Aihe: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: Salanimi
Torstaina 22.9. 2005 klo 08:29:52

Viesti:
Jokunen peruskymysys jääny kaivertaan, en kertakaikkiaan tierä:

Mikä on housukippi?

Entä mikä traktorimerkki Case on omaa sukuaan?

Onko New Holland entinen Foordi? Miksi se tommosen nimen, höh?

Onko Ursus sama kone kuin Zetor, ainakin samaa muotoilua joissakin, joku itämaiden lisenssihomma? Zetor lienee tsekki? Entä Belarus, nimestä päätellen Valkovenäjältä?

Tattista jos ny ees jokin näistä selviää...
RE: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: Rexi
Torstaina 22.9. 2005 klo 08:35:13

Message:
Eiköhän tuo housukippi viittaa noiden rakkaudenammattilaisten puuhiin.
RE: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: SS
Torstaina 22.9. 2005 klo 09:19:06

Message:
Salanimi, hyviä kysymyksiä.

Toi Case ja NewHolland on vähän kimurantti.

Case on alkanut maatalouskoneiden valmistuksen 1840-luvulla. Samoin McCormic ja International Harvester jo edellisellä vuosisadalla, jotka yhdistyivät ensin McCormic Internationaliksi ja myöhemmin International Harvesteriksi. Case ja IH yhdistyivät CaseIH:ksi, siellä oli takana jo 70-luvulla Tenneco-yhtymä , joka oli vähän samanlainen konserni kuin on se Acgo Massikan omistajana. CaseIH osti myös Steryrin Itävallasta.

Ford Motor Company teki traktoreita jo vuosisadan alussa. 60-luvun lopulla Ford oli merkittävä traktorinvalmistaja. Myös New Holland itsenäisenä valmistajana teki Euroopassa koneita, etenkin puimureita (Clayson), ja Ford ja New Holland lopulta yhdistyivät niin saatiin semmoinen kaikkia maatalouskoneita valmistava konserni. Jossakin vaiheessa kilpailu pakotti FordNewHollandin, myöhemmin NewHollandin myymään itsensä Fiat-Agri - yhtymälle ja koneista tuli FiatNew Holland - nimisiä. Myöhemmin, 1999 CaseIH yhdistettiin samaan FiatAgri - New Holland eli tunnetummin New Holland yhtymään, huomattakoon, että McCormick - tuotemerkki herätettiin henkiin ja eriytettiin itsenäiseksi, jotta kilpailusäännöksiä monopolikieltoineen ei rikottaisi. Tästä naimakaupasta syntyi CNH eli Case New Holland , mutta tuotemerkki pysyi edelleen New Hollandina.

Tässä saattaa olla epätarkkuuksia, mutta monta traktorimerkkiä tuossa New Hollandissa on sisällä. Edelleen yhtymän tuotteissa on semmoisia eri tehtaiden perintökaluja, ehkä vähiten Fordia, joka on jo siirtymässä konstruktiona hyvin ansaittuun lepoon.

- SS -
RE: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: 123
Torstaina 22.9. 2005 klo 09:22:27

Message:
Vastauksia kysymyksiisi
case = david brown
case ih= on entinen international

new holland on entinen ford muistaakseni yhdisty fiiatin kanssa tästä nimi (korjatkaa jos väärin)

ursus ja zetor ei sama kone
muut oikein

terv 123
RE: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: SS
Torstaina 22.9. 2005 klo 09:32:26

Message:
123 on oikeessa, David Brown oli lopulta myös osa Casea, mutta siinä kyllä pieni englantilainen(skottilainen) traktorivalmistaja ostettiin isoon Case - taloon. David Brown-Case - nimikin oli tosi vähän aikaa voimassa. Eli järjestys oli nopeaan tahtiin Case - DB-Case - Case - CaseIH
Tämä Tenneco oli ostoksilla siihen aikaan agressiivisesti.

Melkein kaikki englantilaisperäiset tehtaat menivät jonkun ameriikan miehen hallintaan silloin kun Englannissa oli 70-luvulla näitä työmarkkinaongelmia lakkoineen yms. Autotehtaillekin kävi aivan samoin.

- SS -
RE: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: Salanimi
Torstaina 22.9. 2005 klo 09:36:04

Message:
Tattista, huomaan kysyneeni huomaamattani monimutkaisen tarinan kuten SS:n hienosta vastauksesta käypi ilmi. Semmosta toi globaali talous on, pitkässä juoksussa oikeesti erilaisia koneita alkaa olla aika vähän, pari-kolme konsernia kaiken takana.

