Aihe: Traktoreiden kytkimet
Lähettäjä: kiinnostunut 2
Sunnuntaina 11.9. 2005 klo 04:11:14

Viesti:
Osaako joku selittää miten parikytkimellä oleva kytkin toimii?
Onko vain yksi levy,painelaakeri,kytkinakseli?
Epäselvää myös miten voima välittyy ulosotolle jos ajokytkin on pohjassa ja toisinpäin.
Selvetäkäähän kytkimen toiminta minulle ja miksei jollekkin muullekkin.
RE: Traktoreiden kytkimet
Lähettäjä: Keke
Sunnuntaina 11.9. 2005 klo 09:44:47

Message:
Parikytkin toimii samasta polkimesta esim.100-sarjan ferkuissa.Toisissa koneissa voi olla oma poljin ulosoton kytkimelle.Myös käsikäyttöisiä vipuja on.
Parikytkimessä on siis kaksi levyä ja kun poljin painetaan puoliväliin on ajokytkin irti.Painettaessa poljinta syvempään aukeaa ulosoton kytkin.Ajokytkinlevy on toiselta puolen vauhtipyörää vasten ja toiselta puolen liikkuvaa asetelmalevyä vasten.Tässä asetelmassa on jouset ajokytkinlevylle.Siitä perään päin on ulosoton levy ja sille on oma paininasetelma jossa on jouset tai ns.lautasjousi.
Ulosottoakseli on tavallaan kiinni kytkinlevyn keskiössä.(Toki rattaita on välissä.)Voimavälitys on ratkaistu niin että ajokytkimen voima tullee putkimaista akselia pitkin vaihteistolle ja tämän putkimaisen akselin sisässä on toinen akseli joka tuo voiman ulosottoon.Kun poljin painetaan paineasetelma työntyy irti ja kytkinlevy vapautuu asetelman pyörityksestä.
Sitten kun kuski nostaa poljinta ylöspäin,asetelman jousivoima puristaa levyn kiinni ja voima välittyy taas.
RE: Traktoreiden kytkimet
Lähettäjä: mualaane
Sunnuntaina 11.9. 2005 klo 09:52:49

Message:
Keke tuossa ylempänä selittää KAKSOISKYTKIMEN toimintaa, joka esim. juuri Fergusoneissa on. Valmetissa esimerkiksi taas on parikytkin, jossa on kaksi käyttövipua, toinen käsikäyttöinen voimanulosoton kytkimelle ja toinen jalkakäyttöinen ajovoimansiirrolle. Paineasetelmia on kaksi, kytkinlevyjä, painelaakereita jne. samaten. Akselit, joista voima välityy eteenpäin, ovat sisäkkäin. Toinen akseli on putkimainen eli ontto ja toinen "täyttä rautaa".

Erittäin hyvin pääset näistä perille esim. lukemalla Niskasen kirjaa Traktorit, työkoneet ja maatalouskoneet tai vaikkapa Maatalouden koneoppia osa 1, traktorit. Näitä löytyy lähes jokaisesta kirjastosta.
RE: Traktoreiden kytkimet
Lähettäjä: kiinnostunut 2
Sunnuntaina 11.9. 2005 klo 10:17:27

Message:

Ihan en vielä ymmärrä miten kytkinakselit oikein toimii.Kaksi sisäkkäin! Kuitenkin voima välittyy vauhtipyörän kautta,kytkinlevy,jne...
Jos akseleissa poorit jotka on toisiin "sidottu" niin miten voima voi katketa ja toinen vain pyöris???

RE: Traktoreiden kytkimet
Lähettäjä: Kytkimen Jaakko
Sunnuntaina 11.9. 2005 klo 10:45:26

Message:
Kummallekin on oma levy,esim nuffissa on umpirautaakseli ajokytkimen puolella ja putkiakseli voa puolella siitä ne jatkavat matkaa
poorikytkentä holkkiin jolla voidaan akselit katkasta ja siitä johtuu että nuffia ai tarvitse katkasta rungosta kun kytkimeen kosketaan.Ennen vaihteistoo on jakolaatikko jossa ajoakseli jatkaa matkaansa vaiheiston pääakselille ja putkiakselin eli voa jaetaan alas rattaiden avulla jossa vaihteiston alaakseli on ontto ja siitä voa voima viedään vaihteiston läpi takakoteloon eli voa ja nostolaitekoteloon.Sellanen lisäpointti vielä jotta koskaan EI VOI asentaa kaksoiskytkinmalliin "kylmäkoskelaista" koska juuri tämä jakolaatikko on sen kylmäkoskelaisen paikalla.
RE: Traktoreiden kytkimet
Lähettäjä: kiinnostunut 2
Sunnuntaina 11.9. 2005 klo 11:39:49

