Aihe: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: Juha
Torstaina 15.9. 2005 klo 15:22:38

Viesti:
Täällä palstalla kun tuntuu olevan joka alan ammattilaisia....

1-vaihe vikavirtasuojan toiminta on selkeä.

Mutta miten toimii 3-vaiheinen ??

Miten se pystyy mittaamaan vikatilanteen,
kun kuormana voi olla sähkömoottori kolmiossa, tähdessä tai ehkäpä 5-piikkinen voimarasia jossa
vielä samassa rungossa suko eli maadoitettu pistorasia...

Eli mitä mitataan ja mistä välistä ?

RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: rape
Torstaina 15.9. 2005 klo 15:34:55

Message:
Pistorasiaan tulee myös nolla, joten jos 3-vaiherasiassa on suko, se mittaa nollan ja vaiheen väliä.

Sähkömoottori tähdessä, sama juttu.

Sähkömoottori kolmiossa, en osaa sanoa.
RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: tane II
Torstaina 15.9. 2005 klo 15:52:11

Message:
Kaikkien kolmen vaiheen ja nollajohdon virtojen summa pitää olla nolla. Eli jos jotain kulkee suojamaan kautta tai laitteen rungosta suoraan maahan, summa ei enää ole nolla ja jossain on vika. Periaatteessahan se on vain virtamuuntaja, josta nuo kaikki neljä piuhaa menee läpi.

RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: Juha
Torstaina 15.9. 2005 klo 16:12:44

Message:
OK. Toi 4xvirtamuuntaja vois olla mitä tajuun.
Mutta kun moottorien kuormitus ei ole ihan
samoilla milliamppeereilla kaikilla vaiheilla...
??
RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: rape
Torstaina 15.9. 2005 klo 17:03:35

Message:
Tuosta Tane II:n kommentista tuli mieleen, että niinhän se on, että kaikki mikä voimalaitokselta tulee, täytyy sinne myös takaisin mennä, eli jos tulevien ja lähtevien virtojen summa on nolla, vikavirtasuoja ei laukea. Kuormituksen epätasaisuus ei siihen vaikuta, koska siinä tapauksessa sekä meno että paluu ovat "epätasaisia".
RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: ÄÄÄHH
Torstaina 15.9. 2005 klo 17:59:29

Message:
ÄLKÄÄ nyt perkele taas aloittako tätä jauhamista! Ei näitä kannata yrittää maallikoille selittää, menee aika hukkaan.
RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: JOOOHH
Torstaina 15.9. 2005 klo 18:10:24

Message:
JOOO, viimeksi keskusteltiin vain 1-vaiheisesta.
RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: Sähkösuhari
Torstaina 15.9. 2005 klo 18:45:24

Message:
Asia on just kuten Tane II sanoo. Laitteen nimikin sen kertoo, että laite mittaa vikavirtaa, eli virtaa, mikä vuotaa vikapaikasta maihin. Kyseisen laitteen virtamuuntajan läpi asennetaan vaiheet ja nolla. Suojamaa kytketään ohi laitteen suojamaakiskoon. Virtojen summa pitää olla lähellä nollaa, kun asennukset on kunnossa. Vaihtovirralla eri vaiheilla virta- ja jännite huiput sekä virran ja jännitteen suunta vaihtelee taajuuden mukaan. Ne menee generaattorin tahtiin 120 asteen vaihe-erolla toisiinsa nähden. Virtamuuntajan kohdalla summavirta ja -jännite on aina nolla. Moottorikaapelissa ei nollaa tarvita. Kolmen vaiheen summavirrat on myös nolla. Tähteenkytketyssä moottorissa käämien toiset päät on kytketty yhteen klimppiin moottorin kytkentäkopassa, eli tähtipisteeseen. Tähtipisteestä voi ottaa sormilla kiinni ja tälliä ei tule, koska se on nolla piste ja käämien summajännite on nolla kyseisessä pisteessä.
RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: ei
Torstaina 15.9. 2005 klo 21:02:54

Message:
älä viitti jauhaa paskaa.
RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: Teknokraatti
Torstaina 15.9. 2005 klo 21:35:21

Message:
Mites tämä nyt muka on niin vaikeeta. Eihän se tähtikytkentäkään sitä nollapiuhaa kaipaa sen kummemmin kuin kolmiokaan. Siksi se s-suharikin voipi rauhassa pidellä tähtipisteestä.

RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: sähköjussi
Torstaina 15.9. 2005 klo 21:51:05

Message:
Mites tuo käytännössä menee, kun vedin taululta keittiön jakorasialle voimavirtaryhmän, ettei tarvinnut kolmella johdolla tulla pintavetona.

Siinä on nyt automaattisulakkeet, mutta jos olisi vikavirtasuoja, niin ei se käsittääkseni tuottaisi vaikeuksia.

Eikos ne vikavirtasuojat laiteta yleensä sulakkeitten tilalle.
RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: Tirehtööri
Torstaina 15.9. 2005 klo 22:09:41

Message:
Sähköjussille: Sulakkeet/varokeet/stotsit/johdonsuojakatkaisijat suojaavat johtoja ja kojeistoja eli sähkönjakelujärjestelmää. Vikavirtasuojakytkin laitteita/ihmisiä. Ei kummallakaan pidä mennä korvaamaan toista.

Vikavirtasuoja on esim. 30mA tai 300mA se on sen suojaava vuotovirran yläpää. Vikavirtasuojassa lukee yleensä vielä esim.16A mikä tarkoittaa sen suurinta kuormitettavuutta ei vikavirtaa. Tälläinen Vikavirtasuoja ei katkaise 20 A kuormalla niin kuin sujake/varoke, jolloin johdot lämpenee ja saattaa hajoittaa vikavirtasuojan.

Yleensä maalikot eivät ajattele sitä että laite kestää tietyn virran. Jos se hajoaa ylikuormituksesta tai ylijänniteestä se tekee piirin jänniteettömäksi. Näin ei ole vaan useasti esim. kontaktorin kärjet sulaa kiinni.
RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: s.jussi
Torstaina 15.9. 2005 klo 22:12:48

Message:
Laitetaanko v.v.suoja sulaketauluun siis sisääntulevaan kaapelin ja sulakkeitten väliin?
RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: rape
Torstaina 15.9. 2005 klo 22:27:44

Message:
Mulla on päätaulussa 3-vaihevikavirtasuoja, ilmeisesti kytketty heti pääkytkimen ja luultavasti myös pääsulakkeiden jälkeen.
RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: Tirehtööri
Torstaina 15.9. 2005 klo 22:41:02

Message:
http://products.ensto.com/documents/keskukset/Paakaaviot/PDF/ESSV145-36E-A.pdf

Tuolla on yksi Enston keskuksen pääkaavio&piirikaavio. Pääkaavion alalaidassa on vikavirtasuojakytkin. Pääkaavion sivu 1. ylä laidassa näät Q1 mikä on pääkytkin minkä koskettimessa on kolme viivaa mikä tarkoittaa että siinä on kolme vaihetta eli kolme johdinta vaikka on piirretty vain yksi.

Kelaa kuvaa alas päin ja pääkaavion sivulla 2. alalaidassa on I rsd = 3 vaihe vikavirtasuojakytkin 30mA 40A 400V. Tämänjälkeen on johdonsuojakatkaisija eli sulakkeet 11.1,11.2...jne.

Tämä siis taroittaa että vikavirtasuojakytkin tulee pääkiskon/syöttöjohdon ja sulakkeiden väliin.

Jos mietit asiaa niin sulake suojaa vikavirtasuojakytkintä oikosulussa kun se on sen jälkeen.
RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: sähköjussi
Perjantaina 16.9. 2005 klo 06:57:18

Message:
Aaaaivan. Minä ymmärtä. Sähköasennukset minulla niin vanhaa perua, ettei ole kokemusta v.v.suojista.

Taitavat olla hyviä vehkeitä. Noin elollisten kannalta.

Varoittavat ilmeisesti myös aijemmin vuodoista kuin sulake konsanaan?

Käykö vikavirtasuoja järjestelmään, jossa molemmat maajohdot ovat sulaketaulussa samassa kiskossa. Vai joutuuko erottamaan ne.