Kerran tulin udelleeksi tutulta kaivinkonekuskilta eri kaivurimerkeistä ja olin pian sekaisin, olivat näemmä kaikenlaiset Daewoot, Hyundait ja Volvot (ymsyms) aikas mukavasti ristiin naimisissa, nimestä ei voi enää päätellä missä päin maailmaa ne on tehty...
RE: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: SS
Torstaina 22.9. 2005 klo 09:39:40

Message:
Vielä lisää, siis nyt tämä CNH tekee kahta isompaa tuotemerkkiä, New Holland ja CaseIH . Monet noista esim Case MXU ja NH TSA ovat ihan samoja koneita , eri varustuksella ja eri värillä.

Yritetään saada merkkiuskolliset pysymään talossa.

Sanoisin, että maatalouskonevalmistajista John Deere on säilyttänyt sen tuotemerkkikuvansa parhaiten, vaikka senkin koneita tekee japanilaiset tai bulgarialaiset, niin aina on hyppäävä hirvi ja vihreä väri vastassa.

- SS -
RE: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: SS
Torstaina 22.9. 2005 klo 10:02:18

Message:
No, vielä saa 8+2 vaihteistolla Fordiakin 5610-7610 - malleja, tosin uudemmalla moottorilla varustettuna, Meksikosta nääs.- SS -
RE: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: dextailija
Torstaina 22.9. 2005 klo 12:34:01

Message:
Elikkäs, ekaks oli Mc Cormic?Siitä tuli Intternational joka osti David Braunin,joista syntyi Case.Joka on nyttemmin liittynyt New Holandiin.Joka On Fordin ja Fiatin sekasikiö,sotkettuna Casella on nykyisin mikä?
RE: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: Jarkko
Torstaina 22.9. 2005 klo 12:38:57

Message:
Housukippiin ei olla vielä vastattu. Mun tietääkseni se tarkoittaa kaksisylinteristä kippiä.
RE: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: dextailija
Torstaina 22.9. 2005 klo 12:49:25

Message:
Miksikä muutuivat Nuffield-Leyland? Oli ferguson ja Massey joista tuli Massey ferguson,joka osti Valmetin.Onko tällä uusinimi? Timberjakin tehdas Joensuussa muuttui kesällä John Deereksi.Oli aikoinaan Lokomo,Ei näiden nimien perässä enää pysy!
RE: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: Cimo
Torstaina 22.9. 2005 klo 12:55:51

Message:
Housukippi todellakin on kaksisylinterinen kippi. Muodoltaan näyttää vähän housuilta.

Ursus on puolalainen. Siinä on Zetorin moottori. Lisää infoa löydät mm. konedata.net -sivustolta.
RE: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: Salanimi
Torstaina 22.9. 2005 klo 13:11:50

Message:
Aijoo, no nyt miekin tiijän sen housukipin, mietin että onko se joku vielä erikoisempi rakenne...

No jotain sukua minustakin Zetkalla ja Ursuksella on ollu, mutta perustuu vaan muistikuviin hamalta 80-luvulta...
RE: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: SS
Torstaina 22.9. 2005 klo 13:22:50

Message:
Duoda-duoda. Tää on vaikeaa, Dextailija, munkin pitäs alkaan lukea noita tehtaiden historiikkejä enemmän...

McCormic oli 1830 - luvun alussa semmoinen isäntä joka teki niittokoneita ja hevosvärkkejä. Alkuperä amerikkalainen , tehdas mm. Chicagossa, mutta pääkonttori tehtiin Englantiin vuosisadan lopulla. Sitten muodostettiin International Harvester seuraavista firmoista v. 1902:
McCormick Harvesting Machine Co.
Deering Harvester Co.
Plano Harvester Co.
Milwaukee Harvester Co.
Warder, Bushnell & Glessner Co

Ja näistä syntyi International Harvester. Amerikan lisäksi tehtaita tehtiin mm.
Kanada 1902
Ruotsi 1903
Englanti 1906
Saksa 1908
Ranska 1909

Joissakin tehtaissa alettiin tehdä omia malleja, sotien jälkeen myös McCormic Englanti teki omiansa, Amerikassa oli noita Farmalleja jne.

