Aihe: Kilpailu sähkömiehille
Lähettäjä: Raati
Perjantaina 16.9. 2005 klo 19:36:50

Viesti:
Pidetäänkö kilpailu sähkömiehille siitä, että kuka osaisi kaikkien tajuamalla tavalla lyhimmin selostaa miten vikavirtakytkin toimii ja miltä se suojaa. Sateenvarjo suojaa sateelta, mutta vikavirtakytkin ei kai suojaa vikavirralta, vai kuinka?
RE: Kilpailu sähkömiehille
Lähettäjä: minä itte
Perjantaina 16.9. 2005 klo 20:09:30

Message:
SIIS lyhyesti: Se suojaa elollisia olentoja sähköiskulta, katkaisemalla sähkön vuodon sattuessa.
RE: Kilpailu sähkömiehille
Lähettäjä: Sähkömies
Perjantaina 16.9. 2005 klo 20:18:02

Message:
Vikavistakytkin suojaa sinua sähköiskulta. Se mittaa sähkölaitteelle tulevaa ja siltä lähtevää sähkövirtaa. Jos sähkövirta alkaakin kulkea sinun kehosi kautta, vikavirtakytkin katkaisee virran.
RE: Kilpailu sähkömiehille
Lähettäjä: Raati
Perjantaina 16.9. 2005 klo 20:29:03

Message:
Aika hyvä ja ymmärrettävä heti laakista,eikä pitkä. Voiko siis vikavirtakytkimellä suojattun piirin löysä liitos kuitenkin sytyttää vaikka tulipalon.
RE: Kilpailu sähkömiehille
Lähettäjä: SamiT
Perjantaina 16.9. 2005 klo 20:37:59

Message:
Kyllä voi. Lämpöä liitoksesta voi tulla vaikka virta ei karkaa muualle, syntyy vain siis ylimenovastus ja kyllä sillä palo syttyy jos niikseen on.
RE: Kilpailu sähkömiehille
Lähettäjä: Tirehtööri
Perjantaina 16.9. 2005 klo 20:53:36

Message:
Sähköiskun vaarallisuus riippuu ensisijaisesti ihmiskehon läpi kulkevan virran suuruudesta ja vaikutusajasta.

Tuntoraja on virran miniarvo, joka aiheuttaa tuntemuksia henkilössä, jonka läpi virta kulkee. Tuntoraja riippuu kosketuspinta-alasta, kosketusolosuhteista (kuiva, kostea, paine, lämpötila) sekä yksilön fysiologisista ominaisuuksista.

Reaktioraja on virran minimiarvo, joka aiheuttaa tahdosta riippumattomia lihasliikkeitä. Reaktiorajana pidetään yleensä 0,5 mA vaikutusajasta riippumatta.

Kouristusraja on virran maksimiarvo, jolla jännitteisiä elektrodeja kädessään pitävä henkilö pystyy irrottamaan otteensa niistä. Kouristusrajakin riippuu useista tekijöistä, kuten kosketuspinta-alasta, elektrodien koosta ja muodosta sekä yksilön fysiologisista ominaisuuksista. Keskimäärin kouristusrajan arvo on noin 10 mA.

Sydänkammiovärinän raja-arvo on virran minimiarvo, joka aiheuttaa sydänkammiovärinän. Raja-arvo riippuu fysiologisista tekijöistä (anatomiasta, sydämen toimintakunnosta jne.) sekä sähköisistä tekijöistä (virran kesto ja kulkutie, virran laatu jne.). Sinimuotoisella vaihtovirralla (50 Hz tai 60 Hz) sydänkammiovärinän raja-arvo on erityisen alhainen, jos virran vaikutusaika kestää yli sydämen toimintajakson. Virran vaikutusajan ollessa pidempi kuin 1 s sydänkammiovärinän aiheuttavan virran raja-arvo on 40 50 mA. Alle 0,1 s vaikutusajoilla raja-arvo on huomattavasti suurempi, 500 mA.

Sydänkammiovärinän katsotaan olevan pääasiallinen kuolinsyy sähkötapaturmissa. On olemassa myös joitakin näyttöjä, että kuolinsyynä on ollut tukehtuminen tai sydänkouristus. Fysiologiset seuraukset, kuten lihaskouristukset, hengitysvaikeudet, kohonnut verenpaine, rytmihäiriöt ja ohimenevät kouristukset, saattavat ilmetä ilman sydänkammiovärinää. Nämä vaikutukset eivät ole tappavia ja ovat tavallisesti ohimeneviä. Iholla saattaa esiintyä virran jättämiä jälkiä. Yli 300 mA virroilla esiintyy usein tajuttomuutta. Useiden ampeerien virroilla, jotka vaikuttavat pidempään kuin muutamia sekunteja, on seurauksena syviä palovammoja tai muita vammoja ja usein kuolema. /3/


TUOSSA ON SELITETTY VIRRAN VAIKUTUS IHMISEEN. 40-50 mA SYDÄMME KAMMIOVÄRINÄN...VANHEMMILLA JOPA ALEMMILLA VIRROILLA.

