Aihe: LA-puhelin
Lähettäjä: A.M
Maanantaina 05.9. 2005 klo 11:13:18

Viesti:
Ajatuksena olisi hommata pikku-autoon moinen puhelin, mutta kysymys onkin, että millaisen antennin vaatii että kuuluvuus on hyvä ja kantomatka riittää?
Ja onkos näillä "lälläreillä" nykyisinkin vielä käyttäjiä paljon, vai onko kuolevaa kansan perinnettä?
Mikä olisi paras puhelin autokäyttöön? Suositelkaa jotakin ja pistäkää linkkejä! Mutta ei kuitenkaan saisi olla mikään hintava, saako alle 150:n muita kuin leluja?
Nämä nyt aluksi.. kiitos!
RE: LA-puhelin
Lähettäjä: Tomppa
Maanantaina 05.9. 2005 klo 11:24:08

Message:
Antenneista en osaa sanoa, sellaisia alle metrin piiskoja meillä on kuorma-autojen katolla. Lällärin kantomatkalla ei juhlita, mutta erinomainen letkassa ajettaessa, montuilla tai muilla työmailla. Koneista vanha kunnon Mocoma oli poikaa, en tiedä onko niitä enää. Uusista ainakin Danita, Alan ja President on ihan ok. Katso vaikka näistä:
http://www.rxtx-tuote.fi/uudet/index.php?valikko=cb&sivu=presidentcb
http://www.rxtx-tuote.fi/uudet/index.php?valikko=cb&sivu=danitacb
http://www.rxtx-tuote.fi/uudet/index.php?valikko=cb&sivu=alancb
http://www.hamradio.fi/
Meillä ovat Presidentit toimineet hyvin kuormurikäytössä, mielestäni eivät ole leluja (tai siis sen lelumpia kuin lällärit ylipäänsä). Yksi Alan käsikone on henkilöautossa, en halua porailla antenneja tai magneeteista jälkiä. Kuuluvuus käsikapulalla heikompi kuin autokoneella, mutta kyllä siellä johtoautosta hommat hoitaa tai peruutuksessa opastaa yms.

RE: LA-puhelin
Lähettäjä: TV-asentaja
Maanantaina 05.9. 2005 klo 11:25:18

Message:
Osta vähintään 2 kpl. Halvimmat 50 alkaen. Kysele kavereilta ja tutuilta kokemuksia. Yksin on huono keskustella puhua kyllä saa mutta onko kuulijoita samalla kanavalla samaan aikaan on toinen juttu. Olin aikoinani töissä rannikolla ja iellä oli yleinen meripelastuskanava jokaisessa "lällärissä" . Oikeat autopuhelimet oli hintaluokkaa 20-30.000 mk. Ja laitteenakin 2 autotereon kokoa.Jos tyytyy 2-3km kantomatkaan niin pääsee halvemmalla eikä erillistä antenniaakaan tarvita. Eiköhän se tuo yleinen verkko ole ajanut LA:n ohi. Jos pitää jotain tärkeää puhuakin .
RE: LA-puhelin
Lähettäjä: radiotukijussi
Maanantaina 05.9. 2005 klo 12:31:37

Message:
Antenniksi neljännesaallon tai 5/8 osa aallon piiska. Halpa-antenneilla ei tee mitään.

Tukiasemaan 6/8 osan roskakori tai puolen aallon piiska.

500 W linukka, huijari, imuri ja vahvistinmikki 2-3 mikrosekunnin kaijulla (tynnyrimikki). Kaapelit "ranteenvahvuiset" ja laatuliittimet.

Tulee 70 luku mieleen.

Mites muuten auringonpilkut juuri nyt. Ei tee nimittäin mitään cb-radiolla jos aurinko on aktiivisimillaan. Pohjakohinat lyövät kenttävoimakkuusviisarin tappiin.
RE: LA-puhelin
Lähettäjä: A.M
Maanantaina 05.9. 2005 klo 15:58:00

Message:
Tuo antenni tässä se ongelma onkin kun ei autoon viitsisi niitä reikiä porailla, Täytyy siis löytää tähänkin asiaan kompromissi.
Minun käyttöni puhelimelle olisi vain tämä tuttujen kanssa kommunikointi eri autojen kesken, mutta voisihan tätä samaa puhelinta käyttää vaikka kaivinkoneessa tai traktorissa kun hankkisi/asentaisi vaan joka koneeseen omat johdotukset, ja näin ollen siirtäisi pelkän puhelimen vain koneesta toiseen ja iskisi piuhat kiinni! Toimivaa..
RE: LA-puhelin
Lähettäjä: Tomppa
Maanantaina 05.9. 2005 klo 16:35:04

Message:
Magneettiantenni ei korvaa kunnon piiskaa, mutta on parempi kuin käsikoneen marssiantenni. Yksi ratkaisu on käsikapula, jossa on liitäntä ulkoiselle antennille. Joskus olen napannut kapulan ja magneettiantennin mukaan jollekin reissulle ja kyllä senkin kanssa voi hetken elää. Koneesta toiseen kiinteää vekotinta ei jaksa raahata, se on aina väärässä koneessa kun sitä tarvitsisi. Katso vaikka pörssistä halpa käytetty toisarvoisiin vehkeisiin.
RE: LA-puhelin
Lähettäjä: Kätkäläinen
Tiistaina 06.9. 2005 klo 07:42:54

