tuleville.
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: Sangen pienviljelijä
Lauantaina 24.9. 2005 klo 00:31:49

Message:
Kannattavuus syntyy liikevaihdosta ja voitosta. Sillä et elä kuitenkaan sinä, vaan tämä palveluyhteiskuntavouhotus!

Alkutuotanto repii tyhjänjauhajille mahdollisuuden "lisäarvoon", phyi- mennään vaikka kravatti kaulassa aamulla toimistoon väsäämään 2000 aidon näköistä väärää laskua jotka joku kiireinen vahingossa maksaa ja taas päivä on pulkassa.

Jää kotiin, katso aamulla soffalta Heart Beat ja opiskele Greengrassin asenne, siinä on potkua. Tai niinkuin Kätkäläisessä: "Taitaa Kätkäläinen tällä teollaan asettua järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolelle...-Semmoooneeen olis tarkoootus..."
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: pienviljelijät
Lauantaina 24.9. 2005 klo 21:18:13

Message:
No, aikaa huonosti...
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: sananviljelijä
Sunnuntaina 25.9. 2005 klo 12:00:52

Message:
Toi oli kyllä kaikkein paras neuvo: Rupea myymään ruokamultaa ! Voi helvetti jonkun järjen juoksua ! Ei se ruokamulta kasva kuin perunat !
Meidän tilaa on viljelty 200 vuotta ja paikoin ruokamultakerros on alle 20 cm ! Kuinka helvetissä siitä otetaan 5 cm kerroksia pitkällä juoksulla !
Kuminaa taas ei voi laittaa ellei ole tuotantolupaa. Kiintiöt on tällä hetkellä täynnä !
Jotakin omaperäistä pitäisi keksiä. Sitä miettii varmasti muutama tuhat muutakin viljelijää. Ei ole helppoa löytää "viisasten kiveä" tältä alalta !
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: tukijussi
Sunnuntaina 25.9. 2005 klo 12:12:00

Message:
Kai sitä multaakin saa siinä pellossa tehtyä, mutta halvemmaksi tulee tehdä se multakoneella.
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: Autoilun kulut
Maanantaina 26.9. 2005 klo 08:42:39

Message:
Tässä itsekin suoritin karuja laskelmia ja käytännössä kaksinkertainen määrä rahaa uppoaa vuodessa autoiluun, mitä esim menee asumiseen. Laskin kaikki öljynvaihdoista lähtien likakaivon tyhjennyksiin. Arkipäivän ajomatka juuri tuo sama 80km ja kaupunkiin tietysti kärsimään. On se vaan stn kallista! Onneksi vielä selvitään yhdellä autolla.
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: HEINÄSEIVÄS
Maanantaina 26.9. 2005 klo 23:33:32

Message:
Mikset hanki itselles kaupunkiasuntoa ja datzaa, pölöjä.
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: K.Anna.Bis
Tiistaina 27.9. 2005 klo 08:01:04

Message:
Kasvata hamppua ja jatkojalosta. Kylä kauppa nääs käy. EU-tukia tuskin saat, mutta varma leipää ja katto päänpäälle on taattu.
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: jely
Tiistaina 27.9. 2005 klo 09:11:11

Message:
Arvon nettikolleegat huomannee, että olen täysin ummikko nykymaatauden suhteen. Kokemukseni ovat ajalta jolloin seivästettiin heinää ja käytettiin kävellen lehmiä naapurin sonnilla.
Arvelen, että kylällä on vuokramaita, jotka voisi saada nykyisten vuokralaisten ohi itselle ja peltoalan tuplattua 30-40ha väliin. Joko tästä olisi apua EU-tukiin?
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: tukijussi
Tiistaina 27.9. 2005 klo 11:34:54

Message:
Hamppu on tukien piirissä. Markkinat ovat heikot.
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: SS
Tiistaina 27.9. 2005 klo 20:07:55

Message:
Se, että menet nykyisten vuokralaisten ohi ja saisit peltoalan tuplatuksi tällä tavalla, on tietyllä tavalla sodanjulistus kylillä.

Eli pitää kuitenkin olla varovainen ja kuulostella joka suunnalta, onko se sopivaa mennä kyselemään...

Ne vuokratasot, mitä kyseisillä sopimuksilla on maksettu, saattavat olla ihan jotakin muuta, joita joutuisi itse maksamaan. Niissä on aina taustalla jokin muu kirjoittamaton sopimus, etäinen sukulaisuussuhde tai "huolenpito" tai lapsuudenystävyys tms.

Jos ko. maita on tultu sulle tarjoamaan, niin kuin puolihuolimattomasti, postilaatikolla jutustellen, silloin selvästi on halua uudistaa vanhoja jumittuneita vuokrasopimuksia. En näe mitään estettä silloin tarjota. Täällä etelässä ovat kuitenkin niin valveutuneita, että pienestäkin paikasta tahdotaan kirjalliset vuokratarjoukset, ja silloin ei tiedä, mitä muut tarjoovat. Pellon halutessaan on otettava riski, että maksaa aivan törkeästi ylihintaa.

- SS -
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: Oikea Vallu
Tiistaina 27.9. 2005 klo 20:19:23

Message:
400 - 500. Sillä yleensä jää käteen. MUTTA, kannattaako se enää näillä hinnoilla?
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: tukijussi
Tiistaina 27.9. 2005 klo 20:47:07

Message:
Ei kannata. Tulee rotsiin rajusti viljalla.
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä: Oikea Vallu
Tiistaina 27.9. 2005 klo 21:49:37

Message:
Eri asia jos suuri karjalauma.........
RE: Kannattaako pienvil-
Lähettäjä:
Keskiviikkona 28.9. 2005 klo 01:05:17

Message:
Painu vittuun mulukku! Oikea sellainen