Aihe: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: taisto
Keskiviikkona 21.9. 2005 klo 08:19:08

Viesti:
onko täällä kenties viljalla lämmittäjiä,kokemuksia?
RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: Viimeinen
Keskiviikkona 21.9. 2005 klo 11:10:20

Message:
Joo, myydään viljaa ja ostetaan öljyä. Eikös se ole sama asia !
RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: On poltettu
Keskiviikkona 21.9. 2005 klo 11:20:31

Message:
Alkaa olla öljy niissä lukemissa, ettei saa viljatilillä enää kauan sitä öljyä niin paljon kuin kuluu.

Öljy kävi melkeen neljässä mummelissa ja viljasta saa 0,5 mummelia, niin revi siitä sitten.


On parempi polttaa suoraan ettei häviä niin paljoa. Tulee kolmanneksen-puolet edullisemmaksi.
RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: JP
Keskiviikkona 21.9. 2005 klo 12:28:39

Message:
Olen miettinyt tuota kanssa joskus. Ensimmäisenä tulee mieleen tietysti eettiset ongelmat, toiset näkee nälkää ja toiset polttaa ruokaa. Ongelmana on myös palaminen, vilja kait palaa hirmu korkeassa lämpötilassa. Miten saa arinan kestämään? Syöttö täytyisi olla kait stokerilla? Lämpöarvo viljalla on luullakseni todella hyvä.
RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: on poltettu
Keskiviikkona 21.9. 2005 klo 15:57:28

Message:
Sotkee sekaan haketta sun muuta rompetta. Vaan ei sitä tietenkään kannata polttaa, jos jotain edullisempaa on. Kustannuksistahan tässä on kysymys.


Luulisin ostohakkeen olevan vielä kilpailukykyistä kauraankin nähden. Kyseeseen tulee lähinnä myyntikelvoton osa, jos ei ole itsellä elukoita joille syöttäisi.

Tuon ostohakkeen ja ostokauran e/kw suhde olisikin mielenkiintoinen selvittää, vai onko jollain sattumoisin valmiit luvut?


RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: kenny
Keskiviikkona 21.9. 2005 klo 20:49:52

Message:
palaturve se edullista on... 1 kuutio hyvää palaa vastaa 1.6 kuutiota haketta.

palan heikkoudet; saatavuus, eli syksyllä pitää ostaa varastot täyteen. Seassa on kiviä ja kantoja vaikka tekis mitä. Kuona voi tehdä kiusaa. Tuhkaa tulee paljon. mahdollinen hiekka kuluttaa stokerin syöttöruuvia ja putkea. Raskas, käy stokerin voimansiiron päälle.

1 öljy m3 tarvitaan 8 m3 palaa.

1 tonni pellettiä=3.7m3 palaa.

hinta? palaturve yksityisellä oli viimesyksynä 10m3 kärrykuorma hyvänmoisella kukulla 190€ sis alv. eli kuutiohinta jotain 17€ tienoilla tuotantoalueella kuormattuna+seulottuna. Vapon kuutiohinta on jotain 18-19€ tienoilla.

pelletti tonni irtona maksaa vapolla 110€sis alv +rahti. säkkitavara agrimarketissa 90€/500kg samat kilowatit palaturpeesta maksaa noin 63€.

öljy: öljukuutiota vastaa noin 136€ palaturpeet.

hake: 10€ palaturve vastaa hakemottia. hinta verollinen. Kaksi kertaa harkitaan enneku hakerankaa siivotaan muutenkin ku kuntoilumielessä.

kauran lämpöarvoista en ossaa oikeen sanoo. tuhka ongelmia voi tulla, kuulemma.

Tällähetkellä on meillä seospoltto, kolmannes kauraa, loput pellettiä. Stokerin voimansiirto vetelee viimesiään, ja nyt ei kerkee korjaamaan..


RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: Ferkku
Keskiviikkona 21.9. 2005 klo 21:32:36

Message:
Vapolta saa turvepellettiä 95-100e tonni eli hakkaa kaurankin ja lämpöä lähtee vielä enempi kuin puupelletistä,kuonaa ja tuhkaa toki riittää. Palaturvetta kuitenkin poltetaan(13e m3 ALV 0)kun hake loppuu.
RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: kenny
Keskiviikkona 21.9. 2005 klo 21:49:51

Message:
joo. hakkaa turvepelletti puu pelletin. 1.06 kerroin. Mutta kuinkas saatavuus? Pitääkö itte lähtiä hakemaan haukinevalta? Mikäs siinä jos asuisi peräseinäjoella tai jalasjärvellä.