Message:
Joo tiedoksi vaan että lällärin anteeni pitää
"virittää" kokekohtaisesti SWR-mittarilla, muuten kuuluvuus on mitä sattuu.
RE: LA-puhelin
Lähettäjä: rtj
Tiistaina 06.9. 2005 klo 07:48:50

Message:
Kyllä se vastaanottaa mutta päätepapu voi mennä siniseksi jos liikaa paluualtoa (SWR).
RE: LA-puhelin
Lähettäjä: clock
Maanantaina 05.9. 2005 klo 23:58:43

Message:
huomenta vaan teillekin
RE: LA-puhelin
Lähettäjä: Lälly
Tiistaina 06.9. 2005 klo 09:59:53

Message:
Mulla on kaikenlaista lällykamaa myynnissä esin juuri tuo swr mitttari ja kokonainen tukiasema elikkä pöytäkone ja kaikumikki
RE: LA-puhelin
Lähettäjä: torsti
Maanantaina 12.9. 2005 klo 16:48:51

Message:
Kyllä pitää SWR-arvot mitata, muuten paukahtaa laitteet, itellä on magneetti jalka j asiinä 1,6 m pitkä piiska. Johto ovenvälistä ja se on siinä!
Virtaa saa tupakansytyttimestä ja puhelimen löytää vaikka keltasesta pörssistä alle 50 eurolla, ja hyvin kuuluu!
RE: LA-puhelin
Lähettäjä: A.M
Maanantaina 12.9. 2005 klo 18:11:50

Message:
Onkos missään elektroniikkaliikkeissä tai muissa "kaupoissa" noita mittareita? Ettei itse tarvitsisi mittailla/ostaa mittareita.
Täytyykin käväistä kaupasta hakemassa pörssi ja ruveta metsästämään halpaa ja hyvää LA:ta ;)
RE: LA-puhelin
Lähettäjä: Vesku
Maanantaina 12.9. 2005 klo 18:26:57

Message:
Terve ostat tarpeeksi hyvän antennin sitä ei tarvi mittailla. Minulla on ollut lälläri jo 30 vuotta (cobra) ja hyvin on pelannut.
RE: LA-puhelin
Lähettäjä: A.M
Maanantaina 12.9. 2005 klo 18:54:32

Message:
Jep. Rupesin vasta itsekin ajattelemaan että eikös sen nyt pitäisi kuulua ilman mittauksia... minulla kun ei minkäänlaista kokemusta näistä ole.
RE: LA-puhelin
Lähettäjä: torsti
Tiistaina 13.9. 2005 klo 14:51:32

Message:
Kyllä kannattaa mitata, joitakin antenneita ei tosin voi säätää... On enemmän lähetys tehoa kun arvot on kohillaan, ja jos SWR on liian suuri (yli 2) niin puhelin rasittuu ja voi vaikka kärähtää, SWR-arvoa muutetaan antennin pituutta muuttamalla. Käykee vaikka kotisivuillani pyörähtämässä: http://personal.inet.fi/koti/juusonkotisivut/laa.htm
RE: LA-puhelin
Lähettäjä: Joppari
Keskiviikkona 14.9. 2005 klo 22:31:20

Message:
Alä osta enäää la puhelimia ne on jo historiaa. Muistaakseni niitä ei saa enää käyttääkkään laillisesti.
RE: LA-puhelin
Lähettäjä: Tomppa
Torstaina 15.9. 2005 klo 08:09:24

Message:
Uudet "lällärit" ovat ihan laillisia, sitä en muista mihin asti vanhojen (=kunnon) standardien koneita saa käyttää, tosin mahdoton . Historiaahan ne ovat, mutta esim. kuorma-autoissa (työmaat, erityistilanteet, äkilliset lyhyet sanomat letkassa, metsäautoteiden ohituspaikkojen tarkistukset jne.) puoltavat paikkaansa. Ei kai niillä kukaan enää kuvittele mitään nykyaikaista viestintäverkkoa rakentavansa, mutta tilanteissa joissa tarvitaan kaikille kuuluva halpa verkko ja kantomatkaksi riittää lyhkäinen etäisyys niin vielä ei ole parempaa vastaan tullut. PMR-puhelimista ei laki salli autokoneita, vain käsikapuloita, niistä ei ole korvaamaan autokäytössä LA-puhelimia. Ja tärkeät asiat kulkevat GSM:n kautta. Eli tarve ratkaisee, lällärille on oma kapea kolonsa, liikoja siltä vekottimelta ei kannata vaatia/odottaa.
RE: LA-puhelin
Lähettäjä: Tomppa
Torstaina 15.9. 2005 klo 08:10:50

Message:
Tarkennus edelliseen, lause katkesi: Tarkoitin alussa mahdoton valvoa vanhojen koneiden käyttöä, eli niitä on varmasti käytössä niin kauan kuin ne toimivat.
RE: LA-puhelin
Lähettäjä: torsti
Torstaina 15.9. 2005 klo 17:27:08

Message:
Nuissa on tietyt säädökset, mutta kyllä niitä vanhojakin saa käyttää, kun niissä on vanha TKH:n leima, että päättyy 2004. mutta silti niitä saa vielä käyttää.