Samoin näissä vanhoissa on maadoitettuja pistorasioita kytketty 2-johtimiseen piuhaan. Olen kuullut että tämä aiheuttaisi ongelmia.
RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: zuhna
Perjantaina 16.9. 2005 klo 08:02:00

Message:
Minulla on vanha ns. tulppavaroke pääkeskus.Tarkoitus olisi laittaa saunatilan ryhmään vikavirtasuojakytkin (yksivaiheinen). Mitenkä onnistuu,jos kytkin pitää olla ennen sulaketta? Ryhmässä on myös maadoittamattomia pistorasioita.Aiheuttaako ongelmia? Talo on rakennettu -84 joten siellä ei ole tehty ns. nollauksia pistorasioissa.
RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: Sähkösuhari
Perjantaina 16.9. 2005 klo 10:25:58

Message:
Tirehtöörille kommentti. Noinhan se kannattaa asentaa, mutta vvsk voi olla aivan yhtä hyvin stotsien jälkeenkin. Sillä ei ole mitään merkitystä. Stotsien jälkeen se usein laitetaankin, kun lisätään jälkikäteen keskukseen vvsk. Riippu tilanteesta, kumpi on helpompi kytkeä ja asentaa. Jos laittaa stotsien jälkeen keskuksen sisäinen johdotus voi olla 2,5mm2 kuparilankaa 16A stotsilta vvsk:lle. Jos laittaa vvsk:n kuten Ensto tuossa, niin vvsk täytyy johdottaa kiskoihin 6mm2 kuparilangoilla, koska kiskoja suojaa vain talon pääsulakkeet (25A..35A)
Normaali vvsk kilpiarvot on In25A , 30mA, 6000A.
Tuo 6000A on yleensä halvimpien vvsk mallien oikosulkuvirrankestoarvo. Se riittää aika komeesti yleensä, koska omakotitalojen keskuksien oikosulkuvirrat liikkuu n. 200...500A tienoilla, jos kiskot menee oikkariin tai oikosulku tapahtuu keskuksen jossakin komponentissa. Maalla, kun muuntajat on kaukana pylväässä, niin keskukselta voi löytyä enää n. 100A oikosulkuvirta. Oikosulkuvirta on käytännössä suurin virta mitä talossa voi syntyä. Jos kompenentit kestää sen, niin asennus järjestyksellä ei ole väliä. Mielestäni Ensto on laittanut noin päin koska johdotus on järkevämpi tehdä noin ja stotseja on enemmän kuin kolme. Suojaus toimii molemmissa tapauksissa yhtä hyvin.
Asiaan liittyen muuta mutinaa asiasta kiinnostuneille. Teollisuuslaitoksissa on usein esim. 2000kVA (käytännössä kW) muuntaja syöttämässä pääkeskusta. Pääkeskuksen kiskoissa tapahtuvan oikosulun oikosulkuvirta on n.45kA. Tällaisissa tapauksissa pitää miettiä tarkasti mikä on asennusjärjestys ja minkälaiset etusulakkeet on rajoittamassa oikosulkuvirtaa. Usein tuo 6000A, kuten halvoissa komponenteissa on ei riitä ja se vaatii etusulakkeet (kahvasulakkeet yleensä).
RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: sähköjussi
Perjantaina 16.9. 2005 klo 11:07:26

Message:
No nyt olin käsittävinäni ettei ole väliä onko vvsk ennen vai jälkeen varokkeen.

puhukaa suomea.
RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: Yritetään
Perjantaina 16.9. 2005 klo 11:55:12

Message:
Suomeksi. Sähkösuhari tuossa jo asiaa hyvin kertoikin, mutta yritän minäkin selittää.

Vikavirtasuojan voi todellakin laittaa sähköverkkoon haluamaansa paikkaan, edellyttäen tietenkin, että sen virtakestoisuus (ja myös oikosulkuvirtakestoisuus) on kyseiseen kohtaan riittävä.

Jos suoja laitetaan sähköverkon loppupäähän, siis esim suojaamaan yhtä lähtöä (vaikka pistorasiaa), valvoo se vain sen virtapiirin vikavirtaa. Jos suojattavia kohteita on useita tarvitaan monta suojalaitettakin.

Mikäli suoja laitetaan esim ryhmäkeskukseen sen pääkytkimeen yhdistettynä se suojaa sitten kaikki ko keskukseen kytketyt laitteet ja toimiessaan pimentää koko keskuksen syöttämän alueen. Vastaavasti kiinteistön pääkeskukseen pääkytkimen jälkeen sijoitettu suoja suojaa kaikki ko kiintestön virtapiirit.