Ei herrakristus tuota haketta... siihen saa yksi mies hikoilla, että saa vaikkapa 30m3 haketta, kaataa,karsia,pintota,ajaa tienvarteen,hakettaa ja kuivata ja varastoida ja mahdollisesti seuloa, ja rahaa säästät 250€. Siitä maksat moottorisahan, traktorin, hakkurin,kuivauksen, varastoinnin. kylmaar parempaaki tekemistä olisi. ja hyvää haketta tulee puusta, ei tikuista. mettän siivoominen on sitä että puu kaadetaan, ja jätetään siihen.. mutta kuka raaskii?RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: ?
Keskiviikkona 21.9. 2005 klo 21:50:14

Message:
Ettekai vaan tarkoita että poltatte sitä viljaa jonka viljelystä ootte nostaneet tukea??Sehän on jumalauta veronmaksajien rahoja!!!! Tää täytyy saada julkisuuteen, täytyy kirjoittaa hesariin pieni juttu tästä.
RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: Reka
Keskiviikkona 21.9. 2005 klo 22:30:34

Message:
No kellä nuo mettävehkeet ja joutavaa aikaa on, niin eiköhän tuo rankasouvikin siinä mene.

Ei kai niitä mettävermeitä nyt kannatakkaan pelkän lämmitystarpeen hankintaan hommata. Sähkölläkin sitten jo lämmittää halvemmalla.


RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: SamiT
Torstaina 22.9. 2005 klo 08:08:03

Message:
EU tukee voimakkaasti viljan energiakäytön lisäämistä. Ruokaviljasta kun ylitarjontaa ja suuri osa öljystä taas tuodaan EU:n ulkopuolelta. Jos on energiaviljan myyntisopimus niin EU maksaa enemmän tukea hehtaarille kuin rehu tai leipäviljalle.
RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: FM52
Torstaina 22.9. 2005 klo 08:21:14

Message:
Joko vilja on energiatuen piirissä? Luulin ettei pykälät siittä olisi vielä menneet läpi.


Siinähän tarvitaan sopimus lämpöyrittäjän kanssa. Tarvitaanko tositteet myös myynnistä?
RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: tapsa
Torstaina 22.9. 2005 klo 10:44:18

Message:
Viljaa on koepoltettu pienkattilalaitosissa ruotsissa jo monta vuota. Systeemit kaipaavat vielä hiomista.Ongelmana lähinnä on viljan suuri valkuaispitoisuus, aiheuttaa tuhkan koksaantumista ja pahan hajuhaitan savukaasuihin.
Parhaiten ovat kuulemma onnistuneet lisäämällä viljaa pellettitehtaalla puun joukoon ja pieni ripaus kalkkia on parantanut ominaisudet lähinnä puupelletin tasolle.
Hakkeen joukossa polttaminen pitäisi onnistua melko kivuttomasti,kunhan stokerin saa viritettyä riittävän pienelle.
Paras vaihtoehto luultavasti on polttaa vilja kunnallisissa leijupesäkattiloissa, noissa isoissa uuneissa palaa lähes kaikki materiaali hyvällä hyötysuhteella ja päästötkin pysyy hallinnassa.
RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: tane II
Torstaina 22.9. 2005 klo 11:30:58

Message:
Eikö nyt sitten parempaa energiakasvia ole kuin vilja, kun siitä aina vaan puhutaan?

Rypsi kai palaa hyvin, onko sen sadot viljaan verrattuna niin pienet, ettei kannata?
RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: tukijussi
Torstaina 22.9. 2005 klo 12:48:03

Message:
Ollaan tilanteessa jossa on pidettävä peltomaa ruuantuotantoon valmiina pienellä varoitusajalla.

On tiedetty jo 50 vuotta ruuan jossain vaiheessa käyvän vähiin, eli kallistuvan kysnnän kasvaessa.

Nyt ollaan monenkin mittapuun mukaan saavuttamassa tilanne, jossa siirrytään ylituotannosta alituotantoon, suhteessa kysyntään.

Pääomat, niin henkiset kuin taloudellisetkin vievät pari sukupolvea, ennen kuin kokonaan alasajettu ruuantuotanto saataisiin uudelleen tehokkaaseen käyntiin.

Tätä silmälläpitäen on tuo vilja energiakasvina hyvä.


RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: tane II
Torstaina 22.9. 2005 klo 14:21:58

Message:
Ja olet ihan tosissaan? :)

Eikös tuota peltoakin ole raivattu isoja aloja melkein muutamissa päivissä, kun on olleet tukiaiset katkolla...
RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: SS
Torstaina 22.9. 2005 klo 15:14:41

Message:
Tane II, ei noista raivioista kyllä ihan heti satoja oteta, jollei kalkita ja saveta löyhää maata vielä, ojat pitänee kaivaa useampaan kertaan, hyvät ja hedelmälliset maat lienevät olleet jo pitkään peltona, nuo umpimettään tehdyt vaatinevat hieman ravinnetäydennystä ensin.