VIKAVIRTASUOJAKYTKIN SUOJAA SIIS VIRTAPIIRISTÄ VUOTAVAN VIRAAN ELI SILLOIN KUN SE YLITTÄÄ 30MA

TERVEISIN, TIREHTÖÖRI S1-PÄTEVYYS

RE: Kilpailu sähkömiehille
Lähettäjä: Enska
Perjantaina 16.9. 2005 klo 21:52:20

Message:
Eli ymmärtäisin että olisi suositeltava tämä vvs.

Mitä ongelmia tuo aiheuttaa yleisimmin. Vaiko on ongelmaton? Ei kai semmosta olekkaan.
RE: Kilpailu sähkömiehille
Lähettäjä: Raati
Perjantaina 16.9. 2005 klo 22:12:21

Message:
Hyviä juttuja tuntuu tulevan, ammattimiehet kai asialla. Tirehtöörin tietopläjäys taitaa pitää täsmällisesti sisällään kaiken siitä mitä ihmiselle voi sähköiskussa tapahtua.
Voiko vikavirtasuojatusta pistorasiasta saada sähköiskun jos on kuivat kumisaappaat jalassa ja sattuu sormet yhtaikaa molempiin reikiin.
RE: Kilpailu sähkömiehille
Lähettäjä: raati:lle
Perjantaina 16.9. 2005 klo 22:32:30

Message:
Totta kai, hyvin virta kulkee kahden sormen välissä...tässä tap kumisaappaat auttaa paljon(eristää)ett ei tule vika virtaa. Ter. AMP

Nuorempana käristelin lenkkia sähköllä iltapalaksi ku mopon kans värkkäsin,piuhat kiinni lenkin päihin hyvin ja pistoke seinään, 20 sek ja valmisa oli,pahalle haisi,mutt hyvälle maitui.!!!!!
RE: Kilpailu sähkömiehille
Lähettäjä: Tirehtööri
Perjantaina 16.9. 2005 klo 22:48:55

Message:
Raati: Ei kummarit jalassa suurempaa varaa, mut ajattele jos hiukan vuotaa noi kummarit. Tietysti tossa sun kahden sormen jutussa niin kuin muiden vastaavien kehon osien koskettaessa nolla sekä vaihetta aiheuttaa piiriin oikosulun jolloin voi aiheutua suuria palovammoja. Oikosulussa virta kasvaa äärettömäksi jos mahdollista. Oikosulussa tämä tarkoitaa että kehonimpedanssi on 0 ohmia tai lähes. Raati:lle kertoi makkaran paistosta tämä käy sormille vaikka ei kummarit vuotaisi maihin.

Oikosulun vastakohta maasulku. Maasulku = vaihe/äärijohdin koskettaa maata. Tälläinen tapaus esim. Puu kaatuu avolinjan vaiheen päälle.RE: Kilpailu sähkömiehille
Lähettäjä: Raati
Lauantaina 17.9. 2005 klo 08:42:21

Message:
Voisko olla siis oikein lyhyenä yhteenvetona, että
vikavirtasuoja suojaa sähkölaitteen käyttäjää kehon kautta tapahtuvilta, suojajohdolla suojattuihin johtaviin pintoihin tai suoraa maahan tai maadoitettuihin pintoihin kohdistuvilta, sähköiskuilta.


RE: Kilpailu sähkömiehille
Lähettäjä: Thome
Sunnuntaina 18.9. 2005 klo 19:04:25

Message:
kannattaa myös muistaa että vikavirtasuoja ei ole sulake vaan kytkentä tarvitsee aina erillisen sulakkeen.
itse olen nähnyt useita teeseitsekytkentöjä keskuksissa joissa sulake tai johdonsuojakatkaisija on jätetty pois siinä uskossa että vikavirtasuoja ajaa saman asian.
sitten on pistorasia suoraan pää- tai noususulakkeen takana.
RE: Kilpailu sähkömiehille
Lähettäjä: Raati
Sunnuntaina 18.9. 2005 klo 20:45:55

Message:
Taitaa olla hyviä huomautuksia Thomella ja muilla. Voisiko yhteenvetona sanoa jälleen, että vikavirtasuojakytkin ei välttämättä suojaa kaikissa tapauksissa suoralta nollan ja vaiheen väliseltä sähköiskulta, löysien liitosten aiheuttamilta sähköpaloilta eikä toimi sulakkeena.