Näissä laajempaa aluetta suojaavissa vikavirtavalvonnoissa on se haitta, että viallisen (laukaisun aiheuttavan laitteen) löytäminen on työläämpää kuin suppeampaa aluetta suojaavassa tapauksessa. Samoin varsinkin työmaaolosuhteissa pyrkii vikavirta nousemaan yli 30 mA vaikka laitteet ja johdot olisivat ehjiäkin. Siksi näiden isommissa keskuksissa käytetäänkin suurempi(vika)virtaisia esim 300 mA suojia.
RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: Enska
Perjantaina 16.9. 2005 klo 16:18:05

Message:
Joo. Tuollalailla minä sen olen tajunnut, mutta kun nuo selitykset ovat toisinaan sellaisia, että menee "laps pesuveden mukana".

Vaan nämä sulakkeitten kiskoon laitettavat vvässät, näyttävät automaattisulakkeilta mutta ovat näitä vvjuttuja.

Näissäkö on sitten sekä sulakeominaisuus että vikajne. ominaisuus. Vaiko pitääkö olla toinen kisko taulussa sulakkeita varten.

Kamalasti paljon kuulee ristiriitasta tosta.

Tää on, mä hokasin, tämmöstä salatiedettä hyvin pitkälti. Mutta sikstakia tämä palsta pohjimmiltaan on, jotta tietämätöntä opastetaan.


RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: sähkäri
Perjantaina 16.9. 2005 klo 18:18:22

Message:
Näin se vaan on :Ei näitä kannata yrittää maallikoille selittää, menee aika hukkaan.

RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: tane II
Perjantaina 16.9. 2005 klo 18:29:26

Message:
Kyllä kai ne on hyvin harvinaisia, joissa on automaattisulake mukana, esim. Finnparttian luettelossa on kaksi tälläistä automaattisulakkeella varustettua 30 mA vikavirtasuojaa, 10A ja 16A virroille.

RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: maalikko
Perjantaina 16.9. 2005 klo 20:20:56

Message:
Semmosia oon laitellu vanhojen automaattiproppujen tilalle.
RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: Tirehtööri S1
Perjantaina 16.9. 2005 klo 20:37:23

Message:
Sähkösuhari: oot ihan oikeessa, ei sillä periaatteessa ole merkitystä missä se vvsk on. Pääasia on se että se on suojattavassa virtapiirissä.

Sähkösuhari otti tuon oikosulkuvirran puheeksi...on muuten semmonen juttu mikä useasti unohtuu maaseudulla pitkillä etäisyyksillä jakelumuuntajsta. On muuten moni talo kyteny moisesta. Pitää kyllä huomioida riittävät johtimien poikipinta-alat johtimissa. Ei pala sulake taulussa oikosulussa.

Oon ite työn puolesta tuolla jakelumuuntaja/kojeisto puolella ja eilen viimeks laskeskelin jakelumuuntajan lähdön AMKA linjan poikkipinta-alaa...On muuten tarkka juttu. Sitten vielä useasti on maatilalla monta haaraa esim.konehalli, kuivuri, navetta. On siis erittäin tärkeää että näihin viedään tarpeeksi suurilla kaapeleilla syöttö, eikä laiteta liian suuria sulakkeita.


RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: Hanski
Perjantaina 16.9. 2005 klo 21:57:21

Message:
Pidetään n 1km vissiin täällä rajana muuntajan ja kuluttajan max etäisyyttä. Siittä kun talollinen vielä vetää kaapelia toisen kilometrin rantasaunalleen, niin entäs sitten.

Näin tuli tehtyä nimimerkillä kysyy hän.
Polttoöljyllä???
Lähettäjä: Ajomies
Perjantaina 16.9. 2005 klo 22:00:51

Message:
No tietoviisaat esiin, kuinka on traktorilla ajaessa polttoöljyn käyttö, eli saako ajaa omia ajoja ihan miten paljon vaan ja missä vaan, vai pelkästään omalla maalla...???
RE: 3-vaihe vikavirtasuoja ?
Lähettäjä: ajomies:
Perjantaina 16.9. 2005 klo 22:50:39

Message:
totta kai,kun maksat siirto maksut oikean viraston tilille