Case oli kanssa erittäin merkittävä maatalouskonevalmistaja 1800-luvun puolivälistä lähtien . Semmoinen kotka oli logona. Se sitten ajautui jonkun globaalin amerikkalaistrustin omistukseen, tais olla Tenneco (1968-1970). 70-luvulla ja 80-luvulla maatalouskonevalmistus keskittyi kaikkialla, esim. Case hankki konkurssiin joutuneen - 60-luvulla syntyneen Steiger- nimisen virman (1986), joka mm. teki Fordille ja IH:lle isoja runko-ohjattuja traktoreita, ja samaan aikaan esim. Englannissa kaikki oma ajoneuvoteollisuus oli todella suurissa vaikeuksissa. Siksi esim. David Brown haukattiin Casen syliin ekaksi (1972, malliston yhdistäminen 1983). Tämä DB-Case :n omistava ryhmittymä osti hetken päästä (no, 1985) sitten koko International Harvesterin maatalouskonetuotannon ja se homma fuusioitiin CaseIH:ksi (tai päinvastoin, en tiedä varmasti)
Casen emoyhtiö Tenneco osti mm. Hesstonia, Poclainia ja ties mitä muuta...90-luvun lopulla Case myytiin pörssiin ja Tenneco laittoi rahoiksi, sitten Case jatkoi ostelua sen jälkeen itse, mm Forschritt

New Holland trusti oli syntynyt erikseen, mm. Fordin maatalouskonetuotannon fuusioinnilla New Hollandiin ja siitä sitten yhdistämällä v. 1979 Fiatista eriytettyyn Fiat Agri konserniin (samaan aikaan mm. Ferrari eriytettiin Fiiatista). Itse asiassa Fiat Agri konserni osti myös sitten koko CaseIH:n 90-luvun lopussa ja liitti sen New Hollandin kanssa CaseNewHolland (CNH)konserniksi , ja vain Euruupan kilpailulainsäädännön takia se Englannin tehdas myytiin kaupan yhteydessä konsernista pois oliko se nyt paikalliselle väelle ja nimeksi otettiin perinteinen McCormic, joita Yrittäjäin Maatalous täällä myy.

Nyt sitten tuotemerkit ja nimet jää tämmöisissä yhdistymisissä jäljelle, taitaa olla vielä Steyriäkin, vaikka Case sen osti jo 9 vuotta sitten....Eli on aikas sekasotku...
Fordia ei juuri ole enää eikä Fiatiakaan, on kuitenkin esim. TL - mallistossa mun mielestä Fiatin näkösiä osia kovasti. Fordin osia ei juuri tunnu löytyvät 40-sarjan jälkeen. TS:ssä oli vielä jotakin Fordimaista peräpäässä, mut ei enää TSA:ssa ja taas sitten CaseIH:ssa ei taida enää olla yhtään Taavetin osia, ja ehkä MX :n osia voisi löytää joistakin mallisarjoista. Ja todellakin CaseIH ja New Hollandilla on ihan sisarmalleja, jotka on väriä lukuunottamatta aika identtisiä.

- SS -
RE: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: SS
Torstaina 22.9. 2005 klo 13:35:33

Message:
Dextailija,

Perinteinen Loordi Nuffield ensin valtiollistettiin British Leylandiin (Semmoinen Britti Valmet oy) ja sitten kun engelsmannit tuhosivat oman ajoneuvoteollisuutensa itse, meni se Leylandin traktoriteollisuus vähäks aikaa muutamalla punnalla Marshall - nimiselle yksityiselle firmalle, joka ei saanu sitten enää hommaa kannattamaan ja nyt väitetään että olis noita myynnissä JWD - nimellä, mut komponentit on ihan jotakin muuta kuin vanhaa Leukkua...

- SS -
RE: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: Zetor power
Torstaina 22.9. 2005 klo 16:48:24

Message:
Ursus ja Zetor Crystal on samoja koneita. suurimmat erot ovat se että urkin ovet aukee taakke päin ja setorin eteen ja eri merkkiset sähkölaitteet. pikku setorit on taas aivan eri koneita.
RE: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: Pompannappi
Torstaina 22.9. 2005 klo 22:28:33

Message:
Ursukset on tehty Puolassa ja Zetorit Tsekeissä. Urkki on ns. Lisenssi-Zetori, siitä johtuu koneitten samanlainen tekniikka ja osin samat osat.
RE: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: nestori
Torstaina 22.9. 2005 klo 22:36:12

Message:
Vannoutunut foortin mies saa ostettua new hollandin sinisenä ja Fiiatin mies Fiiatin värisenä
RE: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: Salanimi
Perjantaina 23.9. 2005 klo 08:19:42

Message:
Kiitos kaikille asiallisista vastauksista, tuli meinaan nää mua askarruttaneet asiat hienosti selväksi:)!
RE: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: PMH
Perjantaina 23.9. 2005 klo 12:23:27

Message:
Lisäänpä vielä tähän keskusteluun jatkoksi että tämä CNH on maailman suurin traktorin valmistaja!
RE: Housukippi ja trattoreista...?
Lähettäjä: Jaska Y
Perjantaina 23.9. 2005 klo 14:09:31

Message:
Housukippi?
Liittyiskö lannanpoistoon? ;)