Message:
Nuffissa akseleiden katkasemisella tarkoitat varmaankin sitä vaihetta kun tehdään remonttia.Saa kytkinakselin pois ja kytkimenosat pois ja takasin.Valmet 502 samanlainen holkki?
Mutta mitä tapahtuu kytkinakseleille ajon aikana kun vedetään parikytkimen kahva ylös?
Onko putkiakseli ja "oikea" kytkinakseli edes poorilla toisiinsa kytketty?
Jos on kaksi kytkinlevyä niin eihän molemmat voi nojata vautipyörään?
RE: Traktoreiden kytkimet
Lähettäjä: Keke
Sunnuntaina 11.9. 2005 klo 12:14:34

Message:
Kytkinakselit ovat booreilla kiinni levyssää ja ne pääsee liikkumaan sen muutaman millin minkä tarviikin.Ajokytkin nojaa vauhtipyörään ,sitten on taas asetelman rautalevy ja sen jälkeen ulosoton kytkinlevy ja taas rautalevy.Kuvittele että vivutaan ensimmäistä rautalevyä taaksepäin ja silloin kytkinlevy saa löysää ja liike pysähtyy.
Sama juttu ulosotolle.
RE: Traktoreiden kytkimet
Lähettäjä: tutkija
Sunnuntaina 11.9. 2005 klo 12:47:22

Message:
Kyllä molemmat kytkinlevyt voivat nojata vauhtipyörään.Ajokytkimen levy nojaa silloinkin vauhtipyörään kun parikytkimen vivulla tai polkimella ajon aikana vapautetaan voimanoton kytkin nojaamasta vauhtipyörään.Koska ajokytkin ja voimanoton kytkin toimivat parikytkin järjestelmässä toisistaan riippumatta.Kun taas kaksoiskytkimellä varustetussa traktorissa kytkinpoljinta painettaessa ensimmäisenä loppuu ajokytkinlevyn nojaaminen,eli traktori pysähtyy ja vasta seuraavana loppuu voimanoton kytkinlevyn nojaaminen vauhtipyörään.RE: Traktoreiden kytkimet
Lähettäjä: kiinnostunut 2
Sunnuntaina 11.9. 2005 klo 14:54:59

Message:
Elikkä asetelmassa on kasi koneistettua pintaa kytkinlevylle parikytkin rakenteessa,vai?
Missä kytkinakselit on sisäkkäin niin nehän ei voi olla pooreilla toisissaan kiinni,kun toisen akselin täytyy välillä pyöriä ja toisen ei.
Akselit on sisäkkäin mutta ei riippuvaisia toisistaan.Ei voi siis verrata esim nivelakselin putkien sisäkkäin oloa.

Sitä en ymmärrä miten kaksi levyä voi nojata vauhtipyörään,ellei toinen ole reilusti pienempi jotta mahtuis toisen sisälle.
Vaihdelaatikosta tulee vain yksi kytkinakseli ulos,niin onko poorit yhtä suuret molemmissa levyissä?
RE: Traktoreiden kytkimet
Lähettäjä: Kytkimen Jaakko
Sunnuntaina 11.9. 2005 klo 19:28:32

Message:
Nuffissa voa akselilla on oma silmälaakeri ja se ei mene vauhtipyörälle saakka.Vauhtipyörällä ei ole kuin yksi silmälaakeri.Kytkimiä voi käyttää aivan toisistaan riippumatta,käsivivulla hallitaan voa puolta ja jalkapolkimella ajo puolta.Yksinkertaisesti sanottuna on kaksi kytkintä peräkkäin joista voima otetaan kahdella akselilla.Kummallakin on omat kytkinjouset ja painepinnat.Voa levy on pienenpi kuin ajolevy halkasijaltaan.nuffissa muistaakseni taitaa olla 10 tuumaa voalevy.
Ja tietysti omat painelaakerit ja käpälät ja käyttövivusto.Remontissa tosiaan voi akselit katkasta kytkinkopassa holkkien avulla.Voa akselissa on ns.kykentä palat jotka pultit irrottamalla saa irti toisistaan.
RE: Traktoreiden kytkimet
Lähettäjä: kiintoisa
Sunnuntaina 11.9. 2005 klo 19:32:34