Nää tukiaiset kun ei katso maan hedelmällisyyttä niinkään vaan pelkkiä pinta-aloja.

Tukijussi puhui siitä tilanteesta kun maailman ruuantuotanto sitten joskus alittaa pysyvästi kulutuksen, ruualla hintajoustofunktio on semmoinen, että kun siitä tulee puute, on sitä saatava ainakin muutaman kuukauden kuluessa jostakin ihan mihin hintaan hyvänsä, muuten tulee hätä perheelle. Eli jos ostovoimaista asiakaskuntaa löytyy, siinä vaiheessa hinnat pomppaavat pilviin.

Tämmöinen maataloustuki on tavallaan yhteiskuntasopimus, uskon, että kriisin tullessa ruoka ja elintarvikkeet menevät pikaisesti yhteiskunnan valvontaan , "kortille" jossa suuresta kysynnästä johtuva ylenmääräinen hyötyminen estetään julkisen vallan toimenpitein. Olisihan se maajussille korkean tienestin paikka, kun voisi laittaa aidan siilon ympärille ja hinnoitella viljapussin asiakkaiden maksukyvyn mukaan....Tai vaikka odotella vielä puoli vuotta hintojen kohoamista...

Ihminen pystyy sinnittelemään hyvin vaikka kuinka pitkään ilman uutta Mersua, muutaman vuoden ilman uusia vaatteita, muutaman kuukauden ruuan puutteessa ja vain viikon-kaksi veden puutteessa. Näin se vaan on...

Toinen asia mitä tuli mieleen, on tietenkin se, että siemenvilja ei ole ikuista, on oltava ainakin jonkin verran ylläpitävää tuotantoa, jotta sitten voidaan ne raiviot kylvää. Sama se on karjan kanssa, jos ei ole porsaita / vasikoita / kananpoikia, on vaikea täyttää joskus hylättyjä karjayksiköitä uudella eläinaineksella. Eli jos maanviljelys on päästetty loppumaan siis oikein kunnolla, ei sitä saa käyntiin vuodessa, kahdessakaan....

- SS -

RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: jesu
Torstaina 22.9. 2005 klo 17:32:39

Message:
stokerilla olis tarkoitus aloittaa kauran ja pelletin poltto,saa nähdä kaduttaako.
1litraöljyä==>2kgpellettiä==>2,5kgkauraa
RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: tukijussi
Torstaina 22.9. 2005 klo 21:03:25

Message:
Tehomaatalous muodossa tai toisessa vaatii koulutuksen, motivaation, pääoman, tietotaidon alueellisista erityispiirteistä, karjasuojat, eläinlääkinnän, rehutehtaat, ruuan jatkojalostukseen tarvittavan infrastruktuurin, koneita ja kalustoa, lannoitteita, kasvinsuojeluaineita valmistavan teollisuuden, kuljetuskaluston, viljelykaluston, alueelle sopivan kasvikannan, työvoiman, koulutusjärjestelmän, lainsäädännön ja satoja muita joita en viitsi tähän näpytellä.

Sanotaan elintarvikeketjun suoraan tai epäsuorasti työllistävän puoli miljoonaa ihmistä Suomessa.


Pari sukupolvea on kohtuullinen arvio kun seuraa itäblokin maatalouden kehitystä.
RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: Ferkku
Torstaina 22.9. 2005 klo 21:16:43

Message:
Sitä turvepellettiä saa kotiin tuotuna joko kippi tai puhallusautolla.
RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: polttaa, polttaa
Torstaina 22.9. 2005 klo 22:17:00

Message:
Ei kai sillä ole väliä mihin sen viljan käyttää, vaikka sen tuottamiseen on saanutkin tukea. Tottakai polttaminen tulee kyseeseen, jos sillä saa parhaan tuoton viljalle. Mitä vähemmän sitä pitää kuljettaa, sen parempi, koska kuljetus kustannukset on hirmuiset näillä öljyn hinnoilla.
RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: kenny
Perjantaina 23.9. 2005 klo 08:25:12

Message:
Poltellaan, kun kauppaan vietävä vilja pitää olla 110% laadukasta. jos syksyllä kultiivoidaan pelto, keväällä annetaan glyfosaatti, ja sitte suorakylvö, ja juhannuksen jälkeen mcpa, ja sitte syyskuulla riihitään kaura polttoon.

laskuja; jos 2500kg/ha sato, niin kaupassa siitä voi saada noin 175€, ja tuo 2.5tn kaura vastaa lämpöarvoltaan 2tn pellettiä ja 1m3 öljyä. öljy maksaa varmaan jotain 570€alv 0%, pelletit maksaa noin 163€ ilman rahteja. Kauran hinnasta pitää vähentää kuivauskustannukset. paljonko ne on? 2cnt/kg? 50€/2.5tn, riittääkö?

Ka,ura siksi, että se on viljelyvarma, ja kärsii monokulttuurin, kasvitauteja vain muutamia, eikä vaadi korkeaa ph.ta.
RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: tukijussi
Perjantaina 23.9. 2005 klo 11:16:26

Message:
Niin ja eikös klooripitoisuus kaurassa ole alhaisin?

Eli sitä voi polttaa myös pienkattiloissa.

Kaura ei myöskään ole interventiokasvi. Se sopii elintavoiltaan parhaiten leveysasteillemme. Pitkäkortinen Ryhti kaura esim. olisi mahtava enegiakasvi, jos voisi oljen myös käyttää energiaksi.

Mikä olikaan rajupahnaisen viljakasvin olkimassa per ha.Tuo oljen saaminen poltettavaan muotoon olisi toinen mokoma tuon jyvän lisäksi, jos tosissaan energiaa ryhtyy tuottamaan.

Pelletöintikoneita onko isännänlinjan kokoisia?

Asia kiinnostaa sinänsä, kun oli aikomus tuottaa energiaa taannoin parinsadan hehtaarin vesijätöllä järvirukoa tuottamalla, mutta eikös perk.. mennyt Naturaan, totaalisuojeluun koko hoito ilman vastiketta.

RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: SS
Perjantaina 23.9. 2005 klo 12:09:43

Message:
Ryhti-kaurassa paras sato vain yhdellä CCC -ruiskutuksella ja lievällä karjanlantaravinteella 4870 kg/ha, useimmiten yli 4.5 tonnia, joskus joutui laittamaan hiukan hormoonia rikkaruohoille ja kirvavuosina Roxionin, olkea tuli varmasti painoltaan enemmän, semmoinen oli tuntuma mut ei laskettu paaleja tarkemmin. Meillä lihakarja käytännössä eli kauranpahnalla ja jauholla.

Ryhti on myöhäinen, eikä minusta sovi kosteille ravinnerikaille multamaille, koska se lakoutuu niin helposti. Helposti kuivuville savi-hiesurinteille käy poudankestävänä oikein hyvin. Ryhti kestää varisematta puinnin useita viikkoja tuleentumisen jälkeen. Ryhtiä voi puida myös vaikka korsi olisi hiukka vihreä. Juolavehnä ei Ryhdin joukossa juhli.

Silloin kuivana vuotena olisiko ollut -93 ?? kun tosissaan sanoivat jostakin ohramaasta tulleen tuskin siemenen vertaa takaisin, niin keskisato Ryhdillä oli 3360 kg/ha, ja sinä vuonna toukokuun 3:n ja heinäkuun 22:n päivän välisenä aikana satoi vain 2.5 mm vettä ! Pellossa oli semmoisia kämmenen levyisiä railoja. Aurojakin piti painottaa reilusti ja vaihtaa kärjet kerran päivässä sitten syyskynnöillä....

Se kaura on erinomaisen hyvä laji kylmäilmakuivaukseen. Mutta tarvii tuplasti siilotilaa vehnään verrattuna.

Tanskassa poltetaan pyöröpaaleja semmoisessa uuneissa joihin rataa pitkin kärrätään koko pyöröpaali kerralla.

- SS -
RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: tukijussi
Perjantaina 23.9. 2005 klo 16:46:23

Message:
Paras kaura tuo Ryhti, mutta sen pahnan kanssa on vaiheessa. Se kun on kuin ruokoa. Lakoutuneena ei mikään miellyttävä kynnettävä.

Olen säästänyt lajiketta "pahanpäivänvaralle".

Jos keksisi tuolle pahnalle järkevää käyttöä niin a vot.

Tietämättömille tiedoksi, että huononakin vuonna hyvällä maalla kasvusto n. 160 senttistä. Puimanajokoneen remmit vaan ulisevat ja tryski humahtelee kun pui.

Mitenköhän vanha lajike tuo Ryhti lie?
RE: viljalla torppa lämpimäksi
Lähettäjä: SS
Perjantaina 23.9. 2005 klo 17:46:51

Message:
Ei taida olla kuin 1969-1970 , se on MMM:n luettelossa alkuperäiskasvina mainittu, oikeutettu erityistukeen...

- SS -