Message:
Mihin nuffissa voa:n sitten tukee?Onko silmälaakeri missä?
RE: Traktoreiden kytkimet
Lähettäjä: kiinnostunut 2
Maanantaina 12.9. 2005 klo 02:08:44

Message:
nostattelen masinisteille aamuksi valmiiksi.
Eipä oikein tyhjentävää vastausta ole tullut kytkinakselista.
Liukuuko sisäkkäin? En vieläkään vertais kytkinakselia nivelakselin sisäkkäisiin putkiin.
EI VOI OLLA POOREILLA TOISISSAAN,JOS PYÖRITTÄVÄ JOSKUS ERI AIKAAN!!!
RE: Traktoreiden kytkimet
Lähettäjä: Kytkin
Maanantaina 12.9. 2005 klo 06:56:42

Message:
jOS Sinulla on faxi voi lähettää leikkaus kuvan!
RE: Traktoreiden kytkimet
Lähettäjä: Kytkin
Maanantaina 12.9. 2005 klo 06:56:58

Message:
jOS Sinulla on faxi voi lähettää leikkaus kuvan!
RE: Traktoreiden kytkimet
Lähettäjä: kiinnostunut 2
Maanantaina 12.9. 2005 klo 10:32:17

Message:
Harmi ei ole faksia itellä.
Mutta voisinhan kysyä yhdeltä tutulta jos se ottais faksin vastaan.
RE: Traktoreiden kytkimet
Lähettäjä: Kytkimen Jaakko
Maanantaina 12.9. 2005 klo 15:37:24

Message:
Voa:lin oma silmälaakeri sijaitsee kytkimen rungossa ,se toimii taasen ajokytkimen painelevyn ja jousien alustana.Ajoakseli ja voa eivät ole millään tavoin kosketuksissa toisiinsa vaikka sisäkkäin kulkevat palan matkaa.
RE: Traktoreiden kytkimet
Lähettäjä: tutkija
Maanantaina 12.9. 2005 klo 16:42:29

Message:
Jos maksat rahdin niin lähetän Borg&Beck parikytkimen.
RE: Traktoreiden kytkimet
Lähettäjä: Repa
Tiistaina 13.9. 2005 klo 00:23:35

Message:
Minun -61 super majorissa on sellainen parikytkin.
Siinä on paketin sisällä voiman ulosoton kytkinosa,eli kun painaa poljinta puoleen väliin niin meno toppaa mutta rensselit nousee. Sitten kun poljin painuu pohjaan,toppaa kaikki. Laatikosta tulee umpiakseli ajokytkimelle. Sen päällä on putkiakseli joka tulee ulosoton kytkimelle. Systeemissä on 6 käpälää jotka painavat kerrotulla tavalla ja järjestyksessä levyjä. Olisin sitä mieltä että majurin kytkimessä on yhdet jouset? Niissä akseleissa ei ole keskenään booreja, en muista miten se putki-akseli on laakeroitu levyn puolelta. Käpälien päissä on säätöruuvit jotka asetetaan siten että painuminen eli irrottaminen tapahtuu vaiheittain. Ajokytkinakselilla on normaali silmälaakeri vauhtipyörässä. Laatikon rakennetta en tunne mutta oletan että ulosoton putki-akselin sisäpäässä on ratas jonka avulla voima pudotetaan alas.Samoin tuo hydraulipumppu saa voimansa. Ajokytkinakselin voima menee sen taakse vaihteistoon,eli putkiakselin sisäpuolen rattaan takapuolelle. Pariin kertaan on tullut tuota vahdattua moottorivaihtojen yhteydessä.
Ekakerralla kampiakseli poikki ja toisella kiertokanki läpi kyljen.